Cesiunea de Creanta Bancara, contrar OUG 52/2016, genereaza Executari Silite Ilegale. Cesiunea nu transfera executorialitatea creantei in numeroase cazuri. Contestati Cesiunea de Creanta Bancara, de urgenta, imediat ce primiti o notificare sau actele de executare ce fac referire la cesiunea creditului bancar.
Cesiunea de Creanta bancara, nascuta dintr-un Contract de credit incheiat inclusiv cu un IFN
Cesiunea de creanta bancara este contractul prin care creditorul cedent (ex: OTP Bank sau BANCPOST ) transmite cesionarului (ex: entitate nerezidenta precum ERB New Europe Funding II BV ) o creanţă împotriva unui debitor, consumator persoana fizica.
Conform normelor aplicabile creditelor bancare acordate persoanelor fizice, contractele de credit şi creanţele rezultate din acestea pot fi cesionate numai către creditorii ce indeplinesc urmatoarele conditii:
– cesionarul este o persoana juridică, inclusiv sucursalele instituţiilor de credit şi ale instituţiilor financiare nebancare din străinătate,
– desfăşoară activitate pe teritoriul României; astfel cesionarul este obligat să aibă sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România pentru rezolvarea eventualelor litigii şi pentru a răspunde contravenţional şi/sau penal în faţa autorităţilor publice.
– acordă sau se angajează să acorde credite în exerciţiul activităţii sale comerciale ori profesionale.
Astfel, daca cesiunea creditului neperformant este facuta catre alte entitate, ce nu indeplineste TOATE conditiile, debitorul poate ataca cesiunea de creanta prin Contestatie la Executare Silita.
Mai mult, poate reduce ori anula penalitatile calculate ulterior cesiunii fraduloase.
Legislatia creditelor bancare catre persoane fizice obliga Recuperatorii de Creante sa indeplineasca conditiile de mai sus pentru ca cesiunea de creanta bancara sa fie legala.
Desi, raportat la dreptul comun – Codul Civil, recuperatorul ar putea sa ceara si penalitati, dobanzi sau orice astfel de accesorii, insa legislatia aplicabila creditelor nu permite asta.
Notificarea Debitorului cedat – obligatie esentiala pentru Cesiunea de creanta bancara
Dreptul comun aminteste regula potrivit careia creanţa este cedată prin simpla convenţie a cedentului şi a cesionarului, fără notificarea debitorului. Insa, in materie de creante bancare, Notificarea Cesiunii de Creanta este obligatorie.
Notificarea este impusa de esenta Protectiei Consumatorilor in ce priveste serviciile financiare.
Conform OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016, cesiunea, individuală sau în cadrul unui portofoliu de creanţe, devine opozabilă consumatorului prin notificarea adresată acestuia de către cedent. Pana atunci, debitorul nu este obligat sa achite recuperatorului niciun leu.
Cesiunea se notifică de către cedent consumatorului, în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea contractului de cesiune de creanta , prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Recuperatorul de creante bancare trebuie sa notifice consumatorul si cu privire la urmatoarele:
a) termenul în care consumatorul ia legătura cu entitatea care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, incepand cu data primirii notificării.
b) dreptul consumatorului de a transmite entităţii care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe o contestaţie a existenţei creantei în termen de 30 de zile de la primirea notificării.
c) dreptul consumatorului de a primi răspuns în termen de 15 zile la contestaţia formulată.
d) dreptul consumatorului de a se adresa direct instanţei de judecată în cazul în care contestă existenţa creantei.
e) faptul că necontestarea de către consumator, în termenul de 30 de zile, a debitului nu reprezintă o recunoaştere a sumei de către acesta şi nu îl privează pe consumator de dreptul de a se adresa instanţei de judecată.
Reprezentanţii entităţilor care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe îşi declină identitatea şi, după caz, se legitimează atunci când se adresează consumatorilor.
Cesiunea de Creanta Bancara naste obligatii noi in sarcina cesionarului.
Motive de Ilegalitate pentru Cesiunea de Creanta bancara si Executarea Silita
Daca creanta bancara a fost cesionata, trebuie stiute urmatoarele reguli, cu rol de interdictii pentru Recuperatorii de Creante :
– nu pot fi percepute comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare, cu excepţia dobânzilor penalizatoare legale.
Dobanda legala este modica in comparatie cu cea prevazuta in contractul initial.
– perceperea de costuri aferente activităţii de recuperare de către entităţile de recuperare creanţe, cu excepţia costurilor aferente procedurilor de executare silită; Astfel, entitatea recuperatoare nu poate adauga costurile sale administrative.
– recuperatorul ( PROSPEROCAPITAL sarl, InvestCapital ltd, KRUK Romania, KRUK SA) nu poate dispune executarea silita in temeiul contractului de cesiune.
Executarile silite ale recuperatorilor de creante se bazeaza, in special, pe Clauzele abuzive din contractul de credit, incheiat cu Banca sau IFN-ul.
Cesiunea de creanta nu este titlu executoriu.
Un alt motiv ce vizeaza Executarea Silita Ilegala, demarata de Recuperatorii de Creante Bancare, nascute din Credite Cesionate, a fost identificat si expus public de noi, in exclusivitate. Noi suntem avocatii care au indentificat un motiv extrem de grav, ce atenteaza la ordinea nationala constitutionala si chiar europeana. Mai multe detalii veti gasi AICI – Recuperatorii de Creante investesc in creante bancare in mod clandestin.
Potrivit art. 58 alin. 5) Contractele de credit, contractele de ipotecă, precum și orice alte înscrisuri care au caracter de instrumente de garantare . . . nu reprezintă titluri executorii în cazul în care cesionarul este o entitate ce desfășoară activități de recuperare creanțe. Rationamentul acesta il puteti regasi si intr-o cauza castigata de noi pentru client.
http://portal.just.ro/218/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21800000000049559&id_inst=218
ARDELEAN IOAN-CORNEL cu dom ales la av. Velicu Daniel | Contestator |
ARDELEAN MARIANA-MONICA cu dom. proc ales la av. Velicu Daniel | Contestator |
INVESTCAPITAL LTD PRIN REPREZENTANT MIHAI FLUCUS | Intimat |
24.06.2019: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare precizată, ca întemeiată.
Alineatul 2) al articolului 58 din OUG 52/2016 reia interdictia intrucat limiteaza aria creditorilor ce pot primi printr- o cesiune de creanta titlu executoriu . Contractele de credit reglementate de prezenta ordonanță de urgență și creanțele rezultate din acestea pot fi cesionate numai către creditori, astfel cum sunt definiți la art. 3 pct. 2, alții decât creditorii nonfinanciari.
In acest Articol, am expus pe larg activitatea Recuperatorilor de Creante, investitori neautorizati in Romania. Cesiunea de Creanta bancara reprezinta o forma de investitii pentru cesionarul – firma offshore.
Activitatea acestor entitati offshore intruneste conditiile unei firme de investitii, prevazute la art. 7 alin. 1) ind.2 din O.U.G. nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului
(1^2) O societate de servicii de investiții financiare este o firmă de investiții, în sensul prevăzut la art. 4 alin. (1) pct. (2) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.
Definita actuala a intreprinderilor de investitii, asa cum a fost modificata prin Directiva 2014/65/UE privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (reformare), integreaza Recuperatorii de creante. Aceste entitati offshore au intrat in aria noii institutii a „firmelor de investiții”, intrucat reprezinta persoane juridice a cărei ocupație sau activitate obișnuită constă în exercitarea uneia sau mai multor activități de investiții cu titlu profesional.
Este necesara autorizarea desfasurarii unei asemenea activitati la nivelul Romaniei. Directiva 2014/65/UE impune condițiile de autorizare și de funcționare aplicabile firmelor de investiții. Conform cap I, intitulat Condiții și proceduri de autorizare, impune prin art. 5 – Cerința de autorizare alin 1) ca fiecare stat membru impune ca furnizarea de servicii de investiții și/sau exercitarea activităților de investiții ca ocupație sau activitate obișnuită cu titlu profesional să facă obiectul unei autorizări prealabile în conformitate cu prezentul capitol.
Normele Uniunii Europene sunt de imediata aplicare, indiferent de data cesiunii creantelor bancare.
Sesizarea executorului, sau orice alt act de executare, ulterior datei de 2 ianuarie 2018, este ilegala, acest moment fiind in fapt un act de dispozitie esential pentru investitie: solicitarea sumei ce reprezinta profitul recuperatorilor de creante.
Anularea Executarii Silite In Cadrul Contestatiei La Executare
Debitorul poate contesta executarea silita, încheierile date de executorul judecătoresc, precum și orice act de executare cat timp este identificata o vatamare
Se poate face contestație și în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înțelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu.
Daca la creditul cesionat initial sunt adaugate comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare, acestea vor putea fi sterse de instanta de judecata.
Daca recuperatorul dispune executarea silita, sanctionarea Executarilor Silite Ilegale se obtine prin intermediul contestatiei la executare.
Daca recuperatorul trece peste interdictii, se poate obtine nulitatea absoluta a executarii silite si chiar a cesiunii de creanta. La asta se adauga restituirea sumei obtinuta ilicit, prin executarea silita desfiintata retroactiv.
Daca lipseste dovada comunicarii cesiunii, este posibila stoparea si desfiintarea executarii silite.
In cazul în care executarea silită se face în temeiul Cesiunii de creanta, pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în Actul respectiv.
Aceasta intrucat executarea silita nu se poate dispune in temeiul actului ce are ca obiect cesiunea de creanta bancara. Te poate interesa si urmatorul articol:
Cesiunea de Creanta Bancara Executorie se poate contesta si anula in maxim 3 Trei Ani, termen de prescriptie ce trebuie respectat si de creditorul recuperator de creante.
Nu-i lasati sa va fure banii si Locuinta. Totusi, aveti o singura sansa de a scapa de executare, prin Contestarea Executarii Silite.
Nu va irositi singura sansa prin intocmirea contestatiei la executare, de unul singur, doar pe baza acestui articol sau prin apelarea la nespecialisti.
In calitate de Avocat specializat in executari, eu stiu perfect ce simti si, in special, ce trebuie facut.
Sunt genul de avocat care se implica total in cauzele clientilor, dovada procedura demarata la Curtea Constitutionala impotriva legii popririi. Mi-as dori sa opresc toate executarile demarate de aceste firme suspecte.
In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Noi am invatat sa anulam acest tip de abuzuri, suntem dispusi sa actionam si in cazul tau, sa te scapam definitiv de hartuire si conturi blocate. Ajutandu-te si pe tine, continuand lupta cu abuzul, spre o Romanie mai sigura .
FORMULAR PENTRU A CONTESTA CESIUNEA DE CREANTA BANCARA
Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Buna seara! Foarte folositoare postarea d-voastra. In cazul unei adresari directe catre o instanta de judecata privind contestatia la executare, deoarece o banca din Romania a procedat la cedarea unei cesiuni de creanta catre o firma de recuperare IFN Dublin ma pot reprezenta singur, sau se impune prin legislatie reprezentarea de catre un avocat; si daca da, acesta trebuie sa fie din orasul in care am domiciliul?
raspuns:
Nimeni nu va obliga sa angajati un Avocat, insa de obicei AVOCATII SPECIALIZATI IN ANULAREA EXECUTARILOR SILITE fac diferenta.
Aveti o singura sansa de a castiga libertatea financiara, nu o ratati prin contestarea executarii silite de una singura.
Avocat Velicu 0729108050
In 2007 am facut un credit ipotecar la BRD.După 4 ani în care am plătit ratele conform esalonarilor băncii, nu am mai plătit nici o rata.BRD a cerut încuviințarea executării silite a imobilului ipotecat.S au organizat licitații de vânzare, neprezentându se nici un cumpărător, eu nu am contestat nimic.În decembrie 2017BRD cesioneaza la KRUK creditul.Menționez ca nu am fost notificat , deci nu știam de cesionare.În martie 2018 am primit un proces verbal de adjudecare prin care imobilul ipotecat a fost vândut la licitatie.Licitatia a fost organizata de același executor judecătoresc care avea dosarul BRD,la solicitarea KRUK, fără a mai fi fost obținută o încuviințare de executare de KRUK.
Imobilul s a vândut, eu am făcut contestație la executare în termen de 15 zile de la primirea actului de adjudecare, impotriva lui KRUK pentru ca el a cerut executorului sa faca vanzarea.
În prima instanță mi a fost respinsa contestația ca tardiv introdusa împotriva actelor de executare ale băncilor iar împotriva lui KRUK ca neîntemeiată.
Ce părere aveți? Faptul ca nu am contestat prima încuviințare a băncii mai are relevanta?Banca nu m a executat.Banca a cesionat creditul.Noul cesionar care nu m a notificat , care nu are titlu executoriu m a executat.
Urmează apelul.Ce șanse am?
raspuns:
AVETI SANSE MARI daca sunt respectate conditiile legale privind CEREREA de apel.
Avocat Velicu 0729108050
Nu urmeaza apelul ci contestatia. pe procedura puteti castiga dar am o singura intrebare: atunci cand luati bani de la banci nu va ganditi ca trebuie sa ii inapoiati? Acum, pe bune….Unii sunt de buna credinta si fac eforturi si ii dau inapoi, altii fura ca in codru…
Aceeasi lege sanctioneaza atat debitorul (prin obligarea sa la dobanzi, penalitati, cheltuieli de executare s.a.) cat si creditorul(banca).
Creditorii care solicita banii cu depasirea termenului de 3 ani sunt de o vadita rea credinta.
Legea protejeaza debitorii de acei executori judecatoresti, care admit cererea prescrisa a creditorilor.
Avocat Velicu 0729108050
Buna ziua!, Pe data de 23.07.2018 am primit instiintare la serviciu pentru infiintarea unei propriri in baza unui dosar de executare silita.Executarea silita facandu-se de catre firma Kruk printr-un executor judecatoresc in urma unui proces in acest sens ( de care nu am stiut) Executarea este pentru un card de credit emis de Bancpost in anul 2008, ca sa aflu de la Bancpost ca a fost cesionat contractul de credit de catre Kruk in anul 2016, Din 2008 pana luna trecuta nu s-a actionat in nici un fel cu privire la executare. As aveea o intrebare : cum as putea sa atat aceasta decizie de executare daca termenul de depunere a contestatiei este expirat?
Executarea pare Abuziva.
Executarea trebuie contestata la Judecatorie.
Cu stima.
Avocat Velicu 0729108050
Pentru mai multe informatii, ar trebui sa ma uit pe acte.
avocat@velicu.eu
Va puteti reprezenta singur insa eu nu cunosc niciun debitor care sa fi reusit singur. Angajati un avocat expert in contestatie la executare silita. Cu stima Avocat Velicu 0729108050
Buna seara, am primit prin posta acum 5 zile notificarea cesiunii de creanta dintre Bancpost si Prospero, notificarea nu cuprinde DATA la care la realizat cesiunea (termenul de 10 zile), iar creditul are deja o incuviintare de executare silita in anul 2010, care nu sa continuat.
Stimate domn, imi puteti expedia actul pe e-mail?
Avocat Velicu 0729108050
avocat@velicu.eu
Buna seara,
Am si eu o nelamurire…firmele de recuperari creante au voie sa mai calculeze dobanzi la dosarele de executare deschise inainte de Septembrie 2016?
Am un dosar de executare din 2015 si creditorul(firma de recuperai creante) mi-a spus ca imi vor calcula dobanzile conform titlului executoriu (contractul de credit a fost semnat cu o institutie bancara) pana la achitarea integala a debitului (pe motivul ca aceasta o.u.g 52/2016 nu se aplica retroactiv).
Recuperatorii de creante NU AU DREPTUL DE A VA EXECUTA SILIT prin simpla dobandire a creantei prin cesiune. Deasemenea, NU AU DREPTUL DE A ACTUALIZA DEBITUL, insa profita de bresele din legislatie si de faptul ca debitorii nu contesta executarea si CESIUNEA DE CREANTA.
Avocat Velicu 0729108050
Nimeni nu va obliga sa angajati un Avocat, insa de obicei AVOCATII SPECIALIZATI IN ANULAREA EXECUTARILOR SILITE fac diferenta.
Aveti o singura sansa de a castiga libertatea financiara, nu o ratati prin contestarea executarii silite de una singura.
Avocat Velicu 0729108050
In urma Cesiunii de Creanta a fost emisa de catre Tribunal Ordonanta de adjudecare in 1999
Ulterior, prin decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel in anul 2011, au fost condamnati la inchisoare Directorul Bancii cat si Administratorul companiei care au incheiat si semnat Cesiunea de Creanta, pentru ca a fost ilegala inclusiv prin incalcarea normelor BNR. Am afalat asta acum.
Cum anulez Ordonanta de adjudecare?
Multumesc!
Interesanta speta expusa de dvs.
Astept actul la adresa avocat@velicu.eu
aprobati oug 50/2010 care a trecut de senat in martie 2018 si este blocata de camera deputatilor pt ca acolo sint camatari ifenisti penelisti in frunte cu ludovic orban si mai zic ca o ducem rau cu psd ul o aprobare a legi 50 /2010 privind vinzarea de creante si incasarea acel mult dublu fata de pretul cu care a fost cesionata ar rezolva problema dar se pare ca deputati tarii isi apara doar interesele personale pe persoana fizica practicind camataria
Buna ziua!
Am o executare silită asupra unui credit înființat de către prosperi capital.Acum am primit o notificare cum că această datorie a fost cesionată către investcapital ltd.