Blocarea rotilor este ilegala in parcarile supermarketurilor

blocarea rotilor

Blocarea rotilor in parcarile supermarketurilor este reglementata in O.UG. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ?

Blocarea rotilor in parcarile supermarketurilor poate fi dispusa de oricine, in caz de infractiune sau, de Politia Rutiera, drept sanctiune contravenționala complementara, altfel Blocarea rotilor este ilegala.

Conform articolului 96 din legea cadru in materie, Blocarea rotilor are ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege.

Sanctiunea se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.

Alaturi de imobilizarea vehiculului, celelalte Sancțiuni contravenționale complementare sunt următoarele:

a) aplicarea punctelor de penalizare;

b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;

c) confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop;

Asa cum vedem, blocarea rotilor este reglementata, pe drumurile publice, reprezentand o sanctiune contraventionala complementara, nu si intr-o parcare privata.

Intr-adevar, mai sunt cazuri in care blocarea vehiculului este oportuna, insa doar daca conducătorul acestuia ori unul dintre pasageri săvârșește o faptă de natură penală sau este urmărit pentru săvârșirea unei infracțiuni.

Daca esti interesat de blocarea rotilor in parcarile supermarketurilor, te sfatuim sa parcurgi si urmatoarele:

Blocarea vehiculului este legala in parcarile supermarketurilor?

Foarte important – Blocarea se dispune de către polițistul rutier, ca urmare a săvârșirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre faptele prevăzute mai jos, cat timp fapta este savarsita pe drumurile publice:

a) conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;

b) conducerea unui vehicul care deteriorează drumul public sau afectează mediul ori care prezintă deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;

c) conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase ori cu gabarite și/sau mase depășite;

d) conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii că face obiectul unei fapte de natura penală;

e) refuză să se legitimeze;

f) se află sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată de o altă persoană;

g) nu respectă timpii de conducere și de odihna prevăzuți de lege.

Astfel, blocarea rotilor se dispune și se efectuează de către poliția rutieră, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.

Imobilizarea se face în prezența unui martor asistent, prin folosirea, în interiorul sau în exteriorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemnează în procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus măsura.

În lipsa unui martor asistent polițistul rutier precizează motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Imobilizarea unui vehicul este interzisă în toate locurile unde oprirea sau staționarea este interzisă.

https://velicu.eu/alcool-la-volan-intre-lumea-de-dincolo-si-codul-penal/

Politia rutiera nu poate dispune blocarea rotilor in parcarea unui supermarket, cat timp acea zona nu face parte dintr-un drum public.

Logica acestui raspuns este ca imobilizarea unui vehicul, prin blocarea rotilor, ar trebui sa duca la scoaterea acestuia în afara părții carosabile și punerea lui în imposibilitate de mișcare.

Cat timp vehiculul se afla in parcarea unui supermarket, cat timp nu este savarsita vreo infractiune, nicio persoana privata nu poate dispune blocarea rotilor.

Niciun supermarket, precum Lidl, Kaufland, MegaImage s.a. nu poate dispune blocarea rotilor in parcare, mai ales daca aceasta este privata.

Dealtfel, daca politica acelui supermarket interzice parcarea peste un anumit interval de timp, de ce dispun blocarea vehicului in continuare?

Ce puteti faca daca masina este sechestrata

In primul rand, cereti sa vi se elibereze rotile.

Daca vi se cer bani si nu sunteti de acord sa achitati, trebuie sa sesizati in scris cea mai apropiata sectie de politie.

Politia va constata ca blocarea rotilor este ilegala.

Supermarketul poate sa solicite bani doar in justitie, in urma unui proces unde va puttei apara.

Blocarea rotilor pana la plata taxei este vadit ilegala si abuziva, specifica unei fapte prevazute de Codul Penal.

In stilul acesta proceda si mafia, sau . . . inca procedeaza.

Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu