Pensionarea anticipata in 2021
PENSIA ANTICIPATA IN 2021 NOUA LEGE – LEGEA 127/2019
Sediu legislativ privind pensia anticipata in 2021, inclusiv pensia anticipata partiala, se regaseste in Legea nr. 127 din 8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 9 iulie 2019, lege ce a adus noutati privind pensionarea anticipata
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra in vigoare la data de 1 septembrie 2021
La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
a) Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, și actele subsecvente emise în baza acesteia;
b) Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2011, cu completările ulterioare.
CE ESTE PENSIA ANTICIPATA IN 2021
Art. 1 al Legii nr. 127/2019 stabileste: “Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.”
Dreptul la pensie anticipata este un drept din sfera drepturilor la asigurari sociale, este garantat de stat si se exercita in conditiile Legii nr. 127/2019, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Principiile sistemului public de pensii sunt enumerate in art, 2 al Legii nr. 127/2019:
a) principiul unicității;
b) principiul obligativității;
c) principiul contributivității;
d) principiul egalității;
e) principiul repartiției;
f) principiul solidarității sociale;
g) principiul autonomiei;
h) principiul imprescriptibilității;
i) principiul incesibilității;
j) principiul disponibilității;
Titlul IV al legii mai sus-mentionate se intituleaza “Prestații de asigurări sociale în sistemul public de pensii”. Art. 45 al Legii nr. 127/2019 enunta faptul ca in sistemul public de pensii se acorda 2 (doua) categorii de prestatii sociale, si anume: pensiile si alte prestatii de asigurari sociale.
In continuare, la art. 46, alin. (1) regasim cele 4 (patru) tipuri de pensie ce pot fi acordate:
a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia de invaliditate;
Ce se va intampla cu Pensia anticipata partiala
Dupa cum se poate observa, spre deosebire de continutul art. 51, alin. (1) al Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii (legea in vigoare momentan, care va fi abrogata in luna septembrie 2021), Legea nr. 127/2019 a eliminat doar denumirea – pensia anticipata partiala, conditiile acordarii acesteia regasindu-se in cadrul articolului destinate pensiei anticipate.
Pensia anticipata in 2021 Nu poate fi cumulata
O alta mentiune importanta este cea de la alin. (2) al art. 46 si anume: “În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute la alin. (1).”
Cine poate accesa pensia anticipata in 2021
Pensia anticipata poate fi accesata doar de contribuabilii la fondul de pensii.
Contribuabilul este persoana fizică sau juridică ce plătește contribuții de asigurări sociale sistemului public de pensii, conform prezentei legi, astfel cum arata si art. 3, lit. c.
CINE SUNT CONTRIBUABILII SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII?
Art. 25, alin. (1) al Legii defineste cele 4 categorii de contribuabili, si anume:
a) persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și din indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pentru care angajatorii sau entitățile asimilate acestora au obligația, potrivit Codului fiscal, de a calcula, de a reține la sursă și de a vira contribuția de asigurări sociale la bugetul asigurărilor sociale de stat;
b) persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală și care, potrivit Codului fiscal, pe baza declarației individuale de asigurare, datorează și plătesc contribuția de asigurări sociale;
c) angajatorii sau entitățile asimilate acestora care, potrivit Codului fiscal, au obligația de a plăti contribuția de asigurări sociale datorată pentru condiții deosebite și/sau speciale de muncă, precum și eventuale diferențe de contribuții de asigurări sociale pe care legislația le pune în seama angajatorului;
d) Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin structurile teritoriale și unitățile trimițătoare, care, potrivit legislației specifice, au obligația de a suporta din bugetele proprii contribuția de asigurări sociale datorată pentru persoanele care beneficiază de drepturi acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv pentru personalul român trimis în misiune temporară sau permanentă în străinătate.
A aparut o noua categorie de contribuabili
De asemena, alin. (2) al aceluiasi articol, introduce o noua categorie de contribuabili: “Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii și persoanele fizice care sunt asigurate, conform prezentei legi, pe baza contractului de asigurare socială.”
Reamintim ca, in conformitate cu art. 3, lit. b, contract de asigurare socială este definit ca fiind “contractul încheiat între persoana fizică și casa teritorială de pensii pentru completarea stagiului de cotizare prevăzut de prezenta lege sau pentru completarea venitului asigurat”.
CARE SUNT CONDITIILE PENTRU A OBTINE PENSIA ANTICIPATA IN 2021?
Pensia anticipata in 2021 este reglementata de art. 60-62 din Legea nr. 127/2019.
Art. 60 stabileste conditiile pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de pensie anticipata. Acestea sunt:
- Realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea stagiului complet de cotizare cu pana la 8 ani. Stagiul complet de cotizare, in coformitate cu dispozitiile legale, este de 35 ani.
- Persoana sa aiba o varsta cu cel mult 5 ani mai mica decat varsta standard de pensionare. Varsta standard de pensionare este, in prezent, de 63 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati. Totusi, Anexa nr. 5 a Legii 127/2019 indica varsta standard de pensionare pentru fiecare categorie in parte, in functie de anul nasterii.
Cu titlu exemplificativ, mentionam faptul ca Anexa 5 a Legii 127/2019 stabileste ca:
- o persoana de sex feminin nascuta in ianuarie 1967 urmeaza sa se pensioneze pentru limita de varsta (nu anticipat) in luna ianuarie a anului 2030, cand va avea varsta de 63 ani; rezulta ca aceeasi persoana, se poate pensiona anticipat in luna ianuarie a anului 2025, desigur, daca va avea un stagiu de cotizare de minim 35 ani;
- o persoana de sex masculin nascuta in martie 1950 urmeaza sa se pensioneze pentru limita de varsta (nu anticipat) in luna martie 2015, cand va avea varsta de 65 ani, desigur, daca va avea un stagiu de cotizare de minim 35 ani;
PENSIONAREA ANTICIPATA CUNOASTE UNELE PERIOADE ASIMILATE
In continuare, alin. (2) al art. 60, stabileste ca in vederea calcularii stagiului de cotizare, se au in vedere urmatoarele perioade asimilate:
a) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
b) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
c) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani;
d) are vechime în muncă conform prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
e) a realizat perioade necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001.
Atentie, la pensionarea anticipata poti invoca si conditiile speciale sau deosebite de munca
De asemenea, se au in vedere si perioadele in care persoana a lucrat in conditii speciale sau conditii desebite de munca, astfel cum edicteaza art. 15 al Legii nr. 127/2019:
– Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie perioade asimilate, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
– Constituie perioade asimilate și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, precum și perioada suplimentară acordată pentru stagiul de cotizare realizat în condiții speciale și condiții deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
– Constituie perioade asimilate și alte perioade suplimentare la vechimea în muncă acordate în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001.
Ce sunt conditiile speciale de munca si conditiile deosebite relevante pentru pensia anticipata in 2021
Consideram necesar sa prezentam notiunile de conditii deosebite si conditii speciale, astfel cum sunt definite de art. 3 din Lege:
- locuri de muncă în condiții deosebite – locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;
- locuri de muncă în condiții speciale – locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;
Toate perioadele mentionate mai sus se valorifica in vederea calcularii stagiului minim de cotizare pentru a se obtine orice fel de pensie.
De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 16, alin. (2) din Lege, “La stabilirea prestațiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislației altor țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice internaționale la care România este parte.”
Pensia anticipata in 2021 cunoaste si penalizari
Intrucat pensia anticipata permite iesirea la pensie la o varsta mai tanara decat daca s-ar iesi la pensie ca urmare a implinirii varstei standard de pensionare, exista si neajuns al acestui tip de pensie reprezentat de faptul ca in vederea stabilirii cuantumului acestui tip de pensie se va face prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform Tabelului 3 din Legea nr. 127/2019.
De ex, pentru o perioada de cotizare de pana intr-un an realizata peste stagiul complet de cotizare (35 ani), procentul de penalizare pentru fiecare luna de anticipare este de 0.50%. Pentru o perioada de cotizare de 7 pana la 8 ani realizata peste stagiul complet de cotizare ( 35 ani ), procentul de penalizare pentru fiecare luna de anticipare este de 0.15%.
Totodata, art. 61 al Legii prevede faptul ca: “La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la art. 60 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.”
Exista si parti bune pe langa penalizarea pensiei
Totusi, partea buna si echitabila a reglementarii o reprezinta faptul ca: “La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori, după caz, în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate și/sau perioadelor asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a)-c).”
Perioadele asimilate pensionarii anticipate
Mentionam, in continuare, cele 3 perioade asimilate prevazute la art. 14, alin. (1), lit. a)-c):
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
Cu alte cuvinte, la stabilirea stagiului de cotizare in vederea obtinerii pensiei anticipate nu se iau in calcul cele perioade mentionate mai sus, insa, in momentul in care pensionarul beneficiar al unei pensii anticipate indeplineste conditiile pentru a beneficia de o pensie pentru limita de varsta, aceste trei perioade se vor avea in vedere.
Pensia anticipata in 2021 versus pensia de invaliditate
Un alt aspect important de retinut este reprezentat de faptul ca “Beneficiarul unei pensii anticipate nu poate opta pentru pensie de invaliditate în situația pierderii capacității de muncă.” (art. 62, alin. (2) din Legea nr. 127 / 2019).
CUM SE CALCULEAZA PENSIA ANTICIPATA IN 2021?
Art. 85 din Legea nr. 127/2019 prevede urmatoarele: “(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.”
Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
Valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 75 lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. (art. 86 al Legii).
Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia.
- Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic;
- Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respective;
În situația asiguraților care, în aceeași perioadă de timp, pe lângă veniturile de natura celor prevăzute de Codul fiscal pentru care s-a datorat și plătit contribuția de asigurări sociale, dovedesc și venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială, la determinarea punctajului lunar se au în vedere veniturile lunare asigurate cumulate (art. 87, alin. (4) al Legii).
Pentru ca am mentionat mai sus si de persoanele care au desfasurat activitate in conditii speciale sau in conditii deosebite de munca (sau in fostele grupe I si II de munca), precizam si faptul ca aceste categorii beneficiaza de o majorare a punctului de pensie in considerarea tipului de munca pe care au prestat-o, si anume:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii.
CUM SE STABILESTE SI SE ACORDA PENSIA ANTICIPATA IN 2021?
Pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură special, la Casa Judeteana de Pensii.
Este important de stiut ca se poate depune cererea de pensionare insotita de documentele justificative si on-line, pe site-ul Casei Judetene de Pensii.
Cererea de pensionare poate fi depusă și de altă persoană decât cele prevăzute mai sus, dacă aceasta declară pe propria răspundere că cererea este semnată olograf atât de titular, cât și de persoana care o depune.
Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.
Cererea de pensionare poate fi retrasă la solicitare, de titular, de reprezentantul legal ori de mandatarul desemnat prin procură specială, până la emiterea deciziei de pensionare.
În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată.
Decizia de pensionare anticipata e emisa de Casa teritoriala de pensii
Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data îndeplinirii condițiilor în cazul în care cererea a fost înregistrată cu respectarea termenului prevăzut de 30 zile de la indeplinirea conditiilor pentru a obtine pensia.
În situația în care cererea este înregistrată cu depășirea termenului de 30 zile drepturile se acordă începând cu data înregistrării cererii.
CAND ARE LOC PLATA PENSIEI ANTICIPATE?
Art. 96 al Legii nr. 127 / 2019 stabileste urmatoarele: În sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii, cu excepția pensiilor anticipate, care se plătesc de la data încetării calității de asigurat, în cazul persoanelor care se regăsesc în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) și pct. II.
Amintim, in continuare, care sunt situatiile reglementate de art. 6, alin. (1), pct. I, lit.a) si b) si pct. II, cand persoanei in cauza ii inceteaza calitatea de asigurat si i se va plati pensia anticipata:
a) persoanele care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă;
b) funcționarii publici;
c) persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate persoanelor de mai sus;
DECIZIA DE PENSIONARE ANTICIPATA
Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii (art. 97 din Legea nr. 127/2019)
În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, în cazul în care, la solicitarea casei teritoriale de pensii competente din România, cererea nu a putut fi completată de către solicitant cu toate documentele necesare stabilirii dreptului, în termen de 12 luni de la înregistrare, cererea de pensionare se soluționează prin decizie de respingere.
Termenul prevăzut mai sus se prelungește cu 30 de zile în cazul persoanelor care au calitatea de asigurat în luna solicitării, precum și în situația în care, pentru soluționarea cererii, sunt necesare informații suplimentare față de cele existente în dosarul de pensie.
Decizia de pensie cuprinde temeiurile de fapt și de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
Decizia casei teritoriale de pensii se comunică titularului sau reprezentantului legal, după caz, care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 10 zile de la data emiterii ori personal, la sediul instituției emitente.
În termenul de 10 zile, casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului, la solicitarea acestuia, în format electronic, faptul că a fost emisă decizia de pensionare.
Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulată la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare.
CE ESTE DECIZIA DE REVIZUIRE PRIVIND PENSIONAREA ANTICIPATA?
În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire (art. 98 al Legii nr. 127/2019).
În situația asiguraților persoane care realizează venituri din activități independente și/sau din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care se datorează contribuție de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, care au depus declarația individuală de asigurare, dacă la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de organul fiscal central, se constată diferențe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei și cel ales de contribuabil în declarația individuală de asigurare, casa teritorială de pensii operează, din oficiu, modifi9cările ce se impun, prin decizie de revizuire, care se emite până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul anterior (art. 98, alin. (2) din Legea nr. 127/2019).
Sumele rezultate ca urmare a revizuirii se vor datora sau acorda, dupa caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor (in termen de 3 ani).
Un alt aspect important este reprezentat de faptul ca, pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
In cat timp se solutioneaza cererea de recalculare
Cererea de recalculare se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii. Sumele rezultate în urma recalcularii se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Deciziile de pensie emise în temeiul recalcualrii pot fi anulate, la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare.
CUM SE POATE CONTESTA O DECIZIE DE PENSIONARE ANTICIPATA SI CARE ESTE INSTANTA COMPETENTA MATERIAL?
Art. 139-144 din Legea nr. 127 / 2019 reglementeaza Jurisdictia asigurarilor sociale, cu alte cuvinte, se ocupa de procedura ce trebuie urmata in cazul in care o persoana nu este multumita de cele expuse in Decizia de pensionare.
Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă
(Atentie: instanta competenta sa judece astfel de litigii este Tribunalul din circumscriptia caruia locuieste pensionarul, Sectia de Litigii de munca si asigurari sociale, iar caile de atac se vor judeca de catre Curtea de Apel).
Tribunalele soluționează în primă instanță litigiile privind:
a) drepturi și obligații născute în temeiul contractului de asigurare socială;
b) deciziile de pensionare emise de casele teritoriale de pensii;
c) deciziile medicale emise de Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă, precum și de comisiile medicale regionale;
d) plângerile împotriva proceselor-verbale de contravenție încheiate în baza prezentei legi;
e) deciziile de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale;
f) alte drepturi și obligații născute în temeiul prezentei legi.
ATENTIE! Deciziile necontestate in termen de 45 zile raman definitive.
CARE ESTE INSTANTA COMPETENTA TERITORIAL SA INDREPTE VALOAREA PENSIEI ANTICIPATE ?
Cererile îndreptate împotriva Casei Nationale de Pensii Publice sau împotriva caselor teritoriale / judetene de pensii, având ca obiect drepturile de pensie și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul ori sediul reclamantul.
Celelalte cereri, inclusiv cele prevăzute la plângerile împotriva proceselor-verbale de contravenție încheiate în baza prezentei legi, se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul pârâtul.
Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competentă. Hotărârile curților de apel, precum și hotărârile tribunalelor neatacate cu apel în termen sunt definitive.
TREBUIE ACHITATA O TAXA JUDICIARA DE TIMBRU PENTRU A INTREGI PENSIA ANTICIPATA IN 2021?
NU, conform art. 144 din Legea nr. 127/2019: Cererile formulate în fața oricăror organe sau a instanțelor judecătorești, precum și toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sau obligații de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbre.
BINE DE STIUT PRIVIND PENSIA ANTICIPATA IN 2021
La data intrării în vigoare a Legii nr. 127/2019, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 86 (75 lei). Excepția o reprezinta pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art. 168.
Începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 127/2019, pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi evaluate în vederea recalculării.
În cazul în care prin aplicarea prevederilor de mai sus rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.
Casele teritoriale de pensii notifică pensionarii referitor la rezultatul aplicării prevederilor de mai sus referitoare la recalculare.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensia anticipata in 2021 stabilita conform legislației anterioare devin pensii pentru limită de vârstă și se recalculează, prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensia anticipata parțiala fără diminuare, stabilia conform prevederilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 și ale Legii nr. 218/2015 privind protejarea și sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău, devine pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei și a eventualelor stagii de cotizare realizate până la data recalculării. Te pot interesa si urmatoarele articole:
- https://velicu.eu/diferenta-dintre-salariul-brut-si-salariul-net-si-legatura-cu-poprirea/
Avocat Gabriela Cristea
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
- Prezentul articol – pensia anticipata partiala – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Bună!
Am 60 de ani…32 ani și 10 luni vechime
Pot accesa o pensie anticipată fiind și într-o zonă din jud HD unde s-a hotărât reducere cu doi ani?
Buna ziua!
Asa cum am mentionat si in articol, la calculul pensiei anticipate nu sa iau in calcul alte reduceri oferite de legislatia in vigoare la acest moment. Pe cale de consecinta, in acest moment, dvs nu puteti opta pentru o pensie anticipata.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Cum se calculează pensia? La salariul brut sau salariul net?
Buna ziua!
La calculul cuantumului pensiei se tine cont de venitul brut, nu de cel net.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
buna ziua, ma numesc Secheres Maria si vreau sa va intreb urmatoarele: sunt nascuta in 17 martie 1968, lucrez din 1986 luna februarie, am 24 de ani de grupa a II a, lucrez de 3 ani inginer, am facut facultatea in timpul cand am lucrat la zi 4 ani, iar master 2 ani tot la zi. As dori sa va intreb cand ies la pensie . V a multumesc daca puteti trimiteti va rog raspunsul pe adresa de email maria_daniel2010@yahoo.com.
Buna ziua!
Dvs veti iesi la pensie in luna februarie a anului 2028.
Bineinteles, puteti sa va pensionat anticipat si in anul 2023, luna februarie, intrucat indepliniti conditiile.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua! Ma puteți ajuta si pe mine cu un raspuns? Dacă sunt născută în mai 1970, lucrez din aprilie 1989,din care 10 ani la grupa 2, locuiesc în Hunedoara unde recent s-a adoptat o lege conform căreia se reduce vârsta de pensionare cu 2 ani, am si 3 copii, în ce an as putea iesi la pensie? Multumesc!
Buna ziua!
Dva va puteti pensiona anticipat la implinirea varstei de 58 ani, in anul 2028. Pensia pentru limita de varsta o puteti obtine la implinirea varstei de 61 ani, in anul 2031, conform legii care va reduce varsta de pensionare cu 2 ani.
Este important de stiut ca pentru a obtine o pensie anticipata, reducerea cu 5 ani a varstei de pensionare, nu se cumuleaza cu alte reduceri.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, sunt nascuta in mai 1960 si am o vechime in munca de 38 de ani! Doresc sa ma pensionez anticipat, ce sanse am si cum se calculeaza aceasta pensie?
Cu multumiri!
Buna ziua!
Consideram ca dvs pva puteti pensiona anticipat, fara probleme, avand in vedere varsta dvs si realizarea, ba chiar depasirea, stagiului complet de cotizare.
Pensia se calculeaza in functie de varsta dvs, stagiul de cotizare realizat, salariile realizate de-a lungul timpului si, bineintele, indicele de corectie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua ,sunt nascut in septembrie 1966 ,am 14 luni de armata si vechime neintrerupta din mai 1985 pana astazi ,fara grupa ! Ma pot pensiona anticipat ?!
Buna ziua!
Din pacate, nu indepliniti conditiile prevazute de lege in ceea ce priveste varsta. Abia la 60 ani va puteti pensiona anticipat partial.
Toate cele bune!
buna ziua .Sunt nascut 1961 -ianuarie ,la sf anului 2020 am o vechime de 34 ani si 9 luni,din care 8 ani gr2;ma pot pensina anticipat partial in 2021 (in ce luna pot depune dosarul)multumesc
Buna ziua!
Da, va puteti pensiona in anul 2021. In luna aprilie puteti depune dosarul cu toate documentele necesare la Casa de Pensii, intrucat mai aveti nevoie de 3 luni de munca pentru a avea stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Toate cele bune!
Bună ziua sunt născută pe 1 ianuarie 1963 și lucrez din octombrie 1982. Am fost șomer 9 luni și am avut concediu medical cca 12 luni în toată această perioadă. Mă pot pensiona anticipat în 2021 și cu ce penalizare? Multumesc
Buna ziua!
Da, va puteti pensiona anticipat in anul 2021, penalizarea urmand a fi calculata, in concret, de catre cei de la Casa de Pensii, cuantumul acesteia fiind unul mediu, avand in vedere faptul ca ati depasit cu peste 3 ani stagiul complet de cotizare.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
sunt nascut in 25 Aprilie 1961, am fost angajat in 1980 din 21.08.1980. Am facut armata la T.R. 9 luni din 29.09.1980-30.06.1981, m-am reangajat in 13.07.1981, termenul legal de atunci de 15 zile si lucrez pana in ziua de azi. Am facut faculteatea la seral 1981-1985 (deci am lucrat). Am 1 an si 10 luni Gr.II si 7 ani si 10 zile Gr.I. Cand ma pot pensiona anticipat, dar cu drept de munca ? Pot la 60 de ani, dupa 25 Aprilie ?
Pentru cazul meu ce lege este mai avantajoasa, cea de acum, sau cea de la 01 Sept. 2021 ?
Buna ziua!
Da, dvs va puteti pensiona anticipat partial la implinirea varstei de 60 ani si anticipat la implinirea varstei de 61 de ani, intrucat indepliniti conditiile prevazute de lege. In cazul dvs, ambele legi sunt la fel de avantajoase.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
multumesc pentru raspus dar nu inteleg de ce trebuie sa ma pensionez la 60 de ani anticipat pertial, cand, daca scadem stagiul militar de 9 luni sunt peste 40 de ani vechime plus 3.5 ani Gr. I si 0.25 ani Gr. II. In total cca 44 de ani.
Unii specialisti spun ca in legea 127/2019 care intra in viguare teoretic de la 01.09.2021 grupele de munca sunt perioade asimilat si de exemplu pt. 7 ani Gr.I acum sunt 10.5 ani iar pe noua lege sunt doar 7 ani ! Este adevarat ? Si va mai intrebam cand pot munci cu contract de munca, adica activitate dependenta.
Bună ziua!
