Aparatele DrugTest ale Politiei Romane indica si informatii false

drugtest ale politiei romane

Aparatele Drug Test ale Politiei Romane indica rezultate false, informatie publica, si totusi Politia le foloseste pentru a dispune retineri, suspendare de permise si alte masuri coercitive in mod abuziv, astazi chiar impotriva lui Dorian Popa “drogat” fiind la volan.

Agentiile de media il prezinta pe Insusi Dorian Popa drogat cu canabis (desi nu stim cantitatea acestei substante din sange) vineri, 27 octombrie 2023.

Totusi, in cazul persoanelor publice, rezultatele acestor Drug Test sunt trimise “pe surse” agentiilor de media, aspect care afecteaza imaginea, cariera si o duzina de drepturi ale persoanelor.

Dar, nu doar agentii de Politie ce furnizeaza informatii nedestinate publicitatii agentiilor de media sunt vinovati, ci insesi structurile de Politie ce au admis folosirea aparatelor Drug Test.

Acestea afecteaza drepturile si libertatile cetatenesti intrucat nu sunt calibrate pentru a identifica in mod precis si concret savarsirea unei fapte ilegale.

Informatiile din spatiul public arata zeci de cazuri in care Politia testează pozitiv şoferii pentru consum de droguri, insa aparatele Drug Test ale Politiei Romane îşi arată din nou ineficienţa.

Peste 40% dintre rezultate sunt fals pozitiv.

Aproape jumătate dintre șoferii testați pozitiv cu aparatul DrugTest al Poliției Rutiere au fost absolviți de acuzații, după realizarea analizelor medicale la I.N.M.L.

De ce testele Drug Test ale Politiei Romane genereaza teste false ?

Pentru ca aparatele Drug Test ale Politiei Romane nu indica cantitatea de substanta interzisa sau mai degraba zis nu sunt calibrate pentru a indica starea “ilegala” de a sofa.

Testele doar confirma existanta unei urme de substanta pe corpul tau, astfel ca daca ai petrecut intr-un club toata noaptea, ai mari sanse sa ai pe piele ceva substante, ce pot sa genereze un test pozitiv.

Dar dupa testarea la I.N.M.L., testul se va transforma intr-unul fals pozitiv, si vei primi permisul de conducere inapoi.

De ce este interzis sa circuli sub influenta unor substante interzise?

În contextul normativ astfel configurat se poate concluziona că legiuitorul a prezumat că, odată consumată, orice substanță cu efect psihoactiv afectează sistemul nervos central într-o măsură incompatibilă cu desfășurarea în siguranță a unor activități care prezintă un grad ridicat de risc pentru sănătatea persoanelor, cum este, printre altele, și cazul conducerii unui vehicul pe drumurile publice.

Consumul de substanțe stupefiante, psihotrope sau al altor substanțe psihoactive produce întotdeauna modificări fizice, psihice și comportamentale de diverse grade, dar semnificative, în considerarea cărora operațiunile având ca obiect astfel de substanțe sunt total sau preponderent restricționate.

Cat trebuie sa fie minimul de substanta interzisa in corpul tau, pentru ca testele DrugTest ale Politie Romane sa genereze rezultat pozitiv?

Nu, legea nu vizeaza cantitatea ci interzice insasi existenta de substanta, urmand ca organul de cercetare sa propuna unui judecator pedeapsa, al carei cuantum poate sa depinda de cantitatea din corpul faptuitorului.

Ori de câte ori în organismul său au fost introduse – prin ingerare, injectare, inhalare, fumat sau prin orice alt mod – substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, este irelevant, sub acest aspect, cantitatea de substanță consumată sau depistată în probele biologice ale făptuitorului, ulterior săvârșirii acțiunii.

În mod asemănător, persoana care a consumat astfel de substanțe se află sub influența lor chiar și atunci când modificările aduse funcțiilor sale cognitive sau comportamentului nu sunt vizibile sau ușor identificabile.

