Cesiunea Contractului de Credit catre Recuperatori e ilegala

Cesiunea Contractului de Credit

Ce inseamna Cesiunea Contractului de Credit

Cesiunea contractului de credit constituie unul dintre mijloacele prin care participanţii (Banci, IFN-uri, recuperatorii de creante) la piaţa financiară obţin lichidităţile şi/sau accesul la creditare necesare pentru desfăşurarea activităţilor lor comerciale.

Insa, cesiunea Contractului afecteaza increderea clientilor in sistemul financiar bancar per ansamblu.

Intre cesiunea contractului si subrogatie exista o relatia foarte stransa. Conform Codului Civil intrat in vigoare in octombrie 2011, cesiunea contractului de credit nu este permisa fara acordul debitorului cedat : 

art. 1.315 alin. (1) O parte poate să își substituie un terț în raporturile născute dintr-un contract numai dacă prestațiile nu au fost încă integral executate, iar cealaltă parte consimte la aceasta.

Atentie, in contractul de credit nu v-ati emis acordul pentru Cesiunea Contractului de Credit catre recuperatori, ci pentru cesiunea creantei, operatiune distincta.

Cat timp nu v-ati emis acordul pentru cesiunea contractului de credit, eventuala executare silita este vadit ilegala. Puteti verifica, este foarte important. Odata ce identificati ca lipseste acordul dvs, aveti sanse sa scapati definitiv de asa zisa datorie.

De ce este daunatoare Cesiunea Contractului de Credit catre Recuperatori

https://velicu.eu/poprirea-contului-bancar-investcapital-poprire-cont/

Reamintim de O.U.G. nr 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori .

Potrivit art. 58 alin. 5) Contractele de credit, contractele de ipotecă, precum și orice alte înscrisuri care au caracter de instrumente de garantare . . . nu reprezintă titluri executorii în cazul în care cesionarul este o entitate ce desfășoară activități de recuperare creanțe.

https://velicu.eu/executari-silite-clauzele-abuzive-din-contractele-bancare/

Aplicabilitatea normei o puteti regasi intr-o cauza, in care am anulat executarea in beneficiul unui client.

Alineatul 2) al articolului 58 din OUG 52/2016 reia interdictia intrucat limiteaza aria creditorilor ce pot primi printr- o cesiune de creanta titlu executoriu . Contractele de credit reglementate de prezenta ordonanță de urgență și creanțele rezultate din acestea pot fi cesionate numai către creditori (s.n. si doar cu acordul expres al debitorului), astfel cum sunt definiți la art. 3 pct. 2, alții decât creditorii nonfinanciari.

 

Asadar, Cesiunea Contractului de Credit catre Firmele ce recupereaza creante bancare este ilegala. Beneficiarul poate fi doar un Creditor – persoana juridică, inclusiv sucursala instituției de credit și a instituției financiare din străinătate, care acordă credite de tipul celor prevăzute la art. 2 alin. (1) pe teritoriul României potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, Legii nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, în cursul exercitării activității comerciale sau profesionale.

Observam ca definitia exclude din start creditorii nonfinanciari, adica toti recuperatorii de creante.

Aceste entitati, precum GetBack Recovery, InvestCapital ltd, ProsperoCapital sarl, SECAPITAL SARL, KRUK SA, sunt simple srl-uri infiintate in tari precum Malta, Luxembourg, Cipru s.a. 

Daca sunteti interesat de acest subiect, ar trebui sa parcurgeti si urmatoarele:

 

Dar ce parere ai de cesiunea masiva si ILEGALA a contractelor de credit catre SRL-uri, precum EUROBANK ROMANIA sau ERB NEW EUROPE FUNDING II BV ?

 

Ce trebuie sa faca debitorul, vandut la recuperatori

In primul rand, debitorul nu trebuie sa negocieze cu recuperatorii de creante.

Orice angajament de plata ar putea acoperi aspectele ilegale generate de Cesiunea Contractului de Credit.

Pe de alta parte, cine ar negocia cu firmele offshore de moment ce acestea cumpara (printr-o cesiune mascata) creditele cu 3 % din valoare. Asta in conditiile in care Bancile, IFN-urile acceseaza polita de asigurare, incasand bani si de la asigurator.

Cu teroristii economici nu se negociaza, se trece direct la fapte.

Daca nu sunteti executat silit, puteti ataca si anula clauzele abuzive.

Daca este demarata executarea silita impotriva dvs, de moment ce operatiunea este ilegala in modul in care firmele offshore opereaza, solutia vine prin Contestarea Executarii silite.

Contestatia la executare silita va anula executarea silita insesi si va poate aduce banii inapoi, luati din conturi prin Poprirea pe salariu.

https://velicu.eu/creditul-cesionat-la-recuperatori-titlu-executoriu/

Daca intre Banca ori IFN si Recuperatorul de creante a intervenit un contract de cesiune de creanta, Notificarea Cesiunii de Creanta este imperativa.

Lipsa ei aduce in discutie reala sansa ca sa fi operat Cesiunea Contractului de Credit catre Recuperatori

Lipsa ei aduce in discutie reala sansa ca sa fi operat Cesiunea Contractului de Credit catre Recuperatori

Noua creditoare inca nu detine dreptul de a sesiza executorul judecatoresc, cat timp nu a dispus notificarea debitorului cedat.

In lipsa expedierii informarii asupra cesiunii de creanta, intocmita cu  fosta creditoare, ale caror date de identificare lipsesc cu desavarsire din actele de executare primite, cum putem accepta un asemenea abuz de drept.   

Conform art. 70 si 71 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, in cazurile în care contractul însuşi se cesionează unei terţe persoane, consumatorul trebuie informat cu privire la cesiunea prevăzută la art. 70: Cesiunea, individuală sau în cadrul unui portofoliu de creanţe, devine opozabilă consumatorului prin notificarea adresată acestuia de către cedent. Cesiunea se notifică de către cedent consumatorului, în termen de 10 zile de la încheierea contractului de cesiune, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Notificarea va menţiona creditorul care va încasa de la consumator sumele pentru rambursarea creditului după cesiune, precum şi numele şi adresa sediului social şi a punctului de lucru al reprezentantului legal în România.

ATENTIE! Lipsa informarii prealabile asupra cesiunii impiedica sesizarea executorului judecatoresc si incuviintarea executarii silite.

Teza nu e sustinuta numai de noi ci de presedintii sectiilor specializate din cadrul curtilor de apel si ai tribunalelor specializate din Romania, cu ocazia intalnirii in vederea unificarii practicii judiciare, de la Targu Mures din 22 mai 2014. Domniile lor au discutat si au decis ca executarea silita e abuziva si trebuie anulata in lipsa notificarii debitorului cedat, prealabil inceperii executarii silite.

 Reamintim teza din dreptul comun asupra executarii silite a obligatiilor. Conform art. 1.516 Cod Civil, atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate să ceară sau, după caz, să treacă la executarea silită a obligaţiei. Ori contestatorul avea o justificare pentru neexecutarea platii catre actualul creditor, ulterior cesiunii creantei. Justificarea (alaturi de prescrierea dreptului material la actiune) consta in necunostearea identitatii creditorului si a celorlalte informatii, obligatorii de inserat in notificarea asupra cesiunii. Relevanta are simpla neinformare a contestatorului pentru dovedirea afectarii dreptului de proprietate.

Ca avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Noi am invatat sa anulam acest tip de abuzuri, suntem dispusi sa actionam si in cazul tau, sa te scapam definitiv de hartuire si conturi blocate.

https://velicu.eu/stergerea-din-biroul-de-credit-radierea-datelor-biroul-de-credite/

Sunt genul de avocat care se implica total in cauzele clientilor, dovada procedura demarata la Curtea Constitutionala impotriva legii popririi. Mi-as dori sa opresc toate executarile demarate de aceste firme suspecte.

https://velicu.eu/poprirea-tertilor-legea-popririi-neconstitutionala/

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind evidenta importanta subiectelor tratate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.