Disciplina in constructii este asigurata de politia locala si de inspectoratul de stat in constructii. Daca ai primit Amenda Inspectoratul de Stat in Constructii, aceasta poate fi abuziva. Afla cum o poti anula.
Organe de constatare competente in constructii
Te intereseaza amenda Inspectoratul de Stat in Constructii ? Amendarea celor care construiesc ilegal se face de Inspectoratul de Stat în Construcții sau de Politia Locala, aflata sau nu in subordinea primarului.
Inspectoratul în Construcții poate dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desființare, după caz, atunci când constata că acestea se realizează cu încălcarea legii, a cerințelor privind asigurarea calității în construcții, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizații de constructie nelegal emise.
In Bucuresti si pe raza teritoriala a sectoarelor Municipiului Bucuresti, competenta de aplicare a amenzilor contraventionale se imparte in functie de natura contraventiei.
Amenda Inspectoratul de Stat în Constructii
In comparatie cu Politia Locala, organul specializat al Statului in constructii, ISC are competente sporite in zona sanctionarii contraventiilor.
Astfel, inspectoratul asigura controlul de stat al calităţii în construcţii. Aceasta presupune inspecţii la investitori, la unitati de executie a construcţiilor, privind existenta şi respectarea sistemului calităţii în construcţii, inclusiv sistemele proprii de management al calitatii. Acest tip de control ofera institutiei competente de control si sanctionare asupra urmatoarelor zone:
– reglementările tehnice în construcţii;
– calitatea produselor folosite la realizarea construcţiilor;
– agrementele tehnice pentru noi produse şi procedee;
– verificarea proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi expertizarea proiectelor şi a construcţiilor;
– conducerea şi asigurarea calităţii în construcţii;
– autorizarea şi acreditarea laboratoarelor de analize şi încercări în activitatea de construcţii;
– activitatea metrologica în construcţii;
– comportarea în exploatare şi intervenţii în timp;
– postutilizarea construcţiilor
ISC efectueaza control asupra activităţii responsabilului tehnic cu execuţia lucrarii, pe tot parcursul executării lucrărilor de construcţii.
Institutia verifica si urmatoarele activitati ori proceduri administrative:
– neemiterea certificatelor de urbanism ori a autorizatiilor de urbanism in termenul legal de 30 de zile.
– legalitatea interventiilor asupra constructiilor existente.
– respectarea prevederior legale privind performanta energetica a cladirilor si inspectia sistemelor de incalzire / climatizare.
– respectarea nivelului de rezistenta mecanica si stabilitatea constructiilor.
– urmarirea curenta si speciala a comportatii in exploatare a constructiilor.
– supravegherea pietei produselor pentru constructii.
Deasemenea, ISC verifica daca receptionarea construcţiei s-a efectuat cu încălcarea prevederilor legale, ori daca a fost actualizata cartea tehnica a construcţiei.
Te-ar putea interesa si urmatoarele articole:
-
https://velicu.eu/juridice/autorizatie-de-construire-30-de-zile-acte-necesare-legea-50-1991/
-
https://velicu.eu/juridice/autorizatia-de-construire-ilegala-avocat-constructii/
-
https://velicu.eu/juridice/certificatul-de-urbanism-ilegal-anulare/
-
https://velicu.eu/juridice/certificat-urbanism-cerere-avocat/
-
https://velicu.eu/demolare-constructie-fara-autorizatie-constructii-ilegale/
Masuri complementare sanctiunii principale – Amenda Inspectoratul de Stat in Constructii
Conform Legii 50/1991, odată cu aplicarea amenzii se dispune oprirea executării lucrărilor. Totodata, se poate impune incadrarea lucrarii în cadrul autorizației sau desființarea lucrărilor executate fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor acesteia.
Suspendarea autorizaţiei/ anularea autorizaţiei poate fi aplicată şi ca sancţiune complementară de către I.S.C. odată cu aplicarea amenzii.
In cazul în care persoanele sancționate contravențional au oprit executarea lucrărilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse prin procesul-verbal, organul care a aplicat sancțiunea va sesiza instanțele judecătorești pentru a dispune, după caz:
a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației;
b) desființarea construcțiilor realizate nelegal.
În cazul nerespectării , măsurile dispuse de instanță se vor duce la îndeplinire prin grija primarului, cu sprijinul politiei locale, cheltuielile urmând să fie suportate de către persoanele vinovate.
Exceptional, construcțiile executate fără autorizație de construire pe terenuri aparținând domeniului public, vor putea fi desființate pe cale administrativă de autoritatea administrației publice fără autorizație de desființare, fără sesizarea instanțelor judecătorești și pe cheltuiala contravenientului.
