Te intereseaza subiectul pensie alimentara copil sau chiar te confrunti cu o pensie alimentara neplatita?
In cele mai mult cazuri, un divort cu copii la tribunal aduce si obligatia de a achita pensia alimentara pentru copil.
Poprirea salariului tau e anulabila oricand in anul 2022
Parintii, indiferent daca sunt casatoriti sau nu, au obligatia legala de a intretine copiii.
Daca unul din parinti nu a recunoscut copilul, celalalt parinte poate obtine o hotararea judecatoreasca privind existenta legaturii de sange .
Daca sotii divorteaza la notar sau la Primarie, vor conveni si asupra pensiei de intretinere fata de copil / copii.
Dacă obligaţia de întreţinere fata de copil nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de judecata obliga parintele debitor.
Daca se ajunge la divort judiciar, Judecatoria va dispune executarea intretinerii prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
Daca exista si violente, ai dreptul si ocazia sa ceri si sa obtii un Ordin de Protectie, Uite un Model:
Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.
Asadar, pensia alimentara sau obligatia de intretinere reprezinta o institutie juridica ce genereaza obligatii patrimoniale, fiind reglementata de Codul Civil.
Pensia de intretinere se raporteaza la mai multe aspecte.
Nu poate pretinde întreţinere copilul care s-a făcut vinovat faţă de cel obligat la întreţinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri. Astfel, copilul care si-a jignit ori calomniat parintele , grav, in public, pierde dreptul la intretinere.
Copilul, care se află în stare de nevoie din culpa sa, poate cere numai întreţinerea de strictă necesitate.
Astfel, copilul de 19 de ani, daca si-a dat demisia fara motive, nu mai poate cere intretinere de la paritele sau pentru alte aspecte decat strictul necesar.
Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.
Stergerea din Biroul de Credit iti poate salva viata sau viata celor dragi
Cine Plateste Pensie alimentara copil
Copilul are drept la întreţinere atata timp cat se afla în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.
Legiuitorul a prezumat ca un copil, devenit chiar major, are dreptul la intretinere pana la 26 de ani daca continua studiile. Acesta trebuie ocrotit de parinti prin intretinere lunara.
Majorul aflat în continuare de studii, precum și celelalte persoane majore îndreptățite la întreținere în condițiile art.516 și urm. din C. civ. formulează cererea în nume propriu și, ca urmare, vor figura în calitate de reclamant. Pentru majorul aflat în continuarea studiilor, în vârstă de până la 26 de ani, care solicită întreținere de la unul dintre părinți, nu este necesară asistarea sau încuviințarea din partea celuilalt părinte, acesta neavând, în principiu, nicio calitate în cauză.
Obligaţia de întreţinere a copilului poate fi acordata numai daca parintele a recunoscut copilul sau o instanta de judecata a constatat calitatea de parinte.
Pensia se datorează numai dacă sunt întrunite condiţiile cerute de lege.
Pensia alimentara se raporteaza la venitul net al parintelui, in lipsa unui venit la o suma fixa
Retinerea din Salariu e Abuziva fara validarea popririi
Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Cota maximă din venitul său net lunar pentru care pârâtul poate fi obligat la întreținere este de 1/2. În cazul întreținerii datorate de către părinte întreținerea poate fi stabilită până la 1/4 din venitul lunar al pârâtului pentru un copil, 1/3 pentru 2 copii – cu mențiunea că 1/3 este cota totală, care poate reveni ambilor copii, nu fiecăruia -, respectiv 1/2, pentru 3 sau mai mulți copii.
Se iau în considerare toți copiii aflați în întreținerea pârâtului (inclusiv cei care provin din alte relații ale pârâtului sau care locuiesc împreună cu pârâtul și față de care acesta prestează întreținere în natură.
Obligaţia de întreţinere se execută în natură in principal.
Asta inseamna ca parintele trebuie sa asigure cele necesare traiului şi eventualele cheltuieli pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
Doar daca apare refuzul ori omisiunea, Judecatoria impune obligatia achitarii unei sume de bani.
Pensia alimentara Pana Cand se Plateste
Teoretic, pensia inceteaza cand copilul implineste 18 ani.
Insa, daca acesta continua studiile, va avea dreptul sa primeasca pensie pana la 26 de ani.
Pensia inceteaza cand parintele nu mai detine venituri suficiente.
Pentru incetarea din cauza lipsei veniturilor, parintele debitor trebuie sa sesizeze Judecatoria.
Poprirea Contului debitorului are efectul “Fata Morgana” pentru Recuperatorul de Creante
Neplata Pensiei Alimentare in 2023?
Daca te confrunti cu o pensie alimentara neplatita in 2023, neachitata cel putin trei luni, persoana interesata, parintele la care se afla minorul in grija, ori copilul devenit major, poate sesiza Sectia de Politie sau executorul judecatoresc. Iti oferim un model de cerere pentru sesizarea executorului judecatoresc, in caz ca aveti de a face cu neplata pensiei alimentare:
Neplata pensiei alimentare reprezinta infractiunea Abandon de familie – art. 378 Cod Penal:
1) Săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte:a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;b) neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;c) neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească,se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Insa ai mare grija la termen, caci daca astepti mai mult de 3 trei luni, Procurorul poate clasa dosarul.
Termenul in care poate fi sesizata Politia pentru neplata pensiei alimentare
Pe acest termen, ia aminte de termenul de 3 luni.
Prin decizia nr 2/2020 Inalta Curte de Casatie si Justitie Stabilește că:
„În cazul infracțiunii de abandon de familie prevăzute în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, termenul de introducere a plângerii prealabile prevăzut în conținutul art. 296 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală – de 3 luni din ziua în care persoana vătămată sau reprezentantul său legal a aflat despre săvârșirea faptei – curge de la data la care persoana vătămată ori reprezentantul său legal a cunoscut săvârșirea faptei.
Termenul de 3 luni prevăzut în conținutul art. 296 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală poate să curgă din trei momente diferite, după cum urmează:
a) din momentul consumării infracțiunii, dacă acest moment este identic cu cel al cunoașterii faptei;
b) din momentul cunoașterii săvârșirii faptei, care se poate situa între momentul consumării faptei până la momentul epuizării
și c) din momentul epuizării infracțiunii sau ulterior acestuia, odată cu cunoașterea săvârșirii faptei, caz în care nu trebuie să fi fost împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale“.
Doar pensia alimentara stabilita printr-o hotarare judecatoreasca / incheiere emise de notar va avea relevanta.
In momentul in care parintele obligat la pensie este citat, este foarte posibil sa-si achite obligatiile.
Deasemenea, cel obligat prin hotarare judecatoreasca /incheire emisa de notar poate fi supus executarii silite, prin judecatoria competenta.
De Cand Se Achita o Pensie Alimentara Copil
Cazul unei casatorii urmata de divort in tribunal sau cazul copilului recunoscut, dar nascut in afara unei casatorii
In ambele cazuri, Pensia de întreţinere se datorează de la data inregistrarii la instanta a cererii de chemare în judecată, in cazul unui divort judiciar.
Pensie alimentara copil ceruta ulterior divortului
Pentru cazul unei cereri de obligare la plata pensiei pe cale separata de un divort, opereaza acelasi moment.
Poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.
Atentie, o pensie alimentara copil poate fi obtinuta anticipativ
Executarea obligației de întreținere prin plata anticipată a unei sume globale, iar nu a unor prestații periodice(de regulă lunare), constituie o situație de excepție, care poate interveni numai atunci când pârâtul dispune de mijloacele financiare necesare pentru a acoperi o astfel de plată și în baza acordului părților sau a hotărârii instanței de tutelă, pentru motive temeinice.
Pensia de întreţinere se plăteşte în periodic, de obicei lunar.
Partile pot stabili termenele In lipsa acordului lor, instanta va stabili termenele prin hotărarea judecătorească.
O Pensie alimentara Poate fi Modificata
Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, judecatoria poate mări sau micşora pensia de întreţinere ori poate hotărî încetarea ei.
Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei. Pentru asta, persoana interesata se va adresa din nou instantei.
Poprirea salariului tau e anulabila oricand in anul 2022
Aprecieri personale in ce priveste o pensie alimentara copil neplatita
Desi nu este in interesul avocatilor, mi-as dori ca parintii sa nu uite ca un copil nu este un obiect de santaj si amenintare.
Copilul are nevoi neevaluabile in bani, de grija constanta si afectiune din partea amandurora.
Parintele care incurajeaza lipsa de comunicare dintre copilul sau cu celalalt parinte, invocand acea pensie alimentara copil, comite o grava eroare.
Daca nu esti dispus sa iti inveti copilul ce inseamna dragostea fata de ambii parinti, s-ar putea sa te coste mult mai mult ulterior, indiferent daca tu esti cel care trebuie sa dea sau sa primeasca o pensie alimentara.
Insa, grija pentru copil pleaca de la un nivel minim, o pensie alimentara neachitata reprezenta o grava deficienta in respecarea obligatiilor parintesti.
Te pot interesa si urmatoarele articole:
-
https://velicu.eu/juridice/adoptii-copii-infierea-copilului/
-
https://velicu.eu/schimbarea-numelui-pe-cale-administrativa/
-
https://velicu.eu/drepturile-copilului-respectarea-drepturilor-copiilor/
- https://velicu.eu/pensia-alimentara-se-calculeaza-din-salariul-net/
- https://velicu.eu/majorarea-pensiei-de-intretinere-prin-justitie/
Avocat drd Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu Daniel
Daca tatal nu a platit pensia 5 ani si acum mama il da in judecata pentru pensie o primeste si din urma?
De principiu, mama ar trebui sa incerce sa ceara banii pe toata perioada insa tatal se poate apara invocand prescriptia. Ar trebui sa mergeti direct la executor daca aveti hotararea judecatoreasca privind pensia. Multa bafta. Avocat Velicu
Buna ziua… Am copil cu dizabilitate… Am tutela exclusiva fara drept de vizita…. Ma puteti ajuta cu niste infotmatii?? Este executat silit de executorsa ii dea copilului pensia alimentara… 3 luni a dat dar nu suma care trebuia.. Acum de cand cu pandemia.. Nu a mai dat nici un banutz… Stiu ca muncește… Ce e de facut?? Sa ma duc la politie sa il reclam? Sa ma duc si la judecatorie? Multumesc.. Si o zi buna…
Am și eu 3copii și nu am platit de 2 anni pensia dar am cedat casa ce pot face
Va rog puteti sami spuneti daca SOTUL nu plătește pensie alimentara la copil ce pot face?sau daca are bunuri materiale îi pot luat prin executor silit bunurile m-am referit la casa noastra ca noi nu am facut partaj ,și pământ avem îi pot lua casă pământul nu il iau are cu ce trai sau poate lua o casa să-și vândă din partea lui de pământ avem bunuri valoroase ce pot face? Pot sau nu casă sa o iau adica partea lui si sa numi mai dea nimic la copil bani pentru pensie alimentara va rog un raspunș?
Bună ziua , băiatul meu este născut în afara tarii și e recunoscut de tatăl nu am fost căsătoriți eu am custodia totala a copilului și acolo în tara lui am făcut un contract sa îmi plătească pensia alimentara pana la 18 ani și el plătește pensia l casa de pensii , dar eu am plecat din tara lui și casa de pensii mi -a oprit pensia ca nu mai locuiesc acolo zice ca se plătește pensia doar dacă am domiciulu acolo dar tatăl fiind obligat în continuare sa plătească pensia alimentara și bani se duc la stat și copilul meu nici la 18 ani nu primește bani ăștia ce pot face
Am depus la procuratura dosaru plus martor audiat si nu primesc raspuns pentru pensia din urma astept de 5 luni si politaiul care nea luat dosaru nea luat declarati mie copilul si martor,nu mai raspunde la telefon, ce trebuie sa fac?va rog frumos!
daca tata nu a platit pensia alimentara de 17 ani;de cand m am nascut si il dau in judecata pentru chestia asta ;el trebuie sa plateasca totata suma aduna in urma acestor anii sau va trebui sa platesca doar de cand l am dat in judecata?
Buna ziua!
In situatia in care tatal dvs v-a recunoscut drept copil al sau si exista o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit ca acesta este obligat la plata unei pensii alimentare in favoarea dvs, puteti sa obtine aceste prestatii, retroactiv, pentru un termen de 3 ani anterior exercitarii acestui drept (de a primi pensia) de catre dvs. In niciun caz, nu veti reusi sa primiti pensia retroactiv, pentru o perioada de 17 ani. Este important sa stiti ca, desi ati implinit varsta de 18 ani, daca urmati cursurile unei institutii de invatamant, tatal dvs va fi obligat sa va plateasca o pensie alimentara pe toata perioada in care dvs va scolarizati, insa pana la implinirea, de catre dvs, a varstei de ani.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Am hotărârea judecătorească din 2020 pt pensie întreținere fiu de la fostul soț ministerul refuza să trimită actele în Olanda la Lbio și colaborează cu avocata fostului soț cei din olanda au încheiat dosarul incomplect trimis de ei ce putem face să obțină pensia și să ocolim ministerul conrupti?