Sunt născută în aprilie 1964, ma pot pensiona, conform legii, în noiembrie 2026 cu un stagiu complet de cotizare de 33 de ani și 7 luni, deci ma pot pensiona anticipat parțial în noiembrie 2021. Întrebarea mea este urmatoarea: stagiu de cotizare trebuie sa fie de 33 de ani și 7 luni sau ar trebui sa fie egal cu stagiul de cotizare pe care îl au femeile care se pensionează pentru limită de vârstă anul acesta(31 de ani și 8 luni)?
Buna ziua.Sant nascut 09.09.1960,cu activitate neintrerupta cotizanta din luna oct 1979 pana azi si incontinuare.Primii 4 ani si 6 luni,sant in gr a doua de munca,detin adeverinta in acest sens.Va rog un raspuns.Pot depune cerere de pensionare anticipata fara penalizare pana la 01.09.2021 cand intra in vigoare noua lege a pensiilor?Este mai dezavantajos pt mone in conditiile mentionate sa depun dosarul de pensie dupa data mentionata 01.09.2021?Ce imi recomandati?Scopul meu este sa ies la pensie fara penalizare,pot sa o fac pana sau dupa 01.09.2021?Cum este mai avantajos?Multumesc frumos,anticipat pt un raspuns cat mai precis.
Buna ziua!
Mai avantajoase sunt dispozitiile noii legi, pe cale de consecinta, va recomandam sa va depuneti dosarul de pensionare dupa data intrarii in vigoare a acesteia – septembrie 2021.
Toate cele bune!
Bună!Sânt născută în Septembrie 1964 cu vechime în câmpul muncii de 40 de ani aș vrea să știu dacă mă pot pensiona anticipat.Vă mulțumesc
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona anticipat partial, cu penalizarea aferenta.
Toate cele bune!
Bună ziua. Sunt născută în aprilie 1965, am lucrat 36 de ani din care 5 ani in gr2 de muncă. Când pot să mă pensionez anticipat. Multumesc.
Buna ziua!
Dva nu va puteti pensiona decat anticipat partial, incepand cu implinirea varstei de 57 ani.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
Sunt nascuta in octombrie 1967, am 28 ani vechime in munca si am absolvit o facultate de 5 ani.Locuiesc in zona defavorizata , pentru care ar trebui aplicata o reducere de 2 ani.
Cand ma pot pensiona anticipat?
Multumesc,
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona anticipat, in conceptia noii legi a pensiilor, la implinirea varstei de 58 ani si daca, la aceea varsta, aveti un stagiu de cotizare de peste 35 ani. In cazul in care ati urmat cursurile facultatii in timp ce munceati, cei 5 ani nu se vor adauga stagiului de cotizare. Daca zona in care locuiti este printre cele prevazute de lege si chiar se aplica reducerea de 2 ani, va veti putea pensiona anticipat la implinirea varstei de 56 ani, daca indepliniti si conditia de mai sus referitoare la stagiul de cotizare.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua doresc sa vă intreb dacă sunt născut in 1961 04 05,am un stadiu de cotizare de 40 ani și am 6 ani lucrați în grupa 2.din ce dată pot depune dosarul pentru pensie anticipată parțială,vă mulțumesc anticipat.
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona anticipat partial oricand, intrucat indepliniti conditiile. In situatia in care mai doriti sa lucrati putin peste 1 an, va puteti pensiona pentru limita de varsta si, evident, fara penalizare. Oricum, si daca va pensionati acum anticipat partial, la data la care indepliniti conditia de varsta pentru a va pensiona pentru limita de varsta, pensia anticipata partial se va transforma, de drept, in pensie pentru limita de varsta ceea ce inseamna ca va fi inlaturata penalitatea aplicata – care, in cazul dvs, este destul de mica.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua. Cand pot sa ma pensionez anticipat partial? Sunt nascuta pe 9 august 1965. Am 35 ani si 4 luni de munca din care 4 ani grupa 2.multumesc.
Buna ziua!
Va veti putea pensiona anticipat, conform noii legi, dupa implinirea varstei de 57 ani.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,daca depun dosarul de pensionare in iunie 2021,obtin aviz de pensionare si ce tip de pensie daca:nascut aprilie 1962,lucrez din martie 1981 pana in prezent fara intrerupere si am grupa 2 din 1981 pana in iunie 1998(peste 17 ani).Va multumesc
Buna ziua!
Cand depuneti cererea de pensionare, dvs trebuie sa precizati pentru ce tip de pensie optati si sa dovediti faptul ca indepliniti conditiile obtinerii respectivei pensii. La implinirea varstei de 60 ani va puteti pensiona anticipat, conform noii legi, iar la implinirea varstei de 65 ani va veti putea pensiona pentru limita de varsta.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Va multumesc de raspuns.Cam asa stau treburile,nu ai 60 de ani nu merge anticipat,ai 59 si 4 luni merge anticipat partial cu diminuarea respectiva,cu toate ca am 40 de ani si 5 luni de munca,din care 17 ani de grupa 2.Va rog i-mi confirmati daca e gresit ce zic sau mai e ceva?.Va multumesc.
Buna ziua!
Pentru ambele variante de pensie, trebuie sa aveti implinita varsta de 60 ani. Nu trebuie confundat stagiul de cotizare cu varsta, sunt 2 conditii diferite, necesar a fi indeplinite cumulativ.
Toate cele bune!
Buna ziua!
Pentru a va putea pensiona, indiferent de tipul de pensie pt care optati, trebuie sa aveti implinita varsta de 60 de ani. Stagiul de cotizare este o conditie distincta, fiind necesar a fi indeplinita alaturi de conditia referitoare la varsta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Mail: avocat@velicu.eu
Tel: 0729 10 80 50
Bună ziua! Sint nascuta in 2 03 1963 am 38 ani vechime .Cind ma pot pensiona anticipat? Sau cind partial? Mulțumesc frumos!
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona anticipat partial imediat dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, intrucat pe aceasta, indepliniti conditiile.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Pe parcursul incasarii pensiei anticipate, mai pot avea si alte venituri, de exemplu pot fi administrator la o firma, sau asociata?
