Sustinem si promovam Dreptul tau la Asistenta Juridica Gratuita – prin Avocat Online | Avocatura Online – Daniel Velicu & Asociatii
Ai o problema la care ai nevoie de solutii juridice ? Daca nu-ti permiti un avocat, ai dreptul la Ajutor Public Judiciar, noi credem in avocatura online.
” Avocat Online ” e un proiect prin intermediul caruia poti primi gratis Asistenta juridica, prin raspunsuri juridice online – intrebari avocati gratis.
Trimite-ne mesajul tau si datele de contact si poti primi consultanta juridica gratuita de la Cabinet Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
Asistența Judiciara Gratuita trebuie vazuta ca un drept fundamental care garantează accesul la justiție și permite o apărare concreta.
Justițiabilii, care isi cauta dreptatea in justiție, au nevoie de sfaturi juridice inca din primii pasi facuti in proces.
Accesul la Justitie poate fi realizat numai prin asigurarea unei asistențe juridice profesionale din partea unui avocat, incepand cu procedura prealabila și până la finalul procesului.
Avocatul, indiferent ca este sau nu implicat Pro bono, poate ajuta enorm, cuvantul sau putand aduce dreptatea persoanei vatamate.
Avocații reprezinta elementul esențial în protejarea dreptului de acces la justiție prin acordarea de asistentă juridica gratuita.
Asistenta juridica ar trebui să fie acordată gratis tuturor persoanelor cu venituri scazute, indiferent de reședință sau naționalitate.
Asistența unui Avocat trebuie considerată drept o garanție procesuală prioritară.
Conform Conventiei Europene a Drepturilor Omului, orice persoană acuzată ca a comis o faptă penală are dreptul gratuit la un Avocat.
Dacă respectiva persoană nu are mijloace suficiente să plătească pentru asistenţa judiciară, aceasta trebuie să îi fie oferită gratuit.
Liberul acces la justiție este garantat pentru fiecare persoană, fără a se ține cont de statutul social ori de poziția economică a acesteia.
Acest drept fundamental este considerat unul dintre pilonii principali ai statului de drept, fiind respectat si prin Asistenta Juridica Gratuita.
ATENTIE! Doar o singura solicitare beneficiaza de acest privilegiu, ai grija cum irosesti ajutorul de la “Avocat online”.
Consideram ca e corect sa primesti un prim raspuns gratuit, pentru a te hotari daca demarezi un proces in Justitie.
Ulterior solicitarii, te vei putea hotari daca meritam onorariul avocatial.
Asteptam solicitarea ta, sub forma unui comentariu, sau trimite-ne mesajul folosind aplicatia.
Asteptam mesajul sau comentariul tau, la rubrica intrebari avocati gratis!
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
O foarte mica din problemele pentru care am intervenit prompt si la obiect, prin intermediul aplicatiei Avocat Online:
Salut, am făcut un formular de înregistrare în olanda la o firma contractoare și în formular am greșit adresa și pe contractul de muncă îmi apare adresa greșită
Există cumva probleme grave judiciar mă refer?
-Trusca Andrei Razvan
Buna ziua!
Nu exista probleme decat din perspectiva faptului ca va pot fi comunicate documente la respective adresa si dvs nu puteti lua cunistinta de ele. Va recomandam sa le trimiteti o Notificare ceor de la firma contractoare prin care sa ii informati cu privire la adresa dvs corecta.
Toate cele bune!
Buna ziua!
Nu se poate face o cumulare legala pe toate datoriile intrucat dvs sunteti debitor al mai multor institutii de credit care va executa silit separat.
Oricum, chiar daca ar exista 8 dosare de executare silita si v-ati angaja in Romania, nu se poate popri decat 50% din veniturile dvs, urmand sa primiti 50% din salariu.
Toate cele bune!
Buna seara . Acum vreo 2 ani am făcut foarte multe credite la niste IFN uri online, in jur de vreo 8 la număr pentru că am avut nevoie de o sumă de bani . Am platit la început dar după nu am mai putut , între timp m au dat în judecată etc și m au executat silit cu propriri și așa mai departe . La un IFN de la care am luat 3000 Ron mi a venit de plata după executare 23000 lei , enorm de mult părerea mea și nu am atacat în decursul acelor 15 zile legale nu știu dacă se mai poate ceva .in prezent de 1 an și ceva eu nu mai lucrez in țară așa că nu au avut ce să îmi oprească că sa achit aceste datorii . Întrebarea mea este : se poate face ceva o cumulare legală pe toate datoriile mele întruna singură și să plătesc o rata lunară ? Pentru ca eu daca o să mă angajez vreodată în țară o sa îmi ia aproape toți banii . Mulțumesc !
-Alexandru
Buna ziua!
Intr-adevar, Legea nr. 61/1991 prevede urmatoarele: Articolul 2Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: 25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
Articolul 5Repetarea contravențiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25)-27), într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează după cum urmează:a) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității, faptele prevăzute la pct. 1) și 25);b) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității, faptele prevăzute la pct. 26);.
Toate cele bune!
Buna seara
Am un sistem/alarma pentru zgomot (pentru graurii din cires )
Sistemul este cumparat din magazin ,nimic imporvizat.
Functioneaza doar pe timpul zilei de la 7dimineata pana seara undeva la ora 21.In timpul zile cand sunt acasa o opresc
Este setata pe cel mai mic nivel de sunet 2secunde suna 2 minute repaos si tot asa
Mi s.a facut o reclamatie la politie de catre vecini.
Am citit legislatia in care am gasit ca imi este permis sa fac “zgomot” in intervalul 8-13 si 14-22.
Nu am gasit nimic concret in legislatie daca acest “zgomot ” este permis si acestor tip de “alarme” sa o numesc asa.
Rugamintea mea este :va rog frumos sa.mi atasati paragraful/articolul din lege cu programul de liniste pentru acest tip de alarm,daca o mai pot folosi?
Va multumesc!
-Raluca Hada
Buna ziua!
In cazul in care fostul dvs sot a fost obligat prin hotararea de divort la plata unei pensii alimentare catre copii, dvs puteti sa mergeti la un executor judecatoresc cu respectiva hotarare. Executorul judecatoresc il va executa silit pe fostul dvs sot prin poprirea veniturilor pe care acesta le realizeaza, in viitor.
Pentru sumele datorate anterior sesizarii executorului judecatoresc, pentru o perioada de 3 ani, puteti solicita Judecatoriei in circumscriptia careia locuiti cu minorii, sa pronunte o hotarare prin care sa il oblige pe tatal minorilor la plata acestor sume.
Pentru mai multe informatii, puteti parcurge urmatorul articol:
https://velicu.eu/juridice/pensie-alimentara-copil-neplatita/#comment-1727
Toate cele bune!
Bună ziua..
Vă rog să mă ajutați într-un caz delicat, am 5 ani de când am divorțat și fostul soț nu a plătit pensia alimentara a copiilor, am depus dosar de trei ani pentru a-l da în judecată, și mi s-a zis ca este clasat cu litera e,
Vă rog să mă,, luminați ” și să mă îndrumați care e procedura pentru a rezolva cazul.
Vă mulțumesc anticipat
Buna ziua!
Da, dvs va puteti adresa executorului judecatoresc cu o cerere prin care sa ii solicitati sa faca demersurile necesare in raport cu Casa de Pensii pentru a popri cota parte din pensia parintelui datorata cu titlu de pensie de intretinere.
Procedura nu este complexa, trebuie doar sa discutati cu un Executor judecatoresc si sa ii prezentati Hotararea judecatoreasca prin care parintele a fost obligat la plata unei pensii alimentare, certificatul de nastere al minorului.
Toate cele bune!
Buna ziua! Dacă parintele care a plătit minorului pensie de întreținere, a ieșit la pensie, cum se procedează in continuare? Cei de la casa de pensii au zis sa ma adresez unui executor. Este corect?
Va mulțumesc!
–
Buna ziua!
Nu, bunurile pe care dvs sau viitorul sot le detineti anterior incheierii casatoriei sunt bunuri care raman popririi ale fiecaruie dintre dvs si nu devin bunuri poprii ca efect al casatoriei.
Pe cale de consecinta, nici copilul viitorului sot nu va dobandi vreun drept la bunurile dvs popririi. De asemenea, chiar daca sunteti casatorita sub regimul comiunitatii de bunuri, in cazul in care veti primi o mostenire sau o donatie, si acele bunuri vor fi bunuri poprii, iar sotul dvs sau copilul acestuia nu au niciun drept asupra lor.
Toate cele bune!
Buna ziua,am o întrebare urmează să mă căsătoresc civil ,iar viitorul meu soț are un copil dintr-o relație anterioară pe numele lui ,întrebarea mea este eu dețin un apartament pe numele meu și vreau să știu dacă după căsătorie acest imobil v-a deveni comun ? Și copilul acestuia v a avea un drept asupra acestui bun ?
-Geanina
Buna ziua!
In primul rand, e important ce isi doreste mama dvs sa faca.
Daca aceasta doreste sa divorteze, poate solicita divortul din culpa exclusiva a tatalui dvs, aratand instantei ca acesta are un comportament care o impiedica in a continua casatoria, comportament cauzat de consumul de alcool.
In cadrul cererii de divort, ca un capat accesoriu de cerere, se poate solicita si partajul bunurilor comune. Mama dvs poate dovedi faptul ca ea a contribuit la cea mai mare parte a cheltuielilor casatoriei, la renovarea apartamentului, la cresterea si educarea copiilor, etc.
Totodata, in procesul de divort, pot fi administrate probe din care sa rezulte comportamnetul tatalui dvs: declaratii ale vecinilor, dovezi ale interventiilor politiei – plangeri penale, daca mama dvs a introdus astfel de plangeri.
De asemenea, se poate solicita si emiterea unui ordin de protectie impotriva tatalui dvs, astfel incat acesta sa nu se poate apropia de mama dvs sis a o poata violenta.
Toate cele bune!
Bună ziua as dori câteva informații în ajutorul mamei mele. Tatăl meu este dependent de alcool și de 1 an de zile tot are probleme și o acuza pe mama mea ca ar trai cu un preot ceea ce nu este relevant și nici adevarat. Certuri,scandaluri și amenințări ca el divorțează. Azi ia spus mamei mele ca dacă nu ii da certificatul de căsătorie mâine va vni politia și ii va da amenda.
De câteva ori vecini au chemat politia dar nu sa rezolvat decât de moment problema. El vrea sa distrugă tot ce au făcut în 36 de anu de căsnicie. El vrea partea lui din apartament dar,sa investit în renovare, termopane, centrala termica , etc. Alte chestiuni realizate în mare parte de mama mea prin munca ei. Va rog frumos ajutați-mă cu un sfat ce se poate face? Va mulțumesc anticipat.
-GEO
Buna ziua!
Contractul de credit poate fi afectat de clauze abuzive care, odata anulate printr-o actiune in instanta, duc la situatia in care dvs vi se vor restitui sumele incasate cu acest titlu.
Daca doriti, noi putem analiza situatia dvs si va putem propune solutii.
In acest sens, avem nevoie de contractul de credit, garficul de rambursare si ultimele acte primite de la executorul judecatoresc.
Ne puteti contacta la adresa de email: avocat@velicu.eu sau la nr. de tel. 0729 10 80 50.
Asteptam mesajul dvs.
Toate cele bune!
Buna ziua in urma unor probleme financiare am ajuns cu un credit ipotecat la un executor judecatoresc.De mai bine de 2 ani am semnat acorduri de plata pe care le-am respectat.Acum am reusit sa gasec pe cineva dispus sa cumpere apartamentul .
Puteti sa ma ajutati/sfatuiti ce trebuie sa fac . Am inteles ca in cazul unor plati integrale a creditului se poate negocia o diminuare a sumei ce trebuie platita bancii.
Multmumewsc frumos.
-marinescu marinela
Buna ziua!
Hotararea este definitiva. Nu trebuie ca dvs sa mai faceti nimic. Plangerea dvs a fost admisa.
Toate cele bune!
Buna ziua, in urma ridicarii masinii personale de catre politie in decembrie 2019 am depus plangere pentru ridicare abuziva, mi-a fost admisa plangerea si la statusul dosarului este notat Fond. Cu urmatorul mesaj:
Admite plângerea contraventionala. Anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei seria DPLC nr. /09.12.2019 întocmit de Primarul Municipiului Constanta. Anuleaza dispozitia privind ridicarea, transportul si depozitarea vehiculelor oprite/stationate neregulamentar nr../09.12.2019. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 23.07.2020.
Imi puteti spune va rog ce trebuie sa fac mai departe si de ce dureaza atat de mult sa fie finalizat dosarul? Multumesc anticipat! Cu stima!
-Ariana Florentina
Buna ziua!
Proprietarii nu va pot evacua decat daca obtin, in instanta, o hotarare de evacuare.
Faptul ca dvs aveti adresele la respectivul imobil, nu are nicio relevanta. Daca vor obtine o hotarare judecatoreasca de evacuare, nu le puteti opune acest lucru.
Oricum, daca demareaza un litigiu in scopul obtinerii unei hotarari judecatoresti, dvs si parintii dvs veti fi citati si va recomandam sa va prezentati in instanta si sa incercati sa va aparati.
Toate cele bune!
Buna ziua! Ma numesc Pavel Ciprian, iar eu si parintii mei suntem chiriasi de aproximativ 15 ani, am ales sa apelez la dumneavoastra deoarece ma aflu intr-o situatie care necesita sfatul unui avocat. Eu si parintii mei nu avem niciun contract cu propietarii casei, acestia fiind de acord ca noi sa nu platim chirie, de altfel acestia nu ne-au dat un termen limita pentru a locui in propietatea lor.
Acum unul dintre cei doi propietari (acestia fiind frati) a inceput sa vina la noi spunand ca vrea sa plecam, acesta neoferind un motiv concret pe baza caruia a luat aceasta hotarare, acesta a inceput sa inchida camerele din casa, limitandu-ne spatiul in care noi putem locui, acum 2 zile acesta a venit si a cerut intr-o maniera violenta, folosind injurii, jignind-o pe mama mea care este de etnie roma, ca noi sa parasim camera in care dormim spunandu-ne ca avem cateva zile la dispozitie sa ne mutam intr-o magazie de 6×6, acesta spunand ca vrea sa renoveze casa.
Eu si parintii mei nu ne permitem din punct de vedere financiar sa gasim o alta locuinta in momentul de fata, iar propietarul continua sa ne viziteze, presandu-ne sa plecam cat mai repede posibil, acesta limitandu-ne spatiul locuibil din casa. Eu si parintii mei am fost luati in spatiu de catre propietari, toti avand buletinele pe aceasta adresa. Am ales sa va contactez deoarece propietarul ameninta interventia politiei daca nu suntem de acord cu cerintele acestuia. Din propiile mele cercetari am dedus ca acesta nu poate sa ne evacueze decat prin instanta, deoarece noi avem buletinele facute aici. Dupa ce i-am spus propietarului ca el nu ne poate evacua prin interventa politiei, deoarece avem adresa aici, acesta a spus ca adresa din buletin nu conteaza in aceasta situatie.
Imi puteti spune va rog daca am dreptate? Poate acesta din punct de vedere legal sa ne evacueze chemand politia? Sau avem dreptul de a locui aici pana la expirarea buletinelor?
Multumesc anticipat!
-Pavel Ciprian
Buna ziua!
Da, respectivul apartament va apartine in totalitate, mai ales daca doar dvs achitati ratele si obtineti si venituri (partenera dvs nu va avea cum sa faca dovada partciparii ei la dobandirea bunurilor).
Toate cele bune!
Buna ziua ,
Doresc sa va pun o intrebare ,
Eu personal detin o garsoniera si un apartament cu credit prima casa , achitat aproape 8 ani. De aproape 3 ani sunt cu cineva si lucram amandoi afara. Eu am un copil din alta casatorie la fel si ea. Nu suntem casatoriti.
Am cumparat amandoi o casa in strainatate si diferite bunuri .
Acum intrebarea mea este daca dupa terminarea creditului la apartament este legal si logic sa fie tot bunul doar al meu sau acesta va fi al amandoura.
-Moise Cristian
Buna ziua!
Va recomandam sa introduceti o plangere penala pentru amenintare impotriva fostului dvs partener. In cadrul ceerii trebuie sa arati datele dvs de identificare (nume, prenume, CNP, domiciliu sau o alta adresa la care locuiti), datele de identificare ale fostului partener si trebuie sa descrieti cati mai detaliat faptele pe care acesta le face, datele la care s-au intamplat incidente, sa mentionati faptul ca aceste fapte sunt de natura sa va induca o stare de frica si ca va temeti ca nu cumva acesta sa savarseasca fapte care sa va afecteze integritatea fizica sau / si sanatatea. Daca au fost si alte persoane prezente atunci cand fostul partener v-a amenintat, puteti solicita audierea acestora in calitate de martori. La fel, daca exista alte mijloace de proba (inregistari foto sau video, sms-uri, emailuri, le puteti pune pe un CD sau printa si le atasati plangerii penale).
Plangerea penala se poate introduce la Sectia de Politie in circumscriptia careia domiciliati / locuiti sau la cea in care domiciliaza / locuieste fostul partener.
Toate cele bune!
Buna ziua. Problema mea consta in : fostul meu ma amenință, ma urmărește, vine la locul de munca, cere bani din mine pentru niste haine pe care le-a cumparat pentru mine. Doresc sa menționez ca, am fost 3 ani împreună iar aceștia au fost de cosmar, penteu ca am foat manipulata, inselata de bani, furata, si agresata fizic si verbal. Va epg saa ajutati
-Ipiroti Nicoleta
Buna ziua!
Dva puteti parcurge procedura succesorala in instanta (la notar, nefiind posibil intrucat mama dvs nu poate da un consimtamant valabil). Odata sesizata cu cererea, instanta judecatoreasca va dispune reprezentarea mamei dvs de un curator special dintre avocatii numiti in acest sens de catre Barou. Onorariul curatorului special se va suporta din fondurile Ministerului Justitiei.
Cererii de chemare in judecata este necesar sa ii atasati, pe langa alte inscrisuri referitoare la succesiune, si documente din care sa reiasa starea de sanatate a mamei dvs. De asemenea, atasati si dovada demersului efectuat in procesul pentru obtinerea tutelei mamei dvs (copie dupa cererea de chemare in judecata, numarul dosarului civil si numele instantei pe rolul careia se afla).
Toate cele bune!
Pe data de 10.06.2020 tatăl meu a decedat. Mama mea cu grad de handicap sever (demență severă, schizofrenie, fără vedere) în prezent internată într-un azil deoarece are nevoie de asistent personal, nu are capacitate de exercițiu. Eu fiind unicul lor fiu am depus la instanță o sesizare pentru punere sub interdicție a mamei mele și acordarea tutelei pentru a putea dezbate succesiunea după tatăl meu. Instanță m-a amânat de 3 ori cu toate că la dosat sunt toate documentele cât și expertiza medico legală din care rezulta clar că mama mea nu are capacitate de exercițiu, cu toate acestea d-na președintă cât și procurorul aflat în sala de judecată mi-au spus că legea este neconstituțională și nu pot face nimic până nu se schimbă legea. Vă rog să îmi spuneți ce trebuie să fac pentru a obține tutela mamei mele și a putea dezbate succesiunea după tatăl meu, vă mulțumesc.
-Muresanu Sorin
Buna ziua!
Da, de regula, din pacate, motivarea hotararilor dureaza destul de mult. Nu grefierul le redacteaza, ci judecatorul.
Va recomandam sa trimiteti, saptamanal (sau chiar mai des), cate o cerere la instanta prin care sa solicitati urgentarea motivarii si comunicari hotararii. In cerere sa precizati nr dosarului civil si sa o si semnati. Cererea poate fi expediata prin fax, mail sau posta.
Toate cele bune!
Buna ziua !In 19.02.2021 Tribunalul Constanta a hotarat anularea unui certifacat in grad de handicap, urmand sa primesc redactarea hotararii, dar nu am primit nici până in momentul de fata .E normal sa dureze asa mult? Am sunat si mi s a spus ca inca nu s a redactat deoarece sunt prea multe procese si nu fac față volumului de munca .Nu exista un termen limita in care grefierul e obligat sa redacteze hotararea .In august o sa se intre in vacanță si iar se pierde o luna ..In speranta ca imi veti raspunde , va multumesc anicipat !
-Costache
Buna ziua!
Da, dvs puteti parcurge procedura reabilitatii judecatoresti, daca indepliniti anumite conditii si parcurgeti anumiti pasi.
Pentru a afla mai multe informatii si a vedea un model de cerere de rehabilitate, accesati urmatorul link:
https://velicu.eu/reabilitarea-judecatoreasca-si-reabilitarea-de-drept-totul-despre/
Intr-adevar, exista problema neachitarii despagubirilor, insa, daca indepliniti restul conditiilor, puteti arata faptul ca nu ati avut posibilitati reale de a face fata acestor cheltuieli – realizati venituri mici (precizati suma exacta), aveti cheltuieli cu chiria, utilitatile, etc. Puteti dezvolta, pe larg, ce activitati ati desfasurat dupa ce ati iesit din penitenciar, faptul ca v-ati adaptat vietii din afara sistemului penitenciar, ca incercati sa fiti un bun cetatean, etc. De asemenea, puteti atasa si caracterizari ale dvs facute de catre actuali angajatori.
Toate cele bune!
Am fost condamnat ptr inselaciune si grup infractional organizat. Chelatuielile de judecata si despagubirile stabilite sant astronomice si foarte probabil nu voi avea niciodata posibilitatea reala sa le achit. Nu am rude sau familie si dupa ispasirea pedepsei m-am trezit in strada cu 325 ron in buzunar. Nu comentez daca am fost sau nu vinovat. Am fost in mod sigur. Am plecat din tara imediat dupa ispasirea pedepsei de 9 ani si sase luni. Credeti ca am vreo sansa sa obtin reabilitarea? Mentionez ca acum sant om de serviciu la un parc de distractii adica cu curatenia si nu am posibilitati reale sa strang bani. Tot ce sper este sa imi fac 10 ani de munca pentru ca atat este necesar ca sa am o pensie de 4-500 de euro. Ar fi nemaipomenit daca as obtine reabilitarea deoarece as pute sa lucrez ca taximetrist sau ingrijitor si as putea sa castig ceva mai mult. dar cred ca este un vis.
-Gabriel C Apostu
Buna ziua!
Daca toti mostenitorii sunt de acord cu parcurgerea procedurii succesorale, puteti contacta un notar public din orasul in care a avut ultimul domiciliu defunctul si sa il sesizati cu o cerere de deschidere a succesiunii. Trebuie sa prezentati notarului cartile de identitate si certificatele de nastere ale succesibililor, certificatul de deces, titlurile de proprietate, precum si alte acte, da vi le va solicita.
Toate cele bune!
Buna ziua!
Am dori să știm pașii pe care trebuie sa îi facă moștenitorii de drept la apartamentul unchiului meu( decedat luni, 21 iunie). Acești moștenitori sunt:
sora( mama mea), soția, nepoții defunctului. Acesta nu mai are părinți, alți frați sau copii.
Aștept răspunsul dv.cu mult interes.
-Alina Andronic
Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
Buna ziua,
Am rugamintea de a-mi preciza concluzia spetei urmatoare:
Tatal meu a achizitionat un imobil inainte de a doua casatatorie (clar este bun dobandit dinaintea casatoriei si actuala sotie nu are dreptul,daca gresesc va rog sa ma corectati),problema mea vine in legatura cu un al doilea imobil achizitionat prin credit ipotecar inainte de a doua casatorie,jumatate fiind achitat cash de la inceput si pe cealalta jumatate exista acest credit ipotecar contractat inca dinaintea casatoriei,insa,avand in vedere ca jumatate din imobil se achita in timpul celei de a doua casatorii,actuala sotie are dreptul la acest imobil?
Daca da ,in ce procent? Mai ales avand in vedere ca jumatate a fost achitat inainte de casatorie cash?
Va multumesc si sper sa fi inteles situatia mea.
Cu respect!
Imobilul, odata cumparat inaintea casatoriei, este bun propriu, indiferent daca a fost achitat in timpul casatoriei. Relevanta are data semnarii contractului de vanzare.
Avocat Velicu Daniel
avocat@velicu.eu
0729108050
Buna ziua. As dori sa vă întreb dacă contractul de asistenta juridica se păstrează un exemplar la firma și un exemplar la jurist?
Mulțumesc
Bună ziua, în urma cu doi ani (2019) tatăl meu a murit și a trebuit sa fac succesiunea.Cand am fost întrebata de notara care sunt copii în viata a defunctului am răspuns ca eu și sora mea, dar mai având o sora care decedase cu un an înaintea tatălui. Pe ea nu am declarat-o pt ca nu am știu ca trebuie sa o declar chiar dacă nu mai este în viata. Sora care este în viata a renuntat la partea ei în favoarea mea pt ca eu stau cu părinții și plătesc toate cheltuielile la apartament și ca am avut și am grija de părinții. Eu am plătit spitalizare cheltuielile cu înmormântarea tatălui și tot ce a fost necesar. Iar acum în 2021 m-am trezit ca sunt amenintata cu datul în judecată și cu pușcăria de fostul soțul ( tatăl copiilor, ambii majori) ai surori decedate pt ca nu am declarat-o pe sora decedata la notar și copii ei sa primească partea ei. Deși el a divorțat de ea și a dat-o afara din casa acum mai bine de 15 ani și chiar ia interzis sa ii mai vadă pe copii și invers. În toți acești ani acesti nepoti nu ia interesat de mama lor de bunici lor , nici la spital sau la înmormântarea lor nu au venit. Mama mea chiar a făcut psoriasis în urma acestor amenințări.As dorii sa știu dacă au acest drept de a mostenii,de a ma da injudecata și de a ma amenință cu pușcăria și ce pot sa fac.
Va mulțumesc anticipat pentru răspuns și pentru timpul acordat!
Buna ziua!
In primul rand, stati linistita, nu aveti cum sa fiti pedepsita cu inchisoarea pentru fapta dvs.
Intr-adevar, copiii surorii dvs sunt mostenitori ai dansei si, pe cale de consecinta, ai bunicilor lor. Nu credeam ca acestia va pot actiona in instanta, insa, chiar daca acest lucru se intampla, copii surorii dvs au dreptul la doar 1/3 din mostenire. In situatia in care ar avea castig de cauza, dvs veti putea sa le achitati si o sulta in schimbul partii lor din mostenire.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua as vrea sa ma ajutati va rog într-o problemă am avut un proces cu permisul de conducere pentru o linie continua si am pierdut procesul in data de 20 a 11 2020 anul trecut si am 5 luni de atunci de cand nu sa redactat tot astept sa se redacteze pot circula in baza de date a poliției figureze cu permisul ok sa nu am probleme va multumesc
Buna am luat un credit pentru o persoana si am fakit un akort inskris ka persoana in kauza isi asuma resposabilitatea de a akita acest kredit.Dar nu sia indeplinit funktia si ma suna de la banka si ce sa fa
Bună ziua!
