TERMENUL DE PLANGERE LA CEDO E DE 6 SASE LUNI
Termenul de plangere la CEDO curge de la comunicarea deciziei definitive de instantele nationale.
Pot fi luate în considerare doar căile de atac normale şi efective (apel si/ sau recurs), întrucât un reclamant nu poate extinde termenul de plangere la CEDO prin caile extraordinare de atac (revizuire si / sau contestatie in anulare), ce pot dura ani de zile.
Termenul de plangere începe să curgă în ziua următoare pronunţării publice a deciziei interne definitive sau în ziua următoare în care reclamantul sau reprezentantul său a luat la cunoştinţă despre acest lucru.
Termenul expiră după 6 luni calendaristice, oricare ar fi durata veritabilă a acestora. De exemplu, daca ICCJ comunica hotararea pe 15 iunie 2020, termenul de plangere la CEDO expira pe 16 decembrie 2020.
Se consideră că cererea este introdusă la data la care un formular de cerere completat corespunzător este trimis Curţii, ştampila poştei atestând respectarea art. 47 lit. a) din Regulament;
ATENTIE! Anul acesta CEDO a prelungit termenul cu inca o luna
All time-limits allotted in proceedings that are currently pending will be suspended for one month, with effect from Monday 16 March 2020.
https://www.coe.int/en/web/baku/-/european-court-of-human-rights-is-taking-exceptional-measures
De exemplu, daca Inalta Curte de Casatie si Justitie comunica solutia prin Posta Romana, prin decizie definitiva, pe data de 15 martie 2020, reclamantul se putea adresa CEDO nu mai tarziu de 15 octombrie 2020.
Dar, daca termenul de plangere la CEDO a inceput sa curga ulterior acelei date de 16 martie 2020, prelungirea nu e aplicabila.
Astfel, de exemplu, daca decizia definitiva e comunicata prin posta Romana la data de 26 mai 2020, termenul de plangere la CEDO expira pe 26 noiembrie 2020.
TERMENUL DE SESIZARE LA CEDO CURGE DE LA COMUNICAREA HOTARARII NU DE LA PRONUNTARE
Exista pareri care sustin ca termenul de sizare a CEDO curge de la pronuntarea solutiei in sedinta publica.
Aceasta teza e valabila in anumite cazuri, cand avocatul reclamantului a fost in sedinta la pronuntarea solutiei sau I s-a comunicat la birou decizia.
CEDO preia uneori rationamentele nationale privind termenul de sesizare
Articolul 435 din Codul de procedura penala reglementeaza Termenul de declarare a recursului în casație
Recursul în casație poate fi introdus de către părți sau procuror în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei instanței de apel.
Daca statul permite introducerea caii extraordinare de atac intr-un termen ce curge de la comunicare, CEDO preia acest rationament.
Atentie, termenul de 6 luni de sesizare a CEDO curge de la comunivarea hotararii numai daca avocatul sau reclamantul nu intra in posesia solutiei pe alta cale, mai devreme.
TERMENUL DE PLANGERE LA CEDO VA FI SCURTAT LA DOAR 4 PATRU LUNI, DE LA 6 LUNI
Termenul de plangere la CEDO este de şase luni in prezent.
Insa, termenul de plangere la CEDO pentru a depune o cerere va fi stabilit la patru luni în momentul în care Protocolul nr. 15 din Convenţie va intra în vigoare.
Protocolul nr. 15, al cărui text a fost adoptat în cadrul reuniunii Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei la data de 16 mai 2013, realizează implementarea la nivel convenţional a unor măsuri deja acceptate prin Declaraţia de la Brighton de către statele membre ale Consiliului Europei; aceste măsuri, menite să simplifice procedurile, să accelereze ritmul de analiză a cauzelor şi să conducă la clarificarea jurisprudenţei Curţii privesc:
- Micşorarea la 4 luni a termenului actual de 6 luni de la epuizarea căilor interne de recurs, în care reclamanţii pot sesiza, cu o plângere, instanţa de la Strasbourg;
Așadar, prin Protocolul numărul 15 au fost implementate măsuri menite să urgenteze soluționarea cauzelor și să conduce la eficientizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), măsurile conținând următoarele prevederi:
- –reducerea termenului la 4 luni , a termenului de 6 luni, termen care curge de la finalizarea cailor interne de recurs, în care reclamanţii pot sesiza, cu o plângere, instanţa de la Strasbourg.
Te poate interesa si urmatorul articol – https://velicu.eu/avocat-specializat-in-drept-penal/
Avocat Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.