Multumesc mult!
Buna ziua!
Nu, nu se mai pot realiza si alte venituri in perioada in care beneficiati de pensie anticipata.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 50 80
lucrez din 1990 si pina in 1 aprilie 2001 am avut grupa 2 vreau sa va intreb daca si dupa data de 1 aprilie 2001 pot avea grupa a2 deoarece in noua lege a pensiilor nr127/2019 specifica ca persoanele care au fost asigurate conform legi in sistemul public de pensi[art13 pct b] beneficiem de grupa a2 deoarece mia oprit contributi sociale pe statul de plata
Buna ziua!
In aprilie 2001, printr-un nou act normativ, grupa 2 de munca a fost catalogata ca fiind munca in conditii deosebite. Daca in Cartea dvs de munca apare aceasta mentiune sau in fisa postului sau intr-un alt act emis de angajator, dvs veti putea beneficia de un spor corespunzator la cuantumul pensiei.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50 ‘
Mail avocat@velicu.eu
Sunt născută pe 03-06-1964.
Am o vechime în muncă de 40,4 ani.
Am lucrat grupa a-2-a de munca 12,5
ani.
Stagiul de cotizație îl am de 40,4 ani.Doresc sa aflu cînd ma pot pensiona(la limita de vîrsta,anticipat,sau anticipat partial)știind că din sept.2021 sa schimbă legea de pensionare.
Va multumesc si astept raspuns cu nerăbdare.
Buna ziua!
Dvs va puteti anticipat partial acum, iar anticipat va puteti pensiona de indata ce intra in vigoare noua lege a pensiilor.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
astept un raspuns
Buna Ziua!
Ma numesc Pârvan O.si sunt născută pe 03-06-1064.Am o vechime în muncă de 40,4ani.Stagiu de cotizație este tot de 40,4ani.
Doresc sa aflu cînd ma pot pensiona(la limita de vîrsta,anticipat sau anticipat partial)
Va multumesc si astept cu nerăbdare
răspuns.
Buna Ziua!
Va rog sa ma scuzati,dar am trimis pe 15 feb 2021 in jurul orei 12 un mesaj care conține niste date (ca ani) eronate.Va rog mult sa luati in considerare mesajul trimis pe 12 feb.2021.(acela cuprinde datele exacte)
Va multumesc si astept raspunsul la intrebarea cerindu-mi scuze inca o data.
am trimis un mesaj si as vrea un raspuns la mesaj va mutumesc
BUNA ZIUA,
SUNT NASCUTA 8 MARTIE 1961 SI AM 37 DE ANI SI 5 LUNI VECHIME.
CUM MA POT PESNSIONA SI CARE DIN LEGI ESTE CEA MAI AVANTAJOASA,CEA CARE ESTE IN VIGOARE PANA LA 01 SEPTEMBRIE 2021 SAU CEA CARE INTRA IN VIGOARE DUPA 01 SEPTEMBRIE 2021.
VA MULTUMESC!
Buna ziua!
In cazul dvs, ambele legi sunt la fel de avantajoase. Dvs aveti acum posibilitatea de a va pensiona anticipat partial, oricand.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua .Sant nascut in 1972.Am o vechime in Romania de 11 ani.In present lucrez in UE(Italia) cu o vechime de 24 de ani.La ce varsta ma pot pensiona anticipat?Va multumesc.
Bună seara,sunt născut în mai 1960 și lucrez din 1985, imediat după absolvirea studiilor superioare cu diploma de licenta(durata 5 ani) și după efectuarea stagiului militar în termen redus. Cu câțiva ani în urma, am obținut prin decizie judecătorească, recunoașterea faptului ca 12 ani am lucrat în conditii deosebite, grupa a II a.
Va rog sa-mi spuneți dacă ma pot pensiona anticipat, acum , pana pe 1 septembrie 2021 sau mai bine după.
As vrea sa mai lucrez, se poate? Va mulțumesc.
Buna ziua!
Da, dvs va puteti pensiona anticipat partial acum intrucat indepliniti conditiile de varsta si stagiu de cotizare. O puteti face si dupa 1 septembrie, insa nu vor exista diferente in ceea ce va priveste.
Pensia anticipata partiala nu se poate cumula cu salariul, ci doar cu venituri din activitati independente.
Daca nu doriti sa va pensionati acum si doriti sa mai lucrati, o puteti face si va pensionati atunci cand considerati de cuviinta.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua! M-am nascut in 1960, lucrez din 1990.Ma pot pensiona anticipat si cand? Mai pot lucra legal dupa? Multumesc cu anticipatie!
Buna ziua!
Nu va puteti pensiona anticipat pana cand nu aveti un stagiu de cotizare de min 35 ani. In cazul in care doriti sa va pensionati antipat partial trebie chiar sa depasiti stagiul de cotizare de 35 ani.
Nu, pensia anticipata sau anticipata partial nu poate fi cumulata cu venituri obtinute din salarii.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua!
Sunt nascuta in august 1959 si am cotizat la regimul de pensii intre 1983(dupa absolvirea studiilor superioare de 5 ani, cu diploma de licenta) si febr.2001, cind am emigrat in Canada. In aceasta perioada 2 ani sunt in grupa 2 de munca. La ce varsta pot solicita pensia anticipata pentru perioada lucrata in Romania? Va multumesc!
Buna ziua! La data de 1.08.2021 implinesc 32 de ani de vechime din care 28 in grupa 2,imi puteti spune daca ma pot pensiona anticipat sau anticipat partial? Mentionez ca sunt nascuta pe 10.08.1071.Va multumesc!
Buna ziua!
