Prescriptia in timpul executarii silite – prescrierea datoriilor

Prescriptia in timpul executarii silite

Prescriptia in timpul executarii silite e solutia in lupta debitorului cu Creditorul, inclusiv si mai ales IFN-urile, Bancile si cu Recuperatorii de Creante.

 

O solutie recent obtinuta – 16 august 2023, confirma caracterul abuziv al unui numar impresionant de dosare de executare silita, ce dainuie pe biroul executorilor judecatoresti in mod absurd chiar, intrucat debitorii pot oricand sa demareze procedura de anulare a executarii silite, invocand prescriptia in timpul executarii silite.

https://portal.just.ro/249/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24900000000047742&id_inst=249

Judecatoria Lehliu

16 august 2023: Admite contestatia la executare formulată de contestatoarea DUMITRU VIORICA, in contradictoriu cu intimatele INVESTCAPITAL Ltd şi BCR SA, în ceea ce priveste capătul de cerere având ca obiect anularea somaţiei de plată şi notificării emise în 25.04.2023 sub nr. 5319MI în dos. ex. nr. 5319MI/2016, pentru motivul privind prescriptia în timpul executării silite. Dispune anularea somaţiei de plată şi notificării emise în 25.04.2023 sub nr. 5319MI în dos. ex. nr. 5319MI/2016 şi a tuturor actelor de executare ulterioare, pentru motivul privind prescripţia în timpul executării silite.

 

Cititi cu atentie, prescrierea datoriilor este unul din mai importante instrumente juridice in apararea debitorilor, alti avocati nu cred in prescriptia in timpul executarii silite.

Solicitati sa fie dispusa anularea actelor de executare silita pe motiv ca a intervenit prescriptia in timpul executarii silite. In orice criza, fie ea si una sanitara, e utila introspectia in trecut.

Rezolvati-va problemele cu creditele pline de clauze abuzive, acum este cel mai potrivit moment.

Bancile va acorda imprumuturi din banii deponentilor. Banii imprumutati nu sunt banii produsi de banca, sunt bunurile altor clienti.

Acesti din urma clienti isi doresc ca bancile sa se comporte cu banii lor precum ” bonus pater familias “, ca un bun proprietar.

Prescrierea datoriilor e o dovada asupra iresponsabilitatii institutiilor financiar bancare, intrucat acestea isi incalca rolul unui ” bonus pater familias ” in raport cu banii deponentilor.

Prescriptia in timpul executarii silite are acelasi efect – prescrierea datoriilor.

Cesiunea contractului de credit si cesiunea creantei bancare au rolul de a masca iresponsabilitatea bancilor in raport cu obligatiile de diligenta asumate in fata clientilor, cei care le ofera banii in diverse conturi de economii.

Privitor la fenomenul cesiunea creantei bancare la recuperatorii de creante, te sfatuim sa parcurgi urmatoarele articole :

 

 

Prescriptia in timpul executarii silite, o institutie veche de cand lumea si pamantul

 

Prescriptia executarii in timpul executarii silite sanctioneaza pasivitatea creditorului, care a lasat un timp de 3 trei ani intre masurile sau actele de executare silita, dispuse de creditor.

În privința regimului juridic aplicabil prescripției extinctive, Decretul nr. 167 /1958 nu mai produce efecte, fiind abrogat expres, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil – 1 octombrie 2011.

Recomandam urmatorul articol: 

Judecatorii sa aplice Prescriptia extinctiva in executari Decret 167 din 1958

Totuși, dispozițiile decretului ultraactivează dacă prescripția a început sa curga anterior datei de 1 octombrie 2011.

 

În astfel de cazuri, instanţa judecătorească este obligată ca, din oficiu, să cerceteze dacă dreptul la acţiune sau la executare silită este prescris.

 

Privind aplicarea legii în timp pentru prescrierea datoriilor, merita urmarita legatura urmatoare.

Potrivit art. 6 alin. (4) C.civ. din 2011, prescripţiile, decăderile şi uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.

În vederea susţinerii aplicării acestei norme în care se regăseşte un exemplu al ultraactivităţii legii civile vechi, I.C.C.J., admiţând un recurs în interesul legii, a statuat prin Decizia nr. 1/2014 că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.

