Autorizatia de construire ilegala | Cand si cum pot obtine vecinii anularea autorizatiei de construire

Autorizatia de construire ilegala poate fi anulata de Tribunal.

Consulta un avocat specializat in constructii caci motivele de ilegalitate pot fi diverse.

Poti obtine si suspendarea autorizatiei precum si despagubiri pentru afectarea proprietatii.

Autorizatia de construire ilegala

Autorizatia de construire ilegala | Ce poate sa faca vecinul afectat ?

 

Autorizatia de construire ilegala , emisa pentru terenul de langa imobilul tau, poate fi un act administrativ care sa iti produca prejudicii. Orice act administrativ se contesta la primaria emitenta, mai intai. In acest sens se transmite Primarului o plangere prin care este ceruta revocarea autorizatiei.

Sesizarea Primariei emitente este o procedura obligatorie, prealabila sesizarii instantei, de aceea trebuie tratata cu atentie.

In sens contrar, autorizatia de construire ilegala nu va putea fi anulata.

In acelasi timp, poate fi sesizat si organul specializat al Statului in zona urbanism/ constructii – Inspectoratul de Stat in Constructii.

Lipsa raspunsului din partea acestor autoritati nu ar trebui sa descurajeze ci dimpotriva, ar trebui sa confirme cetatenilor afectati ca autorizatia a fost emisa in conditii indoielnice raportat la principiul legalitatii.

Persoana interesata are la dispozitie un termen de un an de la emiterea autorizatiei de construire pentru a actiona. Exceptional, o autorizatie de construire poate fi atacata oricand, prin intermediul exceptiei de nelegalitate. Mai precis, in anumite cazuri, anularea autorizatiei de construire poate fi ceruta si prin depasirea termenului de un an de la emitere.

 

Autorizatie de construire ilegala – motive de ilegalitate

 

Vecinii afectati de o autorizatie de construire pot gasi relativ usor indicii privind eventuala frauda comisa de primarie.

Cele mai multe autorizatii de construire sunt ilegale din cauza urmatoarelor aspecte:

– a avut la baza un Certificat de urbanism expirat, cu date tehnice, economice ori juridice eronate ori neactualizate (ex: a fost ignorata destinatia de spatiu verde pe care o detinea terenul).

– depasirea coeficientilor urbanistici CUT (utilizarea terenului) sau POT (ocuparea terenului), a caror valoare este limitata in PUG/ PUZ. Ex: o cladire mult mai voluminoasa sau cu mai multe etaje.

– construirea unei cladiri cu alta destinatie raportat la destinatia impusa in Planul Urbanistic General.

– autorizatia a fost emisa pe un teren construit deja, ce deserveste un alt imobil; terenul, pentru care a fost obtinuta autorizatia, poate proveni printr-o parcelare indoielnica; genul acesta de frauda denota o gravitate ridicata raportat la dezvoltarea normala a localitatii, astfel ca este recomandata si sesizarea Parchetului.

– autorizatia a fost emisa pentru o zona protejata, fara avizul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.

– incalcarea distantelor minime fata de proprietatile vecine, ce afecteaza insorirea locuintelor si securitatea in caz de incendiu.

– autorizatia a fost emisa fara a fi impuse locuri de parcare aferente.

– actele au fost emise in lipsa unor studii impuse de legislatia specifica, precum studiul de insorire ori studiul geotehnic.

https://velicu.eu/dreptul-la-insorire-al-vecinilor-ordinul-119-2014/

 

Instrumente pentru indentificarea ilegalitatii din spatele autorizatiei de construire 

Persoanele interesate pot efectua un research, plecand de la site-urile primariilor.

De exemplu Primaria Sector 5 afiseaza o lista (cu insuficiente informatii), continand date cu certificatele de urbanism :

http://www.sector5.ro/utile/autorizatii-de-construire-certificate-de-urbanism/

Deasemenea, aceeasi autoritate a publicat lista cu autorizatiile de construire (le fel, cu informatii insuficiente):

http://www.sector5.ro/utile/autorizatii-de-construire-certificate-de-urbanism/

Oricare persoana poate solicita copii de pe autorizatii, urmand procedura de obtinere a unor informatii de interes public.

Odata identificata autorizatia in baza careia s-a inceput santierul, este foarte important ca persoanele interesate sa actioneze cat mai curand. AICI veti gasi un model de succes in urma interventiei persoanelor afectate.

Un pas important ar fi consultarea unui Avocat specializat in constructii si urbanism.

 autorizatia de construire ilegala

Legislatia ignorata de primaria emitenta a autorizatiei de construire

Emiterea unei autorizatii de construire cu existenta unuia din viciile de legalitate mai sus amintite, ori alt viciu posibil, duce implicit la incalcarea legislatiei relevante :

– Regulamentul General de Urbanism apobat prin HG nr 525/1996.
– Legea 50/ 1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor
– Legea 350/ 2001 privind urbanismul si amenajarea teritoriului,
– Ordinul nr. 119/ 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
– Ordinul Nr. 1383/ 2002 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind proiectarea clădirilor de locuinţe indicativ NP 05702
– Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor
Te-ar putea interesa si urmatoarele articole:
–      https://velicu.eu/juridice/uzucapiune-posesie-proprietar/
·        https://velicu.eu/antecontractul-de-vanzare-promisiune-de-vanzare-imobiliare/
·        https://velicu.eu/proces-verbal-de-receptie-fara-spaga/

 

Cum Anulati si suspendati autorizatia de construire ilegala. Despagubiri

 

Instanta competenta, pentru controlul judiciar al unei autorizatii de construire este Tribunalul, prin Sectia Contencios Administrativ.

Conform art. 12 din Legea 50/ 1991, autorizațiile de construire, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ.

Dreptul vecinilor este confirmat de dreptul comun in ce priveste contenciosul administrativ.

Conform art. 1 din Legea 554/2004, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ (sn autorizatie de construire), se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului.

Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.

Odată cu introducerea acțiunii se pot solicita instanței judecătorești Suspendarea Autorizației de Construire sau de Desființare și Oprirea Executării Lucrărilor, până la soluționarea pe fond a cauzei.

Vecinul afectat are dreptul de a cere despagubiri si demolarea eventualei constructii, edificata in temeiul autorizatiei ilegal emisa.

Mai mult, in masura in care starea anterioara a terenului ii profita (ex: spatiu verde), vecinul detine dreptul de a solicita despagubiri de la primarie sau/ si de la beneficiarul autorizatiei. Motivele s-ar fundamenta pe scaderea valorii de piata a imobilului sau/ si pe afectarea servitutii de vedere.

 

Costuri Litigiu Anulare – Autorizatia de Construire Ilegala

 

In lupta cu autoritatile publice locale, rolul unui avocat este esential. In principiu, onorariile avocatilor variaza de la caz la caz.

Din perspectiva taxelor judiciare de timbru, costurile sunt modice. Pentru anularea autorizatiei de construire, persoana interesata trebuie sa achite suma de 50 lei. Suspendarea autorizatiei de construire este taxata cu aceeasi suma, 50 lei.

Daca autorizatia de construire a fost emisa cu incalcarea vreunuia din conditiile esentiale, unele amintite mai sus, anularea autorizatiei ar trebui sa reprezinte o formalitate.

 

 


 

Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

avocat@velicu.eu

  • Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.