Am rugămintea să mă ajutați în aceasta problemă. Pe 31.03.2021 urmează să se pronunțe desfacerea căsătoriei în urma procesului de divorț. Fostul soț a făcut un împrumut acum câțiva ani la Banca BRD, fara să știu eu, fara sa semnez vreun act și nici nu am beneficiat de banii respectivi.Intre timp a rămas fără serviciu și nu a mai plătit ratele.Au venit plicuri cu înștiințări să plătească suma creditului,iar el nu a luat nici o măsură și nici nu a anunțat banca că nu mai lucrează. Azi am găsit un plic de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară in care se dispune urmărirea silită imobiliară in dosar de executare pentru recuperarea sumei de 14.700 lei plus cheltuieli de executare silită asupra cotei debitorului asupra imobilului din cartea funciară.Termen de 15 zile de reexaminare de la comunicare care se înscrie în cartea funciară și se soluționează.
Procesul de divorț a avut loc urmând să se pronunțe divorțul dupa care urmează să deschid procesul de partaj. Ce trebuie sa fac?
Aștept răspunsul dumneavoastră.
Mulțumesc pentru înțelegere!
Din pacate creditul a fost facut in timpul casatoriei , chiar daca nu ati participat la semnare la fel cum veniturile dobandite in timpul casatoriei sunt bun comun si datoriile acumulate in timpul casatoriei este responsabilitate comuna. De regula la semnarea unui contract de credit se specifica starea civila a imprumutatului , situatie in care ar fi trbuit daca declara statutul sa semnati ca si codebitor , daca a ascuns starea civila puteti ataca in instanta actul de executare , acesta fiind lovit de nulitate deoarece nu contine datele complete si corecte privind situatia maritala la momentul semnarii.
Buna seara! V-aș ruga sa ma ajutați la întrebarea mea:
Unchiul soțului meu a decedat în august anul acesta ,a avut o sora mama soțului meu decedată si ea .Unchiul locuia in casa parinteasca dar succesiunea dupa părinți lor nu sa facut. In urma cu un an înainte de a deceda la întreținut o familie ,familia respectiva a obținut un apartament pământ si alte bunuri prin testament întrebarea mea este: nepotu este unicul mostenitor ma gândesc ca si fam care la întreținut intra la partaj cum se va împărți bunurile?Probabil testamentul nu se poate ataca dar casa de care menționam mai sus
fara succesiune (între frati) cum se imparte în două ? As mai dori sa va intreb nefiind facuta succesiunea se împarte si pămîntul la doi sau daca unchiul a plătit impozit rămîne la fam ce la întreținut? Va multumesc!
fara a fi prea rautacios, invata intii sa scrii corect in limba romana nu in limba facebook
Bună seara!Va rog mult daca ati putea sa ma ajutați. Sotul meu in urma cu 9/10ani a facut împrumut la banca in valoare de 9000lei am platit aceste rate timp de cativa ani pana intr o zi cand am facut noi un calcul si ajunsesem sa platim suma de 16000lei avand toate chitantele din toți ani platiti am dat acea banca in judecata si am castigat ,ne au restituit suma de 5000lei.Ok toate bune, până cand am vrut de curând sa facem un împrumut la o alta banca .Dar ne am blocat de faptul ca sotul are restrictie pusa la toate bancile fiind rau platnic.Ce ar trebui sa facem sa ridicăm cumva aceasta restrictie de “rau platnic “având în vedere cele spuse mai sus.Va mulțumesc!
art. 341 noul C. civ., a inclus in terminis veniturile din muncă ale fiecăruia dintre soți în categoria bunurilor comune, drept urmare achitarea creditului din venitul care reprezinta bun comun ii da dreptde proprietate sotiei asupra unui procent echivalent cu suma achitata din bunul comun
Ei erau casatoriti cand au cumparat casa si dupa au divortat ,el sa insurat din nou si a mai facut un copil are si el parte la casa ?
BUNA ZIUA, AM RUGAMINTEA SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS . SUNT FIRMA PRIVATA SI AM UN CONTRACT CU PRIMARIA CARE EXPIRA, PT PRELUNGIREA LUIE NEVOIE DE LICITATIE SAU SE POATE PRELUNGI ALTFEL ? VA MULTUMWSC.
Ar trebui sa ma uit pe documentatia ce a stat la baza emiterii actului.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua am fost condamnat la 1 an pentru conducere fara permis nu am stiut de citatie ca nu am foat in tara mau judecat in lipsa si mau condamnat este prima abatere nu am nici o problema in romania nici o amenda macar este normal asta ? Alti au spus ca dupa 5 ani numai am probleme este adevarat ? Multumesc
Multumesc pentru raspuns.
trl 0726313577
Buna ziua am fost intr-o relație cu un băiat mulți ani din care am cumpărat un apartament bani au fost comuni dar plățile in rate sau făcut din contul după achitare la notar l-am trecut pe numele meu din comun accord …ne-am despărțit dar mi-a luat actele și nu vrea sa mile restituie ..e posibil sa facă un act fals in acest sens …multumesc frumos
Buna ziua!
E posibil sa faca orice, insa dvs aveti la dispozitie o plangere penala impotriva acestuia in situatia in care veti avea neplaceri cu privire la aceste documente si il veti suspecta pe fostul concubin de savarsirea unei infractiuni de fals.
De asemenea, puteti sa introduceti o plangere penala la organul de Politie competent sub aspectul savarsirii infractiunii de furt sau abuz de incredere (agentii de politie vor stabili infractiunea savarsita in functie de cele invederate de dvs in plangere) de catre fostul concubin.
Toate cele bune!
Bună seara,dle avocat,va rog, dacă se poate ,să mă lămuriți .țin mult la părerea d.voastra. in cazul unui contract de credit intre o firma, Srl,și un IFN ,la contestație la executare pot fi invocate clauze abuzive din contractul de credit? Mulțumim mult!
Buna ziua!
In cazul in care contractul de credit a fost semnat de un SRL se considera ca acesta a actionat in calitate de profesionist, iar analiza contractului sub aspectul existentei clauzelor abuzive este exclusa domeniului de protectie a consumatorilor. Cu toate acestea, se poate introduce, cu succes, o contestatie la executare in cazul in care sunt indeplinite si celelalte conditii ale acestui tip de actiune.
Toate cele bune!
Domnule avocat,
Urmăresc tot ce publicați în ajutorul nostru, al celor neștiutori. Sincer, vă consider cel mai bun.În limita timpului, vreau să-mi răspundeți la întrebarea: Actul adițional trebuie atașat contractului bancar în dosarul de executare silită? Menționez că este vorba de un credit restructurat. Vă mulțumesc!
Buna ziua!
Da, si actele aditionale ale unui contract de credit bancar trebuie atasate dosarului de executare silita. Din pacate, exista multe situatii in care nu se procedeaza in acest fel.
In cazul in cere doriti sa va ajutam in ceea ce priveste o contest atie la executare sau o actiune de anulare a clauzelor abuzive (sau doriti sa realizam o analiza a contractului de credit in ceea ce priveste existenta unor astfel de clauze), va putem ajuta cu mare drag.
Avocat Daniel VELICU, tel 0729 10 80 50
Bună ziua. Mama și tata au divorțat iar eu acum stau în custodia mamei. Sunt minoră și as vrea sa plec în străinătate cu un unchi din partea mamei iar tata nu este de acord să-mi dea procură. Ce pot face în legătură cu asta.
Dacă eu și fostul meu soț avem custodie comună a copilului,copilul imbolnavindu se de diabet și fostul soț cere bani in numele copilului de la diverse persoane fără a fi nevoie pt copil și folosindu i pt el cum poate fi oprit sa nu mai facă asta
Buna ziua!
Din pacate, actiunile fostului dvs sot nu imbraca forma unei infractiuni si nu puteti face o plangere penala impotriva acestuia.
Va recomandam sa ii trimiteti o solicitare, in scris, cu dovada expedierii acesteia, prin care sa ii solicitati sa inceteze aceste practici intrucat nu sunteti de acord cu ele si sa nu acceptati banii astfel obtinuti. De asemenea, in cazul in care cunoasteti persoanele de la care fostul sot solicita bani, le puteti anunta ca nu primiti acei bani si ca le recomandati sa nu mai remita sume de bani fostului sot.
Avocat Daniel VELICU, tel 0729 10 80 50
Numele meu este Doroftei Alex si in toamna anului trecut am fost implicat intr-un acident rutier pe un drum judetean . Eu am fost soferul masinii si unica ,,victima” ,din ce au considerat domnii politisti deoarece am facut un atac de panica si am sunat la serviciul de urgenta 112. Circulam pe drumul principal si la un moment dat, un atelaj cu tractiune animala a iesit in calea mea de pe o strada secundara ,deoarece caruta era pe toata portiunea drumului am fost nevoit sa trag dreapta de volan si am lovit un cap de pod din care a rezulta avarierea masinii ,avarierea podului si atacul meu de panica .Domnul in cauza cu caruta/atelajul nu a avut buna vointa sa stea la fata locului si a fugit pana sa imi dau seama cine a fost ,nici politia nu a avut interesul necesar de al gasi nici pana in ziua de azi desi am dat cateva amanunte (practic ii stiu si numele dar cel in cauza, furnizeaza lemne de foc unui domn politist din acea comuna ) ,poate aceasta este cauza din care rezulta aceasta indiferenta .
Am fost dus la spital (pana acolo am fost supus etilotestului rezultatul fiind 0 ,nici nu avea cum altfel deoarece nu consum bauturi alcoolice), la spital mi s-au recoltat probe biologice la care din nou am iesit negativ . Problema mea mai mare abia acum incepe ,deoarece a doua zi cand am fost sa dau declaratie am fost informat ca s-a deschis un dosar de urmarire penala pe numele meu deoarece a fost vorba de un accident cu victima (victima am fost considerata eu) ,din acel moment am ramas fara permis , merg in fiecare luna dupa dovada ,am zece luni de cand astept un raspuns , mi-am pierdut locul de munca din strainatate doarece eram mecanic intr-un santier la autostrada si trebuia sa merg cu acea masina de interventie unde era necesar.
Am angajat un avocat in speranta ca se va rezolva mai repede ,dar nimic deocamdata si nu stiu cat v-a mai dura ,cert e ca stiu inca doua cazuri identice unde soferii nu s-au ales cu nimic de genul permisului suspendat , desi a venit chiar si Smurdul la unul din ele. As dori sa ii spun domnului polititst care, din cate cred a fost deranjat ca in acea seara a trebuit sa se deplasese 24 de km pentru incident ,ca si eu ma consider o victima ,dar ma consider victima sistemului.
Am depus nenumarate documente,contract de munca ,am zis ca poate imi pot da permisul doar pentru exteriorul romaniei dar nimic in cele 10 luni desi un domn care a avut doi pasageri raniti fugiti din spital si-a recuperat permisul mai repede de 10 luni !
Ce as putea face in continuare mai ales ca nu mai pot merge in audienta din cauza COVID-19 ,desi ar fi prima data cand as merge ?
Va multumesc frumos.
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca dvs aveti deja un avocat, va recomandam sa ii solicitati acestuia sa intreprinda toate demersurile necesare pentru a va ajuta in ceea ce priveste recuperare permisului de conducere. Chiar si in situatia in care dvs nu puteti merge in audienta, puteti trimite orice solicitare si alte documente in scris, prin Posta, curier, mail sau fax.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU, TEL 0729 10 80 50
Cum pot ieși la 16 ani din centrul de plasament?Sau ce demersuri ar trebui sa fac pentru căsnicia de la 16 ani?
Bună ziua ,vin la dumneavoastră cu o intrebare suntem 4 frați mama a decedat de curând,cu unul din frați nu avem o relatie tocmai bună ,dat nici la momentul in care va scriu nu știm , sunt 15 ani de cand nu știm de el ,sau unde se află, acum vine întrebarea.Tata care este in viață poate sa facă vreun document prin care sa rezulte că fără unul din copii apartamentul va putea fi vândut, dupa moartea lui .Sau dacă noi putem sa facem
Poate să-i fac soțul procura la fosta concubina că sa o ia cu ea in afară dacă a fost decăzută din drepturile părintești prin hotărârea judecătorească
Buna ziua!
Va rugam sa reformulati intrebarea intrucat, din modul in care ati expus-o, nu intelegem problema cu care va confruntati.
Toate cele bune!
Bună ziua ,vin la dumneavoastră cu o intrebare suntem 4 frați mama a decedat de curând,cu unul din frați nu avem o relatie tocmai bună ,dat nici la momentul in care va scriu nu știm , sunt 15 ani de cand nu știm de el ,sau unde se află, acum vine întrebarea.Tata care este in viață poate sa facă vreun document prin care sa rezulte că fără unul din copii apartamentul va putea fi vândut, dupa moartea lui .Sau dacă noi putem sa facem ceva după ce tata nu va mai fi?
Buna ziua domnule avocat.asi dori daca ma puteti ajuta cu o parere.as vrea sa divortez la notar ,dar având 2 copii minori am zis sa fie custodie comună cu domiciliul la mine.ce drepturi as avea eu si ce drepturi ar avea el.multumesc si o zi buna
Buna ziua! In 2005 m am casatorit, dupa care mama mea ne a facut act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pe casa parinteasca , un teren cu o casa batraneasca. Eu impreuna cu sotul meu am construit o casa noua. Acum as dori sa divortez,iar sotul ma forteaza oarecum sa vindem casa sa impartim banii. Eu nu pot face asa ceva pentru ca mama este inca in viata ,si de n ar fi fost ma leaga acest loc ,aici au locuit bunici,strabunici mei. Mentionez ca in toata aceasta perioada nu am intretinut o pe mama in niciun fel. Consider ca da,sotul merita ceva bani pe ce a investit in casa dar nu si in teren. Ce ma sfatuiti sa fac?
Buna ziua lucrez de mai mult timp pe aplicati si site financiare si nu mi-am primit platile lunare cum e normal.Sant puse in asteptare insa uni patroni de banci mi-au trimis mesaje sa imi iau bani deoarece nu sant pusi pe cont ci separat pe conturle bancilor si sant pusi sub acuzare de arest.Ce trebuie sa bac sa imi iau bani urgent ?
Să Traiți,am și eu o rugaminte la Dumneavoastra,să îmi raspundeți la o întrebare.Am primit o amenda penala,nu este semnată de Organul de Poliție si nu este semnată nici de cei care reclamă cele întîmplate și nu este semnată nici de martori ce este de facut.
Bună ziua ,vin la dumneavoastră cu o intrebare suntem 4 frați mama a decedat de curând,cu unul din frați nu avem o relatie tocmai bună ,dat nici la momentul in care va scriu nu știm , sunt 15 ani de cand nu știm de el ,sau unde se află, acum vine întrebarea.Tata care este in viață poate sa facă vreun document prin care sa rezulte că fără unul din copii apartamentul va putea fi vândut, dupa moartea lui .Sau dacă noi putem sa facem
Ii multumesc din suflet dnei avocat Gabriela Cristea pentru raspunsul prompt pe care l-am primit. Adevarat profesionalism!
Bună ziua, Doresc sa divorțez de soț,dar el nu dorește sa divortam… Avem un băiețel de 3 ani și 7 luni și o fetita de 1 luna și jumătate împreună… Doresc sa divorțez de el pt ca nu ne mai înțelegem, ne certam din orice… Doresc sa rămână ambii copii la mn cum se procedează…?Menționez ca locuim în casa mamei lui în momentul de fata…! Mulțumesc
Buna ziua ! V-am scris despre o problema cu banca si as vrea sa stiu daca l-ati primit. Ar fi trebuit sa-l scriu aici?
Evident, pe e-mail.
Buna ziua ! Pe data de 04.08.2020 mi s-a deschis un cont la Unicredit Bank in care a trebuit sa platesc 4.47 euro pentru o diferenta cand mi-am schimbat ipoteca de la BCR. Din data respectiva (adica de 5 ani) nu am efectuat nicio operatiune in acel cont de care am si uitat. Pe data de 06.08.2020 am primit un SMS de la banca ca sunt datoare pentru acest cont 30 euro.As vrea sa ma lamuriti daca se poate daca e normal sa platesc acesti bani din moment ce nu am primit nicio notificare timp de 5 ani cu privire ca le-as datora bani. Va multumesc anticipat !
Scuze, contul a fost deschis pe dara de 04.08.2015
Buna ziua!
V-am expediat un email ca raspuns la aceasta intrebare in data de 14.08.2020 si ne-ati si confirmat primirea raspunsului.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
As dori sa aflu cum as putea renunța la drepturile de succesiune pentru moștenirea dobândită in urma decesului tatălui meu. Menționez ca inițial am acceptat succesiunea și deci calitatea de moștenitor – neștiind ca am opțiunea de a nu o accepta – insa acum, după mai mult de 10 ani, as dori sa renunț la orice drept asupra bunurilor respective (imobil, teren), in favoarea tuturor celorlalți moștenitori (a nimănui in particular). Partajul nu a fost făcut decit asupra unuia dintre bunuri (terenul).
Am inteles ca desi acceptarea succesiunii este un act irevocabil, exista totuși posibilitatea renunțării ulterioare.
Îmi puteți spune oare cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc mult,
Marius
Buna ziua!
Intr-adevar, acceptarea succesiunii este un act irevocabil, asupra caruia nu se poate reveni cu o manifestare de vointa in sens contrar. Oricum, nu puteati renunta decat in favoarea tuturor mostenitorilor si nu in favorem.
Acum, aveti posibilitatea ca, intr-o eventuala procedura de partaj intentata de un alt mostenitor, sa va manifestati vointa in sensul de a nu dori a va apropria bunuri din masa succesorala.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Am lucrat 18 ani in Mapn si am fost trecut în rezervă conform art 45 lit A din legea 384 din 2006 în data de 11 09 2008 după 2 am m am reincadrat in sistem dar am fost repartizat în alta unitate militara decât cea pentru care am aplicat unde am fost angajat timp de 7 zile după care am depus demisia
Am deschis dosar de pensie si casa de pensie decide ca nu am drept de pensie deoarece am demisionat
Am contestat si rezultatul a fost acelasi invocând legea 69 din 2020 pentru modificarea art 21
Intrebarea mea este daca am fost încadrată și trecut în rezervă de 2 ori odata conf art 45 lit A si a doua oara cu demisie cei 18 ani nu se mai iau in calcul pentru valorificare drept de pensie militara ?
Buna ziua! Va rog frumos sa imi confirmati daca este adevarat ca a intrat in vigoare legea pentru salariaţii hărţuiţi moral la locul de muncă si care ar fi primii pasi pentru “reclamarea” hartuitorul?Este vorba despre mama mea care lucreaza intr-o insitutie publica de stat. In astfel de situatii, colegii nu se vor pune martori si ar fi cuvantul ei importriva cuvantului hartuitorului. Ce ma sfatuiti sa fac? se pot intocmi hartii prin care sa i se aduca la cunostinta acest aspect sau cum? Multumesc frumos de ajutor!
Buna ziua!
V-am expediat un raspuns la aceasta intrebare, prin email, in data de 25.08.
Atasam si aici raspunsul.
Da, respective lege este in vigoare. Oricum, si inainte de promulgarea acesteia, existau modalitati juridice prin care angajatorul sa fie tras la raspundere in situatia in care isi hartuia angajatul.
Mama dvs trebuie sa se adreseze instantei de judecata cu o cerere in acest sens – poate solicita sa ii fie reparat si prejudiciul produs ca urmare a faptelor de hartuire exercitate impotriva ei. Instanta competenta este sectia de Litigii de Munca de la Tribunalul in circumscriptia careia domiciliati sau la cel din circumscriptia careia isi are sediul angajatorul.
In cadrul cererii trebuie sa prezinte cat mai clar faptele pe care angajatorul le savarseste fata de ea, adica modul in care este hartuita. De asemenea, trebuie sa indice probele pe care isi sustine cererea: declaratii de martori (trebuie indicate datele de identificare ale acestora pentru ca vor fi citati), inregistrari, mesaje, mailuri, etc.
Nu intelegem la ce fel de hartii va referiti. Doriti ca mama dvs sa ii trimita o instintare angajatorului prin care sa ii ceara sa opreasca abuzurile? Da, poate face si acest lucru, insa poate avea sau nu vreun efect asupra situatiei concrete.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Am o casa la tara unde locuiesc o perioadă mare de timp și as vrea sa i fac unui prieten contract de abitatie dar repet sa locuiesc si eu in continuare.Pot sa întîmpina neplăceri din partea lui adica sa nu ma mai primească în curte zicînd ca vrea singur? Va multumesc
Buna ziua!
Un astfel de contract de incheie in format autentic, adica la un notar public.
Notarul public va califica contractul pe care dvs doriti sa il incheiati si va tine cont de toate doleantele dvs atunci cand va redacta clauzele respectivului contract, astfel incat dvs sa preintampinati situatia de care va temeti.
Este necesar sa purtatu o discutie sincera cu notarul public, initial, fara ca cealalta parte sa fie prezenta, pentru ca acesta sa inteleaga cat mai bine situatia in care va aflati si ce va doriti si sa va sfatuiasca cat mai bine. In cazul in care cealalta parte nu respecta contractul, acesta fiind incheiat la notar, este titlu executoriu si il puteti pune in executare silita.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna seara,
V-am scris un mesaj si nu stiu daca l-ati primit ca nu e publicat.
Va rog sa-mi confirmati daca ati primit sau nu mesajul meu.
Va multumesc
Buna ziua!
In cazul in care nu regasiti mesajul in aceasta rubrica, inseamna ca ati avut probleme la publicare si, pe cale de consecinta, mesajul dvs nu a ajuns la noi.
Va recomandam sa incercati sa ne reexpediati mesajul dvs.
Toate cele bune!
Bună ziua!
După parcurgerea procedurii prealabile pentru contestarea autorizației de construcție a vecinului, am angajat avocat care a depus acțiunea la instanță.
Pe portalul instanței, ca data ultimei modificări în dosar, a rămas aceeași dată când s-a înregistrat dosarul.
Avocata, inițial a motivat că în primele 2 luni trebuia să se finalizeze procedura cu întâmpinarea si va verifica dacă sunt probleme cu dosarul. Ulterior mi-a dat mesaj că procedura obligă instanța ca abia după împlinirea termenului de 6 luni de la înregistrarea dosarului, să înceapă actele de procedură.
Sunt din altă localitate și nu pot verifica dosarul la arhivă iar explicațiile doamnei avocat mă neliniștesc în contextul în care dosarul este înregistrat de 5 luni si peste o lună se împlineste un an de la emiterea autorizației.
Nu cunosc personal avocata,nu am încheiat contract de reprezentare juridică întrucât era în vigoare ordonanța de urgență și implicit restricțiile de deplasare. I-am trimis documentele și am achitat onorariul integral, prin transfer bancar. Nu mi-a solicitat bani pentru taxe.
Apelez la expertiza d-voastră și vă rog să-mi spuneți dacă există termenul obligatoriu de asteptare, de 6luni și dacă este în regulă reprezentarea fără să avem un contract. Mă tem să nu fi clasat dosarul tocmai pentru lipsa contractului de reprezentare juridica si avocata să evite să-mi spună.
Vă mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
Intrucat ne dorim sa respectam dispozitiile Legii nr 51/1995 privind organizarea profesiei de avocat, nu consideram a fi de buna credinta si respectand principiul cofraternitatii intre exponenti ai aceleasi profesii juridice, sa emitem consideratii asupra unui alt avocat, mai ales pe un forum public.
Va mentionam doar faptul ca nu exista prevederi legale care sa dispuna faptul ca trebuie sa treaca un termen de 6 luni de la inregistrarea unei cauze pentru a se efectua acte de procedura, Codul de Procedura Civila stiuland faptul ca primul termen de judecata se stabileste intr-un termen de 60 zile de la data inregistrarii cererii la instanta. Totusi, acest termen este unul de recomandare si instanta nu este obligata sa il respecte.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua!
As avea nevoie de un sfat într-o problemă legată de succesiune.
Eu impreuna cu sotul locuim in casa lui părintească.Tatal sotului este decedat.La avere ar avea dreptul următoarele personae: mătușa sotului(sora tatălui soțului),sotia(mama sotului) si cei patru copii(sotul meu si cei trei frati).Eu stiu ca mătușa are dreptul la 50%, mama sotului meu 25% si cei 4 copii 25%.
Am vrea sa deschidem succesiunea.Matusa, mama si unul dintre frati ii vor ceda dreptul sotului meu.Problema este cu ceilalți doi dintre frati care au pretentii.Pe noi ne interesează doar casa si suntem dispuși să îi cedăm unuia dintre ei pământul din camp si ar fi mulțumit zice el,dar celalalt vrea si o camera din casa.Mentionez ca noi am investit aici pentru ca toata lumea a zis ca nu are nici o pretentie la inceput si acum s-au razgandit.Putem sa dovedim faptul ca noi am modernizat casa si ca locuim aici si o intretinem, iar ei nu au contribuit cu nimic.Riscul mare este sa nu se prezinte la succesiune la notariat.Ce putem noi sa facem astfel încât să ne revină noua toata curtea si casa?
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca ati mentionat ca urmeaza sa va prezentati la un notar public, intelegem ca ati deschis succesiunea in termen.
Dvs trebuie sa prezentati notarului public numele si adresa tuturor persoanelor care au calitate de mostenitor, iar notarul ii va cita si ii va invita, la o anumita data, la biroul sau.
De asemenea, puteti sa discutati cu restul rudelor si sa le rugati sa dea curs invitatie notarului.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua!lucrez ca si contabil intr o primarie .trebuie sa semnez un ordin de plata pentru pietruirea unor ulite dar eu am act care dovedeste ca ulitele sunt trecute cu mai putini km decat au pe ordinul de plata(300 si la pietruire sunt 500),pot sa refuz semnarea actelor??
Buna ziua!
Da puteti refuza semnnarea actului si puteti si justifica acest lucru avand in vedere imprejurarile pe care ni le-ati relatat.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna. Sunt gravidă in 4 luni si patronul ma dat afara pe motiv că l-am furat si ca va depune plangere la politie.acuma imi cere cererea de demisie.ce ar trebui să fac.multumesc
Buna ziua!
In niciun caz nu va recomandam sa va depuneti demisia.
In cazul in care seful dvs va concediaza, dvs puteti ataca decizia de concediere la instanta de judecata bineinteles, daca a fost nelegal emisa.
In cazul in care va depune plangere penala la Politie, va recomandam sa va prezentati la invitatiile Politiei.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Am un proces civil cu o firma de asigurari. In urma cu doi ani, vecinii de la etajul inferior au chemat firma de asigurari pe motiv ca i-am inundat. Mentinez ca vecinii au atasat la dosar o declaratie (falsa) data de sotul meu in fata lui si a administratorului blocului, pe acest act fiind falsificata semnatura sotului si a administratorului. Am angajat un avocat care refuza sa raspunda la telefon, fapt ce ne duce cu gandul ca a facut o intelegere cu partea adversa. Ce e de facut in aceasta situatie? Va multumim!
Buna ziua!
