Contract FIDIC inseamna Contract pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar.
Indiferent ca este aleasa Cartea Galbena, Rosie ori Verde, normele au un grad ridicat de complexitate, putand naste un Litigiu nedorit. Este util un avocat specializat in constructii si achizitii publice
Contract FIDIC Semnificatie | Avocat Constructii
Contract FIDIC – FIDIC este acronimul din limba franceză pentru Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi.
FIDIC a fost fondată în anul 1913 de către trei asociaţii naţionale de consultanţă inginerească din Europa.
Obiectivele formării acestei federaţii au fost de a promova în comun interesele profesionale ale asociaţiilor membre şi de a difuza informaţii de interes membrilor asociaţiilor naţionale componente.
Astăzi FIDIC numără peste 60 de ţări membre din toate părţile globului, iar federaţia reprezintă cea mai mare parte a practicii private de consultanţă inginerească din lume.
Cabinetul de Avocatura Velicu Daniel va ofera consultanta juridica pe contractele tip FIDIC .
Contract FIDIC Romania 2019
Prin HG 1405/2010 a fost aprobata in Romania utilizarea unor condiții contractuale ale Federației Internaționale a Inginerilor Consultanți în Domeniul Construcțiilor ( FIDIC ).
Concret, au fost impuse atat Contracte tip pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare dar şi Contracte pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar.
Cele din urma contracte se raporteaza la formele elaborate de FIDIC , atat timp cat sunt pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice.
Contractul tip FIDIC vizeaza obiective de investiții din domeniul infrastructurii de transport de interes național, finanțate din fonduri publice.
Aceste norme au un grad ridicat de complexitate, de aceea parcurgerea intocmirii unui astfel de contract doar in colaborare cu un avocat specializat in constructii.
Astfel, in prezent, contractele FIDIC sunt impuse in baza hotararii Guvernului Romaniei.
Contractele FIDIC sunt adaptabile in functie de natura investitiei, complexitatea si viziunea constructorului.
Contractul, cuprinzand conditii FIDIC , odata semnat de autoritate si Antreprenor , valoreaza precum o lege – Legea partilor.
De aceea, intocmirea si adaptarea lor necesita ajutor specializat in scopul evitarii unor litigii precum si pierderea eventualelor litigii.
Atat antreprenorii cat si subantreprenorii se vor raporta la condiţiile de contract FIDIC, vor îndeplini condiţiile din Ofertă şi vor constitui anexe la Contract.
Alege un Contract FIDIC corespunzator proiectului
Contract înseamnă toate documentele din Acordul Contractual, precum
– Scrisoarea de Atribuire (Comunicarea de rezultat),
– Cerințele Beneficiarului,
– Scrisoarea de ofertă și graficele de prețuri/plăți (Propunerea Financiară a Antreprenorului),
– Propunerea Tehnică a Antreprenorului.
Contractele FIDIC sunt obligatorii pentru autoritatile contractante, contin modele de contracte-standard FIDIC rosu, galben si verde si se folosesc in special in proiecte de achizitie publica.
I contract FIDIC rosu sau Cartea Rosie contine Conditii de Contract pentru Constructii
FIDIC Rosu cuprinde condiţii de contract pentru constructii pentru clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar.
Acestea cuprind urmatoarele categorii :
– Condiţiile de Contract pentru Construcţii, pe care le recomandam pentru clădiri sau lucrări inginereşti proiectate de către Beneficiar sau de către reprezentantul acestuia, Inginerul.
Potrivit aranjamentelor uzuale pentru acest tip de contract, Antreprenorul execută lucrările în conformitate cu un proiect asigurat de către Beneficiar.
– Condiţiile de Contract pentru Echipamente şi Construcţii inclusiv Proiectare, ce ar trebui folosite pentru furnizarea echipamentelor electrice şi / sau mecanice şi pentru proiectarea şi execuţia clădirilor sau lucrărilor inginereşti.
Potrivit aranjamentelor uzuale pentru acest tip de contract, Antreprenorul, în conformitate cu cerinţele Beneficiarului, întocmeşte proiectul şi furnizează echipamente şi / sau execută lucrări care pot include orice combinaţie de lucrări civile, mecanice, electrice şi / sau de construcţii.
– Condiţiile de Contract pentru PAC/Proiecte la Cheie, care pot să corespundă asigurării, la cheie, a unui proces tehnologic, a unei centrale electrice, a unei uzine sau instalaţii similare, a unui proiect de infrastructură sau alt tip de proiect.
Recomandam aplicarea lor acolo unde este cerut un grad mai mare de siguranţă referitor la costul final şi durata de execuţie. Deasemenea,sunt valabile daca Antreprenorul îşi asumă responsabilitatea totală pentru proiectarea şi execuţia proiectului, Beneficiarul implicându-se în mică măsură.
Potrivit aranjamentelor uzuale pentru proiectele “la cheie”, Antreprenorul realizează Proiectarea, Achiziţia şi Construcţia (PAC), furnizând un produs complet, pregătit pentru a fi pus în funcţiune (“la cheie”).
– Forma Scurtă a Contractului,
Recomandam Forma Scurta pentru clădiri sau lucrări inginereşti cu valoare relativ redusă. În funcţie de tipul de lucrare şi de circumstanţe, această formă de contract poate, de asemenea, să fie potrivită pentru contracte cu valoare mai mare, în special pentru lucrări relativ simple sau lucrări repetitive, sau unor lucrări de scurtă durată. Potrivit aranjamentelor uzuale pentru acest tip de contract, Antreprenorul execută lucrările în conformitate cu un proiect asigurat de către Beneficiar sau de către reprezentantul acestuia (dacă există), dar această formă de contract poate de asemenea să fie potrivită pentru un contract care include, sau cuprinde integral, lucrări civile, mecanice, electrice şi / sau de construcţii, proiectate de către Antreprenor.II. Contractul FIDIC Verde sau Cartea Verde vizeaza zona low cost
Acest tip de contract, se recomandă pentru lucrări de construcţie şi lucrări inginereşti cu un buget relativ restrâns.
Totuşi, în funcţie de tipul de lucrări şi de circumstanţe, prezentele Condiţii pot fi potrivite pentru contracte cu valoare mai mare.
Se consideră a fi potrivite, cel mai probabil, pentru lucrări relativ simple sau repetitive, sau pentru lucrări de scurtă durată care nu necesită subcontracte specializate.
Obiectivul principal a fost acela de a realiza un document simplu şi flexibil care să includă toate prevederile comerciale esenţiale şi care să poată fi utilizat pentru toate categoriile de lucrări de construcţie şi lucrări inginereşti cu diverse aranjamente administrative.
Potrivit aranjamentelor uzuale pentru acest tip de contract, Antreprenorul construieşte Lucrările în conformitate cu un proiect asigurat de către Beneficiar sau de către reprezentantul acestuia (dacă există).
Totuşi, această formă de contract poate fi potrivită şi pentru contracte care includ sau cuprinde integral, lucrări civile, mecanice, şi / sau electrice, proiectate de către Antreprenor.
In completare, Beneficiarul are posibilitatea de-a alege metodele de evaluare.
De asemenea, deşi nu se face referire la un Inginer imparţial, Beneficiarul, dacă doreşte, poate numi un Inginer independent care sa acţioneze imparţial.
III. Forma FIDIC Galben sau cartea galbena se raporteaza la Cartea Rosie
Cartea Galbena a fost publicata in anul 1963, in contextul limitarilor contractuale ale contractului FIDIC rosu.
Conditiile de contract FIDIC Galben sunt destinate pentru furnizarea echipamentelor, cat si pentru executia cladirilor si lucrarilor de inginerie, proiectate de catre Antreprenor.
Se recomanda utilizarea acestor conditii in contractele de lucrari de inginerie si constructii de cladiri si implica, la fel ca si Cartea Rosie, prezenta Inginerului in cadrul proiectului.
Mai exista si alte tipuri standard de conditii contractuale precum FIDIC Argintiu insa nu au o arie de aplicabilitate
Litigii pe un Contract FIDIC
Soluționarea litigiilor derivate dintr-un contract FIDIC se va realiza de către instanța de contencios administrativ și fiscal română.
Un contract FIDIC incheiat superficial poate genera neplaceri, inclusiv litigii. De aceea, atentia la detalii la data incheierii lui este esentiala. Detaliile pot castiga litigiul sau dimpotriva.
Instanta va solutiona litigiile (de orice fel) în legătură cu soluționarea revendicării de către Inginer, cu executarea Lucrărilor, cu Contractul, sau care decurge din Contractul FIDIC, inclusiv un litigiu referitor la un certificat, stabilire, instrucțiune, opinie sau evaluare a Inginerului.
Oricare dintre părți poate solicita ca acesta să fie soluționat de către instanța judecătorească de contencios administrativ și fiscal în circumscripția căreia se află sediul Autorității contractante transmițând înștiințare și Inginerului.
Ambele Părți vor permite accesul pe Șantier și vor pune la dispoziția instanței toate informațiile suplimentare necesare.
În afară de cazul în care instanța nu hotărăște altfel sau în cazul în care contractul nu a fost reziliat/denunțat în mod unilateral/anulat/lovit de nulitate, Antreprenorul își va îndeplini obligațiile contractuale până la finalizarea litigiului.
Decizia ultimei instanțe devine executorie pentru oricare dintre Părți.
Orice referire din cadrul contractului la disputa sau arbitraj se va interpreta în sensul de litigiu.
Cabinet de Avocatura Velicu Daniel
0729108050 avocat@velicu.eu- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.