Comisionul de acordare e clauza abuziva in credite

Comisionul de acordare e clauza abuziva

Comisionul de acordare e clauza abuziva in contractele de credit cat timp institutia financiara nu ofera un serviciu concret pentru acest comision si nu explica necesitatea perceperii unui asemenea comision.

Comisionul de acordare mai este denumit si comision de analiza, comision de intocmire ori acordare credit si genereaza un dezechilibru contractual.

Daca ai incheiat un contract de credit sau esti pe cale sa-l inchei, afla de Comisionul de acordare/analiza/acordare/intocmire.

In contractele de credit, nici macar nu sunt explicate serviciile pe care Banca se presupune ca le-ar presta in schimbul perceperii acestui comision.

Situatia incheierii contractului de credit continand comisionul de acordare

Comisionul de acordare e clauza abuziva chiar si acum 20 de ani.

Ai dreptul de a primi banii inapoi intrucat comisionul de acordare e clauza abuziva.

Ai dreptul de a obtine obligarea bancii la restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de comision de acordare, impreuna cu dobanda legala penalizatoare si indexate cu rata inflatiei, accesorii aplicabile de la data platii sumelor catre parate si pana la restituirea efectiva a sumelor.

Raportat la prevederile Codului Civil valabil pana in anul 2011, amintim art. 969 – Convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante. Ele se pot revoca prin consimţământul mutual sau din cauze autorizate de lege.

Cauza autorizata de lege o reprezinta cea prevazuta de Legea 193/2000, intrucat comisionul de acordare e clauza abuziva.

Practic, institutia bancara va diminua suma acordata cu titlu de imprumut cu suma reprezantand comisionul de acordare, apoi va percepe si o dobanda remuneratorie.

Situatia in care vei incheia un contract de credit continand comisionul de acordare / analiza / intocmire

Daca banca ori IFN-ul iti propune un contract continand aceasta clauza, ai putea propune negocierea.

Ai dreptul de a solicita institutiei creditoare eliminarea acesti comision, fie ca se denumeste acordare, intocmire ori analiza.

Acest comision va fi practic o dobanda mascata intrucat banca / IFN-ul primeste va primi venit de pe urma acordarii imprumutului, respectiv dobanda.

Pe de alta parte, poti cere bancii informatii suplimentare, de exemplu care e serviciul concret pe care il promesti contra acestui comision de moment ce venitul bancii /IFN-ului consta in dobanda pe care o vei achita esalonat.

De ce comisionul de acordare e clauza abuziva

Lipsa negocierii, in mod direct si prealabil incheierii contractului de credit, echivaleaza cu stabilirea clauzelor in mod unilateral de comerciant, respectiv institutia bancara, si, implicit, cu imposibilitatea consumatorului de a influenta natura clauzei.

Negocierea unui contract este o etapa ce succede obligatiei de informare, obligatie care trebuie sa existe atat in faza precontractuala, cat si in faza executarii unui contract.  

Cu privire la comisionul de acordare, precizam faptul ca acestuia nu ii corespunde contraprestatie a bancii.

Desi Banca ar putea motiva faptul ca a perceput acest comision pentru ca a fost nevoita sa analizeze dosarul de credit, sa faca verificari cu privire la bonitatea clientului, sa ceara informatii de la Biroul de Credit si de la alte entitati, consideram ca toate acestea sunt efectuate de catre institutia bancara pentru a-si proteja propriile interese, iar activitatea de a oferi imprumuturi este specifica unei astfel de institutii, astfel incat nu ar trebui impovarat consumatorul cu sume de bani suplimentare.

Ba mai mult, consideram ca venitul obtinut de catre Banca in urma activitatii de creditare ar trebui sa fie format dintr-o dobanda fixa si nu din tot felul de comisioane.

Situatia unui client ajutat aflat in situatia unui dezechilibru in raport cu banca ce a impus un comision de acordare record

Recent, intr-un litigiu aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, judecatorul a admis actiunea noastra, contra CREDIT EUROPE BANK, in care am dovedit comisionul de acordare e clauza abuziva.

https://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000001036124&id_inst=3

comisionul de acordare e clauza abuziva

Clientul va primi inapoi banii, plus dobanda legala si rata inflatiei, adica aproximativ 80.000 Euro .

3 aprilie 2024: Constată caracterul abuziv al clauzelor inserate la art. 4.3 şi art. 5.1 litera b) din contractul de credit şi de garanţie nr. CIB-BR-009653/11.06.2008. Obligă pârâta Credit Europe Bank (România) SA să restituie reclamantului suma achitată cu titlu de comision de acordare, indexată cu rata inflaţiei pentru perioada cuprinsă între data plăţii şi data restituirii, precum şi dobândă legală penalizatoare, calculată de la data plăţii comisionului de acordare şi până la data restituirii.

Despre practicile bancare Credit Europe Bank se va vorbi 100 de ani in Romania.

Despre dobanda variabila veti gasi aici material complet actual

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.