Conform terminologiei tehnice, din legislatie, gardul comun sau gardul dintre vecini este considerat o despartitura.
Vom urmari aspecte esentiale privitor la gardul comun raportat la Codul Civil comentat – lucrare apartinand Flavius-Antoniu Baias , Eugen Chelaru , Rodica Constantinovici , Ioan Macovei, si publicata la editura C.H. Beck.
Conform art. 660 alin. (1) Noul Cod Civil, despărţiturile dintre două fonduri pot fi formate din ziduri, şanţuri şi altele asemenea.
Sunt despărţituri şi gardurile, indiferent de materialul din care sunt confecţionate, inclusiv gradurile vii.
Gardul dintre vecini – drept sau obligatie?
Conform Articolului 662 din noul Cod Civil, obligația de construire a despărțiturilor comune este clar exprimata.
Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărțituri comune.
Cu alte cuvinte, oricare din vecini poate lua inititiativa construirii acelui gard comun si sa oblige vecinul la plata cheltuielilor.
Dreptul şi obligaţia de îngrădire a proprietăţii raportat la gardul comun
Reamintim că, potrivit art. 561 NCC, orice proprietar are dreptul, iar nu obligaţia, de a-şi îngrădi proprietatea.
Cu toate acestea, din prevederile art. 662 alin. (1) NCC (noul cod civil) rezultă că există şi o obligaţie de îngrădire, căreia îi corespunde dreptul proprietarului de a le cere vecinilor să contribuie la construirea unei despărţituri comune.
Obligaţia de îngrădire este un accesoriu al dreptului de a dobândi coproprietatea asupra despărţiturii comune, motiv pentru care ea nu mai subzistă dacă unul dintre vecini renunţă anticipat la acest drept, concluzia fiind dedusă din interpretarea a fortiori a dispoziţiilor art. 663 alin. (2) NCC..
Gardul dintre vecini – inaltime maxima
Conform Articolului 662 din noul Cod Civil, În lipsa unor dispoziții legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălțimea zidului comun se stabilește de părți, dar fără a depăși 2 metri, socotindu-se și coama zidului.
Asadar, inălţimea zidului comun va fi aceea prevăzută de lege, regulile de urbanism sau obiceiul locului. În lipsa acestora, art. 662 alin. (2) prevede că înălţimea zidului va fi stabilită de părţi, dar fără a depăşi 2 m, socotindu-se şi coama zidului.
Dar repararea si intretinerea gardului comun cine le achita?
Articolul 663 Cheltuielile de întreținere și reparare a despărțiturilor comune
(1) Coproprietarii sunt ținuți să suporte cheltuielile ocazionate de întreținerea și repararea despărțiturii comune, proporțional cu dreptul fiecăruia.
(2) Cu toate acestea, fiecare coproprietar poate să nu participe la cheltuielile de întreținere și reparare, renunțând la dreptul său de proprietate asupra despărțiturii comune, dispozițiile în materie de carte funciară fiind aplicabile. Coproprietarul nu va putea fi apărat de a participa la cheltuieli, în cazul în care are o construcție sprijinită de zidul comun ori în cazul în care trage un alt folos din exploatarea despărțiturii comune.
Repartizarea cheltuielilor pentru gardul comun.
Referitor la cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune, art. 663 alin. (1) NCC face o aplicaţie particulară a prevederilor art. 647 alin. (3) teza I NCC, prevăzând că acestea se suportă de coproprietari, proporţional cu dreptul fiecăruia.
Această proporţie este dată de mărimea cotelor-părţi din dreptul de proprietate asupra despărţiturii, care se prezumă relativ a fi egală pentru că lungimea despărţiturii este aceeaşi pentru ambii vecini [a se vedea şi comentariul consacrat art. 647 alin. (3) teza a II-a NCC].
Intotdeauna exista cate vecin rau sarac, neavenit sau artagos cand vine vorba de cheltuieli pentru gardul comun
Renunţarea la dreptul de proprietate asupra despărţiturii comune.
Coproproprietarul care nu doreşte să participe la cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune poate fi exonerat numai dacă renunţă la dreptul său de proprietate asupra despărţiturii comune.
Prin această prevedere art. 663 alin. (1) teza I NCC a reglementat un caz particular de încetare a coproprietăţii forţate.
Potrivit tezei a II-a a aceluiaşi text de lege, dispoziţiile în materie de carte funciară sunt aplicabile, ceea ce înseamnă că momentul pierderii dreptului de proprietate de către renunţător va fi acela al radierii din cartea funciară [art. 885 alin. (2) NCC].
Renunţarea la drept este un act juridic unilateral, care va trebui încheiat în formă autentică, fiind aplicabilă regula generală prevăzută de art. 888 NCC referitoare la condiţiile înscrierii în cartea funciară [a se vedea şi prevederile art. 889 alin. (1) NCC].
Renunţarea este şi un act juridic cu titlu gratuit.
Ce se intampla daca vecinul renunta la gardul comun?
Efectele renunţării constau în pierderea cotei-părţi din dreptul de proprietate asupra despărţiturii de către renunţător, concomitent cu dobândirea acesteia de proprietarul fondului vecin, ceea ce atrage şi încetarea coproprietăţii forţate.
Dobânditorul devine, astfel, proprietar exclusiv al despărţiturii, calitate în care va trebui să suporte toate cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea acesteia.
În acelaşi timp, proprietarul fondului dobândeşte şi dreptul de superficie asupra părţii din terenul vecinului său care este ocupată de despărţitura respectivă.
Potrivit art. 663 alin. (2) teza a II-a NCC, renunţarea nu este posibilă, iar coproprietarul nu va fi apărat de a participa la cheltuieli în cazul în care are o construcţie sprijinită de zidul comun ori în cazul în care trage un alt folos din exploatarea despărţiturii comune.
La ce se mai foloseste gardul dintre vecini?
Articolul 664 Construcțiile și instalațiile aflate în legătură cu zidul comun
(1) Oricare dintre coproprietari are dreptul să sprijine construcții ori să instaleze grinzi în zidul comun cu obligația de a lăsa 6 centimetri spre celălalt coproprietar și fără a afecta dreptul acestuia de a sprijini construcțiile sale ori de a instala propriile grinzi în zidul comun.
(2) Un coproprietar va avea dreptul de a scurta grinzile puse de vecinul său până în jumătatea zidului, în cazul în care ar dori să instaleze el însuși grinzi ori să construiască un coș de fum în același loc.
1. Folosirea zidului comun pentru sprijinirea unor lucrări.
Atunci când despărţitura constă într-un zid comun aceasta poate avea pentru coproprietari şi altă utilitate decât aceea de a separa cele două fonduri. Articolul 665 NCC are în vedere aceste împrejurări atunci când reglementează modul de folosire a zidului comun prin sprijinirea unor lucrări.
Astfel, potrivit art. 664 alin. (1) NCC, oricare dintre coproprietari are dreptul să sprijine construcţii ori să instaleze grinzi în zidul comun. Dispozitivele de sprijinire sau grinzile pot fi încastrate în zidul comun, chiar şi dincolo de jumătatea grosimii acestuia, cu obligaţia de a lăsa 6 centimetri spre celălalt coproprietar. Legea obligă, în acelaşi timp, ca prin efectuarea unor asemenea lucrări să nu fie afectat dreptul celuilalt coproprietar de a sprijini construcţiile sale ori de a instala propriile grinzi în zidul comun.
