Drepturile copiilor adoptati sunt drepturile oricarui alt copil

Înainte de a discuta despre drepturile copiilor adoptati, ar trebui stabilit ce înseamnă să fii copil.

Drepturile copiilor adoptati sunt drepturile copiilor in general vorbind.

Conform articolului 1 din Convenția cu privire la Drepturile Copilului, copil este orice ființă umană sub vârsta de 18 ani, cu excepția cazului în care unul dintre statele părți stabilește vârsta majoratului sub această vârstă.

În țara noastră, există o excepție de la această regulă, fiind considerați majori, cu drepturi depline, copiii căsătoriți între 16 și 18 ani.

Telefonul copilului abuzat

Probabil cel mai cunoscut este apelul la 112. Această variantă se folosește în cele mai grave situații, când există o urgență și, de obicei, este pusă în pericol chiar viața sau sănătatea cuiva. Dacă un copil sesizează o astfel de situație, ar putea, totuși, să roage un adult, dacă se află unul prin apropiere, să sune, dar, deoarece în astfel de situații orice secundă contează, și copilul trebuie să sune, dacă are un telefon la dispoziție.

Trebuie avută, însă, mare atenție când sunăm la 112, fiind o linie telefonică exclusiv pentru urgențe, sunând atunci când nu este imperios necesar, am putea încetini sau poate chiar face imposibilă salvarea altcuiva, având cu adevărat nevoie de ajutor.

Un alt număr de telefon la care copiii trebuie să știe că pot apela este Telefonul Copilului:116 111. Este un număr ușor de ținut minte și, de asemenea, poate fi găsit pe coperțile multor manuale școlare.

drepturile copiilor adoptati
drepturile copiilor adoptati

Legea nr.273 din 21 iunie 2004 este cea care reglementează Drepturile copiilor adoptati, împreună cu Codul Civil şi cu alte acte normative.

Deşi este un scenariu trist, mulţi copii sunt abandonaţi la naştere şi li se răpeşte, practic, dreptul de a face parte dintr-o familie, de aceea drepturile copiilor adoptati sunt undele din cele mai importante.

Legea a venit în sprijinul acestora cu Drepturile copiilor adoptati, care reprezintă procesul prin care o familie poate înfia legal un copil, sau mai mulţi, după caz, din centrele de plasament ale statului.

Aşa cum am spus şi mai devreme, consider că această metodă oferă o garanţie că Drepturile copiilor adoptati se respectă, prin prisma faptului că, deşi au avut o familie care a renunţat la ei, li se oferă o nouă şansă de a creşte şi de a se dezvolta într-un mediu favorabil şi prielnic pentru o educaţie bună.

Recomandam si urmatoarele articole:

Paralegal Alexandra Plaveti – Cabinet Avocatura Velicu & Asociatii

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.