Primaria si Taxa de Salubrizare ilegala Sector 4
Sunt numeroase situatii in care Primaria si Consiliul Local au preluat administrarea serviciului de salubrizare. Pentru asa zisa acoperire a cheltuielilor au impus si persoanelor care nu folosesc serviciul o taxa speciala de salubrizare . In anumite cazuri, taxa salubrizare este ilegala.
Trebuie subliniat ca rolul legal al acestei taxe speciale este de a acoperi fondurile necesare finanţării activităţii de a colecta gunoiul din pubele.
Astfel, sumele colectate din taxa speciala nu pot fi folosite in alte scopuri.
Insa, taxa nu poate fi impusa tuturor entitatilor si persoanelor fizice care apar cu resedinta/ domiciliul ori sediul pe raza teritoriala a unitatii administrative.
Pentru intelegerea regimului juridic al acestei taxe, vom analiza situatia Sectorului 4.
Decizia de a naste o taxa speciala in sarcina tuturor entitatilor este indoielnica raportat la legislatia invocata de insesi autoritatile publice locale. Modul in care a fost reglementata genereaza aparenta unui veritabil impozit, intrucat produce efecte erga omnes. Discrepanta creste cu cat plata este impusa anticipativ, desi este destinata sa acopere niste cheltuieli, neefectuate inca.
Conditia Taxei Salubrizare – Utilizarea Serviciului.
- intrebare: Sunt obligat sa platesc la primaria sector 4 taxa de salubrizare?
- raspuns avocat: Depinde daca folositi sau nu serviciul de salubrizare.
Deci, raspunsul la intrebare depinde de utilizarea serviciului. Astfel, daca persoanele datornice, pe numele carora primaria a emis Decizia de impunere, nu utilizeaza serviciul, nu sunt obligate la plata taxei.
Utilizarea presupune producerea de gunoi si aruncarea acestuia la pubelele special destinate.
Utilizatorii serviciului sunt doar beneficiarii, nu si persoanele care nu-l folosesc.
Definiţia din Legea serviciilor comunitare de utilitati nr 51/ 2006 si Lgea 227/2015 privind Codul Fiscal pentru sintagma Utilizatori, este urmatoarea:
– persoane fizice sau juridice care beneficiază, direct ori indirect, individual sau colectiv, de serviciile de utilități publice, în condițiile legii.
Legislatia este foarte clara in acest sens, doar persoanele care beneficiaza de servicul salubrizare sunt obligate sa achite taxa speciala. In acest sens a decis legiuitorul. La art 30 alin. 6) din Legea finantelor publice nr 273/2006 este specificat expres ca Taxele se incaseaza NUMAI de la persoanele ce beneficiaza de serviciul de salubrizare.
Prin urmare, persoanele, care nu utilizeaza serviciul autoritatii, NU SUNT OBLIGATE LA PLATA TAXEI. Daca persoana, fizica ori juridica, nu foloseste pubela pentru a depozita gunoiul produs, nu este obligata la plata serviciului.
Concret, luam un exemplu clar de exceptie de la plata acestei taxei.
Situatia vizeaza o societate, PFA, Intreprindere individuala, persoana ce exercita profesie liberala etc, ce detine sediul social ori profesional intr-un apartament ori casa din sectorul 4. Entitatea/persoana nu desfasoara activitate la sediu, avand un punct de lucru in alt sector. In acest caz, unul generalizat, persoana trebuie sa faca contestatie impotriva deciziei de impunere primita de la DITL Sector 4 si chiar sa o anuleze in instanta.
Contestarea Impunerii Spre Plata. Taxa Salubrizare Sector
Daca DITL sector 4 emite decizie de impunere privind plata sumei pe anul 2017 ori 2018, unei persoane ce nu utilizeaza serviciul, avem o situatie de abuz administrativ.
Prin exces de putere, autoritatea impune plata unei taxe in sarcina unei persoane ce nu are obligatia de plata.
Asa cum aratam mai sus, motivul poate consta in faptul ca persoana nu utilizeaza serviciul de salubrizare. Indiferent ca este o societate comerciala, persoana fizica individuala, asociatie nonguvernamentala, persoana ce exercita o profesie liberala ori simplu particular, taxa speciala nu trebuie achitata cat timp serviciul nu este utilizat.
Termenul este de 45 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Evident, fata de evidenta si gravitatea situatiei, destinatarul deciziei poate ataca actul si ulterior termenului. Detine acest drept inclusiv intr-o eventuala faza a executarii silite.