2. Scurtarea grinzilor vecinului.
Ca o consecinţă a obligaţiei de a nu afecta dreptul celuilalt coproprietar de a instala propriile grinzi în zidul comun, instituită de primul alineat al art. 664 alin. (1) NCC, cel de al doilea alineat al aceleiaşi prevederi legale îi conferă acestuia din urmă dreptul de a scurta grinzile puse de vecinul său, până în jumătatea zidului, în cazul în care ar dori să instaleze el însuşi grinzi ori să construiască un coş de fum în acelaşi loc.
Acest drept există chiar dacă la instalarea primelor grinzi a fost respectată obligaţia de a lăsa 6 centimetri spre celălalt coproprietar.
Gardul comun poate fi inaltat?
Articolul 665 Înălțarea zidului comun
(1) Oricare dintre coproprietari poate să înalțe zidul, cu îndatorirea de a suporta singur cheltuielile de înălțare peste limita zidului comun, precum și cheltuielile de reparare a părții comune a zidului ca urmare a înălțării acestuia.
(2) În cazul în care zidul nu poate rezista înălțării, proprietarul care dorește să facă această înălțare este dator să reconstruiască zidul în întregime luând din fondul său suprafața pentru a asigura grosimea necesară zidului nou-ridicat.
(3) Vecinul care nu a contribuit la înălțare poate dobândi coproprietatea, plătind jumătate din valoarea actualizată a materialelor și manoperei folosite, precum și, dacă este cazul, jumătate din valoarea terenului întrebuințat pentru îngroșarea zidului.
1. Suportarea cheltuielilor ocazionate de înălţarea zidului comun.
Prevederile art. 665 alin. (1) NCC îi conferă coproprietarului care doreşte să înalţe zidul comun dreptul de a realiza singur această lucrare, suportând singur aceste cheltuieli. El va fi obligat să suporte singur şi cheltuielile de reparare a părţii comune a zidului, a căror necesitate îşi are cauza în înălţarea acestuia.
2. Reconstruirea zidului comun.
Alineatul al doilea al art. 665 NCC reglementează situaţia în care particularităţile constructive ale zidului iniţial nu permit supraînălţarea, existând pericolul ca o asemena lucrare să ducă la avarierea sau prăbuşirea sa.
În asemenea situaţii, proprietarul care doreşte să realizeze această înălţare este obligat să reconstruiască zidul în întregime.
Dacă, pentru a-i mări rezistenţa, este necesară mărirea grosimii zidului, proprietarul în cauză va fi obligat să pună la dispoziţie şi terenul necesar acestei lucrări.
Din coroborarea dispoziţiilor art. 665 alin. (1) şi (2) NCC cu cele ale art. 662 alin. (2) NCC, rezultă că înălţarea zidului se va putea face numai până la limita permisă de dispoziţiile legale, regulile de urbanism sau obiceiul locului.
Dacă înălţimea zidului a fost stabilită prin acordul părţilor va fi necesară obţinerea acestui acord şi în cazul înălţării sale, făra a se putea depăşi înălţimea de 2 m.
3. Dobândirea coproprietăţii asupra lucrărilor de înălţare.
Potrivit art. 665 alin. (3) NCC, vecinul care nu a contribuit la înălţarea zidului poate dobândi coproprietatea, plătind jumătate din valoarea actualizată a materialelor şi a manoperei folosite.
Cum devii proprietar asupra gardului comun?
Articolul 666 Dobândirea coproprietății asupra despărțiturilor
Vecinul care nu a contribuit la realizarea despărțiturii comune poate dobândi un drept de coproprietate asupra despărțiturii, plătind jumătate din valoarea actualizată a materialelor și manoperei folosite și, după caz, jumătate din valoarea terenului pe care despărțitura a fost construită. Dispozițiile în materie de carte funciară rămân aplicabile.
1. Vânzarea forţată a cotei-părţi din dreptul de proprietate asupra despărţituirii comune.
Articolul 666 NCC reglementează dobândirea coproprietăţii asupra despărţiturii comune, indiferent de felul acesteia, de către coproprietarul care nu a contribuit la realizarea sa.
În temeiul prevederii legale citate, acesta poate dobândi cota de ½ din dreptul de proprietate asupra despărţiturii, plătindu-i vecinului care a realizat-o jumătate din valoarea actualizată a materialelor şi a manoperei folosite. Dacă despărţitura a fost integral realizată pe terenul vecinului, cel care doreşte să dobândească coproprietatea va trebui să-i plătească celui dintâi şi jumătate din valoarea terenului ocupat de această lucrare.
Operaţiunea juridică în discuţie are natura juridică a unei vânzări forţate, actul juridic dintre părţi trebuind să fie încheiat în formă autentică, pentru a putea servi la înscrierea în cartea funciară a dreptului dobânditorului.
Te pot interesa si urmatoarele articole:
- -https://velicu.eu/juridice/autorizatie-de-construire-30-de-zile-acte-necesare-legea-50-1991/
- -https://velicu.eu/proces-verbal-de-receptie-fara-spaga/
- https://velicu.eu/juridice-certificatul-de-urbanism-ilegal-anulare/
- -https://velicu.eu/parcelarea-dezmembrare-dezilipire-impartire-imobile-urbanism/
- -https://velicu.eu/servitutea-de-trecere-auto-despagubiri/
- -https://velicu.eu/despagubiri-teren-afectat-de-conducte/
- -https://velicu.eu/uzucapiunea-de-30-de-ani-sau-uzucapiunea-din-vechiul-cod-civil/
- -https://velicu.eu/juridice/uzucapiune-posesie-proprietar/
- https://velicu.eu/casa-scarii-bloc-amenajare-ilegala-abuziva/
ATENTIE ! Articolul 560 DIN Codul Civil stabileste Obligația de granituire.
Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligați să contribuie la grănițuire prin reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
Avocat Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
- Prezentul articol – gardul dintre vecini – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Dar daca gardul comun este deteriorat din cauza pomilor vecinului cine are obligatia de a repara gardul?
Buna ziua!
Vecinul are obligatia de a repara gardul precum si obligatia de a taia crengile arborilor, la o dimensiune potrivita, pentru a nu afecta gardul construit. In cazul in care dvs reparati gardul, aveti dreptul de a obtine, chiar si in instanta, daca nu se poate amiabil, obligarea vecinului la achitarea cheltuielilor pe care le-ati facut in vederea repararii gardului.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua, am cumparat casa de curand si avea construit gardul intre mine si vecinul meu. acum vecinul nu ma lasa sa pun nimic pe el pe semne că fostul proprietar nu a platit pentru el si eu nu am voie sa ma folosesc de el bici pentru a imi pune luminile. ce pit sa fac in cazul acesta?
Buna ziua doamna, din cate scrie in articol dv. puteti sa deveniti coproprietar al gardului comun CHIAR DACA ACESTA ESTE PE TERENUL VECINULUI, platindu-i jumatate din valoarea actualizata a acestuia.
Cu siguranta va fi necesara o decizie judecatoreasca in acest sens care sa stabileasca si valoarea gardului.
Pana acolo insa cred ca vecinul trebuie sa dovedeasca daca e singurul proprietar /contributor la construirea gardului.
Ps. Dv ati scris ca un reply la articolul precedent si de asta cred ca nu v-a raspuns dl.avocat.
Doar daca si cealalta parte este de acord. Daca nu puteti sa va faceti propriul gard pe terenul dumneavoastra
Buna ziua,casa mea este pe hotar la limita de proprietate,vecinul a plantat brazi la 10cm de casa si a montat un schelet de gard tot la 10 cm de casa pe hotar.Este legal?nu trebuie respectat art 612 cod civil cu distanta minima de 60cm?
Buna ziua
Am un vecin cu care am intrat in conflict din cauza unor crengi iesite mult in afara caii de acces cu masina inspre poarta mea. Mentionez ca am cadastru. Nu stiu daca e domeniu public sau cale de servitute, dar e drum de acces prin spatele unor proprietati, drum pe care se ajunge la contoarele de gaze, pe sub pamant sunt tevile caldura de la C.E.T. acces pompieri, etc. Calea de acces deserveste accesul utilitatilor (prin spate)a 5 proprietati. Sunt singurul cu poarta pe acest intrand. Am taiat crengile cu fructe ale vecinului intrucat ajunsesera in mijlocul caii de acces si imi zgariam masina. Pomul lui se afla pe coltul drumului de acces cu strada principala, unde de asemenea i-au ajuns crengile aplecate pana in strada ocupand tot trotuarul -cota 0. Acum ameninta ca inchide jumatate din drum, partea lui (are si el gard si zidul cladirii-spate-(fara gard),catre acest drum).Acum, gardul comun dintre noi din curtile de fata( proprietetile sunt duplex, in spate este drumul de acces, in fata este gardul comun), este facut de el cu vreo 7 ani in urma cred, gard la care am vrut sa contribui si eu cu jumatate din costuri, dar n-a vrut. Acum spune ca e gardul lui. Eu pe latii orizontali din lemn,care sunt pe partea am montat 3 cabluri T.V., camere video si curent, protejate cu mansoane de copex. Ma ameninta, din cauza crengilor taiate din pomul de la drumul de acces, ca e gardul lui si sa scot cablurile. Mai am si o copertina legata de stalpii metalici ai gardului. Mentionez ca el cand a cumparat , era gard din uluci din lemn si copertina a fost facuta (mult mai inalta) cu acordul lui in timp ce era un alt proprietar in curtea care acum e a mea.Intre timp eu am rascumparat aceasta proprietate( practic un fanar, care era in curte si cu casa, deci am reintregit proprietatea, casa + fanar). Eu am coborat copertina la nivelul gardului + 10 cm. Ma ameninta sa-mi dau jos si “sandramaua”. De pe gardul comun nu stiu daca poate sa imi impuna sa demontez cablurile si ” sandramaua” ancorata de stalpii metalici ai gardului, intrucat e gardul lui. Ce ma sfatuiti si ce legi sa citesc ? Dar referitor la crengile care ocupau jumatate din drumul de acces ? Din cate stiu e obligatia fiecaruia sa tunda pomii care depasesc gardul?
Bună ziua.Am cumpărat o casa gata imprejmuita cu gard,de aproape 2 ani. Pe una din părți vecinul are făcut gard din lemn pe fundație,o scândură înspre el,una înspre mine. Eu doresc sa ii dau jos lemnele dinspre mine ,sa i le innapoiez,caci doresc sa montez tabla. El zice ca nu e de acord caci ii stric lui aspectul… Trebuie sa îmi dea acordul,sau în ce temei legal pot sa îmi fac partea de gard cum doresc eu? În contextul în care el zice ca a cheltuit cu acel gard,cu vreo 8 ani înainte de a ma muta eu.Va mulțumesc anticipat pentru un răspuns concret.
Buna ziua!
Este posibil ca actiune dvs sa destabilizeze gardul si din aceasta cauza vecinul sa se considere indreptati sa se opuna modificarii. Nu trebuie sa va dea acordul, insa poate demara o procedura judiciara impotriva dvs daca aduceti prejudicii gardului.
Recomandarea noastra ar fi sa incercati sa aveti o discutie cu vecinul si sa ajungeti la o intelegere amiabila.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Am refacut gardul vechi si deteriorat la casa parinteasca pe o lungime de 40 m.
Vecinul nu doreste sa plateasca partea lui dar acum vrea sa vanda casa. A mai crescut si pretul ca are gard nou din plasa bordurata. Ce e de facut?
Buna ziua!
Puteti introduce o cerere de chemare in judecata a vecinului prin care sa solicitati obligarea acestuia la suportarea a 50% din contravaloarea manoperei si a materialelor de constructie. Cererea se introduce la Judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza vecinul dvs. Trebuie sa atasati dovada cheltuielilor efectuate cu materiale, muncitori, hrana muncitorilor, etc.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună ziua, am o vecină care ridică plasa de desupt și pune plăci de ardezii pentu a intra pasările ei care sar gardul, fără a cere păsările să ile întoarcem, gardul e construit de noi.
Buna seara,
Vecinul meu vrea sa faca un gard foarte costisitor. Sunt de acord sa facem un gard dar nu din betoane,panouri din lemn finisat etc.
Intrebarea mea este care ar fi limita cheltuielilor. Daca el vrea sa-l faca din, hai sa zicem marmura (exagerez bineinteles) eu trebuie sa platesc jumatate?? Un gard decent poate costa 150-200 lei/m linear. Vecinul vrea sa faca un gard cu 350lei/m linear. Este corect sa platesc jumatate?
Buna ziua!
Incercati s anegociati cu vecinul dvs si sa ajungeti la o solutie de compromis, care sa va fie favorabila ambilor.
In cazul in care acesta insista si nu renunta la ideile sale, pentru ca dvs sa fiti exonerat de la plata cheltuielilor ocazionate de realizarea unui gard costisotor, ii puteti pune la dispozitie vecinului dvs terenul necesar pentru realizarea gardului (practic, gardul sa se realizeze pe partea dvs de tere n). Atsfel, contributia dvs la despartitura comuna sa fie reprezentata de partea de teren.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna seara,
Am achizitionat de curand o casa. Vecinul avea deja gardul despartitor construit (de aproximativ 10 ani) iar acum a venit sa imi ceara jumatate din pretul gardului.
Vreau sa platesc jumatate din pret, pentru ca asa mi se pare corect, insa as vrea sa fac acest lucru in asa fel incat sa ramana un act legal in urma platii. Nu vreau ca apoi, pe viitor, sa existe discutii legate de suma platita, etc.
Este posibil ca o astfel de tranzactie sa fie facuta la notar? Exista ceva act standard care trebuie semnat in acest caz?
Multumesc,
Daniel
Buna ziua!
Da, dvs si vecinul dvs va puteti prezenta la notarul public in vederea perfectarii actului in format autentic.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua.a cumparat teren si casa care erau bitourile colectivului, dar casa era a unor boieri. An aceste magazii au fost si angrasamintii chimice. Deci alcaua este hotar, dar vecinii, anainte sa cumpar eu, dupa revolutie sau extins si daramau din pereti, dar ni au putut sa darame tot ptr ca am cumparat eu. Alcaua este f mukt an pamant si eu am ancercat sa construiesc, adica sa repar peretele si am facut altul an beton anauntrul camerelos ca sa nu cada casa. Deci casa sau magazia care am facuto de dormit, are de 100 de ani cred acoperisul care cade la vecini(deci acoperisul cadea an spate tot pe terenul boierilor, dar au luat toti dupa revolutie, si copiii boierilor au facut tabulator pe ce ai ramas). Deci veciinii au facut aproape de casa grajduri si veceuri etc, dar capacil lor este anfipt sb capacul meu si ami putrezeste stalpii d3 lemn. D3co dupa capacul meu cade apa pe al lor si dupa al lor pe grinzile mele. Deci eu nu pot face zgheab. Ptr ca al lor este anfiptsub capacul meu. Ce pot face. Si daca daram casa, sa fac gardul trebuie luat de unde am tabulatorul d3 la fundacia originala sa d3limitez gardul? Daca daram casa, el la f3l trebuie sa taie din capac, sau sa se duca cu casa mai ancolo sa respecte distanta? Mersii
Buna ziua,
Vecinul are casa pe hotarul comun si acesta vrea sa o darame. In vederea reconstructiei gardului trebuie sa particip financiar si eu sau el trebuie sa refaca gardul dintre noi? (in contextul in care nu mai exista peretele casei care delimita terenurile).
Ce articol prevede aceste aspecte.
multumesc!
Buna ziua!
Daca doriti sa fiti co-proprietar, trebuie sa contribuiti si dvs la constructia despartiturii comune, conform art 662 Cod Civil si urmatoarele. Contributia dvs poate fi reprezentata de jumatate din portiunea de teren pe care se va edifica gardul si jumatate din contravaloarea materialelor si a manoperei. Bineinteles, dvs si vecinul dvs va puteti intelege si stabili si alte cote sau forma de participare la construirea despartoturii comune.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna seara,
Va scriu pentru a cere ajutor in privinta situatiei mele .Din anul 1985 am locuit cu chirie intr-o casa nationalizata pe care am cumparat-o in 1997 cu legea 10.Aceasta locuinta se afla in aripa din fundul unui condominiu de 5 familii.Eu sint singura care am cumparat iar ceilalti nu au avut posibilitati financiare si au ramas in chirie la primarie.In anul 2019 au demolat toata partea din fata cu chiriasii primariei,practic s-au dezlipit de locuinta mea si eu am ramas ca loc infundat,dar trecerea este aceeasi pe care trec de 35 ani.Primaria aproape ma obliga sa semnez ca locul ramas in urma demolarii sa intre in proprietatea lor.Eu nu am semnat deoarece in planul de amplasament dupa demolare nu vad calea mea de trecerd.Mentionez ca casa nu era nici macar trecuta pe harta orasului cind am facut eu acte pentru intreaga cladire si a mea separat ca altfel nu se putea face acte.Primaria nu avea nimic ,nici un act si cu pretextul demolarii au cerut actele mele pe care le-au anulat si au facut altele ei prin care ma trezesc ca in 2020 ,adica dupa demolare,calea mea de trecere ca loc infundat este un numar cadastral al.primariei ca Domeniu Privat.Inainte era terenul municipiului fara nici un numar cadastral.Locuinta mea sint proprietar doar pe terenul de sub casa luat prin ordinul prefectului in 2010 si am facut un gard provizoriu dupa demolare ca sa evit intrarea hotilor iar primaria m-a amendat cu 30 mil si ca masura demolarea gardului.Am contestat amenda si mi-a anulat-o judecatorul dar a ramas valabila demolarea gardului cu drept de apel.Eu nu am facut apel sa nu-mi demoleze gardul dar Politia Locala a facut apel sa platesc amenda.Acum intr-o dimineata au venit si au dat gardul jos fara sa ma anunte si m-am speriat foarte tare ca nu am primit nici o notificare de executare a sentintei.In plus procesul nu s-a terminat intr-u cit eu am raspuns la apelul lor si asteptam in martie procesul.Am fost peste tot sa-ntreb cine a dat ordin sa dea gardul jos si pina la urma doamna de la Patrimoniu a zis.”ce sa va fac doamna ,daca nu ati vrut sa semnati”.Adica sa inteleg ca s-au razbunat.Acum nu vor sa-mi primeasca cerere de drum de servitute pina nu platesc amenda care este deja anulata.Dar ei de ce nu au asteptat sa se termine procesul?numai eu sa astept?Au facut receptia dupa demolare si nu mi-au dat autorizatie de reparatie,nu au venit sa faca rexpertiza dupa demolare.Bine ca le-am dat actele mele si au facut ce au vrut.Am nevoie de drum de servitute legala pentru utilitati gaze,,dar nici nu vor sa auda.Ce sa fac?Nu credeam ca ii deranjeaja un gard de 2m jumate si s-au napustit si l-au taiat fara sa ma anunte.Eu eram in casa ,dormeam dupa tura de noapte,cind am vazut niste oameni in curte era sa fac infarct.Au venit cei de la spatii verzi cu 2 politisti locali si un reprezentant al.primariei care dupa ce i-am cerut notificarea a zis ca se duce la masina sa o aduca si a fugit.Va rog sa-mi spuneti daca au dreptate sa ma lase asa fara sa-mi raspunda la nici o cerere de a mea.Va multumesc
Buna seara,
Va scriu pentru a cere un sfat in privinta situatiei mele.
In urma cu 15 ani, parintii mei au cumparat un teren, pe care au construit o casa in mijlocul terenului.
Unul dintre vecini, avea deja casa construita pe hotar, iar parintii nu au mai avut posibilitatea financiara de imprejmuire cu gard a terenului. Acum, de cand am mostenit acest teren de la parinti, dorim sa facem gardul aferent curtii, insa vecinul care are casa pe hotar ne interzice, deoarece gardul ales (din tabla), sustine ca nu iar permite o aerisire corecta a casei sale si voi fi dat in judecata, la care va avea de castigat.
As vrea sa stiu daca vecinul are dreptate. Care ar fi solutia de a ingradi terenul meu, atata timp cat doresc sa-l construiesc pe terenul meu, lasand o distanta de un 30cm fata de gardul sau.
Multumesc frumos!
Buna ziua,
am cumparat recent un teren, de 1000mp, iar gardul vecinului, e construit ilegal cu 4m in interiorul terenului meu, ocupand o suprafata de aprox 250mp. In actl de vanzare cumparare e specificata situatia de fapt, sustinuta de o ridicare topo, care atesta faptul ca gardul e in interiorul terenului meu. Gardul nu are autorizatie de constructie. Pot sa il daram ??? sau trebuie sa merg la judecata?? Ce actiune pot initia impotriva vecinului..?
Va multumesc!
Buna ziua! Mama mea vrea să construiască gard între ea și fratele ei care a decedat în 2017. ( acum sunt proprietari fii fratelui) dar ei nu vor sa participe cu nici o sumă de bani.Au spus că ei nu vor gard.Il putem obliga cumva să plătească și ei? Iar dacă, mama, construiește pe banii ei gardul, acesta poate deveni bunul ei? Dar cum ? Trebuie mers la notar,trebuiesc depuse chitanțe de cheltuieli, ce demersuri se pot face, și ce beneficii poate avea mama daca devine proprietara gardului? Mulțumesc frumos!
Buna ziua! Spuneti.mi va rog daca pot construi gard intre mine si vecini ,din zidarie? Adica sa nu fie din plasa,si va umbri gradinile vecinilor din lateral si fundul gradinii. Sunt obligat sa fac gard din plasa sau nu ,daca vecinii folosesc gradinile pentru legume? Locuiesc la sat si as vrea sa imi ingradesc terenul si as vrea sa stiu daca pot sa.l fac din zidarie sau trebuie sa fie din plasa ,ca sa nu umbresc gradinile?
Va mulțumesc!
Buna ziua!
Gardul poate fi construit din orice material, nu exista prevederi legale in acest sens, indiferent daca vecinii dvs cultiva sau nu legume in curte.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua,
Am cumpărat de curând o casa. Zidul casei servește ca și gard de delimitare al proprietății. Zidul trebuie reparat deoarece trage foarte multa umezeala. Vecina deși la început ne-a solicitat documente de la primărie, acum nu mai este de acord ca materialul rezultat din reparații sa fie debarasat utilizând proprietatea acesteia. Menționez ca de lungul casei mele are plantat rugi de mure acestea ținând umezeala. Cum pot proceda
Buna ziua!
Incercati sa ii explicati sitautia, cu calm, vecinei dvs si sa ii puneti in vedere faptul ca, in cazul in care se tot opune abuziv, aveti de gand sa solicitati instantei de judecata suplinirea consimtamantului acesteia si permiterea efectuarii lucrarilor. In plus, puteti solicita si repararea prejudiciului care v-a fost cauza ca urmare a intarzierii in efectuarea reparatiilor (in masura in care exista un prejudiciu).
Nu este nevoie de niciun document emis de primarie in cazul expus de dvs.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
Am construit o casa , iar acum am ajuns la partea de gard comun cu vecinii. I-am contactat in vederea/intelegerii pentru gardul comun. Raspunsul a fost ca ei nu isi propun sa construiasca acum si nu au nevoie de gard comun . Care este cea mai buna abordare in situatia de fata ?
Multumesc
Buna ziua!
Astfel cum este precizat si in articol, dvs aveti la indemana o actiune in granituire, prin care sa solicitati obligarea vecinilor dvs sa participe la construire despartiturii comune. Cererea de chemare in judecata se depune la Judecatoria in circumscriptia careia se afla imobilele intre care doriti sa construiti gardul.
Totusi, dvs puteti discuta cu vecinii si sa le aduceti la cunostinta faptul ca daca nu isi doresc sa participe la constructia gardului, aveti de gand sa solicitati, in instanta, obligarea lor la acest lucru. Poate se vor razgandi, avand in vedere faptul ca un litigiu presupune anumite costuri.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua ,am construit gardul despărțitor doar pe terenul meu ptr ca vecinul nu a vrut să cedeze nimic de la el ,problema este ca el a încărcat cu pământ pana deasupra de fundatia mea din beton si imi sta mereu umed si incepe sa se rupă de la schimbările de temperatura,va rog sa ma îndrumați ce este de facut ,tin sa precizez ca nu am cu cine sa vb ptr ca nu intelege ,nu ai cu vine sa te înțelegi, va multumesc
Bunã seara.Am cumparat un teren si gardul de sarmã ghimpatã care împrejmuiește proprietatea este foarte vechi si vreau cu vecinul sã facem un alt gard din plasã de sarmã,pe care parte a gardului trebuie sã aibã fața ???
Buna ziua!
De regula, fata gardului e spre celalalt vecin. Acum, daca dvs va intelegeti cu vecinul si veti construi gardul impreuna, puteti stabili aceste aspecte impreuna.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Bună seara!Este legal să-mi îngrădesc un teren fără a cere aprobare la vecinii? Menționez că nu doresc să rămână gardul acesta definitiv, când voi construi doresc să pun stâlpi introduși în beton.
Buna ziua!
Da, atata timp cat construiti gardul pe terenul dvs nu aveti nevoie de aprobarea vecinilor.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Puteti va rog sa mentionati legea care specifica asta? Si la ce distanta de hotar il pot construi?
Buna ziua. Vecinul a atașat (prin gaurirea stalpilor mei metalici) pe gardul construit de mine,stâlpi de lemn pe care a bătut plasa de umbrire, fara acordul meu.Are voie să facă acest lucru? Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua !
Tatal meu a discutat cu vecinul in privinta vanzarii unei parcele din gradina fara a face acte la notar.
Saptamanba urmatoare vecinul deja si-a turnat ciment pe teren si a imprejmuit cu gard spunandu-i tatalui ca ii va da banii dupa ce vinde el alt teren ( CAND habar nu am , poate fi intr-o luna sau 10).
Intrebarea este : se poate darama acest gard fiind construit recent ?
Cum trebuia procedat legal corect si daca se mai poate face ceva acum sa il fortam pe vecin sa platesca sau sa isi ia betonul si gardul de pe proprietatea noastra ?
Multumesc anticipat!
Buna ziua
Recent am cumparat o locuinta in care exista o fundatie de gard inceputa .Fosti propritari au fost dati in judecata si lau dat jos deoarece vecinii nu au fost deacord
Fosti proprietari au cumparat de la stat dreptul de access si ceva metri in plus ca sa poata avea gardul
Imi doresc sa fac un gard intre mine si vecina deoarece momentan curtea e comuna .
In aceelasi timp vreau sa va rog am dreptul sa ridic gardul in ciuda neacceptari vecinei desi in acte sunt proprietara?
Buna ziua!
Dvs trebuie sa respectati dispozitiile instantei de judecata in ceea ce priveste despartitura comuna. Ati mentionat faptul ca intre fostii proprietari si vecini a existat un litigiu pe aceasta tema. Rugati fostii proprietari sa va comunice un exemplar al hotararii judecatoresti si conformati-va dispozitiilor acesteia.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0720 10 80 50
Buna ziua. Am primit de la primarie o parcela de teren confirm legii 15 djn 2003. Am construit un gard cu fundatie de beton si plasa bordurata la limita proprietatii cu terenul vecin. Acum a primit si vecinul teren, si-a inaltat curtea peste fundatia mea la gard. Cum il pit obliga sa isi retraga pamantul sub nivelul fundatiei de la gardul meu?
Buna ziua,
Între mine și vecin există un gard de plasa, dar eu as dori sa fie din lemn sau ceva similar, pentru intimitate. Vecinul nu va fi de acord fiindcă el cultiva legume și “îi iau lumina”, dar as putea construi un alt gard, langa cel comun, pe terenul meu? Ce distanta fata de gardul comun si înălțime ar trebui sa las? Mulțumesc!
Buna ziua!
Da, dvs puteti construi un nou gard la dvs pe teren. Nu trebuie sa respectati o anumita distanta, atata timp cat fundatia gardului este construita la dvs pe teren.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua, avand in vedere raspunsurile Dvs., adica ca un cetatean poate edifica uun gard pe proprietatea sa, cum ramane cu prevederile articolului in care se specifica la la orice constructie executata la mai putin de 60 cm fata de limita de proprietate trebuie acordul notarial al vecinului???(gardul este o constructie pentru care investitorul detine autorizatie de construire)
Buna ziua,
Asa cum s-a mai intrebat, daca este distanta sub 60 cm, am nevoie de acordul vecinului conform certificatului de urbanism. Cum pot proceda in acest sens, fara a trebui sa renunt la 60 cm din ternul meu doar pentru a avea intimiate?
Multumesc!
Buna ziua domnule avocat!! Vin si eu cu o intrebare la dumneavoastra: este adevarat ca daca vecinul nu este de acord sa fac gardul din bca nu pot sa il fac ca nu vrea el? Nu am pretenții sa participe financiar cu nimic.. tin sa mentionez ca gardul vechi este de scândură si e construit de catre părinții mei! Asa mia sa zis de la primărie ca nu am voie să il fac dacă vecinul nu ma lasa si ca sa il fac din același material care a fost facut. Va Multumesc dacă imi citiți mesajul!!
Buna ziua, am un gard, in totalitate pe terenul meu, din fundatie de beton, stalpi si plasa de metal. Noul vecin a dat jos plasa si a pus BCA, fara a imi cere acordul.
Ii pot cere sa readuca gardul la stadiul initial?
Buna ziua! Parintii mei construiesc un gard intre ei si vecini, pe proprietate personala.Gardul o sa aibe temelie de max 20 cm inaltime si sipci.Pentru acest gard este necesara autorizatie de constructie?Multumesc
Fiti amabil, daca aprob verbal si prin sms ca vecinul meu sa puna gardul pe linia de hotar, este in regula?Sau trebuie un acord scris?
Buna ziua! Părinții mei au construit un gard de sârmă pe proprietatea personala. După mai mult de 10 ani, noii proprietari ai terenului învecinat le cer să defiseze arboretul crescut între timp. Mai mult, au început să taie singuri arbori crescuți pe proprietatea noastră. Terenul nostru este mai sus puțin, dar cumnatul moștenitoarei a tot săpat linia de hotar încât stâlpii de lemn sunt acum și în partea lor. Ce putem face legal astfel încât să ne păstrăm dreptul de proprietate asupra gardului și arboretului crescut după obiceiul locului? Adresa mea de email mihapau75@yahoo.com. Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Buna ziua ! Acum aproape trei săptămâni gardul vecinului meu a căzut la mine in curte. Menționez că aveam un smochin mare și mai mulți arbuști de coacăze și multe alte plante ,in sfârșit , gardul acum este căzut peste toate acestea.K-am rugat frumos sa intre să-l ridice dar nici in ziua de azi nu l-au ridicat Menționez că gardul este confectionat din calupi și sigur avea o înălțime de aproximativ sau poate chiar 2 metri. Ce proceduri trebuie sa fac pentru a ii obliga sa i-au ia moluzul din curtea mea . Menționez că gardul nu a fost construit pe o fundație adâncă și pentru acest fapt el a stat tot timpul să cadă .Daca nu mă înșel a fost construit prin anul 2007 . Datorita ploilor și mișcărilor de teren gardul a început să se lase spre curtea mea .Deci de atunci și până în prezent s-au uitat la el cum cade și intr-o seara (acum trei săptămâni) l-au împins în curtea mea .Acum se uită la el căzut , nu știu pentru cat timp . Va mulțumesc frumos .Un salut !
Buna ziua,
Urmeaza sa achizitionam un apartament cu gradina.
In planul de amenajare primit de la constructor, delimitarea dintre strada si veci este denumita “Imprejmuire gradina privata”
Constructorul a realizat deja un gard de 1.4-1.5m din plase de sarma pentru gradina noastra dar si pentru celelelalte gradini din complex, insa noua ni se pare nepotrivita inaltimea.
Am rugat constructorul sa monteze un gard de sarma inalt de 2m insa fara succes.
Locuinta este gara, insa nu am semnat contractul final.
In contractul initial nu este stipulata inaltimea gardului/imprejmuirii.
Va rog frumos sa imi spuneti ce optiuni avem pentru a ridica gardul/imprejmuirea la 2m?
Este necesar ca si vecinii sa faca acelasi lucru?
Buna ziua,
Am achizitionat un teren, in momentul de fata din datele care le detin terenurile din vecinatate nu sunt achizitionate, sunt obligat legal sa construiesc gard, sau pot astepta pana se vand celelalte loturi?
Bună ziua?! Vecini mei au făcut gardul dar noi am vrut altfel el la facut cum a vrut cu plase eu nu am fost de acord pt ca se vede tot în curte iam zis sa punem plasa verde sa nu se mai vadă dar cum e gardul lui nu vrea ce pot face sa pun sa vaem intimitate în curte
Buna ziua, avem o hotarare judecatoareasca prin care detinem si un drept asupra unui drum de servitute. Un vecin a vandut o parcela cu iesire la acest drum, iar noi proprietari au stricat gardul despartitor, folosesc drumul de acces ca si curte persoanala. Ce putem face pentru a-i determina sa refaca gardul?
Buna Ziua , de 2 ani am facut un gard desparitor in gradina din plasa sudata bordurata verde , stalpi de sustinere sunt de teava rectangulara pe teritoriul meu si gardul bordurat este cu fata la vecin , Probeleme este ca acum din anumite motive vecinul doreste sa mut plasa pe partea mea si sa aiba stalpi la dansul ( vecinul nu a contributi cu nici o suma ) Deci gardul este fix pe linia de hotar , Imi puteti oferi mai multe informati ce este de facut si niste articole din lege ceva de genu ???
Buna seara,am o probelema cu un vecin,noi am cumparat casa de aprox 4 ani,langa noi era o casa in care nu statea nimeni de 7-8 ani,acum sau mutat niste vecini,cu care am crezut ca ne putem intelege.A inceput prin a taia de pe gard leandru ce e de ani buni pe gard pe motiv ca e gardul lui,ei fiind proprietari casei,in care nu a stat nimeni,e un om rau,care taie tot,si a dat cu ierbicit la el in curte ca lui nu ii place,dar la el in curte face ce vrea,ce as putea face?sa nu mai taie.Multumesc
Bună dimineața!!!!
Casa mea și a vecinului sânt poziționate față în față la o distanță de aproximativ 6-7 metri.
El a construit un gard de beton cu bolțari de 2,10 metri pe zona de hotar cu lungimea de 25 metri.
Față de unul din geamurile casei mele gardul se poziționează la mai puțin de doi metri,iar coama acestuia din țiglă ceramică depășește hotarul dintre noi, spre mine cu vreo 5 cm, precum și fundația sub nivelul pământului din curtea mea depășește hotarul și mă împiedică să-mi folosesc peticul de pământ de-a lungul acestui zid.
Menționez că terenul meu are 223 m pătrați din care casa are 73 m și o anexă 12m.
Nu am dat acordul pentru acest zid pe hotar și în fața casei mele, nu știu cât de rezistent este, eram proprietar in timpul construirii nu mă aflam în localitate cand a fost construit.
Pot contesta în instanță acest zid chiar dacă au trecut aproximativ 3-4 ani de la construcția acestuia???????
Mulțumesc!!!!!!
Speta e asa: vecinul face casa pe un teren viran. Si-a inaltat terenul cu vreo 70 de cm. Daca face gard de 2metri de la acel nivel, gardul la mine va avea 3 metri fiindca terenul meu a ramas la nivelul initial mai jos cu 70 de cm adica. Banuoesc ca cei 2 metri pe care-i poate avea gardul conf art 662 din NCC se masoara de la nivelul initial al terenului care e cel din curtea mea. Asa e sau nu e asa ? Multumesc.
Bună seara,
Gardul este în proprietatea mea(cred, deoarece este cu fata la vecin). Acum vecinul a instalat o plasa ce depășește 2 m înălțime pe un caroiaj lângă gard. Îl pot obliga sa reducă înălțimea pana la înălțimea gardului deja existent? Cum pot rezolva aceasta problema? Menționez ca acum nu mai am lumina în curte deloc. Multumesc
Buna ziua! Eu detin 10’caini, le am facut tarcuri , una din laturi fiind gardul comun. Am pus prelata sa acopar gardul, facut din plasa, ca vecinii sa nu vada in curte sau copiii lor sa poata ajunge la caini. Vecinii ma tot presioneaza sa fac alt gard la 1 m de cel
Comun, din cauza cainilor. Intrebarea mea este, au dreptate? Mentionez ca legea bunastarii animalelor este respectata.
Bună ziua! Am cumpărat de curând o casa și vecinul avea deja gardul făcut. Eu am plantat iedera și vecinul m-a spus ca nu cumva iedera mea sau orice altceva sa atingă gardul lui. Are voie sa interzică asa ceva? Va multumesc
Buna ziua!
Consideram ca e abuziva atitudinea vecinului dvs.
V-ar putea interzice sa nu plantati anumite plante sau arbusti care sa ^se sprijine^ de gardul lui doar in situatia in care respectivele plante ar putea sa ii cauzeze prejudicii gardului – de ex. gardul nu e foarte solid, iar plantele il fac sa se deplaseze sau gardul e dintr-un material care nu e foarte rezistent la umiditate, iar plantele il fac sa mucegaiasca / putrezeasca.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua! Am si eu o nelamurire cu privire la gardul viu din vita de vie cu vecinul .Noi am cumparat casa acu 4 ani, am decis sa facem gard din lemn dar el a taiat gardul verde , (butucii de vie )si a facut un gard din tabla cu centura de beton.Mentionez ca noi nu locuim in Romania permanent .Bineinteles ca au violat domiciliul meu , am pobe cum s-au folosit de scandura mea pentru cofragi, au facut mizerie , butuci si struguri taiati pe jos.va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Am cumpărat o casă, iar vecinul din spatele curții a reconstruit gardul de lemn pe care l-a executat constructorul pe linia de hotar. În părțile laterale ale terenului a construit gardul pe proprietatea lui, iar pe partea cu mine (zidul comun) a construit pe linia de hotar. Când am venit noi cu construcția gardului propriu, din cauza faptului că el nu a respectat geometria celorlalte garduri pt a exista continuitate, am fost nevoiți să “suplimentam” cu 60cm gardul din spatele curții (zidul comun cu el). De acolo au început discuțiile. Ideea e că gardul lui e urat și crăpat. Am vreo posibilitate să îl oblig să îl dărâme să îl construiască strict la el pe proprietate in contextul in care nu am voie sa fac nimic cu gardul lui? La momentul constituirii gardului de către el, proprietar era constructorul care nu și a exprimat acordul cu privire la un gard comun sau refacerea acestuia. Eu nu mai vreau sa ii vad gardul și să am discuții. Ne a dărâmat inclusiv acele cărămizi pe care constructorul ni le a pus în continuarea gardului lui pt a avea proprietatea închisă total. Face scandal cu toți vecinii. Daca lipesc un gard cu fundație proprie de gardul lui e ok? In contextul in care gardul lui e pe linia de hotar și nu as vrea să îmi iau din proprietate și mai mult și între garduri să crească buruieni. Mulțumesc
Buna ziua.Casa noastra este la limita de proprietate pe hotar.Vecinii noi si-au plantat gard viu din brazi la 15 cm de casa si au inceput construirea unui schelet de gard la 10cm de casa.Este legal?Nu trebuie respectat art 612 cod civil?Multumesc
Buna ziua!
Bineinteles ca trebuie respectate dispozitiile art. 612 Cod Civil. Dvs va puteti notifica vecinul cu privire la aceasta situatie si sa ii cereti sa mute constructiile si plantatiile la o distanta rezonabila de fondul dvs, in caz contrar, dvs fiind indrituita sa apelati la instanta de judecata pentru restabilirea situatiei si obtinerea de daune materiale.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua
Vecinul si-a consruit casa de curand si are o fereastra mare exact in dreptu ferestrelor noastre.
Deasemenea in dreptul ferestrelor noastre a construit o terasa de aproximativ 1.20 de la sol , iar acum doreste sa construiasca un zid din BCA pentru a-si proteja intimitatea.
Este legal?
Multumesc
Buna ziua.Am construit un gard cu panouri de sarma pe fundatie de beton,dublat inspre proprietatea mea de un gard viu,care a crescut frumos si des ,asigurandu-mi intimitatea pe care mi-am dorit-o ,in schimbam am intrat in conflict cu vecinul care nu vrea nici sa intretina,sa taie,nici sa intru pe proprietatea lui ca sa fac toaletarea gardului viu ,care a trecut prin plasa de sarma, formand un zid verde din care efectiv nu se mai distinge gardul metalic.Ce este de facut?
Buna ziua!
Incercati, amiabil, sa discutati cu vecinul dvs si sa ii explicati ca legea il obliga sa va permita accesul pe proprietatea dansului in vederea realizarii toaletarii gardului viu. De asemenea, precizati-i ca veti intra pe proprietatea lui doar cu acordul lui prealabil, ca nu veti cauza stricaciuni fondului lui si ca poate fi prezent la realizarea lucrarilor de toaletare.
Mentionati si faptul ca, in cazul in care nu va permite sa curatati gardul viu, aveti de gand sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa ii solicitati permiterea accesului pe proprietatea vecinului pentru realizarea toaletarii.
Daca nu discuta cu dvs vecinul, ii puteti trimite Notificarea prin Posta, cu confirmare de primire.
Ulterior, daca nu va permite sa curatati gardul, chiar va puteti adresa instantei de judecata.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua, construiesc garajul pe hotarul dintre mine si vecin, am acordul lui verbal. Este necesar acord notarial? Sint si alte restrictii legate de inaltime, streasina, feereastra?
Vecinul meu a construit gardul dintre noi si acum doreste sa-i dau partea mea pt gard. Este corect sa-i cer proiectul de gard cat si autorizatia de construire ?
Buna ziua!
Da, puteti sa ii solicitati vecinului dvs proiectul de gard si autorizatia de construire, insa faptul ca nu doreste sa vi le prezinte sau lipsa acestora nu va exonereaza de la plata a jumatate din valoarea gardului comun.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua
Am o problema legata de gardul despartitor.
Locuiesc intr-un duplex in Bragadiru,intre cele doua terenuri atunci cand am cumparat casa exista un gard despartior dar de o inaltime mica aproximativ 1 m
Intrucat acesta nu oferea intimitate anul acesta am hotarat sa pun un gard despartitor mai inalt cu H=1.80 m,pentru aceasta am luat legatura cu vecina in vederea eliminarii gardului mic de inaltime 1 m si pus acesta de 1.80 m.Desi in repetate randuri i-am explicat aceasta a refuzat si am fost nevoita sa montez noul gard paralel cu cel mic de 1 m din aceasta cauza am fost afectata pierzand din teren pe lungimea gardului de 6.50 m aproximativ 7-8 cm latime(aceasta rezultand din latimea stalpilor de la gard)\
Mentionez ca la unul dintre capete este un stalp de gard care este comun pentru ambele parti
Tot anul acesta vecinii si au vopsit stalpii de gard inclusiv acest stalp de gard comun fara ca sa ma consulte
Si acum facandu-se de catre primarie amenajari exterioare vecinii la fel fara sa imi ceara parerea au turnat asfalt pe exterior cat tine proprietatea lor si inclusiv pe latimea stalpului comun
Eu dorind sa fac altceva pe exterior pe aceea zona
Ce pot face in acest caz pentru ca vad ca vecinul isi insuseste dreptul de proprietate pentru acel stalp Multumesc
Buna ziua .Am facut un gard de lemn,pe cheltuiala mea.Am pus iedera,care a drajonat pe terenul vecinului.Exista vreo lege prin care m-ar putea da in judecata? Si pe o alta portiune,tot eu am facut gard de plasa,langa care am plantat mahonie,ale carei crengi mai trec prin plasa.aceeasi intrebare si in acest caz!Multumesc!
Buna ziua. Am cumparat un imobil care are gard facut de vecina. Aceasta vrea acum sa-l inalte peste doi metri. O poate face fara acordul meu?
Multumesc!
Bună ziua! Acum cinci ani am cumpărat un teren și am construit un gard pe urma celui existent anterior, fară să facem delimitarea prin punctele ce apar in urma măsurătorilor unui topometrist.Acum vecinul vrea să vândă terenul și conform cadastrului și ceea ce se vede prin satelit , noi am fii intrat pe proprietetea lui cam 24m2 ( având terenul nostru o lungime de 34m și conform măsurătorilor în unele zone am pătruns cu 20cm până la 80cm ). Ce de făcut în acwst caz? I-am propus vecinului să cumpărăm respectiva suprafață de 24m2,dar nu vrea. La construirea gardului nu a participat și menționez că ultilitățile( canalizare ,apă ,curent) sunt aproape de gard ,ceea ce ne va produce cheltuieli suplimentare la o mutare a gardului. Ce ne sfătuuți?
Buna ziua! Daca doresc sa construiesc un gard pe proprietatea mea, nu pe hotar, deoarece am probleme cu vecinul, care nu doreste gard,( nu se ocupa de intretinere de 1an si jumatate ma minte ca facem si nu mai face) ce dictanta trebuie sa pastrez fata de hotar? Este specificat undeva ca trebuie sa construiesc la 80cm-1 m de hotar?
Bună ziua.Locuiesc la tara, in spate grădinii am un gard dupa care urmează un șanț care ne desparte de vecinul.El pe partea lui are un gard viu de vreo 7-8 metri înălțime și nu vrea sa- l taie mai scurt..Gardul lui îmi umbrește jumătate de grădină.Ce este de făcut??? Mulțumesc
Bună ziua! Între mine și vecinu există un gard de sârmă cu șpalier de țeavă. Din anumite motive ne-am certat și eu am construit un gard din tablă cu înălțimea de 2m pe partea mea legat de țevile lui fără fundație. El vine și îmi zice să tai tabla la 1,5m că îi umbrește grădina ,dar eu nu sunt de acord, nu vreau să se vadă nimic între mine și el. Ce este de făcut în acest sens. Multumesc anticipat!
Buna ziua.
Dle Av,, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la situatia urmatoare:
Am construit in octombrie 2021 un gard (zid comun), pe terenul meu la limita de proprietate si pe cheltuiala mea, Vecinul si-a dat acordul verbal ca pot sa-l inalt peste 2 m intrucat am sprijinit de gard si o constructie (magazie, spatiu de depozitare). In vederea consolidarii unui mal pe una din laturi, vecinul a participat voluntar cu 25 saci de ciment.
In aprilie 2023 deci dupa un an si jumatate, au inceput certuri pe motiv ca pe el il deranjeaza inaltimea gardului.
Cum se poate solutiona acest conflict?
Multumesc,
Cu deosebita stima,
N.B.
Buna ziua,
Am o situatie delicata. Intre mine si vecinul exista un gard de sarma (facut de el), care nu imi convine deoarece nu am intimitate deloc in curtea mea. As dori sa fac un gard plin, din sipci metalice, dar vecinul nu e de acord cu schimbarea gardului. Asadar, am decis sa fac gardul in totalitate pe terenul meu. Acum, interesandu-ma la primarie (urbanism), acestia imi spun ca daca vreau sa fac gardul la mai putin de 60 cm de hotar, va trebui sa obtin acordul scris al vecinului (pe care nu mi-l acorda, si in plus nu are succesiunea facuta – practic totul este pe numele unui decedat), gardul fiind considerata o constructie intrucat nu exista nimic specific in lege care sa spuna altceva. Asadar singura mea solutie este sa fac un gard la 60 cm de hotar – ceea ce mi se pare putin penibil. Oare imi puteti oferi un sfat in situatia aceasta? Multumesc!
Vecinul meu a edificat o magazie lipita de gardul comun, deci nu respecta cei 60 cm din art. 612. El invoca ca nu ma prejudiciaza cu nimic aceasta magazie, si nici nu-mi creaza disconfort. Totusi eu vreau sa se respecte legea. Intrebare: daca nu ne intelegem amiabil, si voi fi nevoit sa-l dau in judecata, instanta poate sa respinga cererea mea de indepartare a magaziei pe motiv ca nu-mi aduce disconfort sau prejudiciu?
Buna ziua,vecinul meu a realizat un gard viu din brazi(molid) la o distanta de 2 metri fata de linia de hotar,respectand art 613 din codul civil.La data prezentei inaltimea brazilor a ajuns la cca 8-9 metri ,producand umbrire excesiva a terenului si casei,obturand accesul la priveliste si totodata terenul a inceput sa se degradeze .In locul ierbii au aparut pe zone mari muschi de pamant.Brazii sunt plantati din 30 in 30 cm.Cum pot solicita reglementarea inaltimii lor in vederea eliminarii neajunsurilor mentionate mai sus.
Buna ziua.Am curte comuna cu cineva dar nu prea ne intelegem cine si cum foloseste aceasta curte(intrare etc).In cazul in care se pune gard nici unul dintre noi nu o sa poate intra cu masina. Se poate face gardul sau trebuie lasat drumul de servitute?
Buna ziua,
Am cumparat in urma cu 2 luni o casa cu gard imprejmuit din plase de sarma, gard achitat integral de dezvoltatorul de la care am cumparat. Acum o saptamana un alt dezvoltator a cumparat o parcela alaturata si imi cere sa contribui cu jumatate din cheltuieli pentru a darama gardul si a construi unul cu temelie inalta cu scopul de a-si indrepta terenul pe partea lui.
Este justificata cererea de impartire a cheltuielilor in doua in acest caz?
Multumesc.
Buna ziua
Când am cumpărat casa nu aveam vecini și am făcut gardul eu și soțul pe banii noștrii și pe terenul nostru. Terenul din fata noastră a fost vândut ulterior și construit un duplex. Anul acesta vecinii au făcut terasa lipita de casa și până lângă gard și au lungit și acoperișul de la camera tehnica până în gard, practic strașina de scurgere a, apei este la 2cm de gard. Acoperișul prelungit este sprijinit în pari de lemn in partea dinspre gard. Am fost la urbanism și au spus că este legal ce au făcut. Vreau să știu și din partea dumneavoastră dacă nu mai există legea de a fi distanță între gard și construcții fie ele și prelungire de acoperiș de 60cm?
Este normal sa fie atât de aproape de gardul meu care nu este proprietatea lor și nici platit de ei?
Mulțumesc
Buna ziua, Doresc sa construiesc un gard din tabla inalt de 2m pe langa gardul existent (sarma), pe terenul meu. Ce aprobari trebuie sa am si ce documente imi trebuie pentru a obtine autorizatie de constructie? Multumesc frumos