Salvati Judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan de procurorii SIIJ

Judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan, urmatoarea victima a sistemului lipsit de prezumtia de nevinovatie, sustinut de unii judecatori si procurorii de la SIIJ ?

judecatorul tudoran corneliu bogdan

Judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan este cercetat de SIIJ – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, pe fondul in care judecatorii ignora din start prezumtia de nevinovatie?

Dosarul penal vizeaza modul in care judecatorul de la Curtea de Apel Bucuresti ar fi trecut pe numele fiului sau Tudor Ion-Tudoran un apartament situat in Sinaia, in valoare de peste 100.000 lire sterline.

Procurorii SIIJ considera ilegal ca judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan sa-si ajute copilul cu bani pentru achizitia unui apartament ?!

 

Premisa unor astfel de anchete ale procurorilor SIIJ, profund gresite si vadit abuzive.

Precursorul sistemului actual, in care oricine, oricand, poate fi condamnat abuziv si nelegal, rezida in comunism.

Atunci s-a generalizat practica in care unii oameni trebuiau condamnati cu orice pret, fara ca macar judecatorul sa arunce un ochi pe probe.

Dealtfel, fostul dictator, Nicolae Ceasescu este unul din cei care au sustinut acest sistem de justitie. Culmea ironiei, el insusi a fost supus unui proces precum cele ce s-au desfasurat in perioada comunista. Condamnat, fara probe, fara ca macar sa existe un dosar penal conform Codului de procedura penala.

Din completul de judecata a facut parte judecatorul Gica Popa, in stanga caruia a stat, ca intotdeauna, un procuror.

Grefierul completului de judecata a sotilor Ceausescu, Jean Tanase, confirma ulterior :

„Pe 22 decembrie, domnul judecator Gica Popa ne-a adunat pe toti la tribunal si ne-a pus sa coboram portretul lui Ceausescu de pe perete. Ne-a spus ca, din cel moment, trebuie sa ne supunem Frontului Salvarii Nationale, noii puteri…

Ulterior, in sala de judecata ni s-a spus ce trebuie sa facem ( nr. lui si judecatorului Gica Popa), pe cine trebuie sa judecam. Mi-am inchipuit ce verdict trebuie sa dam … desi nu ni se daduse nici un dosar.  Probabil din cauza informatiilor cu zecile de mii de morti, judecatorul Gica Popa s-a gandit ca Ceausestii nu meritau un proces normal. La sfarsitul lui februarie 1990, judecatorul Gica Popa si-a tras un glont in cap cu Macarovul, pe fondul unei grave depresii” din cauza asa zisului proces penal, guvernat de domnia sa.

 

Cum s-a ajuns in momentul in care oricare judecator din Romania, precum judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan, poate fi condamnat cu concursul celor de la SIIJ.

Ultimii ani, in care procesele cu iz politic au reaparut in Romania, scot la iveala practica generalizata in care judecatorii ignora o parte din principiile procesului penal, principii ale sistemului judiciar in ansamblul sau.

La pronunțarea hotărârii de condamnare, judecătorul este obligat să ţină seama de toate circumstanţele cauzei, de principiile generale ale dreptului, de cerinţele echităţii şi de buna-credinţă.

In prezent, unii judecatori, inclusiv de la Curtea de Apel Bucuresti, ignora unul din cele mai importante principii ale procesului penal:

Principiul Prezumtiei de nevinovatie – Dubiul profita inculpatului (in dubio pro reo)

Potrivit dispoziţiei al. 1 art. 66 C. pr. pen., învinuitul sau inculpatul nu este obligat să-şi probeze nevinovăţia. Această dispoziţie consacră legislativ – pentru prima dată în reglementarea procesului penal din ţara noastră —prezumtia de nevinovatie.

Potrivit acestei prezumţii, până la dovedirea vinovăţiei de către organele de urmărire penală sau de către instanţa de judecată, învinuitul sau inculpatul este presupus inocent şi nu are obligaţia de a-şi dovedi nevinovăţia. Prezumţia are deci caracter procesual, aşa încât chiar atunci când sunt indicii sau chiar probe de vinovăţie, cel învinuit sau inculpat continuă să beneficieze în tot cursul procesului penal de această prezumţie.

Dispoziţia care prevede prezumtia de nevinovatie corespunde principiilor constituţionale care recunosc şi garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi constituie un important aspect al legalităţii procesului penal.

Prezumtia de nevinovatie a fost formulată pentru prima oară – oarecum tangenţial – în „Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului” din 1789; iar Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea Generală O.N.U. la 10 decembrie 1948, prevede în art. 11: „Orice persoană învinuită a fi săvârşit o infracţiune este prezumată nevinovată atât timp cât vinovăţia sa nu a fost stabilită într-un proces public cu asigurarea garanţiilor necesare apărării”.

De prezumtia de nevinovatie este strâns legat principiul că „orice îndoială este în favoarea învinuitului” (in dubio pro reo).

Probele – pentru a fi reţinute de organele judiciare – trebuie să aibă un conţinut precis; când probele sunt lipsite de preciziune, organul judiciar trebuie să dispună completarea cercetărilor.

Dacă completarea cercetărilor nu este posibilă, instanţa trebuie să achite pe inculpat. La pronunţarea unei condamnări, instanţa nu se poate bizui pe probabilitate, ci pe convingerea că probele reţinute reflectă adevărul.

In lipsa unor noi probe sau in prezenta unor probe atat in aparare cat si in acuzare, judecatorul va folosi prezumtia de nevinovatie făcând ca inculpatul să beneficieze de existenţa îndoielii (in dubio pro reo).

In prezent, unii judecatori se cred detinatorii adevarului absolut, vor sa constate raul in fiecare om care le trece prin sala de judecata. Isi imagineaza scenarii infractionale, creeaza ipoteze ridicole chiar si pentru omul de rand.

In ciuda inexistentei unor probe suficiente si clare, care sa indice vimovatia dincolo de orice dubiu, simt ei ca inculpatii sunt vinovati. Acesti judecatori sunt dispusi sa condamne oricand pe oricine, fara sa constientizeze ca si ei pot ajunge in ipostaza acuzatului.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie SIIJ continua sa intretina starea actuala a sistemului de justie, dovada fiind chiar cercetarea dlui Judecator Tudoran Corneliu Bogdan

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie funcţionează cu un număr de 15 posturi de procuror.

SIIJ este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, a cărei operaționalizare a avut loc la data de 23 octombrie 2018.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, SIIJ îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele menționate anterior sunt cercetate şi alte persoane.

Procurorii SIIJ se bazeaza pe acelasi val de abuzuri ca cel folosit de unii procurori de la DNA.

SIIJ va putea sesiza judecatori , inclusiv la Curtea de Apel, suficient de „motivati” pentru a obtine condamnari ale judecatorilor, chiar de sunt fosti colegi precum judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan.

Personal, cunosc o duzina de judecatori, care nu ar condamna niciodata pe cineva daca dosarul penal nu contine suficiente probe, care sa duca, dincolo de orice dubiu, la concluzia vinovatiei inculpatului.

In schimb, exista alti judecatori, dispusi sa condamne, precum Gica Popa, fara ca macar sa existe un dosar penal format.

Cum poate ca achizitia unui apartament de fiul judecatorului Tudoran Corneliu Bogdan sa nasca dubii asupra tranzactiei?

De ce achizitia unui apartament de fiul unui magistrat (judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan) creeaza prezumtia existentei unei fapte de natura penala?

Sunt publice salariile judecatorilor. Judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan, pe parcursul anului 2019, a primit luna de luna un salariu Brut de aproximativ 25.000 lei.

Imaginati-va … din salariul anual Net de 180.000 lei, judecatorul Tudoran Corneliu Bogdan doneaza fiului jumatate din salariu, luna de luna.

Prin urmare daca judecatorul ar dona in fiecare an 90.000 lei fiului sau, in aproximativ 5 – 6 ani, acesta din urma ar putea sa isi achizitioneze imobilul in cuantum de 100.000 lire sterline. Asta daca nu punem la socoteala posibilitatea ca mama acestuia sa il ajute avand in vedere veniturile nete anuale de 230.000 lei.

Pe acuzatia adusa judecatorului Tudoran Corneliu Bogdan , s-ar putea deschide dosare tuturor magistratilor din Romania raportat la carcoteala nationala potrivit careia judecatorii bogati sunt corupti, pe fondul in care rudele judecatorilor isi cumpara o sumedenie de imobile.

Si atunci, despre ce acuzatie vorbim ? In calitate de avocat, adica un specialist in protejarea drepturilor si libertatilor cetatenesti fundamentale, constat o tendinta extrem de grava.

Procurorii nu mai au limite in a sustine si promova dosare penale. Procurorii SIIJ se bazeaza pe realitatea in care unii judecatori vor urma ordine de a condamna, precum judecatorul Gica Popa.

Salvati judecatorii onesti de procurorii SIIJ si de ignoranta respectarii principiului privind prezumtia de nevinovatie.