Contractul de amanet auto fara clauze abuzive este un contract foarte interesant, intrucat costurile sunt reduse.
Orice clauze abuziva poate fi anulata in instanta iar casa de amanet sa plateasca daune serioase.
Amanetul reprezinta un mijloc de obtinere rapida a unor sume de bani, contra transferarii temporare a unui bun in detentia fimei de amanet.
Contractul de amanet e inca reglementat de Rege
Decretul regal nr. 2561/1936 privind infiintarea Caselor de Imprumut de Amanet a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 264 din 12 noiembrie 1936 si e INCA VALABIL.
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/22
Ce obiect poate avea un contract de amanet
Casele de împrumut pe amanet vor putea primi spre păstrare sau acorda împrumuturi pe amanet pe următoarele obiecte:
a) pe obiecte mobiliare care se afla în întrebuinţare cum sînt: haine, rufarie, tacamuri, mobile (de exemplu masini), etc.;
b) pe obiecte preţioase: giuvaere, aur, argint, metale preţioase şi pietre scumpe.
Ce suma poti primi raportat la valoarea bunului amanetat?
Casa de împrumut va fi obligată sa acorde ca împrumut pe obiecte, o treime din preţul de estimaţiune, excepţie făcînd obiectele preţioase pentru care este obligată sa acorde jumătate din preţul de estimaţiune.
Casele de împrumut nu sînt datoare a acorda împrumuturi în sume mai mici decât o optime din valoarea estimatiunii.
Împrumutul minimal va fi de 100 lei.
Pe ce durata de timp se poate incheia un contract de amanet
Împrumuturile se vor face pe termen de trei luni.
Se vor putea însă reînnoi la cererea împrumutului şi după plata procentelor şi taxelor regulamentare, încă de trei ori, pe termen de trei luni.
După timp de un an de la prima amanetare, încuviinţarea reînnoirii împrumutului pe baza unei noi pretuiri rămîne la aprecierea Administraţiunii Caselor de împrumut pe amanet.
Achitarea împrumutului se poate face şi restituirea amanetului se poate cere, atît înainte de termenul stipulat cat şi după aceasta, cat timp obiectul amanetat nu a fost vândut la licitaţie publică.
De asemenea împrumutatul poate cere vînzarea obiectului şi înainte de expirarea termenului împrumutului.
Cat este dobanda pe care firma de amanet o poate solicita de la tine pana la restituirea sumei imprumutate
Potrivit Decretului, dobânzile ce Casele de împrumut vor putea percepe vor fi maximum 4 1/2% peste scontul Băncii Naţionale ce se vor calcula în totdeauna pe timp de cel puţin trei luni.
Atentie! Taxa scontului a fost înlocuită cu dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României şi se va calcula astfel încât să reflecte condiţiile prevalente de pe piaţa monetară. Rata dobânzii de referinţă a devenit egală cu Rata dobânzii de politică monetară, cea din urma avand valoarea de 1.25 % / an.
Prin urmare, dobanda maxima, ce poate fi solicitata de casa de amanet, este formata din 5.75 % (4,5% + 1.25%), ce se calculeaza pe cel putin 3 trei luni.
Procentele se vor plati la achitarea împrumutului sau la reînnoirea lui.
Forma pe care contractul de amanet auto o poate avea
Pentru orice obiect amanetat, precum un autovehicul, Casele de împrumut vor emite o recipisa, ce poate fi intitulata si contract.
Contractul va conţine numele şi prenumele, profesia şi adresa împrumutatului, numărul de înregistrare, descrierea obiectelor amanetate, data amanetarii, suma împrumutată, valoarea şi scadenta împrumutului.
Condiţiile împrumutului vor fi tipărite pe dosul recipisei.
Recipisa eliberată pentru obiectul amanetat se va prezenta la fiecare reînnoire şi se va restitui la achitarea împrumutului şi ridicarea amanetului.
Obiectul amanetat nu se poate restitui decât titularului sau mandatarului sau cu procura autentică.
Ce se intampla cu bunul amanetat daca nu restitui imprumutul
Bunurile amanetate care nu au fost răscumpărate la scadenta şi pentru care nu s-a reînnoit actul de împrumut, se vor putea vinde la termen de cel puţin 30 zile după scadenta, de Casele de împrumut, fără interventia judecătorească.
Contractul de amanet auto Rogef Gold IFN (actuala R&V FINANCIAL SERVICES IFN SRL) anulat in instanta
ATENTIE! Orice Clauza referitoare la dobanda penalizatoare inserata in contractul de amanet auto e abuziva
De exemplu, contractul de amant auto incheiat de catre consumatorul Gruia Teodor si institutia Rogef Gold IFN (actuala R&V FINANCIAL SERVICES IFN SRL) a fost incheiat contrar Legii nr 193/2000.
Clauza referitoare la cuantumul dobanzii penalizatoare este abuziva intrucat creste in mod nenatural si exagerat cuantumul sumei pe care consumatorul ar trebui sa o datoreze institutiei de amanet, din cauza lipsei de corenta si previzibilitate, ducand la o imbogatirea fara justa cauza a creditoarei.
Contractul de amanet auto a fost anulat
http://portal.just.ro/4/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=400000000474646&id_inst=4
Reclamant GRUIA TEODOR – la Avocat Velicu Daniel
Parata ROGEF IFN SRL (actuala R&V FINANCIAL SERVICES IFN SRL)
24.11.2020: Admite cererea. Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută cu privire la clauza cuprinsă în art.7.1 din Contractul de amanet auto nr.C00219000406/14.08.2019 referitoare la penalităţile de întârziere de 0,33%/zi calendaristică de întârziere pe perioada de aşteptare şi penalităţile de întârziere de 1,00%/zi calendaristică de întârziere după perioada de aşteptare şi desfiinţează contractul de amanet în ceea ce priveşte această clauză. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 2500 lei reprezentând cheltuieli de judecată.
In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Noi am invatat sa anulam acest tip de abuzuri, suntem dispusi sa actionam si in cazul tau, sa te scapam definitiv de hartuire si conturi blocate.
Avocat drd Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.