Cheltuieli de judecata neachitate | Cand si cum poate fi evitata plata lor
CHELTUIELI DE JUDECATA IN PROCESUL CIVIL
Cheltuieli de judecata pot fi impuse de instanta de judecata prin hotarare. Conform art. 453 Cod.proc.civila, reclamantul ori paratul poate fi obligat de instanta la plata cheltuielilor de judecata. Conditia este ca acea parte sa piarda procesul. Chletuielile pot fi achitate de buna voie sau prin executare silita.
Cheltuielile de judecata pot reprezenta sume achitate de cealalta parte pentru diverse servicii necesare bunei desfasurari a procesului. Astfel cheltuielile pot detine urmatoarele surse :
– taxele judiciare de timbru, achitate conform OUG 80/2013
– onorariile avocaților, ale experților tehnici judiciari, ale traducatorilor ori interpretilor și ale specialiștilor, (onorariul mediu privind expertiza este de 1.500 Lei)
– sumele cuvenite martorilor ori expertilor pentru deplasare, cheltuielile de transport, de cazare, de masa.
– onorariul curatorului special.
– orice alte cheltuieli ce au fost necesare.
CHELTUIELI DE JUDECATA | MODUL DE NASTERE A ACESTORA
– Reclamantul va putea fi obligat cand cererea sa de chemare în judecată a fost respinsă ca neintemeiata, nefondata ori inadmisibila. Deasemenea, cand actiunea a fost respinsa pentru lipsa calităţii procesuale pasive sau când a fost anulată ca netimbrată,
– Dacă reclamantul renunța la judecata; aici, daca renuntarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanța, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
– Reclamantul renunța la însuși dreptul pretins: instanța pronunță o hotărâre prin care se pronunta si asupra cheltuielilor de judecată invocate de parat.
– Daca a fost introdusa contestatie la executare iar instanta solicita copie de pe dosarul de executare silita de la executor. Judecatorul îi va pune în vedere contestatorului să achite cheltuielile ocazionate de aceasta operatiune.
– daca paratul introduce cerere reconventionala in procesul deschis de reclamant si aceasta cerere este respinsa. In acest caz, se pot acorda cheltuieli de judecata suplimentare, strict pe solutionarea cererii reconventionale.
DOVADA A CEEA CE INSEAMNA CHELTUIELI DE JUDECATA
Dovezile constau in inscrisuri emise de persoanele ce au incasat sumele. De ex, avocatul va depune originalului chitanţei sau a ordinului de plată, însoţite de un exemplar al facturii fiscale, care să menţioneze numărul contractului de asistenţă juridică sau numărul dosarului civil
Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să faca dovada existenței și întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei. Daca dovezile sunt depuse ulterior acelui moment procesual in care judecatorul inchide dezbaterile si ramane in pronuntare, instanta le va ignora.
CUM POATE FI EVITATA PLATA UNOR CHELTUIELI DE JUDECATA
– Una din situatiile cele mai la indemana privind evitarea chletuielilor consta in recunoasterea obligatiei/ datoriei sale fata de reclamant. Paratul, pana la primul termen de judecata, poate recunoaste pretențiile reclamantului. Recunoasterea trebuie sa fie efectiva si expresa, numai in fata primei instante. Prin urmare, paratul nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată. Exceptie reprezinta cazul in care prealabil pornirii procesului, paratul a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere. Privind intarzierea a se vedea art. 1522 alin. 5) Cod Civil.
– Instanța are dreptul să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaților, al expertilor si al specialistilor. Este recomandat ca partea adversa sa motiveze de ce ar trebui scazut cuantumul acestui onorariu. Nu vor putea fi însă micșorate cheltuielile de judecată constand in taxa judiciara de timbru precum și sumele cuvenite martorilor. Criterul reducerii onorariului avocatului consta in munca prestata de avocat.
– In cadrul procedurii speciale de judecata “Cererile de valoare redusa”, instanța nu va acorda părții care a câștigat procesul cheltuielile care au avut o valoare disproporționată în raport cu valoarea cererii.
– Daca partea adversa nu depune dovezi privind onorariul de avocat, expert ori specialist. Dovezile constau in originalului chitanţei sau a ordinului de plată, însoţite de un exemplar al facturii fiscale, care să menţioneze numărul contractului de asistenţă juridică sau numărul dosarului civil. In acest sens, partea are dreptul de a studia actele depuse de partea potrivnica, chiar si in sedinta publica. Daca sunt identificate lipsuri, ar trebui sa I se aduca la cunostinta judecatorului. De ex., daca justificarea onorariului a fost făcută cu un extras de cont, care nu a fost nici măcar emis de instituţia bancară, actul poate fi ginorata chiar daca are semnătura de confomitare cu originalul.
