Autorizatia de construire ilegala poate fi anulata de Tribunal.
Consulta un avocat specializat in constructii caci motivele de ilegalitate pot fi diverse.
Poti obtine si suspendarea autorizatiei precum si despagubiri pentru afectarea proprietatii.
Autorizatia de construire ilegala | Ce poate sa faca vecinul afectat ?
Autorizatia de construire ilegala , emisa pentru terenul de langa imobilul tau, poate fi un act administrativ care sa iti produca prejudicii. Orice act administrativ se contesta la primaria emitenta, mai intai. In acest sens se transmite Primarului o plangere prin care este ceruta revocarea autorizatiei.
Sesizarea Primariei emitente este o procedura obligatorie, prealabila sesizarii instantei, de aceea trebuie tratata cu atentie.
In sens contrar, autorizatia de construire ilegala nu va putea fi anulata.
In acelasi timp, poate fi sesizat si organul specializat al Statului in zona urbanism/ constructii – Inspectoratul de Stat in Constructii.
Lipsa raspunsului din partea acestor autoritati nu ar trebui sa descurajeze ci dimpotriva, ar trebui sa confirme cetatenilor afectati ca autorizatia a fost emisa in conditii indoielnice raportat la principiul legalitatii.
Persoana interesata are la dispozitie un termen de un an de la emiterea autorizatiei de construire pentru a actiona. Exceptional, o autorizatie de construire poate fi atacata oricand, prin intermediul exceptiei de nelegalitate. Mai precis, in anumite cazuri, anularea autorizatiei de construire poate fi ceruta si prin depasirea termenului de un an de la emitere.
Autorizatie de construire ilegala – motive de ilegalitate
Vecinii afectati de o autorizatie de construire pot gasi relativ usor indicii privind eventuala frauda comisa de primarie.
Cele mai multe autorizatii de construire sunt ilegale din cauza urmatoarelor aspecte:
– a avut la baza un Certificat de urbanism expirat, cu date tehnice, economice ori juridice eronate ori neactualizate (ex: a fost ignorata destinatia de spatiu verde pe care o detinea terenul).
– depasirea coeficientilor urbanistici CUT (utilizarea terenului) sau POT (ocuparea terenului), a caror valoare este limitata in PUG/ PUZ. Ex: o cladire mult mai voluminoasa sau cu mai multe etaje.
– construirea unei cladiri cu alta destinatie raportat la destinatia impusa in Planul Urbanistic General.
– autorizatia a fost emisa pe un teren construit deja, ce deserveste un alt imobil; terenul, pentru care a fost obtinuta autorizatia, poate proveni printr-o parcelare indoielnica; genul acesta de frauda denota o gravitate ridicata raportat la dezvoltarea normala a localitatii, astfel ca este recomandata si sesizarea Parchetului.
– autorizatia a fost emisa pentru o zona protejata, fara avizul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.
– incalcarea distantelor minime fata de proprietatile vecine, ce afecteaza insorirea locuintelor si securitatea in caz de incendiu.
– autorizatia a fost emisa fara a fi impuse locuri de parcare aferente.
– actele au fost emise in lipsa unor studii impuse de legislatia specifica, precum studiul de insorire ori studiul geotehnic.
Instrumente pentru indentificarea ilegalitatii din spatele autorizatiei de construire
Persoanele interesate pot efectua un research, plecand de la site-urile primariilor.
De exemplu Primaria Sector 5 afiseaza o lista (cu insuficiente informatii), continand date cu certificatele de urbanism :
– http://www.sector5.ro/utile/autorizatii-de-construire-certificate-de-urbanism/
Deasemenea, aceeasi autoritate a publicat lista cu autorizatiile de construire (le fel, cu informatii insuficiente):
http://www.sector5.ro/utile/autorizatii-de-construire-certificate-de-urbanism/
Oricare persoana poate solicita copii de pe autorizatii, urmand procedura de obtinere a unor informatii de interes public.
Odata identificata autorizatia in baza careia s-a inceput santierul, este foarte important ca persoanele interesate sa actioneze cat mai curand. AICI veti gasi un model de succes in urma interventiei persoanelor afectate.
Un pas important ar fi consultarea unui Avocat specializat in constructii si urbanism.
Legislatia ignorata de primaria emitenta a autorizatiei de construire
Emiterea unei autorizatii de construire cu existenta unuia din viciile de legalitate mai sus amintite, ori alt viciu posibil, duce implicit la incalcarea legislatiei relevante :
– Regulamentul General de Urbanism apobat prin HG nr 525/1996.
– Legea 50/ 1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor
– Legea 350/ 2001 privind urbanismul si amenajarea teritoriului,
– Ordinul nr. 119/ 2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
– Ordinul Nr. 1383/ 2002 pentru aprobarea reglementării tehnice „Normativ privind proiectarea clădirilor de locuinţe indicativ NP 05702
– Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor
Te-ar putea interesa si urmatoarele articole:
– https://velicu.eu/juridice/uzucapiune-posesie-proprietar/
· https://velicu.eu/antecontractul-de-vanzare-promisiune-de-vanzare-imobiliare/
· https://velicu.eu/proces-verbal-de-receptie-fara-spaga/
Cum Anulati si suspendati autorizatia de construire ilegala. Despagubiri
Instanta competenta, pentru controlul judiciar al unei autorizatii de construire este Tribunalul, prin Sectia Contencios Administrativ.
Conform art. 12 din Legea 50/ 1991, autorizațiile de construire, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ.
Dreptul vecinilor este confirmat de dreptul comun in ce priveste contenciosul administrativ.
Conform art. 1 din Legea 554/2004, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ (sn autorizatie de construire), se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului.
Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
Odată cu introducerea acțiunii se pot solicita instanței judecătorești Suspendarea Autorizației de Construire sau de Desființare și Oprirea Executării Lucrărilor, până la soluționarea pe fond a cauzei.
Vecinul afectat are dreptul de a cere despagubiri si demolarea eventualei constructii, edificata in temeiul autorizatiei ilegal emisa.
Mai mult, in masura in care starea anterioara a terenului ii profita (ex: spatiu verde), vecinul detine dreptul de a solicita despagubiri de la primarie sau/ si de la beneficiarul autorizatiei. Motivele s-ar fundamenta pe scaderea valorii de piata a imobilului sau/ si pe afectarea servitutii de vedere.
Costuri Litigiu Anulare – Autorizatia de Construire Ilegala
In lupta cu autoritatile publice locale, rolul unui avocat este esential. In principiu, onorariile avocatilor variaza de la caz la caz.
Din perspectiva taxelor judiciare de timbru, costurile sunt modice. Pentru anularea autorizatiei de construire, persoana interesata trebuie sa achite suma de 50 lei. Suspendarea autorizatiei de construire este taxata cu aceeasi suma, 50 lei.
Daca autorizatia de construire a fost emisa cu incalcarea vreunuia din conditiile esentiale, unele amintite mai sus, anularea autorizatiei ar trebui sa reprezinte o formalitate.
Avocat drd. Velicu Daniel – Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii
- Prezentul articol face parte dintr-un blog juridic, fiind destinat informarii publice. Informatiile expuse aici, cat si in restul site-ului, sunt efectul exprimarii exclusive a dreptului la opinie profesionala, fiind importanta departajarea de orice forma de publicitate. Orice terta persoana va putea folosi informatiile expuse aici prin asumarea propriei sale raspunderi.
Cat timp ar dura procesul de anulare a autorizatiei in Bucuresti ? Putem obtine cumva suspendarea autorizatiei pana la solutionarea procesului ?
Anularea autorizatiei de construire se poate dispune in apr. 5 luni la Tribunalul Bucuresti. Supendarea se poate dispune in 30 de zile, daca ilegalitatea este vadita.
Din pacate, pentru suspendarea executarii autorizatiei de construire, nu este suficient sa achiti valoarea timbrului judiciar, ci si cautiunea judiciara, de 20% din valoarea autorizatiei, conf. Codului fiscal si de aici ti s-a limitat dreptul la justitie.
Stimata dna Aurora Dumitru, nu se plateste nicio cautiune pe procedura judiciara a Suspendarii Autorizatiei de Construire.
E posibil sa confundati actul administrativ fiscal, precum o Decizie de Impunere, cu Autorizatia de Construire.
Codul Fiscal nu are legatura cu Suspendarea unei autorizatii de constructie
domnule avocat va rog sa-mi spuneti daca este corect ca pe un tren in devalmasie a obsii se pot construi case fara autorizatie , doar cu punere in posesie pe o suprafata de teren fara a se respecta legile in vigoare si dupa ce a construit cetateanul casa este pus in posesie si pe casa . va rog sa-mi spuneti daca este corect ?
