Institutia Uzucapiune este prevazuta si in noul Cod Civil si consta in Dobandirea proprietatii asupra bunurilor imobile
Definitie uzucapiune. Uzucapiunea din Noul Cod Civil
Uzucapiunea din Noul Cod Civil reprezinta o institutie juridica fundamentala pentru Dreptul de proprietate, intrucat prin uzucapiune obtii proprietatea asupra unui bun imobil.
In noul Cod Civil, uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii private asupra bunurilor imobile (fixe) sau mobile (miscatoare).
Concret, aceasta institutie juridica esentiala poate fi folosita si daca posesorul bunului nu detine dovezi privind calitatea sa de proprietaR.
Conform art. 557 Cod Civil, Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condiţiile legii, prin convenţie, mostenire legală (…) sau uzucapiune,
Daca ne uitam la DEX, Uzucapiunea este vazuta in aceeasi linie in care legiuitorul i-a stabilit parametrii.
Uzucapiune = Dobândiea dreptului de proprietate asupra unui bun prin posedarea lui o anumită vreme
Poprire cont ilegala| Contestatia la poprire cont persoana fizica
Cazuri de aplicare – Uzucapiune
Asemanator cu dobandirea dreptului de proprietate, uzucapiunea poate fi folosita pentru dobandirea si a altor drepturi reale precum dreptul de superficie sau a sarcinilor precum servitutea.
Acolo unde imobilul detine Carte Funciara, beneficiarul este obligat a parcurge procedura de inscriere.
Prin uzucapiune tabulară poate fi dobândită orice servitute, iar prin uzucapiune extratabulară pot fi dobândite numai servituţile pozitive.
Creditul cesionat la recuperatori Kruk, Eos s.a. nu e titlu executoriu
Te-ar putea interesa si urmatoarele articole:
– https://velicu.eu/juridice/autorizatie-de-construire-30-de-zile-acte-necesare-legea-50-1991/
– https://velicu.eu/antecontractul-de-vanzare-promisiune-de-vanzare-imobiliare/
– https://velicu.eu/juridice/certificat-urbanism-cerere-avocat/
– https://velicu.eu/drepturile-mostenitorilor-legali-mostenitori-rezervatari/
– https://velicu.eu/gardul-comun-inaltime-legislatie-gardul-dintre-vecini/
Restrictii – uzucapiunea din Noul Cod Civil
Evident, uzucapiunea nu este o institutie absoluta, putand fi aplicata doar in ce priveste bunurile proprietate privata.
Conform art. 863 Cod Civil, proprietatea asupra bunurilor publice nu poate fi dobândită de terţi prin uzucapiune.
Exista doua cai principale pentru ca o persoana sa dobandeasca proprietatea prin intermediul uzucapiunii.
Poprirea salariului tau e anulabila oricand in anul 2023
I. Uzucapiune imobiliara (prin inscriere in Carte funciara).
– uzucapiunea extratabulara
Dreptul de proprietate asupra unui imobil (ex: teren) sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, doar dacă:
– proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa (ex: firma);
– a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
– imobilul nu era înscris în nicio carte funciară. În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său.
–uzucapiunea tabulara
In ce priveste uzucapiunea asupra unor imobile precum o casa si terenul pe care se afla ce au fost inscrise de posesor in Cartea Funciara, opereaza o protectie asupra situatiei juridice descrise.
Drepturile celui care a fost înscris în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
Astfel, persoana interesata va astepta cinci ani pentru a dobandi proprietatea asupra terenului si a casei, pe varianta inscrierii in Cartea funciara.
BCR Clauze abuzive | BCR e campioana practicilor inselatoare
II. Uzucapiune judiciara.
Cererea de uzucapiune se depune la judecătoria în circumscripția căreia este situat imobilul.
Anterior, petentul trebuie sa achite la Primarie o taxa de timbru ce se calculeaza pe baza art. 31 din OUG 80/2013.
Reclamantul trebuie sa mentioneze în cererea de înscriere data calendaristica de la care posedă imobilul sub nume de proprietar si sa arate dacă imobilul posedat este sau nu înscris în cartea funciară.
In masura in care detine informatii, petentul va insera in cerere si numele ori denumirea vechiului proprietar sau a succesorului acestuia.
La cerere se vor anexa urmatoarele:
- un certificat eliberat de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau de autoritatea competentă, care atestă faptul că persoana, fizica sau juridică, a murit sau și-a încetat existența;
- un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care să rezulte informatii asupra eventualei dezbaterii mostenirii;
- un certificat eliberat de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, privind natura proprietatii publica sau privata;
- certificatul de rol fiscal, atunci când este cazul;
- înscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul și-a întemeiat posesia;
- documentația tehnică cadastrală a imobilului;
- extrasul de carte funciară pentru informare;
- lista cuprinzând numele, prenumele și domiciliul a cel puțin 2 martori.
ITI OFERIM GRATUIT UN MODEL DE ACTIUNE PRIVIND O UZUCAPIUNE DE 30 DE ANI
Clauzele Abuzive din Contractele Bancare nasc Executari Ilegale
Acţiune care are ca obiect înscrierea drepturilor reale dobândite prin uzucapiunea de 30 de ani sau uzucapiunea din vechiul Cod Civil
Sediul materiei: · Art. 1050-1053 C. pr. civ. · Art. 148-151 C. pr. civ.
Către, ….. (instanţa căreia i se adresează cererea)
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul , ….. (nume, prenume), cu domiciliul în ….. (adresa), având codul numeric personal …..,
având următoarele date de contact ….. (email, fax, telefon ori altele asemenea), ….., contul bancar ….., formulăm
CERERE DE ÎNSCRIERE A DREPTURILOR REALE IMOBILIARE DOBÂNDITE PRIN UZUCAPIUNEA DE 30 DE ANI,
prin care solicităm instanţei:
1. înscrierea în cartea funciară (1) nr. ….. a localităţii ….. a dreptului de ….. (proprietate ori alt drept real susceptibil de a fi dobândit prin uzucapiune, după caz) asupra imobilului situat în ….. (localitate, judeţ, stradă, număr, etaj, apartament; în lipsa străzii sau a numărului, se vor indica vecinătăţile; (se vor indica, acolo unde există, numărul de carte funciară şi numărul cadastral sau topografic, după caz), ca efect al uzucapiunii.
În fapt, arătăm că de la data de (2) ….. am exercitat, sub nume de proprietar, o posesie utilă asupra imobilului în discuţie/am exercitat, sub nume de uzufructuar, o posesie utilă asupra imobilului în discuţie/am exercitat asupra legii, domiciliul/sediul reprezentantului desemnat, astfel cum rezultă din dispoziţiile art.155 alin. (1) pct. 3 şi 4 C. pr. civ.
2. Se va menţiona obligatoriu data de la care reclamantul a început să exercite posesia asupra imobilului în discuţie, acte materiale specifice dreptului de servitute, respectiv ….. (se adaugă alte considerente, în dezvoltarea afirmaţiei anterioare, în funcţie de situaţia concretă).
Menţionăm că imobilul nu este înscris în cartea funciară/este înscris în cartea funciară nr. ….. a localităţii ….., fiind indicat numitul (2) ….., în calitate de proprietar al imobilului.
Învederăm că (3) ….. .
Faţă de cele mai sus expuse, solicităm admiterea prezentei acţiuni. În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 1050-1053 C. pr. civ. şi pe cele ale art. 930 C. civ.
În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri şi a probei testimoniale. În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri (4):
– certificatul eliberat de către serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor (5) sau certificatul emis de către autoritatea competentă (6) ,
– certificatul eliberat de camera notarilor publici (7), certificatul eliberat de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul (8), certificatul de rol fiscal, înscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul şi-a întemeiat posesia, documentaţia cadastrală a imobilului şi extrasul de carte funciară pentru imobil (9) .