– Reclamantul, care renunta la judecata ori la dreptul pretins, poate convinge paratul sa mentioneze in scris ca renunta si el la randul sau la solicitarea de cheltuieli de judecata.
– Atunci când pretenţiile fiecărei părţi au fost încuviinţate numai în parte, instanţa va aprecia în ce măsură fiecare din ele poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată, putând face compensarea cheltuielilor.
– Daca intervine prescriptia dreptului de a obtine executarea silita sub aspectul cheltuielilor de judecata. Daca trece un termen de trei ani de la data ramanerii definitive a hotararii (apel neintrodus ori apel respins) cheltuielile de judecata nu vor mai putea fi solicitate. Important de retinut este ca prescripția nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate. Astfel, in cadrul eventualei executari silite, debitorul trebuie sa invoce exceptia prescrierii dreptului creditorului.
– daca dovezile cheltuielilor sunt depuse ulterior inchiderii dezbaterilor. Totusi, daca sunt depuse ulterior si instanta obliga una din parti la plata cheltuielilor, partea trebuie sa faca apel. Debitorul va contesta hotararea strict sub aspectul platii cheltuielilor de judecata.
Te poate interesa si urmatorul articol:
- https://velicu.eu/cat-este-onorariul-avocatului-onorariu-avocatial/
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
DA AS DORI O INTREBARE,DACA EU AM CONTRIBUIT CU SUMA DE 40 DE MII DE EURO SI FOSTA NORA A DIVORTAT EU MAI POT RECUPERA SUMA INVESTITA?
Puteti recupera banii daca aveti dovezi. (inscrisuri, martori sa)
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua, Domnule avocat Velicu Daniel, o intrebare catre Dvs.
Impreuna cu un nepot detinem o mostenire de 5 ha teren agricol in Jud Braila. Nepotul ma dat in judecata pentru partea lui de mostenire dupa tata. El a platit vreo 6000 lei onorariul avocatului. Eu am platin ulterior 1200 lei in calitate de parat. La final dupa ce sa terminat si solutionat procesul, instanta din Braila ma obliga sa platesc catre Reclamant suma de 3125 lei.
El locuieste in Spania, eu in Ireland. Intrebarea mea, ce se poate intampla daca intarzii or daca refuz sa-i platesc aceasta suma, care mi se pare nedrept. Avocata mea a trimis catre mine un numar de cont in Euro. Va multumesc.
Termenul de prescriptie este de 3 ani, incepand sa curga de la ramananerea definitiva a hotararii.
Ulterior acestui termen, nimeni nu va mai putea sa va ceara vreun leu.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
buna ziua domnule avocat!
Am fost contabila la o primarie si am avut verificare de la curtea de conturi pentru perioada cand am profesat.In timpul verificarii curtea a constatat urmatoarele: am avut de plata cheltuieli de judecata si de executare silita pentru o factura pe care primarul a refuzat sa o achite. curtea de conturi a lasat prin decizie recuperarea sumelor de la persoanele vinovate de crearea prejudiciului. decizia a lasat o primariei de a hotara care este persoana vinovata, iar primarul si contabila actuala mi au trimis o adresa prin care ma instiinteaza ca eu trebuie sa platesc prejudiciul, in termen de 5 zile ,in caz contrar ma executa. Cum vedeti dumneavoastra speta , care sunt parghiile lor legale sa procedeze la executare si va rog sa ma invatarti cum sa procedez?
Ar trebuin sa ne uitam pe acte pentru a ne pronunta.
Cu stima
Avocat Velicu Daniel
Buna seara eu am pierdut un proces la bucuresti din care aman2 si reclamantul si eu parata am cheltuit bani , de ce sunt obligata sa platesc eu si cheltuielile lui cand el nu platit nimic din cheltuielile mele plus cheltuieli ce mie mi se par exagerat de mari eu nu am de unde oferii bani astia avand in vedere ca nu muncesc si am 2 copii sub intretinere . Astept raspuns cat mai rapid
Buna ziua. Am fost reclamant intr-un proces de natura contraventionala in cadrul caruia am depus, dupa incheierea dezbaterilor pe fond, dovezile cheltuielilor de judecata in original. Paratul a facut apel, in cadrul caruia am mai depus bonuri, pe care instanta le-a clasificat ca inadmisibile. Care ar fi procedura prin care poti sa le recuperez, intrucat doresc sa inaintez o cerere principala pentru recuperarea cheltuielilor. Multumesc!
