Recuperare Creante Prescrise e posibila intrucat Prescriptia extinctiva nu sterge Dreptul De Creanta al Creditorului. Unele creante prescrise pot fi invocate in diverse demersuri.
Si Debitorii pot apela la un Avocat pentru a scapa de urmarirea Creditorului. Recuperatorii de creante nu pot cere banii de la debitor cand creanta e prescrisa.
Ce reprezinta Prescriptia Extinctiva a Creantelor | Recuperare Creante prescrise
Trebuie sa subliniem ca prescriptia extinctiva nu anuleaza dreptul de creanta, acesta ramanand in patrimoniul creditorului, astfel ai toate motivele sa fii interesat de recuperare creante prescrise.
Doar Dreptul material la acţiune se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege.
Prin drept material la acţiune se înţelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caz.
Astfel persoana care detine o creanta si ramane pasiva timp de mai mult timp, risca sa piarda banii. Insa, prin angajarea unui specialist precum un Avocat, creditorul poate primi banii de la debitor.
Regula e cea potrivit careia drepturile la acţiune, având un obiect patrimonial, sunt supuse prescripţiei extinctive.
Asta nu inseamna ca un creditor cu o creanta prescrisa pierde banii definitiv.
Cand si Cum se Prescriu Creantele
Termenul general de prescriere a dreptului de creanta este de 3 ani. Termenul curge de la scadenta, respectiv data la care debitorul se obliga sa achite suma de bani.
Astfel daca termenul de prescriptie incepe sa curga pe 1 Ianuarie 2015, Dreptul de creanta este prescris pe data de 1 Ianuarie 2018. Totusi, creditorul poate recupera creanta chiar si dupa aceasta data.
De la acest termen general de 3 ani exista o duzina de exceptii, termene la lungi sau mai scurte.
De exemplu, in cazul unui Contract de Expeditie, dreptul la acţiune izvorând din contractul de expediţie se prescrie în termen de un an socotit din ziua predării bunurilor la locul de destinaţie sau din ziua în care ar fi trebuit să se facă predarea lor. Exceptie de la termenul de un an reprezina dreptul la acţiunea referitoare la transporturile care încep sau se termină în afara Europei, care se prescrie în termen de 18 luni.
Dreptul la acţiune întemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare se prescrie în termen de 2 ani.
Efectele Prescrierii asupra unui Drept de Creanta
Prescripţia extinctiva nu operează de plin drept, adica nu sterge din oficiu dreptul de creanta al creditorului.
Efectul principal consta in faptul ca, după împlinirea termenului de prescripţie, debitorul poate să refuze executarea prestaţiei. De exemplu, in cazul unui contract de credit bancar, debitorul poate beneficia de prescrierea creantei. Conditia este ca debitorul sa nu achite in termen suma, ulterior scadentei ratei. Datornicul bancii poate sa scape definitiv de datorie daca creditorul (banca) e pasiv.
Cel care a executat de bunăvoie obligaţia după ce termenul de prescripţie s-a împlinit nu are dreptul să ceară restituirea prestaţiei, chiar dacă la data executării nu ştia că termenul prescripţiei era împlinit.
Prescripţia dreptului la acţiune privind creanţa principală nu atrage şi stingerea dreptului la acţiunea ipotecară.
Prescriptia afecteaza doar dreptul la actiune al creditorului. Astfel, dreptul ramane in patrimoniul creditorului si poate angaja un Avocat, specialist in domeniul recuperarii creantelor.
Renuntarea Debitorului la Prescriptia Extinctiva.
Daca Debitorul renunta la precriptia extinctiva, Creditorul poate incasa creanta prescrisa.
Debitorul poate sa renunte la prescriptie, restituindu-i creditorului dreptul la actiune.
Nu se poate renunţa la prescripţie cât timp nu a început să curgă termenul, dar se poate renunţa la prescripţia împlinită, precum şi la partea din termenul de prescriptie, scurs deja.
Renuntarea la prescriere poate opera astfel:
- prin Recunoaşterea dreptului, făcută printr-un act scris de debitor,
- prin constituirea de garanţii în folosul titularului dreptului a cărui acţiune este prescriptibilă, chiar dacă cel care le-a făcut nu ştia că termenul de prescripţie era împlinit.
- printr-un act expres sau tacit, in sensul renuntarii la prescriptie.
Recuperare Creante Prescrise | Cum Recuperam Datoria Prescrisa
Legislatia protejeaza drepturile de creanta prin numeroase instrumente si proceduri.
Legea protejeaza creditorii responsabili si constienti de drepturile lor. Prescrierea nu e o piedica pentru acestia din urma.
De aceea, recomandam creditorilor sa nu renunte la demersurile judiciare sau amiabile.
Un avocat poate ajuta enorm in aceste cazuri in care a trecut termen destul de lung de la data la care debitorul s-a obligat a restitui banii.
Renunţarea la prescripţie este expresă sau tacită.
Renunţarea tacită trebuie să fie neîndoielnică.
Ea poate rezulta numai din manifestări neechivoce, cum ar fi plata unei parti foarte mici din creanta.
Creditorul poate recupera creanta prescrisa de la persoana fizcica ori de la o firma
Sustinem creditorii sa angajeze un specialist sau macar sa discute pe tema creantei sale, aparent prescrisa.
Pentru un specialist, nu exista prescrierea creantelor sau creante prescrise . Acest aspect e doar un aspect ce poate fi ocolit.
Creantele neincasate, aparent prescrise, reprezinta drepturi importante pentru creditori pe care nu trebuie sa le ignore.
Nu renuntati la Drepturile dumneavoastra in jurul unor creante prescrise !
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii