Daca exista neintelegeri intre mostenitori, apare indubitabi rolul instantei de judecata, ocazie cu care poti fi interesat de taxa de succesiune in instanta.
Cu alte cuvinte, daca nu ai reusit partajarea mostenirii pe cale amiabila, in fata notarului, calea ramasa de urmat este cea judiciara, in care trebuie sa te adresezi Judecatoriei, ocazie cu care trebuie achitata aceasta taxa de succesiune in instanta.
ATENTIE! Acest material este valabil doar daca rezolvarea amiabila a esuat !
Taxa de succesiune in instanta este prevazuta in O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru
La Articolul 5, veti gasi situatia cu succesiunea. Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărțelii – 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calității de coproprietar și stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită;
d) cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducțiune a liberalităților excesive – 3% din valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
Cum stabilim valoarea mai sus amintita, pentru a aplica taxa de succesiune in instanta
In ce priveste valoarea masei partajabile, respectiv valoarea bunurilor ce fac parte din mostenire, ramane in sarcina ta sa evaluezi bunurile mobile pe care cel decedat le avea in patrimoniu.
ATENTIE! Imobile (teren, casa, apartament, dependinte etc.) sunt evaluate prin lege
Codul de procedura civila, prin Articolul 104, intitulat Cererile în materie imobiliară, se mentioneaza destul de clar:
(1) În cererile având ca obiect un drept de proprietate sau alte drepturi reale asupra unui imobil, valoarea lor se determină în funcție de valoarea impozabilă, stabilită potrivit legislației fiscale.
Valoarea impozabila o veti gasi intr-un act emis de Primarie, prin Directia de Taxe si Impozite.
Daca si doar daca imobilul nu este supus impozitarii la Primarie, e activata regula generala in materie.
Valoarea se stabilește după înscrisurile prezentate și explicațiile date de părți (exemplu: acea chitanta emisa de vanzator pentru vanzarea terenului sau / si a a cesei).
Acelasi Cod de procedura civila te ajuta sa respecti dezideratul pe care taxa de succesiune in instanta o detine.
Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare. Pentru identificarea imobilelor se vor arăta localitatea și județul, strada și numărul, iar în lipsă, vecinătățile, etajul și apartamentul, precum și, când imobilul este înscris în cartea funciară, numărul de carte funciară și numărul cadastral sau topografic, după caz. La cererea de chemare în judecată se va anexa extrasul de carte funciară, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară, eliberat de biroul de cadastru și publicitate imobiliară în raza căruia este situat imobilul, iar în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară, se va anexa un certificat emis de același birou, care atestă acest fapt.
Taxa de succesiune in instanta poate fi micsorata anulata sau evitata?
Fara acea taxa, nu poti avea acces la Justitie.
Insa, daca veniturile si bunurile tale sunt suficient de scazute, poti solilita ajutor public judiciar, prin esalonarea achitarii taxei judiciara, reducerea sau chiar exonerarea de la plata acesteia
Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei.
În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.
Ajutorul public judiciar se poate acorda și în alte situații, proporțional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiție, inclusiv din cauza diferențelor de cost al vieții dintre statul membru în care acesta își are domiciliul sau reședința obișnuită și cel din România.
Cand si unde se achita taxa de succesiune
Taxa de succesiunea in instanta se va achita doar ulterior deschiderii procesului.
Ulterior sesizarii judecatoriei, daca si doar daca cererea de chemare in judecata respecta conditiile de fodn si forma, vei primi o citatie prin care iti este impusa plata unei anumite sume de bani (taxa de succesiune in instanta) la Primaria in a carei raza teritoriala detii domiciliul legal.
Avocat Velicu Daniel
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Avem de facut succesiunea unui apartament si a unei case la tara. Mama a decedat. Ramane de impartit intre sotul si cei trei copii. Stiu ca sotul va avea jumatate + cota din cealalta jumatate. Intrebarea e, daca taxa de 3% se aplica pentru tot apartamentul sau doar la jumatatea care se va imparti?
Buna ziua!
Procentul de 3% se aplica la valoarea intregii mosteniri.