Buna ziua
Stimate domnule avocat va rog daca se poate sa mi raspunde ti la urmatoarea intrebare pentru a ma edifica in ceea ce ar trebui sa intreprind in continuare.
Pe scurt pe hotarul dintre proprietatile noastre un individ mai colorat a inceput o constructie de imobil cu etaj in anul 2013 cand inca nu era proprietar si avea un antecontract de vanzare cumparare cu clauza de finalizare si obligatii cu posibilitatea de a devenii proprietar deplin in septembrie 2014 cand va finaliza achitarea intregii sume a acestei proprietati catre vanzator. Datorita activitatilor haotice a demolarii vechilor constructii si sapaturii noii constructii acesta mi a afectat si zidul cladirii mele aflat pe hotar . La noua constructie deja a ocupat aproximativ 25 -30 cm peste limita de proprietate pe o lungime de aproximativ 9m si a tras gaze in noua cladire si cosul de gaze arse la scos tot in curtea mea .De atunci in 2013 cand s-a apucat de constructie am facut sesizare la primarie si acestia au venit l au amendat prin doua procese verbale pentru demolare si cnstruire ilegala si nu i a mai interesat. Eu am fost plecat mai mult timp din tara si cand ma m intors am vazut constructia aproape edificata fapt ce m a determinat sa sesizez atat primaria cat si pol .locala. La sesizarea mea afost trimis in instanta pentru continuarea lucrarilor de constructie fara autorizatie si s-a dispus demolarea a tot ceea
Cu stima Liviu M.
ce era construit in momentul intocmirii procesului verbal de constatare ,aceasta sentinta de fond pe care a atacat-o cu recurs. In aceasta perioada s au continat nestingherit lucrarile de constructii pana in ziua de azi.In anul 2017 am facut si o plangere penala pentru tulburare de posesie, violare de domiciliu (deoarece a intrat fara acordul meu si si-a montat evacuarea de gaze arse) si pentru distrugere (mi a afectat peretele imobilului meu) la care nu am primit nici un raspuns pana azi. M am interesat sredeti ca ar fi de facuta l dau direct in judecata pentru a demola constructia ilegala dar acest drept mi a fost restrictionat de plata unei taxe foarte mari echivalentul valorii constructiei respective.
La cele prezentate pe scurt ce credeti ca s-ar mai putea face?
Va multumesc si astept cu interes raspunsul d.voastra.
Cu stima Liviu M.
buna ziua ,va rog imi puteti spune si mie va rog.Vecinul de langa mine are construit un gard de 2 ,5 m si cultura de vita deasupra ,pe terasa ,primaria sector 5 ne comunica ca e in regula .
Buna ziua Dle avocat
Primaria a autorizat o constructie in destinatia L2 locuinte individuale P+2+M colective mici, intre doua case P+M si pe o strada cu case unifamiliale , intr-un cartier rezidential relativ nou. (2013) Este o constructie cu 32 de apartamente P+2+M pe o parcela delimitata pe 3 laturi Acolo vor locui cel putin 32 famili(aprox 96 persoane, vor fi cel putin 32 de masini,( fiind dependenti de masina) si tot atatea cosuri de la centralele termice.. Prin volumetria cladirii si aspectul finisajelor cu siguranta nu se va incadra in peisajul arhitectural, Nu se respecta prevederile ordinului 119/2004, nu s-a cerut acordurile vecinilor, nu are autorizatie ISU avnd in vedere ca masina de pompieri are acces pe o singura laatura si nu poate ajunge printre masinile parcate in partea posterioara a parcelei. primaria nu a afisat pe site autorizatiile de contructie si nici certificatul de urbanism. Am aflat de aceasta constructie odata cu organizarea de santier.Aceasta cladire s-ar fi putut incadra in destinatia L3 locuinte colective medii P+3, P+4.Motivarea primariei este ca prin PUZ se prevede P+2+M. De acord, dar atatea apartamente?
Considerati ca avem vreo sansa sa anulam autorizatia. Situatia financiara nu prea ne permite sa facem expertize in particular
Va multumesc
Buna ziua,
Asociatia noastra de proprietari este in litigiu cu Primaria pentru eliberarea unei autorizatii de construire pe o parcela vecina, mai precis nu ni s-a cerut acodul notarial, desi era prevazut in Certificatul de urbanism (inclusiv la faza PUD). Pur si simplu ne-au ignorat, desi suntem vecini parcelari. Ati fi dispus sa ne reprezentati in instanta intr-un oras din provincie?
