Comisionul de risc & dobanda variabila la Next Capital Investments


Toate contractele de credit incheiate cu banci precum BCR, ce impun comisionul de risc & dobanda variabila, sunt nule absolut, consumatorul avand posibilitatea sa obtina anularea clauzelor si restituirea banilor alaturi de dobanda legala si rata inflatiei, inclusiv de la NEXT CAPITAL INVESTMENTS LTD.

Un succes recent obtinut pentru clienta noastra, o persoana vulnerabila  ANDREI MARIANA VIORICA, femeie de serviciu, m-a inspirat sa scriu acest articol, pe fondul in care la instanta de fond judecatoarea de la instanta de fond a emis unele motive pe atat de absurde, pe atat lipsite de minimul bun simt.

Cum si cand poti anula clauzele privind dobanda variabila & comisionul de risc

Recent am obtinut hotararea judecatoreasca nr. 3166/ 2021, emisa in dosarul civil nr 33837/301/2019, astfel stim cum si cand poti anula comisionul de risc si dobanda variabila, inclusiv contra NEXT CAPITAL INVESTMENTS LTD.

https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000630842&id_inst=3

ANDREI MARIANA VIORICAApelant
BCR SAIntimat
EOS INTERNATIONAL BETEILIGUNGS-VERWALTUNGSGESELLSCHAFT MBHIntimat
NEXT CAPITAL INVESTMENTS LTD PRIN EOS KSI ROMÂNIA SRLIntimat

next capital investments

comisionul de risc

dobanda variabila

  • Oricand poti invoca caracterului abuziv al clauzelor contractuale, neavand relevanta daca contractul este in curs de derulare si produce efecte juridice; art. 6 si art. 7 din Legea 193/2000 nu reprezinta un impediment in analizarea caracterului abuziv al unor clauze, chiar daca efectele contractului sunt epuizate la momentul sesizarii instantei.

  • Nulitatea absoluta poate fi invocate oricand, chiar si dupa trecerea unui timp indelungat de la epuizarea efectelor contractului. In acest context, amintim ca dreptul Uniunii Europene impune respectarea principiului echivalentei, care inseamna ca, desi modalitatile procedurale ale actiunilor in justitie destinate sa garanteze protectia drepturilor pe care justitiabilii le au in temeiul dreptului Uniunii, tin de ordinea juridica interna a statelor membre in temeiul autonomiei procedurale a acestora, totusi, aceste modalitati nu trebuie sa fie  mai putin favorabile decat cele aplicabile unor situatii similar din dreptul Uniunii[1]. Oricum, in cazul contractului de credit, incheiat intre clienta noastra si NEXT CAPITAL INVESTMENTS LTD & BCR SA, a fost vorba despre un contract in derulare, aflat in faza executarii silite, executare silita determinata si de conduita culpabila a institutiei financiar-bancare de a insera clauze abuzive in contractul de credit, clauze care l-au impovarat, excesiv, pe consumator.

  • Nu este suficienta ca in contract sa se precizeze ca modul de variatie al dobanzii s-a raportat si la indicele ROBOR; acest indice are, de asemenea,  un caracter variabil, consumatorul nu are niciun mijloc de a controla evolutia acestuia. Indicele ROBOR este determinat de multi alti factori independenti de vointa sau situatia consumatorului si, astfel, este inechitabil si contrar exigentelor impuse de buna-credinta ca debitorul sa fie obligat sa suporte variatiile acestuia. Oricum, din redactarea art. 5 al contractului de credit, articol care stabileste faptul ca dobanda are un caracter variabil, nu rezulta faptul ca modul in care va varia este raportat la ROBOR, acest termen neregasindu-se in cuprinsul articolului.

