Divort cu Copii la Tribunal | Cerere Divort si acte necesare

Cererea de Divort poate fi singura solutie la neintelegerile din Casnicie. Indiferent ca Sotii care Divorteaza au sau nu Copii, la Tribunal vei avea nevoie de un Avocat bun.

Un Divort cu Copii la Tribunal este dificil si important. Nu trata cu superficialitate Divortul cu Copii, Contacteaza un Avocat!

Divort cu copii la Tribunal

1. Ce efecte are Divortul in general (cu sau fara copii).

Divortul poate aduce linistea ambilor soti, indiferent ca a fost obtinut cu sau fara acordul sotului parat. 

Juridic vorbind, primul efect al divortului este desfacerea casatoriei.

In cazul unui divort cu copii, Instanţa de tutelă hotărăşte si asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori.

Soţii pot păstra numele purtat în timpul căsătoriei, chiar si daca celalalt sot se opune. Recomandam articolul  Schimbarea numelui dupa casatorie.

Oricare dintre soţi poate cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.

Dacă soţul reclamant decedează în timpul procesului, moştenitorii săi pot continua acţiunea de divorţ.

Clauzele Abuzive din Contractele Bancare nasc Executari Ilegale

2. Pentru ce Motive poate interveni un divort cu copii la tribunal

Motivele despartirii pot fi din cele mai diverse. In fata tribunalului, problema nu e motivul real ci dovedirea acelor situatii sau fapte pe care sotul reclamant le reclama.

Astfel, misiunea sotului este de a strange date si informatii privind dovedirea motivelor. In aceasta etapa prealabila, rolul unui avocat este esential, mai ales daca persoana nu a mai trecut printr-un divort.

Cele mai dese motive invocate sunt situatii in care raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Repet, aceste motive trebuie dovedite temeinic pentru ca divortul sa fie obtinut din culpa exclusiva a celuilalt sot.

Un alt motiv de divort consta intr-o separare în fapt a sotilor care a durat cel puţin 2 ani.

Mai rar se intampla ca starea de sănătate a celuilalt sot, ce face imposibilă continuarea căsătoriei, sa reprezinte motivul desfacerii casatoriei.

Poprire cont ilegala| Contestatia la poprire cont persoana fizica

3. Divortul din culpa exclusiva a unui sot.

Sotul reclamant va fi diligent in protejarea interesului sau, prin sustinerea cererii in mod activ. Riscul este ca soţul parat sa fie gasit nevinovat de instanta. Acesta din urma, daca suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului reclamant să îl despăgubească.

Divorţul se poate pronunţa dacă tribunalul stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Exceptional, dacă din dovezi rezultă vina (culpa) ambilor soţi, va opera divorţul din culpa lor comună.

Soţul, împotriva căruia a fost pronunţat divorţul, pierde drepturile pe care legea sau convenţiile încheiate anterior cu terţii le atribuie acestuia.

Soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie compensatorie, daca divortul genereaza un dezechilibru semnificativ.

Soţul reclamant, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească.

Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă nu poate desfasura nicio activitate profesionala, situatie nascuta înainte ori în timpul căsătoriei.

4. Divort cu Copii la Tribunal

In acest caz se va efectua un raport de anchetă psihosocială, iar parintii vor fi ascultati de judecator.

Deasemenea, va fi ascultat copilul care a împlinit vârsta de 10 ani. Poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră necesar.

Este evident ca in astfel de proceduri, orice ajutor conteaza iar un Avocat bun poate face diferenta.

Ulterior despartirii, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi in principiu.

Exceptional, judecatorul poate decide decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti. Motivul trebuie identificat in sarcina părintelui decazut. Acesta ar trebui sa puna în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

În mod excepţional, instanţa poate decide plasamentul copilului la o rudă sau la o persoană cunoscuta ori chiar straina.

In ce priveste locuinta minorului,instanţa de tutelă stabileşte locuinţa copilului minor la unul din părinti.

In vederea protejarii interesului superior al copilului, este stabilita si contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Instanța poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanță președințială, măsuri provizorii cu privire la stabilirea locuinței copiilor minori si intretinerea acestora de sotul parat. Aici, merita sa cititi si urmatorul articol, privitor la pensia alimentara:

5. Acte necesare si Cerere Divort cu Copii la Tribunal

Cererea de divorț se va depune la Judecatoria in circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților.

Exemplu: daca sotii au locuit impreuna in Sectorul 1 Bucuresti, competenta este Judecatoria Sector 1.

Dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea unde locuieste paratul.

Exemplu: daca sotii au locuit in Sectorul 1, iar unul din ei s-a mutat la Brasov, judecatoria, unde se inregistreaza cererea, este cea din Brasov.

Cand pârâtul nu are locuința în țară, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.

Exemplu: daca sotul a plecat in Italia iar celalalt se afla in Sectorul 1, competenta este Judecatoria sectorul 1.

Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București. Legea permite si Divortul de un Strain.

Cererea de divorț va cuprinde in special numele copiilor minori ai celor 2 soți ori adoptați de aceștia.

La cerere se vor alătura o copie a certificatului de căsătorie și, după caz, câte o copie a certificatelor de naștere ale copiilor minori.

Nu recomandam niciunuia dintre soti sa se prezinte in fata judecatorului fara un Avocat.

Daca au fost sau sunt exercitate violente, ai dreptul si ocazia sa obtii un Ordin de Protectie, Uite un Model. 

Cerere Divort cu Copii la Tribunal

Poprirea salariului tau e anulabila oricand in anul 2024

Atentie, procedura judiciara de divort e anevoioasa, de aceea va recomand sa va adresati instantei doar in urma unei discutii cu un Avocat, pe situatia de fapt.

Desi nu este in interesul profesiei pe care o exercit, recomand sa evitati instanta. Va vor manca banii, nervii si timpul.

Procedura de divort va poate “costa” intreaga viata !