Suspendarea permisului de conducere poate fi o pedeapsa abuziva si ilegala, de aceea eu vreau sa te ajut, intrucat scopul meu este lupta cu Statul politienesc.
Societatea in care traim se transforma, incet dar sigur, intr-una tot mai nesigura, in care desi controlul Statului creste vizibil, suntem pe zi ce trece mai lipsiti de ajutor si aparare contra actelor de violenta si actelor abuzive, emise de Politia Locala si Politia Nationala.
Suspendarea permisului de conducere poate fi suspendata si chiar anulata. Avocat contestare proces verbal : Stiai ca poti primi permisul de conducere doar printr-o plangere expediata Judecatoriei, in a carei raza teritoriala a fost surprinsa contraventia?
ATENTIE! Plângerea suspendă executarea, daca formulezi o plangere impotriva procesului verbal de constatare a savarsirii unei contraventii, suspendare ce dureaza pana la pronuntarea unei hotarari de catre instanta care judeca plangerea si eventuala decizie in urma apelului tau / al Politiei.
Prin urmare, in cazul suspendarii dreptului de a conduce, odata formulata plangerea , vei primi permisul de conducere inapoi, pe tot timpul procesului ce poate varia intre 6 sase luni si 2 doi ani.
Daca vrei sa profiti de posibilitatea legala de a achita 50 % din cuantumul amenzii, poti cere Judecatoriei si restituirea amenzii, alaturi de anularea sanctiunilor primire.
Recomandam si urmatoarele articole:
- https://velicu.eu/pedeapsa-pentru-alcool-la-volan-vs-constrangerea-de-a-te-urca-la-volan/
- https://velicu.eu/despagubiri-accidente-rutiere-despagubirea-victimelor-accidentelor-auto/
- https://velicu.eu/blocarea-rotilor-este-ilegala-in-parcarile-supermarketurilor/
- https://velicu.eu/juridice/prescriptia-executarii-sanctiunii-contraventionale/
- https://velicu.eu/plangere-impotriva-amenzii-contraventionale-contestatie-amenda/
Suspendarea permisului de conducere din perspectiva penala
Suspendarea permisului se suspenda când titularul acestuia a săvârșit una dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) și la art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal.
Suspendarea permisului se va aplica pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Cod. proc. pen. Aceeasi suspendare si in cazul in care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Tot in sfera Dreptului Penal, suspendarea permisului se va impune pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care OUG 195/2002 prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce. Aici e ceruta si conditia ca instanța de judecată sau procurorul sa fi dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală.
Uneori, suspendarea generata de Dreptul Penal depinde de hotararea de condamnare
La fel va fi durata suspendarii – pentru o perioadă de 180 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal.
In acest cazuri de mai sus, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta, începând cu ziua imediat următoare celei expirării prelungirii valabilității dovezii înlocuitoare.
În cazul în care împotriva titularului permisului de conducere s-a luat măsura de siguranță prevăzută la art. 108 lit. c) din Codul penal, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune pe întreaga perioada cât durează interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupația de conducător de autovehicul.
Suspendarea permisului de conducere din perspectiva contraventionala
Perioada în care titularul permisului de conducere nu are dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai se consideră perioadă de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Din perspectiva contraventionala, Suspendarea permisului reprezinta una din Sancțiunile contravenționale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același P-V, prin care se aplică și amenda sau avertismentul.
Suspendarea permisului de conducere ori a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se face de către polițistul rutier, de regulă odată cu constatarea faptei, eliberându-se titularului o dovada înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.
Pentru încălcarea unor norme la regimul circulației, pe lângă sancțiunea principală sau, după caz, una dintre sancțiunile contravenționale complementare, se aplică și un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare. Mare atentie la aceste puncte
Suspendarea permisului pentru amenzi multiple, ce acumuleaza puncte de penalizare
ATENTIE! În cazul cumulului de 15 puncte de penalizare suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către șeful poliției rutiere din județul / municipiul București care îl are în evidență pe titularul permisului de conducere.
