Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale (atat cea principala cat si cea complementara) afecteaza legalitatea executarii procesului verbal contraventional. Executarea contravenţiei se prescrie daca procesul-verbal nu este comunicat contravenientului intr-un termen anume, ce curge de la emitere.
Contraventia, sanctiunile contraventionale si prescriptia executarii sanctiunii contraventionale
Pentru a discuta de Prescriptia Executarii Sanctiunii Contraventionale trebuie inteles rolul Contraventiei.
Legea contravențională apără valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penală. Constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată prin lege.
Suspendarea permisului | Video cu avocat contestare proces verbal
Consiliile locale pot stabili și sancționa contravenții în următoarele domenii:
-salubritate;
– activitatea din piețe, curățenia și igienizarea acestora;
– intreținerea parcurilor și spațiilor verzi, a spațiilor și locurilor de joaca pentru copii;
– amenajarea și curățenia spațiilor din jurul blocurilor de locuințe, precum și a terenurilor virane;
– intreținerea bazelor și obiectivelor sportive aflate în administrarea lor;
– intreținerea străzilor și trotuarelor, a școlilor și altor instituții de educație și cultura, întreținerea clădirilor, împrejmuirilor și a altor construcții;
– depozitarea și colectarea gunoaielor și a resturilor menajere.
Sanctiunile contraventionale – categorii
Sancțiunile contravenționale sunt principale și complementare. Sancțiunile contravenționale principale sunt:
a) avertismentul;
b) amenda contravențională;
c) prestarea unei activități în folosul comunității.
Sancțiunile contravenționale complementare sunt:
– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenții;
– suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizației de exercitare a unei activități;
– închiderea unității;
– blocarea contului bancar;
– suspendarea activității agentului economic;
– retragerea licenței sau a avizului pentru anumite operațiuni ori pentru activități de comerț exterior, temporar sau definitiv;
– desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială.
Procesul verbal va fi anulat daca fapta e insuficient descrisa
Prescriptia Executarii Sanctiunii Contraventionale vs Prescriptia Aplicarii / Raspunderii Contraventionale
Pentru persoanele lipste de cunostinte, prescriptia aplicarii sanctiuni sau prescriptia raspunderii contraventionale poate fi confundata cu prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.
In acest sens, trebuie amintit ca prescriptia raspunderii (cea privind aplicarea sanctiunii) presupune trecerea unui termen intre savarsirea faptei si constatarea acesteia de organul constatator. Din punct de vedere logic, consideram ca doar instanta poate constata ca prescrisa raspunderea contraventionala nu si organul constatator. O teza contrara ar presupune ca organul constatator ar capata un rol si atributii pe care nu le detine si care nu i se cuvin.
Conform art. 13 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei. Cu alte cuvinte, daca au trecut mai mult de sase luni de la data savarsirii faptei, opereaza prescriptia raspunderii si nu prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.
Exceptie de la prescriptia raspunderii contraventionale reprezinta cazul contravențiilor continue (ex: constructia amenajata in lipsa unei autorizatii de construire), adica cele in care abaterea se intinde in timp.
O alta exceptia, tot in zona constructiilor, vizeaza durata termenului de prescriptie a raspunderii. Conform art. 31 din Legea 50/1991, dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.
Evident, in viata de zi cu zi sunt tot felul de situatii in care prescriptia raspunderii contraventionale poate fi confundata cu prescriptia executarii. Fata de complexitatea situatiilor, nu putem emite solutii universal valabile.
Prescriptia Executarii Sanctiunii Contraventionale vizeaza executarea sanctiunii
Avocat Alcool la volan – intre lumea lui Bachus si Codul Penal
Prescriptia executarii sanctiunii (atat cea principala cat si cea complementara) vizeaza situatiile in care a fost emis un proces verbal de organul constatator.
Conform art. 14 alin. 1) OG 2/2001, executarea contravenţiei se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu este comunicat contravenientului.
Procesul Verbal trebuie comunicat in termen de doua luni de la data aplicării sancţiunii.