Buna seara.
Am deschis o acțiune în evacuare pentru două persoane,una dintre ele are certificat de handicap gradul 2.
Judecătoarea mi a impus să i plătesc eu avocat curator acestei persoane.
De ce sa sa platesc eu ?
Daca plătesc mai recuperez acești bani ?
Și dacă nu plătesc ce se poate întâmpla?
Vă mulțumesc.
Buna ziua. Va rog, sa imi spuneti daca pot sa achit cheltuielile de judecată, eșalonat, în urma pierderii procesului intentat firmei care mi-a desfiintat postul pe care am lucrat. Mentionez ca nu lucrez in Romania si nici soțul meu.
Multumesc anticipat !
buna ziua domnule avocat
lucrez la o primarie ca functionar public si primarul de acolo ma agreseaza si fizic si sexual. am si filmari din biroul unde lucrez si din masina primariei cand m -a luat cu el in deplasare la afir . De asemenea ma hartuieste cu mesaje de dragoste si mai nou ,pt ca nu am vrut sa-i cedez ma ameninta tot timpul ca ma da afara. Intrebarea pe care o am este
– sunt valabile inregistrarile facute de mine in biroul meu ( doar eu lucrez in acel birou)?
-dar mesajele?
– cum pot sa ma apar impotriva lui ,penal sau civil? si la ce infractiune as putea sa-l incadrez in plangerea penala?
Va multumesc , cu respect!
Buna ziua,
In cazul unei sentinte penale din anul 1994, in care se solocita plata unor despagubiri morale si cheltuieli de judecata, intrebarea mea este urmatoarea: S-au prescris aceste sume solicitate de Instanta de judecata? …avand in vedere timpul scurs, de atunci si pana acum?
Buna ziua!
Bineinteles ca s-au prescris.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
avocat@velicu.eu
Visitor Rating: 2 Stars
Bună ziua dle avocat, vă rog frumos să îmi spuneți cum pot să îmi recupetez cheltuielile de judecată, in urma proceselor deschise de fostul meu sot. Dețin hotarare jud pt fiecare proces in care se spune ca este obligat la plata acestor cheltuieli , dar el nu vrea sa le plateasca. Mai mylt de atat, acum are 3 luni de cand nici pensia alim stabilita prin hot jud de 300 de lei nu o achita pt 3 luni sept, oct si noiem mi a dat doar 200 de lei. Cum sa procedez ??? Multumesc.
Buna ziua!
Puteti obtine respectivele cheltuieli in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotarii judecatoresti prin care au fost stabilite.
Referitor la neplata pensiei alimentare, puteti sa formulati plangere penala impotriva acestuia pentru abandon de familie (in cazul in care nu a achitat pensia alimentara timp de 3 luni, cel putin).
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
avocat@velicu.eu
0729 10 80 50
Buna ziua,
Dupa cinci ani de demersuri ptr. a modifica Nr. titlului de proprietate eliberat in 1996, instanta a acceptat sa-mi fie platite cheltuieli de judecata de aprox. 4800 lei.
Juristul Primariei si Comisiei locale, motiveaza ca nu vor plati din lipsa fonduri si ptr. ca am desemnat contul sotiei in care sa se depuna suma. Cu o luna in urma, pe Site-ul primariei era specificata aprobarea achitarii catre alta pers. care castigase in instanta, o suma asemanatoare.
Am dreptul sa primesc suma in contul sotiei pe care l-am indicat ?
Va muultumesc
Buna ziua!
Bineinteles ca aveti dreptul sa primiti respectiva suma de bani, chiar si in contul sotiei, daca acela este contul in care ati indicat ca doriti sa se faca plata.
In cazul in care a trecut termenul legal in care treuia sa primiti banii, puteti sa solicitati si dobanzi penalizatoare pentru fiecare zi de intarziere.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
avocat@velicu.eu
0729 10 80 50
Buna ziua am si eu o intrebare daca nu a plătit cheltuielile de judecată timp de un an de zile si pensia alimentara de 2luni ce pot face?.multumesc
Bună ziua
Vă rog să mă îmi spuneți cum să procedez în următoarea situație:
Am contestat o sancțiune contravențională aplicată de poliția locală, amenda fiind de 290 lei, instanța a respins contestația și mă obligă să achit cheltuieli de judecată 830 lei (onorariu avocat).