  • Analizand definitia ROBOR, aflam ca acesta reprezinta “rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci”.[2] Se poate observa cu usurinta faptul ca indicele ROBOR priveste mai mult relatiile dintre o institutie de credit cu alte institutii de credit, iar nu relatiile dintre o institutie de credit si un consumator. Or, profesionistul (in speta, NEXT CAPITAL INVESTMENTS & BCR SA), trebuie sa depuna toate diligentele in vederea mentinerii creditelor la un nivel optim si care sa nu ingreuneze situatia debitorului, iar in situatia in care apar diverse riscuri (ROBOR creste semnificativ), sa isi asume, alaturi de consumator, aceste riscuri, asa cum este firesc si echitabil sa procedeze orice partener contractual.

  • avand in vedere limbajul utilizat de profesionist la edictarea contractului de credit si nerespectarea de catre acesta a obligatiei de informare precontractuala a clientului in ceea ce priveste continutul contractului, termenii specifici utilizati la redactarea acestuia si implicatiile acestora asupra situatiei sale patrimoniale, consumatorul – apelant, oricat de prudent si diligent ar fi fost, nu ar fi reusit sa desluseasca toate acele notiuni specifice domeniului financiar-bancar, precum: “indicice de referinta”, “evolutia pietei monetare sau financiar-bancare”, “costul rezervelor de finantare”, etc. Este absurd sa se pretinda oricarei persoane care doreste sa obtina un credit sa studieze termeni specifici domeniului bancar. In plus, contractul de credit a fost incheiat in anul 2007, intr-o perioada in care mijloacele de informare erau limitate, existand mult mai putine persoane care avea acces la Internet – o importanta sursa de informare, decat in prezent.

Cum au fost create comisionul de risc & dobanda variabila drept clauze abuzive la BCR SA.

Banca Comercială Română (BCR) e membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 19 centre de afaceri și 17 birouri mobile dedicate companiilor și 430 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori.

BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 2.000 de echipamente, 14.500 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. 

Cine e de fapt aceasta banca, cum a ajuns sa foloseasca BCR acele clauze abuzive, timp de peste 15 ani?

Pe de alta parte, BCR reprezinta standardul abuzului in Romania, se afla la baza si varful piramidei clauzelor abuzive din sistemul financiar bancar national. Oricat de bine suna actuala prezentare a bancii, istoricul nu poate fi sters,

Culmea ironiei, BCR e entitatea ce a preluat activitatea Bancii Nationale a Romaniei, ulterior revolutiei din ’89. In anul 1990, s-a constitui Banca Comercială Română prin preluarea activităţilor comerciale ale Băncii Naţionale a României. In anul 1999, BCR a fuzionat cu BANCOREX…

Noi, intr-un singur contract de credit, am anulat 7 sapte clauze abuzive BCR. Imaginati-va ce fel de oameni au pus bazele activitatii actuale – BCR clauze abuzive.

ATENTIE! Acele clauze abuzive BCR au aparut ulterior anului 2006, momentul preluarii de Erste Bank a 61,8825%* din acţiunile BCR de la Guvernul Român, BERD şi IFC.

De ce au ajuns contractele de credit la NEXT CAPITAL INVESTMENTS LTD

NEXT CAPITAL INVESTMENTS LIMITED a fost înființată în 2009, cu sediul in Prodromoy, 121, HADJIKYRIAKOS BUILDING, Floor 1, 2064, Leykosia, Cipru.

Datorita ignorantei si activitatii superficiale, BNR si ANPC, banca B.C.R. SA a cesionat contractele de credit la acest SRL – NEXT CAPITAL INVESTMENTS.

Firma offshore Next Capital reprezinta una din firmele de recuperare a creantelor bancare, actioneaza abuziv. prin invocarea clauzelor abuzive din contractele de credit, in special clauzele privind comisionul de risc si dobanda variabila.

Eu sunt genul de avocat care se implica total in cauzele clientilor, dovada procedura demarata la Curtea Constitutionala impotriva legii popririi. Mi-as dori sa opresc toate executarile demarate de aceste firme suspecte.

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.


[1] C.J.U.E., hotararile pronuntate in cauzele ASTURCOM TELECOMUNICACIONES si BANCO ESPANOL DE CREDITO.

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/ROBOR