La ING BANK Clauzele abuzive sunt mai rar intalnite

ing bank clauzele abuzive

Desi, obiectul contractului l-a reprezentat acordarea unui imprumut consumatorului Onofrei Marius, la ING Bank clauzele abuzive fac parte din obiectul de activitate.

In fapt, la data de 22.01.2008, reclamantul, clientul nostru, a incheiat contractul de credit bancar cu ING BANK SA.

Subliniem ca debitorul reclamant reprezinta un “consumator” in raport cu legislatia formata din norme de ordine publica.

Importanta activitatii de creditare trebuie protejata in aceasi pondere precum interesele consumatorilor.

Acestia trebuie sprijiniti si ocrotiti de clauzele abuzive, scopul unui contract cu clauze clare si previzibile fiind tocmai promovarea si atragerea consumatorilor spre contractarea altor credite.

Sistemul socio-politic actual se bazeaza pe credit, de aceea orice abuz trebuie sanctionat pentru conturarea unei previzibilitati in respectarea contractului de credit de catre debitorii consumatori.

In temeiul art. 14 din Legea nr 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatorii, am demarat procesul pentru anularea clauzelor abuzive, proces castigat in apel.

La Braila am dovedit ca la ING BANK clauzele abuzive exista

Reclamant apelant ONOFREI MARIUS – la Avocat Velicu Daniel

Parata intimata ING BANK

http://portal.just.ro/113/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=19600000000261086&id_inst=113

10 IUNIE 2021 : Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, şi în rejudecare: Admite cererea formulată de reclamantul O.M. în contradictoriu cu pârâta ING Bank. Constată ca fiind nule dispoziţiile cuprinse în art. 6 anexa 1 şi art. 5.6 anexa 2 la contractul de credit 237979/2008 cu privire la rezervarea dreptului băncii de a modifica unilateral dobânda şi art. 8 anexa 2 cu privire la comisionul de acordare credit. Obligă pârâta ING Bank să restituie reclamantului O.M. sumele încasate în baza clauzelor ca abuzive. Obligă intimata ING Bank la plata către apelantul O.M. a sumei de 1200 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

ing bank clauzele abuzive

De ce dobanda variabila e clauza abuziva la ING BANK?

Referitor la clauza privind dobanda curenta revizuibila semestrial prevazuta la art. 6 din Anexa 1 si art. 5.6 din Anexa 2 la contractul de credit, precum si in graficul de rambursare, contractul stipuleaza faptul ca aceasta variaza in functie de valoarea ratei de referinta.

In ceea ce priveste cuantumul dobanzii de referinta care se afiseaza la sediile bancii  consideram ca acesta este, practic, lasat la discretia institutei  si ii permite acesteia  sa modifice dobanda in mod arbitrar.

Aceasta clauza, care permite bancii calculul dobanzii in functie de dobanda de referinta afisata, asemanator clauzei care permite bancii modficarea in mod unilateral a cuantumului dobanzilor contin o conditie pur potestativa pentru banca, in calitatea sa de debitor al obligatiei de a calcula corect si transparent cuantumul dobanzii.

ATENTIE! Legea prezuma caracterul abuziv al clauzelor abuzive la ING BANK

Evidentiem faptul ca prevederile legale in vigoare prezuma absolut caracterul abuziv al clauzelor de acest tip.

Analizand acest tip de clauza cu prevederile art. 948 pct. 3 si art. 964 C. Civ. 1864

Conform acestor texte legale, pentru a fi valabil, obiectul actului juridic / contractului (in cazul de fata, dobanda) trebuie sa fie determinat sau determinabil.

Acest caracter presupune ca partile angrenate in contract sa poata, la momentul exigibilitatii obligatiei ce reprezinta obiectul contractului, sa determine in mod obiectiv intinderea acesteia.

Reaua-credinta a bancii este demonstrata, in primul rand, prin faptul ca aceasta a convins consumatorul sa incheie contractul de credit prin  acordarea unei dobanzi fixe (aparent atractive) promotionale, pe o perioada scurta, urmand ca, dupa aceasta perioada, dobanda sa devina variabila.

Executarile silite demarate de Recuperatorii de creante sunt nule absolut, intrucat aceste firme de recuperare a creantelor bancare nu achita taxe in Romania, procedura de anulare cerand imperativ o contestatie la executare.

Dobanda camatarilor e mic copil precum clauzele abuzive ING BANK

Desi dreptul de a modifica unilateral o clauza nu genereaza prin insusi acest aspect un abuz, daca nu este respectata conditia ca acest lucru (modificarea unilaterala) sa se faca in baza unui motiv intemeiat, prevazut si in contract si totodata, cu conditia informarii grabnice si efective a clientului, care sa aiba, de asemenea, libertatea de a rezilia contractul, vom constata existenta unor clauze abuzive.

Trimiterea la politica bancii si acordarea bancii a dreptului de a modifica dobanda, nu indeplinesc aceasta conditie, neputandu-se aprecia daca este intemeiata sau nu decizia bancii de a modifica rata dobanzii, in lipsa unor criterii obiective care sa defineasca aceste drepturi ale bancii.

Prin necircumstantierea elementelor care-i permit bancii sa decida cand modifica unilateral dobanda, prin neindicarea unui criteriu determinat si obiectiv care sa-i de bancii acest drept, lasand la libera sa apreciere majorarea dobanzii conform politicii bancii, aceasta clauza incalca prevederile legale incidente in materie, fiind de natura sa il prejudicieze pe consumator.


Acest tip de dobanda a facut obiectul analizei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, instanta europeana.

In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Am invatat sa anulam acest tip de abuzuri, sa salvam clientii în mod definitiv de hartuire si conturi blocate. Ajutandu-te și pe tine, vom excela în ce facem, vom face un pas mic dar sigur spre o tara mai sigura, fara executari abuzive.

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol – ING BANK clauzele abuzive – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.