Ce este de facut?
Vă mulțumesc frumos!
Buna ziua!
Dvs trebuie sa achitati suma respectiva. Acel onorariu se cuvine avocatului partii adverse pentru serviciile prestate, mai ales avand in vedere faptul ca a prestat un serviciu de calitate, contestatia fiind respinsa.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU tel 0729 10 80 50
Buna ziua dnl avocat ,sunt in proces cu sora mea ,ea fiind reclamantul iar eu si cu cei 2 frati ai mei paratii pt un teren de 100 de m.Sunt nelamurita de cum putem castiga procesul incat sa nu platim cheltuielile judecatoresti si avocatul surorii mele.Noi nu avem avocat si nu stim ce e de facut.Ea ii doreste terenul noi dorim despagubiri.Doar ca ,datorita necunostiintei de cauza nu am facut intampinari am ajut 2 intalniri la judecata iar la a doua intalnire s-a prezentat doar fratele cel mare cu avocata surorii mele in sinstanta.Daca ne puteti ajuta cu un sfat macar am fi recunoscatori
Buna ziua!
Dispozitiile legale in vigoare sunt foarte clare. Partrea care cade in pretentii (adica, partea care pierde procesul) este obligata sa suporte cheltuielile de judecata (in totalitate sau in parte). A fost alegerea surorii dvs sa angajeze un avocat, iar in cazul in care va castiga procesul, este echitabil si firesc sa i se restituie suma de bani pe care a achitat-o avocatului cu titlu de onorariu. De altfel, in situatia in care dvs veti castiga procesul si veti face dovada suportarii unor cheltuieli in litigiu, sora dvs va fi obligata la plata respectivelor cheltuieli (in masura in care dvs ati solicitat acest lucru).
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU – tel 0729 10 80 50
O adaugare la comentariul meu de mai sus dnl avocat Velicu ,acest teren de 100 de m a ramas mostenire de la mama noastra si aceasta mai are un frate,terenul a fost dat in jumatate o jumatate cu jumatate de casa a revenit fratelui ei iar jumatate adica 100 m si jumatate de casa ne-a revenit noua .Va multumesc f mult daca ajungeti sa citit acest mesaj
Buna ziua!Intr-un dosar din 2019,un avocat isi reprezinta sotul(ex judecatoresc),dar face delegatie de substituire pentru finul lor ,conform contractului de asistenta juridica din …2012.Cum putea sa intocmeasca un asemenea contract pentru un dosar care nu exista???Constituie o flagranta lipsa a actelor reprezentarii legale?Constituie o evaziune fiscala?Este corect asa? Va multumesc!
Buna ziua domnule avocat,am pierdut un proces și trebuie să achit cheltuieli de judecată .Încă nu am primit adresa de la tribunal .Nu am posibilitatea de a achita integral suma venitul este minim pe economie am rate la bancă plus cheltuielile curente doresc să plătesc în rate .Pot face asta înainte de a primi adresa cu contul unde pot depune suma? Cu stima
Buna ziua!
In cazul in care nu ati primit contul in care puteti achita cheltuielile, va recomandam sa asteptati sa vi se comunice contul respectiv. In caz contrar, este posibil sa intampinati diverse probleme, ulterior.
Toate cele bune!
Avocat Velicu DANIEL tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
Dupa cinci ani de demersuri ptr. a modifica Nr. titlului de proprietate eliberat in 1996, instanta a acceptat sa-mi fie platite cheltuieli de judecata de aprox. 4800 lei.
Juristul Primariei si Comisiei locale, motiveaza ca nu vor plati din lipsa fonduri si ptr. ca am desemnat contul sotiei in care sa se depuna suma. Cu o luna in urma, pe Site-ul primariei era specificata aprobarea achitarii catre alte doua pers. care castigasera in instanta, o suma asemanatoare.
Am dreptul sa primesc suma in contul sotiei pe care l-am indicat ?
Va multumesc
Buna ziua!
Da, aveti dreptul sa primiti suma in contul sotiei in situatia in care dvs ati mentionat faptul ca solicitati ca suma sa va fie restituita in respectivul cont.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, cum pot cere pe cale separata cheltuieli de judecata, eu castigand si apelul. La primul proces am avut avocat pe care l-am platit si la apel m-am reprezentat singura. in cat timp pot cere aceste cheltuieli? pe 2.11.2020 s-a dat hotararea definitiva si ce trebuie sa fac sa cer cheltuielile de judecata. Multumesc!
Buna ziua!
Trebuie sa demarati un nou proces. In acest sens, introduceti o cerere de chemare in judecata la instanta care a judecat cauza, impotriva paratului din procesul initial, si sa solicitati obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata din primul litigiu, precum si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de cel de-al doilea litigiu (cel in care solicitati cheltuielile). Termenul in care puteti solicita aceste cheltuieli este de 3 ani.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Vreau sa știu care este termenul legal sau dat de instanța pentru plata cheltuielilor și a compensării in bani a unor părți din proces. Menționez ca este vorba de dezbatere moștenire. Mulțumesc!
Buna ziua!
Termenul in care puteti solicita obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata, pe cale separata, este de 3 ani de la comunicarea hotararii.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara! printr-o hotarare am fost obligat sa platesc suma de 4000 lei cheltuieli de judecata celor patru intimanti. Hotatarea nu precizeaza ce suma le revine fiecaruia dintre cei patru, la dosar nu exista nicio factura, ordin de plata din care sa rezulte cat a platit fiecare. Insa exista o factura platita catre avocatul dansilor de catre o terta persoana, pe numele acesteia nicidecum pe numele celor patru. Hotararea nu spune decat ca sunt obligat la plata celor 4000 lei catre cei patru intimanti. Problema mea este ca nu stiu cum sa fac plata, as plati in parti egale dar nu stiu daca au platit la fel. De fapt din factura respectiva rezulta ca nici nu au platit ei. Chiar daca pe factura la natura serviciilor figureaza; reprezentare in proces a celor patru, asta nu inseamna ca au si platit dansii. Inteleg faptul ca o terta persoana poate sa plateasca serviciile avocatiale dar mi se pare ca ar fi normal ca plata sa se faca catre acea persoana si nu catre alte persoane. Va rog sa-mi spuneti ce pot face! Multumesc
Buna ziua!
Va recomandam sa luati legatura fie cu intimatii, fie cu avocatul acestora, pentru a afla contul sau conturile bancare in care trebuie sa achitati suma respectiva. Nu are relevanta faptul ca plata a fost facuta de o alta persoana, este posibil ca respectiva persoana sa fi efectuat plata cu bani primiti de la intimati. Nu exista o problema de nelegalitate in aceasta privinta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua am de platit niste cheltuieli de judecata ansa termenul a fost de 15 zile an urma depunerii unei plangeri dupa am retraso se antampla cv daca nu am platito va rog sami raspundeti daca se poate.
Buna ziua!
In situatia in care dvs nu ati achitat, de buna-voia, cheltuielile de judecata, partea indrituita sa le primeasca poate demara o procedura de executare silita impotriva dvs cu privire la respectivele cheltuieli.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara,am de recuperat cheltuieli de judecată, în urma divorțului,fosta soție refuza sa platesca cheltuielile de judecata,mentionez ca sunt 3 luni de cand a primit istintarea judecatoresca. Care este termenul legal de plata si cum pot să recuperez banii.
Cu stima!!
Buna ziua!
Termenul in care partea obligata la plata unor cheltuieli de judecata trebuie si poate sa o faca este de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii. Insa, daca dvs observati ca nu ati primit banii intr-un termen rezonabil, va puteti adresa partii adverse cu o notificare prin care sa ii solicitati sa va achite sumele in termen de 15 zile, de ex, apoi, daca nu achita, va puteti adresa unui executor judecatoresc care sa puna in executare hotararea judecatoreasca prin care s-a stabilit faptul ca partea adversa trebuie sa va achite cheltuielile de judecata. Trebuie doar sa tineti cont de faptul ca demersurile pe care vi le-am expus mai sus trebuie sa fie parcurse in termenul de 3 ani. Ulterior acelui termen, datoria se prescrie.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua:am castigat incredintarea minorului prin ordonanta prezidentiala si sotia a facut apel la sentinta si spune ca cheltuielile de judecata nu se mai platesc pana dupa apel;puteti va rog sa ma lamuriti si pe mine cum este