Impacarea in caz de Furt e posibila? Depinde de situatie

impacarea in caz de furt

Pentru a intelege daca e posibila impacarea in caz de furt calificat, vom trece prin Art. 228 Cod Penal

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Se consideră bunuri mobile și înscrisurile, energia electrică, precum și orice alt fel de energie care are valoare economică..

De ce este sanctionat furtul

Prin incriminarea acestei infractiuni , legiuitorul a dorit sa apere relatiile sociale referitoare la posesia sau detentia bunurilor mobile ale unei personane.

In acest sens, pentru a se consuma infractiunea de furt, bunul respectiv nu trebuie sa fie in mod obligatoriu si in proprietatea legitima a persoanei, ci doar sa aiba in fapt posesia sau detentia sa.

O consecinta fireasca este faptul ca inclusiv posesia de buna-credinata este ocrotita in fata unui proprietar, conform alin. (2) din art. 228 Cod Penal, cum ar fi cazul in care proprietarul sustrage un lucru dat in gaj sau imprumut, pe baza unui contract semnat anterior.

ATENTIE, persoana vatamata poate fi un simplu posesor, alta decat proprietarul 

(2) Fapta constituie furt și dacă bunul aparține în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârșirii acel bun se găsea în posesia sau detenția legitimă a altei persoane.

Per a contrario, in cazul in care detineti posesia unui bun, dar cu rea-credinta, de exemplu fara incuviintarea proprietarului, nu se poate antrena raspunderea penala a celui care si-a revendicat in mod legitim bunul.

            Din punct de vedere subiectiv, vinovatia ceruta de lege pentru a fi in contextul unei infractiuni de furt, este intentia. Cu alte cuvinte, atunci cand insusirea bunului altuia s-a savarsit din culpa, fie cea simpla, fie cea cu prevedere, nu sunt intrunite conditiile care pot conduce la angajarea raspunderii penale. Aceasta intentie trebuie sa fie alimentata de un scop precis, anume insusirea pe nedrept a unui lucru, prin deposedarea celui care detine posesia sau detentia sa.

Diferenta dintre furt simplu si furt calificat           

Diferenta dintre furtul simplu si cel calificat este  data numai de imprejurarile, care sunt limitative prevazute de lege, in care s-a savarsit infractiunea. Aceste circumsatnte sunt prevazute in art. 229, Cod Penal.

 Din cauza unei practici neunitare a instantelor de judecata si a numeroaselor controverse cu privire la incadrarea juridica a unui furt prin scoaterea sau ruperea sistemului de siguranta plasat pe bun, Inalta Curte de Casatie si Justitie a intervenit, printr-un recurs in interesul legii,respective Decizia nr. 6/2020, prin care a incadrat infractiunea mentionata anterior in ipoteza art. 229, alin (1), lit. e) din Codul Penal, respectiv in furt calificat.

Printre argumentele invocate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie se regaseste urmatorul:

“S-a argumentat că fapta este substanțial diferită de o infracțiune de furt în formă simplă întrucât, în acest caz, presupune înlăturarea unui mijloc de protecție/securitate/siguranță, instalat suplimentar de persoana vătămată chiar în scopul împiedicării furtului […] chiar și în situația în care sistemul de alarmă nu este distrus, ci doar înlăturat, scopul normei legale fiind de a sancționa mai sever faptele de furt comise prin înlăturarea unor astfel de sisteme.”

De principiu, nu e necesara plangerea prealabila pentru ca Politia sa ia masuri

In general, infractiunea de furt se urmareste din oficiu, dar exista totusi si 2 exceptii prevazute de Codul Penal, care va pot ajuta sa nu raspundeti penal. Este vorba despre conditia ca persoana vatamata sa depuna o plangere prealabila, lipsa acesteia atragand imposibilitatea sanctionarii faptuitorului, sau impacarea dintre faptuitor si victima.

Articolul 231 Cod penal – impacarea in caz de Furt

(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârșite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuiește împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 și 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Primul alineat, se refera la toate infractiunile prevazute in Titlul II, Capitolul I ( furtul, furtul calificat si furtul in scop de folosinta),in primul rand, savarsite de catre un membru de familie.

In aceasta categorie intra ascendentii, descendentii, fratii, surorile, sotul/sotia, precum si persoanele care prin adoptie dobandesc una dintre calitatile anterioare, datorita relatiilor speciale dintre ele, care se doresc a fi protejate.

 In al doilea rand, fapta comisa de catre minor in paguba tutorelui poate fi, de asemenea, iertata prin lipsa plangerii prealabile.

In plus sunt incluse si persoanele care locuiesc impreuna sau sunt doar gazduite de catre persoana vatamata, un astfel de caz fiind si cel al unor fosti soti care continua sa locuiasca impreuna dupa divort.

Trebuie mentionat faptul ca, odata inceput procesul penal, pentru ca s-a depus de catre victima plangerea prealabila, impacarea nu mai poate produce efecte, adica nu mai poate fi oprit parcursul procesului.

ATENTIE! Impacarea se obtine indirect, prin retragerea plangerii penale, ulterior deschiderii dosarului penal.

Impacarea in caz de Furt era posibila pana in noiembrie 2020 

Atentie, Noul Cod Penal a fost actualizat pe data de 29.11.2020, prin Legea nr. 274 din 26.11.2020.

 Inainte de aceasta data era posibil ca impacarea dintre faptuitor si inculpat sa inlature raspunderea penala in cazul furtului calificat, dar in prezent aceasta optiune a fost eliminata, singurele care mai pot fi iertate sunt furtul simplu si furtul in scop de folosinta. Cu alte cuvinte, infractiunea poate fi urmarita din oficiu,chiar daca victima nu doreste ca inculpatul sa fie sanctionat.

Totusi, art. 231, alin (1) ramane neschimbat, deci tragaerea la raspundere a vinovatului este conditionata de actiunea membrului din familie , tutorelui sau a celor cu care locuieste in fapt vinovatul sau doar este gazduit, de a inainta plangerea prealabila.

Impacarea are un caracter personal, deci in cazul in care furtul a fost savarsit de mai multe personae, aceasta produce efecte numai fata de persoana/ persoanele alese de catre victima, celelalte vor putea fi in continuare trase la raspundere penala.

Te pot interesa si urmatoarele articole:

Art. 159 Cod Penal – conditiile impacarii

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit și dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanței.

Alte conditii cu privire la institutia impacarii se regasesc in alineatele urmatoare:

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercițiu, împăcarea se face numai de reprezentanții lor legali, iar persoanele cu capacitate de exercițiu restrânsă se pot împăca cu încuviințarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convențional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârșit infracțiunea și persoana vătămată nu produce efecte față de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiași fapte.

https://velicu.eu/stergerea-din-biroul-de-credit-radierea-datelor-biroul-de-credite/

Intern Paunica Andreea Ioana – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol – impacarea in caz de Furt –  face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.