Dobanda penalizatoare din Contractul de Credit cu Raiffeisen Bank este o clauza abuziva ?
Domnule avocat, dobanda penalizatoare din Contractul de credit este Clauza abuziva in cazul meu?
Am avut un împrumut la Raiffeisen Bank de 20.000 ron, am platit 3.000 ron.
Odata cu criza din 2010-2011, nu am mai avut serviciu, astfel nici bani de returnat la Banca.
Intrucat nu am mai putut plăti, in 2013 am primit hirtia de executare la serviciu, s-a pus poprire, prima hîrtie de executare în 2013 a fost de 280.000, toate bune am platit tot anul aproximativ 6.000 ron.
Anul următor am primit rectificare de la executor la suma de 320.000 roni, banca Raiffeisen Bank adaugand penalitati, am platit un an.
A venit din nou anul următor rectificare cu suma de 360.000 roni, am platit încă un an am primit rectificare cu suma de 390.000 roni. Probabil acelasi motiv – recalcularea penalitatilor.
Eu, după prima hîrtie, adică 280.000, ar fi trebuit să termin plata.
Intrebarea mea este daca eu plătesc de 4 ani, suma creste de la un la altul, am șanse să achit aceasta datorie,și dacă da, cînd?
Mulțumesc
Raspuns:
Rata dobânzii penalizatoare se calculează pe bază de procent fix ce nu poate fi mai mare de trei puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii curente și se aplică la principalul restant.
Raiffeisen Bank a profitat de nevoia dvs de la data incheierii contractului convingandu-va sa semnati un contract, in care dobanda penalizatoare este caluza abuziva.
Penalitățile ce se pot acumula pentru neplata la timp a ratelor sunt împovărătoare pentru consumator.
Exista un mare risc pentru pierderea locuinței în cadrul derulării procedurilor de executare silită și al rămânerii cu datorii față de creditor, deși garanția poate ca a fost executată deja.
Intrucat Dobanda penalizatoare este clauza abuziva in majoritatea contractelor de credit, puterea executiva a impus măsuri immediate.
Pentru a asigura protecția necesară consumatorilor. Inca din anull 2016, Guvernul a limitat actualizarea penalitatilor în cazul în care există dificultăți la rambursarea ratelor, în situația executării silite.
Dobanda penalizatoare este clauza abuziva daca este debitul este actualizat constant precum in cazul dvs, mai ales ulterior datei de 30 septembrie 2016.
În cazul în care consumatorul sau soțul/soția acestuia se află în una din următoarele situații: șomaj, reducere drastică a salariului, deces, dobânda penalizatoare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale rata dobânzii curente.
Prin reducerea drastică a salariului se înțelege o reducere de cel puțin 15% din valoarea acestuia.
Dobanda penalizatoare este clauza abuziva daca se incalca urmatoarele limite:
Se interzice aplicarea dobânzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totală a creditului ori la valoarea totală plătibilă de către consumator.
În toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească principalul restant.
După declararea scadenței anticipate, se poate percepe doar o dobândă penalizatoare calculată pe bază de procent fix și care nu poate fi mai mare de două puncte procentuale, care se adaugă la rata dobânzii contractuale.
Cel mai important aspect este ca pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare.
In acest ultim caz va aflati dvs. Creditorul – banca sau eventualul cesionar, a activat continuu clauza penalizatoare.
Dobanda penalizatoare este clauza abuziva clara in cazul dvs. Solutia este contestatia la executare prin care contestati titlul daca va aflati in termenul de 3 ani sau actiune in constatarea nulitatii absolute.
Dobanda penalizatoare este abuziv calculata insa clauza poate fi anulata.
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii