Daca tot ne-au inchis in blocurile comuniste si , mai rau, in cele postcomuniste, macar sa ne fie respectate orele de liniste la bloc.
Mai nou, suntem obligati sa muncim de acasa – prin TELEMUNCA, suntem obligati sa ne odihnim si sa traim aici, avem dreptul la liniste.
Care este intervalul in care trebuie sa fie asigurate orele de liniste la bloc?
Intervalul orelor de liniste stabilit prin lege este cuprins intre 22:00-08:00 si intre 13:00-14:00.
Dar, Asociatia de proprietari poate decide un program prelungit cu orele de liniste la bloc.
Care este legea care impune orele de liniste la bloc
Potrivit legii 61/1991 cu modificarile si completarile ulterioare cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament, moral, civic si responsabil pentru asigurarea ordinii si a linistii publice necesara pentru desfasurarea normala a activitatilor economice si social-culturale si promovarea de relatii civilizate intre indivizi.
Pentru asigurarea climatului de ordine și liniște publică necesar desfășurării normale a activității economice și social-culturale și promovarea unor relații civilizate în viața cotidiană, cetățenii sunt obligați să aibă un comportament civic, moral și responsabil, în spiritul legilor țării și al normelor de conviețuire socială.
Orele de liniste la bloc reprezinta una din elementele esentiale pentru dezideratul de mai sus.
Amenda – un instrument pentru orele de liniste la bloc
Constituie contraventie daca urmatoarele fapte afecteaza orele de liniste la bloc:
- -nerespectarea masurilor de ordine sau a regulilor stabilite pentru linistea din bloc;
- -detinerea de animale domestice care pot perturba linistea;
- -provocarea scandalului;
- -tulburarea fara drept a linistii locatarilor de catre orice persoana prin producerea de zgomote, strigate sau folosirea oricarui aparat muzical la intensitate mare;
- -formarea unui grup(grup care incita la dezordine sociala) pentru savarsirea unor actiuni ilicite, contrare ordinii si linistii publice in tipul orelor de liniste in ceea ce priveste traiul la bloc;
- -impiedicarea, sub orice forma, a organelor insarcinate cu mentinerea ordinii linistii publice de a-si indeplinii obligatiile.
- – organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.
- – săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora;
ATENTIE, repetarea celor doua contravenții din urma, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează după cum urmează:
a) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității, pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.
c) cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora;
Asadar, daca orele de liniste la bloc sunt afectate negative, Amenda pleaca de la 500 de lei si poate ajunge pana la 6.000 de lei, in functie de gravitatea situatiei.
Contraventiile se constata de catre agentii de politie in urma sesizarii acestora telefonic la nr 112.
ATENTIE! Agentii de Politie nu au dreptul sa va divulge datele personale, asa ca puteti apela cu incredere la ei, la orice ora, de preferat chiar in momentul in care zgomotul se produce.
Atunci cand legea prevede sanctiunea amenzii, odata cu constatarea contraventiei se aplica si sanctiunea.
Orele de liniste la bloc sambata
Atentie, orele de liniste la bloc sambata sunt precum orele de liniste din timpul saptamanii.
Ce poate sa faca cel sanctionat
Se poate face plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei prin care s-a aplicat sanctiunea in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia (prin Posta sau inmanare personala).
Plangerea se expediaza si se solutioneaza la judecatoria in a carei raza s-a savarsit fapta.
ATENTIE Plangerea se va intocmi doar in cazul unui abuz din partea Politiei.
Lipsa unei descrieri a faptei pentru care contravenientul a fost amendat ofera posibilitatea celui din urma sa ceara si sa obtina anularea procesului verbal nelegal, daca introduce in termen o plangere impotriva amenzii. Te pot interesa si urmatoarele articole:
- https://velicu.eu/cum-contest-amenda-isc-politia-locala-2018/
- https://velicu.eu/plangere-impotriva-amenzii-contraventionale-contestatie-amenda/
- https://velicu.eu/blocarea-rotilor-este-ilegala-in-parcarile-supermarketurilor/
- https://velicu.eu/avocat-specializat-in-drept-penal/
Avocat Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.