Incetarea executarii silite vs Ce fac daca sunt executat silit

creanta certa lichida si exigibila

INCETAREA EXECUTARII SILITE – Reglementare

Daca te intrebi – ce fac daca sunt executat silit- te poate interesa in special Secţiunea a 7-a din Codul de procedura civila, intitulata Incetarea executarii silite

Articolul 703 Cazuri privind incetarea executarii silite (1) Executarea silită va fi solutionata cu incetarea executarii silita dacă:

1. s-a realizat integral obligația prevăzută în titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum și alte sume datorate potrivit legii; cu alte cuvinte, daca ai platit debitul in timpul executarii silite ori executorul a identificat suficiente bunuri pentru acoperirea debitului, este indeplinit cazul respectiv iar executorul va dispune incetarea executarii silite.

2. nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilității de valorificare a unor astfel de bunuri; Daca nu ai bunuri pe numele tau, trebuie inchisa executarea desi o vor redeschide cand iti e lumea mai draga.

3. creditorul a renunțat la executare;

4. a fost desființat titlul executoriu; de exemplu, daca titlu consta intr-un contract de imprumut incheiat cu IFN ori BANCA, poti ataca clauzele abuzive; odata desfiintate acele clauze, poti cere incetarea executarii silite executorului.

5. a fost anulată executarea prin contestatia la executare.

(2) În toate cazurile privind incetarea executarii silite, executorul judecătoresc va întocmi o încheiere, motivată în fapt și în drept, cu menționarea cauzei de încetare a executării. Încheierea de încetare a executării va fi comunicată de îndată creditorului și debitorului.

Cum obtin incetarea executarii silite si ce fac daca sunt executat

Viteza de reactie te poate ajuta enorm sa obtii incetarea executarii silite cu minim de deranj

Daca esti executat silit, trebuie sa te misti rapid caci termenul privind contestatia la executare este de doar 15 zile (prima si ultima zi nu intra in calcul asadar sunt 17 zile). Afisam un exemplu, in care am obtinut incetarea executarii silite, in favoarea clientului nostru – Diaconu Sorin:

incetarea executarii silite

Ai grija la Poprirea contului bancar

Sa te gandesti rapid la banii din cont caci executarea silita inseamna si Poprirea contului bancar. Executorii notifica toate bancile importante din Romania de obicei. Executorii din Romania nu pot dispune poprirea conturilor din afara Romaniei, asa ca, daca muncesti in Europa, esti ferit de o executare pornita aici.

Conturile, blocate de executori prin poprire, nu pot fi inchise de BANCA, vei plati comisioane atata timp cat poprirea dainuie pe cont.

ATENTIE! Daca te afli in executarea silita a creantei fiscale, ai grija la comunicarile titlului executoriu efectuate de ANAF, uneori acolo e sansa ta de a obtine incetarea executarii silite fiscale, intrucat daca nu sunt respectate procedurile de comunicare, executarea fiscala e anulabila.

Recomandam si urmatorul articol:

Tertul (ex: angajatorul) poprit te poate ajuta sau incurca

Daca apare poprirea pe cont, poti apela la REVOLUT, conturile lor sunt offshore, astfel nu pot fi supuse popririi.

Daca executorul demareaza Poprirea salariului tau, poti cere de la angajator sa primesti salariu in numerar.

Acum, pe umerii angajatorului se afla decizia de a ignora sau nu instiintarea popririi venita de la executor. Angajatorul este tert poprit.

Acesta din urma poate apela chiar si la justitie, cat timp nu exista teama.

Vezi Articolul 650 din Codul de procedura civila, denumit Terții : Orice terță persoană vătămată printr-un act de executare silită poate solicita desființarea acestuia sau, după caz, încetarea executării silite înseși, numai pe calea contestației la executare, dacă prin lege nu se dispune altfel.

Daca ai contestat executarea silita, ii poti da angajatorului linkul dosarului, format pe www.portal.just.ro , pentru a avea justificare la amanarea popririi.

Daca amana poprirea, angajatorul sa nu emita niciun raspuns executorului, doar sa amane solutionarea dosarului de anulare a executarii.

ATENTIE la ce obligatii are angajatorul !

A dvs companie angajatoare nu poate fi sanctionata in niciun fel pentru amanarea popririi.

Doar daca executorul declanseaza procedura judiciara – validarea popririi, si e admisa de judecator in instanta, aveti obligatia retinerii. Mai multe detalii veti regasi aici:
https://velicu.eu/anuleaza-poprirea-salariului-contestatie-executare/

Cu alte cuvinte, atata timp cat executorul nu demareaza procedura validarii popririi la Judecatori, de la care veti primi anterior si obligatoriu o citatie, sunteti in drept sa ignorati instiintarea primita intrucat poprirea nu este verificata de judecator.

Durata medie a unui proces de genul acesta e de 9 noua luni.

Recomandam si urmatorul articol:

ANPC uneori ajuta consumatorii executati silit abuziv, alteori NU

Sa sesizezi ANPC daca esti executat silit in baza unui contract de imprumut plin de clauze abuzive, mai ales daca creanta este cesionata la recuperatorii de creante. Privitor la fenomenul cesiunea creantei bancare la firmele de recuperare a creantelor bancare, te sfatuim sa parcurgi urmatoarele articole :

 

 

Ce fac daca sunt executat silit in baza unui contract de credit cesionat la SRL

Sa sesizezi ASF si BNR daca creditul a fost vandut la institutii offshore, precum recuperatorii de creante investitori clandestini sau la firme precum EUROBANK ERGASIAS, ce actioneaza ilegal in Romania.

 

Recuperatorii de creante te pot hartui pana la incetarea executarii silite

Trebuie sa sesizezi Parchetul daca esti hartuit prin zeci de telefoane, notificari si alte demersuri precum vizite la domiciliu. Te poti plange de hartuirea prevazuta la art. 208 Cod.Penal privind Hărțuirea

 (1) Fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă. si falsul in insrisuri sub semnatura privata daca recuperatorii de creante invoca calitatea de creditor raportat la contracte de imprumut bancar.

Recomandam si urmatorul articol:

 

 

Ce fac daca sunt executat silit prin sechestrul bunurilor mobile si imobile

Toate bunurile mobile vor putea fi supuse sechestrului, demers aflat la indemana executorului, desi nu e unul obligatoriu.

Totusi, urmarirea silita imobiliara e des exercitata de executorii judecatoresti, chiar si pentru sume modice, évident in mod abuziv in acest caz. Recomandam si urmatorul articol:

 

ATENTIE! Ai dreptul de a deschide un nou cont bancar prin care sa rulezi linistit bani

 

Conform art. 783 al. (5) din Codul de procedura civila:

În cazul în care adresa de înființare a popririi se transmite unei unități operaționale a unei instituții de credit, poprirea va fi înființată numai asupra conturilor pe care debitorul urmărit le are deschise la acea unitate.

Cu alte cuvinte, orice cont bancar nou deschis, deschis ulterior blocarii contului tau actual, nu va fi supus masurii popririi pe termen scurt, astfel vei putea rula bani pe noul cont bancar.

Dar, pe termen mediu si lung, trebuie gasite alte solutii, intrucat unii executorii judecatoresti, in medie 1 data la 6 luni, notifica bancile privind infiintarea popririi asupra noilor conturi bancare.

 

 

Cea mai sigura cale pentru a obtine incetarea executarii silite

Cel mai bun sfat consta in contestarea executarii silite. Conform Art. 720 din Codul de Procedura civila, intitulat Efectele soluționării contestației:

(1) Dacă admite contestația la executare, instanța, ținând seama de obiectul acesteia, după caz, va îndrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori încetarea executării înseși, va anula ori lămuri titlul executoriu. Recomandam si urmatorul articol:

 

Executarea silita poate fi suspendata daca nu ai rabdare in timpul procesului

Ai dreptul sa obtii suspendarea executarii silite, desi noi nu recomandam caci uneori dureaza mult si devine ineficienta cat timp ai anulat executarea silita.

Solutia in prima instanta, emisa de instanta de executare la contestatia la executare, este emisa prin hotarare executorie, asadar toate masurile de executare pica la pronuntarea solutiei, adica in aproximativ 45 de zile.

Daca nu obtii suspendarea, poti cere ulterior Intoarcerea executarii.

 

Ce fac daca sunt executat silit si nu am contestat executarea

Daca nu demarezi contestarea executarii silite, pregateste -te de o viata unui nomad, desi executorul te va urmari oriunde te vei duce, iti va bloca contul si sechestra bunurile cand te astepti mai putin.

Am vazut situatii in care executarea silita a durat si mai mult de 10 zece ani. Eu nu cred in fuga, ci in razboiul cu sistemul. Recomand si urmatorul articol:

 

Prin contestatia la executare se pot ataca oricand si clauzele abuzive din imprumuturile facute la BANCI ori IFN-uri

Daca esti executat in temeiul unui contract de credit incheiat cu institutii finaciare precum Banci ori IFN-uri, poti anula clauzele abuzive prin aceeasi actiune.

Odata anulate clauzele abuzive, opereaza textul mai sus amintit – art. 703 alin.1) pct. 4 din Codul de procedurva civila, in sensul ca va interveni incetarea executarii silite.

Daca nu ai atacat executarea silita in termenul de 15 zile, poti ataca oricand executarea.

Ulterior acestui termen scad sansele de a obtine incetarea executarii silite, desi noi anulam executari silite ilegale, demarate chiar si in 2010.

Recomandam si urmatorul articol:

 

MODEL DE CERERE PRIVIND INCETAREA EXECUTARII SILITE

Daca ai calitatea de creditor, poti cere si obtine incetarea executarii silite oricand.

Regasiti un model de cerere privind aceasta solutie:

Către executorul judecatoresc . . . .

Subsemnata (ul) / Subscrisa…………………………., având C.N.P. ……………… / C.I.F. …………..

cu domiciliul / cu sediul în …………….,   nr. de telefon ……………….  reprezentată prin administrator…………………, prin reprezentant convenţional AV. …………………. cu sediul profesional în………………. în calitate de creditor / creditoare în dosarul de executare nr. …../ anul ….., formulez  / formulăm şi depunem prezenta

CERERE PRIVIND INCETAREA EXECUTARII SILITE

declanșate împotriva debitorului / terțului – garant/ debitoarei / debitorilor / terților – garanți ……… cu domiciliul / sediul în ……………….. C.N.P. ……… / C.I.F. ……………. în baza titlului executoriu – Încheierea / Sentinţa / Decizia nr. ……… din data de ….. . ….. . ………. pronunţată de …….. în dosarul nr. ……… / ……… / ……….., executorie / definitivă, – întrucât:

  • s-a realizat obligația prevăzută în acesta, s-au achitat cheltuielile de executare precum și alte sume datorate potrivit legii,
  • nu mai poate fi efectuată ori continuată din cauza lipsei de bunuri urmăribile sau a imposibilităţii de valorificare a unor astfel de bunuri,
  • renunţ la executare,

a fost desfiinţat titlul executoriu prin ……………

a fost anulată executarea prin ……

În fapt, …

(se va indica starea de fapt care a determinat incetarea executarii silite).

În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 703 C.pr.civ..

Anexez / Anexăm în susţinerea prezentei cereri, următoarele :

înscrisuri doveditoare intervenirii cauzei privind incetarea executarii silite.

                    DATA                                                        SEMNĂTURA           

Iti recomand si urmatorul articol:

Atentie la angajamentul de plata cu executorul. Un angajament de plata intrerupe prescriptia. Vezi aici:

 

In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, mai sigura.

Poprirea tertilor – legea popririi – este neconstitutionala

Avocat drd. Daniel Velicu Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.