Contractul de leasing nu este titlu executoriu cand bunul a fost restituit

Contractul de Leasing nu e titlu executoriu

Te intrebi daca reprezinta contractul de leasing titlu executoriu, ori deja te afli intr-o executare silita… vei gasi singur salvarea mai jos.

ATENTIE! Daca primesti acte de la un executor, trebuie sa te misti rapid, termenul de contestatie e de doar 15 zile.

Noi spunem clar si public, de fiecare data: contractul de leasing nu este titlu executoriu, mai ales cand creanta a fost cesionata la firmele de recuperare a creantelor. Acestea cumpara creanta cu 3 %, fiind astfel in ilegalitate intrucat se comporta ca firme de investitii desi nu sunt autorizate astfel in Romania.

Mai grav este cand contractul a fost cesionat catre Recuperatorii de creante.

Situatiile in care contractul de leasing nu este titlu executoriu

Amintim ca orice contract capata de iure valoare executorie doar daca legea impune aceasta valoare.

Per a contrario, cand legea nu impune, contractul de leasing nu este titlu executoriu.

De aceea, puteti verifica daca legislatia de la data incheierii contractului de leasing conferea valoarea de titlu executoriu contractului respectiv.

Pe acest aspect, vom parcurge situatia unuia din clientii nostrii dragi – Gaina Daniel Octavian

Clientul a incheiat un contract de leasing in data de 02.06.2005 cu RCI Romania Leasing IFN.

Contractul de leasing nu este titlu executoriu raportat la legislatia de la data incheierii – 02.06.2005, conform Principiului Tempus regit actum, sub aspectul asa ziselor sume de bani restante.

Conform art. 8 din OG 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, in forma de la data incheierii contractului, contractul de leasing nu e titlu executoriu, DACA utilizatorul preda bunul în cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului.

Legislatia e stufoasa si pe alocuri ambigua, de aceea rolul unui avocat poate face diferenta intre esec si succes.

Contractul de leasing nu este titlu executoriu daca contractul a fost reziliat pentru neplata si vehiculul a fost restituit

Art. 8 OG nr 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing :Contractele de leasing constituie titlu executoriu, dacă utilizatorul nu preda bunul în următoarele situaţii:

– la sfârşitul perioadei de leasing, dacă utilizatorul nu a formulat opţiunea cumpărării bunului sau a prelungirii contractului;

– în cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului.

In urma interpretarii normei judiciare, per a contrario, rezulta ca un contract de leasing incheiat la 2 iunie 2005 nu reprezinta titlu executoriu atata timpt cat obiectul executarii silite nu il constituie remiterea bunului.

In lipsa caracterului de titlu executoriu in ce priveste contractul de leasing, intreaga executare silita este vadit ilegala, creditorul avand posibilitatea de a se adresa Judecatoriei pentru a solicita un titlu executoriu, printr-o procedura generala de judecata.        

Contractului de leasing ii lipseste o conditie de forma – respectiv forma autentica, astfel ca raportat la incidenta dreptului comun, intervine nulitatea absoluta a actelor de executare silita.

Pe de alta parte, cum am dovedit AICI, firma de leasing sau orice alta entitate nu mai poate solicita nicio alta suma, cat timp bunul a fost predat. Clauzele abuzive din contractul de leasing pot fi anulate oricand.

Evident, cireasa de pe tort o reprezinta executarea silita abuziva prin depasirea termenului de prescriptie extinctiva.

  • Firma de leasing RCI Romania Leasing IFN a incalcat legea, cesionand creanta catre KRUK si satelitii acesteia. KRUK a demarat o executare silita ilegala, astfel am anulat executarea prin Contestatia la executare.

http://portal.just.ro/302/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30200000000355509&id_inst=302

Reclamant Gaina Daniel Octavian la avocat Velicu Daniel

Parata INVESCAPITAL LTD si SECAPITAL SARL

Admite cererea – Respinge contestaţia la executare formulata in contradictoriu cu intimata Secapital SaRL ca fiind indreptata impotriva unei persoane fara calitate procesual pasiva. Respinge ca neintemeiata excepţia inadmisibilitatii capatului de cerere privind prescripţia extinctiva, invocata de intimata Investcapital LTD. Admite excepţia prescriptiei dreptului de a obtine executarea silita invocata de contestator. Constata prescris dreptul creditoarei intimate de a solicita executarea silita a debitorului contestator in baza titlului executoriu reprezentat de contractul de leasing nr.28562/02.06.2005. Admite contestaţia la executare si anuleaza actele de executare din dosarul executional nr. 171/2018 aflat pe rolul BEJ Marius Adrian Negreanu. Dispune intoarcerea executarii silite cu privire la suma de 1808,32 euro şi 1412,58 lei. Obliga intimata Investcapital LTD la plata catre contestator a sumei de 1050 lei cu titlu de reprezentand taxa judiciara de timbru.


  • Firma de leasing PIRAEUS LEASING ROMANIA IFN SA a cesionat abuziv creante catre aceiasi recuperatori KRUK si INVESTCAPITAL LTD

La fel si in acest caz, am anulat executarea silita intrucat Contractul de leasing nu este titlu executoriu cat timp termenul de prescriptie s-a implinit

http://portal.just.ro/94/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9400000000218460&id_inst=94

Popa Paul Alin la avocat Velicu Daniel

Parata INVESTCAPITAL LTD la KRUK ROMANIA

30.07.2020 – Admite contestaţia la executare. Constată prescris dreptul intimatei de a obţine executarea silită a Contractului de Leasing Financiar nr. 7709/14.09.2007. Anulează executarea pornită în dosarul de executare nr. 4002/2019 aflat pe rolul S.C.P.E.J. Ochian Doru-Cătălin şi Neneci Alexandru. Desfiinţează formele de executare din cadrul dosarului de executare nr. 4002/2019 aflat pe rolul S.C.P.E.J. Ochian Doru-Cătălin şi Neneci Alexandru. Obligă intimata la plata către S.C.P.E.J. Ochian Doru-Cătălin şi Neneci Alexandru a sumei în cuantum de 83,30 lei reprezentând cheltuieli fotocopiere dosar de executare. Se va restitui către contestator suma în cuantum de 249 lei reprezentând taxă de timbru judiciar, achitată conform ordinului de plată nr. 55/22.10.2019, la rămânerea definitivă a prezentei.

Contractul de leasing nu este titlu executoriu

Ulterior anularii executarii silite, vei primii toti banii retinuti abuziv din cont / salariu / pensie

Conform art. 723 alin. 1) din Codul de procedura civila, intitulat dreptul la întoarcerea executării, În toate cazurile în care se desființează . . . însăși executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare acesteia. Cheltuielile de executare pentru actele efectuate rămân în sarcina creditorului.

Existe alte zeci de situatii in care contractul de leasing nu este titlu executoriu

Una din cele des intalnite si pe care am expus-o pe larg o reprezinta cea in care are loc cesiunea de creanta catre firmele de recuperare si debitorul nu este notificat.

Pe chestiunea “Notificarea debitorului privind cesiunea de creanta” vezi urmatoarele articole:

Pe tema duelului judiciar cu KRUK ROMANIA si INVESTCAPITAL LTD, vezi si urmatoarele articole:

https://velicu.eu/kruk-si-investcapital-executari-starea-de-urgenta/

https://velicu.eu/invest-capital-ltd-complot-in-romania/

https://velicu.eu/executat-silit-kruk-invest-capital-malta-ltd-abuziv/

https://velicu.eu/recuperatorul-invest-capital-intoarcerea-executarii-silite/

In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual, fara teama de abuzuri. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, mai sigura

Avocat Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.