Multumesc!
Suntem deschisi oricarei situatii juridice cu autorizatii de construire ilegal emise.
Avem dosare in toate orasele mari din tara.
Avocat Velicu Daniel 0729108050
In Bucuresti pot face o adaugire(baie si mansarda) la casa daca terenul are 145 m?
Nu pot emite un raspuns fara sa cunosc adresa imobilului.
Avocat Velicu
Buna seara.Se poate obtine anularea sau suspendarea unei autorizatii de constructii,argumentat cu faptul ca desi parcela respectiva era notificata la OCPI,proprietarii actuali au inceput constructie(cu autorizatie de la primarie)?
Terenul respectiv se afla in litigiu (ne judecam pentru o cale de servitute).?
Fara sa ma uit pe acte, nu pot emite niciun raspuns.
Va spun totutsi ca in astfel de situatii, solicitantii fac declaratii (posibil) false prin care declara la Primarie – lipsa oricarui litigiu pe acel teren
Anularea si suspendarea autorizatiei de construire se pot obtine pentru zeci de motive.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Buna seara
Imi puteti spune daca in actiunea contencios administrativ, de anulare a unei autorizatii de constructie se poate solicita si demolarea constructiei ca petit accesoriu primului petit sau se impune investirea instantei de obligare a autoritatii emitente de a emite o autorizatie de desfiintare in cazul in care va decide irevocabil anularea autorizatiei
DEMOLAREA CONSTRUCTIEI se poate solicita in aceeasi cauza cu cea in care se solicita anularea autorizatiei de construire.
Conditia este ca autorizatia sa fie anulata.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel
Stimte domnule avocat ,va rog sa-mi spuneti daca autorizatia de constructie a unui bloc a fost anulata (blocul este construit pina s-a terminat procesul) mai poate fi intabulat si apoi vindute apartamentele.
Daca a fost anulata inainte de intabulare, nu se mai poate.
Dar daca anularea a intervenit ulterior receptiei constructiei, este posibil ca investitorul sa fi reusit intabularea.
Reclamantul detine dreptul sa obtina radierea din Cartea Funciara a constructiei daca anuleaza Procesul Verbal de receptie.
Avocat Velicu Daniel 0729108050
Aveti sanse maxime sa anulati autorizatia si toate actele de la baza acesteia daca apelati la un ajutor specializat.
Cu stima.
Avocat Velicu Daniel.
Gal
Buna seara Dle avocat
Am obtinut in instanta suspendarea autorizatiei de constructie , actiune pe cale separata
In prezent avem actiunea de anulare a autorizatiei si demolarea blocului dintre case unifamiliale.Arhitecta sefa are calitate procesuala pasiva ?( am in vedere faptul ca ea a raspuns la plangerea prealabila, iar la numeroasele sesizari adresate nu a raspuns).Primarul are calitate procesuala pasiva si ca persoana fizica? ( consider ca nu este corect ca pentru excesul de putere cu care s-a emis autorizatia, toate cheltuielile de judecata sa fie suportate doar din bani publici).Paratii au invocat exceptia calitatii procesuale pasive ale celor doi. Arhitecta sefa si in actiunea de suspendare , s-a hotarat a nu avea calitate procesuala pasiva.
Multumesc
Buna ziua Dle avocat
va rog mult sa ma lamuriti cu o situatie ivita
instanta de fond a decis suspendarea autorizatiei de constructie,Primarul a facut recurs invocand faptul ca la ultimul termen de judecata a invocat exceptia inadmisibilitatii cererii pe motiv ca a fost intemeiata doar pe dispozitiile art.14 /legea 554/2004.
iar aceasta presupunea ca inca ne aflam pe faza administrativa prealabila, cand am plangere administrativa dar nu am inca raspunsul ca sa se poata merge pe instanta
Am facut plangerea prealabila in 13.08.2018 iar actiunea a fost introdusa in 27 septembrie.Raspunsul la plangerea prealabila a fost emis in 21.09. depasind cele 30 de zile, si este redactata ca un raspuns la orice sesizare.in sensul ca doar se raspunde la aspectele sesizate. Nu face nicio referire ca este raspuns la plangerea prealabila, ca este respinsa pe anumite argumente, ca a fost analizata.
