Reechilibrarea contractului de credit în franci elvețieni se referă la o procedură prin care se modifică anumite clauze ale unui contract de credit în franci elvețieni (CHF), în special rata de dobândă și/sau valoarea ratei lunare, pentru a reduce impactul fluctuațiilor valutare asupra datornicilor.
Această procedură a devenit necesară în contextul în care, între anii 2000 și 2010, mulți clienți din Europa Centrală și de Est au contractat credite în franci elvețieni, considerând că aceasta era o opțiune mai avantajoasă decât creditele în moneda națională.
Cu toate acestea, după ce Băncii Naționale a Elveției a abandonat plafonul de curs valutar între francul elvețian și euro în 2015, valoarea francului elvețian a crescut semnificativ, iar clienții care au luat credite în CHF au fost afectați de o creștere bruscă a ratelor lunare, care s-a dovedit a fi greu de suportat pentru mulți dintre ei.
Ce s-a intamplat in Ultimii 3 trei ani in Romania cu procedura darii in plata
Ca un istoric pe termen relativ scurt, va amintim ca Legea Darii in plata, ulterior modificarilor din 2020, ofera tuturor debitorilor dreptul de a apela Procedura darii in plata, in care prioritate are Reechlibrarea contractului de credit in franci elvetieni.
Toti acei debitori care au avut procese pierdute anterior modificarii legii din anul 2020, pot reparcurge procedura privind darea in plata., pentru a obtine Reechlibrarea contractului de credit in franci elvetieni.
Un alt aspect esential este retroactivitatea legii intrucat procedura Darea in plata se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate ulterior.
Modificarile Legii darii in plata din 13 mai 2020 le gasiti aici.
Cine poate apela la Reechilibrarea contractului de credit in franci elvetieni
Reechilibrarea contractului de credit în franci elvețieni se poate realiza prin intermediul unor instanțe judecătorești.
Darea in plata (in care intra Reechilibrarea) se poate aplica in toate acele raporturi juridice, nascute intre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.
Cesionarii creantelor sunt Firmele de recuperare a creantelor bancare.
Acestea sunt asa zisii Recuperatorii de creante sau Colectorii creantelor bancare in legatura cu care am scris cu alta ocazie.
Clienții care au luat credite în franci elvețieni și care se confruntă cu dificultăți în a plăti ratele lunare din cauza acestor fluctuații pot cere reechilibrarea contractului de credit pentru a reduce povara financiară și pentru a-și proteja împotriva riscului de neplată sau de executare silită.
Conditiile legale pentru a obtine Reechilibrarea contractului de credit in franci elvetieni
- suma împrumutata nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, la cursul de schimb publicat de B.N.R. în ziua încheierii contractului de credit;
- creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
- consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.
- Este indeplinita impreviziunea. In ce priveste impreviziunea drept conditie la Darea in plata ( reechilibrarea contractului de credit in franci elvetieni ) amintim urmatoarele ipoteze ce trebuie indeplinite in mod alternativ si nu cumulativ.
- Reprezintă impreviziune acea situatia in care pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit. Daca la data incheierii contractului de credit francul / euro/ dolarul avea o valoare de 3 Lei si in prezent moneda este de 4.8 Lei, asistam la indeplinirea acestei conditii.
- SAU
- Pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă. Chiar daca nu este indeplinita ipoteza de mai sus, putin probabil, daca clauza abuziva privind dobanda variabila genereaza o crestere de peste 50 % fata de luna anterioara, puteti cere darea in plata.
ATENTIE ! indiferent care ipoteza avem in vedere din cele de mai sus privind impreviziunea, este necesară menținerea pragurilor valorice în ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării privind darea in plata.
Care e primul pas pentru a obtine reechilibrarea contractului de credit in franci elvetieni
Consumatorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui avocat o notificare prin care îl informează asupra solutiei stingerii datoriei nascuta din contractul de credit ipotecar.
Rolul Avocatului specializat in Drept bancar este esential intrucat acesta ar trebui sa detalieze condiţiile de admisibilitate a cererii, amintite mai sus.
Darea in Plata te scapa de creditul bancar | Avocat Dare in Plata
Ce se intampla daca actualul creditor sa regfuza sa dea curs cererii tale
Daca Banca ori IFN-ul refuza sa dea curs notificarii, debitorul se poate adresa justitiei, cu curaj.
Actiunea adresata instanţei va avea ca obiect pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate impreviziunea intervenita asupra contractului de credit.
Instanta, totodata, va stabili cursul la care se va raporta moneda CHF, respectiv data incheierii contractului de credit.
Până la soluţionarea definitivă a cererii se menţine suspendarea oricărei plăţi către creditor şi oricare procedura deschisa de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului.
Acţiunea prevăzută de prezentul articol este scutită de plata taxei judiciare de timbru.
Noi dorim sa protejam efectiv si concret interesele celor afectati de devalorizarea Leului in raport cu CHF
Noi am demarat o actiune, relativ recenta, avand ca obiect – Reechlibrarea contractului de credit in franci elvetieni – admisa in mod magistral de Judecator, contra OTP BANK.
Desi valoarea CHF de la data admiterii actiunii depasea 5 Ron, am obtinut Reechlibrarea contractului de credit in franci elvetieni, reducand datoria clientului la o suma atat de mica, incat poate discuta acum de inchiderea creditului.
In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, unde dreptatea va triumfa.
Rolul unui Avocat specializat in Drept Bancar este primordial intrucat procedura contine numeroase capcane.
ATENTIE, toti acei debitori care au avut procese pierdute anterior modificarii legii din anul 2020, pot reparcurge procedura privind darea in plata.
COMPLETEAZA FORMULARUL PENTRU A OBTINE REECHILIBRAREA CONTRACTULUI DE CREDIT IN FRANCI ELVETIENI
Avocat drd Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol – inghetare curs CHF – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind important de observat noutatea subiectelor tratate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.