Pensie Alimentara Copil Neplatita in 2020 | Cum Obtii pensia alimentara

pensie alimentara copil

 

Pensie Alimentara Copil 2020

 

Te intereseaza subiectul pensie alimentara copil sau chiar te confrunti cu o pensie alimentara neplatita?

In cele mai mult cazuri, un divort cu copii la tribunal aduce si obligatia de a achita pensia alimentara pentru copil.

Parintii, indiferent daca sunt casatoriti sau nu, au obligatia legala de a intretine copiii.

Daca unul din parinti nu a recunoscut copilul, celalalt parinte poate obtine o hotararea judecatoreasca privind existenta legaturii de sange .

Daca sotii divorteaza la notar sau la Primarie, vor conveni si asupra pensiei de intretinere fata de copil / copii.

Dacă obligaţia de întreţinere fata de copil nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de judecata obliga parintele debitor.

Daca se ajunge la divort judiciar, Judecatoria va dispune executarea intretinerii prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

Daca exista si violente, ai dreptul si ocazia sa ceri si sa obtii un  Ordin de Protectie, Uite un Model:

  • https://velicu.eu/ordin-de-protectie-legea-217-2003/

 

Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere.

Asadar, pensia alimentara sau obligatia de intretinere reprezinta o institutie juridica ce genereaza obligatii patrimoniale, fiind reglementata de Codul Civil.

Pensia de intretinere se raporteaza la mai multe aspecte.

Nu poate pretinde întreţinere copilul care s-a făcut vinovat faţă de cel obligat la întreţinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri. Astfel, copilul care si-a jignit ori calomniat parintele , grav, in public, pierde dreptul la intretinere.

Copilul, care se află în stare de nevoie din culpa sa, poate cere numai întreţinerea de strictă necesitate.

Astfel, copilul de 19 de ani, daca si-a dat demisia fara motive, nu mai poate cere intretinere de la paritele sau pentru alte aspecte decat strictul necesar.

Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.

 

Cine Plateste Pensie alimentara copil si Ce Procent reprezinta din venit

Copilul are drept la întreţinere atata timp cat se afla în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.

Legiuitorul a prezumat ca un copil, devenit chiar major, are dreptul la intretinere pana la 26 de ani daca continua studiile. Acesta trebuie ocrotit de parinti prin intretinere lunara.

Obligaţia de întreţinere a copilului poate fi acordata numai daca parintele a recunoscut copilul sau o instanta de judecata a constatat calitatea de parinte.

Pensia se datorează numai dacă sunt întrunite condiţiile cerute de lege.

 

Obligatia se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net ( 1/4 ) pentru un copil, o treime ( 1/3 ) din venitul său lunar net pentru 2 copii.

Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Obligaţia de întreţinere se execută în natură in principal.

Asta inseamna ca parintele trebuie sa asigure cele necesare traiului şi eventualele cheltuieli pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

Doar daca apare refuzul ori omisiunea, Judecatoria impune obligatia achitarii unei sume de bani.

 

Pensia de Intretinere Pana Cand se Plateste

Teoretic, pensia inceteaza cand copilul implineste 18 ani.

Insa, daca acesta continua studiile, va avea dreptul sa primeasca pensie pana la 26 de ani.

Pensia inceteaza cand parintele nu mai detine venituri suficiente.

Pentru incetarea din cauza lipsei veniturilor, parintele debitor trebuie sa sesizeze Judecatoria. 

 

Pensie Alimentara Neplatita in 2020?

Daca te confrunti cu o pensie alimentara neplatita in 2020, neachitata cel putin trei luni, persoana interesata, parintele la care se afla minorul in grija, ori copilul devenit major, poate sesiza Sectia de Politie sau executorul judecatoresc.

Doar pensia alimentara stabilita printr-o hotarare judecatoreasca va avea relevanta.

In momentul in care parintele obligat la pensie este citat, este foarte posibil sa-si achite obligatiile.

Deasemenea, cel obligat prin hotarare judecatoreasca poate fi supus executarii silite, prin judecatoria competenta.

 

De Cand Se Achita o Pensie Alimentara Copil

Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată, in cazul unui divort judiciar sau pentru cazul unei cereri de obligare la plata pensiei pe cale separata de un divort.

Poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

Pensia de întreţinere se plăteşte în periodic, de obicei lunar.

Partile pot stabili termenele In lipsa acordului lor, instanta va stabili termenele prin hotărarea judecătorească.

 

O Pensie alimentara Poate fi Modificata

Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, judecatoria poate mări sau micşora pensia de întreţinere ori poate hotărî încetarea ei.

Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei. Pentru asta, persoana interesata se va adresa din nou instantei.

 

Aprecieri personale in ce priveste o pensie alimentara copil neplatita

Desi nu este in interesul avocatilor, mi-as dori ca parintii sa nu uite ca un copil nu este un obiect de santaj si amenintare.

Copilul are nevoi neevaluabile in bani, de grija constanta si afectiune din partea amandurora.

Parintele care incurajeaza lipsa de comunicare dintre copilul sau cu celalalt parinte, invocand acea pensie alimentara copil, comite o grava eroare.

Daca nu esti dispus sa iti inveti copilul ce inseamna dragostea fata de ambii parinti, s-ar putea sa te coste mult mai mult ulterior, indiferent daca tu esti cel care trebuie sa dea sau sa primeasca o pensie alimentara.

Insa, grija pentru copil pleaca de la un nivel minim, o pensie alimentara neachitata reprezenta o grava deficienta in respecarea obligatiilor parintesti.

Te poate interesa si urmatorul articol:


Cabinet de Avocatura Velicu Daniel   

0729108050

avocat@velicu.eu

Share: