Daca esti interesat de pedeapsa pentru alcool la volan 2022, inseamna ca deja ai fost depistat in trafic cu alcoolemie peste limita legala.
De ce pedeapsa pentru alcool la volan 2022 e aspra
Consumul de alcool la volan reprezinta o activitate absolut incompatibila. Art. 36, alin. (1) din OUG nr. 195/2002 prevede urmatoarele:
Participanții la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluența și siguranța circulației, să nu pună în pericol viața sau integritatea corporala a persoanelor și să nu aducă prejudicii proprietății publice ori private.
Or, prin a conduce sub efectul alcoolului, participantul la trafic in calitate de sofer, pune in pericol atat alte persoane si bunuri, cat se pune in pericol si pe sine si bunurile proprii (cel putin, autovehicolul la volanul careia se afla).
Desi toti posesorii de permis cunosc faptul ca le este interzis sa sofeze dupa ce au consumat alcool, in realitate, exista numeroase situatii in care acestia incalca aceasta obligatie.
Pedeapsa pentru alcool la volan 2022 din Codul penal
Astfel, art. 336, alin. (1) Cod Penal stabileste:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
In continuare, art. 336, alin. (2) Cod Penal defineste si o varianta asimilata a infractiunii, si anume: Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Infractiunea comporta si o varianta agravanta – art. 336, alin. (3) Cod Penal: Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Pedeapsa pentru alcool la volan 2022 din perspectiva contraventionala
Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amenda ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).
Sanctiunile contraventionale complementare care pot fi luate impotriva unei persoane care a condus un autovehicul pe drumurile publice aflandu-se sub influenta alcoolului sunt:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
Regimul amenzilor contraventionale este stabilit prin art. 98 al OUG nr. 195/2002. Alin. (1) al respectivului articol stabileste:
Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. (in prezent, 1 punct amenda valoreaza 145 lei, prin derogare de la dispozitia enuntata anterior).
Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte – art. 102, alin. (3) OUG nr. 19/2002:
a) conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
Pedeapsa pentru alcool la volan : suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule
OUG nr. 195/2002 – Art. 103, alin. (1), lit. c) stabileste o “pedeapsa pentru alcool la volan”:
- suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală (fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege), renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (sa nu conduca anumite vehicule prevazute de instanta);
Art. 103, alin. (1), lit. d). – pentru o perioadă de 90 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile:
- art. 16 alin. (1) lit. b) (fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege),
- art. 16 alin. (1) lit. e) (lipseste plangerea prealabila, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale) și
- art. 16 alin. (1) lit. g) (a fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea acesteuia inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii) din Codul de procedură penală,
Ori s-a dispus:
– renunțarea la urmărirea penală;
- renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei,
In ambele cazuri, dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal (sa nu conduca anumite vehicule prevazute de instanta); ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;
Care e limita intre contraventie si infractiune pentru a stabili pedeapsa pentru alcool la volan 2022
Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului poate constitui atat contraventie, cat si infractiune.
Departajarea intre contraventie si infractiune este determinata de nivelul alcoolemiei. Atentie, se va lua in calcul nivelul de alcool din sange, iar nu nivelul de alcool din aerul expirat. Astfel incat, e relevant ceea ce arata analizele de sange, iar nu ceea ce indica aparatul etilotest.
Normele legale prevad urmatoarele:
a). Fapta constituie contraventie daca concentratia de alcool din sange este mai mica de 0,80 g / l alcool pur in sange;
b). Fapta constituie infractiune daca concentratia de alcool din sange este mai mare de 0,80 g / l alcool pur in sange;
Dupa cum se poate observa, contraventia reprezinta o fapta mai putin grava in comparatie cu o infractiune, cu un pericol social redus.
Avocat Gabriela Cristea – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind important de observat interesul public din spatele institutiilor juridice mai sus evocate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Am fost depistat în trafic cu o alcoolemie de 0,75 și nu am avut actele la mine mi sa întocmit proces verbal pe care l-am semnat.Ce sancțiune voi primi
Care va fi sancțiunea
Am fost prins cu alcolemie de 0.48.
Am 19 ani și sunt elev. Mi am angajat un avocat. Ar putea să mă ajute sa rămân cu permisul și să l primesc după o perioadă mai lungă de timp.. că nu aș mai vrea sa repet iar scoala
Precizez că nu am vreo altă abatare; este prima mea greșeală..
Buna ziua!
Cursurile Scolii de soferi nu trebuie sa le mai urmati, oricum.
Toate cele bune!
Am fost oprit iat la epilotestul a indicat 0.03 .am ramas fără permis 90 de zile .ce pot face să-l recupez având în vedere valoarea alcolemiei ??