Asociatia De Proprietari Nu Poate Fi Obligata La Comunicarea Informatiilor Referitoare La Locatarii Imobilului.
Sunt situatii in care asociatiile de proprietari, din exces de zel, comit unele erori. Informeaza primaria asupra numarului de persoane din fiecare apartament.
Nu are relevanta daca persoanele, in legatura cu care se face informarea, sunt membri ai asociatiei de proprietari sau nu.
Fara un acord expres din partea persoanelor afectate, primaria nu poate fi informata raportat la acele informatii cerute. Este obligatia acestor din urma persoane de a comunica primariei informatii. Asociatia de proprietari nu isi poate asuma obligatii pe care nu le are.
Situatia Depasirii Termenului De Contestare De 45 De Zile A Deciziilor De Impunere Emise De Ditl.
Indiferent ca este depasit termenul initial de contestare, debitorii obligatiei de plata a taxei salubrizare, o pot contesta in Instanta in vederea anularii deciziei de impunere.
Evident, ne raportam mai ales la ipoteza in care debitorul nu a utilizat si nu utilizeaza serviciul. Un exemplu clar este cel in care a fost mutat sediul in alt sector, anterior anului 2017. Persoanele juridice si ceilalti profesionisti, persoane fizice, atata timp cat nu desfasoara activitate la sediul social ori profesional, nu pot fi obligate la plata unui serviciu de moment ce nu il utilizeaza.
Taxa Salubrizare Sector 4 Nu Se Achita Cat Timp Nu exista Activitate la sediu
Avocat Velicu Daniel avocat@velicu.eu 0729 108 050
Dl avocat Velicu, eu am primit o decizie de impunere pe firma de 1.500 lei pe doi ani.
Nu am avut activitate la sediu, cum fac sa scap de suma asta?
Dinulesc Dorin.
Stimate domn, trebuie sa formulati in prealabil, in scris, contestatie la DITL Sector 4.
O puteti expediata pe e-mail, fax ori posta.
Apoi reveniti la noi cu raspunsul lor.
Cu stima
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua domnule Velicu,
Cu referire la taxa de salubrizare decisă de cei de la sector 4 pentru 2008, explicația dumneavoastră este logica si de bun simt.
Însă HCL spune așa:
2/08.01.2018 și HCL S4 nr. 347/18.12.2017)
Taxa de salubrizare pentru anul 2018(noutăți – reduceri – termene de plată)
NOUTĂȚI. Începând cu 1 ianuarie 2018, taxa de salubrizare se modifică și se stabilește astfel:
în cuantum de 9,6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare mai mari de 2.000 lei;
în cuantum de 6 lei/lună/persoană dacă au venituri nete lunare mai mici de 2.000 lei, inclusiv minori.
în cuantum de 80 de lei/lună pentru fiecare altă entitate indiferent de forma de organizare, cum ar fi: persoanele juridice, persoanele fizice care exercită orice profesii liberale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și înreprinderile individuale, etc,. care au sediul social și/sau punctul de lucru activ/expirat, indiferent dacă se desfășoară sau nu activitate economică, excepție facând doar contribuabilii care se află în suspendare de activitate sau sunt radiați din registrele organelor competente.
BONIFICAŢII . Persoanele fizice autorizate, persoanele juridice sau orice alte entități care achită integral taxa datorată pentru anul 2018 până pe 31 martie, inclusiv, vor beneficia următoarele bonificații:
40% pentru toți proprietarii/utilizatori persoane juridice, cum sunt: orice tipuri de societăți comerciale, cooperativele de orice tip, organizațiile de orice fel, instituțiile publice, unitățile și instituțiile de învățământ de stat, confesional sau particular, unitățile sanitare, asociațiile, fundațiile, federațiile, cultele religioase, etc.
60% pentru toți proprietarii/utilizatorii persoane fizice care exercită orice tip de profesii liberale, și persoanele fizice autorizate să desfășoare activități economice, potrivit prevederilor legale privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, etc;
Eu locuiesc in sectorul 4 si am doua srl-Uri înregistrate in apartament. Ambele sunt sedii sociale, fără activitate.
Pana astăzi 02.03.2018 nu am primit nici o decizie de impunere sau Înștiințare de plata.
Trăiesc o mare dilema, sa ma duc sa plătesc si da beneficiez de reducerea de 40% pana in 31 Martie sau sa aștept notificare de plata?
Nu înțeleg cum lumea nu se revolta. Eu abia astăzi am aflat de la administratora blocului de aceasta aberație.
Care este sfatul Dvs?
Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Monica Popescu
Pentru un raspuns clar, va astept cu eventuala decizie de impunere .
Cu stima.
0729108050 – Avocat Velicu Daniel
Din H.C.L. 9/2017:
1) la persoane juridice, taxa este de “80 de lei mc/luna”. Ce-i aia MC/luna? Pretul e per MC sau pe luna? Sau Lună?
2) “Pentru persoanele juridice care detin/ocupa imobile rezidentiale, in sensul codului fiscal, taxa se va calcula la numarul de persoane, iar pentru cele cu destinatie nerezidentiala, taxa se va calcula pe m3”.
Pai atunci de ce au trimis decizii de impunere, la toate persoanele juridice, cu 80 lei pe luna, chiar daca aveau punct de lucru in spatiu rezidential (bloc de apartamente)? Ca asa sunt marea majoritate a firmelor puse sa plateasca 960 lei pe an, cu sedii in spatii rezidentiale…
Daca sunteti nemultumit de activitatea DITL sau a Primariei, aveti dreptul de a face contestatie
Gasiti aici un model.
https://velicu.eu/juridice/contestatie-decizie-taxa-salubrizare/
Cu stima
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua D-le avocat,
Va scriu pe acelasi subiect …taxa de salubrizare impusa in sector 4. Sunt PFA din anul 2005 cu sediul social in acest sector 4 (apartamentul mamei care la acea vreme era si locuinta mea) . In anul 2008 am incheiat colaborarea cu firma pentru care prestam servicii (care si administra integral acest PFA printr-o persoana desemnata) . Mentionez ca in acesti ani (2008 – 2018), nu am folosit acest PFA si din pura ignoranta , nu am depus nicio declaratie de venit. Am considerat ca neavand activitate pe PFA si mai mult decat atat, avand contract de munca full time din 2009 ….nu am nicio obligatie .
Situatia de acum este urmatoarea:
– taxa de salubrizare 2017 – nu am primit nicio impunere de plata dar creanta apare pe DITL
– taxa de salubrizare 2018 – am primit impunerea de plata ; conform sfaturilor D-voastra , inteleg ca trebuie contestata.
Ingrijorarea mea vine din faptul ca nedepunand nicio declaratie de venit in aproape 10 ani, prin contestatia pe care ar trebui sa o depun voi fi subiect de verificare in amanunt pentru acest PFA. Imi spuneti va rog ce repercusiuni ar putea avea faptul ca am ignorat depunerea declaratiilor atatia ani ?
Va multumesc anticipat!
Stimata doamna, dvs confundati declaratia venitului cu situatia taxei de salubrizare. Trebuie sa vedeti in mod distinct cele doua situatii intrucat asa le analizeaza si DITL Sector4.
La contabilitate nu am expertiza, eu pot doar sa anulez decizia de impunere a taxei de salubrizare.
Cu stima
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua.
Detin un PFA care are doar sediu social acasa, pentru care am platit in urma deciziei de impunere taxa de salubrizare. As dori sa stiu daca o mai pot contesta , mai ales ca pe certificatul constatator este specificat ca PFA nu-si desfasoara activitatea la sediu.
Va multumesc anticipat!
Stimata doamna, aveti dreptul sa obtineti restituirea banilor in acelasi proces in care veti obtine anularea deciziei de impunere.
Regasiti modelul pentru contestatie. https://velicu.eu/juridice/contestatie-decizie-taxa-salubrizare/
Reveniti la noi cu actele esentiale, amintite de dvs, daca doriti sa va alaturati Actiunii colective – Anulare Taxa Salubrizare.
Cu stima
Avocat Velicu Daniel
buna seara, asa cum stiti, in prezent cele doua hotarari de majorare a taxei, sunt suspendate. azi 01.08.2018, am fost sa declar si sa platesc taxa pe 2018 conform tarifelor din 2017. am discutat cu jurista de la DITL si mi-a spus ca pentru ian-iunie trebuie sa platesc taxa majorata pentru 2018 cu majorarile stipulate in cele doua hotarari suspendate, iar pentru iulie-dec 2018 taxa mica de anul trecut! intrebare daca cele doua hotarari sunt suspendate temporar, ele mai produc efecte juridice pentru perioada inainte de suspendare? va multumsc mult!
