BCR Clauze abuzive | BCR e campioana practicilor inselatoare

bcr clauze abuzive

Prin acest material promovam DOBANDA 0, drept sanctiune pentru BCR Clauze Abuzive, sanctiune ceruta si aplicata printr-una din hotararile obtinute recent de noi.

Instantele nationale sunt obligate sa va admita actiunile. Aflati ca puteti anula acele clauze abuzive, inserate de BCR, fortat si mincinos, in contractele de credit.

Odata anulate dobanda si comisioanele, veti primi banii inapoi de la BCR, garantat.

De ce isi permite BCR clauze abuzive?

Sa vedem cum se prezinta aceasta institutie si ce reprezinta ea de fapt, caci altfel nu si-ar fi permis clauze abuzive BCR.

Banca Comercială Română (BCR) e membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 19 centre de afaceri și 17 birouri mobile dedicate companiilor și 430 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori.

BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproape 2.000 de echipamente, 14.500 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. 

Cine e de fapt aceasta banca, cum a ajuns sa foloseasca BCR acele clauze abuzive, timp de peste 15 ani?

Pe de alta parte, BCR reprezinta standardul abuzului in Romania, se afla la baza si varful piramidei clauzelor abuzive din sistemul financiar bancar national. Oricat de bine suna actuala prezentare a bancii, istoricul nu poate fi sters.

Culmea ironiei, BCR e entitatea ce a preluat activitatea Bancii Nationale a Romaniei, ulterior revolutiei din ’89. In anul 1990, s-a constitui Banca Comercială Română prin preluarea activităţilor comerciale ale Băncii Naţionale a României. In anul 1999, BCR a fuzionat cu BANCOREX…

Noi, intr-un singur contract de credit, am anulat 7 sapte clauze abuzive BCR. Imaginati-va ce fel de oameni au pus bazele activitatii actuale – BCR clauze abuzive.

ATENTIE! Acele clauze abuzive BCR au aparut ulterior anului 2006, momentul preluarii de Erste Bank a 61,8825%* din acţiunile BCR de la Guvernul Român, BERD şi IFC.

Ce e util de stiut privitor la subiectul BCR Clauze abuzive

Actiunea de anulare a acelor clauze abuzive BCR este scutita de plata vreunei taxe judiciare de timbru, prevederea relevanta fiind art. 29, alin. (1) din OUG/ 80/2013 :

f) protecția drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice și asociațiile pentru protecția consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile și interesele legitime ale consumatorilor.

Privind calitatea procesual pasiva a acelor recuperatori de creante, precum INVESTCAPITAL LTD, in ce priveste BCR clauze abuzive, amintim urmatoarele:

  • dispozitia art. 1582 din Codul Civil potrivit careia debitorul poate să opună cesionarului toate mijloacele de apărare pe care le-ar fi putut invoca împotriva cedentului.
  • norma din legislatia financiara reia teza din dreptul comun – 70 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori – in cazurile în care contractul de credit însuşi ori numai creanţele rezultate dintr-un contract de credit se cesionează, consumatorul are dreptul să invoce împotriva cesionarului, orice mijloc de apărare la care putea recurge împotriva cedentului iniţial, inclusiv dreptul la despăgubire.

Prin urmare, procesul avand ca obiect BCR clauze abuzive, se poate judeca chiar exclusiv in contradictoriu cu firmele de recuperare a creantelor bancare, precum KRUK ROMANIA, INTEGRAL COLLECTION, SECAPITAL SARL, INVEST CAPITAL s.a.

DOBANDA VARIABILA CLAUZA ABUZIVA

Dobanda variabila se regaseste in toate contractele de credit incheiate de persoanele fizice cu BCR incepand cu anul 2006

Puteti anula clauza privind Dobanda si sa obtineti Sanctiunea pentru BCR – DOBANDA 0.

Cu privire la clauza privind dobanda variabila, aceasta este una clasica pentru BCR clauze abuzive.

Clauza e prevazuta de obicei la art. 5 din  Conditiile Speciale ale contractului de credit si in graficul de rambursare.

De ce dobanda face parte din acele clasice clauze abuzive BCR

Dobanda BCR indeplineste toate conditiile enuntate de Legea nr. 193 / 2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre Banci si consumatori, si anume:

a) Clauza abuzive din contract nu a fost negociata

b). Clauza inserata e contrare exigentelor impuse de buna-credinta

c). Clauza creeaza, in detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor

d) Clauza nu se circumscrie notiunii de “obiect principal al contractului”

e) Limbajul utilizat la redactarea clauzelor criticate nu este un limbaj clar si accesibil.