Dva puteti renunta la colaborarea cu avocatul pe care l-ati angajat initial si puteti apela la servicile unui alt avocat.
Pe de alta parte, este posibil si ca avocatul dvs sa aiba foarte multe cauze in portoliu si, prin urmare, sa fie foarte solicitat, si sa nu poata sa va raspunda apelurilor ori de cate ori ii telefonati.
In functie de imprejurarile concrete, cunoscute de dvs, puteti recurge la colaborarea cu acesta sau la renuntarea la colaborare.
Toate cele bune!
Avovat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Multumesc!
Buna seara! Numele meu este Alexandra si va deranjez cu o problema si o mare rugaminte, aceea de a ma ajuta sa rezolv aceasta situatie. Astazi m-am trezit la locul de munca ca sunt chemata de dna secretar sa mi spuna ca a promit o adresa prin care este instiintata ca voi avea o poprire pe salariu pt un dosar mai vechi,pentru care nu am mai avut cum sa platesc. Problema este urmatoarea: eu nu am stiut ca dosarul este la o firma de recuperari creante, nu m au sunat, nu au trimis notificari,nimic. Iar la domnul executor a ajuns in 2016, si mai rau este ca dansul a infiintat popriorea in data de 18.11.2016. De atunci si pana acum nu am fost anuntata de nimic, nu mi s a spus nimic:nu telefon pt instiintare, nu instiintare acasa ca urmeaza sa am poprire sau ca se va dispune ducerea dosarului in judecata sau alt demers legal. Eu vin si intreb: daca poprirea a fost pusa in 18.11.2016 pana acum nu trebuia sa mi se opresca bani sau sa fiu instiintata sa platesc? timp de 4 ani nu m au gasit sa platesc si aflu abia acum cand ei trimit catre angajator ca deuja se dispune poprirea? Stau si ma intreb daca in acesti 4 ani nu am fost de gasot desi eu am lucrat, salariul a fost pe card,la actualul angajator sunt de 2 ani..sau au asteptat sa se faca suma de 7300 lei si dupa sa puna poprirea ca sa fie multumiti? Ce as putea face in acest caz? pentru ca am cerut sa vad dosarul si domnul executor a spus ca nu se poate sa l vad. Imi poate trimite o foaie copie dupa ce atrimis la scoala cu instiintarea de poprire, iar daca doresc o alta informatie din dosar trebuie sa platesc un anumit avans. Fara sa platesc acel avans nu pot vedea dosarul.Este normal asa? Totul pare ilegal
Buna ziua!
Suma pe care v-a cerut executorul judecatoresc este foarte posibil sa reprezinta contravaloarea xerocopierii dosarului de executare si, probabil, costul scoaterii acestuia din arhiva. Este legal sa perceapa sume de bani pentru xerocopiere, costul fiind de 1 lei/pag.
In situatia in care in data de 24 septembrie dvs ati aflat de executarea silita, sunteti inca in termen pentru a contesta executarea.
Daca doriti, noi va putem ajuta in acest sens. Va rugam sa ne trimiteti, in format scanat sau poza clara, actul/actele primite de angajator impreuna cu poze de pe ambele fete ale plicului in care au fost expediate. Vom incerca sa gasim solutii in ceea ce va priveste, daca ne expediati documentele in timp util, la adresa – avocat@velicu.eu.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VeliCU
Tel 0729 10 80 50
Buna seara , intoarsa recent din SUA , am fost pusa in izolare la domiciliu ,direct de la aeroport, pentru 14 , zile,fara consult , fara test, fara posibilitatea de a iesi macar pentru alimente sau doctor.Consider asta un abuz,stiu ca nu exista o lege in acest sens ci doar un ordin de ministru ,un act administrativ care poate fi atacat in instanta.Doresc sa dau DSP in judecata . As aprecia daca puteti recomanda un avocat cu un onorariu decent , posibilitatile finanaciare fiind limitatate .Multumesc
Buna ziua!
Nu obisnuim sa recomandam avocati in domenii in care nu activam. Incercati sa gasiti un specialist pe un alt site de specialitate.
O scurta precizare – si un ordin de ministru este act legislativ / lege, trebuie respectat, desi poate fi atacat si in contencios administrativ, insa numai pentru aspecte ce tin de legalitatea sa.
Mult succes va dorim!
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.
Am pierdut un proces cu un vecin, in urma caruia am fost nevoit sa cedez o bucata dintr-un teren agricol unui vecin, eu primind din partea primariei un lor similar la alta locatie. Pentru lotul primit in compensatie primaria nu mi-a facut act. Cum pot obtine acest act, avand in vedere ca actul a ramas pe pamantul pe care l-am cedat in urma procesului?
Multumesc.
Buna ziua!
Daca in hotararea judecatoreasca este mentionat faptul ca acel teren va revine dvs, nu mai aveti nevoie de nici un alt act, respectiva hotarare tinand loc de act translativ de proprietate.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel. 0729 10 80 50
Bună dimineața! Pe data de 21 septembrie am solicitat unei firme de transport auto cu platforma ridicarea mașinii mele din Germania. Am fost nevoita sa achit un avans de 200€,iar după 4ore a venit platforma și mi-a luat-o. Pe data de 24 am achitat restul facturii încă 900€. Suntem în data de 29 și nu mi-au adus nici acum mașina. Menționez ca dețin factura, chitanțe și CMR făcut de firma în care scrie ca va fi livrata pe data de 23. Ma puteți sfătuiți ce pot face în cazul acesta. Am ținut legătură cu șoferul și patronul și îmi spun ca platforma s-a stricat și ca trebuie să aștept. În afara faptului ca este mașina mai am și lucruri personale în mașină care pot fi luate de oricine trece pe lângă ea deoarece este o mașină cu bena în spate, acolo având lucrurile. Am dat destul de mult ca să mi-o aducă și nu a ajuns a rog din is suflet sa ma ajutați
Buna ziua!
Va recoamandam sa trimiteti o notificare respectivei firme de transport prin care sa ii solicitati sa respecte cele convenite cu dvs. Chiar daca platforma lor are defectiuni, transportul poate fi realizat si cu o alta platforma. Respectiva firma este obligata sa se achite de obligatiile angajate, indiferent de faptul ca o realizeaza cu mijloace proprii sau subcontracteaza cu o alta firma. In cadrul notificarii, puteti mentiona faptul ca, daca nu va este livrata masina intr-un termen rezonabil, de ex 5 zile, aveti de gand sa introduceti o actiune in raspundere civila contractuala la instanta competenta si veti solicita si dauna materiale, in cazul in care acestea se vor produce, ca urmare a intarzierii / nerealizarii transportului, dar si daune morale.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, am o întrebare in legătura cu un act pe care nu l înțeleg prea bine, cum as putea sa l trimit sa imi puteți spune ce înseamnă exact? Va multumesc.
Bună ziua domnule avocat,
Că să nu vă rețin prea mult,nu vă mai povestesc toată telenovela,ci vă întreb direct,,,O amendă de circulație primită acum șase ani nu se anulează conform legislației fiscale ?
Buna ziua!
Amenzile contraventionale se supun regimului contraventional.
In cazul in care va referiti la prescrierea achitarii amenzii, intr-adevar, creantele fiscale se prescriu in termn de 5 ani de la data nasterii lor, insa doar instanta de judecata este in masura sa constate acest lucru.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Sunt registrator medical in cadrul unui compartiment.primiri urgente.In contextul epidemiei de coronavirus lunar primesc comunicari din partea medicului sef de sectie cu noi sarcini care nu sunt prinse in fisa postului.Acestea par sa nu se mai termine si sunt depasita ca pregatire si incadrare!In ce conditii aceste noi sarcini sunt legale si in ce punct am dreptul sa le refuz fara sa fiu sanctionata disciplinar?Mentionez ca le percep ca pe niste abuzuri de putere ale superiorilor ierarhici!Sunt sarcini care le sunt atribuite lor si le paseaza in mod abuziv subalternilor.Cum ma pot apara si ce act pot solicita managerului pentru a reglementa care sarcini imi apartin ca registrator medical si care sunt pasate abuziv ???Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Contract credit bancar BCR din 2007 in valoare de 28000, este preluat de Secapital SaRL prin Kruk International la valoarea de 60839.63- creanta+chelt executare. Mai sunt de restituit 25547.00 lei.
INTREBARE: ce cai sunt pentru a negocia aceste dobanzi+penalitati enorm de mari.
Multumesc, Voichita Hornia
Pentru a gasi solutii avem nevoie de contractul de de credit, eventualele acte aditionale, graficul de rambursare in copii clare si eventuala cerere de executare silita, scanate, la adresa de email gabriela@velicu.eu sau pe fax 0314208364.
Daca nu le aveti si exista o executare silita, le puteti obtine de la executor solicitand copie de pe intreg dosarul de executare silita. In acest din urma caz, regasiti din partea noastra, gratuit, un model de cerere a actelor din dosarul de executare silita.
https://velicu.eu/anularea-executarii-silite-abuzive-actele-din-dosarul-de-executare/
Semnati cererea si expediati-o pe email sau fax catre Biroul Executorului, costurile executorului sunt de 1 leu pe pagina.
Avocat Velicu Daniel
Multumesc mult! Va doresc multa sanatate! Voichita Hornia
Buna seara d nule avocat Am avut un proces pentru contestatie la executare care era prescris doar ca nu am depus contestatia in cele 15 zile In urma acestui proces instanta a hotarat ca s a perimat si faptul ca sunt ececutata pe alt nume caci in actele de executare au gresit numele si prenumele Avand in vedere ca exevutarea nu a gost anulata se mai piate face ceva sau va trebui s le restitui datoria?
Pentru a gasi solutii avem nevoie de contractul de de credit, eventualele acte aditionale, graficul de rambursare in copii clare si eventuala cerere de executare silita, scanate, la adresa de email gabriela@velicu.eu sau pe fax 0314208364.
Daca nu le aveti si exista o executare silita, le puteti obtine de la executor solicitand copie de pe intreg dosarul de executare silita. In acest din urma caz, regasiti din partea noastra, gratuit, un model de cerere a actelor din dosarul de executare silita.
https://velicu.eu/anularea-executarii-silite-abuzive-actele-din-dosarul-de-executare/
Semnati cererea si expediati-o pe email sau fax catre Biroul Executorului, costurile executorului sunt de 1 leu pe pagina.
Avocat Velicu Daniel
Buna seara!
Pentru ca ma aflu in continuarea studiilor, tatal meu a fost obligat prin deciazie judecatoreasca la plata pensiei de intretinere. Datorita faptului ca pe parcursul primului an de facultate nu si-a indeplinit absolut deloc obligatiile am apelat la un executor judecatoresc. Constrans fiind a achitat, esalonat, datoria acumulata,insa bineinteles ca in aceasta perioada a platit doar suma pentru care a fost executat silit si dupa stingerea datoriei, acum mai bine de doua luni, nu a mai platit nimic. As vrea sa stiu daca mai exista si alta posibilitate de a-l constrange sa plateasca, decat aceea de a apela periodic la un executor judecatoresc pentru a recupera sumele datorate.
Va multumesc.
Buna ziua!
Nu, nu exista o alta posibilitate de a-l constrange, acesta putandu-si executa obligatia de buna voie sau prin executare silita.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna Ziua,
Incep direct cu intrebarea? Am dubla cetatenie: Rep.Moldova si Romania. Se poate oare sa-mi deschid o afacere in Rep.Moldova si sa fiu persoana juridica acolo si in acelasi timp sa fiu persoana fizica in Romania, sa lucrez la un angajator ?
Buna ziua!
Da, aveti aceasta posibilitate.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Am primit o înștiințare de la un executor judecătoresc că mi s-a pus sechestru pe un autoturism pe care nu îl mai dețin deoarece l-am dat la fier vechi, după care l-am radiat din primărie. Datorită unui card de credit neachitat, și creditul fiind vidut la kruk. Mi s-a solicitat să predau actele în 5 zile la executor. Dacă autoturismul nu mai există ce se poate întâmpla? Creditul era în valoare de 1700 lei.
Buna ziua!
In cazul in care autoturismul nu mai exista, executorul poate gasi alte bunuri sau venituri de-ale dvs impotriva carora poate lua masuri de executare silita.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua,
Acum un an, am suferit o traumă la nivelul nasului cauzată de o lovitură de către o persoană. Pe atunci nu am făcut plângere, deci nu am plângere prealabilă; nu știu dacă motivele(de exemplu complicații ulterioare a leziunii și necesitatea operației, intimidarea etc.) contează deloc sau dacă pot fi folosi motivele acum pentru a începe un proces penal împotriva făptuitorului.
Am citit în codul de procedură penală, că termenul de întroducere a plângerii prealabile este 3 luni, și dacă nu am făcut asta, punerea în mișcare a acțiunii penale nu se poate întâmplă. Deci, nu contează că au fost prezenți peste 10 martori în momentul săvârșirea loviturii și a doua zi după rănire am fost și la medicul de familie, cine examinat rănirea?
Contează ceva -cu privire la cazul meu- faptul că făptuitorul are dosar penal și recent a fost acuzat de către DIICOT cu trafic de droguri(marijuană, amfetamină, extasy etc.)?
Dacă acestea încă nu sunt suficiente, atunci în acest caz ar putea să fie vorba despre infracțiune flagrantă? Întreb asta din cauza Art. 298, (1), dar nu este clar chiar după am citit definiția infracțiunii flagrante.
Vreau doar că costul operațiunii să fie plătit de către infractor.
Mulțumesc mult, și vă apreciez activitatea dumneavoastră pro bono.
Buna ziua!
Intr-adevar, termenul introducerii unei plangeri penale prealabile este de 3 luni de la data savarsirii fapte, in cazul dvs, de la data la care ati fost lovit.
Nu, nu poate fi vorba despre o infractiune flagranta in ceea ce va priveste. De asemeneam nu are relevanta in cauza faptul ca respectiva persoana are un dosar penal, aceasta imprejurare neavand legatura cu infractiunea pe care a comis-o fata de dvs.
Dva puteti introduce doar o actiune in raspundere civila delictuala impotriva acelei persoane, la Judecatoria in circumscriptia locuieste, prin care sa solicitati oligarea acesteia la plata cheltuielilor ocazionate de interventiile medicale, tratamentul si recuperarea dvs.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Raluca este numele și am o întrebare pentru dnv. Vreau sa ma vasatoresc cu un cetatean ce nu face parte din UE. După căsătorie va veni o comisie sa verifice dacă totul este “în ordine”. Întrebarea este ce se poate întâmpla dacă nu ma găsesc împreună cu el, si care ar fi soluția. Se poate rezolva cu un avocat ? Pentru ca eu lucrez în Germania iar el momentan în România..
Buna ziua, mi-am dat demisia de la ultimul loc de munca, iar acum, dupa 3 luni de zile am fost la ANAF sa cer o adeverință precum ca nu mai am venituri de 3 luni pt a deveni coasigurata la sot si apar cu venituri de la fostul loc de munca, avand in vedere ca eu mi-am cerut lichidarea si a fost semnata de ambele părți
Buna ziua!
Da, in masura in care dvs ati mai primit salarii sau alte prestatii din partea fostului angajator – chiar plati compensatorii, ca urmare a incetarii relatiilor de munca, este firesc sa apareti ca realizand venituri in baza de date a ANAF.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua. Doresc o lămurire referitor la taxa de timbru pentru un proces civil. Sunt cetățean roman, cu domiciliu în Germania. Am înaintat proces civil, și mi-a venit de plata în termen de 10 zile suma de 11750 lei. Aceasta suma este imensa pentru mine în momentul de fata. Precizez ca venitul familiei este 1077 € iar cheltuielile lunare de baza sunt 950€ (chirie, curent, credit, abonamente). În România nu avem venit.
Cum pot face pentru reexaminarea taxei de timbru sau chiar anularea ei?
Va multumesc
Buna ziua!
Dvs puteti face cerere de reexaminare a taxei judiciare de timbru in termen de 3 zile de la data la care v-a fost comunicata adresa referitoare la taxa de timbru sau putetiu formula cerere de ajutor public judiciar in termen de 5 zile de la data la care v-a fost comunicata adresa. Prin cererea de ajutor public judiciar puteti solcita reducarea valorii taxei sau chiar sa fiti exonerat de la plata acesteia, insa trebuie sa dovediti faptul ca situatia dvs materiala nu va permite sa faceti fata acestei cheltuieli.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna dimineata domnule avocat .Va rog din suflet sa ma ajutati am o problema .Desi am platit creditul in valoare de 3500 ron domnul executor Bogdan Ionică din Constanta ma executa silit asupra imobilului .Nu stiu cum sa procedez?Ce pot face in astfel de conditii .specific ca nu sunt in tara .
Buna ziua!
Nu va putem oferi o solutie pana nu analizam cateva documente.
In acest sens, va recomandam sa ne expediati, prin Posta sau curier, o copie a dosarului de executare silita. Puteti obtine copia dosarului de executare facand o cerere in acest sens la Executor si achitand cheltuielile de xerocopiere, 1 lei/pag.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună seara. Am o problemă în domeniul muncii. Recent am avut inventar la muncă, unde am fost nevoiți toți angajații să stăm peste program. Inventarul a început de la ora 19:30, eu mi-am terminat programul de lucru la ora 22:00 și am stat peste program până la ora 02:30, asta ar însemna 4 ore pontate, iar mie în fluturaș mi-au pontat decât 3. Problema e că pentru toată munca suplimentară am primit 11 lei care evident că se mai impozitează. Din câte știu eu, munca peste program se plătește dublu, însă nu am primit pe ora suplimentară nici măcar cât primesc pentru o oră normală. Am discutat cu managerul despre această neînțelegere și a luat legătura cu cel care a fost responsabil cu inventarul, iar el a spus că legal nu trebuia să stam atâta, că a fost vina noastră ca am stat mai mult, însă în cererea depusă pentru aprobarea inventarierii am avut limita pana la ora 04:00. Cu toate astea, a mai spus managerul că ei decid cu cât ne platesc pentru inventariere, plata începând de la 1 leu. Vreau doar să știu dacă într-adevăr este legal ceea ce au făcut ei, să nu încep o discuție cu ei pe tema aceasta fără suficiente informații. Mulțumesc pentru timpul acordat și m-as bucura să-mi puteți răspunde. O seară bună!
Buna ziua!
In primul rand, va recomandam sa cititi Contractul Individual de Munca, Contractul Colectiv de Munca de la nivelul unitatii (daca exista) si Regulamentul de Ordine Interna. Este posibil ca in aceste documente sa gasiti mentiuni referitoare la plata orelor suplimentare si plata orelor in care se face inventarul.
Sunteti in eroare cu privire la plata orelor suplimentare, sporul fiind de minim 75%, daca nu ati convenit altfel, prin contractul de munca incheiat cu angajatorul.
Necunoscand continutul documentelor mentionate mai sus, nu va putem preciza daca exista critici de nelegalitate.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.Am cateva nelamuriti in prinvinta unui divort fata de sotia mea.Avem un copil de 15 ani i-am zis sa divortam din cauza ei este totul…dar vrea sa ai dau zice ea partea ei din apartament……are 12 % poate legea sa ma oblige sa vand casa s-ai dau partea ei?As vrea sa vin la dvs sa ma reprezentati in instanta,am dovezi care atesta culpa ei 100%.Am incercat de comnun acord divortul amiabil la Notar initial a zis ca da,dupa care sa razgandit ca vrea s-ai dau bani sa isi ia o garsoniera si divorteaza,eu nu am conturi in banci nu dispun de sume de bani pentru o asemenea achizitie…..a avut amant asa ca am considerat ca e normal s-ai cumpere ala nu eu….Multumesc mult.
Buna ziua! Avem montate camere de supraveghere in scara blocului. Intr-adevar cu consimtamantul locatarilor dar vreau sa am si eu acces la ele si/sau sa stiu cine le acceseaza si de ce? Conform carei legi doar presedintele de bloc le poate accesa si de ce nu avem dreptul de a cunoaste cine le acceseaza, cand si in ce scop? Multumesc anticipat
Buna ziua!
Intr-adevar, camerelede supraveghere sunt administrate de Asociatia de Proprietari. In cazul in care dvs aveti un interes in a viziona anumite imagini, puteti face o solicitare in acest sesn Presedintelui Asociatiei. Daca acesta va refuza, dvs puteti face o solicitare catre Directia competenta din cadrul Primariei.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua
Sânt angajat la o societate românească în funcția de conducător auto, dar lucrez în comunitatea europeana și de curând sau pus în aplicare o lege “pachetul de mobilitate”.
Privind executarea pauzei săptămânale a șoferului la hotel, am primit din partea societăți o declarație sa o semnam.
În urma acestei declarații este posibil ca firma sa se pună la adăpost și noi soferi sa fim buni de plată?
DECLARAȚIE
Subsemnatul …………………………………………………………………………………, cetățean român,
CNP…………………………………………………, domiciliat în ________, Str._________________
nr. , jud. _________________, posesor al cartii de identitate seria ____nr. ___,
emisă de SPCLEP _____la data de____________________, angajat în funcția de
conducător auto în cadrul Societății SC xxxxxxx SRL , persoană juridică română, cu sediul social în
Xxxxxxxxxxx , ROMANIA și centrul operațional în xxxxxxxxx, ROMANIA , înregistrată al Oficiul Registrului
Comerțului de pe lângă Tribunalul Braila sub nr j09xxxxxxxx, cod unic de înregistrare xxxxxxxxx
Având în vedere:
(i) Dreptul la respectarea vieții private și de familie, conform articolului 8 din CONVENȚIA din 4 noiembrie 1950
pentru apărarea drepturilor omului și a libertaților fundamentale, amendată prin Protocoalele nr. 3, 5 și 8 și
completată prin Protocolul nr. 2, semnată la Roma,
(ii) Dreptul la libertate și siguranță, conform articolului 5 din CONVENȚIA din 4 noiembrie 1950 pentru
apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, amendată prin Protocoalele nr. 3, 5 și 8 și
completată prin Protocolul nr. 2, semnată la Roma,
(iii) Dreptul la liberă circulație, conform articolului 3 alineatul (2) din Tratatul Privind Uniunea Europeană
(versiune consolidată), (iv) Dreptul de liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre, conform articolului 21 din
TRATATUL din 25 martie 1957 Privind Funcţionarea Uniunii Europene (versiune consolidată), (v) Dreptul de circulaţie şi de şedere liberă pe teritoriul statelor membre, conform articolului 45 din Carta
Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, (vi) Coroborate cu Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate garantat de prevederile articolului 25 din
Constituția României;
(iv) Prevederile articolului 8 alineatele (8) și (8a) din Regulamentul CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European și al
Consiliului din 15 martie 2006, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2020/1054 al Parlamentului
European și al Consiliului din 15 iulie 2020, ce reglementează condițiile în care conducătorii auto pot efectua
repausul săptămânal, Declar pe proprie răspundere, cunoscând consecințele prevăzute de articolul 326 cod penal privind falsul în
declarații, că doresc să efectuez repausul săptămânal normal sau/ și o perioadă de repaus săptămânal de
peste 45 de ore luată în compensaţie pentru perioade de repaus săptămânal reduse, acordat după fiecare
perioadă de patru săptămâni consecutive, într-o locație aleasă de subsemnatul în mod liber, conform propriei dorințe, într-un spațiu de cazare corespunzător și adaptat atât pentru femei cât și pentru bărbați, cu spații de dormit și instalații
sanitare adecvate, iar NU forțat la centrul operațional al angajatorului (indicat în partea introductivă a prezentei
declarații) și nici la domiciliu/reședința meu/mea din Romania (indicat/ă în partea introductivă a prezentei
declarații). Prin prezenta, mă oblig, în mod irevocabil, sub sancțiunea suportării integrale a prejudiciului cauzat angajatorului
meu ca urmare a nerespectării a obligațiilor de mai jos, ca:
(i) în cazul în care voi dori să efectuez repausul săptămânal normal sau/ și o perioadă de repaus săptămânal de
peste 45 de ore luată în compensaţie pentru perioade de repaus săptămânal reduse la centrul operațional al
angajatorului sau la domiciliu/reședința meu/mea din România să îmi înștiințez în timp util angajatorul, astfel
încât acesta să aibă posibilitatea să își poată îndeplini în mod corespunzător obligația prevăzută de articolul 8 alineatul
(8a) din Regulamentul (CE) nr. 561/2006;
(ii) în cazul în care datele mele de identificare (serie și număr carte de identitate, domiciuliu/reședință) vor fi modificate,
să dau o nouă declarație, în formă autentică, având conținutul prezentei;
Această declarație este valabilă pe perioada în care dețin calitatea indicată în primul paragraf al prezentei.
Dau prezenta declarație spre a servi la organele competente.
Semnătura
Este aciasta declarație o problema pentru mine?
VĂ MULȚUMESC.
Buna ziua!
Consideram ca aceasta declaratie este facuta in scopul de a va proteja pe dvs, conducatorii auto. Probabil ca angajatorul a avut in vedere faptul ca este mai potrivit sa fiti odihniti corespunzator si sa parcati camioanele in locuri supravegheate pt a a preveni alte situatii neplacute.
Nu credem ca aceasta declaratie poate fi o problema pt dvs, din contra.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, am fost intr-o relație cu un baiat iar eu am rămas însărcinată, nu suntem căsătoriți iar eu nu vreau sa recunoască copilul pentru ca o sa plec in alta țara și el nu o sa mi de a procura pentru al lua cu mine, dacă eu nasc și pe certificat nu o sa fie trecut ca tata este posibil sa ma de a in judecată și sa mi ceara drepturile parintesti? El este o fire căruia ii place foarte mult băutura, noi ne-am certat și am rămas la părinți el a plecat spunând ca nu se schimba și a plecat fără sa mi lase vre un leu. Toate scan urile și analizele pe care le am făcut sunt făcute pe banii părinților mei.
Buna ziua!
Din punct de vedere legal, tatal copilului are la dispozitie o actiune in stabilirea paternitatii. Insa, avand in vedere comportamentul acestuia, nu consideram ca acesta va introduce o astfel de actiune. In plus, urmare a acestei actiuni, el ar putea fi obligat si plata unei pensii alimentare.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Am lăsat amanet fara niciun contract mașina tatălui meu la cămătari.ei au vândut mașina deja către altcineva.cum o pot recupera. Nu avem niciun fel de contact
Buna ziua ,
Muncesc legal in strainatate de 8 ani, timp in care am economisit 60000 de euro, pe care I-am transferat intra-un cont comun cu mama mea in Romania. Mama a folosit toata aceasta suma pentru a -si cumpara o casa pe numele ei . De curand a cunoscut in barbat care o preseaza sa treaca casa pe numele lui . Cum pot sa-mi recuperez casa daca actele sunt pe mama, iar Eu pot demonstra cu acte ca am castigat banii cinstit si am platit taxe la ei ( mama nu a pus nici un ban la casa respectiva si detine si casa ei veche) . Sau pot sa ii fac ei plangere pentru abuz de incredere? Sau barbatului pentru excrocherie?
Sunt moldoveanca din Republica Moldova.vreau sa ma căsătoresc cu cetatean roman in România. Spuneți mi va rog ce acte trebuie sa prezint eu?