Buna ziua,
Am facut abia astazi contestatie la decizia de impunere pe care am primit-o in 26.02.2018.Nu stiu daca o sa primesc un raspuns tinand cont ca au trecut cele 45 de zile. Problema este in felul urmator la adresa de locuinta am un sediu social al unui PFA fara activitate la sediu.Acest lucru apare specificat pe actul contatator. Am fost la la ei si mi-au recomandat sa fac o cerere de compensare a cea ce am platit pentru persoanele care locuiesc la aceasta adresa si sa se scada din plata ce apare pe decizia de impunere a PFA-lui pe anul 2018.Dupa o luna de la depunerea cererii am fost sa vad care este situatia si am aflat cu mirare ca s-a compensat de fapt decizia de impunere pe anul 2017 a PFA-ului pe care nu am primit-o , nu am vazut-o niciodata si cand am intrebat au zis ca asa e si anul trecut trebuia sa platesc pentru PFA…Eu nu inteleg ca totusi la inceputul anului 2017 a trebuit sa depun o declaratie cu privire la locuinta pentru stabilirea impozitului pe cladire.In aceea declaratie am specificat ca este un PFA doar cu sediu social la adresa respectiva, fara activitate la sediu.Impozitul s-a calculat fara PFA, dar taxa de salubritate nu. Ce mai pot face in acest caz, mai ales ca am fost obligata de fapt sa recunosc plata si pe anul 2017 si 2018 fara sa beneficiez de serviciile respective.
Multumesc.
Buna ziua. Locuiesc in sectorul 3 de 40 de ani, sunt persoana singura, pensionara. Dupa decesul soacrei mele am primit o mica cota parte din apartamentul dansei, situat in sectorul 4, impreuna cu cele doua fiice ale mele. Am convenit sa ramana in apartamentul din sectorul 4 una din fiice, cealalta avand un apartament tot in sectorul 3. In anul 2018 am primit instiintare si somatie de plata pentru taxa de salurizare aferenta apartamentului din sectorul 4, atat eu cat si fiicele mele. Eu am contestat suma, la sediul DGFP sector 4, din str. Nitu Vasile, motivând ca locuiesc in sectorul 3 si nu beneficiez de acest serviciu in sectorul 4 si mi s-a spus ca voi primi raspuns in 45 zile. Nu am primit nici pana acum raspunsul la contestatie. Am documentele respective, De curând am primit iarasi somatie de plata, pentru o cota parte din impozitul aferent apartamentului mostenit, situatie normala, dar si pentru plata taxei de salubrizare restanta din 2018 si pentru anul 2019. Pentru anul viitor situatia solicitarii acestei taxe este chiar aberanta. Deoarece in apartamentul din sectorul 4 unde locuieste fiica cea mica sunt trei persoane, s-a solicitat atat pentru mine, cat si pentru fiica cea mare, care locuieste tot in sectorul 3, plata acestei taxe pentru cate 3 persoane. Deci, nu numai ca ni s-a solicitat sa platim pentru un serviciu de care nu beneficem, suntem somate sa platim fiecare pentru cate trei persoane. Deci, dupa judecata lor, in acel apartament sunt obligati la plata 9 persoane, in loc de 3 cate locuiesc in realitate.. Eu sunt singura, in varsta, nu prea ies din casa si ma intreb care a fost rationamentul celor de la Directia de impozite si taxe din sectorul 4 când mi-au cerut sa platesc pentru un serviciu inchipuit si inca pentru trei persoane. Ba mai mult, am fost amenintata cu retinerea din cont (am cont de pensie) a sumelor datorate. Mi se pare nedrept sa fiu obligata la plata unor sume pentru ceva de care nu beneficiez si cred ca este contrar legii. Nu stiu cum sa procedez, unde sa merg sa fiu ascultata. Am postat in primavara acestui an pe Facebook in contul primarului sect.4, care s-a aratat mirat de problemele mele si… doar atat. Cu multumiri, MI.
Buna ziua. Am un apartament in cartierul Avantgarden din Selimbar jud. Sibiu în care nu locuiesc si totusi mi s-a impus sa plătesc taxa salubrizare 25 lei lunar in conditiile in care eu locuiesc in municipiul Sibiu la adresa pe care o am în buletin si unde plătesc taxa salubrizare. Ce pot face in aceste conditii. Eu am depus declarație la Primăria Selimbar ca nu locuiesc acolo. Cui trebuie sa ma adresez pt acest abuz. Multumesc!
buna seara.
Locuim la Bloc.Platim la ora actuala sa vina sa ne ia gunoiul. Suntem obligati sa platim marirea taxei de salubrizare ? (asta nu e altceva decit o magarie sa mareasca taxa). Cine este obligat de obtinerea containelelor de gunoi selectiv ?
Noi la bloc avem o camera de 1m pe 2m unde se stringe gunoiul. Este imposibila tringerea selectiva a gunoiului in aceste conditii. Nu intelegem aceasta Selectare a gunoiului cind Masina de gunoi vine si descarca toate tomberoanele in aceasi Masina. Credem ca este o marire ilegala si am dori sa facem contestatie pt aceasta taxa. Se cere a fi platita inainte . Ce legalitate e asta ? a fi platita inainte de a exista legal si Ce e cu pacaleala formularii ” pe Propria raspundere ” a fi de acord ?
Va Multumim
Buna ziua domnule avocat. locuiesc in bucuresti dar am o casa mostenire dupa moartea parintilor in judetul gorj. tinand cont de faptul ca merg la aceasta casa doar 10-25 zile pe an ( in perioade diferite ) va rog sa-mi spuneti daca sunt obligat la plata taxei de salubrizare ( 180 lei pe an ) – multumesc anticipat pt. raspuns !!!!!
Buna ziua, locuiesc in comuna Bascov si mergand la Primarie sa imi platesc taxele si impozitele, doamna de la ghiseu mi-a cerut sa platesc taxa de gunoi pe anul 2016.Intrebarea mea este daca se mai poate percepe aceasta taxa dupa 4 ani de zile.Mentionez ca nu mi s-a cerut pana acum sa platesc aceasta taxa.Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Da, se poate percepe taxa si dupa 4 ani. Aceasta taxa reprezinta o creanta fiscala, iar aceste creante se precriu in termen de 5 ani. Oricum, prescriptia nu opereaza din oficiu, trebuie sa fie constatata intervenirea ei de catre o instanta de judecata.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua!
In contextul legislativ actual, primaria comunei poate impune proprietarului unei case detinute la tara dar nelocuita si care nu beneficiaza de serviciul de salubritate, plata unei taxe speciale de salubritate? Am fost obligati sa achitam taxa, desi nu locuim acolo si, implicit, nu aruncam deseuri. Deci nu suntem utilizatori/beneficiari ai serviciului de salubritate.
Cum, unde si in ce termen putem contesta?
Multumesc.
Buna ziua!
In cazul in care nu locuiti in respectiva casa deloc si nu aveti nevoie de serviciul de salubritate, nu trebuie sa achitati respectiva taxa. Decizia sau actul prin care primarul v-a obligat la plata acesteia se poate contesta la Tribunalul in circumscriptia caruia se afla Primaria respectiva, sectia de contencios administrativ si fiscal, in termenul prevazut in decizie (in lipsa, termen de 30 zile).
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU’
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua!
Domnule avocat vreau să vă solicit sfatul pentru situația unui prieten și coleg de muncă, legat de Taxa de Salubritate Sector 4. Vă scriu eu deoarece colegul nu se descurcă prea bine cu PC-ul.
Situația se prezintă astfel: Ieri seară colegul a găsit în cutia poștală de acasă un plic în care se aflau două acte emise de DGITL Sector 4 Serviciul Persoane Juridice, unul fiind un TITLU EXECUTORIU NR. XXXXXX/28.06.2021, iar al doilea document SOMAȚIE NR. XXXXXXXX aferentă Dosar de executare nr.xxxxxxx/28.06.2021. Ambele sunt pe numele S.M.T. AVANTAJ S.R.L., societate deținută de soția colegului meu actual decedată (din 18 febr. 2015). După decesul titularului firmei, SRL-ul a intrat în lipsă de activitate – nu a mai plătit nimeni impozit pentru el de atunci, nici ANAF nu a cerut, nu a emis Decizie de impunere.
Până în prezent colegul nu a primit nici un fel de Decizie de plată din partea DGITL S4, deși în TITUL EXECUTORIU se face referire la DEC. nr. 30175/05.03.2021 ca fiind Titlu de creanță, la care se adaugă o sumă suplimentară drept “Accesorii calculate până la data de 25.06.2021”.
Vă rog să ne spuneți ce anume poate face colegul meu pentru a anula acest Titlu executor ce se bazează pe o Decizie de plată pe care nu a văzut-o nimeni!
Vă mulțumim anticipat.
Buna ziua!
Întâmpin o problema la Primăria din comuna unde am un teren și de 2 ani primarul îmi cere sa achit taxa de gunoi .
Menționez ca nu locuiesc acolo, nu am contract cu cei de la salubrizare și nici nu fac gunoi.
Mai nou am primit titlu executoriu fără stampila executoriului pentru neplată .
Ce este de făcut?