Muscatura de caine creeaza despagubiri materiale si morale

muscatura de caine

Acum cateva ore, o doamna, sportiva, sanatoasa fizic, a fost ucisa dupa mai mult de o muscatura de caine, fiind chiar devorata de caini, intr-o zona de langa Lacul Morii – Bucuresti.

Desi, victima a mai trecut recent printr-un caz asemanator, mediatizat, se pare ca institutiile publice – Primaria Municipiului Bucuresti sau / si Primaria localitatii Chiajna – judetul Ilfov, nu au intervenit. In urma cu cateva luni, aceeasi victima a ajuns la spital cu răni grave, din cauza unor caini fara stapan – cainii comunitari, astazi nu a mai avut – noroc -, fiind dusa la morga.

In masura in care se va dovedi ca acei caini erau fara stapan, autoritatile trebuie trase la raspundere.

Juridic vorbind, «câine fără stăpân» inseamna câine crescut, adăpostit, ținut pe domeniul public, în locuri publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau deținătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificați prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Legea cainilor fara stapan responsabilizeaza toate Primariile din tara

Conform legii fara stapan, câinii fără stăpân vor fi cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, astfel Consiliile Locale / Primariile trebuie sa coordoneze activitatea de strangere a cainilor de pe strazi.

Populația trebuie informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție sau revendicare, prin afișare la sediul adăpostului și al serviciului specializat, astfel animalele sa nu fie eutanasiate.

Muscatura de caine activeaza raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale

Răspunderea pe temeiul art. 1375 din Codul Civil revine persoanei care, la data cauzării prejudiciului, deţinea paza juridică a animalului, presupunând prerogativa de control si de supraveghere exercitata asupra animalului.

Conform normei juridice, Proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.

Pentru angajarea acestei răspunderi, victima trebuie să dovedească existenta prejudiciului, faptul că prejudiciul respectiv a fost cauzat de animal, existenta pazei juridice a celui chemat in judecata pentru despăgubiri.

In masura in care se va dovedi ca acei caini erau fara stapan, autoritatile trebuie trase la raspundere.

Primaria Municipiului Bucuresti poate fi trasa la raspundere pentru daune de peste 500.000 euro in acest caz recent, intens mediatizat

De ce o Primarie poate sa raspunda pentru prejudiciulul creat de animale?

In primul rand ne referim in special la cainii fara stapan – asa zisii caini comunitare.

Codul civil a inclus in Noțiunea de pază animalului si cel care, în temeiul unei dispoziții legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul și supravegherea asupra animalului și se servește de acesta în interes propriu.

In masura in care se va dovedi ca acei caini erau fara stapan, autoritatile trebuie trase la raspundere.

Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor câinilor în adăposturi se realizează de Primarii / Consiliile Locale.

Legea cainilor fara stapan – O.U.G. nr 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

Legea cainilor fara stapan impune prin norma imperative: Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens.

Codul Civil stabileste ca cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare.

Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă.

Dreptul la despagubiri apartine mostenitorilor victimei si celor dragi in caz de deces

Despăgubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine in special celor îndreptățiți, potrivit legii, la întreținere din partea celui decedat.

 Cu toate acestea, instanța, ținând seama de împrejurări, poate acorda despăgubire și celui căruia victima, fără a fi obligată de lege, îi presta întreținere în mod curent.

La stabilirea despăgubirii se va ține seama de nevoile celui păgubit, precum și de veniturile pe care, în mod normal, cel decedat le-ar fi avut pe timpul pentru care s-a acordat despăgubirea

In cazul decesului victimei, acest prejudiciu dă dreptul la reparație pentru mostenitorii legali / persoanele apropiate victimei precum concubin / logodnic.

Se vor putea acorda despăgubiri și pentru un prejudiciu viitor dacă producerea lui este neîndoielnică.

 Dacă fapta ilicită a determinat și pierderea șansei de a obține un avantaj sau de a evita o pagubă, reparația va fi proporțională cu probabilitatea obținerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ținând cont de împrejurări și de situația concretă a victimei.

Cel care a făcut cheltuieli pentru îngrijirea sănătății victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care răspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.

Daunele morale pot fi solicitate chiar de orice persoana pentru decesul creat de muscatura de caine

Instanța judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenților, descendenților, fraților, surorilor și soțului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum și oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existența unui asemenea prejudiciu.

Dacă în cadrul asigurărilor sociale s-a recunoscut dreptul la un ajutor sau la o pensie, reparația este datorată numai în măsura în care paguba suferită prin moarte depășește ajutorul ori pensia.

Daca muscatura de caine a creat doar leziuni, atat victima cat si cei dragi detin dreptul la despagubiri

In masura in care se va dovedi ca acei caini erau fara stapan, autoritatile trebuie trase la raspundere.

In ce constau despagubirile pentru muscatura de caine

În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății unei persoane, despăgubirea trebuie să cuprindă echivalentul câștigului din muncă de care cel păgubit a fost lipsit sau pe care este împiedicat să îl dobândească, prin efectul pierderii sau reducerii capacității sale de muncă.

În afară de aceasta, despăgubirea trebuie să acopere cheltuielile de îngrijire medicală și, dacă va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viață ale celui păgubit, precum și orice alte prejudicii materiale.

În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, poate fi acordată și o despăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială.

Dacă prejudiciul are un caracter de continuitate, despăgubirea se acordă sub formă de prestații periodice.

Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câștigului din muncă se acordă sub formă de prestații bănești periodice. La cererea victimei, instanța va putea acorda despăgubirea sub forma unei sume globale.

În cazul prejudiciului viitor, despăgubirea, indiferent de forma în care s-a acordat, va putea fi sporită, redusă sau suprimată, dacă, după stabilirea ei, prejudiciul s-a mărit, s-a micșorat ori a încetat.

Victima – minorul – si Muscatura de caine

Dacă cel care a suferit vătămarea integrității corporale sau a sănătății este un minor, despăgubirea stabilită va fi datorată de la data când, în mod normal, minorul și-ar fi terminat pregătirea profesională pe care o primea.

 Până la acea dată, dacă minorul avea un câștig la momentul vătămării, despăgubirea se va stabili pe baza câștigului de care a fost lipsit.

Daca minorul nu avea un venit constant, despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câștigului din muncă se va stabili pe baza venitului mediu lunar net din muncă al celui păgubit din ultimul an înainte de pierderea sau reducerea capacității sale de muncă ori, în lipsă, pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza, ținându-se seama de calificarea profesională pe care o avea sau ar fi avut-o la terminarea pregătirii pe care era în curs să o primească.

Cu toate acestea, dacă cel păgubit face dovada posibilității obținerii unui venit din muncă mai mare în baza unui contract încheiat în ultimul an, iar acesta nu a fost pus în executare, se va ține seama în stabilirea despăgubirii de aceste venituri.

Dacă cel păgubit nu avea o calificare profesională și nici nu era în curs să o primească, despăgubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie.

Această din urmă despăgubire va fi datorată de la data când minorul a împlinit vârsta prevăzută de lege pentru a putea fi parte într-un raport de muncă.

In masura in care se va dovedi ca acei caini erau fara stapan, autoritatile trebuie trase la raspundere.

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.