După cinci luni de neplata a pensiei alimentare de către tată pentru copilul minor, am făcut plângere la politie și abia atunci a început sa-mi plătească. Nu vrea sa-mi achite suma restanta pe cele 5 luni sub pretextul ca nu a avut serviciu, desi doua luni din ele am aflat ca a lucrat. Politia a spus ca nu au ce sa-i facă. Cum pot eu, ca mama a copilului minor, sa recuperez aceasta suma restanta?
Prin sesizarea executorului judecatoresc. Cu stima. Avocat Velicu
buna antrebare sunt an acceiasi situatie trebuia sami dea bani pe sapte luni an urama ansa el nu vrea sa mii dea si polititia este an favoarea lui spun m nu au ce sai faca daca ma puteti ajuta cu cu sfat .
Buna ziua, as avea o intrebare la dvs. Părinții mei sunt divortati iar eu vreau sa fac acte pentru bursa sociala la facultate, problema este ca tatăl meu Nu a platit niciodata pensia alimentară iar când am sunat la casa de pensii mi s-a spus că daca el nu este nici angajat, nici pensionar nu imi poate da adeverința, cum ar trebui sa procedez?
Fostul sot lucreaza in Sighisoara, locuieste in Sibiu, iar eu locuiesc in Arges. Din ce oras trebuie sa fie executorul care m-ar putea ajuta sa recuperez pensia restanta?
va multumesc.
Executorul judecatoresc competent este acela ce are sediul in raza teritoriala a curtii de apel Alba Iulia.
Aici veti gasi raza teritoriala a acestei instante.
http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx
Cu stima.
Avocat Velicu 0729108050
Buna ziua. Părinții mei au divorțat cand noi eram mici… eu am 26 de ani si as dori sa imi chem in instanta tatăl, care până acum nu a contribuit la creșterea noastră! El are o situație financiară bună dar nu a binevoit sa ne ajute macar moral. Intrebarea mea este daca pot face acest lucru? Va multumesc anticipat
Aveti acest drept insa aveti grija la termenul de prescriptie, e de doar 3 ani.
Aveti dreptul la intretinere doar pana la finalizarea studiilor liceale sau superioare.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua , daca persoana careia i se plateste pensie alimentara sta cu un concubin si munceste dar face si facultatea se mai plateste pensia .Multumesc
Buna ziua eu am implotit varsta de 19 ani si tatal meu nu a contribuit la cresterea mea cu nimic nici nu l-am vazut la fata cu toate ca sta la 50 de km de mine si vrioiam sa il dau in judecata pentru faptul ca nu mi-a platit pensie alimentara si nici nu a vrut sa ma recunoasca mama nu la pus sa imi plateasca pensie pentru ca nu a vrut sa mai abe vreo legatura cu el si problema este ca in punct de vedere am stat si stam prost
As vrea sa stiu ce imj trebuie sa il dau in judecata
Buna ziua. Va rog o informare: Am divortat acum 11 ani, iar fosta sotie de cca 3 ani s-a mutat definitiv in Germania cu fiul nostru, Conform hotararii judecatoresti, la data pronuntarii divortului, mi s-a fixat o suma de bani pentru plata pensiei alimentare.
Acum, in 2018, fosta sotie imi solicita imperios, sa ii achit mai mult decat este stipulat in hotararea judecatoreasca, adica cu aproape 270% mai mult. Se poate recalcula retroactiv, suma lunara a pensiei alimentare, chiar daca eu am achitat lunar suma aferenta hotararii? Mentionez ca, pana la aceasta data, nu exista nici o chemare in judecata pentru recalcularea pensiei.
Multumesc pentru sprijin.
Se poate calcula si impune plata retroactiv, nu mai mult de 3 ani.
Aveti grija ca intampinarea trebuie facuta in termen. Apelati la un avocat eventual.
Voi primi în luna ianuarie, pe 14.01.2019 o înștiințare de executare ca urmare a unei sume restante cu titlul de pensie întreținere datorată din 02.02.2018, data introducerii divorțului de către soție. Există o hotărâre definitivă prin care soția obține copiii și dreptul la 30% din venitul meu net ca pensie de întretinere. Am plătit toată suma datorată după emiterea sentinței civile din 20.09.2018. În plus, am achitat și 200 de lei lunar în plus pentru a stinge datoria anterioară de circa 4300 de lei deoarece între feb. 2018 si sept 2018, plătisem doar 300 lei lunar ca pensie sau chiar 500 lei, benevol, fără hotărâre judecătorească. Cu toate că în octombrie și noiembrie 2018 am achitat integral pensia de întreținere și 200 de lei în plus lunar pentru a restitui suma datorată din 02.02.2018, soția m-a executat silit și voi plăti 30 % lunar ca poprire pe salariu pentru cei 3.900 lei restanți plus 30% pensia de întreținere, deci 60% în condițiile existenței unor rate și a altor cheltuieli. Ce pot face deoarece nu mi se pare corect modul în care s-a procedat eu fiind de bună credință și plătind conform legii! Iar suma care mai rămâne din salariu e total insuficientă supraviețuirii.
Bună ziua!Tatăl copiilor a implinit 65 ani,ce pensie alimentară plătește?Micuții au 13 si 15 ani!Tatal are o pensie de 650 lei.Multumesc!Menţionez că în hotarare era obligat la plata pensiei raportat la salariul minim pe economia națională!
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca exista 2 copii minori, cuantumul pensiei de intretinere este de o treime din venitul tatalui lor, chiar daca acest venit este reprezentat de un salariu sau o pensie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna seara, in cazul in care invoca lipsa venitului( locurile de munca le schimba frecvent de 12 ani si nu munceste decat sporadic) se poate executa pe bun (bunul – in speta casa este comuna, nefacand partajul inca) chiar daca nu e mentionat in hotarare decat 1/3 din venitul net realizat? Sau trebuie schimbata hotararea?
Buna ziua!
Nu se poate executa respectivul bun, legea este foarte clara in acest sens – 1/3 din venitul net realizat. Nu trebuie schimbata hotararea, nici nu este posibil acest lucru. Debitorului obligatiei de plata a pensiei alimentare ii pot fi urmarite veniurile realizate, chiar si prin intermediul unui executor judecatoresc, ceea ce va recomandam sa faceti. De asemenea, in cazul in care nu executa obligatia de plata timp de 3 luni consecutive, puteti formula plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie impotriva celui obligat la plata pensiei alimentare.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Aș mai avea o nelămurire, pe hotărârea judecătorească privind plata pensiei de întreținere scrie că minorul va primi de la tatăl său pensia până la vârsta de 18 ani. La această vârstă va fi in clasa a Xl-a. Ce pot face,de pe acum, ca copilul sa primeasca pensia până la terminarea liceului sau studiilor, poate va face si o facultate după liceu?
Mulțumesc pentru răspuns!
Buna ziua!
Pensia alimentara se datoreaza pana la implinirea de catre minor a varstei de 18 ani insa, daca minorul este in continuarea studiilor intr-o forma de invatamant acreditata, acesta este indreptatit sa primeasca pensia alimentara pana la implinirea varstei de 26 ani. Daca isi continua formarea profesionala dupa implinirea varstei de 26 ani, nu mai beneficiaza de pensie alimentara.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Am divortat in 2010 si am in intretinere un minor in varsta de 10 ani. In 2010 pensia alimentara a fost stabilita la 150 de lei, deoarece paratul tocmai isi pierduse serviciul. De cativa ani el s-a mutat in Anglia si contribuie cu cat il lasa inima, cand are bani in plus. As putea sa il dau in judecata in lipsa pentru stabilirea pensiei la 1/4 din venit, iar apoi, cu traducerea legalizata a hotararii judecatoresti sa iau legatura cu autoritatile londoneze pentru obligarea paratului la contributia lunara pentru copil? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra. O zi frumoasa!
Buna ziua!
In primul rand, va recomandam sa obtineti o hotarare judecatoreasca prin care fostul dvs sot sa fie obligat la plata unei pensii alimentare in favoarea copilului. Apoi, puteti pune in executare respectiva hotarare judecatoreasca luand legatura cu un executor judecatoresc.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna seara, pensia alimentară este dator părintele să o plătească chiar dacă nu are un job?! Mulțumesc anticipat!!!
Parintele trebuie sa o achite indiferent daca obtine venituri.
Neplata pensiei este infractiune.
Cu stima. Avocat Velicu Daniel
domnul av velicu daniel puteti sa ami dat un sfat an legatura cu fostul sot a ramas sami plateasca bani de cand iam bagat dosarul la tribuna si pana sa terminat procesul resp din 08,03,2019 pana an 05 .09.2019 sau facut trei luni si el nu vrea sa ami plateasca .am fost la politie si mi sa spus k nu au ce sai faca …va multumesc
Bună seara! Fostul meu soț a refuzat 10 ani să plătească pensia de întreținere a minorilor. În 2020 lam acționat din nou în judecată în cazul în care refuza încontinuare unde trebuie să mă adresez domnul avocat? Menționez că nu-mi permit un executor judecătoresc. Mulțumesc mult
Tatal nu a platit niciodata pensia, desi in hotarare e obligat la 25 la suta din minim pe economie. Am facut un demers prin politie si procuror dar mi-au spus ca nu am ce sa fac pt ca nu are serviciu si niciun bun pe numele lui. Mentionez ca el este plecat in Belgia de 4 ani. Vine regulat in tara dar nu a dat niciodata nimic. Pot face ceva sa-l oblig?
Puteti incerca o actiune pentru identificarea veniturilor obtinute in Belgia.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Cat este pensia alimentara pentru 2 minori în vîrstă de 10 respectiv 6 ani . Copii sunt la mama . Astept actele de la tribunal. Venitul meu este in functie de ore suplimentare bonuri masa alimentație de protecție. Venitul meu este undeva la 3600 ron fără bonuri de masa ore suplimentare sau alimentație de protecție. Va multumesc.
Asteptati hotararea intrucat ar trebui sa fie insearat raspunsul.
Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Avocat Velicu Daniel
Buna seara…Am și eu o întrebare?Cat este pensia alimentara la un copil daca judecătorul a hotărât să îi plătească 25%din venitul brut lunar?Il mai pot da in judecata după un an de zile?Tin sa precizez ca tatăl îi pune 200 ron pensia pe card…
Pai depinde de salariul tatalui.
Daca va referiti la salariul minim brut pe tara ca fiind suma stabilita in hotararea judecatoreasca, pensia alimentara este de 500 lei.
Cu stima. Avocat Velicu Daniel
Bună ziua. Este posibil sa mi se fixeze o pensie alimentara pt un copil de 15 ani în cuantum de 1/3 din venit net minim pe economie???
Da, este ceva normal in jurisprudenta instantelor.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Buna seara .Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare .Copilul meu are 19 ani este angajat la un magazine cu carte de munca dar face facultate la fara frecventa ,in acest caz mai sunt obligat la plata pensiei de intretinere ?Va multumesc .
Stimate domn, “Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.” Acesta este textul art. 499 alin. (3) din noul Cod civil.
Legea nu diferentiaza copiii care obtin venituri de cei care nu obtin venituri.
Cu stima. Avocat Velicu Daniel
Buna ziua.Daca părintele are salariul minim pe economie si este fără locuinta nu deține bunuri materiale nu are alte oportunități pentru a acoperi suma pensiei alimentare pe 6 luni din urmă,cât a ținut procesul plus ca valoarea e foarte mare raportată la nevoile părintelui care plătește,adica mai exact 1/3 din venitul net pentru1 copil,ce i se poate întâmpla dacă plătește lunar fără cele 6 luni din urma pt ca nu are cum altfel?Se poate ajunge la opriri pe salariu sau ce se poate întâmpla?
Aveti sa dispuneti executarea silita a parintelui debitor, prin sesizarea executorului judecatoresc.
Mai mult, puteti sa va adresati Politiei Nationale pentru savarsirea infractiunii relevante situatiei.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Visitor Rating: 5 Stars
Buna ziua! In urma cu 3 ani l-am actionat in instanta pe tatal meu in urma divortului cu mama mea. Am obtinut hotararea judecatoreasca pentru plata pensiei alimentare. De atunci, tatal meu a inceput sa-mi plateasca de buna voie incepand cu suma de 500 lei pe luna si ajungand pana in momentul de fata la suma de 800 lei pe luna, cu toate ca este cadru militar si are salariu mult mai mare. Eu acum am terminat facultate si doresc sa urmez si masterat dar el spune ca nu mai vrea sa-mi plateasca pensie in continuare( chiar daca am abia 22 de ani si vreau sa continui studiile) deoarece el considera ca masteratul nu este invatamant, cu toate ca este la o institutie de stat si studiile le fac la zi… Eu doresc sa ma si angajez, si as vrea sa stiu daca dupa 3 luni de neplata pot merge la executor, daca am dreptul in continuare la pensie alimentara chiar daca voi avea venituri proprii datorate locului de munca.Multumesc!
