Clauzele abuzive din Contractul de leasing financiar auto pot fi anulate in justitie, prin contestatia la executare sau printr-o actiune distincta.
ATENTIE! Daca primesti acte de la un executor, trebuie sa te misti rapid, termenul de contestatie e de doar 15 zile.
Toate contractele de leasing financiar contin clauze abuzive cu valori imense
Am identificat o Clauza abuziva ce se regaseste in toate contractele de leasing financiar, avand ca obiect un autovehicul.
- Dreptul Locatorului la daune interese cel putin egale cu ratele de leasing ramase de plata si cu valoarea reziduala ramasa de achitat, chiar daca Utilizatorul a predat autovehiculul si ratele de leasing scadente pana la momentul procesului-verbal de predare.
Daunele interese din contractul de leasing creeaza un dezechilibru contractual intre locator si locatar.
Consecinta imediata a clauzelor abuzive o reprezinta imbogatirea fara justa cauza a firmei de leasing (ex: RCS Leasing Romania IFN SA) si a recuperatorilor de creante (KRUK SA prin INVESTCAPITAL LTD ).
Ce faci daca esti executat silit, desi ai predat masina acum multi ani?
Odata anulate clauzele abuzive din contractul de leasing, orice executare silita demarata pe baza contractului de leasing financiar auto va fi anulata deasemenea, chiar daca a intevenit cesiunea de creanta.
Cu alte, cuvinte poti actiona oricand impotriva contractului de leasing financiar si impotriva executarii silite.
Art. 6 si art. 7 din Legea 193/2000 nu reprezinta un impediment in analizarea caracterului abuziv al unor clauze, chiar daca efectele contractului sunt epuizate la momentul sesizarii instantei.
Nulitatea absoluta poate fi invocate oricand, chiar si dupa trecerea unui timp indelungat de la epuizarea efectelor contractului.
De ce sunt abuzive clauzele abuzive din contractul de leasing
- clauzele abuzive din contractul de leasing nu sunt negociate.
- clauzele abuzive din contractul de leasing sunt contrare exigentelor impuse de buna-credinta,
- clauzele abuzive din contractul de leasing creeaza, in detrimentul consumatorului, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
Exigentele impuse de Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori sunt foarte ridicate, consumatorul persoana fizica fiind protejat de abuz.
In favoarea acestuia opereaza si prevederile art. 15 din OG nr 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.
“Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul / finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing.”
Clauzele abuzive creeaza pentru firma de leasing o imbogatire fara justa cauza
De exemplu, cum vom vedea mai jos, firma de leasing a indraznit sa ceara de la clientul nostru valoarea ratelor restante pana la momentul incheierii Procesului verbal de predare si autovehiculul Dacia Logan, si contravaloarea ratelor pe care consumatorul ar fi fost obligat sa le achite in situatia in care contractul de leasing nu ar fi fost reziliat, ci ar fi continuat sa fie executat.
Cu alte cuvinte, desi clientul nu devine proprietarul autovehiculului si nu a putut beneficia de ratele achitate pe intreaga perioada a contractului, trebuia sa achite contravaloarea intregii masini.
Firma de leasing e in stare sa iti ia si banii, si masina si chiar casa prin executarea silita imobiliara.
Noi am anulat clauzele abuzive din contractul de leasing impotriva INVESTCAPITAL LTD si a firmei de leasing RCI LEASING ROMANIA IFN S.A.
http://portal.just.ro/299/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000825735&id_inst=299
Reclamant SAVA CĂTĂLIN NICOLAE cu domiciliul la Avocat VELICU DANIEL
Parata RCI LEASING ROMANIA IFN S.A.
Parata INVESTCAPITAL LTD – SEDIUL ALES LA KRUK ROMANIA S.R.L.
08.10.2020 – Admite cererea. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de pârâta INVESTCAPITAL LTD, prin întâmpinare. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei RCI LEASING ROMÂNIA IFN S.A. Admite acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzei stipulate la art. 16.1 pct. (iii) din Contractul de leasing financiar nr. 78702 din 17.12.2007, privind dreptul locatorului la „daune interese conform legii care sunt egale cu cel puţin ratele de leasing rămase de plată şi cu valoarea reziduală rămasă de achitat”. Constată nulitatea absolută a clauzei menţionate – leasing auto clauze abuzive.
Ulterior anularii clauzelor abuzive si a eventualei executari silite, vei primii toti banii retinuti abuziv din cont / salariu / pensie
Conform art. 723 alin. 1) din Codul de procedura civila, intitulat dreptul la întoarcerea executării, În toate cazurile în care se desființează . . . însăși executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare acesteia. Cheltuielile de executare pentru actele efectuate rămân în sarcina creditorului.
In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual, fara teama de abuzuri. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, mai sigura
Avocat Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.