Zadarnicirea combaterii bolilor a capatat realitate judiciara privind virusul SARS- CoV-2.
Din cauza situatiei actuale cu care ne confruntam pe plan mondial, respectiv pandemia generata de coronavirusul SARS- CoV-2, majoritatea aspectelor din viata noastra au avut de suferit modificari majore.
Pentru a putea pune punct acestui capitol mai putin placut este necesar, in primul rand, sa respectam prevederile legale adoptate in acest sens, care au scopul de a diminua cat mai mult consecintele de aceasta natura, precum si pentru ca noi sa revenim cat mai repede cu putinta la viata de dinainte de pandemie, viata pe care noi o consideram normala.
Codul penal Articolul 352 – Zadanicirea combaterii bolilor
In contextul in care, in tara noastra in luna martie 2020, virusul s-a raspandit intr-un mod alarmant, autoritatile au adoptat O.U.G. nr. 28 din 18 martie 2020 anume cele care au legatura in mod direct cu aceasta situatie de fapt.
Astfel, articolul 352 care incrimineaza infractiunea de zadarnicireaa combaterii bolilor, a suferit urmatoarele modificari:
(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (3) se pedepsește.
(9) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.
Dupa cum se poate observa, au fost aduse modificari considerabile in comparatie cu vechea reglemenatre, care cuprindea numai 2 alineate, care nu ar fi fost in masura sa acopere paleta larga de situatii cu care ne confruntam in prezent.
De asemenea se poate observa o crestere a limitelor de pedeapsa, dorindu-se in acest fel descurajarea celor care, prin actiunile lor, isi pun in pericol dreptul la sanatate, sau chiar dreptul la viata, precum si drepturile de care dispun persoanele nevinovate, care ar putea avea de suferit.
Trebuie sa tineti minte faptul ca libertatea voastra nu este absoluta, ci este conditionata de libertatea celorlalti.
Cei care nu respecta prevederile legale intocmai aduc o incalcare grava a drepturilor omului si trebuie sa fie sanctionati ca atare, pe de o parte pentru ca persoana respectiva sa poata sa inteleaga dimensiunea raului pe care l-a produs, iar pe de alta parte pentru a-i descuraja pe ceilalti sa incalce legea.
Astfel, in cazul alineatului (2), care prevedea inainte o pedeapsa de la 6 luni la 2 ani sau amenda, in prezent aceeasi infractiune este sanctionata doar cu inchisoarea de la 1 la 5 ani , alternativa pedepsei cu amenda fiind exclusa.
Primul alineat al articolului, impune respectarea masurilor de carantina sau spitaliare pe care le-au dispus cadrele medicale.
Cu alte cuvinte, in cazul in care ati fost detectat pozitiv cu noul coronavirus, masura va fi carantinarea sau spitalizarea, in functie de simptomele pe car4e le prezentati, pentru a va putea trata si de asemenea, pentru a nu raspandi virusul mai departe.
Daca nu respectati masurile respective, va veti putea alege cu o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, sau intr-un caz mai fericit, doar cu o amenda usturatoare.
In plus, din punct de vedere subiectiv, sunt considerate infractiuni atat actiunile savarsite cu intentie, cat si cele din culpa.
Desigur cele savarsite din culpa, vor fi pedepsite mai bland, dar nu se pot invoca in acest context neglijenta, lipsa de atentie sau eroarea, deoarece urmarea imediata este aceeasi, respectiv punerea in pericol a sanatatii publice, cu alte cuvinte periculozitatea faptei este foarte ridicata, indiferent de pozitia subiectiva pe care o avem, deci ne este ceruta o atentie sporita in tot ceea ce facem.
Daca nu ati respectat masurile de carantinare sau spitalizare, precum si daca ati infectat cu intentie o alta persoana, este foarte important sa vedem urmarea provocata de aceasta actiune, pentru a putea determina cunatumul pedepsei.
In cazul in care persoana infectata sufera o vatamare corporala, limitele pedepsei vor creste simtitor pentru faptuitor.
Legea prevede si sanctiunea care intervine in cazul in care se produce cea mai grava urmare, moartea persoanei, chiar daca nu a urmarit acest rezultat, ci urmarea s-a produs din culpa, faptuitorul va plati cu libertatea sa intre 5 si 12 ani.
In continuare, nu este relevanta pentru retinerea infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor , in varianta agravata din perspectiva urmarii, forma vinovatiei, si culpa fiind pedepsita.
Atentie, inclusiv tentativa la infractiunea de transmite a unei boli infectocontagioase se pedepseste. Se are in vede ipoteza in care efectuati cu intentie actiunile necesare pentru a infecta o persoana, dar rezultatul pe care il urmariti nu se produce, din cauza unor factori exteriori vointei dvs., de exemplu in cazul in care persoana pe care urmariti sa o imbalonaviti are sistemul imunitar suficient de puternic pentru a nu se lasa infectata.
In concluzie, modificarile aduse articolului 352 din Codul Penal, care incrimineaza infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor, au fost strict necesare si au rolul important de a ne proteja si de a pedepsi orice fapta, care ar putea pune in pericol sanatatea publica, iar numai prin respectarea cu strictete a acestora vom fi cu un pas mai aproape de finalul pandemiei, care ne-a modificat in mod simtitor cursul vietii in ultimul an si revenirea la normalitate.
Zadarnicirea combaterii bolilor jurisprudenta
10 decembrie 2020: Solutia pe scurt: În baza disp. art. 352 alin.1 C. pen. condamnă inculpatul Matei Strugurel la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Aplica inculpatului pedeapsa complementară prevazută de art 66 alin. (1) lit. a), b), Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. Aplica inculpatului pedeapsa accesorie prevăzuta de art. 65 alin. 1 C.. pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor si de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice si de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pedeapsa se va executa în baza disp. art. 60 C. pen.
Secţia penală | |
Materie: | Penal |
Obiect: | zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 NCP) |
Stadiu procesual: | Fond |
http://portal.just.ro/200/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=20000000000271794&id_inst=200
Te pot interesa si urmatoarele articole:
- https://velicu.eu/malpraxisul-medical-prejudiciile-pe-malpraxis/
- https://velicu.eu/juridice/prescriptia-raspunderii-penale-vechiul-cod-penal
- https://velicu.eu/intreruperea-termenului-prescriere-raspundere-penala/
- https://velicu.eu/testul-cu-poligraf-sanctioneza-minciuna/
- https://velicu.eu/avocat-specializat-in-drept-penal/
Intern Paunica Andreea Ioana – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol – Zadarnicirea combaterii bolilor- face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.