În cadrul probei testimoniale, indicăm, în vederea audierii în calitate de martori (10), pe numitul ….. (nume, prenume), cu domiciliul în ….. (adresa), pentru dovedirea următoarelor împrejurări de fapt ….., şi solicităm citarea acestora.
Solicităm judecarea cauzei şi în lipsă (11), în conformitate cu art. 411 alin. (1) pct. 2 teza finală C. pr. civ.
Se va indica numai dacă reclamantul doreşte judecarea cauzei chiar în lipsa lui.
Depunem prezenta cerere de chemare în judecată în 2 exemplare.
Data, Semnătura
Doamnei / Domnului Preşedinte al ….. (instanţei căreia i se adresează cererea)
(1). Numărul cărţii funciare va fi menţionat în ipoteza în care cartea funciară este deschisă.
(2) Se va indica numele vechiului proprietar, menţionat în cuprinsul cărţii funciare.
(3) Se va argumenta îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege (art. 930 C. civ.) pentru admiterea cererii.
(4) Enumerarea/descrierea înscrisurilor depuse nu este obligatorie, însă este utilă.
(5) Certificatul atestă împrejurarea că titularul dreptului înscris în cartea funciară este decedat, precum şi data decesului.
(6) Certificatul atestă faptul că persoana juridică titulară a dreptului înscris în cartea funciară şi-a încetat existenţa.
(7) Certificatul atestă faptul că moştenirea titularului înscris în cartea funciară a fost/nu a fost dezbătută, precum şi, dacă este cazul, arată care sunt persoanele care au cules moştenirea.
(8) Certificatul atestă faptul că imobilul litigios nu aparţine domeniului public al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale.
(9) Dacă imobilul nu este înscris în cartea funciară, se va depune un certificat emis de biroul de carte funciară care atestă acest fapt, precum şi împrejurarea că nu a fost alocat un număr cadastral pentru înscrierea imobilului.
(10) Este obligatoriu să fie indicaţi cel puţin doi martori, conform art. 1051 alin. (3) lit. h C. pr. civ. 791
Trebuie sa fi extrem de atent in depunerea si sustinerea cererii, in acest sens un Avocat ar ajuta foarte mult si ar simplifica procedura.
Cheltuielile necesare efectuării formalităților de afișare și publicare a actelor de procedura, efectuate de instanta, trebuie acoperite de reclamant. Instanța va cerceta dacă sunt îndeplinite cerințele prevăzute de Codul civil pentru dobândirea dreptului reclamat în temeiul uzucapiunii.
Stergerea din Biroul de Credit iti poate salva viata sau viata celor dragi
Efectele uzucapiunii: protejarea proprietarului ce a aplicat uzucapiunea.
Ulterior definitivarii procedurii, proprietatea privata va fi recunoscuta si aparata.
Proprietarul va putea vinde, inchiria sau folosi imobilul fara nicio grija.
Daca o instanta de judecata decide restituirea bunului catre adevaratul proprietar, altul decat uzucapantul, si dacă bunul supus restituirii a fost uzucapat, va avea prioritate dreptul celui care a parcurs procedura uzucapiunii in mod legal.
Recomandam si urmatorul articol:
- https://velicu.eu/uzucapiunea-de-30-de-ani-sau-uzucapiunea-din-vechiul-cod-civil/
- https://velicu.eu/dreptul-de-preemptiune-prioritate-la-cumparare/
COMPLETEAZA FORMULARUL PENTRU A DOBANDI PROPRIETATEA PRIN UZUCAPIUNE IN 2022
Avocat drd. Velicu Daniel
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Buna ziua, va rog sa-mi comunicati daca intr-o asociatie de proprietari, prin ocuparea abuziva (fara consimtamantul scris al celorlalti proprietari), se poate invoca dreptul de uzucapiune. Va multumesc.
DA, se poate invoca asa ceva.
