Infiaza Copilul Sotului prin Adoptii Copii | Cum Adopt Copilul Sotului

Te intereseaza subiectul ” adoptii copii ” in prezent ? Legea adoptiei 273 / 2004 presupune ca procedura adoptii copii se poate obtine cu stricta respectare a conditiilor . Indiferent daca adoptatorul este sotia tatalui, procedura adoptii copii este complexa . Pasii in cadrul procedurii de adoptii copii, parcursi gresit, duc la esecul procedurii de infiere a copilului sotului sau a altui copil .

adoptii copii

Procedura Adoptii Copii este una Complexa

Daca te intereseaza acest subiect – adoptii copii vs cum adopt copilul sotului – procedura adoptiei copilului, indiferent ca este al sotului sau nu, contine o duzina de pasi importanti, solicita numeroase informatii si documente.

Cu alte cuvinte, este complexa si necesita ajutor specializat.

Tocmai de aceea, in ultimii ani, persoanele ce doresc sa adopte un copil apeleaza la un avocat pentru a le asista pe tot parcursul procedurii. 

Legea nr. 273 din 21 iunie 2004 (*republicată*) privind procedura adopţiei* reprezinta doar una din legile imprtante ce gverneaza aceasta procedura.

Situatia Adoptiei Copilului de catre Sotia Tatalui

Copilul din afara căsătoriei, recunoscut de tată pe cale administrativă, poate fi adoptat de către soţia tatălui numai dacă filiaţia este confirmată prin rezultatul expertizei realizate prin metoda serologică ADN.

Motivul experizei ADN poate ca se raporteaza si la tendinta actuala privind un caz de adoptie ilegala, la care ne vom opri cu alta cazie.

În cazul adopţiei copilului de către soţia celui care a recunoscut copilul născut în afara căsătoriei, instanţa judecătorească va admite cererea de încuviinţare a adopţiei numai dacă paternitatea este confirmată prin rezultatul expertizei filiaţiei.

Cheltuielile determinate de efectuarea expertizei sunt suportate de către adoptator.

În situaţia în care adoptatorul nu dispune de resursele financiare necesare, acestea vor fi suportate din bugetul de stat.

Expertizarea tatalui are ca scop certificarea calitatii de tata biologic, act ce poate fi efectuat la INML

http://www.legmed.ro/?doc=1237. Conform datelor de pe site-ul institutului, pretul pare sa fie de 145 lei.

Nu Oricine Poate Apela la procedura Adoptii Copii | Conditii Negative 

Exista o serie de conditii negative, daca oricare dintre acestea este identificata, procedura inceteaza.

De exemplu, persoana care a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune contra persoanei, săvârşită cu intenţie (exemplu: Loviri si Alte Violente ), nu poate parcurge procedura adoptiei.

Deasemenea, acela care a fost condamnat pentru infractiuni contra familiei ori pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori, nu poate adopta.

Acte si Proceduri Privitoare la Adoptia Copilului

Procedura Solicita O Duzina De Acte, Dintre Care Amintim Urmatoarele Acte Mai Speciale:

– certificatul medical privind starea de sănătate a copilului (posibil format A5), eliberat de către unităţi publice nominalizate de către direcţia de sănătate publică.

De exemplu Primaria sector 3 recomanda sa apelati la Spitalul de copii „Dr. Victor Gomoiu”, certificatul sa detina specificaţia „APT PENTRU ADOPŢIE”.

– in ce priveste sotia, adeverinta de venit, certificatul medical privind starea de sănătate, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris, certificatul evaluării psihiatrice efectuate de un psihiatru și cazierul acesteia, in original, dovada proprietatii unde locuieste (ex: daca locuiti intr-un apartament proprietate personala, este necesara copie simpla de pe contractul de vanzare ).

– hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului in grija sotului, daca este cazul.

– declaratie olografa din partea mamei biologice prin care confirma ca este de acord cu adoptia. Daca mama refuza, instanta de judecata poate suplini consimtamantul, cat timp refuzul este unul abuziv.

Este posibil sa te intereseze si urmatoarele articole:

Rolul pe care informarea o are in astfel de proceduri – adoptii copii – poate fi esential. Intrebarea cum adopt copilul sotului poate fi intrebarea vietii tale.

Ai nevoie de timp pentru obtinerea actelor de la institutiile competente (primarie, INMl), programarea vizitelor, emiterea de adrese, completarea cererilor, contactarea reprezentantilor institutiilor implicate, cereri de urgentare ș.a.


Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

 

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.