Așadar, deși Decretul nr. 167 a fost abrogat expres odată cu intrarea în vigoare a Codului civil, dispozițiile ultraactivează la situațiile juridice ce sunt supuse judecății ulterior intrării în vigoare a noii legislații civile.

Stergerea din Biroul de Credit invocand Secretul Bancar

Necesitatea identificării efective a regimului juridic apare în contextul în care legiuitorul a interzis cercetarea din oficiu a împlinirii termenului prescripției, prin noua legislație civilă – Codul civil din 1 octombrie 2011.

 

Conform art. 2512 din Noul Cod Civil:

1) Prescripţia poate fi pusă numai de cel în folosul căruia curge, personal sau prin reprezentant, şi fără a fi ţinut să producă vreun ttitlu contrar ori să fi fost de bună-credinţă.


2) Organul de jurisdicţie competent nu poate aplica prescripţia din oficiu.

 

Prescrierea datoriilor se realizeaza printr-un proces civil

Atat vechiul cod de procedura civila (legea veche) cat si noul cod de procedura civila reglementeaza prescriptia in timpul executarii silite.

Astfel, pentru raporturile juridice născute ulterior datei de 1.10.2011, ce au generat obligaţii neexecutate, creditorii care se vor adresa instanțelor nu vor putea fi surprinşi cu invocarea excepţiei prescripţiei de instanţe.

Perioada de 3 trei ani, scursa intre actele de executare silita, atrage anularea actelor de executare silita efectuate ulterior acestui termen.

Legea noua e aplicabila atata timp cat executarea silita a inceput ulterior datei de 15 februarie 2013.

Procedura de executare demareaza la sesizarea executorului de catre creditorul pretins.

Institutia prescriptiei extinctive este amintita in vechiul Cod.proc.civ, la art. 405, denumit:”Termenul de prescripție”, potrivit caruia dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani.

De cand curge Prescriptia extinctiva din Codul Civil intr-un credit

Un drept prescris lipseste creditorul de posibilitatea de a mai exercita dreptul material la actiune, respectiv sesizarea executorului judecatoresc.

Prescrierea datoriilor lipseste de temei insasi executarea silita, aspect ce determina nulitatea tuturor actelor de executare silita.

Prin urmare, lipseste un titlu executoriu, puterea executorie fiind pierduta existand alte impedimente la incuviintarea executarii.

Avand in vedere ca prin implinirea termenului de prescriptie, titlul executoriu isi pierdut puterea executorie, astfel cum prevede art.405 alin. 3 din vechiul Cod de Procedura Civila, acesta nu mai poate fi pus in executare, iar actele de executare efectuate ulterior termenului de 3 trei ani se impun a fi anulate.

 

Termenul de prescripție (ex: termenul general de 3 trei ani aplicabil si contractelor de credit) începe să curgă de la data când se naște dreptul de a obține executarea silită sau de la data ultimului act de intrerupere a termenului de prescriptie.

Efectele implinirii acestui moment – Prescriptia in timpul executarii silite constau in stingerea dreptului de a mai obtine executarea silita a debitorului in timp ce titlul executoriu Contractul de credit isi pierde puterea executorie.

Si noul cod de procedura civila reglementeaza prescriptia in timpul executarii silite. La art. 707, intitulat Efectele împlinirii termenului de prescripție, este precizat ca: (1) Prescripția nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.(2) Prescripția stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu își pierde puterea executorie.

 

Informam opinia publica si clientii nostri asupra unui caz ingrozitor, in care FIRST BANK a ignorat prescriptia in timpul executarii silite

 

Dosarul de Executare silita a creantei bancare poate fi evitat

 

Banca First Bank a incercat sa vanda casa clientului in anul 2019, pe o executare inceputa in anul 2008.

 

Incredibil abuzul comis de executor, in numele si pe seama FIRST BANK, printr-o executare veche de 11 unsprezece ani.

 

  • Contestator Anuta Florin
  • Intimata Creditoare FIRST BANK
  • Termen 03.02.2020: Anulează toate actele de executare silită efectuate ulterior datei de 28.11.2014, în dosarul execuţional nr. 573/2008, deschis la B.E.J. Boambes Viorel, prin prescriptia in timpul executarii silite. În baza art. 45 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013 restituie contestatorului suma de 1.000 lei achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru.
prescriptia in timpul executarii silite
Prescrierea datoriilor

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000622698&id_inst=301

 

Alt caz in care un alt client a obtinut Prescrierea datoriilor prin prescriptia in timpul executarii silite

 

  • Contestator IVASCU MIHNEA FLORIAN – cu sediul la cabinet avocat Velicu Daniel
  • parata creditoare CYCLE EUROPEAN SRL
  •  
  • Admite contestatia la executare silita formulată de contestatorul IVASCU MIHNEA FLORIAN în contradictoriu cu intimatul CYCLE EUROPEAN S.R.L., împotriva executării silite pornite de Biroul Executorului Judecătoresc Tudor Florentina în dosarul de executare nr. 735/2013. Constată prescrierea datoriilor titlului executoriu reprezentat de Contract de credit nr. CCNPA 013/00077/24.06.2008. Anulează actele de executare întocmite de Biroul Executorului Judecătoresc Tudor Florentina în dosarul de executare nr. 735/2013. Dispune întoarcerea executării pentru toate sumele de bani poprite în cadrul dosarului de executare silită nr. 735/2013.
  •  
prescrierea datoriilor
Prescrierea datoriilor

http://portal.just.ro/236/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000590122&id_inst=236

 

Prescrierea datoriilor, prin prescriptia in timpul executarii silite, va ofera dreptul la Intoarcerea executarii silite

Cel din urma client consultase anterior 8 opt avocati?! Niciunul nu i-a oferit solutia, desi rezolvarea consta in Prescriptia in timpul executarii silite. Ulterior castigarii acestui proces, clientul ne-a transmis gandurile sale: In primul rand, trebuie sa remarc prima impresie: exceptionala! Sunt deplin recunoscator si am apreciat raspunsul imediat la ‘strigatul’ meu de ajutor. Contratimp, intr-o speta de executare silita aproape imposibila, domnul Avocat Velicu m-a primit dupa orele de program, la mai putin de 24h dupa initierea primului contact telefonic. Inainte de a-l intalni pe domnul Velicu eram deznadajduit in privinta oricarui sort de izbanda {mentionez ca am discutat cu peste 8 cabinete de avocatura}. Totul s-a schimbat de la prima intalnire: abordarea amicala, profesionista, consultativa, calitatea exceptionala a opiniilor juridice mi-a oferit linistea necesara. Cu adevarat am simtit ca suntem parteneri in demersul nostru. Stim cu totii: cand vine vorba de spete juridice, siguranta si linistea oferita de Avocat sunt ‘priceless’. De asemenea, am ramas impresionat de atitudinea pozitiva, atentia la detalii si siguranta transmisa pe tot parcursul colaborarii – efect al lucrului foarte bine facut, rezultat din expertiza si pasiune; adaug si empatia – extrem de important. Domnul Avocat Velicu a castigat speta executarii silite – mentionez pentru posteritate: foarte complexa, aproape imposibila. Marturisesc faptul ca este cea mai buna decizie pe care am luat-o.

 

Evident nu este meritul nostru, ci al clientului, acesta a simtit ca e ceva in neregula in executarea silita in care a fost tarat.

 

Ca orice avocat, noi doar informam publicul si clientii, ramane ca tu sa actionezi.

Daca esti interesat de momentul pana la care curge executarea silita, te sfatuim sa parcurgi si urmatoarele articole:

 

 

Noi va oferim totul aici, toate informatiile de care aveti nevoie sa castigati Lupta cu Bancile si cu Recuperatorii de Creante.

Am dezvoltat una din cele mai ample campanii de informare juridica gratuita. Am expuse public peste 50 de tipologii de executari silite ilegale.

Atentie la angajamentul de plata cu executorul. Un angajament de plata intrerupe prescriptia. Vezi aici:

Un angajament de plata cu executorul nu suspenda executarea

 

 

FORMULAR PENTRU CEI CARE VOR SA INVOCE PRESCRIPTIA IN TIMPUL EXECUTARII SILITE

Sunt genul de avocat care se implica total in cauzele clientilor, dovada procedura demarata la Curtea Constitutionala impotriva legii popririi. Mi-as dori sa opresc toate executarile demarate de aceste firme suspecte.

Poprirea tertilor – legea popririi – este neconstitutionala

Avocat drd Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.

0729108050

avocat@velicu.eu