Raiffeisen clauze abuzive & dreptul restituirii sumelor pe clauze

raiffeisen clauze abuzive

Afla totul despre Raiffeisen clauze abuzive si dreptul tau de a obtine restituirea sumelor incasate ilegale de Raiffeisen Bank. E momentul sa obtii tu dobanda la dobanda, de la entitatea ce ti-a umblat in conturi atata timp. Executarile silite demarate cu creditele Raiffeisen Bank pot fi reanalizate in Justitie. Clauzele abuzive ale Raiffeisen Bank au fost dovedite de Inalta Curte de Casatie in mod definitiv, prejudiciul adus clientilor fiind de peste 20 milioane EURO.

De ce instantele de judecata constata pe banda rulanta Raiffeisen Clauze Abuzive

Debitorii persoane fizice reprezinta “consumatori” in raport cu legislatia formata din norme de ordine publica.

Importanta activitatii de creditare trebuie protejata in aceasi pondere precum interesele consumatorilor, prin sanctionarea Raiffesen Clauze abuzive.

Clientii trebuie sprijiniti si ocrotiti de clauzele abuzive, scopul unui contract cu clauze clare si previzibile fiind tocmai promovarea si atragerea consumatorilor spre contractarea altor credite.

Sistemul socio-politic actual se bazeaza pe credit, de aceea orice abuz trebuie sanctionat pentru conturarea unei previzibilitati in respectarea contractului de credit de catre debitorii consumatori.

Te intrebi daca are Raiffesen clauze abuzive? Dintotdeauna a detinut, precum celelalte institutii bancare, un argument in plus pentru instante.

Cum impune Raiffeisen clauze abuzive

O clauze des intalnita in toate contractele de credit si anulata pe banda rulanta de Justitie – clauze privind comisionul de procesare

Comisionul de procesare si comisionul de administrare lunara apar ca fiind disproportionate si nejustificate in comparatie cu prestatia efectuata de institutia bancara.

In contractele de credit, clauza privind comisionul de procesare si administrare lunara sunt prevazute de obicei la art. 3.5 si art. 3.7.

Acestea reprezinta de obicei o valoarea procentuala din valoarea imprumutului.

Cu privire la aceste comisioane, mentionam faptul ca nu ii corespund nicio contraprestatie din partea Bancii, operatiunile de intocmire a unui dosar de credit, precum și alte formalitati, făcând parte din activitatea curenta a unei institutii bancare.

De asemenea, toate contractele de credit contin dobanda variabila, o clauza vadit abuziva, asemanatoare cu contractele camataresti.

Cand constatam la Raiffeisen Clauze abuzive

Aici ne intereseaza art. 4 alin 1 si 2 din L. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, si anume:

(1) O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

(2) O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

Rezumand legislatia, vom constata la Raiffeisen Clauze Abuzive cand se vor intruni urmatoarele conditii:

a) Clauza abuzive din contract nu a fost negociata

b). Clauza inserata e contrare exigentelor impuse de buna-credinta

c). Clauza creeaza, in detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor

d) Clauza nu se circumscrie notiunii de “obiect principal al contractului”

e) Limbajul utilizat la redactarea clauzelor criticate nu este un limbaj clar si accesibil.

Puteti primi banii inapoi de la Raiffeisen Bank prin Justitie

In acelasi proces puteti obtine restituirea sumelor achitate in temeiul clauzelor abuzive, anulabile, atat de la Banca cat si de la Recuperatorii de creante.

Atentie la executari! Recuperatorii nu detin o creanta certa lichida si exigibila

Ca reclamant, te vei raporta la imbogatirea fara justa cauza si / sau la plata nedatorata, institutii civile reglementate de Codul Civil vachi sau nou.

Codul Civil vechi (adoptat in anul 1864 si abrogat in 2011, dar care produce efecte in prezent pentru contractele incheiate pana la acea data) stabileste la art 992:

Cel ce, din eroare sau cu ştiinţa, primeşte aceea ce nu-i este debit, este obligat a-l restitui aceluia de la care l-a primit. 

si la art 993:

Acela care, din eroare, crezându-se debitor, a plătit o datorie, are drept de repetitiune în contra creditorului.

ATENTIE! Aveti dreptul sa cereti si sa obtineti dobanda la dobanda, daca dati de Raiffeisen Clauze abuzive

Codul Civil vechi, prin Articolul 994, stabileste :

nd cel ce a primit plata a fost de rea-credinţa, este dator a restitui atât capitalul, cat şi interesele (dobanzile) sau fructele din ziua plăţii.

O parte din solutiile obtinute de noi impotriva Raiffeisen Bank pentru clientii care ne-au acordat incredere

Judecatoria Sector 1

Reclamanti HULUBA GHEORGHE si HULUBA ADRIANA MONICA – la Avocat Velicu Daniel

Parata RAIFFEISEN BANK SA

http://portal.just.ro/299/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000906338&id_inst=299

02.10.2020: Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv al clauzei contractuale din art. 3.5 din contractul de credit nr. RFI02843087322 / 11.03.2007, în raport cu dreptul băncii de percepere a comisionului de procesare. Constată în parte caracterul abuziv al clauzei contractuale din art. 3.3, din contractul de credit nr. RFI02843087322 / 11.03.2007, în raport cu dreptul băncii de a modifica dobânda conform evoluţiei pieţei financiare sau politica de credite a Băncii. Obligă pârâta să restituie reclamantului suma de 626 CHF, reprezentând contravaloarea comisionului de procesare, în lei, la cursul BNR din data plăţii. Obligă pârâta să restituie reclamantului diferenţa dintre dobânda majorată şi dobânda stabilită iniţial în cadrul contractului de credit, în cuantum de 3206,42 CHF, la cursul BNR din data plăţii.

raiffeisen clauze abuzive

Judecatoria SATU MARE

https://portal.just.ro/296/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29600000000215955&id_inst=296

DOSAR NR 7294/296/2022

MISTREANU AURELIAN – la Avocat Velicu Daniel

27 IULIE 2023 Admite în parte cererea formulată de către reclamantul …în contradictoriu cu intimat …având ca obiect constatare nulitate act. Constată nulitatea clauzelor prevăzute de art. 3.1, art. 3.2, art. 3.4, art. 3.5, art. 3.7 din contractul de credit …Obligă pârâta … să restituie reclamantului sumele achitate pentru perioada contractuală până la 17,12,2014, data cesiunii, în baza clauzelor anulate şi dobândă legală de la data achitării sumelor menţionate până la data restituirii efective, sume ce vor fi indexate cu rata inflaţiei până la data restituirii efective. Obligă pârâta …să restituie reclamantului sumele achitate pentru perioada contractuală începând cu data de 17,12,2014, data cesiunii, în baza clauzelor anulate şi dobândă legală de la data achitării sumelor menţionate până la data restituirii efective, sume ce vor fi indexate cu rata inflaţiei până la data restituirii efective . Obligă pârâtele la plata către reclamant a sumei de 4000 lei, respectiv câte 2000 lei fiecare, să cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Respinge in rest cererea ca neintemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria Satu Mare. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. (2) C.proc.civ., azi, 27,07,2023.
Document: Hotarâre  1942/2023  27.07.2023

Judecatoria Brad

Reclamant LEUCIAN MOGA SORIN ADRIAN – la Avocat Velicu Daniel

Parata REIFFEISEN BANK SA

Parata INVESTCAPITAL LTD prin KRUK ROMANIA

http://portal.just.ro/195/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=19500000000031761&id_inst=195

21.10.2020: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Leucian Moga Sorin Adrian, în contradictoriu cu paratele Raiffeisen Bank SA şi Investcapital LTD (persoana juridica nerezidentă). Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute de art. 3.2 din contractul de credit nr. RF86345518235/30.06.2008, în ceea ce priveşte dreptul băncii de a modifica rata anuală a dobânzii în vigoare la momentul exercitării opţiunii în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau de politica de credite a băncii, cu consecinţa înlăturării sale. Obligă pârâtele la recalcularea debitului datorat de către reclamant, din care va fi scăzută diferenţa dintre rata dobânzii încasate şi rata dobânzii de 8,5% stabilită prin art. 3.1.2 din contract, în cuantum de 5.024,63 EUR.

clauze abuzive raiffeisen

 

Iti recomandam si urmatoarele articole:

 

Raiffeisen Bank a fost sancționată cu 50.000 lei și obligată să refacă toate contractele în lei, euro și franci elvețieni, prin revenirea la dobânda de la momentul acordării împrumutului.

 

ATENTIE! Pe data de 1 noiembrie 2022, Î.C.C.J. a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte = clauze abuzive = ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, respectiv a confirmat Ordinul nr. 837/20.10.2017, emis de către președintele A.N.P.C.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Raiffeisen Bank să modifice contractele de credit incheiate in anii trecuti şi să le aducă la nivelul momentului anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, cu condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora.

Inalta Curte de Justitie si Casatie a soluţionat definitiv cauza nr 8763/2/2017 prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA (clauze abuzive Raiffeisen).

Mai exact, banca nu a informat în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), şi drept urmare i-a determinat pe aceştia să ia o decizie – contractarea creditelor respective – pe care altfel nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut nivelul la care dobânda avea să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza.

ANPC precizează faptul că diferențele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume. În situația descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank. 

 

 

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.

Stergerea din Biroul de Credit invocand Secretul Bancar