Doar analiza de la INML in urma recoltarii de sange va indica cu adevarat o cantitate suficienta in sange, de natura sa atraga deschiderea dosarului penal.

Esti obligat sa te supui testarii privind existenta unor substante interzise?

Da, este obligatie legala, refuzul urmand sa fie cercetat drept infractiune

Conform art. 38 din Codul Rutier, Conducătorii vehiculelor sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițistului rutier.

Totusi, anumite persoane sunt exceptate de la obligatia testarii, si anume conducatorii vehiculelor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente, în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Dar la INML esti obligat sa mergi, daca Politia iti cere?

Da, obligatia este aceeasi si in cazul solicitarii venite de la agentul rutier. Conform art. 87 din Codul Rutier, Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.

Ce sunt testele drug test ale Politiei Romane ?

Un drugtest presupune un mijloc tehnic certificat, adica un dispozitiv care dovedește consumul de substanțe psihoactive prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație.

Practic, acest instrument presupune testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, si se face de către poliția rutieră, fiind un mijloc tehnic certificat.

Care sunt substantele interzise?

Substanțele psihoactive prevăzute în Codul Rutier se stabilesc și se actualizează periodic, prin lege, la propunerea Ministerului Sănătății.

Prin „substanțe psihoactive“ se înțelege totalitatea substanțelor care pot produce efecte psihoactive, adică modificări ale funcțiilor și proceselor psihice și comportamentale ori crearea unei stări de dependență fizică sau psihică.

Termenul „substanțe psihoactive“ desemnează o sferă largă de substanțe susceptibile să producă astfel de consecințe, în această categorie fiind incluse atât substanțele stupefiante și psihotrope.

Acestea sunt expres definite de art. 2 lit. c) și d) din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.

Celelalte substanțe au efecte psihoactive, indiferent dacă ele fac parte din categoria celor aflate sub control național, în sensul art. 2 lit. d^1) din Legea nr. 339/2005, sau a celor supuse cadrului legal prevăzut de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Care sunt substantele psihoactive

Sunt cateva sute de exemple, pe care legea le considera ca fiind interzise consumului anterior activitatii de sofat.

Insa, cunoscute la nivel natonal sunt mult mai putine prin prisma consumului din ce in ce mai obisnuit, sunt :

– Solventi volatili, Ketamina, Fenciclidina,

– substantele halucinogene (LSD (dietilamida acidului liseric) Psilocibina (ciuperca magica) Mescalina  (peyote)  2,5-dimetoxi-4-metilamfetamina (DOM, STP)),

– Cocaina,

– Amfetamina ( Metamfetamina, metilendioximetamfetamina – MDMA, Ecstasy, Adam,)

– Marijuana,

– Opioidele s.a

Ce se intamplata daca testele DrugTest ale Politiei Romane genereaza confirmarea existentei de substante interzise?

Daca testul Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.

Cum dovedesti ca testele DrugTest ale Politiei Romane sunt false?

Cea mai buna cale este de a merge INML pentru analize de sânge, care au vor scoate la iveală faptul că testul efectual de polițiști a fost fals pozitiv.

Sa te astepti la durata relativ indelungata, intrucat verificarea sangelui este o procedura de durata.

Stabilirea prezenței în organism de substanțe psihoactive se face în instituțiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.

Insa, poti cere urgentarea analizei. Pe de alta parte, un avocat bun poate cere administrarea de probe in favoarea ta, in functie de situatia de fapt.

Cum obtii restituirea permisului daca testele DrugTest ale Politiei Romane au generat rezultat fals ?

Daca testarea la INML indica lipsa drogurilor, ai dreptul de a primi permisul de urgenta.

Conform Art 113 al. (1) din Codul Rutier:

 Permisul de conducere se restituie titularului:

g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.

Uite si modelul oficial de cerere in baza caruia vei cere restituirea permisului de conducere.

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii opiniei profesionale personale in legatura cu notiuni si institutii juridice, ce prezinta un real interes public. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.