Cum Contest Amenda Inspectoratul de Stat in Constructii / Politia Locala
Procesul-verbal de sancționare se poate ataca cu plângere în termen de 15 zile de la data comunicare. Plângerea suspendă executarea sancțiunii amenzii, dar nu suspendă măsura de oprire a executării lucrărilor. De asemenea, plângerea nu suspendă măsura desființării a lucrărilor de construcții executate fără autorizație pe domeniul public.
Taxa judiciara de timbru este de 20 lei, se achita in contul Primariei a carei raza teritoriala petentul are domiciliul legal.
Plangerea se depune la Judecatoria in raza teritoriala unde s-a savarsit contraventia, in dublu exemplar. Este recomandat un avocat in astfel de proceduri de contestare.
Motivele de contestare pot fi din cele mai diverse, printre care si urmatoarele:
– prescrierea aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale sau prescrierea raspunderii contraventionale.
– prescrierea executarii sanctiunii contraventionale.
– lipsa mențiunilor esentiale pe care OG nr 2/2001 le impune ca atare, precum descrierea completa a faptei săvârșite.
– lipsa martorului necesar pentru cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze.
– neinserarea de agent a obiecțiunilor contravenientului, cu privire la conținutul actului de constatare.
Se poate obtine anularea procesului verbal de contraventie doar prin intermediul judecatoriei. In legislatia constructii este interzisa inlocuirea amenzii cu avertismentul.
Instanța, după ce verifică legalitatea si temeinicia procesului-verbal si hotărăște asupra sancțiunilor.
Hotărârea prin care s-a soluționat plângerea poate fi atacată numai cu apel.
Situatia platii amenzii inainte sau in timpul judecarii plangerii
Contravenientul poate achita amenda Inspectoratul de Stat in Constructii. In acest caz isi poate recupera banii daca castiga procesul.
Mai mult, poate profita de posbilitatea achitarii a jumatate din amenda prevazuta in Procesul-Verbal, daca achita in cel mult 48 de ore. Evident, este necesar ca actul normativ sa prevada o asemenea posibilitate, respectiv plata a jumatate din amenda.
Termenul de 48 ore curge de la miezul nopții zilei următoare. Daca termenul se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârșitul primei zile de lucru următoare.
Cabinet de avocatura Daniel Velicu & Asociatii
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua. Am si eu o intrebare. Ce fac daca procesul verbal de contraventie a fost anulat.Vecinul va primi autorizatie de constructie chiar daca a construit gardul la 25 cm de casa mea???????. Ce pot face, acest gard de 2,70 inaltime mi-a distrus casa!!!
Orice amenda aplicata de “Politia Locala/ Disciplina in constructii” care vizeaza o constructie mai veche de 3 ani este ilegala!
Conf. Art. 31 din L50/1991 termenul de prescriptie pt care se pot aplica amenzi pt constructii realizate fara A.C. sau cu nerespectarea A.C. este de 3ani. Puteti contesta in Instanta cu declaratii notariale de la doi martori daca nu aveti alt act doveditor.
Foarte Important> daca in P-V de contraventie este precizata masura intrarii in legalitate cu obtinerea unei A.C. pana la un anumit termen, il puteti anula in Instanta deoarece aceasta masura este abrogata prin L7/2020, care modifica art. 37, alin. (6) din Legea 50/1991, intrarea in legalitate nu se mai poate face prin emiterea unei A.C., legea prevede alta procedura:”Dreptul de proprietate asupra construcțiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat comform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepțe la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcţiei. In cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fară autorizație de construire, iar împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor, certificatul de atestare la deverința privind edificarea construcției va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentații cadastrale”.
arh. Sabin IONESCU
Bună seara. Va rog frumos un sfat in următoarea situație: pe un teren intravilan, în Constanța, aveam o casa veche. Am vorbit cu un proiectant pentru întocmirea documentelor necesare construirii unei noi case pe locul celei vechi. Am obtinut AC “Mansardare si recompartimentari interioare la locuinta parter existenta” in bază avizelor si a unui proiect de executie unde se prevad fundații, ziduri, stalpi noi, etc. Nimic din casa veche. Proiect vizat spre neschimbare. In urma unei vizite a politiei locale am primit o amenda si masura de oprire a lucrarilor cu punerea in legalitate. Ce ar trebui sa fac? Pe de o parte am un PT, vizat spre neschimbare, respectat. Pe de alta parte denumirea din AC. Mulțumesc frumos