Perimarea Executarii Silite e Arma impotriva Executarii Silite Abuzive

Perimarea executarii silite
Perimarea Executarii Silite

Perimarea Executarii Silite Sanctioneaza Inactiunea

Perimarea executarii silite e o institutie juridica esentiala pentru Statul de Drept, in orice colt al lumii civilizate.

Cu fiecare ocazie subliniez ca procedura executarii silite se raporteaza la principiul legalitatii si la principiul rolului activ.

Legatura cu restituirea unei pretinse datorii nu ma intereseaza, scopul meu, ca Avocat Specilizat in Executari Silite,fiind acela de a veghea la legalitatea procedurii.

Atata timp cat identific un caz din celebrele Executari Silite Ilegale, eu interzic clientului sa mai achite vreun leu catre Banca Ori catre Recuperatorii de Creante.

De data aceasta, Perimarea se raporteaza chiar si la o procedura de executare demarata legal, insa continuata printr-un abuz – Abuzul prin Inactiune.

Executarea Silita nu trebuie sa fie un chin, nu este un mijloc de tortura a debitorului.

Executorul judecatoresc trebuie sa parcurga procedura intr-un ritm accelerat fiind obligat sa apeleze la toate formele de executare silita, sanctiunea fiind perimarea executarii silite.

Am vazut atatea cazuri in care executorii s-au limitat la Poprirea pe Conturile bancare iar instantele au sanctionat executarea pe motiv de abuz.

 

Inactiunea executorului naste monstri intrucat masura de Poprire pe Salariu, in cele mai multe cazuri, duce la cresterea datoriei desi debitorului i se retine 1/3 din venituri.

Solutia este Contestarea Executarii Silite pe motiv de abuz prin inactiune, adica Perimarea Executarii Silite. Noi stim cat timp dureaza o executare silita.

 

Perimarea Executarii Silite vechiul Cod de Procedura Civila

Legea veche e aplicabila atata timp cat executarea silita a inceput anterior datei de 15 februarie 2013.

Art. 389 alin. (1) din vechiul Cod de Procedura Civila reglementeaza Perimarea Executarii Silite :

Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept și orice parte interesată poate cere desființarea ei.

Art 391 din vechiul Cod de procedura civila mentioneaza si sanctiunea aplicabila in cazul continuarii executarii silite dincolo de termenul de 6 sase luni.

Incalcarea dispoziţiilor art. 389 atrage anularea executarii silite intrucat Perimarea Executarii Silite se bazeaza pe un abuz – inactiunea.

Desi executorul judecatoresc este cel care efectueaza actele de executare, creditorul este titularul actiunii.

Creditorul este cel care incaseaza sumele de bani obtinute din executarea silita, acesta trebuie sa isi asume toate riscurile executarii silite, asumandu-si riscul – Perimarea Executarii Silite.

Doar prin Contestatia la executare Silita poate fi stopata executarea silita abuziva. Debitorul poate anula actele de executare emise ulterior perimarii.

 

Perimarea Executarii Silite Noul Cod de Procedura Civila

Legea noua e aplicabila atata timp cat executarea silita a inceput ulterior dateiz de 15 februarie 2013. Procedura de executare demareaza la sesizarea executorului de catre creditorul pretins.

Perimarea executarii silite este reglementata in noul cod de procedura la art 697 alin 1) : „În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept”.

Legiuitorul a modificat Perimarea executarii silite in sensul ca a taiat legatura de poprire si de inactivitatea/activitatea executorului.

Sunt necesare urmatoarele conditii pentru ca perimarea executarii silite sa opereze de drept;

  • creditorul sa nu indeplineasca un act sau un demers necesar executarii;
  • acest act sau demers necesar executarii sa-i fi fost solicitat in scris de catre executor;
  • sa treaca 6 luni din culpa creditorului de la neindeplinirea respectivului act de executare sau demers.

 

NEPLATA CHELTUIELILOR DE EXECUTARE DE CATRE CREDITOR ATRAGE SANCTIONAREA ACESTUIA

Daca procesul verbal/ incheierea de stabilire a cheltuielilor de executare, act intocmit de executorul judecatoresc nu este urmat/ urmata de plata, debitorul poate contesta si anula executarea silita insesi.