Oameni buni nu mai încercați să vă duceți la politie la executor și așa mai departe pentru că nimeni nu o să pățească nimic pur și simplu iei sunt mai ocrotiți de lege de cât acești copii. Pentru că în România copii nu sunt așa importanți cum ar trebuii dar asta e ar trebui să facem o petiție în legătură cu aceasta pensie alimentară
Eu nu as pune in aplicare sfatul, poate ca pe asta se bazeaza si debitorii, sa nu existe niciun demers impotriva lor.
Fostul sot plateste din anul 2009 o pensie de 110 lei pe luna pentru fiul nostru. Intre timp s-a casatorit si are un al doilea copil cu actuala sotie. Nu are un venit declarat deorece se ocupa cu comertul ambulant de masini aduse din strainatate, dar dealtfel nu lucreaza. Odata cu crestere salariului minim pe economie i-am cerut recalculare pensiei pentru fiul nostru. Imi puteti spune ce suma ar trebui sa plateasca in acest caz ca si pensie alimentara fiului nostru?
Va multumesc
Copilul are dreptul la o pensie de intretinere reprezentand 1/3 din salariul minim pe economie, adica aproximativ 700 de lei.
Avocat Velicu Daniel
Instanta a decis un cuantum eronat pentru pensie,respectiv 1/4,netinand cont de alti 2 copii,unul minor,altul major dar student.student.Cuantumul corect ar fi fost 1/2 la 3 copii sau 1/3 la 2 copii minori,adica 1/6.Eu am platit 1/6,la o luna de la primirea motivarii.Pana la rezolvarea problemei in apel,pot fi executat,in conditiile in care decizia e eronata?Multumesc mult.
Buna ziua!
Da, ar putea avea loc o executare, insa aceasta are caracter provizoriu si se face pe raspunderea persoanei care o solicita.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună seara fosta noră care a abandonat copilul nu a plătit pensia alimentară de 1 și două luni menționez că nu are venituri asta ce înseamnă că nu o să mai recuperăm banii am mers la poliție și am făcut plângere așteptăm să ajungă dosarul în tribunal , domnii polițiști au spus că poate dura trei luni până ajunge dosarul la parchet dumneavoastră ce ziceți avem vreo șansă să recuperăm banii !
Ati afirmat ca un copil care si-a jignit ori calomniat parintele , grav, in public, pierde dreptul la intretinere.Pece va bazati?Cat timp pierde acest drept?
Buna ziua!
Intr-adevar, in situatia in care minorul sau cel indreptatit la pensie alimentara, isi jigneste sau loveste parintele, la cererea parintelui, isi poate pierde dreptul la pensie alimentara, chiar pentru totdeauna. Insa, trebuie avut in vedere faptul ca nu orice jignire sau calomnie duce la pierderea acestui drept, faptele trebuie sa aiba un caracter grav.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Se pot recupera sume de bani platite in avans pentru minor,in contul mamei,in 203,dar nerecunoscute de mama,daca exista chitanta bancara?Multumesc.
Termenul este de doar 3 ani.
Astfel, daca va raportati la anul 2013, e tardiva orice actiune.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Se poate întocmi un dosar pentru pensie alimentara pentru un copil de 6luni menționez că nu sunt căsătorită legal dar corpului este recunoscut el lucrează în Italia și am fotocopie de la contractul de muncă și actele din Italia sunt bune să mă ajute fara declaratia patronului eu am și o foaie medicala in care precizează că mă lovit în timp ce eram însărcinată în 5luni și după ce am născut mă bătut de câteva ori cu copilul în brațe se poate face ceva sa nu aibă dreptul să se apropie de băiat vă mulțumesc din suflet
Buna ziua!
Puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care tatal copilului sa fie obligat sa ii plateasca acestuia o pensie de intretinere.
In situatia in care tatal copilului a avut un comportament violent fata de dvs si, in continuare, este o persoana cu un comportament violent si imoral, puteti sa restrictionati accesul acestuia la copil. Insa, trebuie avut in vedere si comportamentul tatalui fata de copil, si nu doar fata de dvs. Daca acesta se comporta frumos cu copilul si se achita de obligatiile sale fata de minor, atunci nu ar fi motive pentru a i se restrictiona accesul la fiul sau.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Visitor Rating: 4 Stars
Bună ziua!dacă întrețin raporturi sexuale ocazionale cu mama copilului meu, aceasta poate pierde pensia alimentară?
Visitor Rating: 5 Stars
O pot baga in puscarie pe fosta sotie sotie daca nu mia platit pensia alimentara din anul 2015 până în 2017 până în prezent a plătit dar Iam făcut plângere penala să-mi plătească pe ani din urma.
Buna ziua!
Infractiunea de abandon de familie poate fi sanctionata si cu pedeapsa inchisorii, insa trebuie sa se dovedeasca faptul ca fosta sotie avea mijloace financiare pentru a se achita de obligatia de plata. In fapt, este putin probabil ca aceasta sa fie sanctionata cu pedeapsa inchisorii.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua!
Am o hotarare judecatoresca care a modificat pensia alimentara de la o suma fixa la 1/4 din veniturile tatalui, suma care acum este mai mare.
El plateste in continuare de mai bine de un an tot suma fixa, care a fost stabilita la un notar anterior hotararii judecatoresti.
Intrebarea este daca in aceste conditii ii pot face plangere penala, luand in calcul restanta acumulata in cele 15 luni de plata partiala a pensiei.
Nu inteleg daca textul de lege se refera la neplata timp de 3 luni exprimata in nr de zile, sau neplata raportara la suma efectiva de bani.
Mentionez ca el plateste partial la 2 luni, iar in acest moment restantele reprezinta ca si suma echivalentul a 5 pensii neplatite.
Va multumesc !
Cand este efectuata plata de tatal copilului, se acopera din lunile restante nu din lunile curente.
Aveti dreptul de a demara executarea silita civila printr-un executor judecatoresc sau / si sa formulati plangere penala la Politie.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca dvs ati obtinut deja o hotarare judecatoreasca, apelati la un executor judecatoresc pentru a o pune in executare. Textul de lege pe care l-ati invocat se refera la neplata timp de 3 luni = 3 prestatii.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Pot solicita executivului,sa faca demersurile necesare către societatea angajatoare,pentru proprire pensie întreținere minor,automat luna de luna,atât timp cât tatăl minore este angajatul lor? Societatea sa vireze pensia în contul mamei automat?
Multumesc
Doar prin intermediul unei proceduri de executare silita puteti obtine aceasta situatie juridica.
Contactati un executor judecatoresc competent.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua!Am introdus divortul in oct 2018 pe cale amiabila la notar,urmand sa divortam in noe.A amanat o luna fara sa-mi spuna,apoi in dec pe 19 s a pronuntat divortul,el fiind nevoit sa mi plateasca 1500 ron pana in data de 18 a fiecarei luni.Pana acum nu a vrut sa-mi plateasca niciodata.Are serviciu la stat bine platit,iar eu fiind casnica.Ce pot face eu si de cand trebuia el sa-mi plateasca,octombrie sau ianuarie?Multumesc!
Buna ziua!
In situatia in care ati divortat la notar, inseamna ca v-ati pus de acord, printre altele, si asupra cuantumului pensiei de intretinere. Aceasta va fi datorata incepand cu luna decembrie. Puteti sa apelati la un executor judecatoresc prin intermediul caruia sa puneti in executare certificatul de divort obtinut de la notar.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua, am introdus cererea de divot de sotul meu în 27 septembrie 2018. Pe 24 octombrie 2018 am obținut un ordin de protecție pentru mine și cei doi copii minori pentru o perioada de 6 luni, respectiv pana pe 24 aprilie 2019. În 13 martie 2019 s-a emis hotărârea judecătorească ce stabilește plata pensiei alimentare în cuantum de 30% din venitul net realizat lunar al sotului. El lucrează cu contract de munca din noiembrie 2018. Începând cu ce data ar trebui sa achite retroactiv pensia alimentara pentru minori? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca de la momentul introducerii cererii de divort si pana in prezent au trecut mai putin de 3 ani, puteti obtine cuantumul tuturor prestatiilor la care sotul a fost obligat si pe care nu le-a achitat.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna seara am vârsta de 33 de ani tatăl meu a dat in judecata pe mama cand aveam 14 ani nu nea dat niciodată pensie putem lua ceva din urmă pe patru ani
Buna ziua!
Nu indepliniti conditiile prevazute de lege cu privire la varsta pana la care tatal dvs era obligat sa va plateasca o pensie de intretinere.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Executorul judecatoresc poate solicita veniturile fostului sot in ultimii 2 ani?
Executorul judecatoresc poate solicita angajatorului plata pensiei de intretinere in cuantumul stabilit in intelegerea de divort?
Buna ziua!
In situatia in care o persoana nu executa de buna voie obligataia de plata a pensiei de intretinere, se poate apela la forta de constrangere a statului exercitata de executorul judecatoresc.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua, dacă am ramas restant 2luni de la plata pensiei alimentare si se duce dupa cum zice ,la poliție si face plangere si pe urma la judecatorie sa ma oblige sa plătesc si din urma ,ce mi se poate intampla???
Buna ziua!
Neplata, timp de 3 luni, a pensiei alimentare, reprezinta infractiunea de abandon de familie. Dvs puteti fi obligat sa achitati toate prestatiile neachitate pe o perioada de 3 ani anterioara cererii de chemare in judecata.
Va recomandam sa va achitati de obligatia de plata a pensiei alimentare deoarece neplata acesteia poate avea consecinte serioase in ceea ce va priveste.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua,
Lucrez in Germania de 4 ani, sunt casatorit in acte, dar separat de 2 ani – am facut abmeldung(de-inregistrare de la Primarie) la sotie din momentul separarii efective(ea intorcandu-se in tara).
Avem o fetita, nascuta aici, dar este in tara cu sotia.
Nu doreste sa divorteze, pe cale amiabila(la notar), ci ma asteapta pe mine sa initiez divort(in istanta).
In instanta, la ce pensie alimentara ma pot astepta, considerand un venit lunar substantial.
Multumesc anticipat.
Buna ziua!
Cuantumul pensiei alimentare, pentru 1 copil, este de o patrime (25%) din venitul dvs lunar net.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua ,sunt divortata si am doi copii care se afla in custodia mea ,iar fostul sot imi plateste pensia alimentara din octombrie pana in luna iulie mia platit lunar.Azi am primit telefon de la el si mia zis ca imi va plati suma de 700 lei care o dadea pt ambii copii pe luna acum o va da la 2 luni .Este posibil asa ceva ,cand el prin hotarare judecatoreasca are datoria sami dea in fiecare luna cei 700 lei si nu o data la 2 luni?Multumesc,!
Am un copil născut in 2010 din 2011 nu mai sunt cu mama și nu am plătit pensie până in 2015 din 2015 am început să plătesc mama copilului are dreptul să ceara și pe ani care nu am plătit?? In prezent daca am un venit de 1263 lei pe luna cât ar trebui să plătesc pensie tinand cont ca am un copil cu sotia actuala
Buna ziua!
Puteti fi obligat la plata pensiei alimentare pentru o perioada de 3 ani anteriori solicitarii acestui lucru de catre copil si/sau sotie. Asta inseamma ca, pentru perioada anterioara anului 2017, nu mai puteti fi obligat la plata sumelor restante. Se vor lua in considerare doar restantele din mai 2017 pana in prezent. Pentru un copil, cunatumul pensiei alimentare este de o patrime din venitul dvs.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua.Daca tatal copilului nu a platit pensia alimentara din 2013,nu are contract in tara tot din 2013 si nu are bunuri pe numele lui ce se poate face?
Buna ziua!
Pensia alimentara se poate obtine pentru o perioada de 3 ani anterioara solicitarii. In situatia in care fostul sot nu are un loc de munca, datoreaza o pensie alimentara raportata la salariul minim pe economie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua.
Sunt părimtele copilului, am plătit pensia de intreţinere. Copilul a implinit vîrsta de 18. De doi ani nu pot lua legătura cu copilul din cauźa fostei soţii, mama copilului, care a interzis orce legătură. Sub influienţa mamei, m-a dat in judecată. Cazul intră la capitolul ” nu poate pretinde intreţinere….” ??
Vă mulţumesc
Buna ziua!
Daca fiul / fiica dvs isi continua studiile, aveti obligatia de a-i plati pensia alimentara pana la finalizarea acestora insa nu mai tarziu de implinirea de catre copil a varstei de 26 ani.
Avand in vedere faptul ca aveti un copil major, acestuia ii revine decizia de a pastra sau nu legatura cu dvs. Chiar daca nu mentineti legatura, sunteti obligat sa ii achitati pensie alimentara.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua,
Am divorțat in mai 2018 și fostul a plătit doar când a vrut el pensia. In Februarie 2021 am făcut executarea silită pentru neplata alocației. Fostul a făcut întâmpinare ca nu are datorii, cu calcule ca ar fi plătit întreținerea si alte cheltuieli, datate înainte de finalizarea divorțului. De pot face? Copilul încă nu are 18 ani dar va merge la facultate.
Mulțumesc.
Buna ziua, am o intrebare si o nelamurire in acelasi timp. Sunt divortata din 2009, iar fostul plateste pensie alimentara in valoare de 223 ron/luna pana in prezent. De atunci i s-au marit salariile de nenumarate ori, iar pensia a ramas aceeasi. As putea sa solicit in instanta o recalculare a pensiei ? Pe ce perioada si daca as putea solicita cu poprire direct din salar ca si pana acum?
Buna ziua!
Puteti solicita o astfel de recalculare si se va avea in vedere o perioada de 3 ani anterioara solicitarii dvs.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua am o intrebare de cand se plateste pensia alimentara la copii din data in care sa inceput procesul sau dupa terminarea lui. Tin sa mentionez ca am divortat de comn acord adica el mia incredintat mie ambii copii si el a fost de acord sa imi plateasca pensie. Procesul a inceput in noiembrie si lui i se va stabilo metoda ceva de plata a pensiei vaultumesc si astept raspuns
Buna ziua!
Pensia se datoreaza de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua,
Ma numesc Cristi, sunt divortat, si am o fiica de 19 ani, majora, care ma tot actioneaza in instanta, pretinzand ca vrea o pensie alimentara mai mare, cu toate ca ii platesc pensia in procent de 25 % din venitul lunar net, adica aproximativ 1200 lei.
Ea face toate astea, pentru ca fosta mea sotie nu a lucrat nici o zi in viata ei, si amandoua traiesc din banii de la mine.
Acum, in mai 2019 a terminat liceul, urmand sa vad daca intra sau nu la facultate, eu platindu-i in continuare pensia.
As vrea sa va intreb, nu este normal ca si mama ei sa o intretina, adica sa platim cumva fiecare din noi cate 12,5 % pensie, nu numai eu sa platesc 25 %, atata timp cat copilul este major, adult?
Se poate introduce cerere in instanta (eu sa deschid proces pentru asa ceva),pentru obligatia fostei sotii, de a contribui si ea cu pensie alimentara?
Multumesc,
Buna ziua!
Dvs sunteti obligat sa ii achitati pensia alimentara in cuantum de 25% din venitul dvs in situatia in care fiica va urma cursurile unei institutii de invatamant acreditate.
Nu, nu se pot divide cei 25% intre dvs si sotie deoarece, avand in vedere faptul ca fata dvs locuieste cu fosta sotie, se presupune ca sotia achita chirie, utilitati, face menaj, asigura alimente, etc.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua ! Fostul sot nu a mai platit pensia alimentara din septembrie 2018, desi baiatul a terminat liceul si a intrat la facultate . Intr un dialog pe facebook , singurul loc unde intra in contact , noi nepastrand legatura , baiatul i a spus ca a intrat la facultate si sa i vireze in continuare pensia , la care i s a raspuns ca trebuie sa faca dovada continuarii studiilor. Daca il actioneaza acum in instanta pentru neplata pensiei , poate primi si pensia din urma ? daca fostul sot o sa spuna ca nu a stiut ca si a continuat studiile se poate face dovada cu dialogul de pe facebook ? Multumesc !
Buna ziua!
Da, se poate obtine plata pensiei alimentare pe o perioada de 3 ani anterioara solicitarii acesteia. Bineinteles ca se poate face dovada cu mesajele de pe fb.
Mult succes!
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua! Tatal meu trebuie sa imi dea pensie alementara prin ordin judecatoresc din anul 2005 pana cand am implinit 18 ani in 2014 insa el nu a platit nici macar o luna. Am trecut cu vederea pana in momentul de fata insa acum din pricina problemelor ce le cauzeaza familiei m-am propus sa cer banii din trecut ca piate se linisteste. As avea vreo oportunitate sa imi iau pensia alimentara pe acea perioada de timp avand in vedere ca au trecut 5 ani de cand am implinit 18 ani si el si “a terminat de platit” pensia alimentara?
Buna ziua!
Nu, nu mai puteti obtine obligarea tatalui dvs la plata pensiei alimentare, decat in situatia in care dvs ati continuat studiile si dupa implinirea varstei de 18 ani. Totusi, prezinta importanta si durata pentru care ati continuat studiile in ceea ce priveste prsecriptia dreptului de a obtine aceasta prestatie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua, am o hstarare ramasa definitivă privind obligstia platii pensiei de intretinere minori a fostei sotii, mam adresat poliției cu plângere penala la adresa ei pentru refuzul platii si mi sa spus ca nu pot face nimic in acest sens ca ea nu are servici si nici bunuri pe numele ei. Este corect acest lucru?
Buna ziua!
In cazul in care fosta sotie nu realizeaza niciun fel de venituri, cuantum pensiei alimentare se rapoteaza la venitul minim pe economie. Daca aceasta nu se achita de obligatia de plata, puteti sa faceti o plangere penala pe numele acesteia si exista posibilitatea ca doamna sa fie sanctionata.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua. Sunt divorțată din 2011 iar minorii mi au fost încredințați spre creștere și educare mie(mamei). Fiica cea mare a terminat studiile și cea mica are 15 ani ptr cea din urma instanta a stabilit o pensie de întreținere de 385 RON lunar dar fostul soț plătește doar 200 lunar și numai la i sistentele copilului. Ce as putea sa dac pentru plata integrala a pensiei de întreținere.? Menționez ca am trimis actele necesare la locul de munca al fostului soț dar… Compartimentul judiciar mi a răspuns ca ei nu au obligația de a retine pe statul de plata și virare în cont bancar a sumei cuvenite lunar copilului. Multumesc
Buna ziua!
Puteti obtine obligarea fostului sot la plata pensiei alimentare pentru o perioada de 3 ani anterioara solicitarii dvs. In situatia in care a facut plati partiale, puteti solicita diferenta intre suma pe care a achitat-o si suma pe care trebuia sa o achite.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Daca tatal copilului pleaca in AUSTRALIA , cum recuperati banii de pensie alimentara???
Buna ziua. Sunt divortat din 2006 iar din urma casatoriei a rezultat un fiu . Din 2006 si pana in Octombrie 2017 ,cand a facut fiul 18 anni am platit pensie alimentara, copilul fiind din 2010 si pana in prezent in Nurnberg,Germania. Dupa ce a facut 18 ani(octombrie 2017) nu si-a mai continuat studiile, iar dupa o pauza de 1 an ,adica din 2018 a inceput sa faca o scoala de meserii de 3 ani .Eu in aceste conditii sunt obligat sa-i platesc in continuare pensie? Actualul sot al fostei sotii , care are dubla cetatenie romana,germana a spus ca ma da in judecata la statul german ca trebuie sa-i platesc in continuare pensie pana la terminarea studiilor.Este adevarat ? Eu m-am casatorit in Romania si am divortat in Romania,dar eu domiciliez de 17 ani in Italia. Multumesc anticipat, toate cele bune si un weekend linistit va doresc. Cu respect, Valentin B.
Buna ziua!
Da, in situatia in care fiul este in continuarea studiilor intr-o forma de invatamant acreditata, sunteti obligat sa ii platiti pensie alimentara. Daca nu o platiti de buna-voie, se poate obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa fiti obligat la aceasta plata.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Doresc sa va mentionez ca pe durata acestei scoli de meserii el realizeaza venit, deoarece 2 saptamani face scoala , 2 saptamani practica platite cu jumatate de norma (800-1000 euro).Buzdrug V
Nu are relevanta acest lucru.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua. Am divortat in 2015 la notariat. Pana in present, fostul sot nu a platit nimic pt copilul minor in contul meu (in schimb a platit taxa la after, pt ca asa a vrut el). In conventia de la notariat scrie ca trebuie sa contribuie pt cresterea/educarea copilului cu 500 de lei (dar nu e precizat contul bancar si data pana la care trebuie sa faca plata pensiei). Intrebari: ce variante am pentru a-l determina sa imi plateasca banii in cont? Conteaza ca el a platit prin OP la after daca intre mine si el nu exista nici o intelegere scrisa? Multumesc.
Buna ziua!
In situatia in care sotul a facut o plata in cuantum de 500 lei lunar, se considera ca s-a achitat de obligatia asumata. Nu are relevanta in ce cont a fost efectuata plata sau prin ce modalitate (platind taxa la after school), are relevanta doar faptul ca acesta a achitat cei 500 lei lunar si ca dovedeste interes constant pentru copil.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua am si eu o intrebare . Daca pe o perioada de cateva luni nu am platit pensie alimentara ,(mentionez ca in aceasta perioada am cumparat imbracaminte si electrocasnice pt copii, ) si in urma cu o luna am inceput sa trimt pensia , ce mi se poate intampla daca sunt reclamat la politie ? Multumesc frumos si mult respect .
Buna ziua!
Dvs puteti dovedi faptul ca ati efectuat prestatii care i-au folosit copilului in respectiva perioada.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua! Vreau sa stiu ce trebuie sa fac si unde sa merg pt a cere mărire de pensie alimentară. Sunt divorțat de 5 ani avem custodie comuna cu drept egal de participare la creșterea si educarea micuților.Mentionez ca am o fata si un băiat de 7 si respectiv 9 ani la care el in afara de 200 lei pentru fiecare copil
nu participa cu nimic.
Buna ziua!
Puteti introduce o cerere la Judecatoria in circumscriptia careia locuiti (in masura in care pensia alimentara a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca) si sa cereti o majorare a pensiei alimentare avandu-se in vedere venitul actual al tatalui copiilor.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua! Pot plati pensia alimentara direct in cont copilului major aflat la studii?
Va multumesc.
Buna ziua!
Sigur ca da, legea va permite sa faceti acest lucru.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna seara,sunt divorțată de 1 an de zile,fostul soț îmi plătește o pensie alimentară de 266 lei pt fetița, lucrează cu contract în Marea Britanie și nu contribuie cu alți bani la creșterea ei,și aș dori să îl dau in judecată pt mărirea pensiei ,cum pot sa ii verific veniturile de acolo sau daca are contract. Eu lucrez și vreau acești bani strict pt fetița.Menționez faptul că acesta spune că nu pot demonstra că are venituri . Mulțumesc.
Buna ziua!
Se poate lua legatura cu autoritatile competente din respectivul stat pentru a se face verificari in acest sens.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua, fostul sot are o datorie a pensiei de întreținere de mai bine de 20.000 lei. In urma partajul casa mi a revenit 80% diferenta sa o achit lui. Vroiam sa stiu daca se poate scade din pensiea copiilor suma care trebuie să i-o returnez ptr casa. Eu avand 25. 000 de lei de achitat lui.
Buna ziua!
Cele doua sume au destinatii diferite.
Va recomandam sa solicitati obligarea fostului sot la achitarea pensiilor alimentare restante din ultimii 3 ani anteriori cererii dvs si, atunci cand acesta va face plata, puteti sa ii returnati banii pe care ii datorati, desi acesti bani ar trebui sa profite copiilor dvs.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Ce acte sunt necesare pentru a da în judecată părintele pentru pensia alimentară?
Buna ziua!
Aveti nevoie de hotararea judecatoreasca prin care a fost stabilita obligatia de plata a pensiei de intretinere in sarcina fostului sot (in unele cazuri, acest lucru este stabilit prin hotararea de divort), copie dupa cartile de identitate ale dvs si ale copiilor, copie dupa certificatele de nastere ale copiilor si alte acte pe care le considerati relevante ( de ex, adeverinta de salariu).
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună seara am și eu o întrebare fostul meu con ubin cu care am o fetita este cetățean danez cu o pensie de accident de munca cu o pensie de 1500€ lunar. Țin sa menționez el are domiciliul în România și un cont bancar în România unde își ridica lunar pensia. Întrebarea mea cum trebuie sa procedez ca fica mea sa beneficiezi de pensie alimentara? Și cât i se va calcula pt ca el a spus ca declara ca nu are venit în România asa la învățat avocatul lui.
Buna ziua!
Puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care tatal copilului sa fie obligat la plata unei pensii alimentare in favoarea fiicei sale, in cuantum de o patrime (25%) din venitul sau net. Nu are relevanta ce declara fostul concubin, se pot face verificari la Banca pentru a se dovedi faptul ca acesta obtine venituri din pensii.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Bună ziua ,m-ar interesa cum pot sa fac că să măresc pensia alimentară.mentionez că fostul soț in timpul divorțului lucra în Romania dar acum de vreo 5 ani este plecat și lucrează în germania.mar interesa cum pot sa fac că să primesc pensia alimentara in cuantumul salariului de acolo.
Buna ziua!
Puteti solicita si obtine recalcularea pensiei alimentare avand in vedere veniturile actuale ale sotului dvs.
In acest sens, trebuie sa va adresati cu o cerere Judecatoriei in circumscriptia careia locuiti.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
fetita mea primeste o pensie de 70 roni.de 5luni nu i-a mai primit nici pe acestia .as putea sa il chem in judecata si pt neplata si pt /majorare?
Buna ziua!
Sigur ca da, asa cum am mentionat si in comentariul anterior, dvs va puteti adresa instantei si puteti obtine majorarea pensiei alimentare avand in vedere veniturile actuale ale tatalui copilului. De asemenea, puteti sa solicitati si obligarea tatalui copilului la plata prestatiilor anterioare impreuna cu dobanda legala de la data la care trebuia sa faca plata.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
avocat@velicu.eu
Bună seara. Fostul meu soț nu a plătit pensia alimentara de 650 pt ambii copii minori de 5 și 9 ani decât parțial. Pt luna mai doar 150 lei deoarece am aflat ca a fost 15 zile în șomaj, iar pe luna iunie doar 440 lei fiind activ în munca.nu înțeleg cum a calculat… Este normal sa facă aceste plăti? Ce pot sa fac în cazul acesta.??? Menționez ca instanta a stabilit pensia alimentara luna 1/3 din venitul mi în pe economie.
Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.
Mulțumesc anticipat!
Buna ziua!Fiica mea a divortat la notar,avand si un copil minor.De comun acord cu tatal copilului au stabilit domiciliul copilului la mama si tatal sa plateasca pensie de intretinere conform legii,intr-un cont pus la dispozitie de mama.A platit o singura luna in 2014 si una in 2015.De atunci nu a platit nimic.Cum putem sa recuperam si sa-l obligam sa plateasca pentru minor pensia de intretiner.Multumesc!
Buna ziua!
Puteti sa va adresati instantei cu o cerere prin care sa solicitati obligarea tatalui copilului la plata pensiei alimentare pentru o durata de 3 ani anteriori datei formularii cererii. Pentru perioada anterioara celor 3 ani, dreptul este prescris.
De asemenea, avand in vedere faptul ca tatal nu a executat de buna voie obligatia de plata a pensiei, puteti sa solicitati instantei si sa stabileasca cuantumul pensiei alimentare raportat la veniturile actuale ale tatalui (este posibil ca veniturile acestuia sa fi crescut din 2014 – data divortului).
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
avocat@velicu.eu
Buna ziua.Pentru un copil abandonat acum 5 ani de mama,in grija exclusiva a tatalui, cu sentinta definitiva si irevocabila de singura tutela la tata, mama fiind decazuta din drepturi complet si obligata la plata pensiei alimentare cu procent din salariu pe care nu a platit o niciodata.Aceasta plecand in Anglia, neluand nici o legatura cu copilul timp de 5 ani, ce se poate pentru a recupera pensia alimentara? Si pentru a obliga mama, cu un salariu foarte bun in Anglia sa isi fa a datoria fata de copil.Mentionez ca acum copilul are 11 ani.
Buna ziua!
Puteti apela la un executor judecatoresc care poate pune in executare silita Sentinta prin care a fost stabilita obligatia de plata a pensiei alimentare in sarcina mamei. De asemenea, puteti face si dovada veniturilor actuale ale mamei si sa solicitati actualizarea cuantumului pensiei alimentare. Este important de stiut si faptul ca nu puteti solicita pensia alimentara restanta decat pentru o perioada de 3 ani introducerii cererii, pentru orice perioada care depaseste cei 3 ani, dreptul fiind prescris.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU, TEL 0729 10 80 50
Buna ziua!Divorț la notar in 2019, pensie de 800 lei stabilita de comun acord ptr 2 copii dar care nu s a platit din martie 2020 sub motivul ca nu are de unde ( dar contul nu este gol)Poate rezolva situația o plângere penală la poliție?
Buna ziua!
Da, avand in vedere ca tatal copiilor nu a platit pensia alimentara pentru o perioada mai mare de 3 luni, puteti introduce o plangere la organul de politie in circumscriptia caruia locuiti intrucat acesta se face vinovat de infractiunea de abandon de familie.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Buna ziua ! Am doi copii minori nu am fost căsătoriti ..nu primesc pensia alimentara de 1 an jumate si mă tot sună să mă amenințe ca imi copii ce pot sa fac ca sa primesc pensia alimentară si totodata sa nu ma mai deranjeze
Buna ziua!
In cazul in care tatal copiilor a fost obligat printr-o hotarare judecatoreasca la plata unei pensii alimentare, dvs puteti apela la un executor judecatoresc si sa puneti in executare respectiva hotarare. In cazul in care nu aveti o astfel de hotatare, trebuie sa introduceti o cerere de chemare in judecata la Judecatoria in circumscriptia careia locuiti, prin care sa solicitati obligarea tatalui copiilor la plata unei pensii alimentare catre acestia.
Referitor la amenintarile pe care acesta vi se le adreseaza, dvs puteti introduce o plangere penala impotriva acestuia, la organul de Politie in circumscriptia careia locuiti.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Buna ziua!Am divortat de sotul meu in anul 2010.De atunci tatal baietelului meu plateste o pensie alimentara de 130 lei.Eu lucrez in Italia.Cand sunt plecata baietelul ramane acasa cu mama mea.Tatal sau lucreaza in Germania,unde si locuieste.Imi puteti da un sfat, va rog frumos,cum ar trebui procedat in acest caz.Va multumesc anticipat!
Buna ziua!
Dvs puteti solicita actualizarea cuantumului pensiei alimentare pe care o plateste tatal copilului, avand in vedere veniturile pe care acesta le realizeaza in Gernmania. In acest sens, dvs trebuie sa faceti dovada obtinerii unor venituri considerabile de catre tatal copilului.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Buna ziua,mam deapartit de tatal copilului si legea la obligat sa imi plateasca lunar 290. Dansu baga la 2 luni si depune sume de 150 de lei 200 depinde. Nu mi se pare normal ceea ce face si nu stiu cum sa procedez. Din cate stiu doar daca sunt 3 luni consecutive se poate face ceva! As dori un sfat va rog frumos.
Buna ziua!
In cazul in care tatal nu plateste pensia alimentara deloc timp de 3 luni consecutive, dvs puteti depune o plangere la organul de Politie in circumscriptia careia locuiti pentru infractiunea de abandon de familie.
In situatia in care tatal copilului efectueaza aceste plati partiale la care dvs faceti referire, iar pensia alimentara a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca, dvs puteti sa apelati la un executor judecatoresc pentru recuperarea sumelor neachitate.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.Am divorțat la notar acum 4 ani de comun acord si custodie comuna, iar tatal copilului meu a decis sa plătească pensie alimentara în valoare de 500 RON deși venitul sau este foarte mare. Există posibilitatea sa solicit o marire a pensiei alimentare?
Buna ziua!
Sigur ca exista. In acest sens, dvs trebuie sa introduceti o cerere de actualizare a pensiei alimentare Judecatoriei in circumspcriptia careia domiciliati impreuna cu minorul. In masura in care aveti acces la astfel de informatii, puteti atasa cererii de chemare in judecata si inscrisuri din care sa reiasa veniturile actuale ale tatalui minorului.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Buna ziua am si eu o intrebare,daca se poate sa ma si ajutati cu un raspuns.Sunt casatorita cu un Slovac ce are acum cetatenie Germana,si locuim in Germania;din ultima casatorie are o fata care acum in ianuarie a devenit majora,fata locuind in Slovacia cu mama ei;Pana acum sotul mei i-a platit pensia alimentara dar dupa implinirea varstei de 18 ani,din cauza ca ea nu il cauta niciodata desi el a tot incercat un contact cu ea si de fiecare data cand au vorbit putin,tot ce a facut a fost sa ceara de la el cate ceva si totul s-a invartit in jurul banilor…S-a hotarat sa nu mai plateasca iar apoi fosta lui sotie a inceput sa il ameninte dupa care a inceput si fata la fel;sotul a contactat un avocat din Slovacia care l-a mai ajutat dar se pare ca dansul e de partea lor(fostei sotii si a fetei) si i- a spus ca nu isi mai permite sa plateasca aceeasi suma(380€) pentru ca este recasatorit si mai avem impreuna o fetita de 3 ani si cu noi locuieste si fata mea din prima casatorie(12 ani) iar avocatul i-a cerut hartii sa demonstreze situatia pt ca vroia sa intervina dansul sa solicite micsorarea pensiei pe motiv ca si noi avem cheltuieli si din cauza ca fata e doar pe interes si nu au contact,dar avocatul uitamdu-se pe hartiile trimise(mentionez ca locuim in chirie si eu nu am loc de munca)si domnul avocat a spus ca sunt cheltuieli exagerate si el nu crede ca platim 700€ chirie(in Germania pe apartament de 100m patrati) ,raspunsul sotului fiind daca pt o chirie pt 4 pers este exagerata suma,atinci pt un copil nu este 380€ prea mult?(mentionez ca beneficiaza si de alocatia de 193€ din Germania) ;dupa amenintari continue,sotul a spus ca daca majora solicita personal in instanta,cu dovada ca este in continuare la scoala,el v-a continua sa plateasca doar ca nu suma ce o vrea ea pt ca are dovezi ca nu isi mai permite sa plateAsca(timp de 18 ani a achitat la zi fiecare pensie alimentara);astazi a primit din Slovacia de la politie cum ca este reclamat pt neplata din luna februarie si daca nu plateste il baga la inchisoare…ce este de facut,va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns.Va multumesc anticipat
Buna ziua!
In speta dvs sunt aplicabile dispozitiile dreptului slovac, trebuie sa contactati un avocat specializat in legislatia germana, noi suntem specializati in drept roman.
Totusi, va recomandam sa aveti o atitudine rezonabila. Fiica sotului dvs a fost si este, in continure, privata de foarte multe lucruri de care se bucura copiii care provin din familii biparentala sau chiar monoparentale, dar in care parintele care nu locuieste cu minorul intelege, totusi, sa se achite de obligatiile sale patrimoniale si morale fata de copil.
Toate cele bune!
Buna ziua as dori o informatie sunt in divort si tatal fiicelor mele nu are Nici un fel de venit cat are trebui sa primesc pensie alimentata?
Buna ziua.Fostul sot are de achitat o pensie alimentara lunara fixa din care plătește cat vrea el lunar. Precizez ca nu are 3 luni consecutive de neplata a pensiei. Am fost la executor precum si la procuratura. Nu are nici un bun pe numele lui( neavand cum sa ii faca executarea silita). Are o restanta mare din urma de plata. Este navigator. Ce as putea sa mai fac? Mulțumesc
Buna ziua.Sunt divortata de 3 ani si sotul are de achitat o suma mare din urma pensie alimentara.Precizez ca imi da in fiecare luna cat vrea el. Am fost la execuror si nu are nici un bum pe numele lui. I-am facut si dosar penal (inca aw cercetează). Fostul sot este navigator si are de achitat o suma fixa lunar nu im procent.As putea sa ii deschis proces penal sau ce as putea sa mai fac?Mulțumesc frumos
Buna ziua!
In cazul in care tatal fetelor dvs nu realizeaza venituri, cuantumul pensiei alimentare se va raporta la salariul minim net pe economie.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Bună ziua. Pentru micșorarea pensiei alimentare ce acte am nevoie? Se iau în calcul și sporul de noapte și norma de hrana? Sau numai salariul net? Am o fetita din prima căsătorie care ii plătesc pensie alimentara 351 lei și de 2 săptămâni am un băiețel cu noua sotie. As dori sa aflu cât ar fii pensia alimentara la un salariu cu tot cu spor de noapte și norma de hrana undeva la 1980 lei. Norma de hrana ar fii 345 lei și sporul de noapte maxim 180 lei. Va Mulțumesc Frumos.
Buna ziua!
In calculul cuantumului pensiei alimentare nu intra norma de hrana.
In cazul in care considerati ca achitati o pensie alimentara intr-un cuantum prea mare, dvs va puteti adresa instantei de judecata si sa ii solicitati recalcularea pensiei alimentare avand in vedere veniturile dvs si celelalte obligatii (respectiv, existenta unui alt copil).
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Sunt an divort din anul 2018 si nici acum nu sa încheiat,i sa dat soțului meu an prima sentință 300 euro pensie alimentara,iar copilul meu până acum nu a vazut nimic Ce pot sa fac sa ami dea pensia până se ancheie divortul?
Buna ziua!
In situatia in care exista deja o hotarare judecatoreasca pronuntata de Judecatorie, dvs puteti apela la un executor judecatoresc si pune in executare respectiva hotarare.
Oricum, pensia alimentara de datoreaza de la data la care a fost introdusa o cerere in acest sens instantei, iar la momentul in care va incepe sa efectueze platile, paratului va trebui sa achite sumele acestea cu titlu retroactiv, de la acel moment.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Bună seara. Fostul meu soț nu a plătit pensia alimentara de 650 pt ambii copii minori de 5 și 9 ani decât parțial. Pt luna mai doar 150 lei deoarece am aflat ca a fost 15 zile în șomaj, iar pe luna iunie doar 440 lei fiind activ în munca.nu înțeleg cum a calculat… Este normal sa facă aceste plăti? Ce pot sa fac în cazul acesta.??? Menționez ca instanta a stabilit pensia alimentara luna 1/3 din venitul mi în pe economie.
Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.
Mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
In situatia in care a fost stabilita pensia alimentara la 1/3 din venitul minim pe economie, iar sotul dvs a achitat sumele expuse mai sus de dvs, consideram ca acesta s-a achitat de obligatia de a plati pensia alimentara fiilor dvs.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – 0729 10 80 50
Buna ziua am o fetita si i la mn de 12 ani acm sa hotarat ca vr sa stea cu mama ei nu mam opus hotarari ei am lasato sa stea cu mama ei timp de acesti 12 ani nu a cauutato pa la la 10 ani si a inceput sa i bage in cap . Ca nu i mai trb scoala etc
Acm vrea 1/6 pensie alimentara . Eu nu imi permit am 2500 lei net . Chirie 250euro. 1 copil de 2 ani . Mama ei nu ia trm nici un ban timp de 10 ani si acm are pretia la 1/6
Buna ziua!
Consideram ca pensia alimentara ceruta de catre mama ficei dvs are un cuantum rezonabil. Dispozitiile legale prevad 1/3, dublu fata de cat solicita mama fiicei dvs.
Toate cele bune!
Buna ziua.Fostul soț este obligat prin ordin judecătoresc la plata pensiei de întreținere in valoare de 800 de lei lunar (el locuind si lucrând în Germania) ..Din anul 2017 el trimite bani pt copil decat p dată la 3 luni suma de 200 de euro..A rămas restant pana in prezent cu suma de 5000 de euro…Am făcut plângere si la Parchet dar am primit raspunsul ca nu poate plati desi are salariul de 1700 de euro lunar..El având încă o fetiță din căsătoria actuală….Rapunsul la plângerea ce am depus-o la Parchet a fost ca el nu are în România alte venituri sau un loc de munca(el locuieste si lucreaza in Germania de 10 ani) ..Deși pensia alimentara sa stabilit dupa salariul pe care al are în Germania…Ce pot sa fac sa imi recuperez suma restanță? Fiul meu are 15 ani și frecventează școala,..Va rog daca se poate sa imi dati un raspuns..Multumesc
Buna ziua!
Dvs puteti solicita instantei de judecata de la domiciliul minorului actualizarea valorii pensiei alimentare avand in vedere veniturile realizate de tatal copilului la momentul actual.
Evident, in masura in care detineti, puteti atasa cererii de chemare in judecata si inscrisuri care sa dovedeasca nivelul actual al veniturilor fostului sot.
In ceea ce priveste recuperarea sumelor restante, in cazul in care pensia alimentara a fost stabilita printr-o hotatare judecatoreasca, dvs puteti apela la un executor judecatoresc care sa o puna in executare silita. Totusi, nu puteti recupera decat sumele datorate si neachitate in ultimii 3 ani.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
Bună ziua am și eu o problema fostul soț are să-mi plătească pensia Alimentar 7700de euro el lucrând în Germania când am divorțat și ia stabilit pensia alimentara pe perioada aceia după trei luni el nu a mai lucrat și ia stabilit pensia din roamnia pe minimul din românia el nu mia dat nimic din urma doar decand ia stabilit pe minimul de aici 421 de lei pentru doi copii lam dat la executor am depus plângere împotriva lui la politie anul trecut în 26 noiembrie și acum mia venit de l A executor ca îl obliga sa îmi dea bani dar el nu a făcut nimic întrebarea mea este dacă nu are venit și bunuri pe numele lui ce se poate face DC el e sigur ca nui poate face nimeni nimic??
Buna ziua,
Fostul sot nu a achitat pensia alimentara pentru copilul nostru minor timp de doua luni. catre sfarsitul celei de a treia a achitat pe o luna, pe celelalte doua, nu. Nu pot face nimic in acest sens?
Nu contribuie cu nimic altceva. Nu l-a mai vazut pe copil de cativa ani.
Multumesc!
Buna seara sant bunica a unui nepotel care l-am crescut si am scos din drepturi părintești părinții ca nu se interesau de el tatăl trebuie sa plateasca 16 la sută din minim pe economie ca mai are un copil din alta căsătorie si mama 25 la sută cat ar fi corect sa dea tatăl la copil ca primeste 200 in prezent
Buna seara! Daca tatal meu nu m-a recunoscut la nastere si eu decid sa il dau in judecata dupa 17 ani,acesta va fi obligat sa imi plateasca pensia alimentara din urma sau va plati de la momentul il care il dau in judecata? Si inca o intrebare, dupa aceasta eu voi fi trecuta in acte ca fiind fiica lui si asta inseamna ca o sa am dreptul la ceea ce detine el ( casa,teren etc) el ma poate dezmostenii sau eu o sa am drept la ceea ce detine ?
Buna ziua!
Veti putea sa obtineti obligarea tatalui dvs la plata pensiei alimentare dar doar pentru viitor, de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Da, in situatia in care va rezulta ca sunteti fiica persoanei despre care pretindeti ca va este tata, aveti si dreptul de a o mosteni. Va poate dezmosteni, dar si asa, tot aveti dreptul sa primiti jumatate din cat ati fi primit daca nu v-ar fi dezmostenit.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Buna seara! Daca tatal fetei mele nu a recunoscut-o in certificatul de nastere si as dori sa-l dau in judecata , la ce suma as ajunge cu cheltuielile de judecata.? Mentionez ca sunt doar eu cea care are grija de fata si am un salariu de 2000 lei lunar
Buna ziua!
Costurile difera in functie de mai multi factori, precum: angajarea unui avocat si achitarea onorariului acestuia (daca nu va permiteti un avocat, puteti face o cerere de ajutor public judiciar), costuri legate de transport, xeroxarea unor documente, achitarea taxei judiciare de timbru, efectuarea altor acte si indeplinirea unor obligatii pe care instanta le va pune in sarcina dvs.
Nu va putem preciza o anumita suma.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua!
Costurile unui litigiu depind de mai multi factori: in cazul in care apelati la un avocat va trebui sa achitati si onorariul acestuia (daca faceti dovada ca nu puteti sa il suportati, puteti obtine un ajutor public judiciar), trebuie achitata o taxa judiciara de timbru, trebuie xerocopiate anumite documente, instanta poate dispune si efectuarea unei expertize si implica si aceasta anumite costuri.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Buna ziua!Sund divortata din 2013 si din prima casatorie a rezultat un copil.Fetita acum are varsta de 14 an.Copilul este incredintat mie.S.a stabilit 25% din minimul pe ec dar el lucreaza in Germania din 2013.El la inceput a platit 200 lei ,apoi dupa o erioada i.a trimis 50E ,si de 2 ani el ii pune 80E.El nu are contact cu fata,nu o suns ,vine in Ro si nu ii spune ,cand al.a cautat anul trecut el nici macar nu a recunoscut.o ,fata s.a suparat f rau din cauza aceasta.Mi.a spus ca el nu ar mai vrea sa ii trimita pensia alimentara si sa ii puna intr.un cont si sa ii dea cand implineste 18.Am vb cu el sa ii faca alocatie in Germania si renunt eu la aceasta din Ro ,asta numai sa ii fie lui mai usor,si nu este deacord nici asa,mi.a spus ca daca ii face deschide un cont si ii trimite el cand este majora.Eu i.am spus ca nu este bine asa, sunt banii copilului.Eu am zis sa nu il dau in judecata si sa ne intelegem ca este mai bine saii faca alocatia si sa plateasca pensie cand poate.El tot timpul zice ca eu beneficiez de banii aceea.Eu nu stau in alocatie si in pensiaal.Sotul meu este jandarm si noi mai avem ve ituri in casa ,dar el nu a ajutat copilul in acesti ani ,desi a lucrat numai in Germania.Eu ii asigur toate necesare ,la copilul meu nu ii lipseste nimic.Fetita este premianta,merge la concursuri ,este un copil bun care invata si acum vrea sa dea admitere la un colegiu militar si am zis sa o ajute si el ca trebuie sa faca meditatii ca asa se face ,el i.a spus sa nu faca daca invata fb.I.am zis sa punem jumate sa ii luam un laptop ca face cursuri online ,nu vrea.Am zis sa ne intelegem ,de aceea am zis sa o mai ajute si el.Eu nu vreau banii lui ,dar eu cred ca daca lucreaza in Germania are posibilitate sa participe si el la cresterea ei.Ma scuzati ca am scris atat de mult!Ce ma sfatuiti sa fac.Mentionez ca el cand vb cu fata mai mult o cearta ,si ca ce vrea sa vb cu el ,de ce il suna ca n.are timp niciodata.El a zis ca are contract de 400E si restul ii ia la negru.Va rog mult daca ma puteti ajuta!
Buna ziua!
Puteti introduce o actiune prin care sa solicitati obligarea tatalui fetei la plata pensiilor alimentare restante din ultimii 3 ani anteriori introducerii cererii de chemare in judecata si actualizarea valorii pensiei alimentare avand in vedere veniturile actuale ale tatalui copilului. Este foarte putin probabil ca acesta sa castige doar 400 euro.
In niciun caz nu poate fi acceptata propunerea acestuia de a plati o suma mai mare de bani la data la care fiica va implini varsta de 18 ani deoarece pensia alimentara are un caracter periodic tocmai avand in vedere necesitatea de a se asigura permanent copilului bunurile si serviciile de care acesta are nevoie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Va rog sa ma ajutati
buna ziua; daca un copil a fost crescut de bunici, acesta poate cere pensie alimentara retroactiv? mentionez ca s-au dat mai multi bani catre bunici sau copil, dar banii s-au dat cash si nu am dovezi
Buna ziua!
Bineinteles ca poate cere plata pensiei alimentare restante. Referitor la faptul ca acest copil a fost crescut de catre bunici, nu are nicio relevanta acest aspect, beneficiarul pensiei fiind copilul si nu celalalt parinte sau bunicii. Indiferent de persoana care a ingrijit copilul si s-a ocupat de educatia lui, au fost necesare resurse materiale pentru a se realiza acest lucru.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
multumesc pentru raspuns; resursele materiale s-au platit, cu mult mai mult decat au costat: copilului i s-au dat bani sa-si cumperea masina, printre alte cheltuieli mai mici; dar totul s-a platit cash
Am citit postarea pe internet cu privire la pensia alimentara si as vrea sa ma imi spune-ti daca mai pot sa o oblig pe mama copilului meu sa plateasca restul de pensie alimentara care nu aplatit-o până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului.Mentionez faptul ca ea dupa pronuntarea hotărârii în 2005 a plecat în Italia și a trimis doar 100 de euro,nu am adresa de domiciliu a ei,iar copilu acum are 19 ani și este studenta.Vă rog să î-mi spune-ți ce aș putea face în acest caz.
Buna ziua!
Se poate obtine obligarea mamei copilului la plata prestatiilor restante pentru o perioada de 3 ani anteriori introducerii cererii de chemare in judecata. Bineinteles, in situatia in care fiica dvs alege sa urmeze o facultate sau o alta forma de invatamant acreditata, mama acesteia este obligata sa ii achite pensie alimentara pe durata studiilor, pana la implinirea, de catre fiica, a varstei de 26 ani.
In acest sens, se poate introduce o cerere la instanta de la domiciliul fetei prin care sa se solicite obligarea mamei atat la plata pensiei de intretinere restante, cat si la plata pensiei de intretinere pentru viitor, daca fata urmeaza o forma de invatamant (trebuie sa afceti dovada acestui lucru).
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Bună ziua, plătesc pensie alimentară pentru copilul meu care a împlinit anul acesta 18 ani. De la muncă mi s a spus ca pana la final de septembrie așteaptă adeverința care sa dovedească continuarea studiilor. În cazul în care adeverința nu vine pensia se sistează pana la primirea acesteia, însă în cazul în care adeverința sau dovada este primita după se v a face poprire și din urma. Vroiam sa va întreb dacă este legal acest lucru și care ar fi procentul maxim reținut din salariu?
Buna ziua!
Da, este legal acest lucru. Dvs datorati pensia alimentara si pentru perioada in care fiul dvs este in vacanta scolara in cazul in care va urma cursurile unei forme de invatamant superior si, de aceea, atunci cand angajatorul va primi dovada continuarii studiilor va retine si sumele restante, cuvenite pentru lunile de vacanta.
procentul maxim retinut din salariu, pentru un copil, este de 25% din venitul brut.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, am hotărâre judecătorească definitivă doar ca nu a plătit niciodată pleșu a alimentar trimitea în jur de 200 de lei cand si cand , sumele acestea se scad din datoria pt pensia alimentara?
Buna ziua!
In situatia in care dvs veti dori sa il executati silit pe tatal copilului dvs pentru neplata pensiei alimentare si acesta va dovedi ca a facut anumite plati, acele plati se vor scadea din valoarea pensiilor alimentare cumulate pe care acesta le datoreaza.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua, in prezent sunt despărțită în fapt de peste 2 ani de soț și avem un copil minor împreună care locuiește cu tatăl. Am convenit să divortam la notar, unde trebuie să declar cu cât voi contribui lunar la creșterea copilului. Problema ar fi că momentan nu am serviciu și abia dacă mă pot întreține pe mine fără vreun venit. Există vreo posibilitate sa fiu scutită de plată pe perioada cât nu realizez venit?
Buna ziua!
In situatia in care divortul are loc la notar, partile trebuie sa se inteleaga cu privire la toate aspectele referitoare la situatia minorului dupa divort, inclusiv la cuantumul pensiei alimentare pe care o va plati parintele a care nu locuieste copilu.
Daca tatal copilului accepta ca dvs sa nu efectuati plati pe durata de timp in care nu realizati venituri, nu exista nicio problema, se va consemna acest lucru.
Daca tatal copilului nu este de acord cu acest lucru, va trebui sa divortati in instanta, intrucat notarul nu va putea emite certificatul de divort, iar instanta va stabili cuantumul pensiei alimentare pe care dvs o datorati.
Chiar si in cazul in care dvs nu realizati venituri, instanta dispune obligarea dvs la plata unei pensii alimentare raportandu-se la venitul minim brut pe economie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua ,sunt divortata si am doi copii care se afla in custodia mea ,iar fostul sot imi plateste pensia alimentara din octombrie pana in luna iulie mia platit lunar.Azi am primit telefon de la el si mia zis ca imi va plati suma de 700 lei care o dadea pt ambii copii pe luna acum o va da la 2 luni .Este posibil asa ceva ,cand el prin hotarare judecatoreasca are datoria sami dea in fiecare luna cei 700 lei si nu o data la 2 luni?Multumesc,!
Buna ziua!
Nu este conforma bunei-credinte conduita tatalui copiilor dvs.
In cazul in care va proceda asa cum v-a comunicat, dvs puteti apela la un executor judecatoresc pentru a pune in executare hotararea judecatoreasca prin care a fost stabilit cuantumul pensiie alimentare.
De asemenea, in situatia in care veniturile tatalui copiilor au scazut considerabil si tocmai de aceea nu mai poate achita suma pe care a achitat-o anterior, tatal copiilor este cel care trebuie sa sesizeze instanta de judecata in vederea recalcularii pensiei alimentare avand in vedere veniturile sale actuale.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Am o hotărâre definitivă pt pensie de întreținere de 25% din venitul lunar net al mamei. Mentionez ca mama efectuează lunar plata în sumă de 650 lei, prin virarea sumei pe un card. Avand in vedere ca nu cunosc venitul net al mamei, pot sa solicit prin executor judecătoresc ca suma aferentă procentului de 25% sa-i fie reținută de la serviciu si virata pe cardul meu? Cineva mi-a zis ca pot fi acționat in instanta si mi se vor cere cheltuieli de judecată, deoarece ea are dovada ca a fost de bună credință și a virat lunar banii. Eu însă nu stiu daca suma primită reprezintă 25% din venit.
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca mama copilului dvs plateste de buna-voie pensia alimentara, dvs nu o puteti executa silit prin intermediul executorului judecatoresc.
In cazul in care aveti dubii cu privire la veniturile mamei, puteti solicita instantei actualizarea pensiei alimentare raportat la veniturile mamei. Atunci, se vor face verificari si, daca va fi cazul, pensia va creste.
Da, in cazul in care faceti demersuri cu caracter abuziv asupra mamei copilului dvs, aceasta va poate actiona in instanta si, daca va avea castig de cauza, veti fi obligat atat la plata cheltuielilor de judecata, cat si la plata unor daune morale.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
Am divortat la notar iar pensia de intretinere am convenit sa fie 2000 lei.
Fostul sot castiga aproape dublu acum si nu doreste sa ofere mai mult, pretinde ca prin cei 100 de lei in plus o data la trei luni imi majoreaza pensia conform legii.
Pot cere majorarea sumei ?
Unde ar trebui sa ma adresez si ce anume sa invoc ?
Multumesc frumos pt. sfatul dvs.!
Buna seara Am si eu o fata si a stat si concubinaj cu un baiat din care a rezultat o fata a castigat fata prin judecata si acum are iar un an si ceva de cand nu plateste pensie alimentara ia facut plangere si ia respinso pe motiv ca nu are plangere prealabila a mai patito dar cand ia facut plangere lau chemat in judecata si ia dat banii tot asa la un an si ceva acuma nu vor sa ii primesca plangerea ce ii de facut a facut si recurs la prima plangere si a primit acelasi raspuns de clasare .Ce poate face acum sa primeasca pensie alimentara.
Buna ziua!
In cazul in care tatal copilului a fost obligat printr-o hotarare judecatoreasca la plata pensiei alimentare, fiica dvs trebuie sa se adreseze unui executor judecatoresc pt a pune in executare respectiva hotarare.
In cazul in care nu a fost stablita pensia alimentara printr-o hotarara judecatoreasca sau acord notarial, fiica dvs trebuie sa se adreseze Judecatoriei in a carei circumscriptie locuieste cu minorul, cu o cerere prin care sa solicite obligarea tatalui minorului la plata unei pensii alimentare lunare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VelicuțTel 0729 10 80 50
Buna seara, daca tatal nu plateste pensie,desi exista acte notariale, fiind plecat in Germania, nestiind domiciliu decat localitatea, cum pot actiona spre executare , se poate obtine si din urma? El incasa de la statul german alocatia si o trimitea cu titlu de pensie. De cand sau sesizat autoritatile , si nu i mai dau aceasta alocatie, nu trimite pensie alimentara. Imi spunea ca nu ma intereseaza din ce venituri trimite el banii.Ma ameninta ca daca nu trimit actele la AJPIS in Romania .Cum sa procedez? Se poate prin minister sa fac un demers, ma ajuta cineva? multumesc
Buna ziua!
Inteleg ca exista un acord notarial prin care a fost stabilit faptul ca tatal minorului va achita pensia alimentara si cuantumul acesteia. In acest caz, dvs trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc care va pune in executare respectivul acord notarial.
In situatia in care au trecut mai mult de 3 luni de la data la care tatal copilului a achitat ultima data prestatia, puteti introduce si o plangere penala impotriva acestuia, pentru infractiunea de abandon de familie, la sectia de Politie in circumscriptia careia locuiti impreuna cu minorul.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua D. Daniel , eu am aci așa o întrebare , eu l-am dat în judecată pe tatăl copilului meu , el a fost obligat să achite lunar cite o sumă de bani , deja îs 19 luni de cind nu a achitat nimic , ce pot sa fac in așa caz că să înceapă să-mi achite !
Buna ziua!
Contacti un executor judecatoresc care sa va ajute sa puneti in executare hotararea judecatoreasca prin care a fost stabilita obligatia de plata a pensiei alimentare.
De asemenea, puteti introduce si o plangere penala prealabila impotriva tatalui copilului, pentru infractiunea de abandon de familie, la sectia de Politie in circumscriptia careia locuiti cu minorul.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mulțumim mult
Buna ziua,tatal copilului nu a platit pensia alimentara de 10 luni,mentionez ca nu am fost casatorita cu el, copilul e pe numele lui si pensia alimentara a fost de comun acord,ce as putea face sa imi dea banii din urma??
Buna ziua!
Daca pensia alimentara a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca sau acord notarial, apelati la un executor judecatoresc care sa va ajute sa puneti in executare silita resepctivul act.
In cazul in care pensia alimentara a fost stabilita prin simplul acord intervenit intre dvs si tatal minorului, va recomandam sa va adresati cu o cerere de chemare in judecata impotriva tatalui minorului prin care sa solicitati obligarea acestuia la plata unei pensii alimentare catre minor. Cererea de depune la Judecatoria in circumscritia careia domiciliaza minorul. In masura in care aveti astfel de documente, puteti atasa cererii de chemare in judecata docu mente din care sa rezulte faptul ca tatal minorului realizeaza venituri si cuantumul acestor venituri.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
In situatia in care sotul trebuie sa plateasca pensie alimentara din urma si nu vrea sa plateasca, nu are salariu, in schimb area o firma in care este adiministrator si are venituri de acolo , poate exista posibilitatea sa-i fie executate bunuri ale firmei ( ex o masina) ??
Multumesc!
Buna ziua!
Bunurile firmei nu pot fi executate, dar pot fi executate veniturile pe care le realizeaza sotul dvs. In acest sens, va recomandam sa luati legatura cu un executor judecatoresc care sa va ajute sa puneti in executare hotararea judecatoareasca sau acordul notarial prin care a fost stabilita pensia alimentara. Executorul poate face verificari la ANAF si va afla veniturile pe care le realizeaza tatal copilului, apoi va putea infiinta o masura de poprire, de ex.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua. O lamurire privind calcularea unei pensii alimentare in prezent va rog. In urma unui divort de acum 7 ani, in tot acest tipm am platit pensia alimentara pt un copil din acea casatorie. Am platit aproxi 3 ani o anumita suma stabilita in instanta, iar ulterior am platit o alta suma, anume 600 de lei, tot stabilita in instanta, suma ce am platit o luna de luna pana in prezent. Acum 3 ani m am recasatorit si din aceasta casatorie a reiesit nasterea unui alt copil. Ma intereseaza ca ar trebui sa platesc acum pensia pt primul copil avand in vedere situatia ca mai am un copil din a doua casatorie si ca in prezent veniturile mele lunare sunt de 3400 lei?. Va multumesc anticipat pt raspuns.
Buna ziua!
Dva trebuie sa achitati minorului rezultat din prima casatorie o pensie alimentara in cuantum de 25% din venitul dvs net. Astfel incat, daca dvs castigati 3.400 lei net, va trebui sa achitati o pensie alimentara in cuantum de 850 lei/luna.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Am platit 10 ani pensie de intretinere luna de luna si nu mi s-a permis sa imi vad copilul 1 zi macar si m-am ales doar cu jigniri. Daca voi plati de acum inainte doar 100 lei din trei in trei luni pot pati ceva penal?
Buna ziua!
Da, poate fi introdusa impotriva dvs o plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie.
In cazul in care a fost stabilit, prin hotarare judecatoreasca sau acord notarial, un program de vizite, iar acesta nu este respectat in ceea ce va priveste, puteti apela la un executor judecatoresc care sa va ajute sa puneti in executare respectivul document.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.Am un copil de 9 an,cu certificat de handicap grad 2.Tatal nu lucreaza cu forme legale si imi trimite pensia alimenatara raportata la venitul minim pe economie.Problema este ca imi trimite de obicei chiar la 3 luni cat sa nu pot sa il dau in judecata.astfel are restante de peste 5000 de lei.pot face ceva in privinta asta?Ajutati – ma va rog.
Buna ziua!
Dvs il puteti actiona in instanta pe tatal copilului dvs si sa solicitati sa va achite pensiile alimentare restante, pentru o perioada de 3 ani anteriori introducerii cererii de chemare in judecata.
Daca va plateste doar la 3 luni, nu ii puteti face plangere penala pentru infractiunea de abandon de familie, insa va puteti indrepta cu o actiune in fata instantei civile, astfel cum am precizat in paragraful anterior.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua. Acum am 28 de ani și tatăl meu nu mi-a plătit pensia alimentară niciodată. După moarte lui aș avea mai multă parte din moștenire?
Nu l-am dat în judecata pentru asta nici o data.
Mulțumesc
Buna ziua!
Pentru plata pensiei alimentare e tardiv sa actionati acum.
Da, in masura in care ati fost recunoscuta de tatal dvs, puteti sa paticipati la succesiunea acestuia si sa obtineti cota dvs parte legala.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua . Am doi copii minori unul cu varsta de 7ani si unu cu varsta de 4 ani si nu am primit pensia de doi ani adica nu mia data niciodata de cand sa incheiat procesul . Suma e in valoare de 420 de lei pe ambi copii . Ce as putea face ? Dar in schim am pierdut hotararea judecatoreasca.
Buna ziua, sunt divortata prin act notarial, prin care am convenit custodie comuna, program de vizita de 2 ore de 3 ori pe saptamana si pensie alimentara de 500 lei pe luna. In urma mai multor neintelegeri si uitandu-ma si la dorinta fetitei de 8 ani am convenit verbal sa fie fetita o saptamana la mine si una la el, sa impartim cheltuielile legate de educare si fiecare sa-i asigure cele necesare pentru zilele in care copilul e la noi…haine si hrana. Totul a fost cat de cat in regula aprox 7 luni, am pus deoparte anumite cheltuieli cu combustibil, haine, hrana in favoarea timpului petrecut cu fata in timpul pandemiei si scoala on line. Insa …avand in vedere ca fostul sot se supara ori de cate ori il rog ceva schimbare de comportament/obicei si inceatca sa se razbune si cauta motive de cearta as dori sa-l sperii putin cu o chemare in instanta. Precizez ca acele rugaminti nu sunt iesite din comun, de ex. l-am rugat sa nu mai vina oricand la fata neanuntat si practic zilnic o saptamana, avand in vedere ca m-am recasatorit si am un bebelus si pur si simplu e deranjant… Intrebarea mea este urmatoarea: am sanse de a primi retroactiv 7 luni de pensie alimentara in situatia in care jumatate de luna doarme fata la el? Multumesc anticipat pt raspunsul Dvs.