Daca data postei este cu o zi in plus, trebuie constatata si sanctionata abaterea de la regula. Doar instanta poate constata prescriptia si exonera petentul de la plata.
Nu este recomandata efectuarea platii amenzii, desi petentul va avea dreptul sa i se restituie suma de bani daca judecatoria va admite plangerea.
Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale poate fi constatată de judecatoria competenta. Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale opereaza atat in ce priveste pedeapsa principala cat si pedeapsa complementara.
Anterior sesizarii instantei, este necesara achitarea unei taxe judiciare de timbru, in contul primariei pe raza teritoriala unde petentul detine domiciliul. Pentru formularea plangerii contraventionale, taxa judiciara de timbru este de 20 de lei, urmand sa fie pusa in sarcina agentului constatator..
Prescriptia Executarii Sanctiunii Contraventionale te apara de abuzurile agentului constatator
- https://velicu.eu/suspendarea-permisului-de-conducere/
- https://velicu.eu/blocarea-rotilor-este-ilegala-in-parcarile-supermarketurilor/
Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
Buna ziua. In data de 4 noi. 2017 am avut parte de un eveniment rutier incheiat cu un PV prin care agentul constatator imi imputa ”neacordarea de prioritate”. Pentru ca am considerat/consider ca am dreptate si nu era vorba de asa ceva am contestat in instanta PV incheiat de agentul de politie in termenul de 15 zile conform Codului rutier, contestatie depusa la instanta abilitata in data de 11 noi. 2017. Pana la data de fata – 29 mai 2018 instanta nu a dat o solutie definitiva, pe fond. Conform portalului instantelor judecatoresti din Ro urmeaza ca in data de 5 iunie 2018 instanta sa pronunte hotararea. Vreau sa intreb daca in acest caz prevedirile Art. 13 din Ordonta 2/2001 are aplicabilitate si produce efecte in sensul prescrierii contraventiei si conexelor depasindu-se termenul de 6 luni de la intocmirea PV de catre agentul constatator.
Va multumesc pentru lamuriri.
Stimate domn, prescriptia raspunderii contraventionale se aplica in cazul in care de la savarsirea faptei si incheierea PV au trecut sase luni. Prescriptia poate fi constatata de instanta, daca i se invedereaza acest aspect.
Cu stima
avocat Velicu Daniel 0729108050
Buna Ziua.In data de 16.10 2018 SIEGMCR(Sistemul Informatic de Emitere,Gestiune,Monitorizare,si Control al Rovinietei) a constatat ca am circulat fara rovinieta.In data de 29.01.2019 a fost constatata contraventia si s-a incheiat Procesul Verbal de Constatare a Contraventiei(PVCC).In data de 22.02 2019 mi s-a comunicat PVCC(data la care Posta Romana mi-a inmanat,in plic,PVCC).
Legea nr.60/2018 care modifica si completeaza OU nr 15/2001(privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România) la alin.(10) spune:
-(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data
săvârșirii faptei.
Intrebare:M-as “califica” pentru prescrierea aplicarii sanctiunii?
Va multumesc pentru raspuns si va urez sanatate!
Trebuie sa contestati PVCC la Judecatorie, aveti mari sanse sa castigati pe acel articol.
Cu stima. Avocat velicu Daniel
Buna ziua. Am primit de la politia in constructii amenda de 50.000 lei pentru nerespectarea proiectului. Practic, am demolat un perete din vechea constructie. daca contest, am o sansa cat de mica? mentionez ca detin proiect , autorizatie de constructie in regula. Am depus deja cerere pentru modificare proiect. Va multumesc.
Pare un abuz acea amenda. Eu as achita urgent amenda caci aveti facilitati fiscale importante si as contesta procesul verbal la Judecatorie.
Buna seara,am fost sanctionat in perioada anilor 2007-2014 cu amenda contraventionala pentru depasirea vitezei legale,incalcari stabilite prin procese-verbale constatatoare ,comunicate Primariei spre executare.Din anul 2014, pina in prezent nu a fost dusa la indeplinire efectiva executarea din diverse motive.Acum primaria a demarat o procedura de compensare cu o obligatie a sa catre mine in valoare de 1000 lei.Mai avea dreptul sa ma execute,sau terbuia sa constate prescris dreptul de a mai fi executat!?
Buna ziua!
In cazul in care dvs nu ati solicitat, in instanta, sa se constate ca fiind prescrise respectivele datorii, Primaria va poate executa silit in vederea acoperirii lor.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună seara! Știți cumva dacă EXECUTAREA SANCȚIUNII CONTRAVENȚIONALE este PRESCRIPTIBILĂ în raport cu respingerea plîngerii împotriva PV? Adică după respingerea plîngerii și a apelului, executarea sancțiunii contravenționale este sau nu PRESCRIPTIBILĂ? Adică dacă instanța respinge plîngerea definitiv iar Poliția nu trimite nici o hîrtie o perioadă mare de timp, se prescrie executarea sancțiunii contravenționale? Mulțumesc!
Buna ziua!
Prescriptia nu se constata din oficiu de catre organul care va poate executa silit, dvs trebuie sa solicitati constatarea intervenirii acesteia unei instante de judecata.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna yiua
Va rog sa imi spuneti daca un executor judecatoresc are dreptul de a executa un proces verbal de contraventie?
Buna ziua!
Procesul verbal de constatare a unei contraventii nu reprezinta titlu executoriu conform dispozitiilor legale in vigoare si nu poate fi pus in executare de catre executorul judecatoresc.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Pe 22.04.2019 am primit proces verbal de amenda ca am consolidat o magazie fara autorizatie si ca masura complementara sa sistez lucrarile, finalizate in proportie de 95% sau sa intru in legalitate prin obtinerea autorizatiei de constructie dar au uitat sa treaca termenul , adica pana la ce data sa intru in legalitate.
Pe data de 22.02.2021, acelasi politist locat a intocmit o nota de constatare prin care arata ca nu am dus la indeplinire masurile complementare prevazute in procesul verbal din 22.04.2019 si este necesar sesizarea instantei de judecata.
La 16.03.2021 primaria de sector a sesizat instanta, am termen pe 15.09.2021, si cere sa desfiintez constructia iar daca nu ma conformez dispozitiei instantei, in termenul fixat de aceasta, sa autorizeze primariei sa desfiinteze ea constructia pe cheltuiala mea.
Avand in vedere lipsa termenului pana la care sa aduc la indeplinire masura complementara, ce trebuia trecut in p-v de sanctionare contraventionala, ce pot cere in instanta?: NULITATEA PROCESULUI VERBAL, PRESCRIPTIA MASURII COMPLEMENTARE
Buna ziua!
Dvs nu puteti solicita acum instantei de judecata sa constate nulitatea procesului-verbal, intrucat ati depasit termenul legal in care puteati face acest lucru, termen care a curs de la data la care v-a fost comunicat procesul verbal.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Multumesc pentru raspuns. As vrea totusi sa contest Nota de constatare din 22.02.2021 prin care se arata ca nu am dus la indeplinire masurile complementare stabilite in procesul verbal, fara sa tina cont ca eu nu am termen stipulat in P-V. Ori art 28 din L 50/91 spune clar că “Masura desfiintarii constructiilor se aplica dupa expirarea termenului stabilit in procesul verbal!
Buna seara am primit amenzi după 5 ani unele sunt plătite nu mai am chitanță la știu că le-am platit la CEC Bank din data de 2009,2010,2011,2012,2013 au trecut peste 5 ani nu mă înștiințat nimeni ce pot face crystyano87@gmail.com
Domnule avocat,
In data de 29.11.2020 mi a fost suspendat pt 3 luni dreptul de a conduce pentru viteza, plus amenda de rigoare, 1305 lei. In acest moment, contestatia se afla la instanta de recurs cu termen de judecata 13.01.2022. Pot invoca vreun termen de prescriere pe care sa-l inveterez instantei, cu sanse de insusire?
Va mulrumesc mult.