Dvs nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata in Romania pentru ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani (aveti un stagiu de 23 ani). Totusi, la implinirea varstei de 63 ani, va puteti pensiona pentru limita de varsta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Mail avocat@velicu.eu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Stagiul de lucru este de 32 ani in perioada 1.08.1989-1.08.2021,din care 28 in grupa 2 in perioada 1.08.1971-1.01.2018- conditii deosebite,nu stiu cum ati calculat dumneavoastra 23 de ani. Eu stiu ca pt cei 28 ani lucrati in grupa 2 se adauga inca 9 ani si 6 luni pt lucrul in conditii deosebite…Multumesc pt raspuns ,oricum!
Buna ziua, ma numesc Gheorghe B. sunt nascut in anul 1962,am lucrati 20 de ani consecutivi in aceiasi unitate dintre care 17 ani grupa a doua de munca si 3 ani grupa unu de munca, va rog sa-mi spuneti cand as putea sa ies la pensie.
Multumesc,
respect,
zi frumoasa.
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 ani si 6 luni.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0720 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua ,
Sunt născută în 17 .06 .1964,am o vechime în muncă de 36 de ani
La ce vârstă mă pot pensiona anticipat?
Mulțumesc!
Buna ziua!
Va puteti pensiona anticipat la implinirea varstei de 60 ani, peste 3 ani.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua!sunt nascuta in 10 feb 1964 si am o vechime in munca de 37 de ani, la ce varsta ma pot pensiona anticipat si cu ce procent de penalizare voi suporta? multumesc anticipat
Buna ziua!
Dva va puteti pensiona anticpat la implinirea varstei de 60 ani, peste mai putin de 3 ani.
Nu va putem spune ca procent de penalizare vi se va aplica intrucat la momentul stabilirii pensiei se calculeaza penalizarea. Nu avem de unde sti cat veti mai lucra pana la data introducerii dosarului de pensionare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua! Am depus dosarul de pensionare anticipata,în 2020 luna August!
Abia în luna noiembrie am întrat în posesia deciziei de pensionare,demisia am dat-o la 26 octombrie! Mi sa spus ca în momentul în care primesc decizia de pensionare,sa îmi dau demisia! Eu am demisionat mai devreme de a întra în posesia deciziei! Și în luna martie mi sa pus poprire pe pensie pt ca am obținut venituri în luna septembrie! Menționez ca am nr de înregistrare când am primit decizia cu nr de înregistrare și data!
Ce se poate face?
Daca am lucrat in subteran numai 6 luni, primesc 3 luni in plus?
Daca nu intrunesc 35 de ani platiti, pot cumpara vechime?
Buna ziua!
Da, veti primi 3 luni in plus la cele deja efectuate.
Da, exista posibilitatea de a cumpara vechime pana la data de 31 august 2021, in acest moment, conform legii in vigoare. Vechimea se poate cumpara pentru cel mult 6 ani anteriori datei la care inregistrati cererea in acest sens.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua. Soțul meu este pensionat anticipat parțial, vă rog să îmi spuneți dacă mai poate lucra și în ce condiții. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna ziua!
Sotul dvs nu mai poate lucra intrucat pensia anticipata nu se poate cumula cu venituri din salarii.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Am 28 ani vechime născută in 1965 3 februarie și as intreba dacă pot să fac cerere pt pensie anticipată
Buna ziua!
Nu va puteti pensiona anticipat daca nu realizati macar stagiul minim de cotizarea care este de 35 ani.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,data nasteri 15.08.1964 am 57 ani lucrez din 1981 dintre care 22 ani grupa a doua.Intrebare mea este cand m-a pot pensiona anticipat?
Multumesc!
Buna ziua!
Va puteti pensiona anticipat partial incepand cu toamna aceasta. Puteti depune dosarul de pensionare si online pe site-ul Casei Teritoriale de Pensii de care apartineti.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Raspuns…multumesc
buna ziua,
sunt nascuta in 1965, 3 octombrie lucrez din 1984 -septembrie.
pot opta pentru pensie partial anticipata?
multumesc.
Buna ziua!
Nu puteti opta pentru pensie anticipata partial, decat dupa implinirea varstei de 57 ani. Deocamdata, indepliniti doar conditia referitoare la stagiul de cotizare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua,
Sunt născută în mai 1964.cu un stagiu de cotizare de 37 ani.
Când ma voi putea pensiona anticipat partiak?
Indeplinesc conditiile pentru pensionarea anticipata, in perioada pensionarii am dreptul sa mai luctrez?
Pot fi administrator la un SRL, fara a avea calitatea de angajat?
Multumesc!
Bună ziua.
Ma numesc Cristina și sunt nascuta in martie 1972.
Lucrez din 19 septembrie 1995, studii postliceale, am doi copii nascuti in noiembrie 2004 si august 2006 si am avut concediu ptr ingrijire copil din ianuarie 2005 pana la 1 octombrie 2007.
Vă rog să-mi spuneți dacă, după actuala lege a pensiilor aș putea să mă pensionez anticipat în 2030 când împlinesc 35 de ani vechime?
Buna ziua!
Pentru a beneficia de pensie anticipata trebuie sa depasiti stagiul complet de cotizare de 35 ani, chiar daca trebuie sa aveti doar cu 5 ani mai putin decat varsta standard de pesionare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Mulțumesc frumos.
Buna ziua!
Data nasterii septembrie 1965 TgMures
Vechime neintrerupta in munca de 36 ani si 6 luni.
Beneficiez de reducere de 2 ani – Combinatului chimic Tg Mures.
Doresc sa stiu CAND POT DEPUNE ACTELE?
Multumesc!
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona pentru limita de varsta la implinirea varstei de 61 ani, avand in bvedere faptul ca beneficiati de respectiva reducere a varstei de pensionare. Insa, daca doriti sa optati pentru o pensie anticipata, nu va piteti pensiona decat la implinirea varstei de 58 ani intrucat reducerea varstei de pensionare avuta in vedere pentru pensia anticipata nu se poate cumula cu nicio alta reducere de varsta prevazuta de legi speciale sau reglementari cadru, din pacate.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
Data nasterii ianuarie 1965,vechime neantrerupta in munca 39 ani si 7 luni,plus 4 ani gr.II*3luni.Doresc sa stiu cand pot depune actele pentru pensie anticipata partial.Multumesc
Buna ziua!