Bună ziua..sotia mea are o fetita dintro relatie anterioara nefiind căsătoriți ei pe atunci fetita in varsta de 7 ani.prin proces sa dat copila cu resedinda de adresa la mama,drepturile parintesti egale dar îl obliga pe tatăl fetei de plata pensiei lunare de 1/4 începând cu data deschiderii dosarului.19.01.2017,el neplatind mai nimica din aceasta data pana în ziua de azi..luna Mai.2021.posibil sa fi plătit maxim 2mii de lei în toți acești ani în total.ce ma sfătuiți? În urma cu 1an sa depus plângere,proces iara dar din păcate el a si plătit vreo 300 lei în acea luna..judecătorul a si inchis cazul..ce se intampla ca vad ca nu prea exista lege adevărată pt neplata pensiei alimentare a minorilor.. acel tip în ziua de azi mai si influențează copila cu lucruri rele..are bani pt el haine,telefoane,mai nou asa zis ai și ridica tata lui casa dar defapt el..
Buna ziua,
Am divorțat in mai 2018 și fostul a plătit doar când a vrut el pensia. In Februarie 2021 am făcut executarea silită pentru neplata alocației. Fostul a făcut întâmpinare ca nu are datorii, cu calcule ca ar fi plătit întreținerea si alte cheltuieli, datate înainte de finalizarea divorțului. De pot face? Copilul încă nu are 18 ani dar va merge la facultate.
Mulțumesc.
Buna ziua!
Daca nu realizeaza venituri tatal minorului, nu sunt solutii. Trebuie doar ca executorul judecatoresc sa ii urmareasca, din cand in cand, veniturile, iar daca vor exista venituri sa instituie o poprire.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Mail avocat@velicu.eu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua!
Sotia dvs trebuie sa apeleze la un executor judecatoresc care va pune in executare hotararea judecatoreasca prin care tatal fetei a fost obligat la plata unei pensii alimentare catre aceasta.
In ceea ce priveste sumele datorate anterior sesizarii executorului, trebuie sa formulati o cerere de chemare in judecata tatalui feteli prin care sa solicitati obligarea acestuia la achitarea sumelor datorate in ulimii 3 ani anterior introducerii cererii de chemare in judecata. Cererea de chemare in judecata trebuie depusa la Judecatoria in circumscriptia careia locuieste minorul.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am divortat prin notar, avand deptul la indemnizatie 1/4 din veniturile fostului sot, pentru fetita noastra care se afla in grija mea, avand custodie comuna. Vreau sa stiu cum pot afla daca fostului soti i s-a marit venitul, ne avand o hotarare judecatoreasca? Divortul la notar a fost de comun-acord mentionandu-se dreptul la 25% din venit.
Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Divortul prin acord notarial presupune ca dvs si tatal minorului sa va intelegi cu privire la toate aspectele referitoare la mninor, inclusiv la suma datorata cu titlu de pensie alimentara.
De regula, se stabileste o suma fixa. Eventual, incercati sa aveti o discutie cu tatal copilului si sa stabiliti, de comun acord, o anumita suma. Puteti sa consfintiti intelegerea si la notarul public.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua. Soțul meu s a angajat în fata notarului ca la plata sumei de 5000 RON pt întreținerea celor doi minori. A declarat de bunăvoie ca poate susține aceasta suma. În 5 ani, n a achitat nimic.
Pot solicita retroactiv aceasta suma?
Va mulțumesc!
Buna ziua!
Da, puteti solicita retroactiv aceasta suma, insa numai pentru ultimii 3 ani, pentru restul perioadei obligatia fiind prescrisa.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună ziua!
Am și eu o problema:
În urma cu 4 ani m-am despărțit de soțul meu când fata mea avea 7 luni.
Sa stabilit în instanta ca fata sa rămână la mine fără drept sa o ia la el pentru ca era prea mica, iar pensia de întreținere a fost stabilita în valoare de 300 lei.
Întrebarea mea este:
Pot face acțiune în instanta pentru mărire pensie, fata are aproape 5 ani, îmi e foarte greu sa o întrețin cu 300lei + alocația și nu pot sa ma angajez deoarece nu am cu cine sa o las.
Mama a decedat, iar tatăl meu refuza sa ma ajute și locuiește în alta localitate.
Ma interesează dacă rezolv ceva în instanta fără sa plătesc un avocat deoarece nu am de unde plăti.
Si încă o intrebare:
Pot cere instantei în momentul când redactez acțiunea sa facă verificări în legătură cu locul de munca și venitul pârâtului deoarece am încercat sa verific eu, dar nu reușesc.
Mulțumesc mult!
Buna ziua!
Dvs va puteti adresa Judecatoriei in circumscriptia careia domiciliaza minora cu o cerere prin care sa solicitati actualizarea pensiei alimentare avand in vedere veniturile actuale ale tatalui acesteia. Nu dvs sunteti cea care trebuie sa faca verificari in vederea identificarii veniturilor, ci instanta de judecata, din oficiu, va dispune efectuarea unor astfel de verificari.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua. Pensia de întreținere este dr 800 lei. Nu a mai plătit de 25 luni. Am făcut prin executare, dar următoarea lună si-a dat demisia. Acum invoca motive de a nu lua copiii neavând bani si ca nu lucrează. Ce este de facut in aceasta situatie? Multumesc
Buna ziua daca termen de 2 luni nu a dat pensie și în a treia luna ia da suma de 200lei in conditile in care hotărârea judecătorească e fixată pensia alimentara 350lei ce pot face
Buna ziua!
Va puteti adresa unui executor judecatoresc din orasul in care domiciliati si acesta il va executa silit pe tatal minorului. In acest sens, trebuie sa ii prezentati executorului judecatoresc si hotararea judecatoreasca prin care a fost stabilita pensia alimentara sau acordul notarial, dupa caz.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna seara, am apelat la un BEJ pentru punerea in aplicare a unei hotararijudecatoresti definitive pentru pensia alimentara BEJ a silocitat sa incaseze si pensia alimentara in curs nu doar restanta prin contul sau si din 1/2 ce se retine fostului sot mi-a virat in cont mai putin de suma cuvenita lunara se restanta nici nu mai vorbim, motivand ca trebuie sa isi recupereze onorariul. Stiu ca onorariul trebuie sa il achite fostul sot, e corect sa sa retina din banii copilului? Nu trebuia sa primesc pensia lunara direct in contul meu si doar ceea ce reprezinta restanta prin contul executorului?ce pot face in acest caz sa pot incasa direct eu pensia lunara
buna ziua,
procentul de 25% pentru plata pensiei alimentare se raporteaza la salariul net din CIM (1550) sau la salariul net care include si sporuri ocazionale de noapte sau de weekend (aproximativ 2000 lei)?
multumesc
Buna seara,
În urma incheierii divorțului si acordului parental la notar ne-am inteles la o sumă fixa pentru pensia alimentară a copilului. După un an mi-a plătit doar jumătate din aceasta, l-am “inteles” deoarece a rămas fără job. Au mai trecut 18 luni de atunci, in continuare nu plateste decat partial suma convenita. Am informații referitoare la sume considerabile pe care le-a primit compensatorii din care se întreține si azi. Mai pot cere din urmă pensia completă sau procent din acele sume importante primite la disponibilizare. Mentionez ca jobul era in străinătate.
Mulțumesc.
Bună ziua, am și eu o întrebare foarte importantă. Am apelat prin instanța de judecată pentru stabilirea pensiei alimentare pentru copilul meu minor. Instanța a stabilit 25% din salariul și toate veniturile sale. Însă tatăl copilului aflînd de faptul că eu am depus o cerere de acest fel la judecătorie, a înființat îndată după această o companie fictivă pe fosta lui amantă, acum actuala soție, transferînd aproximativ 60% din veniturile sale, el lucrează cu străini și ei îi transferau banii ca la persoana juridică, iar după ce hotărîrea a devenit irevocabilă a tranferat și restul. Acum soția lui este milionară, ea în trecut era vînzătoare la magazin și el programator IT cu venit minim. Am auzit de la avocați că, cu totul că este evident, e foarte greu de demostrat, dar ca și cum 50% din veniturile soției, care vin în formă de dividente, îi aparțin lui și se pot lua în calcul pentru evaluarea pensiei alimentare. Nu am dat timp de 2,5 ani la executor, pentru că plătea o sumă modestă (copilul are ofical diagnoze care necesetă tratamente) mie pe card și era oricum mai mult decît oficial și-a lăsat, dar de cîteva luni brusc a scăzut la minimul pensia alimentară și executorul a calculat doar din actele care el a prezentat. Aș vrea să știu, pînă la urmă este posibil de mers pe această cale, de luat în calcule dividente ce vin acum pe numele actualei soții? la care organ s-ar putea de apelat în SUA, poate ei mai responsabil fac dreptate și cercetări? și de ce executorul refuză să recalculeze pensia alimentară de la data cînd a devenit hotărîrea difinitivă judecătorească și susține că calculează de cînd am depus cererea? mulțumesc mult, copilul necesită de medicamente, proceduri și nu vreau să pierd timpul așteptînd cînd într-o lună pot una să-i fac, în altă luna altceva să procur.
Bună ziua! Am un copil de 1 an și 2 luni sunt despărțită de tatăl copilului de 6 luni nu am fost casatoriti iar copilul nu la recunoscut de 7 luni de zile nu a dat niciun ban niciun interes fata de copil ! Efectiv nea lasat pe strada și fără bani de mancare cu toate ca el locuiește în belgia si are firma . Întrebarea mea ar fi este posibil sa cer pensie alimentara și să-l decât din drepturi total stiu ca în urma cererii pensiei se va face automat testul de paternitate, dar nu vreau sa fie pe numele lui si sa aibă vreun drept asupra copilului având în vedere în ce situația nea lasat
Buna ziua!
Pentru a putea cere obligarea tatalui minorului la plata unei pensii alimentare, este necesar, in primul rand, ca minorul sa fie recunoscut de catre tatal sau.
Pe cale de consecinta, dvs trebuie sa introduceti o actiune de stabilire a filiatiei minorului fata de tata, apoi sa solicitati obligarea tatalui la plata pensiei alimentare.
Daca minorul nu este recunoscut de catre tatal sau si nu i se stabileste filiatia fata de acesta, minorul nu va purta numele tatalui.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună seara, am un băiețel de 3 ani si jumatate.
Sunt despartita de tatal copilului de cand avea baiatul 1 an, nefiind căsătoriți, el locuind in UK. Eu si copilul locuim in Germania de anul acesta pentru un trai decent, avand rezidenta aici. Unde pot demara procedura de a obtine custodie totala in situatia in care el nu a participat la cresterea copilului, vizitându-l in 3 ani de zile de cateva ori cand venea in concediu, fugind de responsabilitati si de achitarea pensiei alimentare. Imi doresc custodie totala doar sa fim linistiti eu si copilul chiar si fara pensie alimentara daca este cazul. Imi angajez un avocat in Germania sau in Romania?
Daca locuim acolo ce drept de vizita ar avea? Multumesc
H
Bună ziua, Domnule Avocat Velicu,
Sunt divorțat și am un copil care locuiește la mama lui. Am poprire pe salariu pentru pensia de întreținere în valoare de 25% din veniturile realizate conform legii.
Puteți să îmi spuneți, vă rog, dacă pentru perioada când copilul se află la mine (o săptămână în perioada Paștelui, o lună în vacanța de vară, August și o săptămâna în perioada Crăciunului) trebuie să îi plătesc fostei soții pensie de întretinere?
Dacă nu, cum trebuie procedat având în vedere ca am poprire pe salariu? Precizez că în hotărârea de divorț nu e trecut un program de vizită minor, scrie că trebuie să ne înțelegem amândoi în privința programului de vizită. În prezent URMĂM STRICT programul de vizită stabilit în Ordonanța Prezidențială care a fost solicitată de mine înainte de divorț pentru stabilire program vizită minor dar care practic a fost valabilă până la finalizarea divorțului, dar noi respectăm acel program de vizită deși nu mai e valabil.
Mulțumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua.Am un copil din prima căsătorie căruia la divorț mi sa hotarat săi dau 25%din venit net…Acum având al doilea copil din a doua căsătorie,am cerut in instanta pentru a-mi micșora pensia de întreținere la primul..Avocata fostei sotii a facut recurs cerând in continuare 25% sau macar 20% pentru faptul că primul copil este mai mare de ani si are mai multe nevoi decat cel mic.Este posibil asa ceva?Se poate face diferente intre copii?
Bună seara, dacă am lăsat micuța în vacanță la tatăl fetei 1 lună,pe aceea lună tatăl nu este obligat să plătească în acea lună pensia de întreținere?Mulțumesc
Buna ziua,
Eu platesc lunar fostei mele sotii pensie alimentara plus ca ea primeste si alocatia copilului.
Copilul sta la mine 12-15 zile pe luna. Avand in vedere acest lucru, as putea cere instantei sa reduca acea suma pe care eu o platesc? E posibil?
In ideea ca si eu cheltui bani pe mancare, haine etc cand e la mine copilul.
Specific ca am divortat la notar.
Multumesc anticipat!