Este posibil ca in recurs sa fie admisa aceasta exceptie?
Daca Primaria a invocat in fata primei instante aceasta exceptia, e important modul in care Tribunalul a motivat respingerea.
Eu am vazut hotarari in care a si fost admisa exceptia insa accesul la justitie ar fi ingradit grav daca instanta superioara va admite recursul pe acest motiv.
Multa bafta
Avocat Velicu Daniel
Buna ziua, Am obtinut autorizatie de constructie respectant toti indicatorii urbanistici impusi de certificatul de urbanism, am inceput lucrarea, iar la 3 saptamani, am fost anunatata de vecini ca nu sunt de acord cu constructia pentru ca nu mai au intimitate. Precizez ca, constructia va fi P+2 in zona de case unde sunt cel putin 2 case invecinate P+2 sau P+1+M. Am respectat limita de 2 metri intre gard si constructie si vor fi ferestre inspre gradinile veninilor. Distanta dintre constructie si casele vecinilor sunt de 10-12-18 m. De asemenea, vecinul de vizavi acuza scaderea valorii caselor lui (are 2 in curte), pentru ca constructia noastra este ca fiind colectiva cu 6 apartamente. In cerificatul de urmanism nu este prevazuta opinia vecinilor. Arhitecta sefa a orasului spune ca suntem singurii care am respectat indicatorii urbanistici, prevazuti in zona respectiva. Nu am raspuns sub nici o forma vecinilor si ne-am prezentat la intalnirea solicitata de ei, dar cer sa renuntam la un etaj.Au facut reclamatie la primarie si asteptam raspuns. Avem nevoie de avocat in acest caz? Sa continuam constructia? Cum sa abordam vecinii? Sa acceptam propunerea lor si a arhitectului de a renunta la un etaj, chiar daca se respecta indicatorii urbanistici? Avem vrea sansa de a continua constructia cu doua etaje? Multumesc, Marga Ghisa
Ar trebui sa ma uit pe acte pentru a va emite un raspuns.
Cert e ca nu puteti avea incredere in Arhitectul Sef din Primarie.
Avocat Velicu Daniel
0729108050
Buna ziua domnule avocat,
Va rog sa ma indrumati daca se poate ataca in contencios un PUD aprobat de primarie, in conditiile in care eu, vecin direct cu lotul pentru care s-a elaborat PUD, nu am fost notificat individual privind initierea procedurii de elaborare, asa cum prevede Ordinul MDRT 2701/2010. Va multumesc!
AM primit răspuns că nu pot concesiona terenul pentru o mică verandă între cele 2 corpuri proprietate pe lg 112, cum pot obține aprobarea pentru extindere și renovare ?
Am dreptul sa cer autorizatia de constructie al vecinului?
bogdan
Buna ziua Dle avocat
Curtea de apel Alba a admis in recurs exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare pe motiv ca a fost intemeiata exclusiv pe temeiul art.14 din legea 554/2004
Asa cum ati raspuns anterior, o grava ingradire a accesului la justitie.
Un bloc cu 32 de apartamente , intre case unifamiliale P+M si pe o strada doar cu case unifamiliale.
Acum este in derulare procesul de anulare a autorizatiei.Constructorul va finaliza blocul.Au fost incalcate toate legile in materie,si toate documentatiile de urbanism la emiterea autorizatiei de constructie, si dreptatea nu este de partea noastra.
Din motive financiare vom fi nevoiti sa renuntam la proces si sa acceptam cum sa traim in functie de decizia primarului in complicitate cu dezvoltatorul imobiliar
Va multumesc pentru disponibilitatea de a ne fi raspuns
Visitor Rating: 5 Stars
dl.avocat, sunt din constanta si am urmatoarea problema. terenul de linga mine a fost vindut de proprietar unui investitor care a obtinut o autorizatie de constructie nr.1375/17.10.2o18 emisa de primaria constanta. am facut mai multe sesizari catre primarie si arhitectul sef iar raspunsurile primite au fost evazive .apoi am facut sesizare catre i.s.c iar urma controlului am fost instiintati ca a fost instiintata prefectura in vederea anularii autorizatiei in instanta de contengios administrativ. precizez faptul ca atunci cind am vazut ca a aparut plancarte cu autorizatia de constructie am angajat un avocat de la constanta care nici pina in momentul cind va scriu aceste lucruri nu a deschis un proces.motivul invovat este ca nu a primit de la primarie documentrle pe care dumnealui lea cerut in acest caz nu stiu ce sa mai cred.va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac
Buna ziua! As dori sa stiu daca este necesar avizul Politiei Rutiere pentru construirea unor porti de acces la o spalatorie auto! Multumesc!