Cum functioneaza mecanismul – dobanda variabila clauza abuziva

BCR practica dobanda variabila clauza abuziva pentru ca este, practic, lasata la discretia acesteia si ii permite sa modifice dobanda in mod arbitrar, situație ce nu corespunde exigentelor impuse de principiul transparentei.

De asemenea,  BCR impune dobanda variabila clauza abuziva intrucat permite bancii modificarea in mod unilateral a cuantumului dobanzilor contine o conditie pur potestativa.

Conditia favorizeaza exclusiv BCR, in calitatea sa de debitor al obligatiei de a calcula corect si transparent cuantumul dobanzii, iar prevederile legale in vigoare prezuma absolut caracterul abuziv al clauzelor de acest tip.

BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. comite abuzuri in toate contractele de credit intrucat incalca obligatia de a calcula corect si transparent cuantumul dobanzii.

Aceasta conduita denota decat rea-credinta si care contravine, printre altele, prevederilor Legii 296/2004 privind Codul Consumului si, in special:

Art. 79  – O clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăși sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților.

Art. 80 – O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul, dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitatea consumatorului să influențeze natura ei, cum ar fi contractele preformulate sau condițiile generale de vânzare practicate de comercianți pe piața produsului sau serviciului respectiv.

Exista Dobanda variabila clauza abuziva, cat timp nu se semneaza act aditional la variatie

Din faptul ca art. 5 din contractele de credit, incheiate cu BCR, stipuleaza ca dobanda de referinta revizuibila semestrial afiseaza la sediile BCR, neexistand un alt mod in care debitorului sa ii fie adus la cunostinta.

Mai mult, nici nu solicita consimtamantul clientului pentru a opera modificari in ceea ce priveste continutul contractului.

BCR, pur si simplu, se limiteaza la a plasa in sarcina clientului o obligatie pecuniara excesiva.

Probabil in scopul de a-si motiva conduita contrara bunei-credinta, banca motiveaza inserarea acestei obligatii prin aceea ca, in ceea priveste cotatia dobanzii de referinta revizuibila semestrial este cea de la 30 septembrie din fiecare an.

Chipurile, dobanda s-ar aplica de la 01.10 pana la 31.03 a anului urmator, respectiv cea de la 31 martie din fiecare an se aplica de la 1 aprilie pana la 30 septembrie acelasi an.

In orice caz, este inadmisibil ca dobanda sa varieze, acest tip de dobanda variabila clauza abuziva e una specifica imprumturilor camataresti. Camataria se pedepseste, BCR nu poate fi ocoli la nesfarsit legea.

ATENTIE! Anularea dobanzii poate duce la solutii extrem de utile dvs, precum anularea in intregime a dobanzii – DOBANDA 0, precum in hotararea de mai jos:

Reclamant GHEORGHE COSTEL – la Avocat Velicu Daniel

Parate KRUK SA prin KRUK ROMANIA si B.C.R.

23 octombrie 2020: Admite în parte acţiunea. Constată caracterul abuziv al art.5 din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr.2007200809/12.12.2007, în ceea ce priveşte „dobânda curentă formată din dobânda de referinţă administrată, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 2,95 p.p”. Constată caracterul abuziv al art.9 lit.f din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 2007200808 / 12.12.2007, în ceea ce priveşte comisionul de urmarire riscuri.

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000632825&id_inst=301

clauze abuzive bcr

BCR CLAUZE ABUZIVE – COMISIONUL DE RISC

Cu privire la comisionul de urmarire a riscurilor, se regaseste in mod constant in rubrica BCR clauze abuzive.

Clauza comisionul de urmarire a riscurilor nu a fost negociata direct cu consumatorul, fiind automat inserata in cadrul contractului, incalcandu-se principiul transparentei.

ATENTIE: riscurile sunt deja acoperite prin constituirea unor garantii, ipoteca asupra conturilor sau/si asupra unui altui mobil sau chiar imobil.

Totodata, conduita absolut culpabila a bancii este demonstarata si de faptul ca, desi in conventia de credit sunt explicati inclusiv unii termeni notorii, notiunea de comision de risc nu este definita, desi este o notiune mult mai complexa si apta de a influenta modul in care se partile isi vor executa obligatiile, in faza de executare a contractului.

Comisionul de risc reprezinta o dobanda ascunsa, institutia de credit BCR neavand o conduita transparenta.

BCR CLAUZE ABUZIVE – COMISIONUL DE ADMINISTRARE

Cu privire la comisionul de administrare ( de obicei e prevazut la art. 9 lit c in Contractele de credit), acestuia nu le corespunde contraprestatie a bancii, astfel ca el reprezinta o dobanda mascata.

In plus, comisioanul de administrare e calculat prin raportare la valoarea intregului credit, si nu la valoarea soldului

Prin urmare, intervine situatia in care pe parcursul derularii contractului, valoarea comisionului aferent creditului poate depasi valoarea dobanzii, situatie care il pozitioneaza, in mod cert, pe consumator intr-o pozitie vulnerabila raportat la BCR.

