Definitie – Notiune Prescriptia Raspunderii Penale
Institutia prescriptiei raspunderii penale are ca laitmotiv, timpul.
Perioada de timp, ce a survenit intre data savarsirii faptei, prevazuta de legea penala, si exercitarea actiunii penale, este ca un bumerang pentru sistemul judiciar.
Evident ca pentru descoperirea si cercetarea faptelor si a tuturor imprejurarilor este necesar timp.
Dar, trecerea unei anumite perioade de timp constituie, în anumite situaţii, o cauză care pune capăt actiunii penale, deoarece împlinirea scopului pedepsei se poate implini numai dacă se aplica în termen util.
Termenul De Prescriptie A Raspunderii Penale
Termenele de prescripție a răspunderii penale se raporteaza la pedeapsa prevazuta in legea penala pentru infractiunea savarsita. Astfel, exista urmatoarele categorii:
– 15 ani, pentru infracțiunea ce are ca pedeapsa detențiunea pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
– 10 ani, pentru infracțiunea ce are ca pedeapsa închisorea mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
– 8 ani, pentru infracțiunea ce are ca pedeapsa închisorea mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
– 5 ani, pentru infracțiunea ce are ca pedeapsa închisorea mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
– 3 ani, pentru infracțiunea ce are ca pedeapsa închisorea care nu depășește un an sau amenda penala.
De exemplu, pentru infractiunea de furt, termenul de prescriptie este de cinci ani intrucat pedeapsa maxima este de 3 ani. Pentru furtul calificat, savarsit asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural, prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau care a fost savarsit de o persoană având asupra sa o armă, termenul este de 8 ani intrucat pedeapsa maxima este de 7 ani.
Momentul Inceperii termenului din Prescriptia raspunderii penale
Termenele mai sus prevazute încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii.
In cazul infracțiunilor continue termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii (ex: proxenetismul).
In cazul infracțiunilor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la data săvârșirii ultimului act (ex: abuzul in serviciu).
In cazul infracțiunilor progresive, termenul de prescripție a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârșirii acțiunii sau inacțiunii și se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs (ex: lovirile cauzatoare de moarte).
In cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite impotriva unui minor, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Exceptie reprezinta cazul decesului înainte de împlinirea majoratului, cand termenul începe să curgă de la data decesului.
Prescriptia Raspunderii Penale A Persoanelor Juridice (societati comerciale, institutii publice) si a Minorilor
Raspunderea penala a persoanei juridice se prescrie în condițiile prevăzute de lege pentru persoana fizica.
Prescriptia raspunderii penale a minorilor
Prescripția răspunderii penale a minorilor are ca termene reduse in compratie cu termenele majorilor.
Termenele se reduc la jumătate pentru cei care la data săvârșirii infracțiunii erau minori și se întrerup sau se suspendă în condițiile prevăzute de lege pentru majori.
Efectele Prescriptiei Raspunderii Penale
Prescripția, odata implinit termenul, are ca efect principal înlăturarea răspunderii penale. Cu alte cuvinte, faptuitorul nu poate fi tras la raspundere.
Astfel, daca termenul intervine in faza judecatii, judecatorul va dispune incetarea procesului penal.
Daca temenul este epuizat pe parcursul urmaririi penale, procurorul va dispune clasarea cauzei.
Cand Si Cum Poate Fi Invocata Prescriptia Raspunderii Penale
Instituia raspunderii penale trebuie aplicata imediat ce termenul este implinit.
In acest sens, faptuitorul, cercetat in cauza penala, va sesiza procurul ce efectueaza sau conduce urmarirea penala. Daca refuza a constata aplicare institutiei, faptuitorul trebuie sa sesizeze si procurorul ierarhic superior.
Nu conteaza daca faptuitorul a fost trimis sau nu in judecata sub aspectul prescriptiei. Termenul prescripţiei răspunderii penale va include şi timpul în care cauza se află în faza de judecată. Astfel, institutia poate fi aplicata pe parcursul judecatii de catre judecator.
