O Autorizatie de construire trebuie emisa in maxim 30 de zile.
Prezenta unor specialisti, inclusiv un avocat specializat in constructii, este esentiala.
Daca autoritatea nu-si respecta obligatia, solicitantul are dreptul la despagubiri, penalitati si cheltuieli de judecata.
La primirea citatiei de la instanta, primarul va emite acea autorizatie de construire
• Autorizatie de construire – Act Administrativ Obligatoriu. Afla cum obtii o autorizatie de construire in MAXIM 30 De Zile.
O Autorizatie de Construire permite Construirea unei locuinte sau a unei cladiri
Procedura administrativa poate pune in dificultate persoana interesata, daca procedura de autorizare nu este parcursa sau este tratata cu superficialitate.
Pentru a fi respectata ordinea din urbanism si a fi evitate sanctiuni usturatoare, este necesara obtinerea unei autorizatii de construire de la primarie.
Necesitatea obtinerii unei autorizatii rezida in principiul potrivit caruia teritoriul Romaniei este parte a avuției naționale de care beneficiază toți cetățenii țării, inclusiv prin gestionarea proceselor de dezvoltare prin activitățile de amenajare a teritoriului, urbanism sau de dezvoltare urbană durabilă ale autorităților publice centrale și locale.
Autoritățile administrației publice, primarii localitatilor, sunt gestionarul și garantul acestei avuții, în limitele competențelor legale.
Trebuie amintita ideea fundamentala din Dreptul Administrativ potrivit careia autorizatia de construire nu vizeaza proprietatea, nu intereseaza dreptul de proprietate. Prin acest act administrativ este gestionat SPATIUL teritoriului tarii. Activitatea este obligatorie, continuă și de perspectiva, desfășurată în interesul colectivităților care îl folosesc, în concordanta cu valorile și aspirațiile societății și cu cerințele integrării în spațiul european.
Autorizatia reprezinta actul de autoritate al administraţiei locale pe baza căruia se asigura aplicarea măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor. Este actul final de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcţii.
Autorizatia de construire/desfiinţare se redactează de către structura de specialitate din cadrul administraţiei publice ori de persoana cu responsabilitate în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii din cadrul primăriilor care nu au organizate structuri de specialitate, strict pe baza documentaţiei prezentate de solicitant.
Documentatia Necesara pentru o Autorizatie De Construire – DTAC
Documentatia va contine urmatoarele acte:
– cererea CERERE autorizatie de construire avocat Velicu Daniel
– certificatul de urbanism, în copie;
– dovada titlului asupra imobilului, teren și/sau construcții, în copie legalizată, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi și extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi.
– documentația tehnică – D.T., în două exemplare, dintre care un exemplar se arhivează la emitent și un exemplar vizat spre neschimbare se returnează beneficiarului;
– avizele, acordurile și punctul de vedere/actul administrativ al autorității pentru protecția mediului competente, solicitate prin certificatul de urbanism, în copie;
Zona de protecție a monumentului istoric & interdictia de a construi
– studiile de specialitate, nota tehnică justificativă sau raportul de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenție la construcții existente, raportul de audit energetic, raportul de expertiză a sistemelor tehnice, certificatul de performanță energetică a clădirii, pentru lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la clădiri și/sau pentru lucrări de renovare majoră, precum și studiul privind posibilitatea montării/utilizării unor sisteme alternative de producere a energiei, în cazurile prevăzute de legislația privind performanța energetică a clădirilor și în măsura în care prin auditul energetic al clădirii se stabilește că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcțional, economic și al mediului înconjurător, solicitate prin certificatul de urbanism, în condițiile legii, un exemplar.
Orice documentatie pentru o constructie tipica implica angajarea unui arhitect, insa in anumite cazuri, prezenta acestuia nu este suficienta. Asta pentru ca arhitectul nu cunoaste legislatia specifica, nu-l intereseaza detaliile juridice, rolul sau nefiind acela de a interpreta legislatia. In multe cazuri, prezenta unui avocat specializat in constructii – urbanism este extrem de utila.
Documentaţia tehnică – D.T constituie documentul martor al autorizării, scop în care i se aplică ştampila “VIZAT SPRE NESCHIMBARE”, pe toate piesele scrise şi desenate componente. Un exemplar se restituie solicitantului odată cu autorizaţia, iar al doilea exemplar rămâne în arhiva emitentului autorizaţiei. Documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – D.T.A.C. este compusă din Piesele scrise si Piesele desenate.
Piesele desenate contin planuri generale, planul de situație privind amplasarea obiectivelor investiției, planșe pe specialități, planul fundațiilor, dotările și instalațiile tehnologice si alte documente continand desene ale partilor tehnice.
Evident ca documentatia trebuie sa se raporteze la documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului (ex PUD, PUZ, PUG), in vigoare la data solicitarii.
. Lipsuri Des Intalnite In Documentatia Tehnica.
In cadrul Pieselor scrise, un act esential il poate reprezenta Acordul vecinilor, in functie de proiect.
Conform legii 50/1991, Acordul vecinilor afectati trebuie exprimat în forma autentică, in cazurile urmatoare:
– pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate, ce creeaza prejudicii privind rezistenţa mecanică şi stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sănătatea şi mediul ori siguranţa în exploatare. Cauzele acestor situaţii pot fi, de exemplu, alipirea la calcan, fundarea la o cotă mai adâncă decât cea a tălpii fundaţiei construcţiei existente, afectarea gradului de însorire.
– pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente,
– în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.
Chiar daca Primarul omite sa impuna prin certificatul de urbanism obtinerea acordului vecinilor, acestia din urma se pot opune constructiei, autorizata ilicit.
Un alt act esential, ce vizeaza afectarea proprietatilor vecine este Studiul de insorire. Acesta este cerut în cazul în care proiectul de amplasare a locuintelor evidenţiază că distanţa pana la clădirile învecinate nu este cel puțin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte.
Dreptul la însorire al vecinilor vs distanta minima dintre cladiri
Aceste aspecte problematice precum si alte aspecte au fost tratate partial, AICI.®
Competenta functionarilor care trebuie sa emita o Autorizatie De Construire.
Semnarea autorizaţiei de construire se face de Primarul localitatii Alături de autoritatea administraţiei publice emitente, autorizaţia de construire se mai semnează de secretarul general ori de secretar, precum şi de arhitectul-şef sau de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din aparatul propriu al autorităţii administraţiei publice emitente, acolo unde nu este instituită funcţia de arhitect-şef.
Responsabilitatea emiterii actului revine tuturor semnatarilor acestuia, potrivit atribuţiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Evident, nesemnarea autorizatiei poate atrage raspunderea acelorasi persoane. Lipsa unei semnături atrage nulitatea actului. Delegarea de către primar a competenţei de emitere a autorizaţiilor este interzisă.
Te-ar putea interesa si urmatoarele articole:
-
https://velicu.eu/juridice/certificatul-de-urbanism-ilegal-anulare/
-
https://velicu.eu/juridice/certificat-urbanism-cerere-avocat/
-
https://velicu.eu/proces-verbal-de-receptie-fara-spaga/
-
https://velicu.eu/contractul-de-inchiriere-e-titlu-executoriu/
-
https://velicu.eu/ce-inseamna-puz-urbanism-constructii/
• Termenul Eliberarii Autorizatiei de Construire -30 De Zile Calendaristice De La Inregistrare
Autorizaţia de construire se eliberează solicitantului, direct sau prin poştă (cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire) în termen de maximum 30 zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.
De aceea, verificarea si reverificarea documentatiei, anterior depunerii, este esentiala. Verificarea poate fi efectuata si de un avocat, specialist in materie. Depunerea incompleta a documentatiei poate oferi posibilitatea ca primaria sa tergiverseze raspunsul, chiar si pentru un an de zile.
Aveti dreptul sa obtineti autorizatia in termen maxim de 30 de zile calendaristice. Nu-l ignorati. Conform art. 7 din Legea 50/1991, Autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Pentru acest deziderat, persoana interesata de obtinerea autorizatiei trebuie sa se documenteze serios anterior, nu doar in Legea 50/1991 privind autorizarea constructiilor.
• Primaria Nu Emite o Autorizatie de Construire Desi Documentatia Este Completa.
Daca autoritatea nu elibereaza autorizatia in termenul legal, pe fondul in care nu emite nicio critica vizaviz la legalitatea documentatiei, apare situatia unui abuz administrativ.
In consecinta, este posibila atragerea raspunderii celor care au cauzat depasirea termenului.
In primul rand, trebuie sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a constata contraventia depasirii termenului legal de catre functionarii din Primarie.
Ulterior, solicitantul autorizatiei are dreptul la obtinerea unor despagubiri pentru lipsa folosintei cladirii descrise in documentatie. Daunele se pot cere de la primarie si de la functionarii vinovati de intarziere.
In al treilea rand, solicitantul poate sesiza tribunalul pentru obtinerea unei hotarari de obligare la emiterea autorizatiei de construire. Taxa de timbru este de doar 50 de lei. In momentul in care primarul va primi citatia de la instanta, garantam ca va reactiona pozitiv. La acest capat de cerere, se poate adauga capatul de cerere privind penalitati pentru fiecare zi ce trece, pentru acoperirea prejudiciului creat din cauza imposibilitatii inceperii lucrarilor. Penalitatile se pot cere de la primarie si de la functionarii vinovati de intarziere, in personam.
Ce este un adapost ALA de protecție civilă si cand este obligatoriu
COMPLETEAZA FORMULARUL DACA AI DEPUS DOCUMENTATIA SI PRIMARIA REFUZA SA ELIBERE AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE
Avocat drd Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Foarte interesant si pertinent articolul. Multumesc dle avocat Velicu Daniel.
Care sunt demersurile necesare în cazul unei construcții care are deja aproape opt ani de la finalizarea lucrărilor, în vederea obținerii autorizației de construire?
Exista doua demersuri alternative:
un proces la Judecatorie
sau
procedura de obtinere a unei autorizatii pentru intrarea in legalitate, la Primarie.
Avocat Velicu Daniel 0729108050
cum pot intra in legalitate cu o adaudire la constructia existenta da ca am un teren de 145 m
Depinde de la caz la caz. Sunt doua alternative importante: autorizatia de construire si hotararea judecatoreasca. Avocat Velicu
de un an de zile incerc sa primesc auorizatia de constructie la un garaj si podet (intrare in legalitate )tot proiectul este perfect dar tot ma amina si imi cer tot timpul anumite acte cind le aduc cer alceva acum nu mai au ce sa ceara si nu vor sami emita autorizatia pe principiul ca nu se poate face la podet o rampa de handicapati cu inclinatie de 8% deoarece trotuarul facut de primarie nu intruneste conditiile
Buna ziua,
In noiembrie 2017 am contactat un arhitect pentru autorizarea transformarii unui pod in mansarda locuibila fara modificarea peretilor exterior sau a acoperisului. ( podul a avut o inaltime suficienta). Certificatul de urbanism a fost emis de primarie la data de 22-05-2018. Avizele ptr apa, canalizare, mediu, energie electrica au fost gata in luna august 2018. Din acel moment mai era nevoie de acord I.S.C. si expertiza tehnica. De fiecare data cand il sun pe arhitect imi spune ca mai dureaza si ma amana de la o luna la alta. I-am platit d-lui un avans de 1000 lei ( cu chitanta) in nov. 2017 si am platit toate avizele necesare. As vrea sa stiu ce pot sa fac si ce drepturi as avea daca l-as da in judecata. Problema este ca certificatul de urbanism va expira peste 2 luni si ceva. Multumesc anticipat ptr. raspuns.
Puteti prelungi Certificatul de urbanism.
Nu recomand actiuni impotriva arhitectului, e singurul care va poate ajuta.
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua ! Va rog ! care sunt demersurile legale( ce acte, unde si la cine?) pentru demolare/refacere rampa garaj, bloc nou Cotroceni ? Multumesc, mult de bine la dv !
Visitor Rating: 5 Stars
Pot extinde o clădire deja existentă care e lipita de gardul de beton de peste 2 metri înălțime care desparte proprietatea mea și a vecinului, fără acordul notarial al vecinului considerînd gardul de beton alipire la calcan ???
Mulțumesc anticipat
Visitor Rating: 3 Stars
Buna ziua este legal sa mi se acorde autorizația de construcție doar pentru o lună?
Sotul a decedat. Avea pe numele lui,mostenire, un teren pe care a inceput sa construiasca o casa. Terenul a intrat in proprietatea copiilor minori. Autorizatia de constructie, pe numele celui decedat, devine nula? Daca sunt minori, mama va obtine autorizatie de constructie sau e nevoie si de curator? Multumesc
Buna ziua!
Autorizatia de constructie nu devina nula, se poate construi respectand cele mentionate in aceasta, intrucat autorizatia de constructie nu este un act strict legat de persoana celui care obtine.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Sotul a decedat. Avea pe numele lui,mostenire, un teren pe care a inceput sa construiasca o casa. Terenul a intrat in proprietatea copiilor minori. Autorizatia de constructie, pe numele celui decedat, devine nula? Daca sunt minori, mama va obtine autorizatie de constructie sau e nevoie si de curator? Multumesc
Buna ziua!
V-am expediat un raspuns la aceasta intrebare, pe email.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua
Este obligatoriu sa obtin acordul vecinului care este alipit la calcan cu proprietatea mea pentru a inalta mansarda? Mentionez ca este vorba de 2 proprietati distincte, alipite la calcan. Va multumesc
Aoleu șefu mi-am făcut-o singur !
Cine mă ajută si pe mine ?
După ce că sunt sărac și vai de capul meu. M-am ampucat să fac un grajd la 12 capre mai lung în curte și o parte a intrat în bușteni de vie din grădină că no avut loc în curte.
Nu am făcut nici-o documentație de niciun fel și nu am anuțat pe nimeni fiindcă nu am știu că trebuie atât TAM-TAM de documente de construire pentru orice până acum (mă gândeam doar la case mari că trebuie atâtea acte).
Ce mă sfătuiți și pe mine că ar trebui să mai fac, că nici bani nu mai am deloc 🙁 ?
Buna ziua!
Deocamdata, nu trebuie sa faceti nimic. De indata ce apare o problema, ne puteti contacta.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună am cumpărat o casa veche este făcută din caramida de vaiuga și as vrea sa daram fațada ca a plecat un col la ia și as vrea sai fac structura de beton armat și zidărie din caramida menționez ca construiesc pe același loc fac alt zid nou îmi trebuie autorizatie de construire ,o consolideze.
Buna ziua!
Da, daca schimbati aspectul arhitectural sau consolidati structura de rezistenta, aveti nevoie de autorizatie de construire.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
BUNA ZIUA,
ANUL TRECUT AM CUMPARAT UN TEREN LA LIMITA DE ZONA INTRE DOUA LOCALITATI,SE AUZISE CA SE JUDECA PRIMARIILE INTRE ELE SI CA A CASTIGAT PRIMARIA VECINA DAR NU SA SEMNAT ACTELE .AM DEPUS ACTE PENTRU RIDICAREA UNEI CASE LA PRIMARIA DE CARE APARTIN, MI S-A DAT CERTIFICAT DE URBANISM AVIZAT. APOI CAND AM DEPUS ACTELE
PENTRU AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE MI SA SPUS CA NU POATE SA-MI DEA AUTORIZATIA PENTRU CA NU APARTIN DE EI SI SE SEMNEAZA DOCUMENTATIA INTRE PRIMARII.
TIN SA PRECIZEZ CA DOCUMENTATIA NU SE SEMNASE CAND AM DEPUS EU DOCUMENTATIA PE NTRU AUTORIZATIE, PE EXTRASUL DE CARTE FUNCIARA NU APAREA LA CEALALTA PRIMARIE. M-AU PUS SA SCOT UN ALT EXTRAS DE CARTE FUNCIARA LA 3 ZILE DE LA DEPUNEREA ACTELOR ,IAR PE ACELA APARE LA OBSERVATII :
{CONFORM SENTINTEI CIVILE DIN ANUL 2015 SE ACTUALIZEAZA LIMITELE ADMINISTRATIVE]
VA ROG SA-MI SPUNETI DACA SE MAI POATE FACE CEVA PENTRU A OBTINE AUTORIZATIA SI SA NU MAI FIE NEVOIE SA FAC DIN NOUA ACTELE PENTRU CEALALTA PRIMARIE.MULTUMESC!
Bună ziua,
Am avut o anexă (magazie) care s-a autodemolat. Am refacut-o dar nu am respectat limitele și nici nu am luat autorizatie de la primărie. Vecinul mi-a făcut reclamație și am primit termen de demolare a ceea ce am reconstruit. Întrebarea mea este: Există cadru legal care sa-mi permită reconstruirea magazie pe limitele din cadastru?