Avocatii nostri Anuleaza Executarea Silita impotriva Recuperatorilor

ICCJ a decis ca EOS FUNDING nu poate fi reprezentata de EOS ROMANIA, in faza de Executare silita. Rationamentul e aplicabil si altor Recuperatori de creante (KRUK ROMANIA si SECAPITAL sarl). Executarile silite se anuleaza prin Contestatie la executare, introdusa de un Avocat specializat in contestatii la executare.  

 

Decizia 19/ 19.03.2018 emisa de ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in Executare Silita

contestatie executare silita

In urma Şedinţei din 19 martie 2018, ICCJ a admis sesizarea formulată de Tribunalul Sibiu – Secţia I civilă în dosarul nr. 8860/306/2015.

In consecinţă, a stabilit că reprezentarea convenţională a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Practic, instanta suprema a interpretat şi aplicat art. 664 alin. (2) din Codul de procedură civilă.

Norma art. 664 alin. 2) prevede ca cererea de executare silită se depune, personal sau prin reprezentant legal ori convențional, la biroul executorului judecătoresc competent ori se transmite acestuia prin poștă, curier, telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative.

Astfel, desi decizia nu exclude de plano prezenta unui mandatar persoana juridica, instanta a reiterat teza din celebra Decizie nr 9/2016 emisa de aceeasi instanta.

Strict in faza sesizarii executorului judecatoresc, Creditorul, fie el si o Banca, nu poate mandata o persoana juridica. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca executorul judecatoresc nu poate fi sesizat de o entitate, ca reprezentant al recuperatorilor, intrucat incalca Codul de procedura civila.

Prin Contestatie la Executare, debitorii se pot prevala de rationamentul juridic din decizie. 

 

 

Efectele unor astfel de decizii asupra Executarilor Silite

 

Decizia 19 din 19 martie 2018 este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanța care a solicitat dezlegarea de la data pronunțării deciziei, iar pentru celelalte instanțe, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Rationamentul din decizie se poate aplica si impotriva executarilor silite incepute anterior datei de 19 martie 2018, cu atat mai mult anterior publicarii deciziei in monitorul oficial.

S-a clarificat, desi era destul de clar si inainte, ca un recuperator de creante nu poate fi reprezentat de o entitate juridica in Executarea silita a debitorului.

De exemplu, EOS FUNDING nu poate fi reprezentata de EOS ROMANIA, interdictie valabila si pentru PROSPEROCAPITAL sarl , INVESTCAPITAL MALTA LTD, MALTA INVESTMENT s.a.

Majoritatea covarsitoarea a executarilor silite pornite de KRUK ROMANIA, prin SECAPITAL SARL, sunt compromise.

Debitorii trebuie sa conteste executarea silita la Judecatorie.

O duzina de motive pot fi invocate prin Contestatia la executare precum Acesta.

 

 

Contestatia la Executare Silita poate Anula toate actele facute de Recuperatorii de creante

 

Debitorul poate introduce contestatie impotriva executarii silite, precum și impotriva oricarui act de executare daca exista o astfel de ilegalitate precum cea amintita mai sus. 

Daca la creditul cesionat initial sunt adaugate comisioane, dobânzi şi dobânzi penalizatoare, acestea vor putea fi anulate.

Daca recuperatorul dispune executarea silita, sanctionarea actelor ilegale se obtine doar prin intermediul Contestatiei la executare.

Daca recuperatorul trece peste interdictii, se poate obtine nulitatea executarii silite si chiar a cesiunii de creanta. La asta se adauga restituirea sumei obtinuta ilicit, prin executarea silita desfiintata retroactiv.

Cel mai nou caz de executare silita ilegala este cel in care executorul judecatoresc este sesizat de un mandatar persoana juridica, reprezentant convenţional al Creditorului.

 

Cititi si articolul de la acest link: https://velicu.eu/juridice/50-executari-silite-ilegale

 


Cabinet de Avocatura Velicu Daniel             avocat@velicu,eu              0729108050