Fata de importanta institutiei, este inadmisibil ca magistratul sa refuze sa constate implinirea termenului de prescriptie.
Suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal pentru a se dovedi nevinovatia sa printr-o hotarare judecatoreasca.
Recomandam si urmatoarele articole:
- https://velicu.eu/reabilitarea-judecatoreasca-si-reabilitarea-de-drept-totul-despre/
- https://velicu.eu/cauzele-justificative-achita-condamna-inculpatul/
Vechiul Cod Penal Sau Noul Cod Penal este mai favorabil in ce priveste prescriptia raspunderii penale ?
Daca fapta a fost savarsita anterior februarie 2014, teoretic este aplicabil Vechiul Cod Penal. Daca fapta a fost savarsita sau epuizata ulterior datei de 1 februarie 2014, incadrarea va fi efectuata in acord cu Noul Cod Penal.
Insa daca fapta a fost savarsita anterior intrarii in vigoare a noului cod, va opera institutia legii penale mai favorabile. Doar faptuitorul poate aprecia cu adevarat care lege e mai favorabila pentru persoana sa. Rolul unui avocat specializat in Penal este esentiala pentru lamurirea acestui aspect. Te poate interesa si urmatorul articol:
Diferenta intre cele doua coduri este importanta sub aspectul precriptiei raspunderii penale fata de urmatoarele aspecte:
1. Modificarea intreruperii prescriptiei.
– noul cod penal a modificat intreruperea prescriptiei.
Chiar Si In Cazul Efectuarii Unui Act Procedural, Ce Nu Trebuie Comunicat Unuia Dintre Participanti.
Exemplu: daca in cauza penala sunt doi coautori, intreruperea cursului prescripției produce efecte față de ambii participanti, chiar dacă actul de întrerupere privește o activitate care nu este adusa la cunostinta inculpatului/ suspectului. Un astfel de act de intrerupere poate fi audierea unui martor, citarea martorului, emiterea unei adrese in atentia unei institutii etc.
– vechiul cod penal limita intreruperea prescriptiei raspunderii penale doar in ce priveste un act care, potrivit legii. trebuia comunicat invinuitului sau inculpatului.
Astfel, actul procedural intrerupea prescriptia doar daca efectuarea actului procedural impunea informarea inculpatului sau a invinuitului de procuror ori organul de cercetare penala.
2. Noul cod penal a modificat limitele pedepselor in numeroase infractiuni.
Modificarea limitelor maxime ale pedepselor a avut impact asupra prescriptiei raspunderii penale.
In exemplul infractiunii de furt, in forma sa tipica, termenul de prescriptie a fost coborat de la 10 ani la 5 ani.
Evident ca legea penala mai favorabila nu este codul nou in toate cazurile in care este discutata prescriptia raspunderii penale.
Trebuie subliniat rolul unui avocat in cazurile in care fapta a fost savarsita anterior intrarii in vigoare a noului cod – 1 februarie 2014.
Avocat drd. VELICU Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
– Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
In cazul inselaciunii prin inscrisuri, este vorba de bunuri imobile, prescriptia curge de la data cand a fost facuta inselaciunbea si falsul sau de la data descoperirii falsului? Daca inca efectul nu s-a produs in totalitate, adica nu s-a intrat in totalitate in posesia bunului inselat, fiinca pe teren exista si o casa pe care inca nu au ocupat-o, ea fiind in aceiasi gospodarie cu fiii celei pe care vecinii au inselat-o si care este decedata in 1993? Inselaciunea s-a conststat anul acesta cand am descoperit actul facut in secret in 1966! In 1993 nu s-a facut succesiunea nestiindu-se cele intamplate, fiica fiind fiica unica crezand ca e suficienta acceptarea tacita, fara pregatire, nu e in tema ca trebuie sa faca succesiune! Multumesc!
Ar trebui sa ma uit pe acte pentru a emite o parere.
Avocat Velicu Daniel 0729108050
Visitor Rating: 5 Stars