Buna ziua!
Trebuie sa prezentati aceleasi acte pe care trebuie sa le prezinte si viitorul dvs sot.
Toate cele bune!
Buna ziua…fosta sotie prin ordin prezidential a castigat prin acest proces sa-mi ia baiatul in anglia ptr lunile octombrie.noiembrie si decembrie2020…la divort custodia este comuna cu domiciliul la ea…eu cum imi mai pot aduce baiatul de 6 ani inapoi in romania timand cont de faptul ca fosta nu intentioneaza sa-l mai aduca…multumesc anticipat
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca sotia dvs a obtinut acest drept ca urmare a unei ordonante presedintiale, dvs trebuie sa respectati acel act.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara!Domnule avocat avem o firmă taxi iar pe ea lucreaza 2 șoferi cu contracte de muncă nedeterminat care au facut trafic de tigari fără știrea noastră au fost prinși iar mașina noastră a fost pusă sechestru.As dori sa stiu daca ar putea fi confiscata si daca nu in cat timp o putem recupera.Anual licențele mașinilor se vizează si dc nu avem masina in 3 luni pierdem această licenta.Si ce cei de atac exista?Va multumesc frumos!
Buna ziua!
Autovehiculul poate fi confiscat intrucat reprezeinta bun cu ajutorul caruia a fost savarsita infractiunea. Nu va putem preciza in cat timp o puteti recupera, acest lucru depinzand de modul in care se desfasoara urmarirea penala si restul procesului penal.
Impotriva masurii sechestrului, chiar si dvs puteti face contestatie, in termen de 3 zile de la data la care v-a fost comunicat actul prin care a fost dispusa aceasta masura sau de la data la care a fost adusa la indeplinire masura. Contestatie trebuie depusa la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua! In cadrul unei asociatii de proprietari, in urma mai multor nereguli din partea administratorului care este angajat cu carte de munca, am decis(comitetul executiv) sa reziliem contractul cu administratorul. Intelegand ca este foarte dificil sa urmam toti pasii ceruti de codul muncii, am decis sa desfiintam postul de administrator, inlocuindu-l totdata cu un contract de asistenta cu o firma care sa efectueze administrarea condominiului. Intrebarea este cum facem concret acest lucru in asa fel incat sa fie inatacabil de catre administrator. Multumesc,
Buna ziua!
In cazul in care concedierea poate fi criticata sub aspectul legalitatii, administratorul poate sa introduca, cu succes, o actiune prin care sa conteste decizia de concediere.
Administratorul, fiind tert fata de contractul incheiat intre dvs si firma care va administra condominiul, nu poate sa intreprinda actiuni impotriva acestui contract.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
Va scriu ptr mama,in varsta de 65 ani,are pe cartea de munca 9 ani vechime,va rog sa imi spuneti daca poate beneficia de ”indemnizatie sociala”sau alte categorii asemanatoare,
Va multumesc mult!
Buna ziua!
Este posibil ca mama dvs sa poata obtine doar plata unui ajutor social. In acest sens, trebuie sa formuleze o cerere catre Primaria in circumscriptia careia domiciliaza.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, in urma unei casatorii am un minor de 7 an. Dupa divort s a stabilit domiciliul minorului la mama cu drept de preluare minor de catre tata un wkd la 2 saptamani de vineri dupa amiaza pana duminica dupa amiaza. Chestia e ca in ultimul an eu nu am putut sa respect preluarea minorului din 2 in 2 saptamani pt ca an avut niste probleme cu banii si a trebuit sa muncesc si in wkd uri. Acum mama minorului imi zice ca nu mi.am respectat programul de vizita si ca nu mai imi da minorul decat cand vrea ea. Pensia alimentara am platit la timp. Ce pot sa fac in aceste conditii, va rog sa.mi raspundeti pt ca nici legatura cu minorul nu o mai pot lua, il sunam si mai vb cu el dar i.a inchis telefonul sa nu mai pot sa vb cu el.
Buna ziua!
Va recomandam sa luati legatura cu un executor judecatoresc care sa va ajute sa puneti in executare silita hotararea prin care a fost stabilit modul in care dvs si minorul veti pastra legatura si care este programul de vizita.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua ma chiama Fecioru Florentina am o problema grava eu sunt in Italia am un copil minor dar in Decembrie face 18 ani el e dependent de droguri e intr-un centru el mosteneste o parte din averea de la tatal sau care e decedat are 2 matuse care vrea sai dea bani cand face 18 ani dar el nu poate lua o decizie pentru ca are tratamente si are probleme ce ad putea face eu sa nu piarda averea de la tatal sau va multumesc
Buna ziua!
Deocamdata, dvs nu puteti face nimic. Daca, la un moment dat, se va pune problema punerii sub interdictie a fiului dvs, ca urmare a unor tulburari ce pot aparea din cauza consumului de droguri, dvs puteti deveni curatorul lui / reprezentant legal si veti putea exercita, in numele lui, anumite drepturi.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua!
Dupa ce fiica dvs va implini varsta de 18 ani, aceasta nu mai poate fi adoptata, fiind o persoana majora, nu un minor.
Se poate incuviinta adoptia acesteia doar daca tatal ei este decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau renunta la acestea, situatie pe care trebuie sa o constate o instanta judecatoreasca. Ulterior acestei imprejurari, se poate formula o cerere de adoptie de catre sotul dvs, doar in situatia in care, pana atunci, fiica dvs nu va implini varsta de 18 ani.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua, aș dori să ștergeți acest comentariu pentru că apare postat și nr. meu de telefon, iar eu nu doresc acest lucru. Nu am realizat atunci când am postat că va apărea pe site. Din obișnuință, crezând că mă va contacta cineva, am posta și numărul de telefon.
Vă rog, de asemenea să ștergeți și acest mesaj.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!
Buna ziua ! Am si eu o rugaminte daca m ati putea indruma si pe mine intr o speta mai putin obisnuita cred.
Am facut toate demersurile si finalizat dosarul complet in vederea obtinerii autorizatiei de procurare a armei de vanatoare ! Sunt deja membru vanator din 2020,si imi mai trebuia doar autorizatia de procurare a armei de la Biroul Arme si Munitii ! Dupa o perioada de asteptare de aprox 3 luni(desi termenul legal este de 45 zile),am primit aviz negativ ,fara nicio motivare din partea autoritatilor.Mentionez ca nu am cazier,nu am avut probleme cu legea,in special pe legea 295/2004 privin regimul armelor.Ce ma sfatuiti sa fac ? Am inteles ca singura cale este cea judecatoreasca.As avea vreo sansa ?care e procedura ? Va multumesc anticipat
Buna ziua!
Dvs puteti ataca decizia prin care v-a fost respinsa solicitarea, in termen de 30 zile de la data la care acest refuz v-a fost comunicat, la Tribunalul in circumscriptia caruia locuiti, Sectia de Contencios Administrativ.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua. Am și eu o rugăminte vă rog să mă ajutați. Tatăl meu deține un teren extravilan moștenit de la părinții lui dobândit prin dezbaterea moștenirii. În momentul dobândiri era căsătorit cu mama mea , au fost împreună timp de 40 ani. În urmă cu 5ani mama a decedat și el să recăsătorit. Întrebarea mea este, el acum poate să vândă acel pământ fără să fim și noi copiii de acord? Noi fiind 5 frați . Vă mulțumesc
Buna ziua!
Da, tatal dvs poate vinde acel teren fara acordul dvs deoarece bunurile provenite din mostenire sunt bunuri proprii si, pe cale de consecinta, mama dvs nu a fost co-proprietar al respectivelor bunuri.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua ,as dori daca se poate sa imi spuneti se va da gratierea anul acesta ,tatăl meu este in inchisoare,având pedeapsa de un an și șase luni! Va multumesc frumos!
Buna ziua!
V-am expediat un raspuns, prin email, in data de 30.10.
Toate cele bune!
Buna ziua, Ma numesc Marian M. si locuiesc in Bucuresti. Detin in Judetul Dambovita o mostenire, iar primaria , printr-un Proces Verbal fals, mi-a adus prejudicii … pentru a indrepta aceasta greseala trebuie sa actionez primaria respectiva in ” contencios administrativ “.Intrebarea mea ieste : Pot face acest demers la un tribunal din Bucuresti ,sau trebuie neaparat in Dambovita . Multumesc .
Buna ziua!
V-am expediat un raspuns, prin email, in data de 30.10.
Toate cele bune!
Buna ziua, urmare a contractarii unui credit (ipotecar-35ani) de la B.T. in 2007, achitat partial pina in 2013, pus in executare in 2013(incuviintare judecatorie),cesionat de banca catre A.F.B2kapital Portofolio Management srl, in 2018, imobil adjudecat in feb.2020 si contestata executarea in instanta(anulare act adj),creanta restanta partial stinsa(pe scurt). Acum ,executorul continua executarea silita la cererea cesionarului (B2KAPITAL P.M.) ,prin adresa de infiintarea popririi asupra veniturilor, pt suma de 78.000eur, la care anexeaza certif. grefa de incuviintare executare silita, obtinut de banca(B.T.) in anul 2013. Ce trebuie sa fac eu,ce trebuie sa faca angajatorul?sa astepte validarea popririi sub sanctiunea obligarii platii intregului debit? sau sa dau curs cererii executorului ?
Bună ziua. Mi s a făcut o plângere la politie cum ca as fi luat de la bancomat suma de 4000 RON uitata de cineva. Acesta a venit la domiciliul meu, mi a lăsat bilet în ușă sa i returnez banii, la telefon chiar m a amenințat ca știe adresa mea, mașina, câți copii am,spunand ca are imagini de pe camere de supraveghere. Am fost intimidata chiar și la politie, menționez ca am fost chemata la ora 22.00 în secția de politie, respectivul polițist avea cazierul meu deschis și expus în fata reclamantului. Ce ma sfătuiți sa fac, ma pot îndrepta și împotriva polițistului?
Buna ziua!
In situatia in care considerati ca politistul a avut o atitudine nelegala si ostila fata de dvs, ca v-a incalcat drepturile, puteti introduce o plangere penala impotriva acestuia in cadrul careia trebuie sa aratati datele de identificare ale acestuia (in masura in care le cunoasteti, cel putin numele si Sectia in care isi desfaspoara activitatea le cunoasteti) si sa descrieti cat mai clar cele petrecute. E foarte posibil ca politistul sa fi savarsit infractiunea de cercetare abuziva. Plangerea penala o puteti depune la Parchetul de pe langa Judecatoria in circumscriptia careia domiciliati.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună ziua!
Tatăl meu a murit acum 4 ani și jumătate, iar eu fiind data în plasament, mama nedorind sa aibă grija de noi.
Acum m-am căsătorit și îmi continui studiile, având vârstă de 17 ani și jumătate.
Poți beneficia de pensia de urmas după tata, el nefiind căsătorit cu mama, și nelucrand cu carte de munca?
Eu am urmat toate procedurile pt “încheierea plasamentului”, după căsătorie.
Dacă as putea beneficia de pensia de urmas, ce trebuie sa fac, unde sa ma duc?
Mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca dvs v-ati casatorit, obligatia legala de intretinere a incetat. Cu alte cuvinte, dvs nu puteti obtine o pensie de urmas ca urmare a decesului tatalui dvs intrucat, in situatia in care acesta nu era decedat, nu v-ar fi platit pensie alimentara.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, Am si eu internare,Eu am facut o casa pe pamintul lui soramea,prima mia zis ca-mi face acte,cind am terminat casa mia zis ca sa razgindit,ca nu imi mai face,am dreptul la ceva,cum sa procedez
Buna ziua, Am si eu intrebare,Eu am facut o casa pe pamintul lui soramea,prima mia zis ca-mi face acte,cind am terminat casa mia zis ca sa razgindit,ca nu imi mai face,am dreptul la ceva,cum sa procedez
Buna ziua!
Dvd sunteti proprietara casei respective intrucat dvs ati construit-o. Chiar daca sora dvs nu mai este de buna credinta momentan, dvs puteti obtine, in instanta, un drept de superficie asupra terenului pe care ati construit casa (doar terenul aferent constructiei) si o servitute de trecere pe terenul surorii dvs pentru a putea avea acces la casa.
In acest sens, trebuie sa va adresati cu o cerere Judecatoriei in circumscriptia careia se afla situat imobilul. Cererea o puteti formula dvs sau puteti apela la serviciile unui avocat. Este necesar sa dovediti faptul ca dvs ati construit respectiva casa – de ex. atasati cererii de chemare in judecata copii dupa facturile si bonurile fiscale primite in urma achizitionarii de materiale, facturile de firma de constructii – in cazul in care ati apelat la o astfel de firma, martori, etc.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel. 0729 10 80 50
Buna ziua,
Am marea rugaminte de a ma ajuta cu interpretarea oug 147/2020 si 182/2020. As dori sa stiu daca pot bebeficia de stimulentul de 75% mentionat in oug de mai sus in conditiile in care:
– eu sunt angajata a sistemului national de sanatate
– sotul lucreaza in cadrul unei firme si nu poate beneficia de telemunca
– avem un copil minor inscris la o gradinita.
Multumesc!
Buna ziua!
Da, dvs indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de respectiva majorare. In acest sens, trebuie sa adresati o cerere angajatorului careia trebuie sa ii atasati o declaratie data de sotul dvs conform careia acesta nu beneficiaza de aceasta majorare, este angajat si desfasoara raportul de munca intrucat angajatorul acestuia nu si-a suspendat activitatea ca urmare a situatiei determinata de infectia cu virusul COVID si nu se afla in concediu de odihna ori concediu fara plata.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna dimineața, sunt din Spania fostul soț plătește o pensie alimentară copilul de 200 euro în nenumărati anii sare lunile dar cel mai drastic este anul 2019 unde nu a plătit nimic. Anul acesta plătește lunar dar când 200 când 150 când 100.Fac referire la anul 2019 vreau să-l fac pe cale legală și penală. Rog răspuns.
Buna ziua!
In situatia in care dvs ati divortat in Romania si obligatia de plata a fost stabilita de o instanta din Romania sau, pe cale conventionala, la un notar din Romania, se va aplica legea romana spetei dvs.
Daca a fost stabilita, asa cum am zis mai sus, pensia alimentara in cuantum de 200 euro si sotul dvs nu o achita, dvs puteti apela la un executor judecatoresc care sa va ajute sa puneti in executare hotararea judecatoreasca / acordul notarial prin care a fost stabilita pensia. In ceea ce priveste calea penala, in cazul in care tatal minorului nu a achitat pensia alimentara timp de 3 luni consecutive, puteti introduce o plangere penala prealabila pt infractiunea de abandon de familie la sectia de politie / Parchetul de pe langa Judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul minorul sau tatal acestuia.
In cazul in care nu a fost stabilita pensia printr-unul de actele mentionate mai sus, trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa solitati obligarea tatalui minorului la plata unei pensii alimentare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua! Numele meu este Sanduleanu Petronela in data de 17 noiembrie 2019 sotul meu a fost prins baut la volan nu sa sustras de la nimic am platit probele biologice tot noi in speranta ca i se va da sentinta mai repede dar nu am primit apsolut nimic nici o chemare nicaieri am platit si avocat dar nici macar nu raspunde la telefon? Intebarea mea este . este normal asa ceva chear asa de mult ar trebui sa dureze de ce nu se ontampla nimic????
Buna ziua!
V-am expediat un raspuns la aceasta intrebare, pe email, in data de 24 noiembrie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
tel 0729 10 80 50
Daca prin OUG nr.182/2020
pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor… se prevede ca se aplica si pentru scenariul 2 al scolii, de cand se aplica prevederile, din momentul publicarii in MO al OUG nr.182? Daca copilul meu a fost in scenariul 2 in luna septembrie si octombrie intra sub incidenta prevederilor OUG 147/2020 cu modificarile ulterioare?
Buna ziua!
Prevederile OUG nr 182/2020 se aplica de la data de 1 noiembrie 2020, la 3 zile dupa data la care a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Situatia copilului dvs intra sub incidenta OUG nr 147/2020, intrucat acesta se afla in scenariul 2.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara !Tatăl meu care din păcate a decedat pe 1 ianuarie 2019 a făcut un împrumut la o instituție financiară nebancara in anul 2017 .El a achitat o parte din suma apoi a renunțat în a mai plati datoria ,el era pensionar pe caz de boala cu o pensie mica și i_au pus o poprire in valoare de 3 lei pe pensie. Cu câteva luni înainte să moară a venit acasă executare silită ,iar după ce a decedat i-a venit mamei mele din nou aceasta executare silita de la firma de recuperi în care îi promite o reducere de 30% din suma respectiva daca aceasta o va achita .Nu știm cum să procedăm sa achitam datoria s-au să mergem în instanță ?Multumesc!
Buna ziua!
Dva puteti contesta executarea silita sau un act de executare silita doar in termen de 15 zile de la data la care respectivul act v-a fost comunicat. Respectiva oferta de reducere a datoriei nu reprezinta un act de executare silita si nu poate fi contestat in instanta.
In situatia in care aveti mijloace financiare si va doriti sa faceti acest lucru, puteti achita datoria. In caz contrar, puteti astepta sa va fie comunicat un act de executare silita pe care sa il contestati in instanta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua o intrebare ! Am divorțat si divorț sa terminat cu 5 luni in urma ..decizia nu a venit am depus cerere de urgentare nimic! Sunt însărcinată în 6 luni medic nimic …nustiu sunt disperată ce pot face ? Ma puteti îndruma?
Buna ziua!
Dvs puteti formula o noua cerere de urgentare. Motivarea si comunicarea unei hotarari dureaza si in fucntie de gradul de incarcare al instantei, complexitatea spetei, etc. Alte detalii nu va putem oferi intrucat nu ati detaliat situatia in care va aflati.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara!As avea nevoie de un raspuns.Parintii mei au murit,mama cand aveam 12 ani ,iar tata in vara,eu am 19 ani.Parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiesc de la bunicii mei(parintii mamei) mama mai are o sora care locuieste cu bunicii la tara si acum vrea sa se mute inapoi in oras ,respectiv in apartamentul in care locuiesc si sa atace contractul de vanzare-cumparare dintre bunicii mei si parintii mei si sa il faca nul.In contract scrie ca bunicii le doneza drepturile asupr
Buna seara!As avea nevoie de un raspuns.Parintii mei au murit,mama cand aveam 12 ani ,iar tata in vara,eu am 19 ani.Parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiesc de la bunicii mei(parintii mamei) mama mai are o sora care locuieste cu bunicii la tara si acum vrea sa se mute inapoi in oras ,respectiv in apartamentul in care locuiesc si sa atace contractul de vanzare-cumparare dintre bunicii mei si parintii mei si sa il faca nul.In contract scrie ca bunicii le doneza drepturile asupra imobilului parintilor(Si lui mama si lui tata) acum 19 ani ,in 2001,inainte sa ma nasc,tata avea o garsonier pe care a vandut-o ,iar banii au fost dati bunicilor,pretul din contract este 40 milioane lei si scrie ca bunicii au primit banii in acceasi zi, in fata notarului,in contract NU exista drept de uzufruct sau alte conditii.Cand aveam 4 ani in 2005 parintii mei au focut un credit la banca pentru al imbunatatii practi l-au refacut cu mobila reconstruirea camerelor etc, si mi-ar parea rau sa iti bata joc alti de munca parintilor mei,intrebarea mea este: ce sanse are matusa(sora mamei) sa transforme contractul de vanzare-cumparare in unul nul sau de donatie deghizata dupa moartea bunicilor, chiar daca ar avea-o si pe bunica care sa minta ca nu s-a platit pretul din contract?
Multumesc!
Buna seara!As avea nevoie de un raspuns.Parintii mei au murit,mama cand aveam 12 ani ,iar tata in vara,eu am 19 ani.Parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiesc de la bunicii mei(parintii mamei) mama mai are o sora care locuieste cu bunicii la tara si acum vrea sa se mute inapoi in oras ,respectiv in apartamentul in care locuiesc si sa atace contractul de vanzare-cumparare dintre bunicii mei si parintii mei si sa il faca nul.In contract scrie ca bunicii le doneza drepturile asupra imobilului parintilor(Si lui mama si lui tata) acum 19 ani ,in 2001,inainte sa ma nasc,tata avea o garsonier pe care a vandut-o ,iar banii au fost dati bunicilor,pretul din contract este 40 milioane lei si scrie ca bunicii au primit banii in acceasi zi, in fata notarului,in contract NU exista drept de uzufruct sau alte conditii,iar in contract scrie ca bunica ii garanteaza pe parinti impotriva oricarei evictiuni.Cand aveam 4 ani in 2005 parintii mei au focut un credit la banca pentru al imbunatatii practi l-au refacut cu mobila reconstruirea camerelor etc, si mi-ar parea rau sa iti bata joc alti de munca parintilor mei,intrebarea mea este: ce sanse are matusa(sora mamei) sa transforme contractul de vanzare-cumparare in unul nul sau de donatie deghizata dupa moartea bunicilor, chiar daca ar avea-o si pe bunica care sa minta ca nu s-a platit pretul din contract?
Multumesc!
Buna seara.
Am cumparat de la primaria din comuna in anul 2000, un apartament.Am semnat un contract de vanzare -cumparare, am achitat timp de 10 ani ratele. Intre timp am construit o casa si dorim sa vindem apartamentul. Am aflat insa ca nu se poate deoarece apartamentul nu este intabulat.Terenul pe care este construit blocul a apartinut parohiei.Primaria spune ca nu este in proprietatea ei si nu este legal sa-l treaca, iar parohia a solicitat terenul dar nu l-a primit deoarece este ocupat cu constructii. Am facut numeroase demersuri, am umblat ani de zile si nu am reusit sa rezolvam nimic. Va rog respectuos sa-mi spuneti ce ar trebui sa facem. Cu multumiri
Buna seara! Locuiesc in Germania cu partenerul meu in chirie intr-un studio adica o camera si o baie si sunt insarcinata in 8 luni. In contract scrie ca nu pot aduce o a 3 a persoana sub nici un motiv aici iar proprietara ma tot ameninta ca imi va face ea kündigung daca nu il fac eu si ma va scoate afara de aici pentru ca nu pot avea un copil aici. Nu am gasit alta casa si nu stiu ce sa fac . Are dreptul sa ma scoata afara si copilul care va veni pe lume se considera o a 3 a persoana ? Multumesc
Buna ziua!
Speta dvs se supune legislatiei din Germania care are alte prevederi comparativ cu legslatia tarii noastre.
Noi consideram ca este un abuz sa nu puteti locui cu propriul copil, nou-nascut, in respectivul apartament, avand in vedere atat legatura de rudenie, cat si starea de dependenta a copilului fata de dvs. Va recomandam sa luati legatura cu autoritatile competente din orasul in care locuiti – Primaria, Serviciul de protectie sociala, pentru a afla mai multe informatii referitoare la situatia cu care va confruntati.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua,
In data de 01.10.2020 m-am angajat la un nou loc de munca, intoarsa din concediu cerstere crestere copil, acum primind supliment de insertie. Problema mea, nu este cu angajatorul, ci cu o colega de birou, care ocupa aceeasi functie ca si mine. Fiind noua in domeniu, se mai intampla sa mai fac mici greseli pe aplicatii, greseli care le fac si cei cu vechime mare. Problema mea fiind ca, in fiecare zi, fara nici o exceptie, o colega prezinta greselile mele pe pagina grupului de la munca, in sedinte, etc. Sunt singura vizata de catre ea, desi cu totii la birou facem aceste greseli. Tinand cont, ca este datorita coordonatorului sa imi atraga atentia la aceste mici greseli, eu deja ma simt hartuita din partea colegei. Spuneti-mi va rog, daca in situatia data, sunt in masura sa fac o plangere la sefi pentru hartuire.
Buna ziua!
Sfatul nostru este sa discutati cu superiorul dvs ierarhic despre acest comportament al colegei si sa ii solicitati sa ia masuri. Eventual, puteti formula si o cerere scrisa in acest sens si i-o expediati pe mail, astfel incat sa aveti dovada expedierii, iar apoi sa discutati verbal. Daca este posibil si va doriti acest lucru, puteti solicita sa se gaseasca o modalitate prin care dvs sa nu trebuiasca sa interactionati foarte mult cu aceasta persoana – de ex. sa va mutati intr-un alt birou sau departament, bineinteles, pe aceeasi functie si cu aceleasi venituri.
Consideram ca faptele si comportamentul acestei colege a dvs sa imbrace forma unor abateri de a disciplina muncii. Este clar vorba despre fapte de hartuire la locul de munca, iar legea il obliga pe angajatorul dvs sa ia masuri in vederea incetarii abuzurilor impotriva dvs, in caz contrar, acesta putand fi sanctionat, la cererea dvs, de autoritatile competente. Chiar puteti citi Regulamentul de Ordine Interioara al institutiei in care lucrati si sa vedeti daca sunt mentiuni in acest sens. Puteti antama si aceasta chestiune in notificarea expediata superiorului ierarhic si chiar sa solicitati sanctionarea colegei dvs pentru acest comportament neadecvat.
Pentru mai multe detalii, va recomandam sa cititi si Legea nr. 167/2020, aplicabila in cazul dvs.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua… As dori sa ma sfatuiti in următorul lucru daca se poate va rog frumos.. Am avut un proces lung de 5 ani… Am stat cu chirie cu contract si o luna am ramas in urma nu am putut plati… Doamna ma dat afara si ma dat in judecata… Dupa un lung proces până la urma sa incheiat… Acuma eu am primit anul asta o amenda penala de 8000 ron… Am cerut esalonare de plata mi sa refuzat pt ca eu nu am putut duce o copie dupa ventul meu… Acuma ei au dat sentinta cu m ca amenda se va transforma in inchisoare… Dar eu pe 8 am procesul si am platit 1000ron din amenda si 7000 vreau sa ii platesc acuma… Intrebarea mea este daca platesc toata amenda acuma se va ţine cont de asta la proces? Adica se va incheia bine sau nu o sa ii intereseze ca eu am platito si vor transforma cum au spus ei… Va rog sa imi raspundeti ce sa fac?? ..multumesc,
Buna ziua!
Da, puteti achita cei 7.000 lei si va prezentati la proces cu dovada platii, iar instanta va consemna acest lucru.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Bună seara,
Am o nelamurire legată de problema următoare:
În urma cu 15 ani s-a încheiat un precontract pe numele ambilor soți, privind cumpărarea unui teren intravilan, contractul nu a mai fost făcut, dar terenul a fost achitat, rămânând precontractul. La cațiva ani după, cei doi soți au divorțat, soția părăsind domiciliul conjugal, și cei 2 copii minori. În baza precontractului, soțul a început construirea unei case pe acel teren, primind autorizația de construcție pe numele său, apoi titlul de proprietate pentru locuință.
În prezent soția intenționează deschiderea unui proces pentru redobândirea terenului și a casei, în baza unui act scris de mână, acum 3 ani.
Menționez că, tatal a primit custodia ambilor copii, soția fiind citată și în procesul pentru neplata pensiei alimentare, pierzând procesul. În urmă cu 3 ani, unul dintre copii a dorit să locuiască cu mama sa, tatăl acordându-i mamei o procură, valabila 3 ani, pentru a putea scoate minorul din țară, domiciliul acesteia fiind în afara granițelor.
Întrebarea mea este, în baza celor scrise mai sus, există posibilitatea ca în urma unui proces, soția să aibă câștig de cauză, iar soțul să fie evacuat?
Vă mulțumesc anticipat!
Cu respect, Iris Popescu.
Buna ziua!
Desi situatai terenului este incerta, este evident faptul ca proprietarul constructiei este sotul, acesta putand dovedi acest lucru. Pe cale de consecinta,acesta nu poate fi evacuat dintr-un imobil al carui proprietar este. Nu ati precizat in ce consta respectivul “act scris de mana”, dar un inscris “de mana” nu are o forta probanta foarte mare in ceea ce priveste un drept real astfel cum este dreptul de proprietate asupra unui imobil.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua vas ruga daca ati putea sa ma lamuriti intro problema eu si sotul meu eu vreau custodia copilului si partaj copilul fiind minor si caruia eu sunt asistent personal pt care eu mam zbatut sa ii fac certificat de handicap pt a beneficia de bani ca sa pot face terapie cu el el ne fiind deacord cu nimic eu singura mam zbatut ca copilul meu sa fie sanatos si am sa fac si in continuare. Motivul divortului fiind mama lui nu e deacord cu nimic cea ce fac pt copil si nici in casa dar sotul zice ca eu am pe alcineva si nu mama lui fiind motivul eu am dovezi si martori la multe si as vrea sa imi ziceti ce as putea sa fac
Buna ziua!
In primul rand, trebuie sa introduceti o cerere de divort la Judecatoria in circumscriptia careia aveti domiciliul impreuna cu sotul. In cadrul cererii, pe langa desfacerea casariei din culpa exclusiva a sotului dvs, trebuie sa solicitati si incredintarea copilului spre crestere si educare. In acest sens, trebuie sa dovediti, cu inscrisuri – acte, starea de sanatate a copilului, faptul ca acesta se afla intr-o stare de dependenta fata de dvs, faptul ca detineti o locuinta in care sa locuiti cu minorul (nu trebuie sa fiti proprietara locuintei, poate fi locuinta unor rude care va permit sa locuiti la ele) sau ca detineti venituri care sa va permita sa platiti o chirie. Un alt capat de cerere consta in obligarea tatalui minorului la plata unei pensii alimentare catre minor. Pentru ca ati mentionat faptul ca nu detineti venituri, sa stiti ca nu aveti nevoie de un avocat, va puteti reprezenta si singura in proces. Insa, puteti formula si o cerere de ajutor public judiciar sub forma acordarii unui avocat din oficiu – in acest sens, trebuie sa depuneti o adeverinta care dovedeste veniturile dvs.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Salut am o cunoștință ce a semnat un contract pentru un prieten de al lui ca să poată sa meargă în Germania, și amicul meu ii e frica ca întra în pușcărie, pentru semnătura exista posibilitatea sa între? Prietenul lui era plecat în Anglia
A semnat un contract în locul lui pentru a merge la munca exista posibilitatea sa între în pușcărie?
Buna ziua, pe persoana juridica am vandut un teren in valoare de 30000 eur.
Din contract:… se achita altfel:
-Echivalentul in lei al sumei de 25000 eur se va achita prin transfer bancar in contul x, astazi dataa autentificarii contractului
-Echivalentul in lei al sumei de 5000 eur , rest de pret, se va achita prin transfer bancar in contul x, pana cel tarziu 2.11.2020.
Vanzatorul declara ca este de acord sa primeasca pretul vanzarii in conditiile si cuantumul legii si se obliga, sa dea o declaratie, in forma autentica, pt a tine loc de chitanta descarcatoare.
Vanzatorul declara ca nu renunta la dreptul de ipoteca legala al vanzatorului pt restul de pret neachitat si solicita ca acest drept sa fie inscris in Cartea funciara a imobilului cf art 2386 pct 1 din codul civil.”
Ce se intampla daca nu mai vreau / refuz sa dau aceasta declaratie? (Din pacate, am vandut cui nu tb.)
Ce consecinte sunt pt societatea mea si pt mine ca administrator?
Multumesc mult!
Ana Ionescu
Buna ziua!
Consideram ca respectiva declaratie este o conditie de forma, neesentiala. Oricum, daca plata pretului si predarea imobilului au avut loc, contractul se considera valabil incheiat iar cumparatorul se poate prelava, impotriva dvs, de toata mijloacele juridice pe care le are la indemana.
Avand in vedere faptul ca dvs v-ati obligat, prin contract, sa dati o declaratie notariala, nerespectarea acestei obligatii de catre dvs poate sa atraga o raspundere civila contractuala din partea dvs, cu consecinta obligarii la plata de dauna interese, la solicitarea partii adverse.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Am fost executat silit din cauza neplatii unei datorii la o banca aceasta banca ma transferat la societate de recuperare creante cu care am ajuns la un acord si am platit datoria dar executorul ami cere 3800 de lei onorariu si nu vrea nici un acord de plata mai putin. INTREBAREA MEA ESTE DACA ACEST ONORARIU NU ESTE PREA MARE
Buna ziua!
Nu va putem preciza acest lucru. Onorariul executorului judecatoresc se calculeaza avand in vedere mai multe imprejurari, precum: actele pe care le-a intocmit in cauza, demersurile efectuate, durata dosarului de executare, conduita dvs, cuantumul creantei, etc.
Eventual, incercati sa ajungeti la un acord in sensul achitarii acestui onorariu in 3-4 rate lunare.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua ! Ma numesc Dima Geanina , tatal meu anul acesta a primit o oferta de munca din partea unu-i prieten in Germania . El a plecat la munca impreuna cu alte 4 persoane ,cu un autobuz pus special de firma unde urma sa fie angajati . In perioada de Corona . Ei toti au primit contractele de munca la Timisoara, si le au semnat . Acum ei au foat opriti la vama B 12 Kirchdorf . Unde au prezentat contractele de munca ,acestea fiind complet falsificate . Tatal meu este acum acuzat printr-o Ordonanta Penala primita in Romania la adresa , acuzat de falsificarea acteleor , cu o amenda de 1,800,00€ plus cheltuielile de judecata . Ei nu au stiut ca acele acte sunt false . Va rog indrumati ma nu stiu ce este de facut . Multumesc .
Buna ziua, as avea nevoie de o informatie .Eu am divortat in octombrie, in noiembrie mi-a venit hotararea de divort Dar cum eu nu sunt in tara am facut procura avocatei.Intrebarea mea este ce se intampla daca momentan nu pot sa ma deplasez in tara (covid19) pentru schimbarea prenumelui si nici nu vreau sa legalizez hotararea de divort pentru ca avocata mi-a cerut o suma imensa(300 euro)pentru legalizare. ? Multumesc!
Buna ziua!
Cred ca va referiti la schimbarea numelui de familie, iar nu a prenumelui, schimbarea prenumelui nefiind o chestiune care sa tina de o hotarare de divort.
Puteti apela la un alt avocat in acest sens, daca gasiti pe cineva care sa va perceapa un onorariu mai mic sau lasati situatia asa cum este, momentan, si ramaneti cu numele purtat in timpul casatoriei si in acte pana cand veti putea sa efectuati demersuri in acest sens.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.Sunt casatorita in Romania dar am rezidenta in Portugalia.In urma unor neintelegeri cu sotul,el a hotarat sa intenteze divort.Noi avem un apartament cumparat in Portugalia dar e doar pe numele lui si inca nu e platit in totalitate,avem rata la banca,avem si un restaurant dar la fel actele sunt doar pe numele lui,eu lucrez la acest restaurant dar nu ca si angajata,adica nu am un salariu.restaurantul fiind preluat de la altcineva inainte de casatorie.Avem un copil minor si as dori daca puteti sa’mi raspundeti :in urma divortului care imi sunt drepturile asupra apartamentului si a restaurantului si daca raman fara loc de munca ce sanse am sa primesc si eu custodia minorului.Va multumesc!
Buna ziua!
Situatia difera in functie de momentul la care a avut loc dobandirea restaurantului si a apartamentului. Presupunem ca dvs sunteti casatorita sub regimul comunitatii legale de bunuri. In acest caz, daca bunurile au fost dobandite in timpul casatoriei, dvs si sotul dvs aveti dreptul la aceste bunuri, fie in procent egal, fie inegal, in functie de contributia fiecaruia la cheltuielile casatoriei. In cazul in care bunurile au fost dobandite de sotul dvs anterior casatoriei, insa s-au achitat rate in timpul casatoriei, dvs puteti face dovada faptului ca ati avut un loc de munca si ca ati participat la cheltuielile gospodariei si ca sunteti indrituita sa obtineti o cota-parte din respectivele bunuri. Oricum, puteti fi de acord ca sotul dvs sa pastreze ambele bunuri si sa va achite o sulta – o diferenta de bani, corespunzatoare cote-dvs parti din bunuri.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna seara!
Referitor la Ordonanta de Urgenta nr.147/2020 privind zilele libere acordate parintilor pe perioada starii de alerta,ma aflu in urmatoarea situatie:
Am doi copii de 4 si 5 ani inscrisi la gradinita. Eu lucrez in sistemul sanitar de stat(nu am dreptul la zile libere) insa sotul este angajat la o firma olandeza(navigator) unde legea tarii noastre nu se aplica, prin urmare, nu poate beneficia de zile libere.Intrebarea este…exista vreo sansa ca eu sa primesc acel stimulent de 75% din salariul de baza tinand cont de situatia data?
Multumesc anticipat!
Buna ziua!
Consideram ca puteti beneficia de respectivul stimulent. Totusi, trebuie sa faceti dovada faptului ca sotul dvs este plecat in misiune si tocmai de aceea nu se poate ocupa de copii. In situatia in care sotul dvs se afla in tara, nu va puteti prevala de dispozitiile legale.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, am cumpărat un autoturism SH, de la o firmă ce se ocupa cu, comercializarea de autoturisme.
În momentul de față ma aflu in situatia de a nu putea înmatricula masina deoarece firma nu mi a dat certificat fiscal, primind în loc acel certificat de atestare fiscală al firmei.
Ce ma sfătuiți să fac
Multumesc
Buna ziua!
Va recomandam sa trimiteti o Notificare scrisa respectivei firme prin care sa ii solicitati sa va predea si certificatul fiscal, in caz contrar, o anuntati ca aveti de gand sa sesizati instanta de judecata in ceea ce o priveste, pentru a va fi reparat prejudiciul cauzat.
Trimiteti Notificarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau mail, pt a avea dovada expedierii.
Apoi, puteti sesiza si instanta de judecata, intrucat vanzatorul este obligat sa predea bunul alaturi de toate accesoriile sale si documentele care sa ii permita cumparatorului folosirea acestuia.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua.Am o poprire pe salariu de 1 an insa angajatorul nu a platit in conditiile in care mie banii mi s au oprit din salariu lunar.Cu respect va rog sa imi spuneti si mie ce pot face.
Buna ziua!
Va recomandam sa luati legatura cu executorul judecatoresc care se ocupa de dosarul dvs de executare, sa ii expuneti situatia dvs, eventual, sa faceti dovada retinerilor din salariu cu extras de cont sau fluturas de salariu.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Bună seara , sint salariata la o firma privata și am și pensie de la stat , firma noastră are oarecare probleme cu contractele de lucru în lunile ianuarie și februarie și atunci noi ca salariați vom lucra pe rind jumătate din timp iar cealaltă jumătate va fi plătită cu 75 % de către stat (ca ajutor în pandemie ).Eu pot primi legal acești bani sau nu ?
Buna ziua!
Da, in situatia in care va veti pastra calitatea de salariat, puteti si trebuie sa beneficiati de respectiva indemnizatie.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
buna ziua,
va rugam sa ne ajutati intr-o speza: avem o garsoniera in urma unei succesiuni, mostenitori sunt 3 frati.unul dintre ei se opune vanzarii si despagubirii celorlalti 2.ce este de facut, cum trebuie sa procedam?
multumim
Bună ziua, cineva vrea sa îmi doneze o suma de 900000€ si mia trimis un act de notarial sa îl semnez cum aflu dacă nu ma minte, și sa nu întru în probleme, meri frumos
Va scriu in numele sotului meu care are un copil dintr-o casatorie anterioara.
Acest copil este dorit la noi in familie, este ingrijit si iubit, sotul meu ar face orice numai sa ii fie bine copilului. Fosta sotie, insa, face tot posibilul sa separe copilul de tatal sau. Copilul are 4 ani si 9 luni. A facut inclusiv cerere pentru ordin de protectie impotriva sotului meu. Cererea a fost respinsa, insa a facut apel. Deasemenea, tot ea a intentat un proces pentru micsorarea programului de vizita, asa cum ii convine ei. A pus copilul sa spuna ca este batut de sotul meu si de mine si l-a filmat. A fortat copilul sa spuna acest lucru si cand sotul meu a mers sa il ia la program.
Avem nenumarate poze si filmari cu telefonul care arata cum si ce face copilul la noi acasa, unde se joaca, se plimba, face tot ceea ce este specific varstei cu placere, cu veselie, cu dragoste. Sotul meu este terminat psihic de comportamentul fostei sotii, care face totul din razbunare, care intoarce copilul impotriva tatalui. A platit inclusiv un psiholog care sa scrie pe hartie ce a dorit ea…
Sunt multe de povestit si nu as vrea sa va rapesc din timpul pretios.
Am vazut ca exista si solutia apelarii la un executor judecatoresc pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, dar nu stim cum si in ce conditii.
Momentan nu ne permitem un avocat, eu incerc sa ma documentez pentru a sti ce putem face ca adevarul sa iasa la lumina. Nu stim incotro sa apucam, plangerile facute la politie impotriva ei stau pe loc, iar in tot acest timp copilul este tinut cu forta departe de tatal sau.
Daca se poate, orice idee si orice raspuns sunt binevenite.
Buna ziua!
Da, puteti apela la un executor judecatoresc care sa o someze pe mama copilului sa respecte programul de vizita si celelalte dispozitii referitoare la mentinerea legaturilor intre tata si copil inserate in sentinta de divort sau in actul notarial de divort.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua domnule Avocat
Acum doi ani am facut o prostie
Am avut nevoie de niste bani pentru a pleca în străinătate la munca si i-am cerut unei rude bani împrumut el mi-a dat dar în schimb a vrut să îi fac niste carduri pentru a-și vira pe acele carduri bani din “strainatate” eu neavând încredere totală în el l-am întrebat dacă nu a facut vreo prostie sa fie ilegal sau ceva de genul asta el fiind convins că nu este nimic ilegal sau ca o sa am vreo problemă l-am crezut
Iar în decursul anului 2020 eram în danemarca ca si muncitor sezonier iar la prima tranșă a salariului meu am aflat de la banca ca tot soldul este blocat si ca sunt cercetat pentru fraudă
Sunt foarte îngrijorat pentru ca nu am mai facut nimic ilegal în viata mea si imi este foarte frica sa nu fac pușcărie
Mulțumesc pentru timpul acordat
Buna ziua!
Desi nu am identificat o intrebare, concreta, in mesajul dvs, va recomandam ca, in cazul in care este emisa o citatie pe numele dvs, sa va prezentati la organele de urmarire penala si sa colaborati cu acestea, cu sinceritate. Daca nu locuiti la adresa de domiciliu din Romania, sa rugati pe cineva sa verifice cutia postala pentru a vedea daca exista citatii expediate.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua intrebarea mea este daca pot sa fac în asa fel sa nu ajung la închisoare?
Dl. Avocat Velicu,
Buna seara. Tatal meu a vandut un autoturism in urma cu cativa ani, fara perfectarea actelor de catre cumparator (nu a inscris masina pe numele sau). Intre timp, tatal meu a decedat, iar prin actele sale ramase acasa am regasit Cartea de Identitate a Vehiculului.
Nu pot face succesiune pentru a radia autovehiculul, deoarece a fost instrainat de catre defunct prin contract vanzare-cumparare, si nu mai facea parte din patrimoniul sau. Nici la autoritatile locale nu pot face nimic, deoarece nu sunt, nu am fost, si nici nu pot fi proprietar al autoturismului. In toti acesti ani, in urma schimbarii prevederilor legale cu privire la impozit, am platit impozitul pe autoturism (deoarece vine pe adresa, si eu locuiesc la aceeasi adresa cu defunctul). Neplatita, amenda intra si ea la impozit, si o platesc tot eu, fiindca aparent autoritatilor locale nu le pasa ca persoana ce trebuie sa plateasca impozit este decedata.
Recent am primti si o amenda pentru neplata taxei de drum (pe numele defunctului), si am constatat ca masina a avut ITP si asigurari facute nelegal, pe numele defunctului, fara prezenta sa la aceste acte (fiindca era decedat).
Acum, probabil ca autoturismul a schimbat mai multi proprietari, nemaifiind cel din contract V-C. As dori, in linii mari, sa nu mai platesc de pe urma tatalui meu, dar daca se poate si sa evit cauzarea vreunei probleme actualului proprietar al autoturismului (poate este de buna credinta). Poate chiar sa si facilitez intrarea in posesia CIV a acestuia pentru posibilitatea inscrierii.
Ce ma puteti sfatui sa fac?
Buna ziua…as vrea sa stiu si eu cat dureaza pentru a obtine ordonanta presidenziala…
Buna ziua!
Conform legii, cererea pentru emiterea unei ordonante presedintiale se judeca de urgenta si cu precadere, neexistand un termen. In unele cazuri, poate fi emisa chiar in aceeasi zi in care este solicitata. Oricum, daca se stabileste un termen, pronuntarea se face in aceeasi zi sau in maxim 24 ore.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara domnule Avocat
Un vecin are o terasa construita ilegal la hotarul dintre proprietatile noastre,dupa o sesizare facuta la Primarie a venit si constatarea cum ca se impune desfiintarea constructiei executate nelegal.
La cateva luni de la acea decizie terasa este inca la locul ei iar cei de la primarie spun ca nu mai au ce face mai mult de atat.
Va rog frumos,este adevarat,chiar nu mai au ce face sau e posibil sa fi primit o atentie ca sa inchida ochii? Cum sa procedez in continuare?
Multumesc
Buna ziua!
Va recomandam sa luati legatura cu un executor judecatoresc care sa someze vecinul sa desfiinteze constructia. De asemenea, puteti sa va adresati si instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicitati obligarea vecinului la desfiintarea constructiei realizate ilegal si la repararea oricarui prejudiciu care v-a fost cauzat.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
TEL 0729 10 80 50
Buna ziua ce șanse am,daca eu si concubina avem un copilul ea fiind despărțită de soț l am luat de la maternitate și l am crescut pana astazi,10 02 2021 are 2 ani și 7 luni ,am facut test paternitatea și copilul se rezultă că nu e al meu,ce șanse am sa l pot creste in continuare va rog si multumesc
Buna ziua!
In cazul in care mama minorului continua sa aiba o relatie cu dvs, va puteti ocupa in continuare de copil.
De asemenea, in viitor, dvs puteti urma procedura adoptiei copilului partenerei dvs.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Am o intrebare legata de un IFN, am luat un credit în urma cu cateva luni de 3000 de lei pe cea mai mare perioada de 2 ani, totul s a stabilit prin telefon, niciun act semnat, nu mi-au cerut vreun contract de munca..nimic. în aceasi zi am primit și banii, însă, în prima luna am platit o rată de 300 de lei, după aceea m am trezit cu 700 de lei, dupa aceea cu 900 de lei..intre timp am rămas fără loc de munca si nu am mai avut cum să plătesc.. le am explicat dar nu au amânat.. în momentul de față am 2000 și ceva de lei de platit ca rata…in contractul pe care mi l au trimis pe e mail, scrie că ar trebui să trimit un exemplar semnat la adresa lor, însă nu mi au menționat nimic..practic nu am nimic semnat nici de ei nici de mine, au fost doar discuții telefonice, acum imi spun ca daca nu achit trebuie să înainteze dosarul la departamentul de credite neperformante. Ce as putea sa fac?..Multumesc.
Buna ziua!
In cazul in care este demarata o procedura de executare silita impotriva dvs, ne puteti contacta in cel mai scurt termen, iar noi va vom ajuta sa o contestati cu succes. Pana atunci, dvs puteti actiona impotriva clauzelor abuzive existenta in contractul de credit si care permit IFN-ului sa creasca atat de mult rata dobanzii.
Va putem ajuta si in acest sens daca ne contactati la adresa de email avocat@velicu.eu sau la numarul de telefon 0729 10 80 50.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Buna ziua ,divortata ,tatal copilului s.a recasatorit dar nu a mai avut alti copii.A primit locuinta de servici cu drept de cumparare, a platit jumatate din suma toatala apoi s.a sinucis.( cu 6 ani in urma )
Sotia lui a continuat plata ratelor a sumei ramase.
Ne.a trimis mesaj ca a paltit integral ca a vandut apartamentul si ca.i va trimite niste bani baiatului meu.Va rog sa.mi spuneti daca este legal sa procedeze asa , sa vanda singura sa stabileasca dumneaei o suma oarecare ?precizand ca fiul meu nu a fost chemat la succesiune ,si daca nu este legal pot sa ma adresez instantei ?.Unicii mostenitori fiind sotia lui si fiul meu ( ei neavand copii impreuna .
Va multumesc din suflet ,pt raspuns !
Buna ziua!
Da, va puteti adresa instantei de judecata cu o cerere in acest sens. Insa, trebuie sa aveti in vedere faptul ca este posibil ca si sotia fostului dvs sot sa fi participat la achitarea ratelor si, pe cale de consecinta, daca va dovedi acest lucru, cota ei parte sa fie mai mare. Cel mai bine era ca dvs sa deschideti, in numele fiului dvs minor, succesiunea tatalui lui, in termen de 1 an de la data decesului acestuia, la notarul public.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună ziua. Aștept și eu un răspuns de la dumneavoastră. Mulțumesc.
Buna ziua Dle.Avocat,am o intrebare la dvs.va rog!! Sotul meu are un fiu de 30 ani in urma unei relatii…Am dori sa stim ca in cazul decesului sotului meu cat la % din casa si restul imi revin mie si cat fiului…Si daca poate sotul meu sa faca un act legal la notar ca sa mi revina mie ca sotie partea lui si dupa moartea mea sa i las eu fiului tot!! Va multumesc mult!!
Buna ziua!
Fiul mosteneste 3/4 din masa succesorala, iar dvs mosteniti 1/4. Nu este posibil sa incheiati la notar un act precum cel despre care faceti vorbire.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua Dl Avocat,mai răspundeți probono la întrebările noastre,va rog??Multumesc
Buna ziua domnul Avocat, am mai scris pe acest site dar nu s-a publicat. Am o problema. Am cumparat un teren la tara, dar vecinul de langa mine nu are drept de servitute. Exista un drum de servitute care ajunge la terenul meu si unde numai eu si alt vecin avem dreptul pe acest drum de servitute. Fosta proprietara s-a judecat aproape 7 ani cu vecini si a primit sentinta definitiva si irevocabila pe acest drum de servitute. Vecinul ma ameninta ca ma da in judecata daca nu ii dau drept de servitute din terenul meu cumparat. In plus a spus ca imi va bloca constructia casei. Este adevarat?
Multumesc
Buna ziua!
Va recomandam sa il lasati pe vecinul dvs sa intreprinda demersurile legale in vederea obtinerii servitutii de trecere, inclusiv un demers in instanta. Dvs va trebui doar sa va aparati, el fiind cel care trebuie sa dovedeasca faptul ca terenul sau nu are cale de acces la drumul public si este necesara instituirea acestei servituti.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
In 2017, firma pe care am infiintat o, a primit un imprumut de la o alta firma de 50000 de euro (contract imprumut valabil 1 an, pana in 2018).
Dintr un motiv, nu am mai prelungit acel contract de imprumut (firma este inca activa). Planuim sa returnam imprumutul in ian 2022.
Ce probleme ar putea fi daca nu am acel act aditional de prelungire al imprumutului? Ar putea sa mi l ceara cineva? De la banca, anaf?
Multumesc anticipat pentru raspuns, felicitari pentru tot ce faceti!
Cu respect,
Dragos Selaru
Buna ziua!
Respectivul act aditional ar fi trebuit incheiat in scris pentru a fi opozabil tertelor persoane care ar justifica un interes. Din cele evidentiate de dvs, nu vedem ce interes ar putea avea o institutie bancara sau ANAF in a solicita respectivul act.
Pe viitor, va recomandam sa redactati inscrisuri care sa dovedeasca operatiunile juridice in care va angajati, pentru a va proteja interesele.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Mail: avocat@velicu.eu
Tel: 0729 10 80 50
Bună ziua, domnule avocat!
Am și eu o problemă. Împreună cu doi prieteni am girat un coleg, din aceeași localitate, ulterior disponibilizat. Pentru că n-a mai avut posibilitatea restituirii ratelor, integral, atât el cât și noi, garanții, am fost executați silit și dispuse popriri pe venituri.Astăzi, am primit un proces-verbal de sechestru pe autoturism (casa este a părinților). Sunt două clauze ciudate în contract:1)Dobânda de 9,7% se va calcula în continuare până la restituirea integrală a sumei restante; 2)„CAR-CFR își rezervă dreptul de gaj general conform art.2480 C.Civ. asupra tuturor bunurilor mobile și imobile din patrimoniul debitorului garant.” Vă rog să ne îndrumați, suntem în termen. În cazul în care ne adresăm justiției, putem face o cerere de executare comună, noi, garanții? Pot face ceva în privința sechestrului? Vă mulțumesc.
Cu deosebită considerație,
Jianu Paul
Buna ziua!
Da, chiar si dvs, in calitate de codebitori sau garanti, puteti introduce, cu succes, o contestatie la executare.
Noi va putem ajuta in acest sens. Va rugam sa ne trimiteti actele primite de la executor impreuna cu plicul in care au fost expediate (in masura in care il mai aveti), in format scanat sau poze clare, la adresa de email: avocat@velicu.eu. De asemenea, in mail, mentionati si un nr de telefon la care sa va putem apela.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Am vândut o mașină ,nu am semnat nimic, băiatul mă sună după 2 zile și-mi spune că mă da la poliție ptr înșelăciune,că mi-o blochează nu știu cum că nu i-am spus că nu are catalizatorul,că să-i dau catalizatorul,că el știe că unde am avut-o la reparat mi-a luat catalizatorul și nu i-am spus că nu-l are și că are martor că i-a spus un băiat soțului meu că nu are catalizator…imi poate face ceva in cazul asta?sau ce as putea eu sa fac in cazul asta? mulțumesc.
Bună ziua!Am și eu nevoie de ajutorul d-voastră privind problema mea. Mama mea a moștenit o casa de la părinții ei. În curtea acelei case a mai locuit o bătrână care a decedat în urma cu 40 ani. Terenul dânsei de 800 m pătrați a rămas în continuare îngrădit de noi dorind sa-l cumpărăm de la moștenitori. Bunica mea a dat teren la schimb moștenitorilor, dar fără acte. Acești moștenitori nu au putut sa vândă acest teren deoarece ei nu au făcut taxa succesorala după decedata și astfel nu au devenit proprietarii acestui teren. În cartea funciara tot defuncta este proprietara. După 40 de ani de când suntem posesorii acestui teren ne-am trezit ca Primăria dorește sa ia acest teren ptr al vinde celor cu care ne învecinăm.Ne-a amenințat ca ne va da în judecata ptr uzufruct. Noi nu l-am luat ilegal, noi am vrut să-l plătim dar nu s-a putut(terenul este în fata casei noastre). Noi am construit pe acel teren. Moștenitorii nu ne-au deranjat niciodată. Sfătui-ți-ma ce este de făcut. În urma cu 8 ani părinții mei au cerut Primăriei sa le impoziteze acest teren, nu au dorit, au spus ca nu poți plăti impozit pe ceva ce nu ești proprietar. Aștept cu nerăbdare raspunsul d-voastră. Mulțumesc!
Buna ziua,
Pe 26.11.2020 am fost inregistarata in trafic fara rovinieta.Am primit plicul de la posta pe 25.02.2021.Incheierea procesului verbal de constatare s-a facut pe 03.02.2021.
Trebuie sa platesc amenda desi au trecut 2 luni de la data aplicarii contraventiei?
Buna ziua!
Da, amenda trebuie achitata, dvs nemaifiind in termenul legal in care sa o puteti contesta.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua. Conform Legii 263/2010 Art. 18 si a modificarilor si precizarilor ulterioare,. pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în conditii normale, după cum urmează:
a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în conditii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în conditii speciale de muncă;
Casele de pensii nu acorda sporul de vechime decat pentru ani intregi.
In nicio lege, ordonanta sau alt tip de reglementare nu se specifica faptul ca prevederile de la Art. 18 se aplica NUMAI pentru ani intregi sau ca nu se aplica pentru perioade mai mici de un an. Nici nu se impune un stagiu minim de cotizare in aceste conditii. Legiuitorul nu ar fi putut prevedea o astfel de limitare, atata timp cat la Art. 2, punctul c) se prevede ca : “principiul contributivitătii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contributiilor de asigurări sociale plătite.”
CAS nu se plateste la nivel de an, ci la nivel de luna, diferentiat, pentru conditii diferite de munca. Ar fi nedrept ca pentru un an intreg lucrat in coditii speciale de munca, o persoana sa beneficieze de o perioada suplimentara de 6 luni de vechime in munca iar pentru un an fara o zi, o alta persoana, sa nu beneficieze de niciun spor de vechime.
Se poate obtine in instanta acordarea perioadei suplimentare de vechime, proportional, respectand principiul contributivitatii, pentru perioade mai mici de un an ? De exemplu 5 luni pt. o perioada de 10 luni lucrata in conditii speciale? Multumesc.
V-am pus in asa de mare dificultate ?
Buna ziua!
Am si eu nevoie de ajutorul d-voastra privind problema mea.
Acum 10 ani am inceput o relatie din care au rezultat doi copii ,o fetita si un baiatel. Fetita a fost recunoscuta de fostul meu concubin dar baiatul nu a mai ajuns sa fie recunoscut din diferite motive .Amandoi copii s-au nascut in Romania iar in prezent fetita se afla in grija tatalui in Spania iar baiatul cu mine in Romania. Trebuie sa precizez ca noi ne-am despartit de comun accord acum 2 ani si am decis amandoi sa ramanem cu cate un copil in grija. Fostul meu concubin m-a condus la autocar unde ne-am despartit in conditii amiabile.
Dar la un interval de cateva luni m-am trezit cu o instintare din Spania cum ca fostul meu concubin m-a bagat la abandon si a cerut sa aiba exclusiv custodia fetei fara sa mentionezeze ca mai avem un baitel impreuna. Din nefericire am avut incredere in el ca sa nu imi fac griji si sa nu iau in seama instintarea (instintatre care nu a fost tradusa in romana ,a fost trimisa in limba spaniola)si m-am trezit acum o saptamana cu o sentita definitiva data de judecatoria din Spania (la fel ca si instintarea, sentita nu e tradusa in limba romana ci a fost trimisa tot in limba spaniola) ,process care s-a judecat in lipsa mea.Acum sunt pusa in situatia de a plati o pensie alimentara de 150 de euro pe care eu nu mi-o pot permite deoarece am un baietel in custodie si in prezent locuiesc in chirie.
Va rog, daca ati putea sa ma sfatuiti care ar fi urmatorul meu pas de uramt in situatia mea ?
Multumesc anticipat pentru ajutorul dumneavoastra
Cu stima,
Daniela
Buna ziua!
In primul rand, va recomandam sa luati legatura cu un avocat din Spania, intrucat din cele relatate de dvs, procesul s-a judecat la o instanta spaniola.
In al doilea rand, trebuie sa stiti faptul ca, in cazul in acre dvs aveti spre crestere si educare unul dintre minori, sotul dvs trebuie sa se ocupe de cresterea si educarea celuilalt minor, conform intelegerii avute.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua !
Numele meu este Cira Mihaela. Problema cu care ma confrunt este urmatoarea : in noiembrie 2019 , la targul de turism de la Cluj Napoca am achizitionat o vacanta de 10 nopti in Republica Dominicana pentru perioada 10 – 20 iunie 2020 , 2 adulti , all inclusiv. Atunci la targ am platit un avans de 1700 euro si apoi in 03.02.2020 am achitat si diferenta de bani pana la 2500 euro care reprezenta costul integral al acestei vacante. Din cauza pandemiei aceasta vacanta nu s-a mai efectuat , noi nefiind notificati in nici un fel despre ce se intampla cu banii . La inceputul lunii Martie 2021 am fost noi la agentie sa intrebam ce se intampla si ni s-a spus ca exista un voucher care este valabil pana la 30.06.2021. Avand in vedere situatia mondiala legata de pandemie parca ne este si teama sa riscam sa mergem si ca urmare am vrea sa cerem returnarea integrala a sumei . Am rugamintea de a ne oferi o sugestie din punct de vedere juridic , in ceea ce priveste intocmirea cererii de returnare a banilor , cum trebuie sa formulam acea cerere ?
Va ultumesc anticipat !
Buna ziua!
In primul rand, va recomandam sa le trimiteti o Notificare scrisa celor de la Agentie in care sa le solicitati sa va restituie suma de bani pe care ati achitat-o pentru aceasta vacanta. Trebuie sa exediati Notificarea pe email sau posta, cu confirmare de primire, pentru a avea o dovada in acest sens. In cadrul notificarii specificati si un cont bancar in care sa vi se restituie banii si un termen in care asteptati restituirea sau un raspuns – de ex. 15 / 30 zile, in caz contrara, ii anuntati ca aveti de gand sa sesizati instanta de judecata in ceea ce priveste restituirea sumei de bani si repararea prejudiciului cauzat.
Ulterior expirarii termenului acordat, puteti introduce o cererea de chemare in judecata la judecatoria de sediul agentiei sau la judecatoria de la domiciliul dvs, prin intermediul careia sa solicitati obligarea agentiei la restituirea sumei de bani achitate imrpeuna cu dobanda legala penalizatoare de la data expedierii notificarii si obligarea acesteia si la plata unor despagubiri pentru repararea prejudiciului care v-a fost cauzat.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua as vrea sa ma ajutati va rog într-o problemă am avut un proces cu permisul de conducere pentru o linie continua si am pierdut procesul in data de 20 a 11 2020 anul trecut si am 5 luni de atunci de cand nu sa redactat tot astept sa se redacteze pot circula in baza de date a poliției figureze cu permisul ok sa nu am probleme va multumesc
Buna ziua. Sunt in urmatoarea situatie: Desi am depus cerere de comunicare documente în format electronic, inregistrata, mi s-a trimis prin posta, fara confirmare de primire, o comunicare prin care mi se solicita o precizare, rspectiv daca parata este CPMB, in conditiile in care Casa Teritoriala de Pensii de Sectir nu are personalitate juridica. Termenul era de 10 zile. Asteptandu-ma ca orice document sa-mi fie comunicat pe cale electronica, plecat fiind din Bucuresti, am gasit comunicarea in cutia de scrisori dupa o luna. Din punctul meu de vedere, din acel moment am 10 zile pt. a depune precizarea. Este corect ? Multumesc.
Buna seara, domnule Avocat! Sunt administrator al unei societati in care sunt si asociat cu 95% (Mai exista un al doilea asociat cu 5 %). As dori sa renunt la functia de administrator al firmei si sa ies si din societate de tot, urmand sa devina administrator cel de al doilea asociat.
Care ar fi cea mai simpla si rapida cale? Prin AGA?
Cu respect pentru tot ce faceti, dl Avocat.
Andrei Cojocaru
Buna ziua!
Da, prin AGA este cel mai simplu si mai rapid. Sa nu uitati sa indepliniti formalitatile si la Oficiul Registrului Comertului.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Mail avocat@velicu.eu
Tel 0729 10 80 50
Buna seara, dl Avocat!
Sunt administrator si asociat cu 95% intr o societate. Mai exists un al doilea asociat cu 5%. Doresc sa renunt la functia de administratir si sa ies si din firma complet, urmand sa devina administrator asociatul cu 5%. Care e cea mai simpla cale?
Respect pentru ce faceti, dl Avocat,
Andrei Cojocaru
D LE AVOCAT SUNT DISPERATA,TATA VREA SA LASE GARSONIERA UNEI FEMEI CARE SA L INGRIJEASCA DESI POATE UMBLA SINGUR,DOAR DE CITEVA LUNI AL INGRIJESTE ADICA AI DUCE MINCARE AI SPALA HAINE DESI POATE SA SI FACA MINCARE SINGUR,IESE LA CUMPARATURI DAR FOL PRETEXTUL K NU POATE CA SA AIBA FEMEIA LINGA EL.NU E O PERS IN DEPLINATSTEA FACULTATILOR MENTALE DAR NU MERGE LA UN CONTROL SUB NICI O FORMA.CU NOI FETELE(2) NU VORBESTE K SE SUPARA DIN ORICE PE NOI,NU RASPUNDE LA SONERIE,NICI LA TEL.ORBESTE DOAR CU UN VAR LA TEL CARE AI E NEPOT.FEMEIA ASTA PROFITA K IL POATE MANEVRA CUM VREA.CE POT FACE SA L OPRESC SA INSTRAINEZE GARSONIERA?SI DACA DEJA A INSTRAINAT O?ACUM LA DUS LA SPITAL SI LA LASAT ACOLO,DR IA GASIT O TUMOARE LA PANCREAS SI NU STIM DACA SE MAI FACE BINE SI VA MAI AJUNGE ACASA.VA IMPLOR,CE POT FACE?E CHESTIE DE ZILE,AJUTATI MA VA ROG CU UN SFAT!AM TEL 0742308457.MULTUMESC MULT.
Buna ziua!
In cazul decesului tatalui dvs, sora dvs si dvs sunteti singurii mostenitori legali si sunteti indreptatite la a primi mostenirea acestuia.
In situatia in care tatal dvs doneaza sau lasa prin testament casa catre respectiva dna, dvs si sora dvs aveti la indemana o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive, pe care o puteti introduce la Judecatoria in circumscriptia care isi are domiciliul tatal dvs la momentul decesului, in termen de 3 ani de la data decesului.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Mail: avocat@velicu.eu
Tel: 0729 10 80 50
Buna ziua Dl.avocat numele meu este Iulian sias dori sa stiu daca pot anula o executie judecatoreasca pronuntata din 2014,eu avand ramas cu niste rate in urma din anul 2007 pe care nu leam mai putut plati.Eu sant din jud Timis,si as vrea sa va intreb daca exista vreo cale de atac pentru ca eu nu am stiut despre aceasta sentinta si abia acum mia fost bolocata suma de 700 de lei dintrun cont
Buna ziua!
In cazul in care doriti sa va ajutam, va rog sa ne expediati, pe mail – avocat@velicu.eu sau wattsapp -0729 10 80 50, in format scanat sau poze clare, ultimele actele primite de la executorul judecatoresc, impreuna cu plicul in care au fost expediate (plicul pozat fata-verso).
Daca aveti, ne puteti expedia si contractul de credit care sta la baza executarii silite, impreuna cu grafiucl de rambursare atasat.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Buna seara!As avea nevoie de un raspuns.Parintii mei au murit,mama cand aveam 12 ani ,iar tata in vara,eu am 19 ani.Parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiesc de la bunicii mei(parintii mamei) mama mai are o sora care locuieste cu bunicii la tara si acum vrea sa se mute inapoi in oras ,respectiv in apartamentul in care locuiesc si sa atace contractul de vanzare-cumparare dintre bunicii mei si parintii mei si sa il faca nul.In contract scrie ca bunicii le doneza drepturile asupra imobilului parintilor(Si lui mama si lui tata) acum 19 ani ,in 2001,inainte sa ma nasc,tata avea o garsonier pe care a vandut-o ,iar banii au fost dati bunicilor,pretul din contract este 40 milioane lei si scrie ca bunicii au primit banii in acceasi zi, in fata notarului,in contract NU exista drept de uzufruct sau alte conditii,iar in contract scrie ca bunica ii garanteaza pe parinti impotriva oricarei evictiuni.Cand aveam 4 ani in 2005 parintii mei au focut un credit la banca pentru al imbunatatii practi l-au refacut cu mobila reconstruirea camerelor etc, si mi-ar parea rau sa iti bata joc alti de munca parintilor mei,intrebarea mea este: ce sanse are matusa(sora mamei) sa transforme contractul de vanzare-cumparare in unul nul sau de donatie deghizata dupa moartea bunicilor, chiar daca ar avea-o si pe bunica care sa minta ca nu s-a platit pretul din contract?
Multumesc!
Buna ziua!
V-am expediat deja un email in care v-am raspuns la aceasta intrebare.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Sunt divortat de 5 ani si platesc pensie de intretinere copilului major aflat in continuarea studiilor. Mentionez ca acesta locuieste singur intr-un apartament care este proprietate comuna a mea si a mamei copilului si se afla momentan in proces de partaj. Problema este ca eu achit integral cheltuielile de intretinere ale apartamentului, impozitul, desi nu locuiesc acolo, iar mama acestuia locuieste singura intr-un alt apartament tot proprietate comuna (pana la definitivarea partajului) si-i plateste copilului doar pensia de intretinere. Ce pot sa fac pentru a-l obliga pe copilul major sa-si plateasca singur cheltuielile de intretinere ale apartamentului, pentru ca el motiveaza ca locuieste pe “jumatatea de casa care-i apartine mamei lui”? Ce temei legal am sa nu mai platesc aceste cheltuieli ale apartamentului in care nu locuiesc, tinand cont ca ii platesc copilului pensia de intretinere stabilita de instanta, la fel ca si mama lui? Va multumesc anticipat!
Buna ziua!
V-am expediat deja un email cu raspunsul la aceasta intrebare.
Toate cele bune!
Buna ziua, acum 2 ani am cumparat o lucrare de diploma, ea a suferit modificari prin implicarea mea proprie la finalizarea ei, adaugand informatii noi, si unele modificari aduse celor precedente, as vrea sa siu daca ma incadrez legal si lucrarea in starea ei finala poate fi considerata a mea, sau pot fi macar considerat co-autor asta scutindu-ma de vreo sanctiune penala, sau e uz de fals si fals in declaratii ? Si daca e asa ce ma sfatuiti sa fac. Coordonatoarea mea mi-a spus ca e in regula atata timp cat am contribuit si eu la ea. Multumesc anticipat
Buna ziua! Pe 17.04.2021 mi s-a luat permisul pentru neacordare de prioritate. In procesul verbal a trecut la sancțiune ART 100/3/c si ART. 111/1/c , 4 puncte amenda si jumătate din amenda in valoare de 290 lei, doar ca la suspendare a greșit trecând 90 de zile in loc de 30 cum era legal. V-as ruga, sa-mi spune-ți ce este de facut.
Ce demersuri trebuie sa urmez pentru căsnicia de la 16 ani?
Buna ziua! In anul 2003 am cumparat de la o societate sa un teren intravilan cu contract sub semnatura privata.In 2012 societatea a fost lichidata si radiata.Care ar fi posibilitatea sa devin proprietar cu acte autentice ?
Bună ziuă!
Sunt un student, am 23 de ani. Scriu din cauza că încuietoarea ușii din față a fost schimbată la adresa mea de domiciliu de către mama mea (ea este proprietarul), fără notificări prealabile. Aproximativ tot ce dețin este în apartamentul (despre câteva lucruri dețin și bonul fiscal, de exemplu despre laptop, pian, chitară etc.).
Întrebarea mea este că ce pot să fac în mod legal? Adresa mea de domiciliu este acolo, la acel apartament, deci în mod teoretic locuiesc acolo, acest fapt nu a fost modificat, dar nu pot să intră, nici măcar până când îmi voi lua bunurile mele. În plus, Art. 499, alineatul (4) absolut nu este îndeplinit.
Am și o frate de 10 ani, pe care este bătut regulat și terorizat în mod psihic, la fel cum am fost copil. În cazul meu presupun că se înlătură răspunderea penală cu privire la abuzul familial, dar ce pot să fac pentru fratele meu?
Pe lângă asta, pot să depun o plângere din cauza am fost închis pe dinafară și/sau pot să pătrunde în apartamentul?
Vă mulțumesc anticipat!
Sunt un student, am 23 de ani. Scriu din cauza că încuietoarea ușii din față a fost schimbată la adresa mea de domiciliu de către mama mea (ea este proprietarul), fără notificări prealabile. Aproximativ tot ce dețin este în apartamentul (despre câteva lucruri dețin și bonul fiscal, de exemplu despre laptop, pian, chitară etc.).
Întrebarea mea este că ce pot să fac în mod legal? Adresa mea de domiciliu este acolo, la acel apartament, deci în mod teoretic locuiesc acolo, acest fapt nu a fost modificat, dar nu pot să intră, nici măcar până când îmi voi lua bunurile mele. În plus, Art. 499, alineatul (4) absolut nu este îndeplinit.
Am și o frate de 10 ani, pe care este bătut regulat și terorizat în mod psihic, la fel cum am fost copil. În cazul meu presupun că se înlătură răspunderea penală cu privire la abuzul familial, dar ce pot să fac pentru fratele meu?
Pe lângă asta, pot să depun o plângere din cauza am fost închis pe dinafară și/sau pot să pătrunde în apartamentul?
Vă mulțumesc anticipat!
Buna ziua!
Dvs puteti introduce o plangere penala impotriva mamei dvs pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie in ceea ce va priveste intrucat dvs sunteti student si este obligata sa va ofere intretinere. Initial va recomandam sa incercati sa purtati o discutie cu dansa si sa ii solicitati ajutorul, explicandu-i ca sunteti student si aveti nevoie de ajutorul dansei, iar aceasta este obligata de lege sa va ofere sprijin. De asemenea, daca nu doriti sa mai locuiti impreuna cu dansa, ii puteti solicita sa va permita sa va ridicati bunurile care va apartin. Chiar si in cazul in care depuneti o plangere penala, nu va fi obligata sa va primeasca in apartament si este posibil ca situatia sa degenereze intr-un mod neplacut.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua, in cazul in care un angajat nu vrea sa semneze de luare la cunostinta a Regulamentului Intern al societatii, dar i-a fost trimis pe e-mail si am primit “read” la e-mail-ul respectiv, putem considera ca a luat la cunostinta de existenta lui? Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!
Da, se poate considera ca a luat la cunostinta de respectivul Regulament si ca ii cunoaste prevederile si se poate face proces-verbal in acest sens, mentionandu-se data la care a luat cunostinta (cand apare ca a citit mailul) si se va consemna faptul ca angajatul refuza sa semneze.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua!
Va rog dacă puteți sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea situație.
Părinții mei au vândut un teren acum mai bine de 15 ani, iar in contractul de vânzare cumpărare exista o steluță prin care părinții mei s-au angajat ca ii permite respectivului vecin sa între la ei pe teren (in curte ) pentru îngrijirea imobilului.
Respectivul are construcția casei fix pe razor.
As dorit sa stiu dacă exista vreo lege prin care as putea combate respectiva steluță.
Părinții au decedat, moștenirea am dezbătut-o, iar eu nu mi-am dat acordul ca vecinul sa poată intra in curtea mea pentru îngrijirea locuinței(spatele casei).
Va multumesc mult!
Buna ziua!
Daca vecinul exercita acest drept in limite normale, nu puteti combate sub nicio forma acest lucru, neputand modifica un contract agreat de partile sale si fata de care sunteti tert. In cazul in care, vecinul exercita dreptul in mod abuziv – cauzeaza daune anormale terenului dvs, traverseaza terenul mult prea des, etc, puteti introduce o actiune la Judecatoria in circumscriptia careia domiciliati prin care sa solicitati ca vecinul sa isi exercite dreptul in limitele bunei-credinte.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua!
Va rog , as vrea sa stiu cum ar trebui sa procedez daca am imprumutat bani in 2011 cu angajament de plata la avocat si cu plata in rate pana in 2014 in contul meu bancar Iar persoana nu a platit nici o rata. Detin extras bancar doveditor. Am incercat sa ajung la o intelegere dar ma duce cu vorba mereu . Cum imi pot recupera banii imprumutati?
Multumesc!
Bună ziua,
Suntem 3 proprietari ai unui apartament aflat în indiviziune, după moartea tatălui: mama (care are cea mai mare parte, conform legii) și este de un an internată într-un azil, având demență senilă, eu și fratele meu (care avem fiecare aproximativ câte 1/8 din apartament, conform legii). De curând a murit și fratele meu. El are doi copii majori.
Mama mea nu mai are domiciliul în acest apartament, a fost luată în spațiu de către fratele meu în orașul lui de reședință, și dusă la un azil din acel oraș.
Întrebare: La succesiunea pe care o fac soția fratelui și cei doi copii trebuie să particip și eu? Se face un alt act de succesiune, dat fiind faptul că sunt și proprietăți comune, printre care și apartamentul menționat mai sus, iar în documentul meu vechi de succesiune făcut după decesul tatălui apare și fratele meu recent decedat?
Mulțumesc,
Carmen Diaconescu
Buna ziua!
Dvs nu participati la succesiunea fratelui dvs intrucat acesta are descendenti, rude de gradul 1, care va inlatura pe dvs de la succesiune. Acestia vor mosteni cate o cota parte din cota parte a fratelui dvs (cota fratelui se va imparti intre mostenitorii lui). Se va face un act doar pentru mostenitorii fratelui dvs, actul dvs fiind perfect valabil, in locul fratelui, in fapt, venind la mostenire sotia si copiii acestuia.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună seara!Părinții mei au avut 2 copii:pe mine și fratele meu, care a decedat în urma cu 11 ani!! Fratele meu la momentul decesului avea o soție și 3 copii!!Părinții mei i-au făcut prin 2004 un rol agricol la primărie, prin care îi trecea undeva la 300 mp curți construcții iar mie 400 mp curți construcții dintr-un total de 1554 mp!! Țin să menționez că tatăl meu e proprietar pe casă!! Tatăl meu vrea sa-mi facă act vanzare-cumparare pe jumătate de teren( undeva la 776 mp)iar unuia dintre nepoți cealaltă jumătate (aproximativ 778 mp),dar nepoții nu sunt de acord,ei vor mai mult de jumătate!! Motiv pentru care ei vor să dezbată mostenirea după tatăl lor,să le revină acei 300 mp și apoi ,să împartă pe jumătate terenul care rămâne!!Dar întrebarea este :pot să dezbată mostenirea după tatăl lor în baza unui rol agricol,pe care l-a făcut tatăl meu,dacă tata trăiește și vrea să facă acte???Și am făcut cadastru ,dar nu vor să dea semnătură pe procesul verbal de vecinătate nici ei,și nici vecinii!! Nu pentru că ar fi o problemă la cadastru, ci pentru că sunt nașii de cununie ai nepotului!!!Mulțumesc frumos pentru răspuns!!
Buna ziua,
Am din 2009 2 credite bancare in lei și euro la aceeași banca, am plătit câteva rate, apoi a venit recesiunea și nu am mai putut plati ratele. In 2015 am primit o Înștiințare de poprire pe email și nu am putut contesta executarea la 15 zile pt ca nu am citit la timp emailul.
De atunci nu am mai primit nici o Înștiințare , nu am bunuri pe numele meu , nu lucrez și nu mai locuiesc la adresa de atunci. Creditul s-a prescris după atâția ani ? Sau se prescrie la 4 ani de la ultima rata care trebuia plătită? Sau dacă ma voi angaja mi se va pune poprire pe salariu ? As putea sa mi fac un pfa fără sa am probleme cu creditul din trecut ?
Aștept un răspuns.
Va mulțumesc anticipat !
Buna ziua!
Este posibil sa fi intervenit o prescriptie, dar trebuie analizate actele de executare pentru a se putea stabili acest lucru. Oricum, prescriptia nu opereaza din oficiu, trebuie o introdusa o actiune la instanta de judecata prin care sa solicitati sa se constate faptul ca a intervenit prescriptia extinctiva.
Da, este posibil sa intervina o poprire, in cazul in care va angajati. Insa, puteti contesta aceasta masura, in termen de 15 zile de la data la care luati cunostinta de ea, fie prin adresa de infiintare a popririi emisa de executorul judecatoresc, fie prin faptul ca vi se vor retine bani din salariu, chiar fara instiintare.
In acel caz, ne puteti contacta si va vom ajuta sa contestati masura de executare.
Pana atunci, ne puteti contacta sa continuam discutia pe o eventuala actiune de constatare a intervenirii prescriptiei extinctive.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna seara!Tatal meu are un fiu din alta relatie(nu a fost cununat cu mama lui,dar i-a dat numele)Intrebarea este;Are dreptul la averea tatălui,daca el nu va mai trai,avand in vedere ca a fost înfiat de o familie depevremea lui Ceaușescu si Tatal meu a semnat sa poata fii înfiat.zMultumesc mult!
Buna ziua!
Solutia in cazul dvs depinde de tipul de adoptie care a fost facuta – adoptie cu efecte depline – caz in care fratele dvs nu vine la mostenirea tatalui dvs sau adoptie cu efecte restranse – caz in care fratele dvs vine la mostenirea tatalui dvs.
Urmeaza ca dvs sa aflati care a fost tipul de adoptie de la tatal dvs sau din anumite acte.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua! Sunt separata de sotul meu de 10 ani, dar nu divortata. Intre timp am economisit bani pe care i.am depus la banca (pe numele meu) fiica mea fiind imputernicit. Daca voi divorta, el ar primi jumate din suma?
Buna ziua!
Nu va trebuie sa impartiti respectivii bani cu sotul dvs, in caz de divort, daca dovediti faptul ca acestia au fost obtinuti exclusiv de dvs – salariu, chirii, dividende, diverser venituri, etc.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Pusesem deja întrebarea pe formularul de deschidere a paginii. Sper că nu mi-am pierdut vremea!
Bună dimineața domnul avocat vă rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la următoarea întrebare… Tatăl a decedat acum 12 ani , el a rămas pe casa părintească pt ca el și-a îngrijit părinți îngropat etc, acum tatal ma lasat pe mine sa mostenesc casa bine tot asa fara acte caci nu a avut nici el la rindul lui, iar acum dupa 12 ani se trezește un frate de-al tatălui ca vrea sa ma dea afara din casă ,,ca eu sunt numai nepoata si nu a-si avea drept,, eu am investit in casa domnul avocat platesc la stat la zi totul impozit etc este posibil sa ma dea afara din casă? Vă mulțumesc frumos
Buna ziua!
Dva nu trebuie sa parasiti casa. Oricum, aveti dreptul cel putin la cota parte a tatalui dvs.
Nu ne-ati furnizat suficiente informatii pentru a va putea ajuta mai mult, dar va recomandam sa contactati un avocat de la dvs din localitate si sa ii prezentati situatia si documentele referitoare la titlul de proprietate al bunicilor – daca a existat si / sau il detineti, si este posibil sa identificati noi solutii.
Pana atunci, comunicati-i unchiului dvs ca nu parasiti imobilul si ca acesta nu are dreptul de a va evacua. Oricum, pentru a va evacua are nevoie de o hotarare judecatoreasca, nu o poate face oricand doreste.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
Vecinul de langa mine a inceput constructia unei case. A inceput sa sape langa fundatia casei mele, are voie?
Care este distanta minima la care are voie sa faca sapaturile?
Are voie sa construiasca locuinte colective? Zona este de imobile P.
Multumesc
Buna ziua!
Distanta minima intre linia de hotar si constructie este de 60 cm, daca nu exista alte prevederi contrare in legi speciale sau regulamentul de urbanism aplicabil.
In functie de proiectul pentru care au fost emise autorizatia de construire si certificatul de urbanism, se pot face diverse constructii. Nu cunoastem documentele pe care le are vecinul dvs.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua
Am de platit o ultima factura la ORAGE de 15.53 lei cod client 0069598522 si nu am mai putu-to plati pentru ca nu mai exista acest cod ,va rog sa-mi transmiteti modaliattea prin care pot sa-mi sting datoria fata de ORANGE
Multumesc
Cu respect
Kovacs Zoltan
Tel.0740001792
Buna ziua , sunt coplatitor la un împrumut iar titularul imprumutului nu a mai platit a inceput o procedura de executare pentru titular ,dar acum titularul a murit . Ce este de făcut în acest caz? Va mulțumesc anticipat.
Buna ziua!
Executarea silita va continua contra mostenitorilor debitorilor decedat si / sau contra dvs, daca acestia nu exista, nu au acceptat mostenirea sau nu au existat bunuri care sa poata fi mostenite.
In cazul in care dvs primiti acte de executare de la executorul judecatoresc, ne puteti contacta in cel mai scurt timp, 1-2 zile de la data la care va sunt comunicate, si noi va putem ajuta sa contestati, cu succes, executarea silita.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Buna ziua, sunt o persoana incadrata in grad de handicap accentuat cu luxatie congenitala bilaterala de sold. Mi s-a transmis ca pentru a beneficia de prevederea legii 127/2019 art. 52 b cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare trebuie sa prezint un document care atesta ca am lucrat in conditii de handicap de acum 23 de ani (am stagiul de cotizare de 35 ani complet), insa eu nu am documente mai vechi de anul 2009. aceea ce nu inteleg eu ce este necesar un document mai vechi, in conditiile in care pe diagnostic scrie congenital, adica handicapul l-am avut de la nastere, nu imi dau seama din lege unde se mentioneaza acest lucru si se bate cap in cap congenital cu document de 23 de ani pe care il cer ei. Documentele medicale se pastreaza in arhiva timp de 50 de ani, stiti cum as putea gasi astfel de documente mai vechi care sa imi ateste diagnosticul si de ce este necesar. Va mulțumesc pentru timpul acordat, cei de la dgsap nu vor sa ma ajute in ciuda handicapului, stiti unde m-as putea adresa pentru ajutor in aceasta chestiune?
Buna ziua!
Puteti incerca sa aflati informatii la Cabinetul medical din localitatea in care ati avut primul medic de familie, in copilarie, sau la spitalul la care v-ati nascut ori la care ati fost diagnosticata. Poate ca aceste unitati mai detin arhive sau v-ar putea indruma catre entitatea care detine arhiva, in prezent.
De asemenea, puteti prezenta un document, de la primul angajator, din care sa reiasa faptul ca dvs ati fost angajata in munca desi sufereati de un handicap.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua.Ma numesc Mariana si pe data de 28.07 am pronuntarea pt divort la notar.Partajul il facem in aceeasi zi ,la acelasi notar.Conditia pusa de el pt a imi semna divortul la notar a fost sa renunt la bunurile pe care l-e avem in comun.I-am spus ca sunt deacord doar ca imediat dupa semnarea divortului cand se va discuta despre partaj vreau sa-i spun ca imi doresc partea din bunurile comune.Pote anula divortul daca a semnat?mai poate face ceva in aceasta priviinta daca a semnat ?Sunt sigura ca nu ii va convenii si vom ajunge in instanta doar ca eu nu vreau sa pierd divortul.Vreau sa imi cumpar o locuinta si daca el nu semneaza divortul va avea cota parte la acel apartament.Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.
Dacă copilu a făcut varsta de 18 ani și a rămas repetent este în clasa 9 mai beneficiază de pensie alimentară.
Buna ziua!
Da, intrucat legea nu distinge. Desi a implinit varsta de 18 ani, acesta este inca elev si beneficiaza de pensie alimentara.
Toate cele bune!
Avocat Velicu DANIEL
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua locuiesc in sector 4 vecinul meu a primit autorizatie pt constrctie P2E cu alipire la calcanse poate elibera fara a fi necesar o minima informare instintare sau acordul meu.Constrtuctia casei mele este o constructie veche si are doar parter. Va multumesc
Buna ziua!
Vecinul dvs avea obligatia de a obtine acordul dvs in cazul obinerii unei autorizatii de construire avand in vedere atat alipirea la calcan, cat si faptul ca viitoare constructie va fi mai inalta decat a dvs si acest lucru va poate cauza prejudicii.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
În 12.04.2020, am fost agresat verbal si fizic de către un vecin. Probabil că la judecată voi fi întrebat ce pretenții am. Deoarece nu am mai trecut prin astfel de situații nu pot aprecia care să fie limita sumei luând în calcul că nu am fost spitalizat. Multe mulțumiri și sănătate pentru mulți ani, chiar dacă nu-mi veți răspunde, constat că ați făcut-o deja pentru foarte mulți și nu-i puțin lucru.
Buna ziua!
Dvs ar fi trebuit sa va precizati pretentiile fie prin cererea de constituire ca parte civila in procesul penal (daca ati facut o astfel de cerre), fie prin cererea de chemare in judecata in fata instantei civile.
Totusi, pana la primul termen de judecata in procesul civil puteti preciza valoarea sumei pe care o solicitati cu titlu de repararea a prejudiciului care v-a fost cauzat prin agresiune. In cazul in care, desu nu ati fost spitalizat, ati facut cheltuieli cu medicamente, produse de ingrijire medicala, etc si inca detineti bonuri fiscale in dovedirea acestora, le puteti atasa dosarului instantei si puteti cere contravaloarea lor, cu titlu de reparare a prejudiciului material.
Cu titlu de reparare a prejudiciului moral, puteti solicita o suma de bani pe care dvs o considerati suficienteȘ de ex. 5.000 lei, cu mentiunea ca instanta va putea cenzura aceasta suma, in sensul micsorarii ei, iar dvs veti fi obligat si plata unei taxe judiciare de timbru care se va calcula in functie de suma pretinsa.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0720 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna seara !! Am făcut o petiția CĂTRE dumneavoastra pt a cere un sfat !! MA numesc CASALEAN MARIANA, am trimis pe la sfîrșitul luni IUNIE!!multumesc pt înțelegere
Buna ziua!
Nu am identificat petita dvs, Pe ce cale ati trimis-o?
Incercam sa ajutam cat mai multe persoane in mod gratuit, insa in masura in care timpul ne permite. Uneori, mesajele sau mailurile sunt peste 100 intr-o singura saptamana si nu reusim sa raspundem tuturor.
Ne puteti lasa aici un mesaj cu problema dvs si vom incerca sa va ajutam.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
In cazul in care gardul face obiectul unui dosar penal pentru distrugere, dar totusi vecinul obtine autorizatie de constructie, este necesar acordul in scris al meu pentru construcția acestuia? Am facut adresa catre Primarie prin care am contestat aceasta autorizatie de constructie.
Multumesc!
Buna ziua!
La nivelul companiei in care lucrez vor avea loc concedieri.Va rog,sama ajutati cu interpretarea articolului.21.(se aplica si in cazul concedierilor individuale sau doar in cazul concedeilor colective) In contractul colectiv de munca sunt si aceste articole:
Art.20.(1) In cazul in care unitatea este in situatia de a opera reduceri de personal, iar acesteanu constituie concedieri colective, conducatorul unitatii va anunta in scris reprezentantii alesi aiangajatilor cu privire la numarul si structura posturilor ce urmeaza sa fie reduse precum si la motivatia acestei reduceri.
(2) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice,dispusa din unul sau mai multe motive dintre cele prevazute la art. 65 al.1 din Codul muncii, a unui numar de:
a) cel putin 10 angajati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati mai mult de 20 de angajati si mai putin de 100 de angajati;
b) cel putin 10% din angajati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de angajati, dar mai putin de 300 de angajati;
c) cel putin 30 de angajati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300de angajati.
(3) In cazul concedierilor colective angajatorului ii revin urmatoarele obligatii:
a) sa initieze în timp util, în scopul punerii de acord, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii angajatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de abgajati afectati si de atenuare a consecintelor.
b) sa puna la dispozitie sindicatului care are membri în unitate sau, dupa caz,reprezentantilor angajatilor toate informatiile relevante în legatura cu concedierea colectiva, în vederea formularii propunerilor din partea acestora;
(4) Angajatorul are obligatia sa notifice in scris sindicatului intentia de concediere colectiva, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
(5) Notificarea intentiei de concediere colectiva trebuie sa cuprinda:
a) numarul total si categoriile de angajati;
b) motivele care determina concedierea;
c) numarul si categoriile de angajati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce
urmeaza sa fie acordate angajatilor supusi concedierii, conform
dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul poate face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului angajatilor concediati.
(6) Sindicatul poate propune angajatorului masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului angajatilor concediati, intr-un termen de 10 de zile calendaristice de la data primirii proiectului de concediere.
Art.21. (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea unitatii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru reducerea de posturi vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul
de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desfacecontractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere.
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere
c) masura sa afectze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
Multumesc!
Toate cele bune!
Buna ziua!
Da, in principiu, acest articol ar trebui sa se aplice si concedierilor individuale. De altfel, si Condul Muncii reglementeaza situatii in care exista prioritati la concediere in functie de anumite circumstante ale persoanei vizate (situatie familiala, stare materiala, etc). De regula, se urmareste protejarea persoanelor cu copii in intretinere, a persoanelor care intretin singure familia, etc.
Toate cele bune!
Avocat Velicu Daniel
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna seara!
As vrea sa stiu in ce masura se poate aplica legea contraventionala mai favorabila in cazul unui proces de plangere contraventionala. Este vorba despre o amenda pentru nepurtarea mastii de protectie corespunzator in spatiile deschise cand aceasta masura era in vigoare. Acum fapta nu mai este contraventie, masca nemaifiind obligatorie in spatiile deschise. Procesul nu s-a incheiat inca, iar hotararea prin care s-a inlocuit amenda cu avertismentul mai poate fi atacata cu apel. Se poate anula astfel procesul-verbal daca fac apel?
Va multumesc!
Buna seara!
Sunt obligata prin lege sa izolez conducta de apa rece de la bloc ( este comuna)? Conducta de apa rece face condens, iar in urma acestuia vecinul de sub mine are igrasie. Am chemat un instalator, a spart la mine in casa, deasupra igrasiei vecinului si a pus o usita de aerisire, totul pe cheltuiala mea. Vecinul nu vrea sa spuna concret daca este mai bine acum sau nu. Spune ca o sa vedem in timp, dar ma ameninta cu instanta ca de ce nu am izolat conducta si ca voi pierde procesul. Voi face si aceasta izolatie, dar trebuie sa stiu daca sunt si obligata de vreo lege sa fac asta. Administratorul blocului da din umeri si spune sa ne intelegem intre noi.
Va multumesc!
Buna ziua!
Si vecinul dvs trebuie sa contribuie la efectuarea acestor lucrari, nu doar dvs, acestia profitandu-i si acestuia. Mai mult, prin faptul ca dvs sunteti obligat sa permiteti muncitorilor sa efectueze lucrari la dvs in casa – existand astfel o stare de disconfort, acesta s-ar putea compensa cu suportarea exclusiv de catre vecin a acestor cheltuieli. Dvs nu savarsiti nimic de natura a-l afecta pe vecin. Va recomanadam sa ii aduceti la cunostinta cele de mai sus si sa ii spuneti ca sunteti de acord sa permiteti accesul muncitorilor la dvs in casa in vederea izolarii respectivei tevi, dar costurile trenuie suportate de dansul.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua,
Se poate anula un titlu de proprietate emis in 1997?
Am si eu speta urmatoare: soacra mea s-a trecut pe titlul de proprietate al saotului ei decedat,titlul facut in 1997 pe baza unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, desi mostenitori mai erau si cei dpi copii ai lor care nu au fost trecuti pe titlu.Unul dintre copii a decedat(sotul meu) si ne da afara pentru ca ea este si gura trecuta pe titlu si si gura care a facut cerere de reconstituire. Urmasii fiulul ei decedat sunt eu si doi copii. Ce mostenim noi dupa sotul meu decedat (fiul ei),daca ea si-a trecut toata averea pe titlul de proprietate unde apare singura mostenitoare, mentionez ca averea era de la sotul ei decedat(tatal sotului meu).
Se poate anula acel titlu de proprietate?
Multumesc frumos anticipat!
Maria
Buna seara.Conform noului cod civil.
Am cumpărat un apartament in rate(prima casa) de la parinti înainte de căsătorie.Sunt căsătorit de 7 ani și în urma căsătoriei avem un copil minor.In cazul unui divorț..soția are vreun drept asupra apartamentului.Ratele sunt plătite de mine prin transfer bancar din contul meu.Apartamentul poate fi supus partajului?
Buna ziua!
Avand in vedere faptul ca bunul este dobandit inaintea casatoriei, acesta este bun propriu si va apartine in integralitate dvs, nefiind supus partajului.
Toate cel ebune!
Avocat Daniel VELIUC
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Buna ziua, in urma cu 10 ani am achizitionat un apartament la casa, iar zidul din spatele casei este situat pe linia de hotar la curtea vecina (nu avem nimic intre noi, spatiu sau gard). Astfel, geamul meu de la baie da in curtea vecinului. acest geam este prevazut in planul casei, si este mat, cu deschidere doar in partea de sus). nu am avut probleme pana in urma cu 3 ani cand acea casa din spatele meu a fost achizitionata de altcineva, care vrea sa inchid acel geam. a avut mai multe tentative, de a-l acoperi inca de la inceput.. am mai discutat cu el.. am “convenit” verbal sa lase macar jumatate desfacut ca nu ma deranjeaza, asa incat sa am si eu putina aerisire si lumina in baie.. a fost ok pana acum cateva saptamani cand iar l-a inchis (a pus un placaj pe toata suprafata). l-am sunat (am incercat tot prieteneste sa ne intelegem) ca sa imi desfaca geamul dar se pare ca nu doreste. nu ma pot intelege cu el (m-a amenintat ca va trebui mutata si casa cu totul 2 metrii mai incolo .. specific asta ca sa se inteleaga in ce lume traieste 🙁 )
Nu mai am nervi cu el.. este legal cum procedeaza? legal eu sunt obligat sa inchid acel geam?
ce as putea face?
va multumesc
Buna ziua!
Deoatrece acel geam este mat si permite doar trecerea luminii, oprind vederea asupra proprietatii vecinului, este in regula, nu trebuie inchis. Problema care se ridica este legata de partea din geam pe care inteleg ca o deschideti pentru a permite aerisirea incaperii. Recomandarea ar fi ca dvs sa amenajati o alta aerisire respectivei camere si sa nu mai folositi geamul intrucat, in caz de litigiu, puteti fi obligat la a bloca deschiderea geamului.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Bună ziua,
Suntem într-o dezbatere care urmează sa ajungă în instanta asupra unui teren intravilan de 1600 mp 25m deschidere
Moștenirea este dezbătută de 5 frați, dintre care 3 doresc bani și 2 doresc terenul în anumite condiții.
Sora mea dorește terenul cu drum de acces cu o deschidere de 4m sau cât mai mare.
Eu nu doresc parcelarea terenului, prefer să-l cumpere ea contra unei sume de bani, să-l cumpăr eu dacă ea nu este de acord și nu are bani sau să-l cumpere altcineva și astfel banii vor fi împărțiți în mod egal.
Parcelarea și facerea unui drum va scădea mult din valoarea terenului și astfel toată lumea ar avea de pierdut.
As avea câștig de cauza cu cele spuse de mine?
Va mulțumesc
Buna ziua!
Sustinerile dvs par a fi pertinente si vor putea fi retinute ca atare si de catre o instanta judecatoreasca. Conteaza foarte mult sa invederati aceste aspecte si judecatorului, iar ceilalti frati sa intervina in proces si sa sustine pozitia dvs intrucat este si interesul lor sa obtina un pret mare pe teren.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Am fost condamnat la 8 luni suspendare și 2 ani termen de încercare și 120 ore muncă și interdicție de a părăsi teritoriul României fără acordul instanței am terminat orele de muncă acum trebuie sa mă prezint din 3 în 3 luni la probațiune sa semnez am fost la poliția din comună și mi-a spus că pot să plec dar sa vin sa semnez mie mie frica sa nu am alte probleme și dacă pot să trec la vamă sa nu mă întoarcă va rog ajutațima
Bună seara,dle avocat,vă rog, dacă se poate să mă lămuriți în legătură cu o mostenire.
Mama a muncit si a plătit impozitul pe pămîntul unei matuse 29 de ani (mătușa neavînd copii)
Din 1990cu retrocedarile de pămînt pînă în 2019cind a murit As vrea să stiu frații lui mama au dreptul după 29 de ani să l împartă sau noi copiii.?
Bună ziua,
Am cumpărat un apartament în Oradea. Actul de vânzare-cumpărare, întăbulare individuală, a fost redactat pe strada Costaforu, deși pe extrasul de carte funciară al blocului este trecută strada Profesor Gheorghe Costa-Foru. Am intrat pe Primăria Oradea, pagina arhitecților, nomenclator stradal, apare numai strada Profesor Gheorghe Costa-Foru. Ce putem face? Notarul ne-a spus că a scris cum a vrut el, cei de la Cartea Funciară ne trimit la primărie să le aducem act cu numele străzii!
Bună ziua. Mi-am înscris băiatul la grădiniță în grupa mica in primăvara (a fost al cincilea pe lista) iar în toamnă m- au anunțat că nu se încadrează pe lista celor 22.Am fost la inspectoratul școlar și am făcut sesizarea și Intr- un final mi l- au încadrat…însă eu as dori să-l transfer la alta educatoare dat fiind faptul că educatoarea este singura vinovată de încadrarea copilului meu și nu as dori sa fie repercusiuni între fiul meu și dumneaei. Menționez faptul că celelalte grădinițe nu au locuri libere și că sunt alti copii pe lista de așteptare. Ce as putea sa fac in acest caz?
Buna ziua!
Dvs puteti formula o cerere prin care sa solicitati transferul fiului dvs la o alta grupa, cerere care ar trebui motivata si pe care trebuie sa o depuneti la institutia / persoana la care ati depus si cererea de inscriere la cresa a copilului. Insa, exista si posibilitatea ca cererea sa nu se aprobe intrucat, fiind o cresa de stat, repartizarea copiilor se face aleatoriu. Totusi, este bine sa incercati. Puteti mentiona, in cadrul cererii, motivul pentru care solicitati acest lucru si fapta de care considerati ca se face vinovata dna educatoare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
E posibil să primesc amendă de 1000 de lei pentru „jignire” a unui polițist spunându-i că e „ipocrit”?
Menționez că mi-a luat datele (Numele, CNP), data și ora, locația și le-a înscris ÎNTR-UN CARNEȚEL.
Nu a făcut nici un proces verbal pe loc pentru că a spus că se grăbește.
Când l-am întrebat cum se numește,a spus că o să aflu când o să-mi vină citația în poștă.
Dacă îmi vine amenda, poate fi abuz în serviciu faptul că nu a făcut proces verbal, nu mi-a dat să semnez nimic, să scriu careva observații sau lucruri cu care nu sunt de acord?
Buna ziua!
Cel mai probabil politistul a incercat sa va sicaneze pentru a va speria. Nu trebuie sa va faceti griji in privinta primirii vreunei citatii. Daca dvs, intr-adevar, ati fi savarsit o contraventie si / sau infractiune, dl politist ar fi intocmit un proces verbal in baza acruia ar fi puut, ulterior, deschide un dosar penal.
In cazul in care s-ar pune in miscare actiune penala impotriva dvs desi nu ati savarsit o infractiune, fapta constituie represiune nedreapta prevazuta de art. 283 Cod Penal.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Buna siara am la dumnevoastra o intrebare am 10 credite asa cu pandimiea caesta nam reusit sa le achit miau crescut penalitati foarte mari la toate doar creditele sun pe tatal meu fratele meu sotul si eu ce as putea face am vriun drept ca sami stopez procentele nustiu cum sa va explik sa ma intelegeti miau spus ca ma dau in judecata miau spus ceva de inchisoare apropo plus la aceasta suna si spune ca trimite politia suna la mama sotului meu ei au dreptul sa sune la toate rude sa spuna ca avem de achitat si tot asa mai departe cum pot sa ma adresez ca sa ma ajute cun sfat cum sa procedez mai departe
Buna ziua,
Am colaborat cu o firma de instalatii electrice, ajutam administratorul cu intocmirea unor documente ca nu prea se pricepea in calculator, mi-a dat accesul la e-mail lui (yahoo) ca documentele ce le fac sa le transmit mai departe la colaboratori. A inceput de la un timp sa se comporte urat, sa vorbeasca urat despre toti si am zis ca nu mai vreau sa colaborez cu el si intr-o zi i-am spus asta, mi-a ramas dator cu 500lei pentru ceea ce l-am ajutat, a zis a mi-i da in aceea-si zi pana seara doar sa ii dau lista cu lucrarile( documentele ce le mai are de facut), am trecut 3 luni si nu mi-a mai dat banii cu toate ca de cateva ori pe luna ii scriam, imi promitea ca peste cateva zile imi da banii, nu mi-a dat si a inceput nici sa nu mai raspunda la mesaje. Intro zi din furie am intrat pe e-amail-ul lui ca nu eram delogat si i-am sters mesajele ( stiu ca am gresit) ca nu trebuia sa fac asta ( insela oamenii in diferite moduri, vorbea urat despre oameni cumsecade) si parca nu am mustrare de constiinta dar, intr-oi zi mi-a scris un mesaj ##### Voi incerca sapt viitoare sa.ti dau banii,am intarziat si chiar imi pare rauSi tu m.ai lasat balta fara sa ma anunti din timp si am avut f mult de suferit!A doua prob este ca cineva a sters tot de pe mail!De aceea am facut demersurile necesare la procuratura si la yahoo…un avocat se ocupa de asta!Raspunsurile sunt f clare ca se poate dovedi cu acceptul procuraturii in urma demersurilor cand,de unde si de pe ce unitate s.au sters!Ti.am spus asta ,fara acuzare sau ceva!O zi buna – Nu stiu inca nimic si chiar nu as vrea sa fac rau nimanui…toti mai gresim sau avem momente de furie!E vb ca e caz penal si cu despagubiri materiale!Eu nu vreau asta,pt ca dintr.o prostie se poate ajunge departe!Urmeaza ca procuratura sa dispuna …eu incerc sa recuperez ce aveam pe mail…astept un raspuns de la yahoo! Am fost intrebat pe cine banuiesc,dar as gresi sa banuiesc pe un om nevinovat!Sa.si faca autoritatile treaba!,,,,, ######## daca se afla ca i-am sters e-mail-urile, avand acces la cont din partea lui, ce risc? cat de grav este? ce trebuie sa fac? Va multumesc Mult
Buna ziua ,am si eu următoarea întrebare: socrul meu a decedat în urma cu 11 ani ,au cumparat un apartament fiind căsătoriți (El si soacra mea) dar pe contractul apartamentului este trecut doar numele socrului nu si numele soacrei ,daca socrul a murit și taxa de succesiune nu este dezbătută încă, poate soacra sa meargă la evidenta populatiei cu unul dintre proprii copii sa.l i.a in spatiu pentru ai face carte de identitate ?Multumesc anticipat pentru raspuns !!
Bună seara aș dori să îmi răspundeți la întrebarea asta m-ar ajuta foarte mult. Am 18 ani și prietena mea are 16 ani sunt cu ea de 2 ani și vrea sa vina la mine in vizita câteva zile fara să știe părinți ei
Părinții ei nu-s de acord cu relația noastră aș dori să îmi spuneți ce s-ar întâmpla dacă ar veni la mine aș păți ceva cu poliția
Buna ziua ,am o firma cu datori pe care vreau sa o bag in insolventa.Fostul iubit m-am furat,folosindu-se de fals în înscrisuri.Am făcut plângere penală împotriva acestui individ.Insa problema mea e că dețin 25% din casă părintească și mă tem că anaful va încerca să mi-o ia pentru a-și recupera bani daca o bag in insolventa.Ce să fac?
Buna ziua.
Ma numesc Emil si locuiesc in Bucuresti.
Va solicit sfatul in speta urmatoare:
Un pensionar in varsta de 76 ani a comis in luna decembrie 2017 un accident usor, fara victime si cu pagube materiale minime, in timp ce conducea autoturismul proprietate personala, avand o alcoolemie de peste 1 la mie, constatata prin analiza de sange la INML.
Si-a recunoscut imediat vinovatia si a cooperat foarte bine cu politia rutiera pe durata cercetarilor.
Nu are antecedente, este la prima abatere.
A solicitat incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei, dar parchetul a decis trimiterea in judecata.
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat pentru a obtine clementa instantei si incetarea procesului penal, avand in vedere faptul ca dansul are o pensie de 3000 lei, nu doreste sa primeasca inapoi permisul de conducere, nu mai detine nici un autoturism, nu va mai conduce niciodata si nu va reprezenta un pericol nici pentru cei din jur si nici pentru sine insusi.
Multumesc.
Buna ziua!
V-am raspuns la aceasta intrebare pe e-mail, in data de 08.12.2021, va rugam sa il verificati.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Buna ziua, acum 3 ani am fost incadrata in gradul 2 de handicap si de aceea nu am putut sa fac dezbaterea succesiunii. Intre timp, certificatul a expirat, in instanta prima data judecatorul i- a acordat tutela tatalui meu, dupa aceea notarul a spus ca mai trebuie mers din nou in instanta ca sa se mentioneze ca titela e pentru mostenire. A doua oara instanta a spus ca nu ii acorda tutela tatalui meu si ca eu nu am interdictie la dezbaterea succesiunii. Vroiam sa va intreb daca cea de-a doua hotarare judecatoreasca e suficienta pentru dezbaterea succesiunii sau daca prima hotararea, cea in care s-a acordat tutela poate fi folosita. Va multumesc.
Buna ziua !
Am si eu o intrebare la dvs:
Daca doresc sa imi deschid o firma, SRL , de grafic design (sa creez bannere , editare foto, etc) si nu am inca facultatea terminata , este posibil? mentionez ca sunt studenta la Facultatea de Jurnalism , la publicitate. Se poate infiinta si fara studii superioare? Daca da, in ce conditii? Va multumesc! Sarbatori fericite!
Buna ziua sunt angajat al unei institutii publice de aproximativ 5 ani. In cadrul acestei institutii exista un CCM intern care are anexat o grila de salarizare pe diferite trepte in functie de vechimea in munca si vechimea in specialitate. La trecerea treptelor in cazul vechimi in munca se face automat dar in cazul vechimii in specialitate se da un examen de promovare, examen pe care nu l-am putut da anul trecut (atunci trebuia sa trec treapta de la 1-3 ani la 3-5 ani vechime in specialitate) deoarece s-a blocat orice marire salariala prin lege (cred ca legea 55/2020). Eu si alti colegi am ramas blocati la salariile din 2020 dar in schimb cand au angajat sau au trecut alte persoane pe alte functii ei au primit mariri de salarii sau o colega angajata cu aceeasi vechime ca mine in munca si in specialitate, a fost incadrata la 3-5 ani, pusa pe grila si automat a primit salariul mai mare.
Nu stiu daca se poate da in judecata si as dori un sfat din partea dumneavoastra.
Va multumesc!
Buna ziua! In 2019 am avut un accident rutier, soldat cu accidentarea unei victime pe trecerea de pietoni. Nu s-a depus plangere impotriva mea. Vinovatia a fost decisa ca fiind complet a mea. Durata de spitalizare a fost de 80-85 de zile. Reclamantul cere o suma greu argumentabila paratei, societate de asigurare. Pe parcursul procesului, societatea de asigurare a platit pana la 2/3 din suma ceruta de reclamant, acesta din urma cerand imputarea si ultimei treimi din suma. S-a ajuns la apel, care va avea loc pe data de 25 ianuarie a anului in curs. In tot acest timp am pastrat legatura cu victima, afland in urma cu cateva zile ca martorul reclamantei a fost plecat din tara la momentul accidentului. Doresc sa precizez ca nu m-am prezentat la nicio etapa din proces dupa cum am fost sfatuit de avocat si nici el. Intrebarile mele ar fi aceea daca se poate rasfrange asupra me obligativitatea de plata partial sau complet si de asemenea, daca as ajuta partea parata prin a le aduce la cunostinta faptul ca martorul lor este fals, sau as face mai rau, desi consider ca am datoria civica de a o face. ( nu stiu daca a fost folosit drept martor pentru suferintele provocate ulterior accidentului sau martor la accident, din cunostintele mele limitate presupun ca este vorba de a doua varianta) De asemenea nu stiu daca partea parata are cum sa dovedeasca acest lucru, dovada mea fiind mesajele pe aplicatia whatsapp cu victima. Va multumesc anticipat!
Bună dimineața și La mulți ani în 2022!
Sunt parte vătămată într-un dosar penal. Vă adresez rugămintea să-mi comunicați cum se poate redeschide dosarul penal după ce judecătorul de cameră preliminară a dispus respingerea plângerii contra ordonanței de clasare a prim-procurorului. Menționez că din proba audio, pe care atât procurorul, prim-procurorul și judecătorul de cameră preliminară au refuzat să admită adevărul că fiul meu este martor mincinos, depusă la dosar reiese limpede că fiul meu este martor mincinos în dosarul cauzei.
De asemenea, judecătorul de cameră preliminară a respins cererile mele inclusiv de expertizare a probei audio amintite, și alte cereri (contraexpertiză a testului poligraf pentru mine și expertiză cu testul poligraf asupra infractoarei), motivând că cererile pe le-am depus sunt considerate doar concluzii scrise în perioada când dezbaterile s-au încheiat și a rămas în pronunțare.
Așadar, ce este de făcut? Există posibilitatea reluării urmăririi penale sau chem statul român în judecată, pentru pretenții în urma favorizării infractoarei să scape de condamnare?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna ziua,
Am poate o speta mai ciudata, dar as vrea un raspuns: Ma poate obliga la locul de munca sa imi dau cercelul jos din ureche ?
Buna ziua,
Vin cu o întrebare către dv.
Datele problemei:
O persoana a săvârșit mai multe infracțiuni de conducere fără permis, la intervale de timp 3 luni 6 luni 1 an 2 ani, fapte fără accident sau consum de alcool.
In Fiecare dosar a primit 3 condamnări 1,6 ani si într-un din ele a primit o executare, 2 ani 4 luni.
Toate dosarele s-au închis intr-o perioada de o luna-doua.
Întrebarea este următoarea:
Exista un articol sau o posibilitate ca pedeapsa calculata sa nu fie foarte mare având in vedere calculul simplu 1/3 din fiecare pedeapsa adăugat la pedeapsa cea mai mare executare 2 ani si 4 luni, aduce un rezultat de: 3 ani 10 luni.
Am găsit in carte articolele 43-45 însă nu sunt sigur ca poate exista o cale de a reduce pedeapsa.
Mulțumesc anticipat
Salut!Am primit amendă de 2000 lei pentru formularul digital de intrare în România,am intrat cu autobuzul de rută Chișinău Brașov pe 11 ianuarie, nimeni nu ne-a zis nimic la trecerea frontierei,au controlat numai certificatul negativ de covid, șoferul a zis că mai mult nu trebuie nimic,amendă a venit pe opt februarie,la moment nu am nici un venit cu ce sa plătesc,ce să fac?
De la banca din Filipine mi au trimis email că sânt moștenitoare de o sumă mare de bani după moartea unchiului meu,Ami cer să mă duc acolo sa semnez hârtiile de transfer bancar în Grecia,nu am posibilitatea să mă duc mi au dat avocat de la banca lor care Ami cere să l plătesc înainte,3500 de euro,sa completez formularul trimis de avocat și după Ami face transferul in banca,nu știu, ce să fac ? Pot sa găsesc un avocat in Grecia și să-l plătesc după ce intra banii in cont? Sau să l plătesc pe cel de acolo?
Buna ziua!mesajele jicnitoare trimise un spatiul public(fb)cu referire la un parinte decedat ,se pedepsesc de lege?Am un frate care jicneste toata familia inclus tatal meu decedat .va rog frumos astept un raspuns!
Bună seara ,eu sunt plecata în străinătate iar copilul meu este în grija mamei mele ,ma puteți informa ce cerere trebuie sa formulez pt ca mama mea sa aibă tutela parentala asupra minorului pe perioada șederi mele în străinătate, va mulțumesc
Buna ziua!
Conform Legii privind protectia copilului, dvs trebuie sa va adresati Primariei de la domiciuliul minorului sau locul unde locuieste, in fapt, acesta si sa informati Asistentul maternal cu privire la faptul ca, pe durata sederii dvs in strainatate, mama dvs are copilul in grija.
De asemenea, puteti merge impreuna cu mama dvs la un notar public din circumscriptia locuintei sale si sa o imputerniciti sa ia deciziile prevazute de lege referitoare la minor, pe durata de timp cat dvs nu sunteti in tara.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
Tel 0729 10 80 50
Mail: avocat@velicu.eu
Buna ziua,
Am mai incercat trimiterea acestui mesa, insa nu il regasesc pe forum.
Sunt pfi, asigurata independent pentru concedii si indemnizatii. in ianuarie 2019 am intrat in risc maternal, sarcina cu complicatii. concediile re risc maternal mi-au fost platite de catre Casa de Asigurari. in 2021 s-a rectificat legea prin og si specifica clar ca pfa/pi nu beneiciaza de risc maternal (daca legea ar fi fost clara, nu vad de ce sa vina cu og cu completari…) Prin urmare, in octombrie 2021 am primit notificare de restituire suma aferenta concediilor de risc maternal, iar in 28 martie decizie cu titlu executoriu de restituire a sumei necuvenite. Intrebarea este daca am sanse de castig in contestatie, neiind greseala mea. Si daca nu, o eventuala poprire poate i pusa si pe contul cabinetului sau doar pe cnp? Pe contul personal intra indemnizatiile pe concedii medicale, indemnizatie de handicap, alocatie copil si stimulent de insertie. Cele enumerate daca nu fac obiectul popririi, iar eu virez in cont o suma modica lunar, este plauzibil ca si plan de ramburasare? Multumesc
Buna seara,
Compania in care activez a intrat in procedura de insolventa in luna octombrie 2021. In acest moment firma imi datoreaza salariul restant pe 8 luni. (3 salarii erau deja restante la momentul declararii procedurii insolventei).
In aceasta situatie va rog sa imi indicati care este baza legala pe care ma pot sprijini pentru a demisiona ?
Buna ziua!
V-am expediat, deja, pe email, un raspuns la aceasta intrebare.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
Bună seară, am o problemă în obținerea autorizației de construire întrucât nu se trimite proiectul de puz către consiliul local pt aprobare eu având toate avizele și acordurile cerute prin urbanism depuse la primarie de 7 luni,vă rog dacă se poate să mă reprezentati,mulțumesc anticipat
Buna ziua,
Provin dintr-o familie mai dezorganizata, in care tatal meu mi-a facut viata foarte dificila, Cand s-a instalat pandemia am decis sa ma mut din casa parinteasca pentru a face fata acelei perioade mai in siguranta,speram eu. Asta presupune ca am plecat si din orasul natal, de atunci. Acum ma ameninta ca pune un detectiv particular pe urmele mele pentru ca nu imi doresc sa il vad. Si ca a discutat deja cu un sef al politiei sa porneasca o ancheta pentru un posibil sechestru care banuie ca s-a intamplat cu mine. Ma obosesc foarte tare dramele lui si nu am puterea sa ii mai fac fata. Chiar nu exista o forma legala prin care sa ma pot desprinde definitiv de acest parinte? In ultima conversatie a precizat ca vrea sa vada in ce conditii si unde traiesc, Sunt deja miajora de mai bine de un deceniu. As vrea sa fiu lasata sa imi traiesc viata fara sa imi mai creeze probleme.
Buna ziua!
Stati linistita, tatal dvs nu poate face nimic, din punct de vedere legal, impotriva dvs. Sunteti majora, va puteti trai viata asa cum credeti de cuviinta. Deja, prin faptul ca ati plecat de acasa, ati facut un prim pas in ceea ce priveste desprinderea definitiva de tatal dvs.
Toate cele bune!
Avocat Daniel VELICU
amlasat un comentariu dar nul gasesc sau inca nu e publicat — as dorii sa stiu daca ma puteti ajuta sa imi cititi un extras de cont bancar cee salarii au intrat si ce sa extras prin atm – multumesc mult
Lefter elvis
Buna ziua!
Sunt executata silit prin poprire din anul 2014. In urma transmiterii unei Incheieri a executorului am observat ca Incheierea Incuviintarii silite nu a fost luata de la instanta competenta. In 2014 cand mi-a fost transmisa incheierea de incuviintarea nu am stiut sa verific acest lucru si nu am contestat-o. La acest moment se mai poate face contestatie la executare pentru acest motiv? Va multumesc.
Îi voi fi pentru totdeauna îndatorat Marelui Mutaba pentru că mi-a reparat căsnicia ruptă după ce soțul meu m-a părăsit pentru amanta lui timp de 6 luni. Nu am crezut niciodată în vrăji până când prietenul meu mi-a făcut cunoștință cu el. La început, am fost sceptic în privința lui, pentru că am auzit multe despre vrăjitorii falși, dar mi-am lăsat îndoielile în urmă pentru că eram disperat să-mi aduc soțul înapoi și am făcut conform ce mi-a spus el să fac. Acum, soțul meu s-a întors în doar 48 de ore de la contactul cu el. Trăiesc din nou fericit cu soțul meu după 6 luni de divorț și nu mă voi odihni până nu va fi cunoscut în toată lumea, e-mailul lui este Greatmutaba@ gmail. com
Buna ziua!
Cererea de executare silita depusa de Credit Plus Gulf la executorul judecatoresc in anul 2013 este semnata de catre mandatarul acestuia Colectare Creante CRC. Se mai poate face o contestatie de anulare acesteia ca nu corespunde prevederilor art. 84 din cpc si implicit ale deciziei nr. 9/2016 si 19.2018 cu privire la reprezentarea conventionala in fata primei instnte? Ma puteti ajuta va rog? Va multumesc.
Buna seara,
Ma gasesc intr-o situatie inedita, tocmai ce mi-am imormantat mama (22 decembrie 2022) si ca un mosenitor ce sunt am inceput procesul de succesiune, prima faza era intabularea proprietatilor pe care mama le justifica prin titluri de proprietate si inscrierea in registrul agricol al primariei,
Surpriza!! ambele proprietati pe care existau titluri de proprietate au fost deja intabulate pe alte persoane, sa-nteleg ca titlul de proprietate eliberat de catre OFICIUL GENERAL DE CADASTRU GEODEZIE SI CONTRASEMNAT DE PERFECT este nul?
Bună ziua! Părinții mei au ales sa treacă prin act de vânzare cumpărare împărțind la 2 proprietatea. Între timp relația dintre mine și frate s a stricat și acum as dori sa fac un gard între proprietăți
Problema este ca nu ne înțelegem asupra măsurătorilor. Intre noi a fost făcut un act de despărțire numai ca fratele meu nu îl considera bun. Sunt 2 persoane dificile și nu ne putem înțelege. Dacă aduc eu pt masuratori va susține ca sunt eu favorizata.Ce pot face?
Bună seara doresc sa discut cu dvs despre o problema..plătesc o pensie alimentara lunar în Spania…în sentința scrie ca.pana în data de 5 a lunii sa plătesc….eu sunt în Germania și am alta.data de plata..mereu când mia cerut banii în avans am trimis….eu plătesc după.data de 15…pana înaxim 30 nu depășesc luna cum ar veni…mama copilului ma amenință mereu ca.ma.da în judecata ca nu o interesează ca primesc salariul în alta luna…
Buna ziua,
Sunt executat silit din 2015 iar in octombrie 2021 s-a cesionat creanta catre Kruk. Nu am primit notificarea de cesiune a creantei. Mai tarziu am aflat ca a fost trimisa la o adresa la care nu mai locuiesc de 14 ani si nu a confirmat nimeni de primire. Se poate intelege ca mi-a fost comunicata cesiunea desi plicul s-a intors inapoi la Kruk cu mentiunea pe confirmare ca nu mi-a fost comunicata? Va rog un raspuns si daca se poate face ceva, multumesc.
Buna ziua, dacă mama nu lucrează și tatăl vrea să intre în prenatal se poate?
Buna ziua!
In termeni legali, concediul prenatal se numeste concediu de maternitate si se acorda doar mamei.
Tatal copilului poate beneficia doar de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Acest concediu se acorda dupa nasterea copilului, nu inaintea nasterii, precum e cazul concediului de maternitate / prenatal.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Tel 0729 10 80 50
Mail avocat@velicu.eu
As dori sa stiu cat este onorariu pt un proces de uzucapiune si ce alte cheltuieli mai implica un astfel de proces? Un pret final, cu aproximatie, as dori…Multumesc!
Buna ziua, ce lege pot invoca pentru a respinge cererea de proces a unui cetatean care vrea sa obtina proprietatea unui imobil de la tatal meu decedat si care nu a fost proprietarul lui? Am facut o intampinare in care sustin ca nu exista acte care sa dovedeasca ca tata era proprietarul acestui imobil. El sustine ca in 1962 a fost un schimb de locuinte intre parintii mei si ai lui fara acte. Parintii mei au platit constructia unui imobil proprietate personala in 1968. Ei nu aveau nici o proprietate in acel moment dupa acte. Exista legi care ar trebui invocate in apararea mea? (cazul este absurd in opinia mea, dar trebuie oprit procesul, nu sunt in tara). Va multumesc mult
Buna ziua, problema mea este in legatura cu refuzul asociatiei de locatari unde locuiesc de a repara daunele produse de o inundatie care mi a distrus baia, inundatia a fost semnalata in decursul unei perioade de aprox 2 ani inclusiv primariei sector 6. In toata aceasta perioada instalatorul angajat de complex nu a descoperit cauza, baia ajungand la stadiul de a nu mai putea fi utilizata in conditii normale. Am primit promisiuni verbale in tot acest timp cum ca baia va fi reparata dupa descoperirea cauzei, inclusiv in adresa primita de la primarie se specifica faptul ca asociatia va repara baia. Am comnicat cu membrii consiliului de asociatie in ultima perioada prin email si le am transmis in mai multe randuri prevederile legii in baza careia sunt infiintati si isi desfasoara activitatea, raspunsurile acestora lipsind sau fiind expeditive. Disconfortul creeat de aceasta problema este din ce in ce mai mare deoarece in urma unei promisiuni nerespecatate de reparatie eu am eliberat incaperea si astfel si zona in care locuiesc este compromisa. De la asociatie mi se raspunde ca inundatia a fost provocata de parti individuale desi acest lucru a fost descoperit extrem de tarziu si vecinii in acest interval nu au fost notificati. Am cerut in mai multe randuri tot prin comunicarea in scris prin email o adeverinta unde sa fie specificata cauza exacta si cine se face vinovat de provocarea inundatiei si nu am primito inca. Multumesc
Buna ziua asi dori sa știu ceva daca se poate despre o asigurare precum sa loat banii și este vorba despre un deces dintre care fetele și soția decedatului sa loat niște banii dintre care mama la fete nu le data nk pana acum lor ce poate sa fa fete in cazul acesta va rog daca ami puteți sa mai spuneți
BUNA ZIUA SUNT ROMAN LUCREZ AN GERMANIA DE 2 ANI AM LUAT DIN 2021 UN MINIJOB ANU ACESTA AN aprilie pe 30 04 2022 am avut un acident la locu de munca adică lucram la spălat pe jos o soluție chimica ca era o fabrica de făcut cartoane nam fost chiar corespunzător ancaltat decât bocanci de lucru patronu iam cerut cizme lungi ca lucram cu apa jet puternic numia oferit cisme an data de 30 04 2022 ora 14 30 am alunecat pe soluție Am căzut picior rupt de la glezna am zis cai scrieți prima data mam ridicat ancet sa merg nam putut ma doborât jos o durere foarte mare am strigat după colegii sa cheme salvare eu au spus ca nu vine salvare ca eunu știu sa vorbesc și nu știu cum sa le explic ce sa antanplat eu cu dureri foarte mari picioru deja unflat foarte tare un coleg a luat mașină proprie ma dus la spital acolo deodată rezultatu ca trebuie operat urgent dar nu aveau doctoru specialist sa ma opereze mia făcut fil. Etc au zis CAI RUPT TREBUIE tije dar nu știu câte ok eu eram an soc mai făcut calmante mau dat acasă asa cupicioru zdrobit simiai spus vino luni la opeartie am venit luni darfoarte greupentri ca eu aici unde stau an oraș la etaju 5 fără lift am urcat a fund scările ca nu puteam urca de durere a final luni nu ma operat ma datiar acasă și-mi spus vino pe 9 mai ca te operam sitrebuie să-ți punem 3 tije sisuruburi domnu avocat va rog din toată inima spuneți-mi ce pot face eu dacă as dori despăgubiri as putea sa le obțin prin câte trec eu cupicioru asta sunt operat de pe 9 mai am tije am durerigroznice se unfla ma.doare etc ce as putea eu sa fac datimiva rog un Sf
Buna ziua, imi puteti spune ce inseamna aceasta sentinta va rog. Multumesc mult
În temeiul art.598 al.1 lit.d Cpp. Admite sesizarea BEX. Penale al TRIBUNALULUI BACĂU si dispune retragerea MEPI. nr.279/D/2012 din 19.04.2013 emis pe numele condamnatului , in baza sp. nr. 129/D/2012 din 16.05.2012, pronunţata de Tribunalul Bacău in dosarul nr./110/2010, definitiva la 16.04.2013 prin d.pen. nr.153 pronunţata de ICCJ. Constată că persoana privata de libertate a fost asistata/reprezentata de apărător desemnat din oficiu. In baza art.275 al.3 Cod procedură penală obliga cheltuielile judiciare către stat vor rămâne in sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publica, azi, 19.10.2017.
Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti daca aveti birou de avocatura in Dorohoi, deoarece vreau sa atac un testament in calitate de mostenitor rezervatar. Mai exact un unchi a facut testament pt. unul dintre copiii actualei sotii ( copii ei ), unchiul nu a avut copii si s-a casatorit in 2003 si a decedat in 2018. Va rog mult sa-mi spuneti ce sanse am, ce acte trebuie si un nume de avocat din zona Moldovei, respectiv Dorohoi sau Botosani.
Cu stima
Pitu Lenuta
Bucuresti
Bună ziua
Am făcut o promisiune de vânzare cumpărare pentru un apartament cu 2 camere și am fost sunata de dezvoltator sa semnez contractul de vanzare cumparare. Eu am făcut plata integrala pentru apartament în baza unui draft de contract unde nu apare decât litigiul cu banca finanțatoare a proiectului, dar când m am prezentat sa semnez contractul vc erau sarcini trecute în CF cu constructorul și diverse persoane fizice. Mai pot beneficia de dreptul de evictiune? Ma pot afecta intr-un fel aceste sarcini? De asemenea cum.pot recupera plata și sa semnez doar în condițiile în care CF ul este curat?
Buna seara domnule avocat Problema mea este o datorie din 2012 la TBIcredit care a fost cesionata catre EOS KSI !!nu mai stau la adresa care era trecuta in contract si nu am avut cum sa stiu ce se intimpla daca mai este sau nu executabil acest dosar din 2012 .Cert este ca de cite ori am reusit sa ma angajez mi s-a luat din salar sume diferite !!am intrat acum doua zile in posesia unei pagini din contract !!dosar 253/2012Va rog tare mult sa imi spuneti daca este executabil acest dosar ? si ce ar trebui sa fac sa scap de aceasta problema
Buna ziua,
Va intreb pentru o persoana cu handicap accentuat, care doreste sa se apuce sa lucreze independent pe calculator de acasa si din acest motiv nu si-a facut pensie pentru ca doreste sa lucreze dar in schimb primeste o indemnizatie de 300 RON.
Trebuie sa completeze declaratie de venit?Daca da, inseamna ca se platesc taxe fiscale pe venituri castigate din activitati independente pentru o persoana cu handicap? Oferiti consultanta juridica intr-o astfel de situatie? Va multumesc!
Buna ziua.
Hotărârea nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională
De cand intra in vigoare, de la ce data mai exact?
Multumesc.
Buna ziua!
V-am trimis un raspuns la aceasta intrebare, pe mail, astazi.
Toate cele bune!
Bună ziua.
Intenționez să vând cursuri online (înregistrări video) pe o platformă care intermediază astfel de activități (MasterMind.com). Termenii și condițiile sunt stabilite de deținătorii platformei iar eu trebuie să plătesc o sumă lunară pentru a putea utiliza aceste servicii.
Aș dori să știu:
1. dacă trebuie să fiu înregistrat la registrul comerțului sub formă de SRL, PFA, întreprindere individuală, etc.;
2. de care coduri CAEN aș avea nevoie în această situație;
3. dacă și cum se impozitează această activitate.
Buna ziua, imi puteti da mai multe detalii despre procedura de divort? Eu si sotul be certam foarte mult. Calea amiabila e sub semnul intrebarii. Nu doreste sa paraseasca locuinta, imi cere mie sa fac acest lucru. Ameninta ca imi va lua copiii, desi copiii sunt mai atasati de mine.
Multumesc
Buna ziua! Numele meu este Adrian si umbla un zvon despre mine cum ca as fi violat o fata dupa un party. Sunt o persoana arhicunoscuta la mine in oras si deja am auzit asta de la mai multe persoane decat ar fi trebuit. Ce se poate face in acest caz? Nu imi cade deloc bine acest fapt. Intr.adevar am avut o aventura cu fata respectiva insa in niciun caz nu ar fi fost violata. Tin sa mentionez ca am fost sub influenta alcoolului si eu si fata respectiva. Contactez un avocat? Merg si depun plangere la politie? Care sunt demersurile legale pentru asa ceva?
Bună ziua,am și eu o întrebare,
Sora mea a decedat în urma cu peste un an,a rămas în urma 3 copii majori care nu au făcut încă succesiunea,sora era recasatorita și nu aveau copii împreună,
Acum casa a fost scoasa la vânzare,se poate fără succesiune?
Cineva mia spus ca dacă trece 1 an și nu sa făcut succesiunea nepoții mei își pierd dreptul.
Bună ziua.. Am divortat la notar de comun acord..as dori sa știu dacă fostul soț are dreptul de a intra în apartament atunci cand vine sa ia copilul.. (Precizez copilul are17 ani)
Buna ziua tata a decedat iar mama vrea să-i facă contract de vânzare cumpărare la unul dintre copii suntem 5 iar unul nu poate veni în țară cum se procedează și ce acte necesare sunt necesare??mulțumesc frumos
Buna ziua,
Sunt proprietarea unei garsoniere si am in proximitatea imediata (fata in fata) o boxa (spatiu comun) pe care doresc s-o inchiriez. In acelasi timp doresc si alti proprietari sa inchirieze acest spatiu. Pot beneficia de dreptul de prioritate sau de cel de preemptiune in aceasta situatie?
Exista o alta posibilitate legala de a avea prioritate la inchiriere
Buna ziua!
Dvs nu beneficiati de un drept prioritar la inchirierea respectivei boxe, insa puteti discuta cu proprietarul acesteia, ii expuneti situatia si poate va inchiriaza dvs.
Toate cele bune!
Avocat Daniel Velicu
Buna ziua,
Mi-am depus dosar de pensie limita varsta (am 61 ani si 1 luna) beneficiind de reducere ptr anii lucrati in grupa 2. Angajatorul la momentul primirii instiintarii de la CNPP imi va desface contractul de munca (in 5 zile). Conform legii am dreptul sa cer anularea deciziei de pensionare in 30 zile. Daca pensia va fi foarte mica as prefera sa lucrez in continuare la acelasi loc de munca. De la casa de pensii mi s-a comunicat ca decizia de anulare nu va fi comunicata angajatorului. In aceste conditii ce este legal sa fac ca sa nu mi se inceteze contractul de munca daca voi cere anularea deciziei de pensionare.
Va multumesc
Monica