Retinerea permisului de conducere pentru alcool la volan

Retinerea permisului de conducere pentru alcool

Daca esti interesat de Retinerea permisului de conducere pentru alcool, afla ca exista doua situatii importante cand ramai fara permis daca ai consumat alcool la volan.

Retinerea permisului de conducere pentru alcool, de cel mult 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat:

Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacă valoarea concentrației este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulație, dacă nu dorește recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condițiile stabilite la art. 194 alin. (1) (art. 192, alin. (1) din Regulamentul din 4 octombrie 2006 de aplicare a OUG nr 195/2006 (in continuare, Regulamentul).

Când conducătorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoțit de polițistul rutier la cea mai apropiată instituție medicală autorizata sau instituție medico-legala, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a două recoltare de probe biologice (art. 192, alin. (2) din Regulament).

Cand ai avut alcool la volan este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat (art. 193 Regulament):

  Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoțit de polițistul rutier sau, după caz, de polițistul de frontieră, imediat, la cea mai apropiată instituție medicală autorizata sau instituție medico-legala pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentrației de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

După recoltarea probelor biologice, polițistul rutier retine permisul de conducere și eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulație.

Atunci când conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra să actul de identitate și nici permisul de conducere, polițistul rutier este obligat, înainte de a-l conduce la instituția medicală autorizata sau instituția medico-legala, să facă verificări în evidente pentru stabilirea identității acestuia și a situației permisului de conducere.

În situația în care conducătorul de autovehicul sau tramvai nu are asupra să permisul de conducere, polițistul rutier îi aduce acestuia la cunoștință, prin înștiințare scrisă pe care i-o înmânează imediat, că nu mai are dreptul să conducă autovehicule sau tramvaie până la finalizarea dosarului penal, precum și obligația de a preda permisul de conducere serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost săvărșită fapta.

ATENTIE! Retinerea permisului de conducere pentru alcool te obliga la testarea cunostintelor privind regulile de circulatie

Articolul 106 ind 1 (1) din OUG 195/2002 stabileste ca  Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:

a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;

E posibila reducerea perioadei privind Retinerea permisului de conducere pentru alcool?

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

b) a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influența alcoolului;

Recomandam si urmatoarele articole:

 

 

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.