Daca esti interesat de unde si cum au aparut la Banca Romaneasca clauze abuzive, afla ca acestea au fost impuse de investitorii straini, la fel ca la celelalte institutii financiar bancare.
Scurt istoric privind BANCA ROMANEASCA si cum au aparut clauzele abuzive
Banca Românească a fost înfiinţată în anul 1992 ca bancă comercială universală, în totalitate cu capital privat, lărgindu-şi treptat gama de produse şi servicii, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor partenerilor săi de afaceri.
În 1999, Fondul Româno-American de Investiţii a preluat pachetul majoritar, Banca stabilind parteneriate cu instituţiile financiare internationale, ceea ce i-a permis susţinerea întreprinderilor mici si mijlocii româneşti.
În octombrie 2003, National Bank of Greece a achiziţionat de la Fondul Româno-American de Investiţii 81.65% din capitalul social al Băncii Româneşti, devenind astfel acţionar majoritar.
Totul despre Banca Romaneasca clauze abuzive
La doar cativa ani de la obtinerea actiunilor de Fondul Româno-American de Investiţii, putem vorbi de Banca Romaneasca clauze abuzive.
Clauzele abuzive au fost inserate in toate contractele de credit de consum incheiate cu persoanele fizice, reprezentand in special dobanda variabila revizuibila si comisioanele de monitorizare (administrare), risc, urmarire, acordare s.a.
Prin necircumstantierea elementelor care-i permit bancii sa decida cand modifica unilateral dobanda, prin neindicarea unui criteriu determinat si obiectiv care sa-i dea Bancii acest drept, lasand la libera sa apreciere majorarea dobanzii conform politicii bancii, aceasta clauza incalca prevederile legale incidente in materie, fiind de natura sa il prejudicieze pe consumator.
Cu privire la comisioane, acestora nu le corespund o contraprestatie a bancii, astfel ca ele reprezinta o dobanda mascata.
Amintim Decizia nr. 3234/2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care prevede urmatoarele:
“Desi banca a incercat sa justifice in ce ar consta contraprestatia sa legata de perceperea acestui commision, aceasta nu a reusit sa clarifice de ce costuriule legate de acordarea imprumutului, precum si beneficiul pe care si l-a propus nu pot fi acoperite prin perceperea dobanzii, mai ales ca, potrivit legislatiei nationale, cat si legislatiei UE, bancile sunt oblihgate sa introduca conceptul de “dobanda anuala efectiva (DAE)”, tocmai pentru ca banca sa nu mai poata ascunde, sub forma unor diverse comisioane, dobanda reala perceputa, cat si marimea beneficiului pe care si l-a propus”.
Toate clauzele abuzive marca Banca Romaneasca cresc in mod nenatural si exagerat cuantumul sumei pe care cosnumatorul ar trebui sa o datoreze institutiei bancare, din cauza lipsei de corenta si previzibilitate, ducand la o imbogatirea fara justa cauza a creditoarei.
Recent am anulat la Banca Romaneasca clauzele abuzive
STOICA MITRITA – la avocat Velicu Daniel
Parata – BANCA ROMANEASCA
http://portal.just.ro/300/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000577646&id_inst=300
7 iunie 2021: Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute în Contractul de credit bancar nr. 83073607/13.12.2007 la art. 5 pct. 1 lit. d) privind comision de monitorizare credit. Constată nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior şi dispune eliminarea acestei clauze din Contractul de credit bancar nr. 83073607/13.12.2007. Constată caracterul abuziv al clauzei prevăzute în Contractul de credit bancar nr. 83073607/13.12.2007 la art. 6 pct. 1 lit. a) privind dobânda variabilă revizuibilă. Constată nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior şi dispune eliminarea acestei clauze din Contractul de credit bancar nr. 83073607/13.12.2007. Obligă pârâta să restituie reclamantei sumele de bani achitate cu titlu de dobândă curentă revizuibilă şi comision de monitorizare în temeiul clauzelor nule indicate anterior, împreună cu dobânda legală penalizatoare în cuantum de 10,25% de la data plăţii acestora conform art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011. Obligă pârâta să emită un nou grafic de rambursare care să corespundă modificărilor generate de eliminarea clauzelor constatate ca abuzive în prezenta cauză, având în vedere şi sumele plătite de reclamantă până la momentul emiterii graficului.
In calitate de avocati specializati, luptam contra abuzului de putere, regasit din plin in activitatea bancilor, a IFN-urilor si a satelitilor – recuperatorii de creante. Ne dorim ca Romania sa devina o tara sigura, unde sa te poti dezvolta social, profesional si spiritual. Ajutandu-te si pe tine, vom face un pas mic dar important, in drumul spre o tara mai curata, mai sigura.
Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Am credit în euro la B. Românească din 2008 și doresc sa știu dacă pot da banca în judecată și eventual ce costuri implică acțiunea?
Buna ziua!
Noi va putem acorda consultanta juridica in ceea ce priveste un eventual litigiu cu Banca Romaneasca insa, initial, trebuie sa analizam anumite documente – de ex: contractul de credit, graficulo de rambursare.
Daca doriti sa va ajutam, ne puteti contacta la whatsapp – 0729 10 80 50 sau la adresa de email avocat@velicu.eu si continuam discutia in privat.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU