Camataria se pedepseste in prezent, desi anumite persoane o practica ca o afacere de succes
În România, camataria se pedepseste prin lege, vizand in special activitatea unor persoane fizice care imprumuta bani altor persoane in nevoie, introducand dobanda in totalul imprumutului.
Contractele de imprumut se incheie in fata notarului sau
Oare, camataria e permisă pentru anumite instituții (bănci, case de ajutor reciproc etc.)?
Oare Bancile si IFN-urile desfasoara o activitate ilegala – chiar una asemanatoare celei privind camataria?
Clauzele Abuzive din Contractele Bancare nasc Executari Silite Ilegale
Camataria se pedepseste din cauza unor situatii din istorie
Inițial, cămătăria a însemnat perceperea dobânzii de orice fel și, în unele societăți creștine și chiar astăzi în multe societăți islamice, perceperea dobânzii a fost considerată act de cămătărie. Unele dintre cele mai vechi interdicții ale cămătăriei provin din textele vedice din India.
Dezaprobări similare se regăsesc în textele religioase din budism, iudaism, creștinism și islam (termenul este riba în arabă și ribbita în ebraică).
Cămătăria este cunoscută din cele mai vechi timpuri, înainte de apariția banilor. Primele împrumuturi au fost acordate și returnate în produse naturale sau animale – de exemplu, cereale sau vite. Ideea unei „creșteri” a dobânzii unui împrumut a apărut din practică – un animal, luat pentru un timp ca forță de tragere sau pentru lapte, a fost returnat cu o creștere naturală în greutate.
Camataria se pedepseste in prezent prin Codul Penal si legea 216/2011
Anterior noului cod penal (anterior 1 februarie 2014), orice fapta comisa in intervalul 25.11.2011 – 01.02.2014, darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Atentie, sumele de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii se confiscă.
Legea 216/2011 a definit notiunile vechi de cand lumea, precum camata si camatar:
a) camătă – dobândă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut;
b) cămătar – persoană fizică ce dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete
Ulterior datei de 1 februarie 2014, se aplica Codul penal. Acesta incrimineaza camataria la art. 351 – camata: Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Atentie, infractiunea se identifica daca este dovedita indeletnicirea, adica o activitate constanta. Sunt hotarari unde 2 imprumuturi acordate de persoane fizice au fost suficiente pentru a considera ca persoana fizica a efectuat acte de camatarie.
Legea de punere in aplicare a Codului Penal a modificat Legea nr 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare – Articolul 61 (1) Desfășurarea, fără drept, cu titlu profesional, a activităților de creditare prevăzute la art. 14 alin. (1) constituie infracțiunea de camătă și se pedepsește potrivit Codului penal.
Bancile si unele IFN-uri practica camataria prin acele clauze abuzive?
Poprirea salariului tau e anulabila oricand in anul 2022
De ce spun asta? Pentru ca unele clauze abuzive transforma activitatea acestor institutii intr-una specifica camatarilor.
Unele clauze sunt atat de neclare, atat de imprecise, incat odata anulate in instanta, putem considera ca activitatea acestora este asociata unor camatari.
In ce priveste Clauzele abuzive din contractele de credit, cele mai des intalnite sunt urmatoarele:
- Clauza prin care creditoarea isi asuma dretul de a cesiona creanta sau creditul catre orice entitate doreste, adica inclusiv catre recuperatorii de creante.
- Comisionul de administrare;
- Comisionul de risc, mai ales in conditiile in care a fost incheiata o asigurare;
- Comisionul de gestiune;
- Comisionul de rambursare anticipata;
- Comisionul de analiza dosar sau acordare credit;
- Clauza prin care creditorul isi asuma dreptul la o Dobanda contractuala variabila;
- Clauza privind Scadenta anticipata;
- Clauza de risc valutar, in ce priveste monedele CHF, Euro, Dolar, prin care creditoul nu isi asuma niciun risc de pe urma fluctuatiei;
- Clauza prin care creditorul poate accesa dobanda penalizatoare, excesiva sau variabila.
In ce priveste clauza penalizatoare, regasim un exemplu, ce poate sa fie obiectul unei activitati de camatarie
Aici am am anulat clauza penala (dobanda penalizatoare) abuziva , inserata in 2 doua contracte de credit de CLARET EURO CREDIT IFN, intrucat aceasta avea o valoare de 60 saizeci de ori mai mare decat limita legala (365 % pe an versus 6 % pe an).
http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000627551&id_inst=301
Reclamant Pantazi Nicusor – la Avocat Velicu Daniel
Parat CLARET EURO CREDIT IFN SA
termen 26.02.2020 : Admite cererea de chemare în judecată. Constată caracterul abuziv si nulitatea absolută a clauzelor referitoare la rata dobânzii penalizatoare prevăzute în art. 2.2.5 din cuprinsul contractelor de credit de nevoi personale cu garantie auto nr. 392 si nr. 660 din datele de 28.05.2015, respectiv 26.11.2015.
Clauzele abuzive, amintite mai sus, se regasesc in executarile silite ale recuperatorilor de creante, generand in anumite cazuri, cresterea si de 100 o suta de ori a debitului imprumutat.
Odata anulate clauzele abuzive, entitatea se gaseste in situatia in care a desfasurat o activitate de creditare, in mod ilegal, cu depasirea autorizarii BNR.
Clauze abuzive PIRAEUS BANK anulate de Justitie | Avocat specializat
Daca te intereseaza camataria, poate te vor interesa si urmatoarele articole:
-
https://velicu.eu/reabilitarea-judecatoreasca-si-reabilitarea-de-drept-totul-despre/
-
https://velicu.eu/avocat-specializat-in-drept-penal/
-
https://velicu.eu/testul-cu-poligraf-sanctioneza-minciuna/
- https://velicu.eu/eurobank-romania-nu-este-autorizata-executa-abuziv/
Camataria se pedepseste, nu te juca cu focul. Uite cum incepe fapta specifica camatariei: de la dobanda maxima de 2,25% / an, mult prea mica.
Totusi, credem ca este un dezechilibru intre santiunile pe care le primeste o persoana fizica si “sanctiunile” primite de banci si IFN-uri, ce practica camataria.
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Buna ziua
Pe lângă banci si IFN-uri mai exista si casele de ajutor reciproc ale pensionarilor (CARP) si nu numai.
Aceste CARP-uri sunt scăpate de sub control. De aceea, unele dintre ele practica dobanzi abuzive deși promoveaza constant ideea ca vin in sprijinul celor vulnerabili.
O verificare atentă si imparțială ar scoate la iveală lucruri grave (spre ex. Venituri lunare uriașe acordate conducerii casei de ajutor in conditiile in care majoritatea membrilor au veniturile minime)