Buna seara !
In luna februarie a acestui an am incheiat un antecontract pentru un apartament intr-un bloc nou. La semnarea contractului intr-un notariat din Tg Mures s-au verificat actele , iar notarul si-a dat girul pentru incheierea antecontractului. La acest moment ar trebui semnate actele , dar am aflat ca unul din locatarii de pe strada ( nu vecin din imediata proximitate ) a actionat in instanta primaria si dezvoltatorii si drept urmare nu se poate finaliza vanzarea. Cum ma sfatuiti sa actionez ?
Buna seara !am avut o magazie lipita de hotar (vecin) magazia era din lemn ,cu timpul a putrezit am darmato ,dar a fost prinsa la cadrastru si in schita ,sa fac act de demolare sa o scad de la cadastru me a fost cerut acordul vecinului,care nu vrea sa mil dea in veci cei de facut,multumesc anticipat.
Poate vecinul în mod legal să-şi înalțe cu umplutură terenul, la nivelul străzii,fără acordul meu ?Precizez faptul ca diferența de nivel este foarte mare iar terasamentul are aproximativ 2metri înălțime în cel mai înalt punct,față de proprietatea mea.Primăria a adus pământul,l-a nivelat si compactat cu utilajele care au amenajat strada, i-au eliberat autorizatie pt împrejmuire imobil iar pe latura comună cu mine prevede împrejmuire din zid doar pe lungimea terasamentului, restul laturei fiind completat cu plasa de sârmă.Există împrejmuire-gard din scândură construit de mine.În ce conditii poate creea diferența de nivel fată de proprietatea mea,la limita de hotar,în contextul în care eu nu sunt de acord cu atât mai mult cu cât am casa construită la aproximativ 1,5m de hotar,cu uşă si fereastră pe această latură,acest spațiu fiind calea de acces în proprietate, în casă si la anexe?
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca se mai poate anula o autorizatie de constructie pentru un bloc nou, dupa ce s-au vandut apartamentele componente (s-au vandut cu litigiu existent). Care sunt riscurile pentru proprietari- se poate demola blocul?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua ..am cumparat un teren care detine autorizatie de constructie..am demarat lucrarile executand app 50 din edificarea imobilulu.Vecinul care locuieste intr un apartament la et 1 a cerut anularea autorizatiei.Mentionez ca intre locuinta mea P+1E+M..SI BLOCUL VECINULUI P+2E+M..este o distanta de app 9 m.Ce se poate intampla ,daca instanta hotaraste sa anuleze autorizatia pe care o detin imi v a demola constructia ,cine e de vina?
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste obtinerea documetelor legale pentru o constructie ce a intrat in patrimoniu personal ca urmare a radierii persoanei fizice autorizate.
Mentionez ca pentru constructia respectiva s-a emis o sentinta in sensul ca autorizatia de constructie este ilegala.
Va multumesc
Vecina a inceput constructia unei cladiri fara autorizatie de construire si fara sa respecte distanta legala (60 cm) fata de hotar. Am depus plangere la ISC si astept raspuns. Aparte de amenda ce sanctiuni i se vor impune?
Buna ziua, va rog sa imi dati o opinie in urmatoarea situatie:
Vecini nostri au edificat o Pensiune in regim P+E+M in zona rezidentiala. Inclusiv in urbanism a fost descrisa functiunea zonei ca fiind rezidentiala. In PUG , sunt descrise situatiile in care pot fi edificate contructii cu functiuni complementare, iar obligatia principala este elaborarea unui PUZ . Primaria a emis AC pentru Pensiune fara PUZ , si ulterior au emis autorizatie de functionare pentru mai multe coduri caen inclusiv Rrstaurant si Catering Industrial. Dorim sa ne indreptam impotriva primariei pentru a cere anularea AC deoarece a fost emisa fara PUZ , si sa solicitam anularea autorizatiei de functionare deoarece terenul are destinatia de locuinte inclusiv in acest moment.
Va multumesc anticipat!