AVOCAT VELICU DANIEL 0729108050
Bună dimineața…socrul meu a locuit în casa mamei lui (tatăl decedat) cred ca mai bine de 25 ani …a îngrijit mama si a plătit impozitul pe casă toti anii ăștia.el mai având 5 frati.acum l au bătut si l au dat afară din casă…se poate aplica legea uzucapiunei in cazul ăsta? Multumesc anticipat !
Buna ziua,
Referitor la problema de drept cu care ne-ati contactat, mentionam ca ne sunt necesare mai multe informatii, chiar si documente, pentru a cunoaste situatia reala a imobilului, daca detineti sau nu un titlu in baza caruia ati posedat, daca ati avut o posesie publica, neîntrerupta, continua, etc. Daca ne puteti oferi mai multe informatii privitor la aceste aspecte, vom incerca sa va ajutam.
Numai bine.
Avocat Velicu Daniel 0729108050
Părinții mei trăiesc în casa bunicilor din partea tatălui de peste 40 de ani. Bunicul a murit în 1995 și bunica a murit în 1997 și nu a avut acte la casa și părinții au plătit impozitul pe casa si teren de când trăiau ei. Nu au făcut succesiune și mai sunt inca 2 frati in viața ai tatalui dar care nu au contribuit cu nimic. Acum eu și soția dorim sa ne mutam in casa părinților să o renovam și să avem grijă de ei,dar am vrea sa facem acte. Ce putem face??
Uzucapiunea va poate ajuta sa obtineti un “titlu de proprietate”.
Institutia juridica se acceseaza prin intermediul Judecatoriei.
Cu stima. Avocat Velicu Daniel
Buna ziua, tatal meu, decedat acum 4 ani, a avut un titlu de mostenitor, alaturi de inca 4 frati, pe casa mostenire de la parintii lor. Tatal meu a locuit si a avut grija de casa mai mult de 30 de ani, eu participand alaturi de el la intretinerea casei, toti fratii lui avand propriile locuinte. In momentul de fata, este posibil sa mai fie o singura sora a tatalui in viata, toti ceilalti frati si tatal meu fiind decedati. Fiecare din cei 5 mostenitori (inclusiv tata) au cate doi urmasi dar nu am tinut legatura (nici eu cu fratele meu). Intrebarea este: Ce pot face ca sa intru in posesia casei in care m-am nascut si de care am avut grija tata si cu mine, in toti acesti ani? Va multumesc antcipat!
Aveti la dispozitie trei cai alternative:
– partaj amiabil la notar;
– partaj fortat la Judecatorie;
– actiune privind uzacapiunea, inregistrata tot la Judecatorie.
Poate ca mai sunt metode, dar din mesajul dvs acestea ar fi deocamdata.
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua.
Am dobandit cu contract de vanzare-cumparare un imobil .La solicitarea nostra de intabulare ni s-a solicitat dovada trecerii terenului aferent din proprietatea vanzatorului in proprietatea noastra( certificatul de proprietate asupra terenului a iesit dupa ce am incheiat noi contractul in anul 1994). Proprietarii sunt batrani si in SUA si nu se pot deplasa la Consulat.Au trimis declaratie imputernicire legalizata notarial si apostilata de ministrul Floridei.
Cum putem rezolva aceasta situatie ?
Va multumesc anticipat,
Costache Radu
Stimat domn
Mă aflu in urmatoarea situatie. Am fost data in judecata de catre reclamanta care a pretins ca a cumpărat de la tatăl meu un teren in Bucuresti in anul 1937, Dar chitanta este falsă pe aceasta nu este semnatura tatalui meu și nici scrisul. Am incercat să demonstrez acest lucru dar nu mi s-a admis o expertiza grafologică. Acum la pledoaria finală mi s-au cerut cheltuieli de judecată (expertiza topo, expertiză imobil) desi eu nu am cerut aceste eexpertiza, in plus taxa de timbru, etc – toate in sumă de aproximativ 4600 lei. Mentionez ca am posibilitatea sa depun concluzii scrise As dori să stiu daca acest lucru este normal, iar instanța ar putea sa ii acorde aceste cheltuieli. Sunt disperată deoarece posibiliățile mele financiare sunt reduse
CuStima
Luiza
Buna ziua, ar trebui sa atacati acea chitanta la Parchet cu plangere penala.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua…
Am un frate care in anul 1994 si-a construit langa bunica mea pe terenul strabunicului caci exista titlu de proprietate pe numele decedatului ( el fiind decedat din 1973) .. Bunica are 500 mp iar strabunicul o suprafata nu stiu exact acum cat e pe titlu. nu s-a facut succesiucea dupa defunct iar acum toti copiii lui sunt decedati iar nepoti de la 6 copii sunt mult sa facem o succesiune.. Fratele are casa inscrisa pe numele lui la registru agricol si plateste impozit din 1994 cum ar putea praceda sa isi faca act pe terenul in cauza si casa? ar vrea sa o intabuleze… va multumesc!
Buna ziua, puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa obtineti titlul de proprietate.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua,
Tatal meu detine de peste 50 ani , fara acte, un teren in jud. Suceava. Am cerut extras de carte funciara pentru informare si am constatat ca proprietar este o persoana improprietarita in 1927 si trecuta in cartea funciara in 1936. Din informatiile mele aceasta persoana a decedat. Ce se poate face pentru ca tatal meu sa obtina acte de proprietate pe acest teren?
Buna ziua, puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa obtineti titlul de proprietate.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua!
Situatia noastră e aceasta: bunica are casa cu grădina de un hectar și alte 8 hectare de teren agricol neavând acte pe ele, deținând-le de mai bine de 50 de ani. Ea anul trecut a decedat și au rămas cei 5 copii din care unu (mama mea) a decedat de curând, acum frății mamei mele vor sa facă succesiunea. Cum putem proceda pt a face acte de proprietate?
Va multumim de răspuns!
Buna ziua, puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa obtineti titlul de proprietate.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna seara mă puteți îndruma ce pași trebuie să urmez. Am un teren de la bunicul meu din anul 2004 . între timp au decedat ambii bunici mama și un unchi mai sunt doi unchi in viața pe acest teren intravilan nu am nici un document in schimb plătesc impozitul pe acest teren pe numele bunicului meu din anul 2004. Cum pot intra în posesia acestui teren legal. Vă mulțumesc anticipat
sunt divortat de 6 ani,anul acesta mama mea a murit iar eu am devenit uncul propietar alterenului ei in urma unui act de vanzare incheiat intre parintii mei acum 20 de ani ,pe atunci tata traia ulterior a decedat in acest act sotia are dreptul de devalmasie are dreptul la propietate?
Buna Ziua! Ma numesc Daniela si as avea si eu o intrebare.Mama mea locuieste in casa parintesca de 25 de ani.A locuit acolo tot timpul A platit toate taxele si impozitele de la casa in toti acesti 25 de ani.Nu are acte pe casa.Ce trebuie sa faca ptr.a obtine acte pe casa in numele sau? Multumim!
Buna ziua, puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa obtineti titlul de proprietate.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua! Se poate uzurcapa un teren agricol de 6arii pe. Care îl folosim de aproape de 40 de ani, chiar dacă terenul respectiv are proprietar?
Buna ziua!
Uzucapiunea este un mod de dobandire a dreptului de proprietate ca efect al unei posesii indelungate.
In cazul in care dvs exercitati o posesie utila asupra terenului, da, puteti introduce o actiune la Judecatoria in circumscriptia careia se afla situat terenul in discutie pentru a dobandi dreptul de proprietate asupra lui.
De asemenea, este important de stiut si faptul ca, alaturi de o posesie indelungata, trebuie sa dovediti si faptul ca indepliniti si celelalte conditii, mentionate in articolul de mai sus, pentru a uzuca terenul respectiv.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua!Locuim în casa socrilor din anul 1986.Am locuit împreună până în anul 1990(socri.fiul nora și doi nepoți).ln anul 1990 socrii au ieșit la pensie și s-au mutat la țară ( au locuit permanent).Socrul a decedat în anul 2015 iar soacra în ianuarie 2019.Incepand din anul1990 și până în prezent,noi am plătit impozitul la imobil dar chitanțele au fost eliberate pe numele socrilor deoarece ei erau proprietari de drept.Succesiunea nu s-a efectuat nici după decesul socrului și nici după decesul soacrei.Sotul mai are o sora.Intrebarea mea este-putem să dobândim titlul de proprietate al imobilului prin uzucapiune? Mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
Nu puteti dobandi dreptul de proprietate ca urmare a uzucapiunii deoarece, pana la decesul socrului, imobilul a apartinut acestuia si soacrei, dupa decesul socrilor, mostenitorii sunt considerati a fi poprietarii imobilului.
Dvs nu detineti niciun just titlu care sa va permita sa dobanditi dreptul de proprietate si nici nu se poate considera ca ati crezut, in mod eronat, ca sunteti proprietar al imobilului.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.socrul meu plătește impozit pe un teren de mai bine de 18 ani.noi copii am dori să construim cv pe acel teren doar ca titlul de proprietate este pe numele unei bătrâne decedate de 18 ani.pt a intra în posesia terenului cu un titlu de proprietate pe numele celui ce plătește impozitul putem aplica aceasta uzucapiune?Multumesc
Buna ziua!
Da, tatal dvs ar putea dobandi dreptul de proprietate asupra respectivului teren ca urmare a posesiei de lunga durata daca, bineinteles, indeplineste si celelalte conditii prevazute de lege. Oricum, toate conditiile prevazute de lege se vor aprecia, in concret de instanta de judecata.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.Am cumparat o locuinta pe un teren in folosinta cu acte in regula contract vanzare -cumparare la notariat … as ddori sa stiu cum intru in proprietatea terenului .va multumesc anticipar
Buna ziua!
Fiind proprietarul terenului, aveti dreptul sa solicitati vanzatorului sau celui care ocupa, in fapt, terenul, sa vi-l lase in linistita si utila posesie. In caz contrar, aveti la indemana mijloace juridice pt a intra in posesia terenului, dupa cum va fi cazul.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna seara
Ma confrunt cu următoarea problema
Bunici mei au decedat in 1997. In casa părintească a rămas unul dintre frati decedând și el in urma cu 4 ani. Nu sa făcut nici o taxa de succesiune la moartea bunicilor. Mama mea și-a cerut dreptul de Moștenitor după decesul fratelui însă una dintre verisoare a deschis acțiune împotriva mamai ca uzucapiune. Verișoara mea a locuit acolo pana sa căsătorit la vârsta de 19 ani apoi sa mutat la soț și după moartea tatălui ei sa mutat in casa părintească a bunicilor mei. Ce se poate face in aceasta situație?
Mulțumesc anticipat
Buna ziua!
Din cele relatate de dvs, inteleg ca exista deja un proces inceput impotriva mamei dvs. Ii recomandam sa se prezinte la termene, sa se apere, sa depuna inscrisuri, etc. Eventual, chiar sa apeleze la un avocat de la dvs din localitate.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna seara
Mă confrunt cu următoarea situație
Am un teren cu casa de la părinții mei.Titlul de proprietate este eliberat pe numele bunicii 2006 care a decedat si rolul agricol pe numele părinților care au decedat si ei .
Si o verișoară de a mamei dorește să mă dea afară din casă, pt ca in 2017 i sa eliberat si ei titlul de proprietate pe acest teren
Părinții mei au locuit acolo de peste 60 ani De astăzi au început să surpe gardurile si in curând vor sa mi surpe si casa
Intrebarea este daca chiar poată sa mi surpe casa fără nici o putere sa ma apar ?
Bună ziua, va rog sa ma ajutați într-o problemă.
Acasă avem pe extras CF 36ari iar în titlu 32 ari,menționez ca a fost îngrădit peste 40 de ani folosind această suprafata.
În urma cu 5 ani am scos o porțiune din gard pentru a-l înlocui,din anumite motive nu l-am înlocuit imediat iar un vecin a încercat o intabulare abuzivă din terenul meu avand aceeași problema cu diferența dintre extras cf și titlu ,terenul nefiind suficient.Am depus cerere de reexaminare la ocpi și le-a anulat proiectul de intabulare.
Topograful a spus ca poate intabula ce este în titlu de proprietate,doar dacă este îngrădit total poate aplica +15% pana la suprafata de 36ari.
Menționez ca vecinul nu este de acord sa fac iarăși gardul pe unde a fost de peste 40 ani.
Putem folosi uzucapiune în acest caz pentru delimitarea a 36 ari avand în vedere ca am folosit și plătit pentru acest teren peste 40 ani.
As vrea sa intabulam suprafata de 36ari pe care am deținut-o de atâția ani.
Mulțumesc anticipat, aștept răspuns.
Buna ziua!
Da, puteti solicita dobandirea dreptului de proprietate asupar acelei respective portiuni de teren in temeiul uzucapiunii.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Mail avocat@velicu.eu
Teș 0729 10 80 50
Buna ziua , va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie.Am cumparat in 2003 un teren extravilan format din 3 parcele , cu chitanta de mana de la unul dintre mostenitori care-l administra in acel moment, proprietarul fiind decedat.In asteptarea dezbaterii mostenirii si perfectarii actelor, posed si folosesc acest teren de 18 ani.Una din aceste trei parcele are carte funciara pe numele proprietarului defunct , prin cadastru general facut de primarie , celelalte doua inca nu.In acesti 18 ani nu s-a mai interesat nimeni de teren, mostenitorii find multi si imprastiati prin strainatate .Ce fel de uzucapiune se poate aplica in acest caz sau daca pot sa folosesc notarea la OCPI pt posesie tabulara.Va multumesc anticipat.
Buna ziua!
Da, dvs puteti dobandi dreptul de proprietate in temeiul uzucapiunii de scurta durata, cea de 10-20 ani, intrucat respectiva chitanta de mana reprezinta un “just titlu” astfel cum prevede legea.
Pentru posesia tabulara este necesar ca imobilul sa nu fie inscris in Cartea Funciara si sa nu existe un titlu de proprietate – adica: posesor neproprietar si Carte Funciara noua.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua,vă rog să mă ajutați in urmatoarea situație cu niște sfaturi dacă puteți:am cumparat un pamant de la cumnatul meu cu o declarație de vânzare cumpărare scrisă de mână la primărie nefiind ei proprietari cu titlul ,eu mi-am făcut casă pe acest pământ platesc impozit și am nr de casă, doar că nam titlul cum aș putea face titlu de proprietate??vă mulțumesc anticipat
Buna ziua.
Va rog, daca se poate, un sfat util.
Bunicii mei sunt decedati (1985 si 1997), in urma lor ramanand mostenitoare 4 fete. mostenirea: 13 terenuri + 2 case, toate neintabulate. Din cele 4 fete mai traiesc decat 2.
Eu cu fratele meu, suntem mostenitorii uneia din fetele decedate.
Una din fetele in viata, solicita in instanta, partaj judiciar de iesire din indiviziune.
Aceeasi persoana, ne-a tot chemat la “o intelegere” de partajare, in sensul ca sa ne dea ea ce considera din mostenire si noi sa fim de acord (ca si cum ea detine toate imobilele). Noi am spus ca nu suntem de acord cu ce vrea ea sa luam noi. Am spus ca trebuie sa fie o intelegere echitabila pentru toti mostenitorii.
Mentionez ca cea care a solicitat partajul, trieste in casa supusa mostenirii, lucreaza terenurile si a platit impozitele din sursele proprii.
