Clauzele Abuzive din Contractele Bancare nasc Executari Ilegale

Cabinet de Avocatura Velicu Daniel

Clauzele abuzive din contractele bancare afecteaza insasi stabilitatea sistemului socio politic actual

Clauzele abuzive din contractele de credit bancar sunt chintesenta activitatii noastre.
 
Serviciile juridice performante detin drept laitmotiv – dezideratul protecției ridicate a consumatorilor – art. 169 din Tratatul de Înfiintare a Uniunii Europene .
 
Într-o lume a banilor, restituirea lor, în urma împrumutării de la o instituție financiară, se raportează la respectarea unor norme juridice, ce au la baza edictării lor, un vădit interes public, superior interesului privat al instituţiilor de credit sau al cumpărătorilor de credite.

 

Ajutandu-te și pe tine, voi excela în ce fac, pe drumul spre o Romanie mai sigura, cu un sistem de creditare echitabil si corect

 

Activitatea de creditare este motorul sistemului sociopolitic actual, astfel clauzele abuzive din contractele bancare pun in pericol stabilitatea sistemului, cu atat mai mult cu cat executarile silite ale recuperatorilor de creante se bazeaza pe aceste clauze abuzive.

Societatea functioneaza prin credit si datorie, drept pentru care activitatea bancilor si a IFN-urilor, ce folosesc clauze abuzive, este una criminala pentru viitorul capitalismului.

Bancile si IFN-urile au profitat de statutul lor, fortand clientii sa semneze contractele. Politica lor, in toata perioada anilor 2005 – 2016, a fost simpla si dictatoriala:

  • Primesti banii daca semnezi contractul, gata redactat si pregatit de noi. NU semnezi contractul, asa cum a fost redactat si folosit deja in mii de cazuri, nu primesti banii de la noi.

 

In aceste conditii, au existat si exista situatii in care ofiterii de credit nu stiau si nu intelegeau clauzele abuzive din contractele bancare.

Nu aveai pe cine sa intrebi si ce sa intrebi, pentru ca nu exista o discutie adevarata pe ce se poate intampla in cazul unei imposibilitati de restituire a creditului.

Mai grav e ca a lipsit educatia financiara pe care Banca sau IFN-ul trebuia sa o acorde imprumutatului in cazul acelor imprumuturi pentru achizitii.

Ca cireasa de pe tort, executarile silite ale recuperatorilor de creante, ce cumpara creantele/creditele cu 3% din valoare ?!, demareaza pe baza si in temeiul unor clauze abuzive. 

 

avocat velicu daniel

 

Clauzele abuzive din contractele bancare, folosite in executarile silite ale recuperatorilor de creante, sunt de mai multe tipuri

 

In ce priveste Clauzele abuzive din contractele bancare, cele mai des intalnite sunt urmatoarele:

 

In ce priveste clauza penalizatoare, regasim un exemplu.

 

Aici am am anulat clauza penala (dobanda penalizatoare) abuziva , inserata in 2 doua contracte de credit de CLARET EURO CREDIT IFN, intrucat aceasta avea o valoare de 60 saizeci de ori mai mare decat limita legala (365 % pe an versus 6 % pe an).

clauzele abuzive din contractele bancare
clauzele abuzive din contractele bancare
Dobanda penalizatoare IFN

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000627551&id_inst=301

Reclamant Pantazi Nicusor – la Avocat Velicu Daniel

Parat CLARET EURO CREDIT IFN SA

 

termen 26.02.2020 : Admite cererea de chemare în judecată. Constată caracterul abuziv si nulitatea absolută a clauzelor referitoare la rata dobânzii penalizatoare prevăzute în art. 2.2.5 din cuprinsul contractelor de credit de nevoi personale cu garantie auto nr. 392 si nr. 660 din datele de 28.05.2015, respectiv 26.11.2015. 

 

Clauzele abuzive, amintite mai sus, se regasesc in executarile silite ale recuperatorilor de creante, generand in anumite cazuri, cresterea si de 100 o suta de ori a debitului imprumutat.

Aceste clauze nu sunt abuzive doar prin simpla introducere, ci de la caz la caz, in functie de data semnarii contractului de credit, raportat la legislatia in vigoare de la acea data.