In ianuarie 2023 puteti depune dosarul de pensionare la Casa Teritoriala de Pensii de care apartineti si, bineinteles, pana atunci trebuie sa mai efectuati cateva luni de stagiu de cotizare astfel incat sa atingeti limita de 40 ani stagiu de cotizare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună ziua!Mana mea are un cabinet individual psihologic,ar dori sa se pensioneze anticipat din învățământ și sa poată exercita în continuare activitatea de psiholog,pe cabinetul individual.Este posibil?Mulțumesc!
Buna ziua!
Daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a se putea pensiona anticipat, o poate face.
Desi va beneficia de pensie anticipata, mama dvs va putea desfasura activitate in cadrul cabinetului de psihologie intrucat aceasta este o activitate independenta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua. Mă numesc Magdalena Ciubotariu lucrez din mai 1990 din care 7 ani grupa doua am avut un an medical. Când mă pot pensiona anticipat. Multumesc
Buna ziua!
Nu ati precizat data nasterii.
Va puteti pensiona anticipat cu 5 ani inainte de implinirea varstei stadard de pensionare (adica dupa ce impliniti 58 ani), doar daca aveti un stagiu de cotizare de minim 35 ani. Durata conceidului medical intra in durata stagiului de cotizare, daca a fost cauzat de o boala profesionala sau un accident de munca.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună ziua, mă numesc Gridean Liliana, sunt născută în 12.04.1969.In anul 1987 martie 28 m-am angajat și am lucrat în întreprindere în grupa a doua de muncă pina în anul 2002 luna mai.Apoi am fost în șomaj până în amul 2003 luna iunie, după care m-am angajat și lucrez pina în ziua de astăzi,intr-o întreprindere cu capital străin. Sunt absolventă de liceu cu diplomă de bacalaureat. Ma pot pensiona anticipat? Vă mulțumesc.
Buna ziua!
Nu va puteti pensioan anticipat inca intrucat aveti o varsta prea mica. Abia la implinirea varstei de 58 ani va puteti pensiona anticipat.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
ce se intampla cu cei care deja beneficiaza de pensie partial anticipat in baza legii 263 in situatia in care in legea 127 nu mai este trecuta ca forma de pensie ?
Buna ziua!
Drepturile castigate nu se pot pierde, veti beneficia in continuare de pensia obtinuta.
Toate cele bune!
Avoat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,ma numesc Dan,sunt nascut in 06.03.1966.Lucrez din septembrie 1982,am 36 ani si 5 luni vechime din care 14 ani si 6 luni in grupa 1.Va rog sa imi spuneti cand ma pot pensiona.Va multumesc
Buna ziua!
Dva va puteti pensiona, pentru limita de varsta, in anul 2024, dupa implinirea varstei de 58 ani.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua. La vârsta de 60 de ani și cotizației 35 ani mă pot pensiona anticipat? Acum am 50 și 26 ani vechime. Mulțumesc.
Buna ziua,
Sunt nascuta pe 20.02.1972, lucrez din octombrie 1990 din care primii 5 ani am lucrat in grupa a doua. In ce an pot sa ma pensionez?
Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Dvs va puteti pensiona anticipat in anul 2030, iar pentru limita de varsta in anul 2035.
Toate cele bune!
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat (cu penalizare) in conditiile in care:
1985 septembrie m-am angajat cu carte de munca.
Tot in 1985 (dupa angajare) din octombrie am efectuat stagiul militar pana in 1987 (16 luni) apoi am revemit la locul de munca unde am lucrat pana in 1989 (TOTAL 4 ani)
In intervalul 1989-1991 nu am stagiu de cotizare.
1991-1996 absolvit studii superioare de zi.
1996-prezent (26 ani) stagiu de cotizare complet.
In intervalul 1987-1989 grupa a doua de munca.
In intervalul 1996-1997 grupa 1 de munca.
Scuze, am uitat varsta: in 2026 implinesc 60 de ani. Deci pot iesi anticipat in 2026 cu armata si facultateZ? Sau doar in 2027 cand as avea 31 de ani plus 4 din 1985-1989?
Multumesc.
Buna ziua!
La calculul pensiei anticipate sunt avute in vedere si perioadele in care ati fost in armata sau ati urmat cursurile unei forme superioare de invatamant, cu conditia absoluvirii acesteia cu diploma.
Pe cale de consecinta, daca la implinirea varstei de 60 ani, dvs veti avea si 35 ani stagiu de cotizare (perioada lucrata efectiv insumata cu armata si facultatea), ve puteti pensiona.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Mail avocat@velicu.eu
Rog o precizare, raspunsul este pentru legea veche sau pentru cea noua (care am inteles ca va intra pana la urma in vigoare din 2023).
Va multuesc pentru raspunsuri si pentru timpul acordat!
Buna ziua,
Am si eu cateva nelamuriri daca nu deranjez prea mult.Am inteles ca pentru a obtine pensie pentru limita de varsta din Romania, pot sa depun actele in Spania, unde am domiciliul stabil ,( formularul de cerere E 202, formularul E 207, declarația pe propria răspundere, copie dupa actul de identitate românesc, carnetul de muncă, livretul militar si diploma de studii )
Eu inteleg ca trebuie sa prezint actele originale,sau trebuie copii certificate?
Formularele E 202 , E 207 ,si declaratia pe propria raspundere, cine le completeaza si unde le gasesc daca trebuie sa le completez eu.
Si ultima intrebare, banca si nr de cont bancar din Spania, unde voi primi pensia, cum se pot trimite in Romania la casa de pensii?
Multumesc frumos! si Un an nou fericit!