Cum Contest Taxa Salubrizare Sector | Anulare Decizie Impunere |Avocat| Abuz

Primaria si Taxa de Salubrizare ilegala Sector 4

taxa salubrizare sector 4

Sunt numeroase situatii in care Primaria si Consiliul Local au preluat administrarea serviciului de salubrizare. Pentru asa zisa acoperire a cheltuielilor au impus si persoanelor care nu folosesc serviciul o taxa speciala de salubrizare . In anumite cazuri, taxa salubrizare este ilegala.

Trebuie subliniat ca rolul legal al acestei taxe speciale este de a acoperi fondurile necesare finanţării activităţii de a colecta gunoiul din pubele.

Astfel, sumele colectate din taxa speciala nu pot fi folosite in alte scopuri.

Insa, taxa nu poate fi impusa tuturor entitatilor si persoanelor fizice care apar cu resedinta/ domiciliul ori sediul pe raza teritoriala a unitatii administrative.

Pentru intelegerea regimului juridic al acestei taxe, vom analiza situatia Sectorului 4.

Decizia de a naste o taxa speciala in sarcina tuturor entitatilor este indoielnica raportat la legislatia invocata de insesi autoritatile publice locale. Modul in care a fost reglementata genereaza aparenta unui veritabil impozit, intrucat produce efecte erga omnes. Discrepanta creste cu cat plata este impusa anticipativ, desi este destinata sa acopere niste cheltuieli, neefectuate inca.

Conditia Taxei Salubrizare – Utilizarea Serviciului.

  • intrebare: Sunt obligat sa platesc la primaria sector 4 taxa de salubrizare?
  • raspuns avocat: Depinde daca folositi sau nu serviciul de salubrizare.

Deci, raspunsul la intrebare depinde de utilizarea serviciului. Astfel, daca persoanele datornice, pe numele carora primaria a emis Decizia de impunere, nu utilizeaza serviciul, nu sunt obligate la plata taxei.

Utilizarea presupune producerea de gunoi si aruncarea acestuia la pubelele special destinate.

Utilizatorii serviciului sunt doar beneficiarii, nu si persoanele care nu-l folosesc. 

Definiţia din Legea serviciilor comunitare de utilitati nr 51/ 2006 si Lgea 227/2015 privind Codul Fiscal pentru sintagma Utilizatori, este urmatoarea:

– persoane fizice sau juridice care beneficiază, direct ori indirect, individual sau colectiv, de serviciile de utilități publice, în condițiile legii.

Legislatia este foarte clara in acest sens, doar persoanele care beneficiaza de servicul salubrizare sunt obligate sa achite taxa speciala. In acest sens a decis legiuitorul. La art 30 alin. 6) din Legea finantelor publice nr 273/2006 este specificat expres ca Taxele se incaseaza NUMAI de la persoanele ce beneficiaza de serviciul de salubrizare.

Prin urmare, persoanele, care nu utilizeaza serviciul autoritatii, NU SUNT OBLIGATE LA PLATA TAXEI. Daca persoana, fizica ori juridica, nu foloseste pubela pentru a depozita gunoiul produs, nu este obligata la plata serviciului.

Concret, luam un exemplu clar de exceptie de la plata acestei taxei.

Situatia vizeaza o societate, PFA, Intreprindere individuala, persoana ce exercita profesie liberala etc, ce detine sediul social ori profesional intr-un apartament ori casa din sectorul 4. Entitatea/persoana nu desfasoara activitate la sediu, avand un punct de lucru in alt sector. In acest caz, unul generalizat, persoana trebuie sa faca contestatie impotriva deciziei de impunere primita de la DITL Sector 4 si chiar sa o anuleze in instanta.

Contestarea Impunerii Spre Plata. Taxa Salubrizare Sector

Daca DITL sector 4 emite decizie de impunere privind plata sumei pe anul 2017 ori 2018, unei persoane ce nu utilizeaza serviciul, avem o situatie de abuz administrativ.

Prin exces de putere, autoritatea impune plata unei taxe in sarcina unei persoane ce nu are obligatia de plata.

Asa cum aratam mai sus, motivul poate consta in faptul ca persoana nu utilizeaza serviciul de salubrizare. Indiferent ca este o societate comerciala, persoana fizica individuala, asociatie nonguvernamentala, persoana ce exercita o profesie liberala ori simplu particular, taxa speciala nu trebuie achitata cat timp serviciul nu este utilizat.

Termenul este de 45 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Evident, fata de evidenta si gravitatea situatiei, destinatarul deciziei poate ataca actul si ulterior termenului. Detine acest drept inclusiv intr-o eventuala faza a executarii silite.

Asociatia De Proprietari Nu Poate Fi Obligata La Comunicarea Informatiilor Referitoare La Locatarii Imobilului.

Sunt situatii in care asociatiile de proprietari, din exces de zel, comit unele erori. Informeaza primaria asupra numarului de persoane din fiecare apartament.

Nu are relevanta daca persoanele, in legatura cu care se face informarea, sunt membri ai asociatiei de proprietari sau nu.

Fara un acord expres din partea persoanelor afectate, primaria nu poate fi informata raportat la acele informatii cerute. Este obligatia acestor din urma persoane de a comunica primariei informatii. Asociatia de proprietari nu isi poate asuma obligatii pe care nu le are.

Situatia Depasirii Termenului De Contestare De 45 De Zile A Deciziilor De Impunere Emise De Ditl.

Indiferent ca este depasit termenul initial de contestare, debitorii obligatiei de plata a taxei salubrizare, o pot contesta in Instanta in vederea anularii deciziei de impunere.

Evident, ne raportam mai ales la ipoteza in care debitorul nu a utilizat si nu utilizeaza serviciul. Un exemplu clar este cel in care a fost mutat sediul in alt sector, anterior anului 2017. Persoanele juridice si ceilalti profesionisti, persoane fizice, atata timp cat nu desfasoara activitate la sediul social ori profesional, nu pot fi obligate la plata unui serviciu de moment ce nu il utilizeaza.


Taxa Salubrizare Sector 4 Nu Se Achita Cat Timp Nu exista Activitate la sediu

Avocat Velicu Daniel       avocat@velicu.eu      0729 108 050