Astfel, incheierea /procesul verbal de stabilire a cheltuielilor de executare, trebuie calificat/ a ca un act de executare, acesta fiind comunicat atat creditorului cat si debitorului si care stabileste momentul de la care curge obligatia creditorului de a avansa cheltuielile de executare.

Conform art 670 alin. 1) din Codul de procedura civila: „Partea care solicită îndeplinirea unui act sau a altei activităţi care interesează executarea silită este obligată să avanseze cheltuielile necesare în acest scop.

 

Pentru actele sau activităţile dispuse din oficiu, cheltuielile se avansează de către creditor, altfel poate interveni Perimarea executarii silite.

Onorariul executorului si celelalte cheltuieli ocazionate de executare, trebuie sa fie avansate de creditor, aceasta obligatie fiind de altfel una legala, prevazuta atat de art 670 alin 1 Cod pr Civila:

„(1)Partea care solicită îndeplinirea unui act sau a altei activităţi care interesează executarea silită este obligată să avanseze cheltuielile necesare în acest scop. Pentru actele sau activităţile dispuse din oficiu, cheltuielile se avansează de către creditor.”

cat si de art 647 alin 1 Cod Pr Civ „

Creditorul este obligat să acorde executorului judecătoresc, la cererea acestuia, sprijin efectiv pentru aducerea la îndeplinire, în bune condiţii, a executării silite, punându-i la dispoziţie şi mijloacele necesare în acest scop. El este obligat să avanseze cheltuielile necesare îndeplinirii actelor de executare, potrivit dispoziţiilor luate de executor.”

Neplata acestora este un demers necesar executarii silite, in sensul art 697 alin 1 C.pr.civ. deoarece executorul intreprinde o actiune pe langa creditor in vederea obtinerii sumelor stabilite de el prin procesul verbal / incheiere necesare derularii executarii silite.

Daca executorul judecatoresc a stabilit cheltuieli de executare insa suma nu a fost avansat de creditor, trecand cu mult peste 6 (sase) luni de zile, intervine Perimarea Executarii Silite.

Astfel si cheltuielile de executare sunt formate din onorariu judecatoresc si alte cheltuieli necesare procedurii, sume pe care creditorul e obligat sa le avanseze. Obligatia e intarita de faptul ca, pe masura executarii debitoarei, creditorul isi poate recupera cheltuielile avansate din sumele executate silit.

In conformitate cu Legea nr 188/2000 executorul poate conditiona efectuarea executarii silite de plata onorariului in cazul in care titlul executoriu este reprezentat de contract de credit bancar.

 

Va puteti salva de executarea silita abuziva prin Perimarea Executarii silite

Clienta noastra, Modrogeanu Ariadna, a scapat de calvarul abuzului demarat de firmele de recuperare a creantelor bancare.

Procesul a durat doar 3 trei luni.

Prin Contestatia la Executare am anulat o executare demarata in anul 2012, pe numele fostului sau sot, decedat intre timp.

EOS CREDIT FUNDING DAC demarase Executarea Silita Imobiliara, insa am reusit sa salvam Locuinta familiei.

 

Judecatoria Racari – dosar nr 409/284/2019

Contestatoare Modrogeanu Ariadna – prin Avocat Velicu Daniel

Intimata – EOS CREDIT FUNDING BV DAC 

10.05.2019
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare.. Constată intervenită perimarea executarii silite. Desfiinţează executarea silită. 
Document: Hotarâre  694/2019  10.05.2019

http://portal.just.ro/284/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=28400000000049490&id_inst=284

Odata desfiintata executarea prin Perimarea executarii silite, debitorul detine dreptul de a cere si obtine Intoarcerea Executarii Silite.

Sanctioneaza abuzul executarii silite si solicita restituirea banilor de la KRUK Romania, EOS KSI s.a.


Cabinet de Avocatura Velicu Daniel       tel 0729108050        fax 0314208364         avocat@velicu.eu

  • Informatii utile
Sending
User Review
5 (1 vote)