Daca ai investit sau intentionezi sa cumperi criptomonede, precum BITCOIN, afla toate detaliile esentiale referitor la aceste instrumente financiare.
Criptomonedele precum Bitcoin pot genera venituri considerabile din retragere, venituri impozitabile ca orice alte venituri.
Categorisirea Actuala A Veniturilor Impozitabile din criptomonede
Veniturile obtinute din tranzactiile Bicoin pot fi suspuse legislatiei fiscale din Romania in momentul in care persoana se retrage din platforma unde a cumparat monede.
Conform art. 61 din Codul Fiscal, categoriile de venituri din criptomonede supuse impozitului pe venit sunt :
I) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.
Art. 114 defineste veniturile din alte surse ca fiind orice venituri identificate ca fiind impozabile, altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu.
Astfel, Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile și le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV – ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Veniturile Din Tranzactii Bitcoin si alte criptomonede nu Reprezinta Venituri Din Investitii
Aici, trebuie amintita Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza C‑264/14.
In data de 22 octombrie 2015, C.J.U.E. a statuat ca tranzactiile Bitcoin nu genereaza obligatia achitarii de TVA.
Desi TVA este o taxa distincta fata de impozitul pe venit, merita invocat rationamentul acestei instante: moneda virtuală cu flux bidirecțional „bitcoin”, care va fi schimbată în monedă tradițională în cadrul operațiunilor de schimb, nu poate fi calificată ca „bun corporal”.
Efectele integrarii Unei Operatiuni Cu Bitcoin sau alte criptomonede in categoria Venituri din alte surse
De moment ce operatiunea de retragere este integrata in categoria venituri din alte surse, rezidentul trebuie sa achite impozitul anual.
Conform art. 123 din Codul Fiscal, Impozitul anual datorat se stabilește de organul fiscal competent pe baza declarației privind venitul realizat.
In acest sens, este necesar ca persoana sa depuna Declaratia 200 la ANAF privind veniturile realizate.
Anul acesta, declarația trebuie depusă până la data de 25 mai 2023, pentru veniturile obținute în 2022 din tranzacțiile cu criptomonede și pentru cele estimate a fi realizate în 2023.
Darea in Plata te scapa de creditul bancar | Avocat Dare in Plata
Impozitul este de 10 % din profitul obtinut, in urma retragerii din platforma Bitcoin.
Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Detinatorii de criptomonede, la vanzarea acestora, trebuie sa achite impozitul de 10 % din castig, nu si din venitul brut.
Ce inseamna asta? Din suma totala obtinuta, adica din prețul de vânzare a monedelor virtuale se poate deduce prețul de achiziție a acestora si costurile directe aferente tranzacțiilor, urmand ca impozitul de 10% sa fie aplicabil asupra profitului obtinut.
ATENTIE! Câștigul sub nivelul a 200 lei / tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
“Investitorii” vor achita uneori si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) dar nu și contribuția de asigurări sociale (CAS)
Contribuabilii care realizează venituri din criptomonede datorează si contribuţia de asigurări sociale de sănătate DOAR DACA estimează / incaseaza pentru anul curent venituri in valoare de 12 salarii minime brute pe ţară. (adica 12 x 3.000 ron)
Prin urmare, daca veniturile anuale din vanzarea criptomonedelor depasesc 36.000 ron, vei plati atat impozit de 10 % cat si contributia de asigurari sociale de sanatate de 10%.
Referitor la CASS, pentru anul 2023, contribuția este datorată numai dacă totalul veniturilor realizate (fie doar din tranzacții cu monede virtuale, fie cumulat cu cele din alte surse extra-salariale) este cel puțin egal cu 36.000 ron. Astfel, valoarea CASS este de maxim 3.600 ron / an, indiferent de profitul obtinut cat timp depaseste 36.000 ron anual.
ATENTIE! Referitor la momentul activarii obligatiilor de plata a impozitului si a CASS, simpla conversie operată în cadrul platformei nu ar trebui să implice impozitarea veniturilor.
Din punctul meu de vedere, acest moment survine abia când fondurile sunt transferate din platformă în conturile bancare ale persoanei care le deține.
Despagubiri Accidente Rutiere – record pentru Victimele accidentelor auto
Riscul La Care Se Supun Persoanele Care Ignora Regimul Juridic
Daca sumele generate de operatiunile Bitcoin nu sunt insotite de declararea la ANAF, exista un risc.
Nu ne referim la vreo amenda ci la situatia in care ANAF sa ia o deizie care sa produca efecte retroactive.
Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor, adica penalitati de intarziere.
Astfel, persoana interesata poate fi obligata sa achite impozit de 10% si penalitati de intarziere daca nu declara veniturile obtinute din operatiunea cu criptomonede
Frauda cu Bitcoin si alte criptomonede
In ultimii ani operatiuniile cu criptomonede, in special cu Bitcoin, au explodat si in continuare sunt in plina expansiune.
Cu o asemenea expansiune era de asteptat sa apara diferite scheme prin care aceste criptomonede sa fie folosite in scopuri ilicite, de frauda.
Avocat specializat in Penal in Bucuresti vs solutii in dosarul penal
Modul de manifestare al fenomenului si jurisprudenta
In Romania, unul dintre primele cazuri mai cunoscute de frauda cu Bitcoin a fost cel in care a fost condamnat Nita Sorin Ionut in 2016.
Acesta lucra pentru SC O.T INC SRL, care producea si comericializa echipamente care permiteau tranzactiile cu Bitcoin.
In plus, cei care cumparau echipamentele beneficiau de servicii de administrare a respectivelor echipamente si aveau posibilitatea de a verifica tranzactiile efectuate prin intermediul echipamentelor.
Sorin Nita a fost acuzat ca ar fi oprit incarcarea sistemelor informatice ale echipamentelor pentru a putea sustrage sume considerabile de Bitcoin din portofelul virtual al unui client din Dallas, Statele Unite.
Acesta fusese condamnat de Tribunalul Brasov pentru acces illegal la un sistem informatim transfer neautorizat de date informatice si pentru infractiunea de frauda informatica, fapte prevazute si pedepsite de art. 364 din Codul Penal
Aceasta sentinta fusese atacata cu apel de catre inculpatul Sorin Nita, iar Curtea de Apel Brasov prin decizia 219/2018 a pronuntat incetarea procesului penal pe motivul ca inculpatul Sorin Nita decedase.
Intr-un caz ceva mai recent, respectiv in anul 2021, un barbat din Iasi a reusit sa obtina acces fara drept la un sistem informatic al unei societati comerciale din Insulele Cayman.
De aici a transferat mai multe portofele de criptomonede, ce depaseau 620.000 USD, apoi a retras sume de bani.
Momentan, dosarul inca ramane in faza urmarii penale, cercetarile fiind efectuate de DIICOT in speta.
O speta care pune accent pe caracterul transnational al operatiunilor ilicite cu Bitcoin si alte criptomonede este una din Statele Unite, speta care viza un cetatean roman.
Pe numele acestuia si al celorlalti inculpati fusese emis un mandat de arestare de catre Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al statului Kentucky, deoarece acestia s-au folosit de niste anunturi false pe site-uri precum Ebay si Craiglist pentru articole de lux pentru a le convinge pe victime sa plateasca sumele de bani pentru respectivele produse.
Dupa ce intrau in posesia sumelor de bani, schimbau respectivele sume in Bitcoin, transferau respectivele bitcoin-uri in tari din Europa de Est, iar intr-un final schimbau bitcoin-ul in moneda nationala.
Evident ca nu romanii sunt in topul fraudelor cu BITCOIN si alte criptomonede
Sam Bankman-Fried, fondatorul şi fostul director general al platformei de tranzacţionare FTX, al cărei faliment a zguduit piaţa crypto, e acuzat autoritățile americane de comiterea uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA.
Noutatile aduse Codului Penal prin legea 207/2021
Prin legea 207/2021 pentru modificarea Codului Penal a fost modificat art. 250 care sanctioneaza efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, deoarece acest text de lege nu avea in vedere criptomonedele precum Bitcoin-ul pana sa intervina modificarea.
De asemenea, a fost modificat art. 251 din Codul Penal care sanctioneaza acceptarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos, astfel incat monedele virtuale sa fie vizate de acest text de lege.
Mai trebuie mentionat ca legea 207/2021 reprezinta o transpunere in legislatia nationala a Directivei Europene nr. 713/2019 pentru combaterea fraudelor si a contrafacerii in privinta mijloacelor de plata fara numerar.
Legea a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 22 iulie 2021, astfel incat modificarea a intrat in vigoare 3 zile mai tarziu, pe 25 iulie 2021.
Art. 250 si din Codul Penal, denumit: Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, detine urmatoarea forma:
(1)Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Art. 251: Acceptarea operaţiunilor financiare efectuate în mod fraudulos
(1)Acceptarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, cunoscând că este efectuată prin folosirea unui instrument de plată fără numerar falsificat sau utilizat fără consimţământul titularului său, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează acceptarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), cunoscând că este efectuată prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive.
Codul penal defineste criptomondele
O alta modificare importanta adusa de legea 207/2021 consta in faptul ca la art. 180, alin. (4) din Codul Penal ne este oferita o definitie a monedei virtuale.
Art. 180: Mijloace de plată fără numerar:
(4) Moneda virtuală înseamnă o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată electronic.
Ce este de observat este ca experientele noi – cele cu Bitcoin si alte criptomonede – cunosc o reglementare mai lenta decat incidenta realitatilor din ce in ce mai dinamice.
In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, mai sigura.
Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Buna ziua, care ar fi reglementarile, in cazul in care, o firma a investit in echipamente de mining si face aceasta activitate ? Cum se evidentiaza veniturile provenite din monedele virtuale ? Cum se face legatura dintre echipamente si venitul aferent ?
Stimate domn, trebuie sa ma uit pe actele de achizitie pentru a va putea raspunde.
Va rog expediati-le la adresa avocat@velicu.eu
CU stima
Buna ziua,
Avand in vedere ca OUG nr.25/2018, la articolul 114 alineatul (2) se introduce explicit litera m), cu aplicare începând cu impozitul pe venit datorat pentru veniturile realizate în anul 2019 : m) venituri din transferul de monedă virtuală.
Intrebarea este daca se mai declara veniturile obtinute din astfel de transferuri/tranzactii in anul 2018, inacdrandu-le la venituri din “alte surse”. Am intrebat la ANAF in cadrul unei audiente si mi-au raspuns ca habar nu au ce sunt monezile virtuale.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Solicitarea informatiilor publice se face in scris, la adresa de e-mail afisata de ANAF.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua,
Mai trebuie sa platesc taxe daca eu cumpar un produs fizic cu bitcoin dintr-un magazin online?