Va rog sa imi spuneti daca Judecatorul poate stabili sa treaca in proprietatea ei casa si terenul casei, dupa bunul plac al matusii (prin uzucapiune), iar noua celorlati sa ne atribuie in proprietate celelalte terenuri.
multumesc din suflet, anticipat.
O zi frumoasa!
Bună ziua!Am și eu o problemă ptr care va cer ajutorul.Folosesc un teren de 800mp pe care l-am îngrădit în urma cu 40 ani cu acordul moștenitorilor și al Primariei. Acest teren nu are Carte Funciara. La Primărie acest teren aparține defunctei care a decedat în urma cu 40 ani. Moștenitorii nu au dezbătut taxa succesorala după moartea acesteia neputând astfel să-mi vândă acest teren. Moștenitorii direcți au decedat cu toții rămânând în urma lor copii acestora. Ei nu sunt interesați de acest teren, astfel ca eu sa îl pot cumpăra și sa pot deveni proprietara. Specific că ptr acest teren nu exista niciun fel de act încheiat între mine și mostenitori, nu s-a plătit impozit de 40 de ani nici de mine nici de către moștenitori. Noi am dorit sa plătim impozit dar Primăria ne-a refuzat acest drept spunând ca noi nu avem acte ptr acest teren și doar moștenitorii pot plăti. Dacă eu invoc uzucapiunea as putea avea șanse sa pot întra în proprietatea acestui teren?. Va mulțumesc!
Bună seara! Va rog să mă ajutați cu un răspuns la următoarea situație:O doamna i a lăsat prin testament notarial toată averea ei din Arges ( având și un cont in banca tot în județul Arges)tatălui meu.Poate intra in posesia banilor cu acest testament fiind pe judetul Arges?Bătrâna a decedat în octombrie 2020. Nu are rude decât după un frate (decedat) nepoata strănepoata .Problema este că dansa m ai are și un apartament care nu a dorit să le rămână acestor rude cu care s a judecat toată viața și nu au vorbit. Tatăl meu a avut grija de dansa când venea la tara la tata venea ,manca dormea ,a înmormântat o toate aceste obiceiuri.Cum poate sau daca mai poate intra in posesia apartamentului tatăl meu având toate actele și cheia apartamentului având acele rude.
Buna seara, domnule avocat! Rog sa aveti amabilitatea in a ma lmuri intro problema.Ca sa poti deveni proprietar trebuie sa ai titlu de mostenitor in urma dezbaterii succesiunii din titlul defunctului, in limita cotei parti legale, pe parcelele repatizate(teren arabil/fanete) un mod amiabil, la notar si, daca sunt neintelegeri in instanta de judecata,Poti sa devii proprietar si prin uzucapiune chiar daca solicitantul a platit impozit 10-30 ani iar mostenitorul/ii in drept prin succesiune au fost privati de posibilitatea folosirii terenului potrivit principiului primul venit/stapanitor -primul proprietar si a beneficiat de fructele terenului stapanit in detrimentul celorlalti. Care este ordinea de prioritate- dezbaterea succesiunii-titlu de mostenitor.proprietar ori actiunea de uzucapiune si, ulterior, dezbaterea mostenirii? Amandoua au aceeasi finalitate si nu stiu daca una decurge din cealalata si, care este prioritara? Pot fi chemati mostenitorii in instanta pentru dezbaterea uzucapiunii daca nu a avut loc dezbaterea succesiunii dupa titlul de proprietate al defunctului, la notar/instanta? Se justifica chemarea mostenitorilor in instanta daca dezbaterea succesiunii se poate realiza pe cale amiabila la notar?In instanta se rezolva divergentele yar daca nu exista si, aprioric, reclamantul ii cheama pe mostenitori, ca parati, desi nu au obiectii care sunt consecintele legale asupra reclamantului, daca a facut demersul fara consultarea mostenitorilor?
Cu multumiri Anticipate si deosebita consideratie, IOAN