Astfel, Clauzele abuzive din contratele bancare reprezinta un subiect general valabil pentru intreg sistemul creditare, nu e chiar universal, pentru toate contractele de credit.

De retinut este ca executarile silite ale recuperatorilor de creante se bazeaza in special pe aceste clauze abuzive.

 

Institutii financiare bancare si nebancare (IFN-uri) ce folosesc clauzele abuzive din contractele bancare

Institutiile financiar bancare, ce au acordat credite sub conditia semnarii unor contracte preformulate, cu clauze abuzive impuse abuziv, sunt in special urmatoarele:

 

Institutiile financiar nebancare – IFN, ce au acordat credite sub conditia semnarii unor contracte preformulate, cu clauze abuzive impuse abuziv, sunt in special urmatoarele:

 

Conditiile legale pentru clauzele abuzive din contractele bancare

  1. Clauzele abuzive din contractele bancare nu au fost negociate;

    Banca este obligata sa ofere posibilitatea negocierii contractului, astfel sa dispara clauzele abuzive din contractele bancare. Desi un contract se poate incheia si prin simplul acord de vointa, in domeniul financiar bancar esentiala este si negocierea, inclusiv si mai ales in ce priveste clauzele abuzive. Odata sesizata instanta competenta, din probele ce se vor administra in proces, va rezulta ca nu a existat o negociere, contrar sarcinii de la art. 4 alin. 3) din Legea 193/2000. Caracterul negociat al unei clauze contractuale nu este dat de faptul cunoasterii existentei acestei clauze contractuale, sau mai precis de politica bancii/ IFN cu privire la clauza respectiva, ci de posibilitatile consumatorului de a negocia efectiv elementele clauzelor.

  2. Clauzele inserate sunt contrare exigentelor impuse de buna-credinta; 

    In acest sens, asa cum a aratat si doctrina de specialitate, verificarea caracterului abuziv al unei clauze presupune existenta unui contract semnat de parti, deci insasi incheierea contractului nu are cum, in acelasi timp, sa excluda aplicabilitatea normelor de protectie a consumatorului. 

  3. Clauzele considerate a fi abuzive creeaza, in detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.  In situatia in care, institutia bancara a inserat in cadrul contractului o serie de clauze cu privire la suportarea riscului valutar, dobanda variabila, comisionul de analiza, comisionul de risc si taxa anuala de credit, consecinta acestora fiind impovararea consumatorului cu niste sume de bani suplimentare, care nu au niciun fel de contraprestatie din partea Bancii, este evident dezechilibrul ce s-a creat in patrimonial consumatorului, acesta datorand ca urmare a clauzelor amintite mai sus o suma imensa.

  4. Clauzele nu se circumscriu notiunii de “obiect principal al contractului” astfel ca permit interventia instantei in ceea ce priveste restabilirea echilibrului contractual.

 

https://velicu.eu/procesele-cu-investcapital-ltd-falimentul-kruk-romania/

Desi, executarile silite ale recuperatorilor de creante pornesc cu clauzele abuzive din contractele bancare, exista Solutii

Cea mai importanta solutie ar trebui sa rezulte din Cauza Curtii de Justitie a Uniunii Europene C40/08 Asturcom si din Codul Civil national:

  • Directiva 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretată în sensul că o instanță națională sesizată cu o cerere de executare silită a unei hotărâri arbitrale ce a dobândit autoritatea de lucru judecat, pronunțată în lipsa consumatorului, este obligată, de îndată ce dispune de elementele de drept și de fapt necesare în acest scop, să aprecieze din oficiu caracterul abuziv al clauzei arbitrale cuprinse întrun contract încheiat între un vânzător sau un furnizor și un consumator, în măsura în care, potrivit normelor de procedură interne, aceasta poate realiza o asemenea apreciere în cadrul unor acțiuni similare de natură internă. 

 

Clauzele abuzive din creditele firmelor pot fi anulate de fideiusor

Asadar, instantele sunt obligate sa verifice din oficiu clauzele abuzive din contractele bancare.

Exista o duzina de norme juridice, regasite in Directiva 93/13/CEE, Legea 193/2000, Legea 296/2004 si OUG 21/1992, ce permit si obliga judecatorii la refacerea echilibrului contractual, pe fondul in care executarile silite ale recuperatorilor de creante mareste dezechilibrul.

DAR, in practica nu se intampla asta, rolul activ – obligatoriu – al judecatorilor lipseste.

Cine se asteapta de la un judecator sa invoce din oficiu aparari in favoarea debitorului, adica respectarea unei obligatii legale si profesionale aflata in sarcina judecatorului, va avea o grava depresie.

Cea mai importanta solutie in fapt este lupta cu Bancile si cu Recuperatorii de creante, in care trebuie formulata Contestatia la executare.

ATENTIE ! In anul 2022, a fost modificat art. 713 alin. (2) din Codul de procedură civilă, in sensul in care contestația la executare a devenit imprescriptibilă, adica nu mai e limitata la termenul clasic de contestatie de 15 zile. Astfel, poti contesta – oricand – executarea silita la instanța de executare , atata timp cat ataci clauzele din contractul încheiat între un profesionist și un consumator

Pe de alta parte, justitiabilii au deschisa o actiune de drept comun privind anularea clauzelor abuzive din contractele de credit.

 

Drept pentru care, justitiabilii, asistati sau nu de un Avocat specializat in executari silite, trebuie sa ceara expres judecatorului anularea anumitor clauze, prezentand argumente solide in ce priveste executarile silite ale recuperatorilor de creante.

Iti recomandam si urmatoarele articole:

Recuperatorii de creante au calitatea procesuala pasiva, astfel actiunile in justitie pot fi formulate in contradictoriu cu acestia. Regasiti un exemplu in acest sens, in care am anulat o duzina de clauze abuzive impotriva acelui Recuperator de Creante KRUK:

clauzele abuzive din contractele bancare

http://portal.just.ro/220/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=3000000000144694&id_inst=220

Contestator MOLNAR ETELCA – Avocat Velicu Daniel

Parat KRUK SA

 

Rolul cesionarilor in ce priveste acele clauzele abuzive din contractele bancare

Recuperatorii de creante ajuta Bancile si IFN-urile sa stearga urma acelor clauze abuzive din contractele de credit.

Pe de alta parte, le ajuta in sensul de a-si actualiza gradul de risc si la posibilitatea de a acorda credite altor persoane naive.

Cand a operat cesiunea de creanta catre recuperatori, este foarte posibil sa fi fost accesata si asigurarea incheiata la data acordarii imprumutului. Pe tema clauzelor abuzive si a cesiunii creditului recomandam :

Aici reamintim de art. 58 alin 5) din O.U.G. nr 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori: Contractele de credit, contractele de ipotecă, precum și orice alte înscrisuri care au caracter de instrumente de garantare . . . nu reprezintă titluri executorii în cazul în care cesionarul este o entitate ce desfășoară activități de recuperare creanțe (s.n. Recuperatorii de creante).

 

Sunt genul de avocat care se implica total in cauzele clientilor, dovada procedura demarata la Curtea Constitutionala impotriva legii popririi. Mi-as dori sa opresc toate executarile demarate de aceste firme suspecte.

Poprirea tertilor – legea popririi – este neconstitutionala

In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Am invatat sa anulam acest tip de abuzuri, sa salvam clientii în mod definitiv de hartuire si conturi blocate. Ajutandu-te și pe tine, vom face un pas spre o Romanie mai curata și mai sigură .

Stergerea din Biroul de Credit invocand Secretul Bancar

 
 

ATENTIE! Executarea silita poate fi contestata oricand !

Conform art. 13 Alin. (8) LEGEA nr. 193 din 6 noiembrie 2000 (**republicată**) privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, prin derogare de la art. 713 alin. (2) din Codul de procedură, instanța de executare are posibilitatea de a examina în cadrul contestației la executare, la cererea consumatorului sau din oficiu, dacă clauzele dintr-un contract încheiat între un profesionist și un consumator ce constituie titlu executoriu au caracter abuziv, o astfel de contestație la executare fiind imprescriptibilă.

 
 

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol – clauzele abuzive din contractele bancare – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.