Suspendarea permisului se impune pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare sau pentru 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
În aceste cazuri, serviciul poliției rutiere care are în evidență contravenientul îl înștiințează pe acesta în scris cu privire la cumulul celor 15 puncte de penalizare.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule operează începând cu ziua imediat următoare predării permisului de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data aplicării ultimelor puncte de penalizare
Exista zeci de alte cazuri privind suspendarea permisului de conducere
Suspendarea permisului poate fi redusa ?
La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
- a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
- a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
Verificarea cunostintelor – redobandirea dreptului de a conduce
In situatia in care permisul este suspendat ca urmare a conducerii sub influența băuturilor alcoolice, titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare , un test de verificare a cunoașterii regulilor .
Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), până la expirarea acesteia.
ATENTIE! Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la paragralfele anterioare se prelungesc cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaștere a regulilor sau nu se prezintă pentru susținere, până la expirarea perioadei de suspendare.
Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere sau la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.
ATENTIE! Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4) din OUG. nr 195/2002.
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4). din OUG. nr 195/2002.
Suspendarea permisului poate fi anulata?
Avocat contestare proces verbal: “Da, masura complementara a suspendarii dar si pedeapsa principala, pot fi supuse controlului judiciar, astfel incat dupa analizarea probelor din procesul verbal instanta va constata eventualele nereguli.”
Retine ca dubiul e in favoarea ta, astfel incat daca instanta de judecata va fi in dubiu, procesul verbal va fi desfiintat.
CEDO a elaborat o bogată jurisprudenţă, stabilind că această prezumţie impune ca instanţele să nu pornească de la premisa că cel trimis acuzat a comis actul incriminat, ca sarcina probei să revină acuzatorului, îndoiala fiind în beneficiul acuzatului (in dubio pro reo).
Depinde . . . de tine daca intelegi ca procesul verbal de constatare a contraventiei poate contine erori grave, ce pot sa atraga anularea in instanta a acestuia.
Sunt zeci de motive pentru care suspendarea permisului sa fi fost impusa ilegal, eu – avocat contestare proces verbal- voi enumara unul larg raspandit.
Uneori, constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției. Insa, art. 102 alin. 3 alin. e) din OUG nr. 195/2002 reclama in acest caz : “Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.”
Daca Politia nu va dovedi in instanta ca mijlocul tehnic (ex: aparatul radar, camera video body warn camera s.a.) este verificat si omologat din perspectiva metrologica, instanta va anula procesul verbal si pedepsele contraventionale.
Restituirea permisului in urma suspendarii acelei pedepse contraventionale – avocat contestare proces verbal
Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătorie .
Suspendarea permisului de conducere poate fi o pedeapsa abuziva si ilegala, de aceea eu vreau sa te ajut, intrucat scopul meu este lupta cu Statul politienesc.
Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol – avocat contestare proces verbal – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspundere.
Incepand cu 2016, un fost coleg arhitect mi-a folosit datele mele personale, cand isi prezenta identitatea in fata agentilor constatatori ai contraventiilor/ infractiunilor savarsite de dansul, iar mie mi-au venit trei suspendari de carnet de conducere si aprox. 17 amenzi contraventionale de abateri la codul rutier si un furt calificat (prins in flagrant), dupa care m-am trezit cu un RUP pr. furt.
aceasta situatie a durat sapte ani, in care m-am luptat cu politiile rutiere din Giurgiu, Cornetu (Ilfov), Prahova, Vrancea si Bucuresti. Am reusit sa castig prin hotarari ale instantelor toate procesele in acesti sapte ani.
Doresc sa obtin reparatii financiare de la statul roman, deoarece in toate instantele mi s-ao resptns peparatiile materiale, atat impotriva statului cat si a persoanei vinovate.
Rog sa ma contactati pentru mai multe detalii incredibile.
arh. Florin Buzatu
tel.: 0727.741.307
28.04.2023 ora 11:00
Erata rand sase la comentariu arh. Florin Buzatu:
“… deoarece in toate hotararile finale ale instantelor (peste 40) mi s-au respins solicitarile de reparatii materiale/ financiare, inclusiv cheltuieli judiciare, sau s-a mentionat ca nu le-as fi solicitat, atat ….