Decizia nr. 3234/2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prevede urmatoarele: “Desi banca a incercat sa justifice in ce ar consta contraprestatia sa legata de perceperea acestui commision, aceasta nu a reusit sa clarifice de ce costuriule legate de acordarea imprumutului, precum si beneficiul pe care si l-a propus nu pot fi acoperite prin perceperea dobanzii, mai ales ca, potrivit legislatiei nationale, cat si legislatiei UE, bancile sunt obligate sa introduca conceptul de “dobanda anuala efectiva (DAE)”, tocmai pentru ca banca sa nu mai poata ascunde, sub forma unor diverse comisioane, dobanda reala perceputa, cat si marimea beneficiului pe care si l-a propus”.

In urma anularii acelor clauze abuzive BCR, puteti primi banii inapoi + dobanda pentru toti acesti ani.

Din punctul meu de vedere, aceasta actiune poate fi miraculoasa intrucat dupa atatia ani de chin si abuz din partea BCR, a venit momentul sa le-o intorci cu varf si indesat.

Ai ocazia sa ceri tu dobanda de la BCR, culmea ironiei. Si chiar sa demarezi executarea silita a entitatii BCR, sa blochezi conturile, asa cum s-au comportat bancherii BCR cu tine.

In 2020 a fost reglementat la nivelul CJUE dreptul privind restituirea banilor de institutiile precum BCR

Amintim ca in data de 9 Iulie 2020, CURTEA DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE a statuat faptul ca Directiva 93/13 privind clauzele abuzive din contractele de credit incheiate intre consumatori si profesionisti, permite restituirea sumelor achitate de catre consumator in temeiul unor clauze considerate a fi abuzive, chiar daca consumatorul a executat deja contractul de credit.

BCR are acces la cele mai mari societati de avocati din Romania si chiar din Europa. Resursele umane si logistice sunt impresionante, aspect care face si mai prestigioasa orice actiune castigata impotriva acesteia .

Clientii BCR sunt judecatori procurori, de aceea un avocat specializat in litigii bancare face diferenta intre esec si succes.

O alta parte din solutiile noastre impotriva acelor clauze abuzive BCR

Reclamant MENGU PAVEL – la Avocat Velicu Daniel

Parata BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ SA – LA SCA NESTOR DICULESCU KINGSTON PETERSEN

Parata SECAPITAL SARL

19 NOIEMBRIE 2020:  Admite în parte actiunea civilă formulată de reclamantul Mengu Pavel în contradictoriu cu pârâtele Banca Comercială SA şi Kruk SA, cu obiect actiune în anulare clauze abuzive BCR. Constata caracterul abuziv al clauzei prevazute de art. 9 lit. f din contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 621 / 21.08.2007 si in consecinta nulitatea acesteia. Dispune obligarea pârâtelor la restituirea comisionului încasat necuvenit de la încheierea contractului de credit nr. 621 încheiat la data de 21.08.2007 şi până la data cesionarii. În baza art. 451 alin. 2 Cod proc. Civ., obligă pârâtele la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 1000 lei reprezentând onorariu avocat.

http://portal.just.ro/208/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=20800000000066485&id_inst=208

clauze abuzive bcr

Comisionul de urmarire riscuri si dobanda variabila clauze abuzive

  1. Reclamant STOIAN RADU IONUT – la Avocat Velicu Daniel

Parata BCR SA

Parata INVESTCAPITAL LTD

23 SEPTEMBRIE 2020 : Admite în parte actiunea privitor la acele clauze abuzive BCR. Constată caracterul abuziv al următoarelor clauze cuprinse în contractul de credit nr. 1731/27.09.2007 – Conditii Speciale: – art. 5 în ceea ce priveste dobanda variabila clauza abuziva; – art. 9 lit. f privind comisionul de urmarire riscuri. Constată nulitatea absolută a clauzelor mai-sus mentionate si dispune eliminarea acestora din contractul de credit nr. 1731/27.09.2007. Obligă pârâta BCR să restituie reclamantului dobânda curentă percepută peste ceea ce depăseste procentul de 10,9% pe an si comisionul de urmărire riscuri încasate de bancă până la data cesionării creantei, în lei, la cursul BNR din ziua plătii. Obligă pârâta Investcapital LTD să restituie reclamantului dobânda curentă percepută peste ceea ce depăseste procentul de 10,9% pe an si comisionul de urmărire riscuri încasate de această pârâtă după data când a cumpărat creanta, în lei, la cursul BNR din ziua plătii.

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000633547&id_inst=301

clauze abuzive bcr

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind evidenta importanta subiectelor tratate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.