Cota sotului supravietuitor este de 25% din mostenire atunci cand vine la mostenire impreuna cu descendentii.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună dimineață,
Cat costa o succesiune în instanta, dupa decesul tatălui, cu soție supraviețuitoare și doi copii, pt. un ap 4 camere, un teren la tara (moștenit de la mama lui), loc veci cimitir, o mașina vândută după deces fără succesiune și banii din bănci care nu ii știm? Și cât plătește fiecăre. Mulțumesc anticipat.
Buna ziua!
Taxa de partaj este de 3% din valoarea bunurilor care se impart. Este obligatia reclamantului ca prin cererea de chemare in judecata sa precizeze valoarea obiectului acesteia. Pe cale de consecinta, dvs trebuie sa aflati si sa precizati, orientativ, valoarea impozabila a bunurilor a caror impartire o solicitati si pe care le-ati enumerat mai sus, iar taxa va fi de 3% din aceasta suma. Nu va putem preciza noi suma intrucat nu cunoastem date concrete referitoare la speta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună seara!daca dorim sa facem taxa de succesiune pentru niste terenuri intravilane si extravilane de la tara,dar nu stim unde se afla si cate sunt,de unde putem afla numarul lor,locatia unde se afla?
Buna ziua,
In cazul in care nu este cunoscuta adresa unuia dintre moștenitori, cum se poate dezbate aceasta?
Buna seara. Cat ar costa o succesiune pentru un apartament cu 2 camere dupa tataie care a murit in 1997 si dupa bunica care a murit acum 4 ani? Sa se faca succesiune prin instanta sau la notar? Intrucat nu ee inteleg copii intre ei…
Va multumesc!
Buna ziua!
Taxa pe succesiune se calculeaza ca un procent din masa bunurilor partajabile, nu va putem preciza noi valoarea taxei intrucat nu cunoastem valoarea bunurilor.
In cazul in care mostenitorii nu se inteleg sau nu ajung la un acord cu privire la modul de partajare a bunurilor, se poate solicita instantei de judecata sa faca acest lucru, in cadrul unui proces de partaj.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună ziua! Intr-un proces de succesiune în instanta între fiica din prima căsătorie și sotia actuala a defunctului. Sotia prezinta prima data în instanta un testament olograf, iar a doua oara când i se cere originalul aduce alt testament cu alt scris, semnătura mult mai complet decât primul, ce trebuie făcut sa îl pot ataca? Va mulțumesc foarte mult! Doamne ajuta!
Buna ziua!
Intrucat deja aveti un proces pendinte, trebuie sa formulati, in fata judecatorului, o cerere de inscriere in fals cu privire la testament.
Ulterior, instanta va parcurge o anumita procedura.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună seara. M.ar interesa și pe mine dacă partajul succesoral se poate face și în instanță? O seară frumoasă
Buna ziua!
Da, partajul succesoral sa poate realiza si in instanta in situatia in care succesorii nu doresc sa se prezinte la notarul public in vederea realizarii partajului sau, desi se prezinta, nu reusesc sa se puna de acord cu modul in care sa se realizeze partajul.
Toate cele bune!
Buna seara! Intr-o succesiune intre doi mostenitori, taxa de timbru cu suma X trebuie plătita de fiecare mostenitor in parte sau platita o singura data, indiferent de cum se inteleg mostenitorii sa imparta cat plateste fiecare?
Va mulțumesc
Bună ziua, Avem o problema cu succesiunea părinți au avut 3 copii câte 1 din alte căsătorii și 1 împreună copilul tatălui a decedat cu mulți ani în urma, cu soția și copii sau pierdut legăturile tot cu mulți ani nu mai știm absolut nimic despre dânșii. Valoarea succesorala nau este foarte mare, care ar fi pașii sau cum ar trebui început, Multumesc.
Buna ziua,
Cu respectul cuvenit va adresez o intrebare privind taxele succesorale la o valoare de 102.000 lei a unui imobil si teren potrivit valorii de impunere la taxe su impozite de la primarie .
Am inteles corect ca taxa de timbru pt.instanta judecatoreasca reprezinta 3% din aceasta suma de mai sus ?
Cu deosebit respect . Multumesc anticipat .
Buna ziua!
Da, ati inteles corect, taxa judiciara de timbru este in procent de 3% din valoarea masei bunurilor partajabile. In cazul dvs, taxa de timbru este de 3.060 lei.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu