FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH & clauza cesiunea crantei

FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH

O executare silita, recent anulata de mine, contra FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH, scoate la suprafata neajunsurile sistemului de protectie a consumatorilor din Romania.

FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH

Judecatoria Cluj Napoca

Contestator BOCA GABRIELA LOREDANA – la Avocat Velicu Daniel

parata FRANKFURTER INKASSO GESELLSCHAFT MBH

parata BCR SA

http://portal.just.ro/211/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000424120&id_inst=211

8 februarie 2021 Solutia pe scurt: Admite contestatia la executare si, în consecintă Anulează executarea silită si toate actele de executare, precum si încheierea de încuviintare a executării silite.

Desi, FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH a introdus apel, Tribunalul Cluj a anulat apelul dupa cum se poate verifica la acest link:

http://portal.just.ro/1285/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=21100000000424120&id_inst=1285

Admite exceptia nelegalei timbrări a apelului declarat de apelanta, invocată intimata , în consecintă: Anulează apelul declarat de apelanta FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH în contradictoriu cu intimata B G L, împotriva sentintei civile nr. 742/2021 pronun?ată în dosarul 6983/211/2020 al Judecătoriei Cluj-Napoca. Definitivă. 

De ce FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH actioneaza abuziv in Romania, inclusiv si mai ales in Cluj, demarand forme de executare ilegale

Activitatea de creditare este motorul sistemului sociopolitic actual, astfel clauzele abuzive din contractele bancare pun in pericol stabilitatea sistemului, cu atat mai mult cu cat executarile silite ale recuperatorilor de creante se bazeaza pe aceste clauze abuzive.

Societatea functioneaza prin credit si datorie, drept pentru care activitatea bancilor si a IFN-urilor, ce folosesc clauze abuzive, este una criminala pentru viitorul capitalismului.

FRANKFURTER Inkasso Gesellschaft MBH cumpara creante de la banci, precum BCR SA, si pune in aplicare clauzele abuzive din contractele de imprumut.

Prin cesiunea de creanta, firmele de recuperare a creantelor bancare achizitioneaza creante cu 3 % din valoarea lor nominala.

De aceea, calea de atac cea mai utila in astfel de cazuri este actiunea de constatare a caracterului abuziv al dreptului bancii de a cesiona creditul.

De exemplu in ce priveste BCR SA, campioana clauzelor abuzive din Romania, clauza se afla la art. 10 din Conditiile generale de creditare.

Clauza respectiva poate fi atacata oricand, dar si prin contestatia la executare ce are ca termen 17 zile calendaristice.

Privitor la dreptul de a ataca clauza / clauzele privind clauzele abuzive, amintim ordonanta emisa de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cauza C-75/2019.

 

Clauza privind cesiunea creantei e tinta oricarui demers in justitie impotriva firmelor de recuperare

Clauza inserata la art. 10 (cazul BCR SA) este formulata intr-o maniera generala si echivoca, avand urmatorul continut:

“Banca poate cesiona unui tert drepturile si obligatiile sale din prezentul Contract”.

Dupa cum se poate observa, institutia bancara, la momentul redactarii contractului de credit si, mai ales, al acestei clauze contractuale, nu a considerat de cuviinta sa stipuleze, in mod clar, cui va putea sa cesioneze drepturile si obligatiile rezultate din contract, ce fel de cesiune va putea opera (a avut in vedere o cesiune de contract sau o cesiune de creanta, diferentele intre aceste doua operatiuni juridice fiind majore si avand implicatii vaste in ceea ce priveste situatia patrimoniala a consumatorului), cand va putea opera o cesiune si, mai ales, in ce conditii.

Ba mai mult, aceasta clauza indeplineste toate conditiile enumerate de Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate cu consumatorii, si anume:

  • Clauzele abuzive din contractele bancare nu au fost negociate;
  •  
  • Clauzele inserate sunt contrare exigentelor impuse de buna-credinta;  In acest sens, asa cum a aratat si doctrina de specialitate, verificarea caracterului abuziv al unei clauze presupune existenta unui contract semnat de parti, deci insasi incheierea contractului nu are cum, in acelasi timp, sa excluda aplicabilitatea normelor de protectie a consumatorului. 
  •  
  • Clauzele considerate a fi abuzive creeaza, in detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. 
  •  
  • Clauzele nu se circumscriu notiunii de “obiect principal al contractului” astfel ca permit interventia instantei in ceea ce priveste restabilirea echilibrului contractual.

Recomandam si utmatoarele articole:

In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Noi am invatat sa anulam acest tip de abuzuri, suntem dispusi sa actionam si in cazul tau, sa te scapam definitiv de hartuire si conturi blocate. Ajutandu-te si pe tine, continuand lupta cu abuzul, spre o Romanie mai sigura .

  • Prezentul articol – clauza privind cesiunea creantei – face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.

Avocat drd. Velicu Daniel Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu